Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 03:16:20

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: w±tek offtopowy  (Przeczytany 315461 razy)
0 u¿ytkowników i 14 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #575 : Wrzesieñ 16, 2012, 11:58:43 »

Pozwolê sobie wybacz szacowna ptak przypomnieæ Ci stare powiedzonko:
,,Garbatemu nie mówi siê, ¿e jest garbaty...."
Sobie zreszt± przypomnê, ¿e teoretykowi nie mówi siê, ¿e jest teoretykiem Du¿y u¶miech
Cierpliwy jestem wiêc cierpliwie przypomnê - nie ma s³uchania nie ma wymiany informacji.
Dodam jeszcze tylko, ¿e Wiedza stosowana zgodnie z Potrzeb± (w praktyce) przyci±ga jak magnes.
Pozwolê sobie te¿ z ca³ym szacunkiem i z za przeproszeniem stwierdziæ, ¿e skutkiem ubocznym praktycznego stosowania tego co siê wie jest akceptacja Innego.
Akceptacja taka jest odbierana wiêc skutkuje brakiem negatywnych emocji po obu stronach .
Czuje przecie¿ ka¿dy nawet zwierze.
to pa Du¿y u¶miech

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #576 : Wrzesieñ 16, 2012, 12:01:56 »

to nie ten w±tek, a wiêc tylko link: http://kochanezdrowie.blogspot.com/2012/09/inni-sa-tylko-twoim-zwierciadem.html

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #577 : Wrzesieñ 16, 2012, 12:08:48 »

Szacowny fajne  Du¿y u¶miech
Pozwól, ¿e piwka wypije za Twoje zdrówko Du¿y u¶miech
Fajnie siê czyta takie teksty Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #578 : Wrzesieñ 16, 2012, 12:10:48 »

A ja dodam i¿ nie ka¿da wiedza ka¿dego przyci±ga i nie ka¿d± ani teoretycznie ani praktycznie ka¿dy jest zainteresowany. Bywa te¿ tak i¿ interesuje siê ni± by j± zastosowaæ w innym celu ni¿ s±  intencja przekazuj±cego j±.
No có¿? Ilu ludzi tyle zrozumieñ i tyle¿ samo pól do¶wiadczalnych....

Dobrze gdy mog± byæ obok siebie nie walcz±c o udowadnianie nikomu jego ma³o¶ci.... bo wówczas swoj± pokazuj±, miast wielko¶ci± wzrastaæ.

Kiara U¶miech U¶miech

Ps. Prawd± jest takie zrozumienie swoich reakcji dobrze i¿ wklei³e¶ ten tekst songo.
Bowiem ci±g³e udowadnianie mi i¿ mnie nie ma, nie jestem kim jestem , ¿e nie potrafiê nic i mam tylko teoretyczn± wiedzê z brakiem uczuæ itp... itd... jest konfrontacj± tych wszystkich osób z g³êbi± problemów w nich tkwi±cych na moim tle. Ja nie mam problemów z moj± to¿samo¶ci± , wiem jakie uczucia s± we mnie i jak je przejawiam oraz wiedza moja ( wiedza istnieje w nas tylko wówczas gdy poznajemy temat praktycznie , nie teoretycznie) jest dla mnie faktem.
Naprawdê nikt niczego o mnie nie musi mi udowadniaæ , bowiem ja wiem wszystko na swój temat, zwyczajnie nie mo¿e byæ inaczej ,mo¿na w to tylko wierzyæ , lub nie. Ale to ju¿ inne zupe³nie zagadnienie.

Nie mam ¿alu ni pretensji z powodu niezrozumienia tych faktów przez innych, nie pomniejszam nikogo, a jedynie stwierdzam stan inno¶ci, co jest normalno¶ci± w ka¿dym ¶rodowisku.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2012, 12:29:34 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #579 : Wrzesieñ 16, 2012, 12:17:29 »

Ja natomiast dodam, ¿e przynajmniej kilkana¶cie ostatnich postów jako¶ nijak ma siê do tematu.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #580 : Wrzesieñ 16, 2012, 12:24:15 »

Widaæ te bli¼niacze p³omienie ogl±daj± siebie w moim tle chc±c zrozumieæ ró¿nice i podobieñstwa, ba ale s± bli¼niaki identyczne i bli¼niaki zupe³nie ro¿ne.
Ja tam zdecydowanie wolê te inne  Jêzyk Buziak chociaz pochodzimy z tego samego ognia ¿ycia to p³oniemy inaczej i to jest najpiêkniejszy dar istnienia nasza ró¿norodno¶æ w tym bli¼niactwie.
Jak by tak mog³o jeszcze nast±piæ wiêksze zrozumienie i akceptacja tego faktu , to ju¿ by³ by cud trzeciowymiarowy!

Kiara U¶miech U¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #581 : Wrzesieñ 16, 2012, 12:24:41 »

Co Ty Kiaro wci±¿ z t± ma³o¶ci± i niezrozumieniem?

Popatrz w zwierciad³a… i zacznij s³uchaæ…  Mrugniêcie
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #582 : Wrzesieñ 16, 2012, 13:54:48 »

Naprawdê szkoda mi czasu na zajmowanie siê  tym  ci±g³ym  ptakowwym  udowadnianie mi kim nie jestem... i kim mi byæ wolno wedle jej mniemania.
 JA naprawdê znam moj± to¿samo¶æ , wiem kim jestem i nie potrzebujê ci±g³ego wmawiania mi cudzych korekt mojej osobowo¶ci.
Dziêkuje s± zbêdne.

Moja rada, niech ka¿dy zajmie siê sob± , niech pozna kim sam jest i niech dziêki tej wiedzy piêknieje, wzrasta m±dro¶ci± i mi³o¶ci±.
Dla mnie jest zupe³nie  obojêtne kim kto jest, czy te¿  nie jest , dla mnie wa¿ne jest co swoim jestestwem TU i TERAZ  tworzy i czy nim wzbogaca, czy ¿ubrza wspóln± nasz± przestrzeñ.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2012, 14:19:10 wys³ane przez Kiara » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #583 : Wrzesieñ 16, 2012, 14:13:25 »

Pozwolê sobie wybacz szacowna ptak przypomnieæ Ci stare powiedzonko:
,,Garbatemu nie mówi siê, ¿e jest garbaty...."
Sobie zreszt± przypomnê, ¿e teoretykowi nie mówi siê, ¿e jest teoretykiem Du¿y u¶miech
Cierpliwy jestem wiêc cierpliwie przypomnê - nie ma s³uchania nie ma wymiany informacji.
Dodam jeszcze tylko, ¿e Wiedza stosowana zgodnie z Potrzeb± (w praktyce) przyci±ga jak magnes.
Pozwolê sobie te¿ z ca³ym szacunkiem i z za przeproszeniem stwierdziæ, ¿e skutkiem ubocznym praktycznego stosowania tego co siê wie jest akceptacja Innego.
Akceptacja taka jest odbierana wiêc skutkuje brakiem negatywnych emocji po obu stronach .
Czuje przecie¿ ka¿dy nawet zwierze.
to pa Du¿y u¶miech

Przebi¶niegu, fajnie piszesz. Z jednym tylko nie do koñca siê zgodzê, a mianowicie z tym, ¿e „garbatemu nie mówi siê,
¿e jest garbaty”.
Oczywi¶cie, je¶li chodzi o garb fizyczny, to wielkim nietaktem by³oby o nim mówiæ.
Ale gdy chodzi o garb nabyty, innego rodzaju, to raczej powinni¶my na to wskazaæ d¼wigaj±cemu. Bo czasami jest tak,
¿e garb wyrós³ ponad miarê a jego w³a¶ciciel (i hodowca w jednym) jest tak mocno przygnieciony ciê¿arem, ¿e nie ma
mo¿liwo¶ci swobodnego ogl±du. I d¼wiga biedak nie wiedz±c nawet co d¼wiga.

Z³oszczenie siê na tego, kto wska¿e na ów zbêdny ciê¿ar jest najczêstsz± reakcj±. Bo Ego, kontroler bardzo nie lubi
byæ pouczanym, mimo, ¿e to ono jest odpowiedzialne za garbato¶æ cz³owieka.

Je¶li informacja o garbie zostanie zatrzymana na poziomie ego i nie dotrze dalej, nic po informacji. Skoñczy siê na z³o¶ci,
dowodach o nieprawid³owym widzeniu, nierozumieniu itp. Egotyczne blokady dzia³aj± jeszcze zbyt silnie.
Gdy jednak informacja przedrze siê jako¶ przez g³ówn± zaporê i pojawi± siê refleksje oraz wdziêczno¶æ dla przekaziciela,
wówczas mówienie o garbie okazuje siê byæ potrzebne i korzystne dla obu stron. Bo garb najczê¶ciej jest wspó³dzielony.
Ten, co mówi o garbie wcale nie jest od niego wolny.  Mrugniêcie

No i je¶li wskutek refleksji pojawi siê wdziêczno¶æ, wchodzimy w stan koherentny serca. A stan taki, to b³ogos³awieñstwo
dla cz³owieka, jego organizmu i duszy. Podobnie jak wdziêczno¶æ (ta ponoæ najsilniej) stan ów wywo³uje mi³o¶æ, empatia, wspó³czucie.

Ostatecznie, w³asna reakcja emocjonalno-uczuciowa na docieraj±c± informacjê o garbato¶ci, mówi na jakim etapie
i poziomie rozwoju znajdujemy siê aktualnie. I to jest prawdziwy probierz, nie do przek³amania w stosunku do siebie.
Bo przecie¿ wiesz, co czujesz. Innych mo¿esz zwodziæ, siebie nie.

To tyle na temat garbu. Teoretycznie, lecz teoria wynika z praktyki. Najczê¶ciej.  Du¿y u¶miech

Pamiêtajmy, wdziêczno¶æ zamiast z³o¶ci. I odwaga spogl±dania w zwierciad³a. Bo jak sama nazwa wskazuje,
zwierciad³o odzwierciedla. Oby jak najpiêkniejsze ‘krajobrazy’.

To pa, garbaci i pro¶ci. I sorry za ‘wyk³ad’.  Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2012, 14:15:29 wys³ane przez ptak » Zapisane
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #584 : Wrzesieñ 16, 2012, 15:48:12 »

..szukanie wroga na zewn±trz, aby zaciemniæ k³opoty wewnêtrzne,-
sk±d my to znamy.
I tak w ko³o macieju, a ludzie gin±, tyle ¿e tych na frontach nazywa siê bohaterami/poleg³ymi,-
a tych umieraj±cych na ulicach bezdomnymi/w³óczêgami.

Niech ¿yje "demokracja"!
hip hip hura Buzia na k³ódkê
Jestem z Tob± ,podoba mi siê sposób Twojego my¶lenia!
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #585 : Wrzesieñ 16, 2012, 16:25:19 »

..szukanie wroga na zewn±trz, aby zaciemniæ k³opoty wewnêtrzne,-
sk±d my to znamy.
I tak w ko³o macieju, a ludzie gin±, tyle ¿e tych na frontach nazywa siê bohaterami/poleg³ymi,-
a tych umieraj±cych na ulicach bezdomnymi/w³óczêgami.

Niech ¿yje "demokracja"!
hip hip hura Buzia na k³ódkê
Jestem z Tob± ,podoba mi siê sposób Twojego my¶lenia!

tak sfinks- gorzka to konkluzja, ale nikt nie mówi³,-
¿e prawda jest s³odka.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #586 : Wrzesieñ 16, 2012, 16:26:52 »

Ot songo1970 trafi³ w sedno U¶miech
Szacowna ptak przys³owie garbatemu nie mówi siê ¿e jest garbaty odnosi siê w³a¶nie do tych, którym po pró¿nicy to mówiæ czy te¿ u¶wiadamiaæ.
Có¿ ego to zazdrosny i zaborczy w³adca Chichot
Zreszt± dla ka¿dego co innego je¿eli kto¶ lubi trwoniæ energie to jego sprawa.
to pa Du¿y u¶miech

PS
Pozwolê sobie jeszcze przypomnieæ Ci szacowna ptak, ¿e zasadne jest zmienianie siebie a nie zmienianie innych i dlatego garbatemu nie mówi siê ¿e jest garbaty Du¿y u¶miech (oczywi¶cie nie chodzi mi o u³omno¶æ cia³a fizycznego)
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2012, 18:48:56 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Sventer
Go¶æ
« Odpowiedz #587 : Wrzesieñ 16, 2012, 21:30:34 »

Cze¶æ wszystkim ponownie... oficjalnie powróci³em na forum. Mi³o by by³o gdyby kto¶ wyzerowa³ moje PF... swoje odsiedzia³em. Mrugniêcie

Pozdro
Sven
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #588 : Wrzesieñ 16, 2012, 21:37:26 »

Cze¶æ wszystkim ponownie... oficjalnie powróci³em na forum. Mi³o by by³o gdyby kto¶ wyzerowa³ moje PF... swoje odsiedzia³em. Mrugniêcie

Pozdro
Sven

Cze¶æ,
chwilowo nie przewidujemy amnestii, Mrugniêcie ale jest inny sposób na pozbycie siê balastu, z którego wielu z nas ju¿ skorzysta³o.
Jednym z nich jest utworzenie nowych, ale nie powielonych w±tków, które osi±gn± wymagany regulaminem poziom 50 postów.
Drugim, pomoc innym forumowiczom.

Dasz radê. Du¿y u¶miech
Powodzenia.

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #589 : Wrzesieñ 17, 2012, 08:14:51 »

sventer jest jeszcze jeden sposob - utworz nowe konto, w czym problem??
Albo polec jakies inne forum, moze gdzie indziej spotka sie bardziej wyrozumialych.
Zycze powodzenia.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #590 : Wrzesieñ 17, 2012, 08:52:43 »

Sven,do przodu,nie martw sie,ze masz troche na minusie.
Milo mi,ze znowu jestes.

Pozdrowka.Greta
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #591 : Wrzesieñ 25, 2012, 00:45:47 »

sventer jest jeszcze jeden sposob - utworz nowe konto, w czym problem??
Porada... stosowana ju¿ wielokrotnie  :]
east
Go¶æ
« Odpowiedz #592 : Pa¼dziernik 05, 2012, 10:53:11 »

@Kiara
(..) a jeszcze lepiej jak nie traci czasu na pomniejszanie innych i wykorzysta go na powiêkszenie siebie......
A¿ w koñcu ten balonik JA pêknie Du¿y u¶miech
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #593 : Pa¼dziernik 05, 2012, 12:01:57 »

cyt chanell
To chyba moja wina ,przestraszy³am ja moim postem.Napisa³a do mnie kilka pytañ na priv.Sorry,
kairo-lady wróæ na forum ,chêtnie odpowiem na twoje pytania.Teraz jednak nie mogê tego zrobiæ bo nie masz konta ,a publicznie nie mogê na nie odpowiedzieæ.
pozdrawiam chanell

To chyba leci tak : "mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa..."  Mrugniêcie

//Zadziwil mnie fakt naglego pojawienia sie kairo_lady na forum, i nadaktywnosci blu w tlumaczeniu zawilych zagadnien, np. o demonach ... jakby odbicie lustrzane potrzeb wlasnych, a to to tylko banka mydlana//.

Prosze o wieksza uwage dla "nowych" forumowiczow!  Buziak
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #594 : Pa¼dziernik 05, 2012, 13:09:41 »

i odpowiedni dystans do starych... h³ech h³ech h³ech 

i jakie t³umaczenia? lanie wody, przepisywanie, przedruki... a na odpowiedzi na proste pytanie/a ju¿ "wiedzy" nie wystarcza.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #595 : Pa¼dziernik 05, 2012, 20:18:05 »

arteq nie mogê odpowiedzieæ publicznie na pytania ,zadane mi w wiadomo¶ci na priv.Ba ! nie moge nawet ujawniæ pytañ.Prosze wiêc nie dociekaæ .

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #596 : Pa¼dziernik 05, 2012, 20:55:58 »

Lady, powinna¶ ju¿ zauwa¿yæ, ¿e zawsze (no dobrze "prawie" zawsze) reagujê na próby os±dów / ocen innych ludzi, czy to jest p. £obos czy Ty. I staram siê w miarê delikatnie u¶wiadomiæ kogo¶, ¿e tak naprawdê brak mu informacji do jakiejkolwiek oceny, bo nie zna choæby uczuæ, odczuæ, emocji i wiedzy kogo¶ innego.
A na tym forum oprócz  przekazów i obcych artyku³ów to chyba ponad 80% postów jest ad persona.
Kiedy¶ to "administracja" "robi³a porz±dek" wycinaj±c nawet kawa³ki z takich postów, lub ca³e posty, ale nikt nie chce spêdzaæ tutaj ca³ego wolnego czasu i jest "lu¼niej".
Przejrzyj sobie i prawie w ka¿dym w±tku, w tym te¿ znajdziesz osobiste "wycieczki", czyli oceny / os±dy, ale nie publikowanego materia³u, tylko publikuj±cych, co nic nie wnosi oprócz kontrowersji i ewentualnych reakcji, gdzie obydwie strony wskakuj± na ego przeciwnika.
Dobra, bo zaraz sam zacznê oceniaæ.
Proponujê wszystkim trochê wyhamowaæ, je¶li zamierzacie napisaæ co¶ osobistego - naprawdê wspania³± metod± s± trzy g³êbokie oddechy i przemy¶lenie tego w tym czasie.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #597 : Pa¼dziernik 05, 2012, 21:31:27 »

Cytat: blueray
Proponujê wszystkim trochê wyhamowaæ, je¶li zamierzacie napisaæ co¶ osobistego - naprawdê wspania³± metod± s± trzy g³êbokie oddechy i przemy¶lenie tego w tym czasie.

Albo ugryzienie siê w jêzyk, lub w palec.  Mrugniêcie

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #598 : Pa¼dziernik 06, 2012, 01:10:41 »

arteq nie mogê odpowiedzieæ publicznie na pytania ,zadane mi w wiadomo¶ci na priv.Ba ! nie moge nawet ujawniæ pytañ.Prosze wiêc nie dociekaæ .
Chanell, to nie do Ciebie, mia³em na my¶li "nauczyciela" Blueray'a"...
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #599 : Pa¼dziernik 06, 2012, 08:51:46 »

I tu Lady w po¶cie powy¿ej masz nastêpny przyk³ad tego, o czym mówiê, doskona³y zreszt±.

Edit: gryzienie w jêzyk bywa bolesne nie tylko dla jêzyka, wiêc nie liczy³bym na to.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 06, 2012, 08:52:55 wys³ane przez blueray21 » Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
Strony: 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: