Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 22:05:17

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wÂątek offtopowy  (Przeczytany 329424 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kate
Gość
« Odpowiedz #850 : Listopad 13, 2012, 11:36:25 »

blu
pomimo, ze okreslasz sie juz starszyzna (nestorem), to nieraz uda Ci sie trafic w absolutna nowoczesnosc.
I tu masz jedn¹ odpowiedŸ na wiele pytaù - wspó³praca buduje.

To Twoje zdanie mogloby byc mottem. W istocie prowadzone sa badania pedagogiczne w wybranych placowkach, ktore polegaja na nauce grupowej bez nauczyciela. Nauczyciel przywolywany jest na plansze w wyjatkowych sytuacjach. Kazdy ma zawsze prawo spytac go, poradzic sie, on jest jakby w cieniu. Uczniowie rozwijaja samodzielnosc. Czy wszyscy? Na pewno nie. I to o tym mniej wiecej pisalam powyzej. Ale dla tych, ktorzy odpadna tez sa inne szkoly, itd.

blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #851 : Listopad 13, 2012, 13:30:16 »

Widzisz, w dzisiejszych czasach to pozornie wydaje siê byÌ trudniejsze ni¿ kiedyœ, bo zdecydowanie mamy wiêcej indywidualistów. W tej sytuacji nie jest najwa¿niejsza wiedza nauczyciela, tylko umiejêtnoœÌ jej przekazania. To z kolei zaliczy³bym ju¿ do darów, bo obecnych czasach staje siê rzadkoœci¹. Czas tu nie ma wielkiego znaczenia, ale umiejêtnoœÌ wielopoziomowej komunikacji jest nieoceniona.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #852 : Listopad 13, 2012, 16:14:30 »

Dodam do tego co piszecie szacowni, Âże mi osobiÂście najbardziej podobaÂło ba wrĂŞcz zachwyciÂło jak szacowna Kate pisaÂła o czÂłonach MrugniĂŞcie
to pa DuÂży uÂśmiech
sfinks
Gość
« Odpowiedz #853 : Listopad 20, 2012, 17:36:10 »

NiektĂłre ,,zwierzĂŞta,, zaczynajÂą mĂłwiĂŚ ludzkim gÂłosem .WidaĂŚ jest to czas Wigilijny .
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #854 : Listopad 20, 2012, 17:42:40 »

witaj sfinks- widaĂŚ one nas ciÂągle czegoÂś uczÂą,-
ktoÂś w innym wÂątku zapodaÂł fajnÂą historyjkĂŞ, jak BĂłg poinstruowaÂł psa jak ma uczyĂŚ czÂłowieka..UÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
sfinks
Gość
« Odpowiedz #855 : Listopad 20, 2012, 19:19:26 »

Witaj .Od psa te¿ mo¿na siê wiele nauczyÌ ,tak jak zreszt¹ od ka¿dego zwierzêcia .Zwierzêta posiadaj¹ pewne cechy,które odwzorowuj¹ dok³adnie charaktery ludzkie .UczyÌ siê od psa ,nie znaczy to ,¿e pies œwiadomie nam coœ przekazuje .Wystarczy dobrze przyjrzeÌ siê jego zachowaniom . Np. Daje g³os ,gdy poka¿e mu siê kie³basê(wyborcz¹) ,albo ,,s³u¿y ,, gdy,, Pan,, go o to prosi( jak nie chce s³u¿yÌ ,pan mo¿e siê zdenerwowaÌ ,albo pozbawiÌ go smacznych k¹sków).Zakochany kundel mo¿e nie jeœÌ ,nie spaÌ i bêdzie warowa³ przed domem suki ,poniewa¿ musi dostaÌ ,,coœ,, od niej .Jak dostanie ,to koùczy siê,, wielka mi³oœÌ ,, jest zadowolony i inna ju¿ mu siê marzy .
S¹ psy salonowce ,które jadaj¹ tylko to co najlepsze ,a s¹ takie, którym nale¿¹ siê tylko resztki z ,,paùskiego sto³u,,.
SÂą psy przeznaczone do pracy ,do pilnowania obejÂścia i dostajÂą za to tylko,, michĂŞ,, i zimnÂą budĂŞ.
SÂą psy ktĂłre sÂą przewodnikami ,,Âślepych,, .SÂą psy parszywe i brudne ,ktĂłre kaÂżdy kijem przegania ,sÂą psy bezdomne .ktĂłre szukajÂą poÂżywienia na Âśmietniskach .SÂą takie ktĂłre taĂączÂą ,ÂśpiewajÂą ,walczÂą ,ÂścigajÂą siĂŞ itd. Po prostu caÂły przekrĂłj zachowaĂą i cech ludzkich .
Jest to tylko jedno zwierzĂŞ zanalizowane przeze mnie ,moÂżna jeszcze dÂługo tak pisaĂŚ o innych zwierzĂŞtach i zawsze bĂŞdzie to coÂś z czÂłowieczych cech .
JesteÂśmy trochĂŞ do nich podobni w zachowaniu ,lubimy strasznie szczekaĂŚ  na innych ludzi ,w kieszeniach dziury wygryzaĂŚ jedni drugim(szczur) .Lubimy gĂłrowaĂŚ nad innymi mniej znaczÂącymi np.finansowo ,lubimy poÂżeraĂŚ innych ,korzystaĂŚ z ich siÂły  roboczej ,czasu i zaangaÂżowania ,dajÂąc za to tyle co nic (rekin) Potrafimy komuÂś zabraĂŚ wszystko co siĂŞ da ,podpierajÂąc siĂŞ ,,kulawym ,,prawem ,zniszczyĂŚ a nawet zabiĂŚ za dobra materialne( pirania)
MoÂżemy byĂŚ tchĂłrzliwi ,siedzieĂŚ cicho ,ale swĂłj rozum moÂżemy mieĂŚ i to taki ,Âże moÂże poÂżreĂŚ inne rozumy ( zajÂąc na polu kapusty).
Na przykÂład kobiety ,bardzo siĂŞ zastrzegajÂą ,ze nie sÂą kurami domowymi ( chÂłop zawsze wieczorem kury maca) ,kura nie poprzestanie na tym co ma ,ona chce mieĂŚ wiĂŞcej i wiĂŞcej i wÂłazi coraz wyÂżej ( na grzĂŞdzie).
Krowa ,jak siĂŞ mokrej trawy naÂżre ,dostaje wzdĂŞcia , kobietĂŞ teÂż wystarczy ,zbajerowaĂŚ  ( mowa trawa- mocno zmoczona )
te¿ mo¿e j¹ wzd¹Ì i to powa¿nie . Itd ,Itp...
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #856 : Listopad 20, 2012, 19:38:20 »

przeniosÂłem to o zwierzĂŞtach, bo do ceremonii raczej nie pasuje,-
ja b.lubiĂŞ koty i miaÂłem z nimi swego czasu doÂżo do czynienia i b.lubiĂŞ je obserwowaĂŚ,-
niby nic nie mĂłwiÂą, ale tak naprawdĂŞ potrafiÂą swoim zachowaniem przekazaĂŚ wszystko, inne zwierzaki teÂż sobie obserwowaÂłem,-
na wsi u dziadkĂłw, np. taki jeden kogut, niby ptak nielot DuÂży uÂśmiech a potrafiÂł broniĂŚ Âżeby obcy nie wchodziÂł na podwĂłrze,-
jak szkolony pies, a nie byÂł- ciekawe, itd., itd..

pozdrawiam UÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #857 : Listopad 20, 2012, 21:04:46 »

ZwierzĂŞta posiadajÂą pewne cechy,ktĂłre odwzorowujÂą dokÂładnie charaktery ludzkie
Raczej to ludzie widzÂą w zwierzĂŞtach charaktery nazywajÂąc je ludzkimi.
PrzykÂładowe rozpoznania ludzkich zachowaĂą to
:
Np. Daje g³os ,gdy poka¿e mu siê kie³basê(wyborcz¹) ,albo ,,s³u¿y ,, gdy,, Pan,, go o to prosi( jak nie chce s³u¿yÌ ,pan mo¿e siê zdenerwowaÌ ,albo pozbawiÌ go smacznych k¹sków).Zakochany kundel mo¿e nie jeœÌ ,nie spaÌ i bêdzie warowa³ przed domem suki ,poniewa¿ musi dostaÌ ,,coœ,, od niej .Jak dostanie ,to koùczy siê,, wielka mi³oœÌ ,, jest zadowolony i inna ju¿ mu siê marzy .
S¹ psy salonowce ,które jadaj¹ tylko to co najlepsze ,a s¹ takie, którym nale¿¹ siê tylko resztki z ,,paùskiego sto³u,,.
Lecz co do "ludzkich" zakochanych, to jakoÂś wiĂŞkszy i dÂłuÂższy okres zalotĂłw, a niektĂłrym , nawet jak dostanÂą czego pragnÂą , wcale nie przechodzi caÂłymi latami, aÂż do Âśmierci. Tak tak, sÂą i takie "psy na baby" DuÂży uÂśmiech 

SÂą psy przeznaczone do pracy ,do pilnowania obejÂścia i dostajÂą za to tylko,, michĂŞ,, i zimnÂą budĂŞ.
Ale za to doczekaÂły siĂŞ "zÂłotych myÂśli"  UÂśmiech . Na przykÂład takiej (tabliczka na furtce) : " dobiegam do bramki w 3 sekundy , a Ty ? "  DuÂży uÂśmiech

SÂą psy ktĂłre sÂą przewodnikami ,,Âślepych,, .SÂą psy parszywe i brudne ,ktĂłre kaÂżdy kijem przegania ,sÂą psy bezdomne .ktĂłre szukajÂą poÂżywienia na Âśmietniskach .
SÂą takie ktĂłre taĂączÂą ,ÂśpiewajÂą ,walczÂą ,ÂścigajÂą siĂŞ itd. Po prostu caÂły przekrĂłj zachowaĂą i cech ludzkich .
KaÂżdy pies moÂże peÂłniĂŚ wymienione role, nie sÂą to JEGO indywidualne cechy wrodzone. To czÂłowiek zmusiÂł psa do odgrywania rĂłl i tak teÂż tego psa postrzega.

Jest to tylko jedno zwierzĂŞ zanalizowane przeze mnie ,moÂżna jeszcze dÂługo tak pisaĂŚ o innych zwierzĂŞtach i zawsze bĂŞdzie to coÂś z czÂłowieczych cech
A dok³adniej to nie cech, lecz uto¿samieù i filtrów. Tak postrzegaj¹c rzeczywistoœÌ ,jak j¹ postrzegasz, taka bêdzie sie realizowa³a dalej.

Przyk³adowo. Neodarwiniœci wszêdzie widz¹ walkê gatunków. Silniejszy po¿era s³abszego. Tak na³o¿ony filtr , poparty kilkoma scenami brutalnej walki o przetrwanie zbuduje przekonanie o okrutnym œwiecie nas otaczaj¹cym. Dopiero dok³adne przyjrzenie siê zale¿noœciom w przyrodzie otworzy oczy na z³o¿onoœÌ procesów w niej zachodz¹cych - zupe³nie jak w jednym, wielkim organizmie.
Pies przestanie mieĂŚ ludzkie cechy, a zaczniesz dostrzegaĂŚ w nim pomost pomiĂŞdzy Âświatem ego , a Âświatem Natury. Tak , jakby ona daÂła nam kawaÂłek siebie , dziĂŞki ktĂłremu bĂŞdziesz mogÂła do niej wrĂłciĂŚ, choĂŚ czĂŞÂściowo. Koty moÂżna obserwowaĂŚ, a psy wyprowadzajÂą nas na spacer dwa/ trzy razy dziennie dziĂŞki czemu zaÂżywa siĂŞ ruchu i obcuje z NaturÂą (las, park, skwer). DuÂży uÂśmiech

Krowa ,jak siĂŞ mokrej trawy naÂżre ,dostaje wzdĂŞcia , kobietĂŞ teÂż wystarczy ,zbajerowaĂŚ  ( mowa trawa- mocno zmoczona ) teÂż moÂże jÂą wzd¹Ì i to powaÂżnie . Itd ,Itp...
No có¿, nie wiadomo po co to kobietom, ale na przyk³ad krowie wzdêcia pomagaj¹ pozbyÌ sie z³ogów Du¿y uœmiech Bydlê , ale nieg³upie, bo przecie¿ nie ¿re mokrej trawy dla zabawy. Mrugniêcie
Linda
Gość
« Odpowiedz #858 : Listopad 20, 2012, 21:32:46 »

UÂśmiech UÂśmiech
Cytat: songo
ja b.lubiĂŞ koty i miaÂłem z nimi swego czasu doÂżo do czynienia i b.lubiĂŞ je obserwowaĂŚ,-
niby nic nie mĂłwiÂą, ale tak naprawdĂŞ potrafiÂą swoim zachowaniem przekazaĂŚ wszystko, inne zwierzaki teÂż sobie obserwowaÂłem,-

Patrz ile masz racji.  Chichot

Chichot Chichot
sfinks
Gość
« Odpowiedz #859 : Listopad 21, 2012, 07:01:23 »

UÂśmiech UÂśmiech
Cytat: songo

Patrz ile masz racji.  Chichot

Chichot Chichot
Super!
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #860 : Grudzień 11, 2012, 20:39:39 »

w tej chwili na TVP Kultura "leci" znakomity spektakl .BogusÂława Schaeffera. ArcydzieÂłko!
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #861 : Grudzień 16, 2012, 11:50:04 »

Œwietna i g³êboka, acz z ogromny poczuciem humoru przedstawiona opowieœÌ o œwiecie dualizmów i......

Megamocny

https://www.youtube.com/watch?v=TEE_S-fxKow
east
Gość
« Odpowiedz #862 : Grudzień 16, 2012, 20:07:34 »

I zÂło nie jest zuem  a dobro czasami siĂŞ przeradza w zuo ....
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #863 : Grudzień 18, 2012, 17:46:25 »

Tê pieœù dydykujê wszystkim WiedŸmom w serdecznych uk³onach:

Очарована, околдована... _ Анатолий Могилевский.mpg

http://www.youtube.com/watch?v=5bKKfRdRgTU

===========================================

Potêga s³ów.
http://www.youtube.com/watch?v=0cNUq6Jvnyk

Jeden uÂścisk, a daje tak wiele
http://www.youtube.com/watch?v=nAGRljcWwX4

===========================================

...nim siĂŞ  lada moment uÂświĂŞcimy, poÂśmiaĂŚ siĂŞ dobrze warto:

Baby sÂą jakieÂś inne.
http://www.youtube.com/watch?v=_MwQVklbh1k

ScaliÂłem posty
Darelk
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2012, 00:30:20 wysłane przez Dariusz » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #864 : Grudzień 22, 2012, 11:32:27 »

No i szczĂŞÂśliwie przeÂżyliÂśmy kolejny koniec Âświata. Niezaprzeczalnie byÂł to (przynajmniej na tym forum) dzieĂą chwaÂły i tryumfu wszystkich "xxx", nie znajdujĂŞ tu odpowiedniego sÂłowa w naszym ojczystym. Po angielsku nazywajÂą to ogĂłlnie "naysayer".
Niestety okreÂślenie sceptyk zupeÂłnie nie oddaje tutejszych prezentacji, to zupeÂłnie co innego.
Jak widzĂŞ poziom frustracji i rozczarowania brakiem, czĂŞsto dawno odwoÂłanych przepowiedni, powiedziaÂłbym byÂł wysoki, ale nie u zwolennikĂłw PCh, bo nieliczni tu zareagowali na poziomie.
Mam nadziejĂŞ, Âże ten etap mamy juÂż za sobÂą, choĂŚ echo czasami trwa dÂługo.
Có¿ niektórzy chc¹ ¿yÌ tylko przesz³oœci¹ i wykorzystywaÌ energetycznie momenty, które wydaj¹ siê im dobr¹ okazj¹.
ChcĂŞ tu zaapelowaĂŚ, ale nie do tej grupy, do pozostaÂłych:
WiêkszoœÌ, je¿eli nie wszyscy jest zgodna, co do tego, ¿e wchodzimy w Now¹ Erê, Nowy Œwiat.
Dlatego proponujê, abyœmy nie dawali œci¹gaÌ swojej uwagi na przesz³oœÌ, abyœmy jej na tym nie skupiali. Wystarczy zauwa¿yÌ i zaakceptowaÌ, bo zmieniÌ jej ju¿ nie mo¿na ( w ramach liniowego postrzegania). Dla dobra absolutnie wszystkich bêdzie lepiej, gdy t¹ energiê skierujemy na tworzenie, obojêtne w jakiej formie, uwa¿anej z pozytywn¹.
To takie moje 3 grosze na dziÂś.

Edit I jeszcze piosenka w temacie : Glory Days - Bruce Springsteen

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=inCC-PAggRA
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2012, 12:04:31 wysłane przez blueray21 » Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #865 : Grudzień 23, 2012, 19:54:20 »

Kolekcjoner Dusz Lektor PL
http://www.youtube.com/watch?v=SrSUanKWrrg
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #866 : Grudzień 27, 2012, 21:21:06 »

Kiara zna caÂłkiem nieÂźle te klimaty, wiĂŞc z dedykacjÂą dla Niej:

Ela Ela Mu CONDA' .... Kiara
http://www.youtube.com/watch?v=0e-aOheCFbY
Kiara
Gość
« Odpowiedz #867 : Grudzień 27, 2012, 21:33:11 »

DziĂŞki koliberku, tak Grecja jest mi bliska , bardzo jÂą lubiĂŞ szczegĂłlnie wyspy Greckie.
Ela, po grecku znaczy chodÂź.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2012, 21:34:56 wysłane przez Kiara » Zapisane
Strony: 1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: