Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 22, 2025, 01:07:47

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 35 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wÂątek offtopowy  (Przeczytany 330357 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« Odpowiedz #325 : Sierpień 18, 2010, 09:36:37 »

Tragedia przed BazylikÂą. Bezdomny zmarÂł po uderzeniu fragmentem krzyÂża
Do zdarzenia doszÂło okoÂło godziny 11. Na gÂłowĂŞ bezdomnego spadÂła belka od demontowanego krzyÂża.

http://www.mmszczecin.pl/35610/2010/8/17/tragedia-przed-bazylika-bezdomny-zmarl-po-uderzeniu-fragmentem-krzyza?category=news

Co to siĂŞ dzieje .. w Warszawie ludzie siĂŞ "belkami" po gÂłowach o krzyÂż bijÂą, a w Szczecinie belka z krzyÂża zabija. Tylko dlaczego padÂło na bezdomnego ?
Thotal
Gość
« Odpowiedz #326 : Sierpień 18, 2010, 12:48:51 »

Widocznie "belka" nie lubi byĂŚ w odstawce DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Torton
Gość
« Odpowiedz #327 : Sierpień 27, 2010, 11:47:49 »

W dzieĂą utwardzali drogĂŞ kruszywem, pod osÂłonÂą nocy zastĂŞpowali je taniÂą ziemiÂą. PrzestĂŞpczy proceder miaÂł miejsce na budowie autostrady A1. Zyski zÂłodziei szÂły w miliony – donosi „Gazeta Wyborcza”.

Na nagraniu wideo widaĂŚ, jak drogowcy pod osÂłonÂą nocy wykopujÂą z gotowych juÂż odcinkĂłw autostrady dolomit, ktĂłry sÂłuÂży do utwardzania podÂłoÂża, i ÂładujÂą go na ciĂŞÂżarĂłwki. Miejsce po dolomicie wypeÂłniajÂą ziemiÂą. Prokuratura nie wyklucza, Âże ziemia moÂże byĂŚ skaÂżona.

Za kaÂżdym razem zajmujÂąca siĂŞ tym firma przedstawiaÂła dokumenty zakupu nowego Âładunku kruszywa.

Funkcjonariusze CBÂŚ zatrzymali wÂłaÂściciela jednej z firm podwykonawczych oraz siedmiu jej robotnikĂłw. Drogowcy byli w czwartek przesÂłuchiwani.

Tona dolomitu kosztuje 200-300 zÂł, a jedna ciĂŞÂżarĂłwka zabiera aÂż 30 ton kruszywa. Zdaniem prokuratury, tylko w ciÂągu jednej nocy z budowy wyjeÂżdÂżaÂło nawet kilkadziesiÂąt samochodĂłw wyÂładowanych dolomitem. ÂŚledczy podejrzewajÂą, Âże trwaÂło to kilka miesiĂŞcy.

Autostrada A1 ma po³¹czyÌ Gdaùsk z Gorzyczkami na po³udniu kraju. WiêkszoœÌ odcinków ma byÌ gotowa jeszcze przed rozpoczêciem mistrzostw Europy w pi³ce no¿nej 2012.

http://www.tvp.info/informacje/polska/wielki-przekret-na-a1-znikalo-kruszywo/2514805
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #328 : Sierpień 27, 2010, 11:51:23 »

MoÂże budujÂą gdzieÂś piramidĂŞ !!   DuÂży uÂśmiech  DuÂży uÂśmiech

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
east
Gość
« Odpowiedz #329 : Sierpień 27, 2010, 11:56:51 »

Ale jajca . Polak potrafi ..
Kruszywa na tÂą budowĂŞ pochodziÂły ze Irlandii, Norwegii i Szwecji dostarczane przez tych http://yeoman-poland.com.pl/x.php/1,4/Realizacje.html
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #330 : Sierpień 27, 2010, 12:06:27 »

kradn¹, kradli i kraœÌ bêd¹- parafrazuj¹c,-
czyli nawet jak wybudujÂą to wytrzyma najwyÂżej Euro2o12, a potem do remontu  ZÂły 
nie wiem czy ÂśmiaĂŚ siĂŞ, czy pÂłakaĂŚ?  Buzia na k³ódkĂŞ

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Torton
Gość
« Odpowiedz #331 : Sierpień 30, 2010, 20:34:03 »

RzeczywistoœÌ dziczeje nam nie tylko w coraz wiêkszym stopniu, ale i z coraz wiêksz¹ ekspresj¹, mo¿na powiedzieÌ. I nie ma na to rady innej ni¿ rozs¹dny sceptycyzm, wspomagany zdroworozs¹dkowym myœleniem.

Niestety, z jednym i drugim cz³owiek zdaje siê prze¿ywaÌ spore k³opoty. Nie jest ¿adn¹ tajemnic¹, ¿e ludzie powszechnie g³upiej¹, zaœ nasza wspó³czesnoœÌ nieodwo³alnie pogr¹¿a siê w bagnie nowoczesnoœci. Tê nadto banaln¹ obserwacjê ktoœ spostrzegawczy uj¹³ przed laty finezyjnym aforyzmem, mówi¹cym, ¿e skoro Pan Bóg stworzy³ œwiat z niczego, to nie dziwota, ¿e w koùcu to nic musi wyleŸÌ na wierzch.

Oj, wyÂłazi nam na wierzch, wyÂłazi. Niczym pupa nowoczesnej acz nielimitowanej wagowo damy spod przyciasnych biodrĂłwek. Oto parĂŞ przykÂładĂłw.

Czy Paùstwo wiecie, ¿e w Wielkiej Brytanii przez ostatnich dwadzieœcia lat urodzi³o siê ponad 120.000 dzieci poczêtych w wyniku zap³odnienia in vitro, czyli poza organizmem kobiety? Gdyby nie fakt, ¿e ka¿de takie narodziny oznaczaj¹ likwidacjê kilku innych ludzkich zarodków, którym nie dano szansy narodzin, skazuj¹c je na œmierÌ, mo¿na by nawet cieszyÌ siê ze szczêœcia kobiet obdarowanych macierzyùstwem. Gdyby nie to, powtarzam, oraz gdyby nie najnowsze wyniki badaù europejskiego oddzia³u organizacji Human Life International. Otó¿ dowodz¹ one, ¿e dzieci w ten sposób powo³ane na œwiat, nawet dwukrotnie czêœciej cierpi¹ na wady wrodzone, ni¿ dzieci poczête naturalnie. Czêœciej te¿ choruj¹ na serce i borykaÌ siê musz¹ z wadami uk³adu rozrodczego.

HOLOCAUST TRWA

Francuscy naukowcy przeprowadzili niedawno podobne badania, dowodz¹ce tego samego. No wiêc proszê spróbowaÌ znaleŸÌ potwierdzenie tego rodzaju wiadomoœci w g³ównym nurcie medialnym. Zreszt¹ byÌ mo¿e, gdzieœ, jakaœ wieœÌ, przemknê³a. Niestety, o g³êbszym omówieniu op³akanych acz dalekosiê¿nych konsekwencji tego niepokoj¹cego zjawiska, to znaczy o skutkach od³o¿onych w czasie, nie ma oczywiœcie mowy.

Nie ma mowy rĂłwnieÂż o najnowszych doniesieniach z Holandii. MaÂło, Âże raptownie wzrasta tam liczba eutanazji (z roku na rok o ponad dziesiĂŞĂŚ procent – w 2009 roku uÂśmiercono w tym kraju o poÂłowĂŞ wiĂŞcej ludzi niÂż piĂŞĂŚ, szeœÌ lat wczeÂśniej), to jeszcze w statystykach tego zjawiska przestano uwzglĂŞdniaĂŚ zgony spowodowane wspomaganym samobĂłjstwem czy te „uzyskane” w wyniku niepodejmowania reanimacji, czy po prostu ÂśmierĂŚ z powodu „odstÂąpienia od podtrzymywania funkcji Âżyciowych”, jak to siĂŞ dzisiaj nowoczeÂśnie i sterylnie nazywa.

SwojÂą drogÂą: prawda, jaki postĂŞp? Niemcy w obozach koncentracyjnych zatrzymywali funkcje Âżyciowe wiĂŞÂźniĂłw w komorach gazowych, wspó³czeÂśni eutanaziÂści zaledwie odstĂŞpujÂą od podtrzymywania funkcji Âżyciowych w nowoczeÂśnie urzÂądzonych klinikach i szpitalach. A ja od lat pytam: có¿ to za ró¿nica, skoro wtedy i teraz skutek jest taki sam? PrzecieÂż co do samej zasady, ideolodzy przemysÂłu eutanazyjnego zachowujÂą siĂŞ dokÂładnie tak samo jak Niemcy na rampie kolejowej Auschwitz. Mianowicie orzekajÂą, kto ma prawo ÂżyĂŚ, a czyje Âżycie wolno przerwaĂŚ. I chociaÂż wspó³czeÂśnie odbywa siĂŞ to wÂłaÂśnie w szpitalnych salach oraz za sterylnie czystymi drzwiami gabinetĂłw „lekarzy”, tak czy owak efekt jest identyczny: holocaust trwa.

MENTALNE ZAPLÂĄTANIE

Notabene, postĂŞp w wydaniu holenderskim przyspiesza w stopniu dla rozumnego czÂłowieka niewyobraÂżalnym. ProszĂŞ sobie wyobraziĂŚ, Âże spoÂśrĂłd przeszÂło dwustu funkcjonujÂących w Holandii hospicjĂłw, przeszÂło 160 oferuje tak zwane „usÂługi eutanazyjne”. Ostatnio zaÂś pewna organizacja zwolennikĂłw „prawa do Âśmierci” wystÂąpiÂła z wnioskiem o przekazanie oÂśrodka, w ktĂłrym jej czÂłonkowie mieliby moÂżliwoœÌ legalnego zabijania osĂłb chorych psychicznie, ludzi dotkniĂŞtych demencjÂą starczÂą czy chorobÂą Alzheimera. Argument jest jeden: poniewaÂż ludzie z ró¿nych powodĂłw otĂŞpiali nie mogÂą sami skorzystaĂŚ z „prawa do eutanazji”, zatem naleÂży im w tym pomĂłc. MaÂło tego: dla zapewnienia prawidÂłowego finansowania placĂłwki, naleÂży jÂą zlokalizowaĂŚ na terenie szpitala bÂądÂź domu opieki…

Nasz Âświat wariuje, a czÂłowiek wariuje wraz z nim. NajwyraÂźniej z pochyÂłego drzewa czÂłowieczeĂąstwa nic prostego nie daje siĂŞ juÂż wyciosaĂŚ. No nie moÂżna bezkarnie dla kondycji psychicznej utrzymywaĂŚ, Âże eutanazja nie jest czymÂś specjalnie niestosownym, za to czymÂś nagannym miaÂłoby byĂŚ zabijanie foki dla jej miĂŞsa czy futra. I nie sposĂłb odwoÂływaĂŚ siĂŞ przy tym do „ÂświatopoglÂądowej neutralnoÂści”. Albowiem wy³¹cznie ludzie mentalnie zaplÂątani mogÂą zachwalaĂŚ neutralnoœÌ ÂświatopoglÂądowÂą bez obawy popadniĂŞcia w sprzecznoœÌ. Dla kogoÂś, kto kieruje siĂŞ w Âżyciu okreÂślonymi zasadami, neutralnoœÌ nie istnieje z definicji.

Dlaczego tĂŞ oczywistoœÌ pozwalamy zakÂłamywaĂŚ – oto jest pytanie.

ÂŹrodÂło: http://wolnemedia.net/spoleczenstwo/pochyle-drzewo-czlowieczenstwa/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2010, 20:34:35 wysłane przez Torton » Zapisane
Torton
Gość
« Odpowiedz #332 : Sierpień 31, 2010, 20:45:41 »

NASA
Z rykiem, pÂłomieniem dÂługim na 200 metrĂłw i wielkÂą chmurÂą kurzu, NASA przetestowaÂło najwiĂŞkszÂą rakietĂŞ w swoim rodzaju. TrwajÂąca dwie minuty prĂłba kosztowaÂła 75 milionĂłw dolarĂłw i zakoĂączyÂła siĂŞ sukcesem. - Nie ma nic lepszego dla inÂżyniera, niÂż oglÂądaĂŚ taki test - powiedziaÂł Douglas Cooke, szef dziaÂłu eksploracji NASA.
Podczas testu rakieta osi¹gnê³a ci¹g rzêdu 1633 ton i generowa³a równowartoœÌ 22 milionów koni mechanicznych. Do utrzymania takiej potêgi w miejscu, konieczne by³o zbudowanie specjalnego, powiêkszonego stanowiska testowego na pustyni w Utah. P³omienie wylotowe osi¹ga³y temperaturê 3000 stopni C.

Techniczne cudo

Ares I jest powiĂŞkszonÂą i zmodyfikowanÂą wersjÂą rakiet, potocznie nazywanych "boosterami", ktĂłre pomagajÂą wynosiĂŚ na orbitĂŞ amerykaĂąskie promy kosmiczne.

Prace nad Aresem zosta³y zapocz¹tkowane w ramach programu Constellation. Owocem prac ma byÌ rakieta, wynosz¹ca w przestrzeù kosmiczn¹ statki kosmiczne Orion, którymi Amerykanie maj¹ podró¿owaÌ do Miêdzynarodowej Stacji Kosmicznej, po wycofaniu ze s³u¿by wahad³owców.

PowiĂŞkszona wersja nazywana Ares V, miaÂła byĂŚ napĂŞdem dla statkĂłw kosmicznych, ktĂłrymi amerykaĂąscy astronauci mieli powrĂłciĂŚ na Srebrny Glob.

Niepewna przysz³oœÌ

Obecnie na budowĂŞ nowej rakiety NASA wydaÂła juÂż okoÂło miliard dolarĂłw. Niestety dla agencji, nad caÂłym programem, zapoczÂątkowanym w 2004 przez prezydenta G.W.Busha, gromadzÂą siĂŞ czarne chmury.

Administracja prezydenta Baraka Obamy, chce skasowaÌ Constellation, poniewa¿ jest za drogi. Wynoszeniem kosmunautów i ³adunków na orbitê maj¹ zaj¹Ì siê bardziej ekonomiczne prywatne firmy. Ju¿ zosta³a anulowana czêœÌ programu, w ramach której mia³ siê odbyÌ lot na ksiê¿yc.

ÂŹrĂłdÂło: http://www.tvn24.pl/0,1671644,0,1,nasa-testuje-potezna-zabawke,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 20:46:11 wysłane przez Torton » Zapisane
Torton
Gość
« Odpowiedz #333 : Wrzesień 09, 2010, 14:36:15 »

http://www.youtube.com/watch?v=QiimQ7XAgb4

Sam znam osoby, ktĂłre doÂświadczyÂły przemocy i byÂły bite w areszcie, jeden znajomy opowiadaÂł jak pobili go w radiowozie i tak dalej...
Policjanci wymierzajÂą samosÂądy...

Eskalacja przemocy na du¿¹ skalê. Szczególnie na meczach, ostatnio jeden znajomy podes³a³ mi linka.
http://pomoc-kibicom.pl/

CzĂŞsto tak jest, Âże to policja staje siĂŞ przyczynÂą "burdy" prowokacja, poleci jedna kulka i siĂŞ zaczyna.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #334 : Wrzesień 13, 2010, 21:20:09 »

WstrzÂąs w Japonii! W tajemniczych okolicznoÂściach zniknĂŞÂło 230 tys. stulatkĂłw
iewiarygodne.pl 13.09.2010 15:24

Stulatkowie w Japonii znikajÂą w tajemniczych okolicznoÂściach (fot. Jupiterimages)

Kilka miesiêcy temu Japoùczycy zostali poruszeni informacj¹ o swoim rodaku - 111-letnim mê¿czyŸnie, który uznawany by³ za najstarszego mieszkaùca Tokio. Delegacja urzêdników, która zamierza³a osobiœcie z³o¿yÌ seniorowi ¿yczenia zamiast ¿ywotnego staruszka znalaz³a tylko jego zmumifikowane zw³oki. Biegli stwierdzili, ¿e Sogen Kato nie ¿yje od ok. 30 lat, Teraz okazuje siê, ¿e tamta sprawa by³¹ tylko wierzcho³kiem góry lodowej. Najnowsze doniesienie nie pozostawiaj¹ w¹tpliwoœci - w ca³ej Japonii stwierdzono w ostatnim czasie "zaginiêcie" kilkuset tysiêcy 100-latków.

...

http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Wstrzas-w-Japonii-W-tajemniczych-okolicznosciach-zniknelo-230-tys-stulatkow,wid,12661892,wiadomosc.html?ticaid=6ae16

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Torton
Gość
« Odpowiedz #335 : Wrzesień 14, 2010, 08:54:57 »

Najnowsze doniesienie nie pozostawiajÂą wÂątpliwoÂści - w caÂłej Japonii stwierdzono w ostatnim czasie "zaginiĂŞcie" kilkuset tysiĂŞcy 100-latkĂłw.
Ze co?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #336 : Wrzesień 14, 2010, 08:59:06 »

ÂŻe jak widzisz na powyÂższym obrazku.

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #337 : Wrzesień 14, 2010, 09:10:00 »

wiadomo że systemy emerytalne trzymają się już tylko dzięki kredytom,-
może rozpoczęto już planową eksterminację emerytów zaczynając od najstarszych..?

"Ucieczka Logana"
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 09:28:00 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Torton
Gość
« Odpowiedz #338 : Wrzesień 14, 2010, 13:39:44 »

Generalnie ustroje wyglÂądajÂą tak:
– Maoizm: mam trzy krowy; rzÂąd zabiera wszystkie, zabija i miĂŞso dzieli po rĂłwno.
– Komunizm: mam trzy krowy; rzÂąd zabiera je do koÂłchozu, gdzie zdychajÂą.
– Narodowy socjalizm: mam trzy krowy; rzÂąd zabiera dwie i zamienia je na armaty.
– Faszyzm: mam trzy krowy; rzÂąd ustanawia cenĂŞ maksymalnÂą na mleko, a krowy kaÂże zakolczykowaĂŚ, bym ich nielegalnie nie zjadÂł.
– Socjalizm: mam trzy krowy; rzÂąd odbiera mi pod przymusem mleko, ktĂłre potem mogĂŞ kupiĂŚ w paĂąstwowym sklepie na kartki.
– Socjaldemokracja: mam trzy krowy; rzÂąd skupuje ode mnie mleko i rozdaje za darmo w szkoÂłach, gdzie dzieci wylewajÂą je do zlewu.
– PaĂąstwo opiekuĂącze: mam trzy krowy; muszĂŞ sprzedaĂŚ jednÂą, by starczyÂło na badania weterynaryjne i podatki od dwĂłch pozostaÂłych.
– Eurosocjalizm: mam trzy krowy; rzÂąd kaÂże mi zabiĂŚ jednÂą, bo krĂłw jest za duÂżo – i drugÂą, bo krowa sÂąsiada jest chora na pryszczycĂŞ.
– Kapitalizm: mam trzy krowy; sprzedajĂŞ jednÂą i kupujĂŞ byka!
kamil771
Gość
« Odpowiedz #339 : Wrzesień 17, 2010, 12:58:52 »

Makabryczne zadanie dla uczniĂłw podstawĂłwki

Makabryczne zadanie daÂł do rozwiÂązania uczniom trzeciej klasy szkoÂły podstawowej w Japonii nauczyciel matematyki: Ile dni zajmie zabicie 18 dzieci, jeÂśli codziennie bĂŞdzie siĂŞ zabijaÂło troje?

WÂładze oÂświatowe prowincji Aichi zareagowaÂły udzieleniem upomnienia 45-letniemu nauczycielowi z miasta Okazaki - informuje agencja Kyodo. Pedagog tÂłumaczyÂł siĂŞ, Âże "tak mu siĂŞ po prostu wyrwaÂło" i solennie obiecaÂł, Âże czegoÂś takiego nie zrobi nigdy wiĂŞcej.

WÂładze oÂświatowe zamierzajÂą uwaÂżnie przyglÂądaĂŚ siĂŞ pracy tego nauczyciela.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #340 : Wrzesień 20, 2010, 20:44:30 »

PrzeklĂŞta IV wÂładza
2010-09-16 13:31:40    Autor: Roman Sklepowicz

Tylko politycy, hipokryci i polityczne " TROLE" - etatowi komentatorzy wszelakich postów, blogów i artyku³ów - nie wiedz±, ¿e NAPISA£EM PRAWDÊ!

Z konstytucji RP

Art. 10.

UstrĂłj Rzeczypospolitej Polskiej opiera siĂŞ na podziale i rĂłwnowadze wÂładzy ustawodawczej, wÂładzy wykonawczej i wÂładzy sÂądowniczej. 

WÂładzĂŞ ustawodawczÂą sprawujÂą Sejm i Senat, wÂładzĂŞ wykonawczÂą Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej i Rada MinistrĂłw, a wÂładzĂŞ sÂądowniczÂą sÂądy i trybunaÂły.

Tyle i tylko tyle ! A rzeczywistoœÌ? RzeczywistoœÌ  jest inna niÂż definiuje to konstytucja RP!

Popularnym staÂło siĂŞ powiedzenie, Âże IV wÂładzÂą sÂą dziennikarze. CzĂŞsto sÂłyszymy to z ró¿nych mediĂłw. OsobiÂście nie miaÂłbym nic przeciwko temu, gdy nie fakt, Âże  jest w naszym kraju IV wÂładza, o ktĂłrej siĂŞ publicznie nie mĂłwi.

DLA WIELU MILIONÓW POLAKÓW JEST NAJWAÂŻNIEJSZÂĄ, PRZEKLÊTÂĄ I NAJBARDZEJ PODÂŁÂĄ  WÂŁADZÂĄ!!!

Tej wÂładzy nie powoÂłaÂła Âżadna ustawa, Âżadne stanowione prawo, NIKT TEJ WÂŁADZY NIE KONTROLUJE, ona jest ponad WSZELKIM PRAWEM I NADZOREM!!!

TO  FIRMY WINDYKACYJNE   I  W I N D Y K A T O R Z Y !

Trzeba juÂż dzisiaj byĂŚ arcymistrzem hipokryzji bÂądÂź politykiem, by nie wiedzieĂŚ o wszechpanujÂących nad milionami PolakĂłw, nad ich Âżyciem i zdrowiem – nie tylko psychicznym – OPRAWCACH, ktĂłrych nieomal co piÂąty Polak nazywa jednym okreÂśleniem WINDYKATOR!

Wolno im WSZYSTKO! Nie bojÂą siĂŞ NIKOGO! StosujÂą terror psychiczny i fizyczny! Ich  wizyta KOSZTUJE 150-200zÂł, o czym niejednokroĂŚ w piÂśmie do klienta informuje BANK! MOGÂĄ straszyĂŚ, wdzieraĂŚ siĂŞ do domĂłw, nachodziĂŚ sÂąsiadĂłw i miejsce pracy, dzwoniĂŚ o KAÂŻDEJ PORZE DNIA I NOCY! DzwoniĂŚ do czÂłonkĂłw rodziny i do znajomych ofiary (dÂłuÂżnika)! WystawaĂŚ pod domem – pracÂą – i iœÌ obok do domu czy sklepu wszczynajÂąc awanturĂŞ przy kasie "skÂąd k... h... masz pieniÂądze na zapÂłacenie rachunku?" Na groÂźbĂŞ, Âże powiadomiĂŞ policjĂŞ reagujÂą... MASZ  TELEFON  k... h... DZWOÑ!  Gro¿¹ odebraniem dzieci do domĂłw dziecka, proponujÂą oddanie organĂłw (nerki) do przeszczepu, rewidujÂą torebki, meble, zabierajÂą aparaty fotograficzne jako zapÂłatĂŞ za ich wizytĂŞ.

NO CO? RZÂĄDZÂĄCY NIE WIECIE O TYM???

Zapraszam do komentarzy tego art. www.sklepowicz.pl BLOG jednak przytoczĂŞ (zachowana pisownia oryginalna):

"no to zacznĂŞ, moja watpliwej przyjemnosci znajomosc z tymi "ludzmi" skonczyÂła siĂŞ depresjÂą, proba samobojczÂą i ogĂłlnym rozstrojem nerwowym. wyzwiska,obelgi,zastraszania,grozby to norma u nich. teksty typu,,jestes zlodziejem,oszustem,naciagaczem,wzieÂłas kredyt to pÂłaĂŚ,wyÂłudziÂłas…takie teksty to juz standard.
najlepszy tekst jaki usÂłyszaÂłam od windykatora z eurobanku brzmiaÂł ,,wyslemy ludzi w dresach i wytrzepia z ciebie te pieniadze,,….kolejny przyklad?
dupek z lukasa,wyglÂąd ciutke lepszy od orangutana,wchodzi mi do sklepu pomimo,ze mu tego ustawa zakazuje i zaczyna mi licyowac towar,kasĂŞ,wagĂŞ,komputer,zaglÂąda do kasy,wyprasza klientĂłw ze sklepu,grozi,ubliza a nawet proponuje seks……bez mrugniecia okiem zabiera pieniadze z utargu….przy tym wyzwiska,ublizania…..to nie sa ludzie…to bestie wyszkolone niczym nazistowskie psy,aby rozszarpac,zgnoiĂŚ,upodlic,zdeptac….tak,to jest wÂładza…"

"Bardzo sie cieszĂŞ, Âże Pan podj¹³ ten temat bo to Âżenujace, Âże w paĂąstwie nale¿¹cym do UE jest dopuszczalne funkcjonowanie czegoœÌ takiego jak WINDYKATOR, z ró¿nymi stopniami, aÂż do “komornika” terenowego.
Ja doswiadczyÂłam i nadal doÂświadczam brutalnego i chamskiego zachowania “tego czegoÂś” czyli windykatora. W ich szeregach mieszczÂą siĂŞ windykatorzy w bankach, kancelariach prawnych i firm windykacyjnych.
Najpierw miaÂłam lawinĂŞ telefonĂłw w godz. od 7.00 do 21.00 od windykatorĂłw z bankĂłw, ktĂłrzy dzwonili kilka razy dziennie w tej samej sprawie, informujÂąc mnie, Âże za kaÂżdy telefon naliczajÂą mi od 20 – 50 zÂł.Moje tÂłumaczenia, Âże napisaÂłam pismo o prolongatĂŞ z waÂżnych powodĂłw nie miaÂła znaczenia. Potem dzwonili do nie o ró¿nych porach dnia i nocy z banku, kancelarii prawnej i firm windykacyjnych. Do tego napÂływaÂła do mnie lawina korespondencji z tych samych ÂżrĂłdeÂł i dodatkowo obci¹¿ano mnie kosztami monitĂłw od 20- 80zÂł. OprĂłcz tego naliczano mi odsetki za kaÂżdy dzieĂą, czyli kilka kar za jedno przewinienie.
Przez telefon windykatorki i windykatorzy krzyczeli na mnie. UsÂłyszaÂłam, Âże mi dupy , Âże przyÂślÂą do mnie windykacjĂŞ terenowÂą i ” z dupy ci wyciÂągnÂą te pieniÂądze ty stara krowo”.

"Jeszcze jedo. Windykatorzy wielokrotnie dzwonili do wszystkich ludzi w caÂłej Polsce noszÂących moje nazwisko i informowali ich o moich dÂługach. Dzwonili teÂż z tÂą samÂą informacjÂą wiele razy do powaÂżnej instytucji, z ktĂłrej kiedyÂś zadzwoniÂłam do banku. Dzwonili teÂż wielokrotnie do byÂłego zakÂładu pracy. Zaszczuli mnie w moim Âśrodowisku.
Pytam kto zezwoli³ na takie czyny WINDYKATORÓW. Jest droga prawna i ni± nale¿y kroczyæ a je¶li tak sie nie dzieje to Polska jest pañstwem bezprawia. Nie jestem z³odziejem tylko ofiar± manipulacji bankowych i chorego prawa.
WSYDZÊ SIÊ, ¯E ¯YJE W TAKIM KRAJU GDZIE OBYWATEL JEST ¦MIECIEM, Z KTÓRYM BYLE WINDYKATOR ROBI CO CHCE A W£ADZA, KTÓR¡ TEN OBYWATEL WYBRA£ G£OSUJ¡C NA NIEGO, UDAJE ¦LEPEGO. WSTYD PROMINENCI WIELKI WSTYD!!!"

"W domu horror, dzieci chodz¹ po dziœ dzieù z komórkami przy szyi by w razie czego zadzwoniÌ po pomoc, wystraszy³ je windykator bez karku który przyszed³ pod szko³ê. Co roku muszê pisaÌ pisma do dyrekcji szkó³ ¿eby ze wzglêdu na wyj¹tkowe okolicznoœci zezwoli³ córkom na noszenie w³¹czonego telefonu w szkole. Jest to doœÌ upokarzaj¹ce ale nie ma innej rady jeœli dzieci s¹ zagro¿one. Oczywiœcie prokuratura i policja nie widzi ¿adnych znamion przestêpstwa".

"Moje pierwsze brutalne zetkniêcie by³o z windykatorem z Doutsche Banku PBC S.A. ,które ciê¿ko odchorowa³am. Jak trzeba bêdzie to podam jego dane personalne. Zadzwoni³ po godz. 21.00 i tak strasznie krzycza³ i ubli¿a³ mi, ¿e mnie sparali¿owa³o. Facet zachowywa³ siê tak jakby za¿y³ œrodki dopinguj¹ce. By³ to m³ody cz³owiek i krzycza³ na mnie, ¿e jestem pod³¹ œwini¹ i zaleg³¹ ratê wydrze mi z ryja!!! Nie mog³am uwierzyÌ w to co s³ysza³am, myœla³am, ¿e to sen, a jednak to by³a jawa. Potem by³o ju¿ tylko gorzej. Opiszê to wraz z podaniem nazwisk Panu R.Sklepowiczowi na maila".

"W moim przypadku najgorsze byÂły telefony do pracy windykatorĂłw z GE Capital Banku poniewaÂż pracowaÂłam w maÂłym pokoju gdzie staÂło biurko przy biurku i zdawaÂłam sobie sprawĂŞ,Âże pozostaÂłe koleÂżanki mimo woli sÂą wtajemniczone w moje osobiste problemy co powodowaÂło u mnie strach,wstyd i upokorzenie.W czasie takich rozmĂłw czÂłowiek nie ma szans aby nawet powiedzieĂŚ to co by chciaÂł poniewaÂż zdaje sobie sprawĂŞ,Âże wszyscy sÂłuchajÂą tego co mĂłwi.NastĂŞpna atrakcja to wizyta windykatora z Lukasa w pracy i miejscu zamieszkania.W pracy za duÂżo nie pyskowaÂł(pewnie dlatego,Âże w pobliÂżu byÂł pracownik ochrony),a do domu go po prostu nie wpuÂściÂłam poniewaÂż juÂż wczeÂśniej sÂłyszaÂłam o ich chamskim zachowaniu wiĂŞc wyszÂłam na korytarz i zaÂłatwiÂłam go odmownie na wycieraczce.Kolejne doÂświadczenie to Ultimo i Kruk.Telefonu do mnie nie mieli wiĂŞc zasypali mnie tonÂą papierĂłw peÂłnych kolorowych(czerwonych,granatowych i ¿ó³tych) podkreÂśleĂą,tekstĂłw wziĂŞtych w ramki jakby ktoÂś byÂł Âślepy, niedorozwiniĂŞty i nie umiaÂł czytaĂŚ.Mam w swojej kolekcji teÂż pocztĂłwki z wakacji i z Londynu z tekstem “Mam interesujÂącÂą propozycjĂŞ finansowÂą.ProszĂŞ o pilny kontakt na nowy numer w Polsce 0 669 930 119.Pozdrawiam K.Perfidne ptaszysko oferowaÂło mi telefon komĂłrkowy na kartĂŞ,odtwarzacz MP4 i ciÂśnieniomierz za podpisanie korzystnej dla nich ugody.Na poczÂątku tego roku otrzymaÂłam rĂłwnieÂż kalendarz od Ultimo i prĂłbkĂŞ kawy rozpuszczalnej z tekstem,Âże wystarczy im tyle czasu na uzyskanie nakazu zapÂłaty w Lublinie co mnie na wypicie tego obrzydlistwa ktĂłre mi przysÂłali,a ktĂłre po otwarciu koperty wylÂądowaÂło w koszu na Âśmieci".

C.D w komentarzach na Blogu www.sklepowicz.pl

MuszĂŞ od siebie dodaĂŚ, opowieœÌ pani Arlety W. – sprzed dwĂłch dni. "Do mieszkania weszÂło 3 windykatorĂłw. Pani Arleta z mĂŞÂżem mieszka u teÂściĂłw  w domku. W obecnoÂści mĂŞÂża i teÂściĂłw windykator wÂłoÂżyÂł jej rĂŞkĂŞ pod stanik bawiÂąc siĂŞ macaniem jej biustu. Oficjalnie szukajÂąc – jak twierdziÂł skitranych pieniĂŞdzy, biust Artety to duÂża piÂątka".

JA BYM ZABI£ WINDYKATORA, a m¹¿ i teœciowie milczeli... WIDOCZNIE TAKIE JEST PRAWO W POLSCE!!!

K... maĂŚ moÂże ja nie wiem, moÂże jest takie prawo w Polsce???

http://interia360.pl/artykul/przekleta-iv-wladza,38856

krzysiek
Gość
« Odpowiedz #341 : Wrzesień 20, 2010, 21:41:19 »

Tekst robi wraÂżenie  Szok

Moim skromnym zdaniem caÂły ten Âświatowy kryzys ekonomiczny i rosnÂące gwaÂłtownie zadÂłuÂżenie firm i obywateli tego Âświata, to poczÂątek koĂąca tej cywilizacji. CzytaÂłem niedawno w necie, Âże wedÂług ostroÂżnych szacunkĂłw w przyszÂłym roku banki przejmÂą ok. 2 miliony mieszkaĂą z tytuÂłu niespÂłacanych kredytĂłw hipotecznych. WiÂśta wio! ZacznÂą siĂŞ chyba migracje do cieplejszych regionĂłw Âświata, Âżeby ci wszyscy bezdomni mogli przetrwaĂŚ zimĂŞ w znoÂśnych warunkach ale bez dachu nad gÂłowÂą. No i jedzenie roÂśnie tam na drzewach, np. banany i daktyle.

Zapowiadani przez ÂŚw. Jana w Apokalipsie Czterej JeÂźdÂźcy (Zwiastuni) koĂąca sÂą juÂż wÂśrĂłd nas. NazywajÂą siĂŞ: Kredyt, Odsetki, Windykator i Bezrobocie.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #342 : Wrzesień 21, 2010, 08:03:41 »

Podobno bańka spekulacyjna kredytów mieszkaniowych na rynku państwa środka jest też na granicy „pęknięcia”- tak jak to wydarzyło się w US i doprowadziło do kryzysu,-
czy było to ukartowane czy nie..?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2010, 08:03:55 wysłane przez songo1970 » Zapisane

krzysiek
Gość
« Odpowiedz #343 : Wrzesień 21, 2010, 21:43:25 »

Wszystko na to wskazuje, ¿e "Ktoœ" ten scenariusz napisa³. Ktoœ obrzydliwie bogaty. Jeœli œwiatem rz¹dzi pieni¹dz, to wystarczy przej¹Ì kontrolê na tym powszechnym pieni¹dzem, ¿eby kontrolowaÌ i kreowaÌ losy œwiata. Nie potrzeba wojen i zajmowania cudzych terytoriów - wystarczy bez przelewu krwi zajmowaÌ cudze rachunki bankowe... Z³y
wiki
Gość
« Odpowiedz #344 : Wrzesień 22, 2010, 17:49:53 »

eœli chcecie ksi¹¿kê, w której wspaniale pokazane jest œcieranie siê tradycji, religii pogaùskiej i chrzeœcijaùskiej, gor¹co polecam "Mg³y Avalonu" - wersja legendy arturiaùskiej, fantastyczna wprawdzie, ale, jako ¿e bazowana na rzeczywistych kultach pogaùskich, wspaniale oddaj¹ca ducha tego starcia, tej ró¿nicy i zmiany. Sam przez te ponad 1300 stron przebrn¹³em 1,5 dnia - cudowna lektura!

jestem caÂłkowicie pochÂłoniĂŞta, wspaniaÂła lektura.

Zawsze lubiÂłam opowieÂści o KrĂłlu Arturze MrugniĂŞcie)

hihihi nawet mĂłj krĂłl tak samo ma na imiĂŞ UÂśmiech) dziĂŞki Tene UÂśmiech)

Pozdrawiam UÂśmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #345 : Wrzesień 28, 2010, 20:18:07 »

10 najdziwniejszych ludzi na Âświecie

(fot. Jupiterimages)

Emil Cioran, francuski pisarz rumuùskiego pochodzenia, napisa³ kiedyœ: "(...) gdy uzna³em, ¿e jestem cz³owiekiem najnormalniejszym pod s³oùcem, ogarn¹³ mnie strach i ca³¹ zimê spêdzi³em na czytaniu tomisk z zakresu psychiatrii."

Tego typu problemów z pewnoœci¹ nie mia³y osoby, które s¹ bohaterami naszego rankingu. Za magazynem People publikujemy ranking 10 osób, które z ró¿nych powodów, mo¿na uznaÌ za najwiêkszych "dziwaków" na naszej planecie.

...

(fot. AFP)

Urodzony 29 kwietnia 1952 w Leicester David Icke, to byÂły profesjonalny gracz w piÂłkĂŞ noÂżnÂą (graÂł m. in. w Coventry City), ale takÂże prezenter BBC i rzecznik prasowy brytyjskiej Partii Zielonych. Od roku 1990 roku peÂłni - jak sam okreÂśla - funkcjĂŞ "peÂłnoetatowego Âśledczego w sprawie kontrolowania Ziemi przez Reptilian (ludzi jaszczurĂłw)".

Jego zdaniem, wiele osĂłb zajmujÂących dziÂś bÂądÂź w przeszÂłoÂści waÂżne stanowiska, to pochodzÂące z innego Âświata "ludzie jaszczury". Tajemnicza rasa Reptilian, zdaniem Icke'a, w peÂłni kontroluje bieg wydarzeĂą na Âświecie. WedÂług brytyjskiego ekscentryka Reptilianem, bÂądÂź potomkiem Reptilian, sÂą m. in.: byÂły amerykaĂąski prezydent George W. Bush, KrĂłlowa ElÂżbieta II i popularny amerykaĂąski piosenkarz country Kris Kristofferson.

Icke wierzy tak¿e w to, ¿e Reptilianie s¹ wyznawcami kultu szatana. To, w jaki sposób ludzie jaszczury sprawuj¹ w³adzê nad nasz¹ planet¹, Brytyjczyk opisa³ w swoich15 ksi¹¿kach. Jest niezwykle popularny w krajach anglosaskich - w 1999 roku by³ goœciem uniwersytetu w Toronto, gdzie poprowadzi³ trwaj¹c¹ ponad 5 godzin konferencjê "naukow¹". Zosta³ tam bardzo ciep³o przyjêty, a po skoùczonej konferencji studenci zgotowali mu nawet owacjê na stoj¹co.

2/11

...

http://niewiarygodne.pl/gid,11663033,img,11663037,kat,1017185,page,8,title,10-najdziwniejszych-ludzi-na-swiecie,galeriazdjecie.html

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #346 : Wrzesień 29, 2010, 04:13:13 »

Jak izotop C14 zak³óci³ spokój pradawnych faraonów

Radiowêglowa metoda datowania*. Gdzie tutaj miejsce na faraonów... có¿... wszystko przez to, ¿e produkcja wêgla C14 nie jest sta³a w czasie - ano nie jest poniewa¿ nasze Ziemi¹tko co jakiœ czas ma dylemat... czy aby nie dokonaÌ inwersji biegunów i w takich w³aœnie chwilach zmniejszone by³o dzia³anie pola magnetycznego Ziemi. Ale mo¿e wszystko od pocz¹tku :]

Poniewa¿ istnienie tego¿ izotopu pierwsi zauwa¿yli naukowcy pracuj¹cy w czasie II Wojny Œwiatowej po próbie wybuchu bomby atomowej na pustyni w Nevadzie by³o to najskrytsz¹ tajemnic¹. S¹dzili bowiem oni, ¿e tylko w taki sposób mo¿na go uzyskaÌ. Otrzymali potê¿n¹ wartoœÌ przez wybuch i zamierzali na tym za³o¿eniu zbudowaÌ aparaturê pomiarow¹ która pozwala³aby im monitorowaÌ czy inne kraje tak¿e czegoœ z broni¹ atomow¹ nie próbuj¹.

JakieÂż musiaÂło byĂŚ i zdziwienie kiedy po ponad roku prac i inwestycji w projekt odkryli, Âże kolejny instrument w terenie naturalnym daje im pozytywne odczyty. OkazaÂło siĂŞ, Âże izotop ten jest wszĂŞdzie! Po jakimÂś czasie zorientowali siĂŞ, Âże pomimo tego, Âże jest wszĂŞdzie nie jest pochodzenia ziemskiego i dopiero wtedy prace ruszyÂły we wÂłaÂściwym kierunku.

W 1947 roku na podstawie badaĂą tego izotopu Libby opracowaÂł metodĂŞ datowania wykopalisk pochodzenia organicznego i wszystko wydawaÂło siĂŞ, Âże ok i wszystko wydawaÂło siĂŞ, Âże piĂŞknie... aÂż do nieszczĂŞsnych faraonĂłw...

Okres po³owicznego rozpadu izotopu C14 wynosi 5730lat. Jest wiele naukowych t³umaczeù ale ja wymyœli³em swoje w³asne na zasadzie "herbatki góralskiej" - bierzesz szklankê herbaty i wypijasz do po³owy, potem uzupe³niasz wódk¹, a potem pijesz do po³owy, potem uzupe³niasz wódk¹ i pijesz do po³owy itd... teraz bêdzie ka¿demu ³atwiej poj¹Ì abstrakcje uczonych ;]

W przypadku wieku faraonĂłw taki okres jest bardzo na rĂŞkĂŞ, a czĂŞsto nawet w sam raz. Niestety kiedy Pan Libby sprĂłbowaÂł swych metod w Dolinie KrĂłlĂłw okazaÂło siĂŞ, Âże czyjÂś "wnuk ÂżyÂł przed swojÂą babciÂą" [(c) Ka.] itp... zrobiÂł siĂŞ rwetes, zrobiÂł siĂŞ lament... naukowcy zaczeli walczyĂŚ, a teorie sypaÂły siĂŞ jak z rĂŞkawa. Spory trwaÂły jeszcze dÂługo i dopiero w latach 70tych udaÂło siĂŞ ostatecznie ustaliĂŚ co nie graÂło - wÂłaÂśnie kaprysy naszego ZiemiÂątka ktĂłre zamieniaÂło swoje bieguny i przez to zmieniaÂły siĂŞ wartoÂści jego pola magnetycznego...   
Jak zatem skorelowaÌ takie wahania? Znalaz³ siê sposób! Na ma³ym obszarze w parku w Kanadzie rosn¹ jeszcze 4 tysiêczne letnie drzewa! Szanowny Pan Libby chcia³ aby mu podarowano takie drzewko tak aby za pomoc¹ regularnych s³ojów-przyrostów móg³ dokonaÌ datowania i korelacji poziomów zawartoœci izotopu C14. Oczywiœcie pozwolenia nie wydano ale robotnicy którzy budowali drogê przejazdow¹ obok parku "przypadkiem" pomylili siê, odskoczyli na kilkadziesi¹t metrów z planu i wci¹¿ "przypadkiem" zwalili jedno takie drzewo, a Libby'ego wcale u nich czêsto nie widywano. Co by³o robiÌ? S¹dziÌ? Dali mu to drzewo, a ca³oœÌ jakoœ siê rozesz³a po koœciach...

Efekt? Metoda radiowĂŞglowa, datowanie izotopem C14 staÂła siĂŞ dokÂładnÂą i wiarygodnÂą metodÂą... choĂŚ nie do koĂąca bo po tym wszystkim pojawiÂł siĂŞ jeszcze jeden nieprzewidziany element. Kto? Co? CzÂłowiek! ktĂłry wprowadziÂł znaczne iloÂści wĂŞgla pochodzÂącego z paliw kopalnych. I znowu trzeba byÂło wprowadziĂŚ poprawkĂŞ ale o tym wiĂŞcej_tutaj- http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/mtj/zal99/marzantowicz/Siec/Obliczanie%20wieku%20radiow%EAglowego.html

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #347 : Październik 01, 2010, 07:49:09 »

Antynoble rozdane
PiÂątek, 1 paÂździernika (06:14)   

Chorym na astmê pomaga kolejka górska, przeklinanie ³agodzi ból, a nietoperze uprawiaj¹ mi³oœÌ francusk¹ - autorzy miêdzy innymi tych odkryÌ zostali w tym roku uhonorowani w czwartek nagrodami Ig Nobel, nazywanymi te¿ Antynoblami. W tym roku przyznano Ig Noble po raz 21.

...

http://fakty.interia.pl/ciekawostki/news/przeklinanie-na-bol-skarpety-na-buty-antynoble,1538893

Torton
Gość
« Odpowiedz #348 : Październik 04, 2010, 15:20:26 »

Cytuje z innej strony.

ByĂŚ moÂże sÂłyszeliÂście o czymÂś takim jak Internetowe Archiwum:
http://www.archive.org/

Jest to istniejÂące od dawna gigantyczne archiwum, ktĂłre ma w ambicjach archiwizowaĂŚ nieustannie caÂły Internet (!). No i zaprawdĂŞ, moÂżna nawet w nim znaleŸÌ np. Onet.pl z 1997 roku (http://web.archive.org/web/199702201736 … w.onet.pl/) oraz wiele innych juÂż nieistniejÂących stron. W wielu przypadkach Internetowe Archiwum jest jedynym miejscem w ktĂłrym moÂżna znaleŸÌ jakiÂś cenny, zaginiony artykuÂł.

Archiwum to jednak nie zbiera w sobie wszystkiego. Jego mechanizmy odwiedzajÂą zazwyczaj te wiĂŞksze i bardziej znane strony. Tymczasem wiele interesujÂących stron z tematyki ezoterycznej i to jeszcze po polsku nigdy nie trafia do Archiwum, lecz przepada bezpowrotnie.

StÂąd mĂłj pomysÂł - dla zachowania wybranych i waszym zdaniem cennych stron moÂżemy zorganizowaĂŚ wÂłasne archiwum.

Co o tym myÂślicie?
Torton
Gość
« Odpowiedz #349 : Październik 04, 2010, 18:15:12 »

PoniÂżej opis oraz linki do filmu.
Filmowy zapis ĂŚwiczenia, ktĂłre Jane Elliott po raz pierwszy przeprowadziÂła w 1968 roku byÂły emitowany juÂż przez wiele stacji telewizyjnych Stanach Zjednoczonych. Elliott sama stwierdza Âże "Niebieskoocy to najlepszy ze wszystkich filmĂłw jakie do tej pory zrobiono na temat moich warsztatĂłw, podsumowuje on 28 lat mojej pracy w szkoÂłach, na uniwersytetach i w korporacjach".

Elliott uwa¿a, ¿e "osoba która wychowa³a siê w amerykaùskim spo³eczeùstwie jest ukszta³towana do bycia rasist¹/tk¹. ¯yjemy w ró¿nych œwiatach, jeden jest czarny, a drugi bia³y". Elliott uwa¿a, ¿e najlepsz¹ metod¹ uczenia o rasizmie jest stworzenie sytuacji, w której biali doœwiadcz¹ na sobie dyskryminacji.

W Niebieskookich obserwujemy grupê 40 osób. S¹ wœród nich nauczyciele/lki, policjanci/tki, pracownicy/ce administracji i pomocy spo³ecznej. Osoby o ró¿nym kolorze skóry, pochodzeniu, kobiety i mê¿czyŸni. Elliott wdra¿a pseudonaukow¹ teoriê, która uzasadnia ni¿szoœÌ osób o niebieskich oczach, stosuje wobec nich jawn¹ dyskryminacjê i przeprowadza testy na inteligencjê, które s¹ stronnicze kulturowo. Widzimy, jak w ci¹gu zaledwie kilku godzin przebywania w atmosferze takiego re¿imu, doros³ych ludzi opanowuje przygnêbienie i roztargnienie, maj¹ trudnoœci z wykonaniem najprostszych poleceù.

PodejÂście Jane Elliott jest szczegĂłlnie trafne dzisiaj. Pokazuje niezbicie, Âże nawet bez prawnej dyskryminacji, mowa nienawiÂści, obniÂżone oczekiwania i odrzucajÂące traktowanie mogÂą mieĂŚ niszczycielski wpÂływ na osiÂągniĂŞcia osĂłb z grup mniejszoÂściowych. Czarni czÂłonkowie grupy przypominajÂą pozostaÂłym, Âże sÂą poddawani takiemu stresowi nie tylko przez kilka godzin podczas warsztatu, ale kaÂżdego dnia, przez caÂłe Âżycie. Elliott podkreÂśla Âże mechanizmy dziaÂłania seksizmu, homofobii i ageismu sÂą takie same.

W swoim domu w stanie Iowa Elliott opowiada, jak proste Ìwiczenie, które przeprowadzi³a ze swoimi uczniami po zamordowaniu dr Martina Luthera Kinga Juniora, zmieni³o jej ¿ycie. Po tym, kiedy jej Ìwiczenie zosta³o pokazane w telewizji spotka³a siê z molestowaniem ze strony innych mieszkaùców miasta, jej dzieci by³y bite i opluwane, restauracja jej rodziców zbankrutowa³a po tym, jak zosta³a zbojkotowana przez miejscow¹ spo³ecznoœÌ.

Fragmenty jej lekcji i wywiady z byÂłymi uczniami potwierdzajÂą, Âże warsztat Jane Elliot sprawiÂł, iÂż stali siĂŞ bardziej wraÂżliwi na problem rasizmu. Doradcy/czynie, specjaliÂści/stki, trenerzy/ki oraz psycholodzy/Âżki zgadzajÂą siĂŞ: Niebieskoocy to film, ktĂłry powinien obejrzeĂŚ kaÂżda osoba.

CzêœÌ 1: http://www.youtube.com/watch?v=IOOCQ_C7pKk&feature=player_embedded
CzêœÌ 2:http://www.youtube.com/watch?v=3zAGUVe6BE8&feature=related
CzêœÌ 3: http://www.youtube.com/watch?v=0Zh7OPxW6YI&feature=related
CzêœÌ 4: http://www.youtube.com/watch?v=WOAD2xfAxYU&feature=related
CzêœÌ 5: http://www.youtube.com/watch?v=qFjiJLWBGK4&feature=related
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2010, 18:15:55 wysłane przez Torton » Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 35 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: