Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:33:01

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wolontariusze - pomoc przy wykopaliskach  (Przeczytany 81999 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #75 : Styczeñ 07, 2009, 14:11:32 »

AW pisa³, ¿e s± zadowoleni, wiêc w czym problem? Dali Ci prawo wypowiadaæ siê w ich imieniu, ¿e s± wyzyskiwani?

A Tobie dali prawo wypowiadaæ siê, co wskazywa³oby, ¿e nie-s± wyzyskiwani?
Problem polega na tym, ¿e czego¶ tu nie rozumiesz?
Dlatego pos³uchaj innych co te¿ maj± do powiedzenia, bo to w ¿yciu raczej pomaga.
¦wiat d³ugi i szeroki ...a  nie to co za oknem, na ulicy i w telewizji widaæ.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 07, 2009, 14:12:49 wys³ane przez astro » Zapisane
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #76 : Styczeñ 07, 2009, 14:21:55 »

Lucyna D.

Có¿, dzieci w Chinach te¿ siê nie skar¿±. Ale dla Ciebie to ju¿ inna sprawa. Sprawa ta sama, bo i mechanizm ten sam.
Dok³adnie tak.Ten mechanizm jest taki i mówi on: nauczy³em siê ¿yæ i ¿yje jak potrafiê i przez ten sam pryzmat samooceny oceniam ¶wiat.
Oto buñczuczno¶æ, egocentryzm i opancerzenie.
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Styczeñ 07, 2009, 14:22:17 »

No chyba mo¿na zaufaæ wiedzy AW?
A resztê rad z posta zastosuj najpierw do siebie.
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #78 : Styczeñ 07, 2009, 14:26:30 »

W psychologicznym wiêzieniu to tkwimy wszyscy( ka¿dy w innym) i Ty astro tez w swoim w³asnym.

Nie roumiem czemu siê tak nakrêcacie??

Pozdrawiam U¶miech

Na tym polega rozwój, aby przygl±dn±æ siê wpierw w³asnej prawdzie, która jak napisa³a¶- dotyczy wszystkich.
Wiêc po to, o tym piszemy, a nie po to, aby sobie popisaæ.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 07, 2009, 14:27:27 wys³ane przez astro » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Styczeñ 07, 2009, 15:18:20 »

A wiecie jak zyja Egipcjanie? W jakiej biedzie, w jak dramatycznych warunkach? Kto byl w Egipcie i zobaczyl  ludzi mieszkajacych  w grobowcach cmetarnych, ten spokojnie nie zaakceptuje 4$ i tej nedzy jaka im sie za nie oferuje.
W nocy zyje to cmetarne miasto , bo ludzie wracaja do "domow" , ktore stanowia dla nich jedyny dach nad glowa. Plona siatelka, bo jest to ich jedyne oswietlenie ich zyjacych nie zas gest dla zmarlych.
Nie wiem czy gdzies sie publikuje takie filmy o realnym zyciu w Egipcie, jednak ja polecam poszukanie i obejrzenie.
Jestem przeciwnikiem wskrzeszania starej monarchi Faraonow i wladzy , kogos kto ludzkosc doprowadzil do takiego stanu.
Spij dobrze Cheopsie, twoj czas byl wieki temu, teraz jest pora NASZ LUDZI , KTORZY SIE URODZILI, NIE ZAS USILUJA WSKRZESIS SWOJE ZABALSAMOWANE SZCZATKI.

Kiara U¶miech U¶miech
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #80 : Styczeñ 07, 2009, 15:18:34 »

A kto z was da³ cokolwiek na wykopaliska?
£atwo jest kadziæ ale kto z was siê dorzuci?
Pózniej mo¿e okazaæ siê,¿e to jaka¶ przewa³ka,bo:"za moje pieni±dze p³ac± w tym Egipci trzy razy wiêcej,ni¿ p³aci siê na budowie w tym kraju! I ci±gle prosz± o jeszcze i jeszcze!Jak oni gospodaruj± naszymi wp³atami!Co¶ tu jest nie tak!To ten Wójcikiewicz tak kombinuje!!!!"
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Styczeñ 07, 2009, 15:32:01 »

Kiara, bieda wystêpuje wszêdzie i jest wzglêdna. Z tego, co piszesz, wynika³oby, ¿e ta stawka 4 dol. ich nie zadowala. Wiêc AW musiano wprowadziæ w b³±d, skoro powiedziano mu, ¿e za tak± stawkê robotnik mo¿e utrzymaæ rodzinê (przy w miarê sta³ym zatrudnieniu).
A je¶li to nie wystarcza na w miarê spokojne ¿ycie, to winny jest system prawno-gospodarczy w Egipcie (a to przecie¿ republika prezydencka oparta g³ównie na prawie anglosaskim). I pewnie nawet gdyby Fundacja zaoferowa³a wy¿sz± stawkê, strona egipska nie zgodzi³aby siê na ni±. Tak czy inaczej, im mniej wolontariuszy, tym wiêcej pracy dla Egipcjan. Wiêc czy te 4 dol. to wykorzystywanie czy nie, to wcale nie tak ³atwo daæ na to odpowied¼.
A ¿eby zmieniæ system, to - ho ho.
Podobo dzia³aj± jakie¶ specjalne medytacje lewitacyjne, o których gdzie¶ ostatnio czeka³am.
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #82 : Styczeñ 07, 2009, 15:51:47 »

wy³±czam siê z tej k³ótni...

718'
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #83 : Styczeñ 07, 2009, 16:10:35 »

To nie o to chodzi  czy oni przezyja za te 4$, chodzi o to by zmienil sie swiatopoglad i swiadomosc ludzi , ktorzy uwazaja ze cos komus musi wystarczyc , bo tak jest. Ale jak oni zyja? W jakich warunkach? Tam nie ma GODNOSCI ZYCIA. To jest nadal niewolnictwo! Ja jestem przeciw wykorzystywaniu tych ludzi.

A ktos ponownie chce wladzy , pieniedzy i slawy.... a jakas garstka ludzi o tych samych ambicjach daje sie wodzic za nos bo EGO siegnelo im chmur i za wszelka cene chca ratowac swiat....
SWIAT SIE RATUJE TYLKO I WYLACZNIE PRZEZ SIEBIE, PRZEZ TWORZENIE DOBRA W SOBIE.PRZEZ ZAUWAZENIE I POMOC LUDZI WYKORZYSTYWANYCH PRZEZ SYSTEMY. A NIE PRZEZ DOKOPYWANIE SIE DO STARYCH TRUPOW I CUDZEGO ZLOTA W LABIRYNTACH ZLUDZEN.

Kiara. U¶miech U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Styczeñ 07, 2009, 16:10:46 »

Oczywi¶cie, ¿e te 4 dolary to wyzysk i nie ma co zwalaæ winy na system, bo wtedy jest to po prostu wykorzystywanie/wyzysk w majestacie prawa i tyle. Nale¿y wiêc jasno powiedzieæ - pch wyzyskuje w tym samym stopniu ludzi ci panuj±cy w Egipcie system. Tylko to nadal jest naganne.
Skoro jednak uparcie twierdzicie, ¿e za 4$ mo¿na utrzymaæ tam rodzinê to proponujê po wyj¶ciu z samolotu kazdemu z cz³onków naszej dzielnej ekipy wrêczyæ po 2$ na ka¿dy dzieñ pobytu - wszak mo¿na za to wy¿yæ...

Ale¿ nikt nie oczekuje, ¿e pch dokona zmiany ustroju, wystarczy, ¿e sam zachowa siê z szacunkiem dla pracy innych. A stwierdzenie, ¿e "egipt nie zgodzi siê na wy¿sz± stawkê [dla zatrudnionych przez pch]" jest jak±¶ bredni±. Kto zabroni im wrêczyæ po te kilka dolarów wiêcej?
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #85 : Styczeñ 07, 2009, 16:26:33 »

w³a¶nie podano przybli¿any koszt wojny w afganistanie i w iraku prze USA w roku 2009 - 140 MLD $ - mogli by daæ po³owê na wykopki a nie zabijaæ - chodzi o ¿ycie przecie¿ o przetrwanie - dlatego musi byæ oczyszczenie w³a¶nie - ludzie zabijaj± siê nawzajem zapominaj±c najstarsze prawo - NIE CZYÑ DRUGIEM CZEGO BY¦ NIE CHCIA£ ABY TOBIE UCZYNIONO! i nie nawi±zuje do biblii ale do podstawowego prawa reguluj±cego zycie na Ziemii...

718'
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #86 : Styczeñ 07, 2009, 17:57:03 »

To nie o to chodzi  czy oni przezyja za te 4$, chodzi o to by zmienil sie swiatopoglad i swiadomosc ludzi , ktorzy uwazaja ze cos komus musi wystarczyc , bo tak jest. Ale jak oni zyja? W jakich warunkach? Tam nie ma GODNOSCI ZYCIA. To jest nadal niewolnictwo! Ja jestem przeciw wykorzystywaniu tych ludzi.

Ja te¿ jestem przeciw wykorzystywaniu. Ale je¶li w tamtym regionie jest du¿e bezrobocie, to lepiej daæ 4 dol. Egipcjanowi ni¿ wzi±æ wolontariusza z Polski (na tle Egiptu bardzo bogatej, choæ dla ¶wiata jeste¶my biedni; gdy przysz³o mi jechaæ na konferencjê do Anglii, to mój kraj zosta³ zaliczony do rozwijaj±cych siê, tak jak i kraje afrykañskie, dziêki czemu ludzie z tych krajów byli zwolnieni z op³aty konf. - ot, taka dygresja) i op³aciæ mu pobyt w wilii. Ca³y czas tylko o to mi chodzi³o.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #87 : Styczeñ 07, 2009, 18:53:02 »

Ekhem...porownujesz swoj± sytuacjê do sytuacji dzieci w Chinach? Gratulujê... czego to cz³owiek nie wymy¶li, by uspokoiæ sumienie...
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #88 : Styczeñ 07, 2009, 19:09:05 »

Ekhem...porownujesz swoj± sytuacjê do sytuacji dzieci w Chinach? Gratulujê... czego to cz³owiek nie wymy¶li, by uspokoiæ sumienie...

chiny to nic a TYBET?! tam jest piek³o na ziemii teraz, Samuel ma racje - chca zmiesc Tybet chiniole z powierzchni ziemii ale to siê nie uda bo to naprawde kolebka cywilizacji!

718'
Bonifacy1
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Styczeñ 07, 2009, 19:32:48 »

wybaczcie, nie chcê nikogo obraziæ, ale wg mnie ca³e te wykopaliska to jaki¶ wielki ¿art, narazie znale¼li troche figurek, i !?<<<C-O-¦>>>?! czego ponoæ siê strasznie przestraszyli. ¦wiata nie uratuj± , mo¿e znajd± jakie¶ zabawki do muzeum?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Styczeñ 07, 2009, 19:37:35 »

Juz sie naszemu Samciowi pliki przestawiaja z informacjami ( czyzby brak zasilania ?)w centralnym komputerze.
Kolebka cywilizacji jest region srodziemnomorski, nie Tybet, warto wiedziec tym co sluchaja i tym co  powielaja ta informacje.

Gra Tybetem ( gdy problem wyzwolenia go ) jest na fali to zwykla zagrywka polityczna. A straszenie nas Chinczykami to juz akt bezradnosci Samcia. Widac jeszcze tylko taki argumet mu pozostal w zanadzu.

Gdyby Chinczycy chcieli pozbyc sie problemu to zniszczyli by Tybet ( duzo mniejsze straty i konsekwecje) niz wywolywanie wojny swiatowej.
 Samcio popuscil wodze fantazji, i wpuszcza ludzi w maliny. Jak zwykle. No coz nazwa projektu; Pol zartem , pol serio ... musi sie wypelnic..... Mrugniêcie U¶miech

Kiara U¶miech U¶miech
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Styczeñ 07, 2009, 19:50:22 »

Nie porównujê, tylko unoaczniam, ¿e wszystko wzglêdne jest.
Ciekawe, jeden z drugim wytyka mi, ¿e mam nieczyste sumienie, a czy ja kogo¶ wykorzysta³am? Mam wrêcz opiniê takiej, co siê daje innym wykorzystywaæ  Niezdecydowany

Dali¶cie apel "zacznijcie od siebie". Da³am wiêc przyk³ad, jak staram siê ludzi nie wykorzystywaæ. Czekam na Wasze przyk³ady.
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #92 : Styczeñ 07, 2009, 19:53:01 »

Trzeba by po¶wiêcaæ bardzo wiele uwagi, ¿eby sie po³apaæ o co Wam chodzi. Je¶li chcecie dyskutowaæ : "jak naprawiæ ¶wiat" to najpierw odpowiedzcie sobie na pytanie co wam w tym ¶wiecie najbardziej przeszkadza, potem jak to zmieniæ. ka¿dy wykrzykuje jakie¶ "swoje" prawdy. Za chwilê wyskoczy pewnie mnich d¿inijski  ( tak, ten z miote³k± ) z awantur±, ¿e w Egipcie gin± miliony bezbronnych stworzeñ. I rzecz jasna bêdzie mia³ racjê, bo do tego w rzeczy samej te¿ rekê przyk³ada ka¿dy kto uczestniczy w PCH. A ka¿de ¿ycie trzeba ceniæ....i tak bez koñca.
Wiki, dzieki za obrone, ale astro tylko macha szabelk±. Nie zna ani mnie, ani moich pogl±dów ( bo o nie nigdy nie zapyta³ ) wiêc jak ja moge mieæ za z³e, ¿e produkuje banialuki :-). Ca³a awantura oczywi¶cie w dobrej wierze...tylko skutki op³akane. I co zmienili¶cie ju¿ swiat? A mo¿e chocia¿ kto¶ kogo¶ przekona³? Nie? No to jak¿e mi przykro.... :-).
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Styczeñ 07, 2009, 20:47:32 »

Wiki, dzieki za obrone, ale astro tylko macha szabelk±. Nie zna ani mnie, ani moich pogl±dów ( bo o nie nigdy nie zapyta³ ) wiêc jak ja moge mieæ za z³e, ¿e produkuje banialuki :-). Ca³a awantura oczywi¶cie w dobrej wierze...tylko skutki op³akane. I co zmienili¶cie ju¿ swiat? A mo¿e chocia¿ kto¶ kogo¶ przekona³? Nie? No to jak¿e mi przykro.... :-).
Nie ma tu ¿adnej awantury.Widzisz to chcesz widzieæ, a nie to co siê dzieje. Wiêc ja tu nie widzê, a¿eby  kto¶ z kim¶ siê k³óci³. Ka¿dy wymienia siê pogl±dami, a wiêc pisze i ja piszê pozostawiaj±c innym odpowiedzialno¶æ co z tym zrobi±.
Nie zauwa¿y³em, aby kto¶ tutaj personalnie atakowa³ AW.Mamy  prawo siê z czym¶ nie zgadzaæ, prawda? wiêc o co chodzi ? co nie znaczy, ¿e nie akceptujemy tego co kto¶ robi.Akceptujemy, ale nie aprobujemy, a to dwie ró¿ne sprawy. Nie musisz czytaæ tego co ja piszê, bo nikt Ci tego nie karze robiæ, wiêc mo¿esz siê obróciæ na piêcie i odej¶æ, skoro Twoje ego poczu³o siê pokrzywdzone.
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #94 : Styczeñ 07, 2009, 21:43:55 »

Czyli wszystko jak w dobrym, starym ma³¿eñstwie. Nawet jak siê pior± po pyskach, ¿e a¿ furczy to "tylko sobie tak rozmawiaj±" ?. Rozumiem, i bêdê pamiêtaæ na przysz³o¶æ :-).
 Astro, ja Ciebie bardzo prosze nie zwracaj sie do mojego ego, bo ja nie wiem co to jest.  No taki mam mankament: nie wierzê we freudowskie insynuacje i ju¿.  Je¶li za¶ chodzi o poradê, ¿eby nie czytaæ Twoich postów, to jak¿e ja mam ich nie czytaæ, kiedy one ponoæ do mnie? Widzê tu pewn± sprzeczno¶æ logiczn±. Inna sprawa, ¿e nawet jak je czytam, to ich nie rozumiem. Wiêc znów wychodzi, ¿e masz racjê. Nie miej do mnie prosze ¿alu, ¿e sie raczej nie dam wci±gn±æ w dyskusjê o prawach do wypowiedzi, wolno¶ci s³owa, ¿yciu, mi³o¶ci, o potrzebie wspierania ubogich, bo tematy fascynuj±ce ( tak na pierwszy rzut oka mo¿na zrobiæ z nich 10 odrêbnych w±tków, i ja nie wiem czy moderator to ¶pi? ), ale mo¿e akurat nie w tym miejscu.  Je¶li zabieram tu g³os, to tylko dlatego, ¿e mnie interesuje temat wolontariatu, a ¿e w aktualnej sytuacji ogl±d mam na dzi¶ wystarczaj±cy, pozwolê sobie odserfowaæ na zas³u¿ony spoczynek :-).
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #95 : Styczeñ 08, 2009, 10:59:08 »

Nie, moderatorzy nie spi± na tym forum - gdy trzeba to robi± porz±dek. Natomiast pozwalaj± rozwin±c siê dyskusji i w razie potrzeby [gdy zbacza mocno z tematu] zak³adaj± nowy w±tek lub prosz± o wypowiedzi bardziej zblizone do tematu w±tku. Gdy to nie skutkuje usuwaj± offtopa.
Czy nazywanie rzeczy po imieniu jest automatycznie k³ótni±?
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #96 : Styczeñ 08, 2009, 11:58:32 »

Nie porównujê, tylko unoaczniam, ¿e wszystko wzglêdne jest.
Ciekawe, jeden z drugim wytyka mi, ¿e mam nieczyste sumienie, a czy ja kogo¶ wykorzysta³am? Mam wrêcz opiniê takiej, co siê daje innym wykorzystywaæ  Niezdecydowany

Dali¶cie apel "zacznijcie od siebie". Da³am wiêc przyk³ad, jak staram siê ludzi nie wykorzystywaæ. Czekam na Wasze przyk³ady.

Widzisz, zauwa¿ u siebie pewn± rzecz. W obu przypadkach ludzie s± wykorzystywani (Chiny i Egipt) - dostaj±c stawki jak na nasze warunki zerowe, a jak dla nich akurat na wykarmienie. Ale kiedy w sprawê wmieszane jest PCh - od razu usprawiedliwiasz, ¿e przecie¿ to jest norma, itp. Ale gdy w podobnej sytuacji PCh nie jest wmieszane, wtedy to ju¿ dla Ciebie z³o i wykorzystywanie.

Co zaproponowa³ arteq na przyk³ad? ¯e wystarczy³oby robotnikom daæ nieco wiêcej, ni¿ normalna stawka, powiedzmy te 4 dolary. Dla PCh nie by³oby to ¿adnym ciosem, a robotnicy I TAK pracowaliby za grosze. A PCh da³oby wyraz swojej "wszechogarniaj±cej" mi³o¶ci, któr± tak g³osz±. Ale có¿, jak na razie "mi³o¶æ" PCh to nieodmiennie puste s³owa - natomiast wykorzystywania okazji czy manipulowania prawd± jest tam od groma.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 08, 2009, 13:21:37 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #97 : Styczeñ 08, 2009, 13:08:51 »

Tak, my¶lê, ¿e ludzie k³óc± siê, bo najczê¶ciej "po imieniu" ¶wietnie potrafimy nazwaæ tylko to, co nas irytuje u innych. Tene to uj±³ krótko i dobitnie, ale proste rzeczy wydaj± sie podejrzane i banalne. Wiêkszo¶æ wypowiedzi nie ma tu nic wspólnego z wolontariatem, chodzi o za³atwianie jakich¶ w³asnych spraw, frustracji ( bo je¿eli organizatorzy czytaj±  co¶ na forum, to tu )  Czy " nazywaniem rzeczy po imieniu" jest  kwestionowanie autorytetu AW? To chyba strza³ z najwiêkszej armaty, nie przeginasz? Sarah, w innym w±tku - zapyta³a Ciebie o co¶. Takie pytanie powinni¶my sobie zadawaæ przed napisaniem ka¿dej wypowiedzi. Po co to? Co chcê osi±gn±æ? Po co tu jestem? O tym chêtnie z innymi porozmawiam. Bo taka dyskusja rozwija. Tylko, ¿e ( obawiam siê ) niewiele osób, z tych co s± d³ugo na forum, odpowie szczerze. Bo mo¿e siê okazaæ ( w koñcu napisano morze s³ów i "hak" na nieszczere wypowiedzi zawsze siê znajdzie ), ¿e w wiêkszo¶ci jeste¶my tu po to ¿eby nauczaæ innych, a nie nauczyæ siê czego¶ o sobie. I nie zapominajmy, ¿e jednak na tym forum jeste¶my go¶æmi. Miêdzy innym, a mo¿e szczególnie go¶æmi AW.

Jeszcze cos dodam, bo widze, ¿e temat wynagrodzenia wraca:

Który sposób na zmianê ¶wiata najlepszy? I z moralnego i z racjonalneg punktu widzenia?

Przyk³ady:

1. Pan a nie pomaga ¶wiatu, bo mu szkoda wysi³ku i pieniêdzy, ale dba o dom i rodzinê jak nale¿y
2. Pan b je¿dzi ¶wietnym samochodem, prowadzi ¿ycie w luksusie, co miesi±c odpala 1000 na rzecz fundacji poprawy zarobków w Egipcie, fundacja te¿ ¿yje w luksusie, ale jego to nie obchodzi ( wa¿ne, ¿e p³aci )
3. Pan d pomaga ¶wiatu, bo jest lekarzem w Afryce, g³oduje, ma malariê - jego rodzina bardzo to prze¿ywa, matka choruje z tego powodu, ale on jest szczê¶liwy
4. Pan e zna pana b i sam je¿dzi do Egiptu, tam rozdaje po 2 dolary, ka¿demu napotkanemu na ulicy. Ostatnio oberwa³ po g³owie bo Egipcjanie wiedzieli, ¿e jedzie z kas±. Ukradli mu wszystko.
5. Pan f zna pana e i pana b - te¿ za³o¿y³ fundacje, wszystko robi i sprawdza sam , jest po 2 zawale.
6. Pan g zna pana a, zazdro¶ci b, podziwia d, wie co by zrobi³ na miejscu e i f, ale nie ma na to wszystko czasu. Pracuje w piekarni na 2 zmiany.
7. Pan h jest bezdomnym alkoholikiem, ale s³ysza³ o tym, ¿e w Egipcie ¼le zarabiaj±.

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 08, 2009, 14:13:18 wys³ane przez leopard » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #98 : Styczeñ 09, 2009, 09:19:46 »

Zapewniem, ¿e od siebie wymagam du¿o wiecej niz od innych - to raz. Natomiast AW niczego nie nakazujê, jedynie wytykam, ¿e deklaracje [które SAM, dobrowolnie sk³ada] czêsto nijak maj± siê do tego co robi. I chodzi tutaj zarówno o przebieg i postêp prac w pch, osi±ganie zadeklarowanych celów, jak te¿ gadanie o mi³o¶ci i szacunku dla innych osób, a jednocze¶nie wyp³acanie g³odowych pensji...

Co do pytania-³amig³ówki wystarczy jak ka¿dy z panów a-h spróbuje potraktowaæ innych w sposób jaki sam chcia³by byc potraktowany...
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #99 : Styczeñ 09, 2009, 10:24:40 »

Widzisz, zauwa¿ u siebie pewn± rzecz. W obu przypadkach ludzie s± wykorzystywani (Chiny i Egipt) - dostaj±c stawki jak na nasze warunki zerowe, a jak dla nich akurat na wykarmienie. Ale kiedy w sprawê wmieszane jest PCh - od razu usprawiedliwiasz, ¿e przecie¿ to jest norma, itp. Ale gdy w podobnej sytuacji PCh nie jest wmieszane, wtedy to ju¿ dla Ciebie z³o i wykorzystywanie.

To jakie¶ nieporozumienie. Wykorzystywanie jest zawsze z³em, ale jak dla mnie PCh nie wykorzystuje robotników p³ac±c im 4 dol. dniówki. Ale nie znamy wszystkich okoliczno¶ci umowy miêdzy PCh a Uniwersytetem w Kairze i Rad± Staro¿ytno¶ci.

Ludzie na Zachodzie dostaj± za tak± sam± pracê jak moja 3 razy wiêcej pieniêdzy. Czy to znaczy, ¿e jestem wykorzystywana? Ja siê nie czujê w tym wzglêdzie wykorzystywana, co najwy¿ej przez nasze kochane pañstwo, bo z p³aconych przeze mnie wysokich sk³adek ro¶nie jaka¶ marna emeryturka, mo¿e nawet wirtualna! Ale i tu dzia³amy w ramach pewnego ziemskiego prawa.

Co zaproponowa³ arteq na przyk³ad? ¯e wystarczy³oby robotnikom daæ nieco wiêcej, ni¿ normalna stawka, powiedzmy te 4 dolary. Dla PCh nie by³oby to ¿adnym ciosem, a robotnicy I TAK pracowaliby za grosze. A PCh da³oby wyraz swojej "wszechogarniaj±cej" mi³o¶ci, któr± tak g³osz±. Ale có¿, jak na razie "mi³o¶æ" PCh to nieodmiennie puste s³owa - natomiast wykorzystywania okazji czy manipulowania prawd± jest tam od groma.

Nieco wiêcej - powiedzmy 7 dol. I co to zmieni? Mo¿e robotnicy innych bran¿ te¿ bêd± siê domagaæ 7 dol., a ich szefowie (nie tak zasobni jak PCh) powiedz± "Sorry, nie staæ mnie na 7 dol., proszê, zostañcie przy 4 dol., albo bêdê siê musia³ z wami po¿egnaæ, bo inaczej splajtujê.

Nie znam jednak ca³o¶ciowej sytuacji w Egipcie, wiêc ta ca³a dyskusja tak naprawdê nie ma sensu i dziwiê siê, ¿e tak przyczepili¶cie siê do tego wykorzystywania, kiedy ja tylko chcia³am zwróciæ uwagê, ¿e wiêksza liczba wolontariuszy na turê wykopalisk nie by³aby po my¶li bezrobotnych w rejonie Hawary.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: