Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:05:26

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wolontariusze - pomoc przy wykopaliskach  (Przeczytany 81975 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #100 : Styczeñ 09, 2009, 10:37:59 »

Lucyna D. widisz ja ju¿ po 1 po¶cie wiem o co Ci chodzi, a jak ktos siê chce czepaæ to bêdzie siê czepa³ ka¿dego s³owa, zaraz znów kto¶ wyjedzie z Indiami lub Kongiem, ta dyskusja jak wiele innych to napêdanie swoich wyimaginowanych racjii.

Ja wiem, ¿e to nic nie zmieni te 7 czy 10 dol, tak na prawdê pan Anrzej pewnie chcia³ przekazaæ cos innego, ¿e ludzie do pracy s± potrzebni i za te pieni±de, bêdzie pracowa³o wiêcej osób i szybciej. Jednocze¶nie nikomu nie zabrania jechaæ. Ale jak siê zastanawiasz jak pomóc jechaæ czy wp³aciæ pieni±dze. Wp³aæ pieni±dze, chyba ¿e baaardo chcesz jechaæ. Porostu je¿eli wierzysz w PCh i ratunek dla ziemi, wiêcej zrobisz wp³acaj±c pieni±dze ni¿ jad±c.
Dlacego wiêcej--- poprostu za te pieni±dze bedzie PRACOWA£O WIÊCEJ OSÓB = szybsze odkopanie labiryntu, a o to w tym wszystkim chodzi.

Dlatego nie s±dzê, aby wiêkszo¶æ tu ( no mo¿e opróch kilku os) od razu nie wiedzia³a o co chodzi, ale co niektórzy uwielbiaj± analizê i dzielenie w³osa na 4.

Pozdrawiam U¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #101 : Styczeñ 09, 2009, 10:43:10 »

Có¿, gdyby zosta³o to powiedziane inaczej, grzeczniej, a nie zawiera³o "delikatnej" sugestii, ¿e ludzie s± im niepotrzebni, ale ich pieniadze tak, to mo¿e i nie by³oby takich odczuæ, jak s± teraz.

EDIT:

Gdyby wiadomo¶c od p.Wójcikiewicza brzmia³a np tak:

"Dziêkujemy wam, ¿e po moim apelu o pomoc w wykopaliskach, zg³osi³o siê wielu wolontariuszy, którzy zechcieli nas wspomóc w kopaniu. Bardzo nas cieszy, ¿e pomogli¶cie i dalej chcecie pomagaæ w Projekcie. Chcia³bym was jednak o co¶ prosiæ. Jak wiecie, obecnie najwa¿niejsz± przeszkod±, z jak± musimy siê mierzyæ, jest CZAS. Pozosta³o go niewiele, i liczy siê ilo¶æ r±k do pracy. W Egipcie warto¶c pieniadza jest inna, w zwi±zku z czym nawet ma³e kwoty wystarcz± na op³acenie dodatkowych robotników tu, na miejscu. Je¶li macie wiêc jaki¶ zbêdny grosz, bardzo prosiliby¶my Was o pomoc finansow±. Przy czym oczywi¶cie, je¶li chcecie prze¿yæ razem z nami przygodê, wolontariusze dalej s± mile widziani, a ka¿da pomoc siê przyda"

Znaczenie podobne, a zobacz, jak ró¿ny odbiór obu tekstów (ten pisa³em z my¶li, zapewne da³oby siê cos dopracowaæ). Przede wszystkim, w moim tek¶cie jest podziêkowanie i docenienie chêci i pomocy wolontariuszy. A p.Wójcikiweicz jedynie stwierdzi³ (mniej lub bardziej wprost), ¿e teraz wolontariusze s± tylko zawad±, a, prowadz±c ró¿ne obliczenia chcia³ pokazaæ, ¿e jak masz kase, to wp³±caj im na konto, a rezygnuj z w³asnej przygody.

Tak wiêc widaæ, jak, zaleznie od intencji, mo¿na zupe³nie inaczej przedstawic w zasadzie t± sam± sprawê. A w tek¶cie p.Wójcikiewicza widaæ niestety, jak "bardzo" ceni sobie zainteresowanie byciem wolontariuszem w Egipcie (o co sam wcze¶niej prosi³)
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 09, 2009, 10:54:45 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #102 : Styczeñ 09, 2009, 11:19:37 »

Wiki, wiedzia³em o co ogólnie chodzi AW - o optymalizacjê. Nie zmienia to jednak w ¿aden sposób teamtu który wynikn±³ jakoby "przy okazji", dlaczego nie mielibysmy podyskutowaæ o tym?

Tenebrael, niestety sama zaproponowana tre¶æ to za ma³o. Sukcesem by³oby gdyby on wypowiedzia³ to szczerze, gdyby serce mu to dyktowa³o. Na podstawie jego s³ów wygl±da niestety, ¿e z tym ciêzko. 
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #103 : Styczeñ 09, 2009, 11:32:14 »

Juz sie naszemu Samciowi pliki przestawiaja z informacjami ( czyzby brak zasilania ?)w centralnym komputerze.
Kolebka cywilizacji jest region srodziemnomorski, nie Tybet, warto wiedziec tym co sluchaja i tym co  powielaja ta informacje.

Gra Tybetem ( gdy problem wyzwolenia go ) jest na fali to zwykla zagrywka polityczna. A straszenie nas Chinczykami to juz akt bezradnosci Samcia. Widac jeszcze tylko taki argumet mu pozostal w zanadzu.

Gdyby Chinczycy chcieli pozbyc sie problemu to zniszczyli by Tybet ( duzo mniejsze straty i konsekwecje) niz wywolywanie wojny swiatowej.
 Samcio popuscil wodze fantazji, i wpuszcza ludzi w maliny. Jak zwykle. No coz nazwa projektu; Pol zartem , pol serio ... musi sie wypelnic..... Mrugniêcie U¶miech

Kiara U¶miech U¶miech
Kiaro , to pó¿niej równie¿ i Tybet, bo tu ju¿ chodzi o Agartê.
Pozdrawiam.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #104 : Styczeñ 09, 2009, 12:02:48 »

Tenebrael, niestety sama zaproponowana tre¶æ to za ma³o. Sukcesem by³oby gdyby on wypowiedzia³ to szczerze, gdyby serce mu to dyktowa³o. Na podstawie jego s³ów wygl±da niestety, ¿e z tym ciêzko. 

Zdecydowanie siê zgadzam. Widaæ jednak, ¿e p.Wójcikiewicz jest tak pe³en pychy je¶li o PCh chodzi, ¿e nawet nie stara siê jako¶ ³adniej ubraæ w s³owa tego, co chce powiedzieæ, otwarcie mówi±c, ze wolontariusze s± im jak psu na budê (mimo, ze wcze¶niej tak apelowa³ o ich pomoc), ale chc± kasy. A¿ przykro my¶leæ, jak teraz siê musz± czuæ czytaj±cy to wolontariusze, którzy z Egiptu wrócili, gdy nagle okazuje siê, ze ich wysi³ek i wydatki tak nisko ceni sobie Wójcikiewicz.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #105 : Styczeñ 09, 2009, 13:38:29 »

Podejrzewam, ¿e ich samopoczucie jeszcze gwa³townie spadnie gdy pch definitywnie zostanie przyparty do muru.
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #106 : Styczeñ 09, 2009, 13:50:33 »

Arteq: patrzymy na problem z innych stron. Ty analizujesz szczegó³y  ( nie mówiê, ¿e to ¼le - po prostu: inaczej ). Ja sie tym nie zajmujê: mnie obchodza konkretne efekty. Dla Ciebie ( i wielu innych ) to co zrobili w Hawarze to "sprzatanie", dla mnie konkretna robota: odkrycie wa¿nych artefaktów. Kiedy dyskutuj±ce osoby mówi± o ró¿nych aspektach tej samej sprawy, porozumienie nie jest mo¿liwe :-).  I tylko tego dowodzi te¿ przyk³ad z panami a-h. Twój pomys³ na rozwi±zanie jest sprytny, ale co? Maj± sie wzajemnie poczêstowaæ piwem? Nie, nie o to chodzi.
Wracaj±c do AW: ja protestujê, kiedy siê wyci±ga ostre naboje, tylko dlatego, ¿e ktos powiedzia³ jedno niezrêczne zdanie. Zrobi³ b³±d, fakt - ale to znaczy, ¿e przekre¶li³ swój autorytet?? Kwestionujesz na takiej podstawie jego zdolno¶æ do "mi³o¶ci i szacunku " ?. Ej,ej - czy to jest to "wymaganie od siebie wiêcej ni¿ od innych"? Mnie wychodzi, ze Ty ( i nie tylko Ty ) postawi³e¶ AW poprzeczkê najwy¿ej jak siê da. Czyli co,  jeste¶ pewien, ¿e sam potrafisz wiêcej? Jesli tak, to ok, ale... Przyda nam siê trochê samokrytyki.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #107 : Styczeñ 09, 2009, 14:09:15 »

Jestem samokrytyczny, znam swoje atuty i s³abo¶ci i nie wypieram siê ich. Czy mam podac na forum moje s³abostki - nie ma sprawy. Na pch poatrzê zarówno ca³osciowo jak i etapowo. Fajnie, ¿e Ciebie obchodz± KOKKRETNE efekty, bo mnie równie¿. Tyle tylko, ze takowych praktycznie nie ma, ot co. Sprz±tanie tez jest konkretn± prac±, ale racz zauwa¿yæ, ¿e pch nie mówi³, ¿e bêd± to prace porz±dkowe, przeciwnie - twierdzi³ ¿e to bêdê wykopaliska. O ile takie s³owa przed otrzymaniem pozwolenia mozna by wyt³umaczyæ jako "o to sie staramy i do tego d±zymy" to o tyle po uzyskaniu pozwolenia na prace porz±dkowe, a przekazaniu informacji, ¿e s± to wykopaliska jest niczym innym jak ¶wiadomym k³amstwem i manipulacj± - cel tego stanowi odmienny temat do dyskusji. Konkretnym efektem mia³y byc prace na ¦lêzy które mia³y otworzyæ drogê wprost pod piramidy, kolejnym konkretnym efektem - zgdonie z zapowiedzi± pch i samcia - mia³o byc wznowienie prac na tej Slêzy do koñca 2008 r. Takie s± fakty - czcze obietnice i k³amstwa.
Co do poprzeczki - zauwa¿, ¿e nigdzie nie napisa³em: AW + pch maj± zrobiæ to i to [odno¶nie prac]. Za to wielkorotnie udowadnia³em, ¿e ca³a ta dzielna ekipa nie dotrzymuje tego co zadeklarowali. Sami ustalaj± sobie poprzeczkê, czy wysoko? Byæ mo¿e, to ich wybór. Chc± l¶niæ i kreuj± siê na wielkich archeologów i badaczy - st±d ta poprzeczka na danym poziomie, podejrzewam, ¿e zbli¿onym do ich ego, a ¿e nie s± w stanie temu sprostaæ? Czy to moja wina?

Nie wiem czy potrafiê wiêcej, wiem natomiast, ¿e nie sk³adam czczych deklaracji, a tym bardziej w celu ubarwienia swojego wizerunku. Gdy pomimo najlepszych chêci, z przyczyn niezaleznych ode mnie nie potrafiê czemu¶ sprostaæ to przyznajê siê do tego i przeprasam, staraj±c siê zado¶æuczyniæ odbiorcom moich deklaracji. Nie uciekam siê w coraz to wiêksze k³amstwa.
A pch przybra³ tak± w³a¶nie drogê ucieczki. Zostawiaj± za sob± ba³agan i niespe³nione deklaracje.
co do panów a-h, nie wiem czy powinni sobie postawiæ piwo. Powinni natomaist zadbaæ o swoje w³asne otoczenie. Sam osobi¶cie nie mam mo¿liwo¶ci poprawienia byt egipskim robotnikom, ale za to mam wp³yw na to aby uczciwie byli traktowani ludzie z mojego otoczenia i wykorzystujêtê mo¿liwo¶æ. Pch ma mo¿liwo¶æ poprawy losu jakiej¶ grupce osób w egipcie, nawet na krótki czas, wiêæ niech to po prostu zrobi± wype³niaj±c swoje deklaracje o walce z nieuczciwym systemem/porz±dkiem na siwcie. Dlaczego tego nie zrobi±? Maj± wszak okazjê. Tak, ³atwo gadaæ...
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #108 : Styczeñ 09, 2009, 15:13:09 »

Zgadzam siê z Arteq`iem. Najwa¿niejsza jest uczciwo¶æ wobec siebie samego. Bo tylko taki cz³owiek potrafi przejawiaæ j± w relacjach ze ¶wiatem zewnêtrznym. 
Jak rozumiem uczciwo¶æ? To wierno¶æ warto¶ciom, idea³om i zasadom, które siê wybra³o jako podstawê w³asnego ¿ycia. Odstêpstwo od nich rodzi konformizm a to prowadzi do akceptacji wszystkiego, co jest nam czêsto obce i nie do przyjêcia. 
Sprzeczno¶æ taka najbardziej uderza w nas samych, bo rozwala nasz± spójno¶æ, powoduje, ¿e coraz rzadziej jeste¶my zdolni do samoakceptacji. W konsekwencji, prowadzi do ogólno¶wiatowego szaleñstwa, skutki którego wci±¿ obserwujemy na Ziemi.
Dlatego tak wa¿na jest samoobserwacja i korekta w³asnych „uników”.
Cz³owiek ma zakodowane w sobie dobro. Wystarczy je odkryæ i trzymaæ kurs.
Zniknie wówczas wszelka krzywda, a pytanie ile $ stanowi godziw± zap³atê straci sens.

Pozdrawiam  U¶miech

leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #109 : Styczeñ 09, 2009, 15:36:53 »

Pieknie :-). Wla¶nie dlatego, ¿e patrzysz na projek ca³o¶ciowo i etapowo, marnujesz masê energii. Ale to jest wy³±cznie Twoja sprawa. Je¶li przez to czujesz sie szczê¶liwszy, jest ok. Je¶li chcesz koniecznie oceniaæ projekt  na etapach szczegó³owych ( ja nie wiem po co, ale chcesz - i w porz±dku )  to oceniaj±c innych trzeba pamietaæ, gdzie siê  koñczy nasza, a gdzie zaczyna wolno¶æ drugiego cz³owieka. Oceniamy s³owa - jest w porz±dku. Ale nie mamy prawa oceniaæ intencji, warto¶ci jakie ta osoba sob± przedstawia. To jest dzia³ka, której nam wszystkim ruszaæ nie wolno. Bo wtedy kwestionujemy wszystkie  s³owa, które  sami wypowiadamy o mi³o¶ci i szacunku. Tyle.  I ja wiem, ¿e Ty czujesz t± subteln± ró¿nicê. Pozwól PCH poprawiaæ los grupce osób w Egipcie, tak jak chc± i tak jak mog±. Pamietaj, ¿e nawet jak ¶ledzisz wszystkie szczegó³y ( a ja uwa¿am, ¿e im bardziej ¶ledzisz :-) ) tym mniejszy masz ogl±d na sprawy najwa¿niejsze. Bo nigdy nie bêdziemy mieæ kompletu, wszystkich informacji, a jednak wchodzimy w coraz mniejsze detale.  Nie warto. Ale chcesz - próbuj. Ale wtedy na innym poziomie: zadeklaruj pomoc, jed¼ z nimi; traktuj PCH jako okazjê wype³nienia swojej "misji"- sprawdzisz na miejscu jaki masz wp³yw na poprawê ¿ycia robotników. Wtedy zgoda: ze szczegó³u robi siê jaka¶ ogólna sprawa, warta zachodu. Tylko wtedy gadanie jest co¶ warte. "Doradzanie" innym jak to ma wygl±daæ jest troche naiwne, nie uwa¿asz?.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #110 : Styczeñ 10, 2009, 14:20:23 »

Doradzanie? NIe, to nie doradzanie. Mówiê jak ja to widzê i jak zachowujê siê.
Pch nie jest moj±misj± i nie zamierzam im pomagaæ bo uwa¿am, ¿e oszukali ju¿ wielokrotnie wiêæ dlaczego mam maczaæ w tym rêce? Czy nie zauwa¿asz o co mi chodzi? Widaæ jak na d³oni jak rozbie¿ne jest to co mói± a to co robi±.
Dawa³em ju¿ kiedy¶ przyk³ad budowy domu:
Umawiasz siê z dan± ekip± na zbudowanie domu, za¿±dali jak±¶ kwotê pieniêdzy i powiedzieli jak i kiedy bêd± oddawali poszczególne etapy budowy. Niestety widzisz, ¿e nie dotrzymuj± w niczym s³owa ani te¿ terminów, zapowiadanych i ustalonych efektów nie widaæ. Dodatkowo zauwa¿asz, ¿e krêc± i oszukuj±. I powiedz teraz - czy bêdziesz spokojnie siedzia³a i poklepywa³a ich po plecach i usprawiedliwia³a ich mówi±c: och, nie czepiajmy siê etapów bo ca³o¶æ niknie nam z pola widzenia? W±tpiê.

Tak, staram siê nie oceniaæ ludzi na podstawie s³ów lecz czynów i wiarygodno¶ci. I jeszcze nie rozumiem pewnej rzeczy: twierdzisz, ¿e nie mamy prawa nazwaæ oszustem osoby której udowodniono k³amstwo, nie wolna nam nazwaæ manipulantem osoby której to udowodniono, nie mo¿na oceniaæ intencji osoby która mówi "nie wa¿ne czy samcio jest dobry czy z³y"? A dlaczego niby to?
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #111 : Styczeñ 10, 2009, 20:19:16 »

To, jakie wyci±gasz wnioski ze s³ów, zachowañ AW  - to absolutnie Twoja sprawa. I powtarzam:  Chcesz za wszelk± cenê wchodziæ w szczegó³y, których ja nie mam zamiaru roztrz±saæ. Twoja "prawda" polega na tym, ¿e czujesz sie w jakim¶ sensie oszukany i chcesz ¿eby inni przyjêli to za "logo" projektu. Ale to jest wy³±cznie Twój  indywidualny  punkt  widzenia, mimo ¿e próbujesz  go za wszelk± cenê  uogólniæ  na forum. Kto¶ wed³ug Ciebie oszuka³ ?, kto¶ wy³udzi³ kase? No to daj sprawe do s±du, a nie rób tutaj kreciej roboty. Zdaje siê, chodzi o to, ¿e marzy³ Ci siê indiana jones, a prawda okaza³a sie prozaiczna. No to do kogo pretensje? Przyk³ad z domem ok, ale dzia³a akurat przeciw Tobie, bo sk±d przekonanie, ¿e to Ty "zleca³e¶ budowê", nie przysz³o Ci do g³owy, ¿e by³es raczej wykonawc±? Pomijaj±c drobny szczegó³, ¿e ten "dom" mia³ i ma za podstawê wy³±cznie ezotrykê - a to tak, jak budowaæ dom na ruchomych piaskach :-). A z PCH jest tak, ¿e wilki wyj±, a karawana idzie dalej.  A oprócz tego zauwa¿am, ¿e to nie AW puszczaj± nerwy, tylko Wam " niespe³nionym kombatantom" :-). Tylko jedna strona rzuca inwektywami. I to mi wystarczy.
Ps. Nie wiem dlaczego zwracasz sie do mnie per "ona". Przychodzi mi do g³owy taka ( brzydka ) my¶l, ¿e mo¿e z racji mo¿liwo¶ci, pogrzeba³e¶ troche w moich danych.  A to nie do¶æ, ze fuj, to  i pud³o, bo ja zawsze podaje dane szanownej ma³¿onki :-). A zreszta mo¿e siê myle ( to taki gest kurtuazyjny ), mo¿e byc, ¿e to z uwagi na mój "kobiecy"  (?) sposób pisania :-).

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 10, 2009, 21:07:54 wys³ane przez leopard » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #112 : Styczeñ 10, 2009, 22:18:22 »

Nie czujê siê oszukany w ¿aden sposób, z prostej przyczyny - podchodzi³em nieco sceptycznie, ostro¿nie do ich przes³ania i im wiêcej siê przygl±da³em tym wiêcej rys i przek³amañ. Zdanie wypowiadam w swoim imieniu, wiêæ nie ma mowy o uogólnianiu.

Co do zdania, ¿e wy³udzaj± pieni±dze - nie uwa¿am, ¿e k³ami± i manipuluj± aby wy³udzaæ pieni±dze. I nie marzy³ mi siê ¿aden indiana, to oni kreowali siê na ratuj±cych ¶wiat i do tego tych co dokonaj± najwiêkszych odkryæ w historii. Je¿eli jeszcze potrafisz w miarê trze¼wo na to patrzeæ to zauwa¿, ¿e swoj± opiniê i wypowiedzi budujê na faktach i solidnych argumentach - staram siê aby wypowiedzi by³y merytoryczne, szkoda, ¿e nie jeste¶ w stanie odwzajemniæ siê tym samym. Zapewniam, ¿e moje nerwy te¿ nie puszczaj± i nie stosujê inwektyw, a je¿eli kto¶ sk³ama³ to mówiê ¿e sk³ama³ i tyle.
Widzê, ¿e przyk³adu z domem te¿ nie zrozumia³e¶, szkoda [bo to my - ludzie którzy maj± zostaæ "uratowani" jeste¶my zlecaj±cymi [a raczej zostali¶my przez pch postawieni w tej roli] a oni - pch s± t± niesolidn± ekip±, która nie wywi±zuje siê ze z³o¿onych [a nie narzuconych!] obietnic.

Mylisz siê tak¿e w swoich kolejnych przypuszczeniach, tj. jakobym mia³ Ciê szpiegowaæ... Nie wiem czemu mia³oby to s³u¿yæ.
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #113 : Styczeñ 10, 2009, 23:27:07 »

Ok. Widzê, ¿e chcesz budowaæ ¶wiat na metaforach. Super :-) i powodzenia. Nastepuje tragiczne nieporozumienie :-), bo ja przez nikogo nie chcê byc ratowany, a Ty zdaje sie ci±gle tak. Tak wiêc ja broniê AW z perspektywy kogo¶ neutralnego, a Ty go atakujesz z pozycji ( jak juz wspomnia³em ) " niespe³nionego kombatanta". Czy wobec tego Twoja pozycja mo¿e pretendowac do obiektywnej ?
Jeszcze s³owo do Ptaka. Twoje ¶wietlane przes³anie, przypomina mi, co ¿ywo, ( oczywi¶cie w kontekscie ataku na AW, bo w tej kwestii popar³a¶ g³os Artqa, pisz±c ¿e ma racjê ) sprawozdania ¶wiêtej inkwizycji. Palenie na stosie kolejnych nieszcze¶ników, dokumentowali s³owo w s³owo jak Ty: "odstepstwo od  prawych zasad....itp . I rozumiem, ¿e to w³asnie zakodowane dobro, pozwala Ci uwa¿aæ, ze nie ma nic z³ego w ataku na AW, bo to przecie¿ " w imiê prawdy" .
:-)/ Pozdrawiam serdecznie.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 10, 2009, 23:33:51 wys³ane przez leopard » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #114 : Styczeñ 10, 2009, 23:34:07 »

Widzê, ¿e siê kompletnie nie rozumiemy. Na fakty te¿ nie chcesz dyskutowaæ. Aktualnie jak widzê dyskusja nie wniesie wiele dobrego, wiêc pozostaje poczekaæ.
Prosi³bym tylko o odpowied¼ na kilka pytañ:
1. Kiedy dowiedzia³e¶ siê o pch, od kiedy siê temu przygl±dasz?
2. Czy uwa¿asz, ¿e intencje pch z samciem [mi³o¶æ + ratowanie ¶wiata] s± czyste i dobre?

ps.
1. ja uratowany i to przez pch? a uchowaj Bo¿e, wielkorotnie prosi³em aby mnie nie ratowali i nie zabierali do poci±gu "ocalenia"
2. jak widzê mylnie oceniasz niektórych ludzi z forum - z ptakiem nie zawsze siê zgadzam, ale twierdziæ ¿e "trzyma" z inkwizycj±? No daruj...
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #115 : Styczeñ 10, 2009, 23:47:03 »

No fakt :-). Nie rozumiemy siê kompletnie. A do tego tak mam, ¿e lubiê prowokowaæ. Oczywi¶cie, ze ptak nie trzyma z inkwizycj±**. Ale mo¿na jej to bez trudu udowodniæ, ¿e tak powiem "po sokratejsku", dialektycznie :-). I o to chodzi. Ja mam alergiê , jak kto¶ próbuje "nauczaæ", po prostu. Aaaa, Je¶li nie chcesz byc uratowany, to jeszcze jest dla Ciebie jaki¶ ratunek, w takim razie  :-). Projektowi przygl±dam siê od 3 lat. A odpowied¼ na ostatnie pytanie masz w ka¿dym ( prawie ) moim po¶cie: a có¿ mnie to obchodzi? Uwa¿asz, ¿e ka¿dy musi sobie zadaæ takie fundamentalne pytanie przed wej¶ciem na strone forum :-) to ma byc taki swoisty znak krzy¿a na piersi przed wej¶ciem do kaplicy? :-). Zadeklaruj wiare w dobro albo z³o, cz³owiecze, bo.... no w³a¶nie? Bo co? Do czego Ci ta wiedza ma s³u¿yæ? Wyjasnia co¶?  A je¶li  S jest z³y, to co?  Przeciez i tak mu sie przygl±dasz.  No to mo¿e Twoje przygl±danie tez jest "z³e" i spotka Ciê zas³u¿ona kara ze strony "dobra" :-). Albo co gorsza :-) wzmacniasz "z³o" zupe³nie nie¶wiadomie? :-). Eh...Wznie¶ siê czasem poza dualizm bracie, poza podstawowe dychotomie. Bo tylko takie podej¶cie jest w gruncie rzeczy zdrowe.

A o "faktach" nie chce rozmawiac, bo nie chcê byc "nawracany" na szczegó³y, nie po to sie wyrwa³em ( w drodze przez mêkê :-) ) na przejrzyste poziomy ogólno¶ci, ¿eby teraz znowu do tego wracaæ.

** I bardzo fajnie pisze : dobrze sie czyta ( mo¿e trochê to z³agodzi ewentualny cios w szczeke, który ( byæ mo¿e )  lada moment otrzymam :-)
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 11, 2009, 14:45:11 wys³ane przez leopard » Zapisane
krzysiek0000
Go¶æ
« Odpowiedz #116 : Styczeñ 11, 2009, 21:15:42 »

Leopard

w pe³ni podzielam twoje spojrzenie prezentowane powy¿ej, chêtnie swoja szczêkê tez nadstawie, a co do oponentów i zwolenników PCH znalaz³em ciekawy aforyzm:

„Jednak wielcy prorocy nauczali zawsze, ¿e najwiêksze zagro¿enie powstaje wtedy, gdy kto¶ próbuje zapobiec spe³nieniu siê wizji przysz³o¶ci, bowiem mo¿e siê zdarzyæ, ¿e sam stanie siê przyczyn± jej spe³nienia.”

"¦wietlistymi istotami jeste¶my, nie t± surow± materi±"

Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #117 : Styczeñ 11, 2009, 21:53:38 »

„Jednak wielcy prorocy nauczali zawsze, ¿e najwiêksze zagro¿enie powstaje wtedy, gdy kto¶ próbuje zapobiec spe³nieniu siê wizji przysz³o¶ci, bowiem mo¿e siê zdarzyæ, ¿e sam stanie siê przyczyn± jej spe³nienia.”

Choæ w wiêkszo¶ci spraw siê z Tob± nie zgadzam, ale tutaj zgadzam siê w pe³ni. Choæ z drugiej strony nie wiem, czy u¿y³e¶ tego aforyzmu w tym samym kontek¶cie, w którym ja go rozumiem. Jednak analogiczna do niego jest wymowa greckiej tragedii - "Króla Edypa". Jak ka¿dy chyba jeszcze z liceum wie, rodzice Edypa otrzymali pewn± przepowiedniê (o której dowiedzia³ siê potem te¿ sam Edyp), ¿e syn ich zabije ojca i po¶lubi matkê. Po wielu perypetiach, w których ka¿de robi³o wszystko, by przepowiednia siê nie wype³ni³a, w konsekwencji ich dzia³añ w³a¶nie przepowiednia wype³ni³a siê co do joty. Gdyby lali na ni± sikiem prostym, przepowiednia by³aby nic nie wart± bajk±. A w³a¶nie wiara w przepowiednie i walka, by siê nie sprawdzi³a, doprowadzi³a do jej spe³nienia. Wniosek jest prosty - "Miej gdzie¶ przepowiednie i zapowiedzi wielkich zdarzeñ i rób swoje - a nie masz siê co przepowiedni i przekazów obawiaæ" U¶miech
krzysiek0000
Go¶æ
« Odpowiedz #118 : Styczeñ 11, 2009, 22:06:49 »

TENE

mam gdzie¶ czy ktokolwiek siê ze mn± zgadza czy nie, nie szukam tu spe³nienia w³asnego EGO lub potwierdzenia w³asnej warto¶ci. Po prostu pisze co¶ co wydaje mi siê s³uszne, co mo¿e byæ za lub przeciw PCH, oczywi¶cie wed³ug w³asnej oceny i nie manipuluje s³owami w przeciwieñstwie np. do Ciebie co ju¿ kiedy¶ Ci wykaza³em-

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=1062.msg11210#msg11210

To ostatni post do Ciebie i powiem jeszcze to co ju¿ kto¶ ci napisa³ "a pisz sobie co chcesz".
pozdrawiam

"¦wietlistymi istotami jeste¶my, nie t± surow± materi±"
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 11, 2009, 22:39:08 wys³ane przez krzysiek0000 » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #119 : Styczeñ 11, 2009, 22:22:12 »

krzysiek0000

Po pierwsze, to nigdy mi "manipulowania s³owami" nie wykaza³e¶, a karko³omnie chcia³e¶ je wykazaæ.

Po drugie, nie napisa³em tego, ¿e siê z Tob± zgadzam, by karmiæ Twoje EGO. Mam chyba prawo wyraziæ to, czy zgadzam siê z czyim¶ pogl±dem, czy nie prawda? No, chyba ¿e ju¿ nawet to uwa¿asz za z³e, to przepraszam Ja¶nie Pana bardzo, nie chcia³em uraziæ zgadzaj±c siê.

Po trzecie, w Twoim po¶cie widzê tyle pychy, jadu, wy¿szo¶ci (i wskazywania na moj± "ni¿szo¶æ" - ze niby manipulujê...), ze je¶li tak ma wygl±daæ duchowy rozwój, to ja wybieram stanie w miejscu.

I to tyle. I te¿ tyle by by³o odno¶nie atakowania ka¿dego ad hoc. Bo widaæ Ty atakujesz niezale¿nie, czy kto¶ siê z Tob± zgadza, czy te¿ nie. Niestety, ja takiego "poziomu wtajemniczenia" w "roz(W/STR)oju duchowym" jeszcze nie osi±gn±³em, wiêc nie czujê siê kompetentny do dalszej dyskusji...
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 11, 2009, 22:34:44 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
astro
Go¶æ
« Odpowiedz #120 : Styczeñ 11, 2009, 22:44:14 »

krzysiek0000

Po trzecie, w Twoim po¶cie widzê tyle pychy, jadu, wy¿szo¶ci (i wskazywania na moj± "ni¿szo¶æ" - ze niby manipulujê...), ze je¶li tak ma wygl±daæ duchowy rozwój, to ja wybieram stanie w miejscu.

¯e tak spytam .... karmicie jaszczurki swoimi emocjami. Pewnie oni bardzo siê z tego ciesz±, ¿e maj± co je¶æ. Ju¿ nie wspomne nawet o tym co dzieje siê z Waszym DNA.
No có¿ jak robisz... tak masz.
Choæ zacytowa³em tutaj Tenebraela nie kierujê to do niego lecz do wszystkich, jak i równie¿ do samego siebie.
Cóz za rado¶æ jednak zostawiæ stare i biec ku nowemu.Có¿ za rado¶æ odkryæ, ¿e kolejny dzieñ, kolejna chwila to kolejny moment do prze¿ycia.
Jak¿e wa¿ny moment.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 11, 2009, 22:48:31 wys³ane przez astro » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #121 : Styczeñ 12, 2009, 01:34:22 »

Nie mogê ju¿ patrzeæ na te ich wypociny, jak jedno ego przekomarza siê z drugim, ile mo¿na?
Wszystko znowu przez t± pe³niê, emocje rz±dz± pospólstwem, a ono nie wie co czyni ze sob± Z³y

Dobranoc - Thotal Zawstydzony
piasek87
Go¶æ
« Odpowiedz #122 : Styczeñ 12, 2009, 04:59:36 »

Co do ró¿nych przezabawnych wypowiedzi, skoro jadê tam jako wolontariusz to mam gdzie¶ czy nocujê w hotelu willi czy pod go³ym niebem, pomijaj±c nocowanie bo wolê nocn± pracê, wiêcej wtedy widaæ i s³ychaæ, po drugie skoro jedna rodzina 4 osobowa potrafi tam wy¿yæ za 20 dolarów 10 dni, to czemu wolontariusze ka¿dy z osobna ma wy¿yæ tydzieñ za oko³o 100 dolarów, co wy kurw.. jedziecie tam pomagaæ czy siedzieæ na dupach i siê opalaæ, po trzecie aby co¶ znale¼æ trzeba chcieæ znale¼æ wierzyæ w to, a nie chcieæ prze¿yæ przygodê, kurde zapisujecie siê na te forum poniewa¿ widzicie w tym projekcie s³uszn± sprawê, mo¿e w koñcu zaczêli by¶cie, nie tylko widzieæ ale te¿ dzia³aæ, a nie k³ócicie siê o byle bzdury, a jeszcze jedno po to jest siê wolontariuszem ¿eby robiæ co¶ z serca, a nie ci±gle szukaæ dziury w ca³ym... .
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #123 : Styczeñ 12, 2009, 16:23:16 »

Cze¶æ Piasek,
ostre wej¶cie. Ale nie przejmuj siê, to chyba wp³yw pe³ni, dlatego ostatnio tak siê podnios³a temperatura.
leopard
Go¶æ
« Odpowiedz #124 : Styczeñ 12, 2009, 18:55:17 »

E, nie. Jednak kasuje co napisalem, bo wychodzi, ¿e gram jakiego¶ negocjatora - a nie o to chodzi ( oczywi¶cie stanowisko podtrzymujê :-) - to do tych co wcze¶niej zd±¿yli przeczytaæ ).
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 12, 2009, 22:52:44 wys³ane przez leopard » Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: