Bober
Gość
|
 |
« Odpowiedz #125 : Styczeń 13, 2009, 12:25:07 » |
|
Lepiej nich Modzio zamknie temat przed nastĂŞpnÂą peÂłniÂą 
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #126 : Styczeń 13, 2009, 12:54:27 » |
|
kurde zapisujecie siê na te forum poniewa¿ widzicie w tym projekcie s³uszn¹ sprawê, mo¿e w koùcu zaczêli byœcie, nie tylko widzieÌ ale te¿ dzia³aÌ, a nie k³ócicie siê o byle bzdury, a jeszcze jedno po to jest siê wolontariuszem ¿eby robiÌ coœ z serca, a nie ci¹gle szukaÌ dziury w ca³ym... .
Ja nie jestem na tym forum bo widzê coœ w tym projekcie (tym bardziej jak¹œ s³uszn¹ sprawê). Ja widzê na tym forum wielu wartoœciowych ludzi którzy czasami maja odmienne od mojego spoj¿enie na otaczaj¹cy mnie œwiat i warto ich wys³uchaÌ. Ka¿dy ma prawo do w³asnego zdania, chcesz jechaÌ jako wolontariusz?? jedŸ, (nikt a przynajmniej ja nie zabraniam - szanujê twoje zdanie) ale .. wprawdzie temat dotyczy pomocy przy wykopaliskach - ludzie czasami chca wiedziec wiêcej i poznaÌ zdanie innych osób. to te¿ nale¿y uszanowaÌ
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2009, 12:58:52 wysłane przez Blad »
|
|
|
|
|
sharki_vip
Gość
|
 |
« Odpowiedz #127 : Styczeń 13, 2009, 21:22:02 » |
|
Ja jak juÂż pisaÂłem, teÂż chĂŞtnie bym pojechaÂł, ale na razie jest to nie moÂżliwe z powodĂłw finansowych -studenci za bogaci nie sÂą :p kiedyÂś na pewno siĂŞ wybiorĂŞ. ZresztÂą mam pare takich miejsc ktĂłre chciaÂłbym zobaczyĂŚ, prĂłcz Egiptu czy Azji jest to miĂŞdzy innymi Chitzen Itza.
|
|
|
|
|
|
|
Maxwelldnb
Gość
|
 |
« Odpowiedz #128 : Styczeń 21, 2009, 19:45:16 » |
|
Jestem zafascynowany Projektem Cheops , œledze postêpy od kilku miesiêcy i w ci¹gu tego czasu znalaz³em wiele informacji z ró¿nych Ÿróde³ , krajów na tremat prawdopodobieùstwa ocalenia ziemi przed katastrof¹ , poprzez "uaktywnienie" Wielkiej Piramidy , jeœli nie jest to b³êdna zbiorowa interpretacja danych dostarczonych przez lata prac , oraz wszelakich przekazów w tym tych otrzymanych przez pani¹ Lucynê £obos (najdok³adniejszych jakie uda³o mi siê znaleŸÌ) jako grupa stawiaj¹ca sobie za cel ratowanie ziemi mamy bardzo mo³o czasu ...wi¹¿e siê to jednak z pewnymi poœwiêceniami i nie ukrywam ¿e do egipskiej NRS trzeba mieÌ anielsk¹ wrêcz cierpliwoœÌ... ...mieszkam obecnie w UK i ¿yje bez zobowi¹zaù i jestem gotów ca³kowicie poœwiêciÌ siê pracy przy wykopaliskach , zdaje sobie sprawe z kosztów jakie trzeba ponieœÌ by do³¹czyÌ do przedsiêwziêcia , s¹ one zamieszczone na stronie Projektu Cheops . ...Zastanawia mnie czy istnia³aby mo¿liwoœÌ by staÌ siê czêœci¹ projektu na sta³e , mam tu na myœli prace przez ca³y okres trwania wykopalisk przy Wielkim Labiryncie jak równie¿ przy planowanych na potem pracach przy Grobowcu Faraona Cheopsa. ...Generalnie rzecz ujmuj¹c gotów jestem w³o¿yÌ serce we wszystko co dotyczy ratowania naszej przysz³oœci , bo przecie¿ có¿ nam po wszyskim do czego d¹¿ymy , dobrach duchowych i materialnych , realizacji marzeù , karierze zawodowej itp. jeœli w ci¹gu kilku lat przestaniemy istnieÌ. ...Dajmy sobie szanse na osi¹gniêcie tego , poprzezka jest wysoko lecz ten skok wart jest wszelkich wyrzeczeù. e-mail Maxwelldnb@poczta.fm
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #129 : Styczeń 21, 2009, 20:00:32 » |
|
Jestem zafascynowany Projektem Cheops , œledze postêpy od kilku miesiêcy i w ci¹gu tego czasu znalaz³em wiele informacji z ró¿nych Ÿróde³ , krajów na tremat prawdopodobieùstwa ocalenia ziemi przed katastrof¹ , poprzez "uaktywnienie" Wielkiej Piramidy , jeœli nie jest to b³êdna zbiorowa interpretacja danych dostarczonych przez lata prac , oraz wszelakich przekazów w tym tych otrzymanych przez pani¹ Lucynê £obos (najdok³adniejszych jakie uda³o mi siê znaleŸÌ) jako grupa stawiaj¹ca sobie za cel ratowanie ziemi mamy bardzo mo³o czasu ...wi¹¿e siê to jednak z pewnymi poœwiêceniami i nie ukrywam ¿e do egipskiej NRS trzeba mieÌ anielsk¹ wrêcz cierpliwoœÌ... ...mieszkam obecnie w UK i ¿yje bez zobowi¹zaù i jestem gotów ca³kowicie poœwiêciÌ siê pracy przy wykopaliskach , zdaje sobie sprawe z kosztów jakie trzeba ponieœÌ by do³¹czyÌ do przedsiêwziêcia , s¹ one zamieszczone na stronie Projektu Cheops . ...Zastanawia mnie czy istnia³aby mo¿liwoœÌ by staÌ siê czêœci¹ projektu na sta³e , mam tu na myœli prace przez ca³y okres trwania wykopalisk przy Wielkim Labiryncie jak równie¿ przy planowanych na potem pracach przy Grobowcu Faraona Cheopsa. ...Generalnie rzecz ujmuj¹c gotów jestem w³o¿yÌ serce we wszystko co dotyczy ratowania naszej przysz³oœci , bo przecie¿ có¿ nam po wszyskim do czego d¹¿ymy , dobrach duchowych i materialnych , realizacji marzeù , karierze zawodowej itp. jeœli w ci¹gu kilku lat przestaniemy istnieÌ. ...Dajmy sobie szanse na osi¹gniêcie tego , poprzezka jest wysoko lecz ten skok wart jest wszelkich wyrzeczeù. e-mail Maxwelldnb@poczta.fmNa pocz¹tek ma³a rada - nie pisz w dwóch w¹tkach tych samych postów, bo na wejœciu Ciê Admin opier... przy ;] A odp ode mnie masz w drugim w¹tku, w którym napisa³eœ.
|
|
|
|
|
|
|
Lucyna D.
Gość
|
 |
« Odpowiedz #130 : Styczeń 21, 2009, 20:02:03 » |
|
Najpierw radzĂŞ Ci przeczytaĂŚ takÂże posty na tym forum.
|
|
|
|
|
|
|
Maxwelldnb
Gość
|
 |
« Odpowiedz #131 : Styczeń 22, 2009, 17:37:59 » |
|
przykro mi ... có¿ pojade jako turysta i pod os³on¹ nocy bêdê kopa³ i robi³ za 3  :P Pewnie s¹ stra¿nicy z broni¹ i noktowizorami... nie szkodzi po elitarnym szkoleniu M.A.T nie stanowi to problemu. Generalnie chodzi tylko o to ¿eby przyspieszyÌ prace w Egipcie.  :P Dziêki i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #132 : Styczeń 24, 2009, 00:05:31 » |
|
Nie zapomnij saperki.O noktowizory siĂŞ nie martw.NajbliÂższy w Strefie Gazy.
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #133 : Styczeń 24, 2009, 03:15:10 » |
|
przykro mi ... có¿ pojade jako turysta i pod osÂłonÂą nocy bĂŞdĂŞ kopaÂł i robiÂł za 3  :P Pewnie sÂą straÂżnicy z broniÂą i noktowizorami... nie szkodzi po elitarnym szkoleniu M.A.T nie stanowi to problemu. Generalnie chodzi tylko o to Âżeby przyspieszyĂŚ prace w Egipcie.  :P DziĂŞki i pozdrawiam Kolega byÂł w Kairze i chciaÂł podejœÌ do Sfinksa bo Wielka Piramida byÂła akurat zamkniĂŞta w tym dniu - nie doœÌ, Âże byÂł tam pÂłot z drutem kolczastym jak w OÂświecimiu, to byÂł pod PRÂĄDEM i obok staÂło dwĂłch uzbrojonych po zĂŞby KOMANDOSĂW, ktĂłrzy mu delikatnie zasugerowali, Âżeby odszedÂł stamtÂąd a gdy chciaÂł im wrĂŞczyĂŚ bakszysz to wycelowali w niego karabiny!!! dasz sobie radĂŞ z TYM? nie ma to jak egipska goÂścinnoœÌ... KapÂłan 718'
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Gość
|
 |
« Odpowiedz #134 : Styczeń 24, 2009, 09:02:46 » |
|
to czego tam aÂż tak pilnujÂą - tyle czasu i jakoÂś mogli wczeÂśniej zwiedzaĂŚ
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #135 : Styczeń 24, 2009, 11:02:13 » |
|
Oni sami nie wiedzÂą,czego pilnujÂą.W upale we Âłbach im siĂŞ miesza i zamiast ochraniaĂŚ pilnowane mienie i turystĂłw przed terrorystami sami do nich celujÂą.
|
|
|
|
|
|
|
Maxwelldnb
Gość
|
 |
« Odpowiedz #136 : Styczeń 24, 2009, 16:56:20 » |
|
Chroni¹ to Co jest najcenniejsze w ich ojczystej ziemi.....i mo¿e sami oni nie wiedz¹ co siê tam znajduje (czego dok³adnie strzeg¹) , ale ktoœ kto ich tam postawi³ wie. Jest wiele potencjalnych zagro¿eù , w tym inni którzy wiedz¹ i chcieliby posi¹œÌ ziemiê na której s¹ niezliczone skarby i wiedza siêgaj¹ca czasów nam niepamiêtnych. Ich nastawienie nie jest przyjazne bo taka ich praca;] , maj¹ byÌ swego rodzaju gwarancj¹ ¿e nikit siê nie dostanie do sfinksa czy piramid "bocznymi drogami"...Postawcie siê tam w ich sytuacji ktoœ ofiarowuje bakszysz....to mo¿e byÌ przecie¿ ³apówka...tego raczej nie puszcz¹ p³azem to dla nich obraza , jeœli ktoœ myœli ¿e mo¿e "ich kupiÌ". W tradycji muzu³maùskiej dawniej by³ to dar dobrej woli lecz dziœ to najczêœciej niestety ³apówa.
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #137 : Styczeń 24, 2009, 17:41:39 » |
|
Ty na 100 procent nigdy nie by³eœ w Egipcie,bo kompletnie piszesz w ciemno.2 miesi¹ce temu osobiœcie dawa³em bakszysz uzbrojonemu ¿o³nierzowi,który mnie o to poprosi³.Tam u nich to normalka,¿e ¿o³nierzyk,który pilnuje na przyk³ad piramidy,czy innego obiektu przed dewastacj¹ sobie dorabia prosz¹c o bakszysz,pszy okazji daje sobie zrobiÌ zdjêcie lub sam robi turyœcie.Oni nie s¹ skutecznie przeszkoleni i dlatego tak siê zachowuj¹.Pozatym kolego Maxwelldnb dziwiê Ci siê,¿e dla Ciebie wystarczy,jak prze³o¿ony tych ¿o³nierzy wie po co tam stoj¹-oni w/g Ciebie mog¹ nie wiedzieÌ.Jak on nie wie po co tam stoi,to jak on mo¿e reagowaÌ prawid³owo w ró¿nych sytuacjach?
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #138 : Styczeń 24, 2009, 18:29:11 » |
|
MoÂże to oftopowe pytanie, ale co to ten bakszysz?
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #139 : Styczeń 24, 2009, 18:33:21 » |
|
ÂłapĂłwka !!! 
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #140 : Styczeń 24, 2009, 20:03:31 » |
|
Bakszysz to nie ÂłapĂłwka,tylko jaÂłmuÂżna.ÂŁapĂłwki biorÂą urzĂŞdnicy o bakszysz nagminnie proszÂą kobiety,dzieci,bezrobotni i wielu innych majÂących kontakt z turystami.Nawet w hotelach siĂŞ to zdarza,choĂŚ w hotelach z reguÂły daje siĂŞ obsÂłudze bez proÂśby.
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #141 : Styczeń 24, 2009, 20:08:38 » |
|
je¿eli ktoœ przyjmuje korzyœÌ materialna w celu odstapienia od czynnoœci prawnych ( w tym wypadku ¿o³nierz, który pilnuje, za drobna op³ata pozwala na wejscie) to ³apówka
|
|
|
|
|
|
|
kot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #142 : Styczeń 24, 2009, 20:25:25 » |
|
A jeœli dajemy ¿o³nierzowi dolarka,bo wyci¹gn¹³ rêkê mówi¹c przy tym "bakszysz" to jest to ja³mu¿na.Jeœli zap³acisz mu za coœ,co Ci przyniesie korzyœÌ to bêdzie ³apówka.
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #143 : Styczeń 24, 2009, 20:29:07 » |
|
1 lub 2 USD. 
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
 |
« Odpowiedz #144 : Styczeń 24, 2009, 21:00:31 » |
|
Damn... a jak moherka daje w koÂściele na tacĂŞ, to co to jest? Z jednej strony ÂłapĂłwka (bo tak siĂŞ Âłatwiej do nieba dostaĂŚ), z drugiej haracz (bo jak nie da, to sÂąsiadki bĂŞdÂą miaÂły o niej zÂłe zdanie), a z trzeciej strony jaÂłmuÂżna... Durny przykÂład, ale nazwijmy, jak chcemy, waÂżne Âże wiemy, o co chodzi ;]
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Gość
|
 |
« Odpowiedz #145 : Styczeń 24, 2009, 21:03:10 » |
|
mialem coÂś napisaĂŚ ale sie zamknĂŞ,...................................... tene masz racje
|
|
|
|
|
|
|
Bober
Gość
|
 |
« Odpowiedz #146 : Styczeń 28, 2009, 22:46:04 » |
|
Bez kitu a co ten" biedny " AW mia³ napisaÌ - dajemy ³apówki - bakszysz ³adniej brzmi tak orientalnie  £apówka:) Definicja z Wiki : Bakszysz - rodzaj napiwku, a raczej coœ w rodzaju zawoalowanej ja³mu¿ny, obyczaj zwi¹zany z religi¹ islamu nakazuj¹cy wiernym dzielenie siê czêœci¹ swoich dochodów z biednymi, a ¿eby biednego nie uraziÌ darowizn¹ w postaci czystej ja³mu¿ny pretekstem mo¿e byÌ nawet symboliczna pomoc, czy po prostu zwyk³a uprzejmoœÌ, któr¹ siê wynagradza w³aœnie bakszyszem. Obecnie bakszysz przybra³ rozmiary przemys³u ¿erowania na zagranicznych turystach, którzy proceder ten zamiast napiwku czêsto okreœlaj¹ jako zwyk³¹ ³apówkê, któr¹ trzeba czêsto ofiarowaÌ za rzeczy, których bezp³atna dostêpnoœÌ wydaje siê dla turystów oczywista.
|
|
|
|
|
|
|
radoslaw
Gość
|
 |
« Odpowiedz #147 : Czerwiec 05, 2009, 16:03:06 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 20:39:51 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #148 : Czerwiec 06, 2009, 18:13:36 » |
|
Gadzie miasteczko. Ciekawe, ile jeszcze jest takich? Czyli teraz juÂż wiadomo, dlaczego tak jaszczurkom siĂŞ Âśpieszy do tej inwazji na ZiemiĂŞ. Bo dzieci im pÂłaczÂą, pod ziemiÂą.  Za 2 latka to siĂŞ dopiero cuda zacznÂą.  Tylko filmowaĂŚ.  Pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #149 : Październik 05, 2010, 10:00:40 » |
|
Wolontariat juÂż dawno jest nieaktualny dlatego wÂątek zamykam, do czasu zmiany sytuacji.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
|