Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:59:50

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Bombaj-pocz±tek wojny?  (Przeczytany 15903 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Listopad 30, 2008, 21:25:57 »

Dariuszu, dziêki U¶miech Ale mam wra¿enie, ¿e do odbiorcy to i tak nie dotrze.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Listopad 30, 2008, 21:32:49 »

"Wojna nigdy nie by³a rozwi±zaniem, wojna zosta³a stworzona jako narzêdzie zarabiania pieniêdzy."

pieni±dze to te¿ nie cel, tylko ¶rodek
w³adza, w³adza, w³adza....
j13
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Listopad 30, 2008, 21:34:20 »

W "tyglu ba³kañskim" do dawna siê "gotuje" - to fakt.
Tym nie mniej, im bardziej "spektakularny" atak, tym ³atwiej nak³oniæ do odwetu.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Listopad 30, 2008, 21:34:32 »

Pieni±dze daj± w³adzê, ale te¿ masz racjê Septerra.
Niestety tak ten ¶wiat jest stworzony, przez nas samych.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 01, 2008, 00:51:14 »

Sytem finansowy jest tak wymy¶lony, by ka¿dy cz³owiek na ziemi sta³ siê niewolnikiem jego centrum.
Jak siê urodzisz, to dadz± ci kredyt, którego nigdy nie zdo³asz sp³aciæ, zawsze bêd±c d³u¿nikiem bêdziesz musia³ ¿yæ w kieracie do koñca swoich dni. Swoj± woln± wolê bêdziesz manifestowa³ zgadzaj±c siê na niewolnictwo. Tak bêdzie do czasu, kiedy wszyscy nie u¶wiadomi± sobie tych perfidnych realiów. Jednak mam nadziejê, ¿e alternatywne projekty ju¿ s± i czekaj± na bezkrwawe realizacje. U¶miech

Pozdrawiam - Thotal
Nebulitos
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 01, 2008, 08:04:32 »

Cytat: Micha³
jeste¶ chyba jakim¶ anarchist±, co?
naprawdê w ka¿dym cz³owieku widzisz winnego? ale winnego czego? bo ja chyba nie do koñca ciê rozumiem.. a je¶li rozumiem to twoja ideologia jedzie mi jakim¶ hitlerem na kilometr.. nie dotar³em do twojego postu co ma niby byæ w maju, ale wiesz.. na mnie gro¼by nie dzia³aj±.. odpowiedz mi proszê, jak to jest z t± win± ludzi?
Zdecyduj siê no to kim jestem Anarchist±, Hitlerem czy czym tam jeszcze.

Cytat: Janneth
S³owo "przewiduje" w jego wypadku jest do¶æ nieodpowiednie, poniewa¿ on nie przewiduje, on chce... Niestety.

Mylisz siê ju¿ o tym pisa³em, nie chcê, tak po prostu bêdzie. Lepiej bêdzie, Wy do tego doprowadzicie... dlaczego? Dlatego bo Ci co chc± pokoju i spokoju od wojny nawet nie zorientuj± siê jak j± rozpêtaj±.

Nebulitos - ju¿ sama nie wiem, jak Ciê sklasyfikowaæ. Bronisz iluminatów? Mam nadziejê, ¿e podstaw± do takiej postawy s± ogromne pieni±dze, jakimi dysponujesz, bo w przeciwnym wypadku - jeste¶ tylko marionetk±, a swoim poparciem dla iluminatów nic kompletnie nie zyskasz. Tracisz tylko w oczach zwyk³ych i trze¼wo my¶l±cych ludzi.

OMG, widzê, ¿e ju¿ nawet ironia jest Wam obca. Musia³bym byæ nienormalny, ¿eby byæ po stronie tych ludzi-zwierz±t. Ale jakby nie by³o oni maj± cel i go realizuj± z powodzeniem, a Wy nie (lepiej, uda siê im, ale d³ugo to nie potrwa). Zrozumcie, ¿e oni s± potrzebni, chocia¿ s± ¼li. Oni s± katalizatorem, który wywo³a ostateczny bunt i zmiany. Ale przed tym bêdzie wojna ostateczna.

Zastanawiasz siê, gdzie ja i Micha³ bêdziemy jak dojdzie do upragnionej przez Ciebie wojny? Odno¶nie Micha³a, to mam nadziejê, ¿e bêdzie bezpieczny ze swoj± dziewczyn± i pod ¿adnym pozorem nie da siê wci±gn±æ do nie swojej walki.
Ja z kolei zrobiê wszystko, aby nikt z bliskich mi osób nie walczy³, bo ¿adna wojna nie jest wygrana dla normalnych ludzi.

Ponownie pobo¿ne ¿yczenia i nadzieja. Mnie nie interesuje co Wy chcieliby¶cie, mnie interesuje jak to bêdzie w rzeczywisto¶ci wygl±daæ - i to bêdzie zupe³nie przeciwstawne.

Wojna przynosi zyski górze, my jeste¶my wykorzystywani do przynoszenia tych zysków dostaj±c w zamian mizern± ja³mu¿nê, której w ¿aden sposób nie da siê nawet porównaæ z faktycznymi profitami.

Oczywi¶cie, ale o tym wszyscy wiedz±.

Ty za¶, mam nadziejê, nie bêdziesz w przeciwieñstwie do nas chowaæ g³owy w piasek i godnie postawy, jak± teraz reprezentujesz...

B³±d, nie bêdê walczy³, bêdê siê broni³.

Musimy zrozumieæ, ¿e sztuczne podzia³y na pañstwa, narodowo¶ci, nacje, wyzniania istniej± tylko po to, ¿eby¶my w takich kryzysowych momentach my¶leli, ¿e walczymy w s³usznej sprawie (o ojczyznê, o wolno¶æ, sprawiedliwo¶æ, godno¶æ).

3 Wojna to bêdzie odmienna wojna. W tej wojnie nie bêdzie walki za swój kraj, ka¿dy bêdzie siê broni³ przed narzuceniem swoich racji i wygl±du ¶wiata przez innych.

Walczymy sami przeciwko sobie! Walczymy z tymi, którzy w ¿yciu maj± tak samo jak my, którzy z truden wi±¿± koniec z koñcem, których codzienn± rado¶æ zabija nieustanna pogoñ za pieni±dzem, bez którego nie da siê prze¿yæ nastêpnego dnia.

A Ty walczysz po to ¿eby zdobyæ pieni±dzê? Pewnie nie. To teraz mi powiedz kim s± ci ludzie i co rodzi im siê w g³owie jak to robi±? W imiê czego? Teraz pomy¶l co by¶ zrobi³a jakby tacy wparowali w czasie wojny do Twojego domu i na Twoich oczach chcieli wymordowaæ Twoich bliskich. Ja tu mówie o obronie siebie i innych w wojnie, a nie o ataku i walce o kraj, rzeczy materialne i inne bzdury. Oni bêd± kasy mieli po uszy, nie dlatego bêd± mordowaæ i szabrowaæ.

Jedyna wojna, której s³uszno¶æ widzê, to nie walka z tymi, którzy zajmuj± to same miejsce, co my, a walka z tymi, którzy w tej chwili nami steruj± zajmuj±c miejsca powy¿ej.

No i w³a¶nie o to mi chodzi, o tak± wojnê z innymi i z w³asnymi ograniczeniami (które jakby nie by³o im pomagaj± w osi±gniêciu celu). Teraz Ty mi powiedz co z tym zrobisz, jak z nimi bêdziesz walczyæ? Czasu jest ma³o.

Dariuszu, dziêki  Ale mam wra¿enie, ¿e do odbiorcy to i tak nie dotrze.

Oczywi¶cie, ¿e dotar³o ale ci±gle nie mo¿esz zrozumieæ tego co mam do przekazania.

Nebulitos - ju¿ sama nie wiem, jak Ciê sklasyfikowaæ.
I w³a¶nie to jest Twój problem, musisz ludzi klasyfikowaæ. Masz ze mn± problem, bo nie masz takiej klasyfikacji co by mnie uwzglêdni³a, a to dlatego, ¿e mnie nie rozumiesz i z góry zak³adasz, ¿e jestem tym z³ym. Ja po prostu wiem co bêdzie bo naprawdê ludzie s± przewidywalni w 100%. Tym ¿yjê, a nie jak wiêkszo¶æ pobo¿nymi ¿yczeniami i nadziej±. Sam w³asn± walk± z w³asnymi ograniczeniami i innych powoduje, ¿e nadzieje nie s± potrzebne tylko czyny, dobre czyny, które wyzwol± nas z tej czarnej dziury zniewolenia. Musicie pamiêtaæ, ¿e to nie my rozpoczeli¶my ten koszmar tylko obcy i mamy prawo siê broniæ wszelkimi sposobami.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 01, 2008, 08:07:29 wys³ane przez Nebulitos » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 01, 2008, 21:02:14 »

Nebulitos, to chyba Twój najd³u¿szy post! Gratulujê! I cieszê siê, ¿e to w³a¶nie moja wypowied¼ sprowokowa³a Ciê my¶lenia U¶miech

OMG, widzê, ¿e ju¿ nawet ironia jest Wam obca. Musia³bym byæ nienormalny, ¿eby byæ po stronie tych ludzi-zwierz±t. Ale jakby nie by³o oni maj± cel i go realizuj± z powodzeniem, a Wy nie (lepiej, uda siê im, ale d³ugo to nie potrwa). Zrozumcie, ¿e oni s± potrzebni, chocia¿ s± ¼li. Oni s± katalizatorem, który wywo³a ostateczny bunt i zmiany. Ale przed tym bêdzie wojna ostateczna.

Trzeba umieæ zastosowaæ ironiê w wypowiedzi tak, aby nie zosta³a ona b³êdnie zinterpretowana. Nie oceniam Ciê na podstawie jednego Twojego postu, poniewa¿ ju¿ mia³am okazjê przeprowadziæ z Tob± d³u¿sz± dyskusjê. Moja opinia na Twój temat wiêc jest podparta szeregiem wypowiadanych przez Ciebie zdañ, do których to, co nazywasz teraz ironi±, pasuje jak ula³.
Mam wra¿enie, ¿e boli Ciê to, ¿e siedzisz teraz przed komputerem stukaj±c w klawiaturê, masz w ¿yciu za ma³o wra¿eñ, jeste¶ bardzo podatny na wp³yw tej czê¶ci otoczenia, której ¿yje siê lepiej od Ciebie. Boli Ciê Twoja bierna postawa, ale bezradno¶æ wynikaj±ca z za³o¿enia, ¿e z tym siê ju¿ nie da nic zrobiæ popycha Ciê do wypominania bierno¶ci wszystkim dooko³a. Twoja wada w Twoich oczach jest równie¿ wad± innych. Mo¿e i potêpiasz iluminatów, ale pod¶wiadomie chcia³by¶ miêdzy nimi byæ. To w³a¶nie wynika z tego, ¿e jako zwyk³y Nebulitos nie jeste¶ w stanie czegokolwiek zrobiæ, nawet na forum internetowym nie potrafisz przekazaæ innym tego, co masz do powiedzenia. Znowu siê powtarzasz, najpierw odwa¿ne sentencje, ¿e wojna jest potrzebna, teraz jeszcze odwa¿niejsze - iluminaci s± potrzebni. Do czego? Nie da siê w ka¿dym z³u dostrzegaæ ukrytych korzy¶ci i analogicznie do naszej poprzedniej dyskusji - nie da siê dostrzec ich w wojnie. Naprawdê bardzo mi przykro czytaæ takie wypowiedzi, g³ównie dlatego ¿e mówi± je ludzie, których w danym momencie nie dotyka ¿adna krzywda. Gdyby to wszystko, co teraz Twoim zdaniem - mo¿e poci±gn±æ za sob± pozytywne skutki, sta³o siê naprawdê, a wojna dotknê³a by Ciebie i Twoich bliskich - zmieni³by¶ zdanie. Nie p³aczesz póki Ciê nie boli.

Ponownie pobo¿ne ¿yczenia i nadzieja. Mnie nie interesuje co Wy chcieliby¶cie, mnie interesuje jak to bêdzie w rzeczywisto¶ci wygl±daæ - i to bêdzie zupe³nie przeciwstawne.

I znowu Twoje prorocze wizje... Jestem ju¿ zmêczona tymi Twoimi "przewidywaniami".
Jaki jest sens dyskutowania z kim¶, kto uwa¿a, ¿e wszystko ju¿ wie i z góry przyjmuje postawê nauczyciela. Wyci±gasz jakiekolwiek wnioski z rozmów z innymi lud¼mi w ogóle? Wydaje mi siê, ¿e nie, poniewa¿ ignorujesz innych, nie dopuszczasz do ¶wiadomo¶ci tego, ¿e w czym¶ mog± mieæ racjê, bo racjê masz tylko Ty.
Mówisz, ¿e wszyscy s± przewidywalni, do maja bêdzie wojna, iluminaci i tak dopn± swego.
Mam Ci jedno do zarzucenia pod tym wzglêdem, w³a¶ciwie nie do zarzucenia, po prostu chcia³abym, aby¶ siê nad tym zastanowi³.
Jest to fakt przewidywalno¶ci ludzkich zachowañ. Ostatnio mój bliski znajomy powiedzia³, ¿e znam go lepiej ni¿ ktokolwiek inny, ¿e znam go doskonale, wiem co zrobi, co powie, co my¶li.
To ogromny b³±d. Cz³owieka nie da siê nigdy poznaæ do koñca, nasza natura jest na szczê¶cie tak z³o¿ona, ¿e nigdy nie da siê wszystkiego zaplanowaæ. Mo¿e i to pobo¿ne ¿yczenie, ale ja osobi¶cie mam nadziejê, ¿e nigdy nie poznam doskonale otaczaj±cych mnie ludzi, ¿e zawsze pozostanie nutka tajemnicy, ¿e zawsze bêdzie obecny element zaskoczenia.
Dziêki temu ¿ycie jest ciekawe, intryguj±ce, to sprawia, ¿e z niecierpliwo¶ci± czekasz na to, co przyniesie Ci nowy dzieñ. Zastanów siê teraz Nebulitos, czy to nie by³o by fajne? Nie zak³adaæ z góry, ¿e wiesz co siê jutro stanie, ¿e wiesz jak na to zareaguj± ludzie?
Na co Ci z góry zaplanowane ¿ycie? Na co? To Ty je kszta³tujesz, ja je kszta³tujê, wszyscy dooko³a je kszta³tujemy, a wszyscy siê od siebie ró¿nimy. Ka¿dy z nas jest inny, ma inne marzenia, inne cele. Uczymy siê od siebie nazwajem w³a¶nie poprzez takie rozmowy, ale ci, którzy  s±dz±, ¿e racja zawsze bêdzie sta³a po ich stronie, s± bardzo ubodzy i sami zamykaj± sobie drogê do zdobywania informacji. Ja ju¿ wiele razy dziêki temu forum dowiedzia³am siê w ten sposób interesuj±cych rzeczy. Mimo swojego radykalnego racjonalizmu, jestem ch³onna pozyskiwania informacji, które nawet na dany moment s± dla mnie irracjonalne. Nie chodzi w tym o to, ¿e chcê uwierzyæ, b±d¼ wrêcz przeciwnie - zanegowaæ. Chodzi o pozyskanie obrazów sytuacji z jak najwiêkszej liczby ¼róde³. To trochê tak jak z obrazem trójwymiarowym.
Przyjmujê do ¶wiadomo¶ci, ¿e nawet Ty mo¿esz mieæ racjê, jedyne co mi w Tobie nie odpowiada, to sposób jej przedstawienia, a nastêpnie bronienie jej jak najcenniejszego skarbu.
Aby rozmowa by³a kosntruktywna i owocna, potrzebny jest obiektywizm. Je¶li jeste¶ na tyle odwa¿ny, aby snuæ na forum publicznym swoje przypuszczenia i domys³y, to powiniene¶ sprostaæ równie¿ krytyce. Wszak chyba nie spodziewa³e¶ siê, ¿e okrzykniemy Ciê od razu nastêpnym Jackowskim i bêdziemy wychwalaæ pod niebiosa. Dlatego pro¶ba do Ciebie - nie denerwuj siê tak bardzo, gdy kto¶ siê z Tob± nie zgadza b±d¼ krytykuje. Doceñ to, ¿e jest tak samo odwa¿ny jak Ty, aby wyraziæ w³asn± opiniê na dany temat. Mo¿e z czasem obie strony wyci±gn± odpowiednie wnioski. Mo¿e rzeczywi¶cie do maja wybuchnie wojna ¶wiatowa i wtedy na forum napiszê: Nebulitos, mia³e¶ racjê! Pamiêtaj, ¿e nigdy nie da siê niczego nauczyæ ani dowiedzieæ od kogo¶, kto dysponuje tak± sam± wiedz± jak Ty lub ma identyczne zdanie. Nigdy!
Nie uno¶ siê tak, a zobaczysz, ¿e i ci¶nienie spadnie i serduszko bêdzie normalnie bi³o U¶miech
Pozdrawiam.
J.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 04, 2008, 23:08:54 »

Kochani, to dobrze ze mamy taki temat. Sytuacja jest naprawde powazna, nie chodzi mi w tej chwili o jasnowidza. Kiedys czytalam wypowiedz dobrego
niemieckiego jasnowidza, powiedzial on: jezeli sie dobrze zna przeszlosc, to zaden problem jest przepowiedziec przyszlosc. Pamietajmy tez ze zawsze
w takich sytuacjach sa najbardziej poszkodowani ludzie biedni, slabi chorzy, dzieci starcy.Kiedy pokazywali w telewizji ten zamach w Bombaju, to pokazali tez SLAMSY w tym miescie, zyja tam tysiace ludzi bez zadnych szans na poprawe, zyja obok miasta w ktorym zyja ludzie syci, maja piekne domy, pieniadze i wszystko co mozna sobie zyczyc.W calych Indiach jest bardzo duzo biedy. Indie maja atom. Czy ktos wie kto umozliwil to temu panstwu.  Pakistan, ta sama historia, bieda, terroryzm, ucis czlowieka przez czlowieka, tez maja atom. Kto umozliwil temu panstwu zdobyc taka bron.
Afganistan, bieda, bieda, bieda-wojna i wojna. i tak mozna kraj po kraju przedyskutowac, nie trzeba byc jasnowidzem aby cos takiego przepowiedziec.
Mozna sie zapytac, jakim cudem te narody tak dlugo zyja w takich warunkach. Na calym swiecie sie gotuje, w roznych punktach z rozna sila.
Religie maja tez bardzo duza role w tym wszystkim. Mentalnosc tych narodow jest tez calkiem inna jak nasza, nie jest latwo to wszystko tak dobrze ocenic, jednak mysle ze jest to punkt na swiecie ze w kazdym momecie moze sie zapalic, a reszta to poleci jak po sznurku. Nie chce myslec o skutkach
na calym swiecie.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 04, 2008, 23:43:48 »

Ale przeciez to znane polityczne zagrywki. Najpierw nalezy umeczyc czlowieka bezgranicznie, skazac na zycie w nedzy a pozniej pokazac mu domniemanego sprawce , bogatego. Natychmiast rodzi sie bunta i chcec odebrania tego co bogaty zabral biednemu. Pozniej wystarczy sprezetowac biednemu bron ..... i juz sie zaczelo, wojna , bo o nia chodzilo. Jest rynek zbytu , mozliwosc ingerecji, oraz interwecja i strefa okupacji przez rozne "pokojowe " sily. A tak naprawde wieloletnia okupacja z wtlaczaniem uzaleznien polityczno-gospodarczych.
No a do tego najwazniejsze, ENERGIA , bolu , cierpienia , strachu, smierci, ona plynie  tam gdzie jest oczekiwana. Cos za cos , materialny luksus dla tych , ktorzy tworza takie realia, taka polityke  za dostarczanie energii z miejsc cierpien.
To bardzo proste dzialanie, niestety chciwosc ludzka je caly czas nakreca.

Kiara
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 04, 2008, 23:46:58 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 05, 2008, 15:41:32 »

Popieram cie Kiara. Nie latwo jest zyc na tym swiecie, dlatego potrzebujemy milosci, tolerancji, zrozumienia, to jest zadanie dla nas wszystkich na codzien. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zycze nam wszystkim pokoju i spokoju.
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 07, 2008, 17:21:02 »

http://www.pardon.pl/artykul/7079/halo_prezydent_wypowiadamy_wam_wojne hem hem
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 08, 2008, 09:48:17 »

no... komentarza nie potrzeba, widaæ niektórym bardzo ¶pieszno do jakiej¶ du¿ej "zawieruchy"

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 08, 2008, 17:28:01 »

Nikomu sie nie spieszy do jakiejs zawieruchy, zobacz co sie dzieje na swiecie, teraz mamy Grecje. Na swiecie gotuje sie caly czas, jest duzo niesprawiedliwosci i biedy. Ja zyje w kraju bogatym. Pracuje w fabryce juz 16 lat. Od tego czasu wiele sie zmienilo, jestesmy super nowoczesni, przez ten czas zakupiono super elektroniczne maszyny, produkowane sa czesci do roznych pojazdow, do statkow, samolotow, motocykli, aut.Przez ten czas slyszelismy jak to jest ciezko i zle, a myszyn przybywalo, za to ludzi ubywalo. Jedna osoba obsluguje 2 albo i 3 maszyny na raz, pracuja na 3 zmiany. W niemczech mamy problem rentowy, zdrowotny, przedszkoli, szkol itp. Na zdrowy rozsadek, te super maszyny powinny nam zapewnic nasze renty, opieke zdrowotna, przedszkola itp, ale pieniadze ida gdzies nie wiadomo gdzie. Mysle o calym przemysle swiatowym, ja mam bardzo dobrego pracodawce, zaklad nie jest zadna spolka, i dba bardzo o pracownika czy zdrowego, czy chorego.Zawsze interesowalam sie  co sie dzieje na swiecie. Teraz mam tez od czasu do czasu zobaczyc jak ten swiat wyglada np. poza hotelem gdzie jedziemy na urlop....
Gdyby czlowiek mial inna mentalnosc, to wszyscy na swiecie bylibysmy syci i szczesliwi, ale tak nie jest, niesprawiedliwosci , biedy, chorob, ucisku i nieszczescia jest tak duzo, ze mozna tylko myslec jak dlugo to bedzie trwalo i jak sie zakonczy, chowanie glowy  w piasek i udawanie ze sie nic nie dzieje, nic nie da, maszyna ruszyla....
nemezis
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 12, 2008, 13:25:12 »

Proszê Was aby¶cie nie mówili ci±gle jak Ci w TV, ¿e zginêli niewinni ludzie. Za ka¿dym razem jak jest zamach. Nikt nie jest nie winny, wszyscy czego¶ jeste¶my winni. Obojêtno¶ci± przyczyniamy siê do takiego stanu rzeczy i dlatego jeste¶my winni. Co innego, ¿e nikt nie ma prawa wymierzaæ sprawiedliwo¶ci tak samo jak nikt nie zas³uguje na ¶mieræ.

Wina jest wpisana w naturê ludzk± a nadto jest pojêciem nies³ychanie wzglêdnym. Bo czym¿e wed³ug ciebie jest wina? Wyznacza j± 10 przykazañ? Prawd± jest ¿e w Biblii istnieje zapis ¿e nikt nie jest bez winy.... oznacza to ¿e cz³owiek rodzi siê winny.... St±d pojawia siê te¿ konieczno¶c chrztu w religiach, zmycia grzechu....
Wracaj±c do Bombaju: nie powinne¶ poddawaæ w  w±tpliwo¶æ ¿e zgineli niewinni ludzie , którzy znale¿li siê w niew³a¶ciwym czasie i miejscu, dope³niaj±c swojego przenaczenia. Nie oni ponosz± winê za to co siê sta³o....
Ten portal jest po to by nie byæ obojêtnym, by znale¶æ wiedzê, zrozumieæ a tak¿e kochaæ. Jeste¶ tutaj ...to chyba nie jeste¶ obojêtny-winny.....
Pomy¶l ile winy jest w tych co realizuj± swoje cele takimi ¶rodkami jak zamachy..... Mo¿e zrozumiesz jak bardzo  jest to pojêcie wzglêdne....
Ja nie jestem obojêtna na cierpienie ani na masowe manipulacje...
Pozdrawiam
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Styczeñ 29, 2009, 11:50:38 »

Wyda mi siê, ¿e prawo karmy nie dotyczy tylko jednostek, ale równie¿ ca³ych narodów. To wszystko jest powi±zane. Np., kiedy by³o tsunami w Azji, mówi³o siê, ¿e niewinni ludzie zginêli i za co? A inni mówili staro¶wiecko, ¿e to "kara boska". Ale co¶ w tym jest. Handel organami, wykorzystywanie pracy dzieci i inne niegodziwo¶ci generuj± przysz³± karmê...
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: