Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 13:35:40

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: NIEPOKALANE POCZÊCIE MARII ... PRAWDA CZY FAÂŁSZ???  (Przeczytany 50070 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
quetzalcoatl44
Gość
« : Styczeń 23, 2012, 21:00:02 »

WÂątek utworzony przez >KiarĂŞ<. Zmiana autora na skutek podziaÂłu tematu: Maria Magdalena >>.
PodziaÂł dokonany przy stanie 33 postĂłw.

buddyzm potrafilbym to dobrze wyjasnic ale w tej chwili nie moge znlezc dobrego przykladu...UÂśmiech
w kazdym razie byl to zwiazek duchowy i slowo stalo sie cialem UÂśmiech
ale to jest tez ciekawie opisane

V FORMY OBJAWIEÑ I DZIAÂŁANIE BOGA   

RozdziaÂł 20.

Maria Macierzyùska Mi³oœÌ Boga

Pokorne Ziemskie istnienie Marii

1. Maria jest kwiatem Mojego NiebiaĂąskiego Ogrodu, ktĂłrej Istota zawsze znajdowaÂła siĂŞ w Moim Duchu.

2. Czy widzicie te kwiaty tutaj jak w pokorze ukrywajÂą swoje piĂŞkno? TakÂą samÂą byÂła i jest Maria: niewyczerpane ÂŹrĂłdÂło PiĂŞknoÂści i skarb Dobroci i CzuÂłoÂści dla wszystkich istot i dla tego, ktĂłry potrafi JÂą ujrzeĂŚ w czystoÂści i szacunku.

3. Maria przeszÂła przez Âświat ukrywajÂąc swoje Boskie pochodzenie;, Ona wiedziaÂła, kim byÂła i kim byÂł Jej Syn, lecz zamiast siĂŞ tÂą ÂŁaskÂą szczyciĂŚ, okreÂślaÂła siĂŞ jako sÂłuÂżebnica NajwyÂższego, jako NarzĂŞdzie dla PaĂąskich decyzji. (8,42-43,46)

4. Maria wiedziaÂła, Âże porodzi najpotĂŞÂżniejszego i najwiĂŞkszego KrĂłla ze wszystkich krĂłlĂłw ziemi. Lecz czy koronowaÂła siĂŞ Ona z tego powodu pomiĂŞdzy ludÂźmi na KrĂłlowÂą? Czy Jej usta rozgÂłaszaÂły na Placach, ulicach w prostych chatach lub w paÂłacach, Âże zostanie MatkÂą Mesjasza, Âże z Jej ÂŁona wyjdzie "Jednorodzony" Syn Ojca?

5. Z pewnoœci¹ nie Mój Narodzie: w Niej zosta³a spe³niona obietnica i by³a najwiêksza pokora, ³agodnoœÌ i £aska. Jej serce ludzkiej Matki zosta³o uszczêœliwione jeszcze zanim urodzi³a-wtedy i potem, podczas ca³ego ¿ycia Syna-by³a najbardziej kochaj¹c¹ Matk¹, która zna³a duchowe przeznaczenie Jezusa, Misjê, jak¹ mia³ do spe³nienia pomiêdzy ludŸmi i wiedzia³a, po co On przyszed³. Nigdy nie sprzeciwi³a siê temu przeznaczeniu, gdy¿ w tym samym dziele mia³a swój udzia³.

6. JeÂżeli czasem wylewaÂła Âłzy, to byÂł to pÂłacz ludzkiej Matki, byÂła to natura ciaÂła, ktĂłre czuÂło we wÂłasnym ciele cierpienie Syna.

7. Czy byÂła Ona uczennicÂą Mistrza, swojego Syna? Nie, Maria nie potrzebowaÂła niczego uczyĂŚ siĂŞ od Jezusa. Ona sama byÂła w Ojcu i inkarnowaÂła tylko, aby wypeÂłniĂŚ to piĂŞkne zadanie. Czy ta doskonaÂła Matka ograniczyÂła siĂŞ tylko, aby kochaĂŚ najdroÂższego Syna? OczywiÂście, Âże nie;, poprzez to maÂłe ludzkie Serce objawiaÂło siĂŞ MacierzyĂąskie serce w pocieszaniu i wzniosÂłych sÂłowach, w poradach i dobrych czynach, w cudach, w ÂŚwietle i w Prawdzie.

9. Nigdy nie wystawia³a siê na pokaz, nigdy nie pojê³a Ÿle S³owa Mistrza. Lecz zarówno jak by³a u stóp ¿³óbka s³u¿¹cego jej jako ko³yska, tak by³a Ona u stóp krzy¿a, na którym umar³ i wyda³ ostatnie tchnienie, jako cz³owiek, Syn, Mistrz i Ojciec ca³ego Stworzenia.

10. Tak wypeÂłniÂła Ona swoje przeznaczenie jako ludzka Matka, dajÂąc wzniosÂły przykÂład wszystkim matkom i wszystkim ludziom. (360,28-31)

Maria i Jezus

1. Ludzie pytali siê czêsto, dlaczego Jezus po tym, jak zosta³ ukrzy¿owany pozwoli³ siê ujrzeÌ nawet grzesznicy Magdalenie, odszukuj¹c póŸniej swoich Uczniów, natomiast nic nie wie siê o tym, ¿eby odwiedzi³ swoj¹ Matkê. Na to, powiadam wam, ¿e nie by³o to konieczne, abym ukaza³ siê Marii w taki sam sposób, w jaki uczyni³em to dla nich. Poniewa¿ zwi¹zek pomiêdzy Chrystusem, a Mari¹ istnia³ ju¿ zawsze, jeszcze zanim zaistnia³ œwiat.

12. Poprzez Jezusa objawiÂłem SiĂŞ, aby ratowaĂŚ grzesznikĂłw i pozwoliÂłem SiĂŞ oglÂądaĂŚ po ukrzyÂżowaniu, aby oÂżywiĂŚ wiarĂŞ u tych, ktĂłrzy Mnie potrzebowali. Lecz zaprawdĂŞ powiadam wam, Maria-jako czÂłowiek Moja kochajÂąca Matka-nie potrzebowaÂła obmywaĂŚ siĂŞ z Âżadnych plam i Ona nie mogÂła mieĂŚ Âżadnych brakĂłw we Wierze, poniewaÂż Ona wiedziaÂła, kim byÂł Chrystus, zanim ofiarowaÂła Mu swoje MacierzyĂąskie ÂŁono.

13. Nie istnia³a koniecznoœÌ, abym ucz³owiecza³ Mojego Ducha, aby odwiedziÌ Tê, która z tak¹ sam¹ czystoœci¹ i ³agodnoœci¹, z jak¹ przyjê³a Mnie w swoim £onie, odda³a Mnie Królestwu, z którego wyszed³em. Lecz któ¿ móg³ poznaÌ sposób, w jaki do Niej mówi³em w Jej samotnoœci i rodzaj czu³oœci, jak¹ Mój Duch J¹ otoczy³?

14. Tak odpowiadam tym, ktĂłrzy postawili Mi to pytanie, gdyÂż czĂŞsto myÂśleli, Âże pierwsze odwiedziny Jezusa powinny byÂły dotyczyĂŚ Jego Matki.

15. JakÂże inna musiaÂła byĂŚ forma, w jakiej objawiÂłem siĂŞ Marii, od tej, ktĂłrej uÂżyÂłem, aby uczyniĂŚ siĂŞ odczuwalnym Magdalenie i Moim Uczniom. (30,17-21)

Dziewictwo Marii

16. Na szczycie gĂłry, na ktĂłrej znajduje siĂŞ Mistrz, jest rĂłwnieÂż Maria, Uniwersalna Matka-Ta, ktĂłra w Drugim Czasie staÂła siĂŞ KobietÂą, aby Cud Inkarnacji >>Boskiego SÂłowa<< staÂł siĂŞ rzeczywistoÂściÂą.

17. CzÂłowiek czĂŞsto osÂądzaÂł MariĂŞ i badaÂł sposĂłb, w jaki Jezus przyszedÂł na Âświat i te osÂądy rozdarÂły SzatĂŞ CzystoÂści MacierzyĂąskiego Ducha, ktĂłrego serce wylaÂło krew na Âświat.

18. W obecnym czasie odsun¹³em zas³onê nieznanego, aby zlikwidowaÌ w¹tpliwoœci niewierz¹cych i aby daÌ poznanie Duchowych Wskazówek.

19. Ludzie uczynili z Mojej Prawdy, która jest jak Droga, wiele dróg bocznych, na których najczêœciej b³¹dz¹. Podczas, gdy jedni szukaj¹ wstawiennictwa Niebieskiej Matki, a inni Jej nie doceniaj¹, Jej p³aszcz Mi³oœci i Czu³oœci wiecznie wszystkich otula.

20. Od poczÂątku czasĂłw objawiaÂłem istnienie Duchowej Matki, o ktĂłrej mĂłwili Prorocy, zanim przyszÂła na Âświat. (228,1-5)

21. Maria przysz³a na œwiat, aby objawiÌ cnoty, przyk³ad i swoj¹ pe³n¹ BoskoœÌ. Ona nie by³a pomiêdzy ludŸmi tak¹ kobieta jak wszystkie inne. By³a inaczej stworzon¹ kobiet¹, a œwiat ujrza³ Jej ¿ycie, uczy³ siê Jej sposobu Myœlenia i odczuwania, wiedzia³ o uroku Jej Duszy i Cia³a.

22. Ona jest przyk³adem prostoty, pokory, bezinteresownoœci i mi³oœci. I chocia¿ Jej ¿ycie by³o znane w tamtym czasie i nastêpnym generacjom, istnieje wielu, którzy nie uznaj¹ Jej cnót i Jej Dziewictwa. Nie potrafi¹ oni sobie wyjaœniÌ faktu, ze by³a Ona jednoczeœnie Dziewic¹ i Matk¹. Przyczyn¹ tego jest, ¿e cz³owiek z natury jest niedowiarkiem i nie potrafi Boskich Dzie³ oceniaÌ przy pomocy obudzonego ducha. Gdyby studiowa³ Pisma i zg³êbi³ inkarnacjê Marii i ¿ycie Jej Przodków, wiedzia³by w koùcu, kim Ona jest. (221,3)

23. Najczulsza Mi³oœÌ Boga do Jego stworzeù nie ma postaci. Mimo to, przyjê³a Ona w Drugim Czasie PostaÌ Kobiety w Marii, Matce Jezusa.

24. Zrozumcie, ¿e Maria zawsze istnia³a, gdy¿ Jej esencja, Jej Mi³oœÌ, Jej czu³oœÌ zawsze znajdowa³a siê w Boskoœci.

25. Jak¿e wiele pomy³ek i teorii, stworzyli ludzie wokó³ Marii! O Jej Macierzyùstwie, Jej Poczêciu i Jej czystoœci. Jak bardzo przy tym bluŸniono Jej!

26. W dniu, w którym naprawdê zrozumiej¹ Jej czystoœÌ, powiedz¹ do siebie: "by³oby dla nas lepiej, gdybyœmy siê nigdy nie urodzili."Ogniste ³zy bêd¹ pali³y ich dusze. Wówczas Maria otoczy ich swoj¹ £ask¹, Boska Matka ochroni ich swoim p³aszczem i Ojciec przebaczy im i z nieskoùczon¹ Mi³oœci¹ powie: "|Czuwajcie i módlcie siê, gdy¿ Ja przebaczam wam, a w was przebaczam œwiatu i b³ogos³awiê mu."(171,69-72)

WzĂłr Marii dla kobiety

ÂŻycie waszego Mistrza jest przykÂładem dla wszystkich ludzi. Lecz poniewaÂż brakowaÂło wskazĂłwek dla kobiety jako Matki, zostaÂła jej przysÂłana Maria jako ucieleÂśnienie Boskiej czuÂłoÂści, ktĂłre pojawiÂło siĂŞ pomiĂŞdzy ludÂźmi jako kobieta, aby rĂłwnieÂż wam daĂŚ swĂłj Boski PrzykÂład Pokory. (101,58)

28. B³ogos³awione kobiety: równie¿ wy nale¿ycie do Mojej gromady Aposto³ów. Pomiêdzy duchem mê¿czyzny i waszym nie ma ¿adnej ró¿nicy, pomimo tego, ¿e jesteœcie cieleœnie inni i zadanie obu stron jest ró¿ne.

29. WeŸcie Jezusa jako Mistrza waszego ducha i idŸcie za nim œcie¿k¹, któr¹ wyznaczy³a Jego Mi³oœÌ. Uczyùcie sobie Jego S³owo w³asnym i obejmijcie Jego Krzy¿.

30. Do waszego ducha mĂłwiĂŞ tym samym SÂłowem, z jakim mĂłwiĂŞ do mĂŞÂżczyzn, gdyÂż duchowo jesteÂście rĂłwni. Pomimo to-jeÂżeli wasze kobiece serce szuka przykÂładu do naÂśladowania; jeÂżeli potrzebujecie doskonaÂłych przykÂładĂłw jako podpory do doskonalenia siĂŞ w waszym Âżyciu, tak przypomnijcie sobie o Marii i obserwujcie JÂą podczas caÂłego Jej Âżycia na ziemi.

31. ByÂło WolÂą Ojca, aby skromne Âżycie Marii zostaÂło zapisane przez Moich UczniĂłw, ktĂłrzy JÂą znali podczas caÂłej Jej dziaÂłalnoÂści i toczyli z niÂą rozmowy.

32. To ÂŻycie-skromne dla tego, ktĂłry Je zna-byÂło na Âświecie promienne od Jej urodzenia do Jego KoĂąca. Wiele stron czuÂłych PouczeĂą, zapisaÂła Maria pokorÂą swojego Ducha, swojÂą nieskoĂączonÂą czuÂłoÂściÂą, czystoÂściÂą swojego serca, swojÂą miÂłoÂściÂą do ludzkoÂści, co wyraziÂła bardziej milczeniem niÂż sÂłowami, gdyÂż wiedziaÂła, Âże Tym, ktĂłry miaÂł mĂłwiĂŚ do ludzi byÂł Chrystus.

33. Sam Duch Marii byÂł macierzyĂąskÂą MiÂłoÂściÂą, ktĂłra wyszÂła od Ojca, aby daĂŚ ludzkoÂści przykÂład Pokory, PosÂłuszeĂąstwa i ÂŁagodnoÂści. Jej przejÂście przez Âświat, pozostawiÂło Âślad ÂŚwiatÂła. Jej ÂŻycie byÂło skromne, wzniosÂłe i czyste. W Niej znalazÂły speÂłnienie Przepowiednie, ktĂłre zapowiadaÂły, Âże Mesjasz zostanie urodzony z Dziewicy.

34. Tylko Ona mogÂła w swoim ÂŁonie nosiĂŚ Boskie Nasienie, tylko Ona byÂła godna, po wypeÂłnieniu swojego zadania wobec Jezusa, pozostaĂŚ jako Duchowa Matka LudzkoÂści.

35. Dlatego, kobiety, Maria jest waszym doskona³ym Wzorem. Lecz zwracajcie siê do Niej i bierzcie J¹ sobie za wzór w Jej milczeniu, w Jej dzie³ach pokory, w Jej nieskoùczonym samozaparciu z mi³oœci do potrzebuj¹cych, w Jej cichym bólu, w Jej wspó³czuciu, które wszystko przebacza i w Jej Mi³oœci, która jest wstawiennictwem, pocieszeniem i s³odkim wsparciem.

36. Panny, ma³¿onki, matki, pozbawione rodziców dziewczêta lub wdowy, samotne kobiety, które macie przenikniête bólem serce-nazywajcie Mariê wasz¹ kochaj¹c¹ i troskliw¹ Matk¹, wo³ajcie J¹ w myœlach, przyjmujcie w duchu i odczuwajcie J¹ w sercu. (225,46-54)

Maria jako Wstawiennicza, Pocieszycielka i Wspó³odkupicielka ludzi

37. Maria sz³a cicho przez œwiat, lecz nape³nia³a serca pokojem, wstawia³a siê za potrzebuj¹cymi, modli³a siê za wszystkich i w koùcu wylewa³a ³zy przebaczenia i wspó³czucia nad nieœwiadomoœci¹ i nikczemnoœci¹ ludzi. Dlaczego nie mielibyœcie zwracaÌ siê do Marii, gdy chcecie dojœÌ do Pana, je¿eli przez Ni¹ otrzymaliœcie Jezusa? Czy¿ nie byli Matka i Syn zjednoczeni w godzinie œmierci Zbawiciela? Czy nie zmiesza³a siê w tym momencie Krew Syna ze £zami Matki? (8,47)

38. Z wysokoœciKrzy¿a przekaza³em ludzkoœci w Testamencie Ksiêgê ¯ycia i Duchowej M¹droœci-Ksiêgê, która z up³ywem, stuleci, odcinków czasu i epok, mia³a byÌ przez ludzi interpretowana i zrozumiana. Dlatego powiedzia³em do Marii, wstrz¹œniêtej bólem u stóp Krzy¿a: "Niewiasto, to jest Twój Syn", przy czym spojrzeniem wskaza³em Jana, który w tym momencie ucieleœnia³ ludzkoœÌ, jednak ludzkoœÌ zamienion¹ w dobrego Ucznia Chrystusa, uduchowion¹ ludzkoœÌ.

39.RĂłwnieÂż do Jana zwrĂłciÂłem siĂŞ tymi sÂłowami: "Synu, to jest Twoja Matka"-sÂłowami, ktĂłre wam teraz wyjaÂśniĂŞ.

40. Maria ucieleœnia³a czystoœÌ, pos³uszeùstwo, Wiarê, czu³oœÌ i pokorê. Ka¿da z tych cnót jest jednym szczeblem z drabiny, po której zszed³em do œwiata, aby zostaÌ cz³owiekiem w £onie tej Œwiêtej i czystej Kobiety.

41. Owa czu³oœÌ, owa czystoœÌ i Mi³oœÌ, s¹ boskim £onem, w którym zostaje poczête nasienie ¿ycia.

42. Owa drabina, po ktĂłrej do was zszedÂłem, aby zostaĂŚ czÂłowiekiem i mieszkaĂŚ u Moich dzieci jest tÂą samÂą, ktĂłrÂą wam proponujĂŞ, abyÂście po niej wspinali siĂŞ do Mnie poprzez to, Âże zmienicie siĂŞ z ludzi w Duchy ÂŚwiatÂła.

43. Maria jest DrabinÂą, Maria jest MacierzyĂąskim ÂŁonem. Zwracajcie siĂŞ do Niej, a spotkacie Mnie. (320,68-73)

44. PozostawiÂłem wam MariĂŞ u stĂłp KrzyÂża, na tym wzgĂłrzu, ktĂłre przyjĂŞÂło MojÂą Krew i ÂŁzy Matki. Tam pozostaÂła Ona w oczekiwaniu na swoje dzieci, gdyÂż to bĂŞdzie Ona, ktĂłra weÂźmie krzyÂż z ich ramion i wskaÂże im drogĂŞ do Nieba. (94,73)

45. Przes³aniem Marii by³o przes³anie pociechy, czu³ej troski, pokory i nadziei. Musia³a Ona przyjœÌ na ziemiê, aby uczyniÌ znan¹ swoj¹ Macierzyùsk¹ Istotê i ofiarowaÌ swoje dziewicze £ono, aby w nim>>S³owo<< sta³o siê cz³owiekiem.

46. Lecz Jej misja nie skoùczy³a siê na ziemi. Jej prawdziwa Ojczyzna by³a nie z tego œwiata, stamt¹d mo¿e Ona rozci¹gaÌ p³aszcz wspó³czucia i opieki nad wszystkimi swoimi dzieÌmi, stamt¹d mo¿e pilnowaÌ kroków zb³¹dzonych i wylewaÌ niebiaùska pociechê na cierpi¹cych..

47. Wiele stuleci przedtem zanim Maria mia³a przyjœÌ na œwiat staj¹c siê w kobiecie
czÂłowiekiem, aby wypeÂłniĂŚ Boskie Przeznaczenie zostaÂła Ona zapowiedziana przez Proroka Boga. DziĂŞki niemu dowiedzieliÂście siĂŞ, Âże Panna pocznie i porodzi Syna, ktĂłry bĂŞdzie nazywany Emanuelem, co oznacza: "BĂłg z wami"

48. W Marii, kobiecie bez skazy, w ktĂłrÂą zstÂąpiÂł Duch NiebiaĂąskiej MacierzyĂąskiej MiÂłoÂści, wypeÂłniÂła siĂŞ Boska obietnica, zapowiedziana przez ProrokĂłw.

49. Od tamtego czasu Âświat zna JÂą, a ludzie i narody wymawiajÂąc z miÂłoÂściÂą Jej ImiĂŞ w swoim bĂłlu wzywajÂą JÂą jako MatkĂŞ.

50. MatkÂą BoleÂściwÂą nazywacie JÂą, poniewaÂż wiecie, Âże Âświat wbiÂł w Jej serce miecz bĂłlu i z waszego Âświata wyobraÂźni nie znika to bolesne Oblicze i ten wyraz nieskoĂączonego smutku.

51. Dzisiaj chcê wam powiedzieÌ, ¿e powinniœcie usun¹Ì ze swoich serc ten obraz niekoùcz¹cego siê bólu i zamiast tego powinniœcie myœleÌ o Marii jako o dobrej, radosnej i kochaj¹cej Matce, która dzia³aj¹c duchowo, pomaga przy tym wszystkim swoim dzieciom rozwijaÌ siê na wyznaczonej przez Mistrza drodze.

52. Czy poznajecie teraz, Âże misja Marii nie ograniczyÂła siĂŞ do MacierzyĂąstwa na ziemi? RĂłwnieÂż Jej Manifestacja w Drugim Czasie nie byÂła jedynÂą, gdyÂż jest zastrzeÂżona dla Niej nowa epoka, w ktĂłrej Ona bĂŞdzie mĂłwiÂła do ludzi od Ducha do Ducha.

53. MĂłj UczeĂą Jan, Prorok i Wizjoner, zobaczyÂł w ekstazie kobietĂŞ ubranÂą w sÂłoĂące, PannĂŞ promieniujÂąca ÂŚwiatÂłem.

54. Ta kobieta, ta Panna jest MariÂą, ktĂłra pocznie w swoim ÂŁonie nie nowego ZbawcĂŞ,

lecz ca³y œwiat ludzi, którzy bêd¹ siê w Niej od¿ywiaÌ Mi³oœci¹, Wiar¹ i Pokor¹, aby pójœÌ Boskim Œladem Chrystusa, Mistrza wszelkiej Doskona³oœci.

55. Prorok widzia³, jak ta Kobieta cierpi, tak jakby rodzi³a;, lecz ten ból by³ oczyszczeniem ludzkoœci, pokut¹ dusz. Gdy ból przejdzie, nast¹pi w duszach Œwiat³o, a Ducha waszej Uniwersalnej Matki nape³ni radoœÌ. (140,44-52)

Boska natura Marii

56. PÂłaszcz waszej Niebieskiej Matki od WiecznoÂści daje cieĂą Âświatu i miÂłosiernie ochrania Moje dzieci, ktĂłre sÂą rĂłwnieÂż Jej. Maria, jako Duch nie zostaÂła urodzona na Âświecie;, JÂądro Jej MacierzyĂąskiej Istoty byÂło od zawsze MojÂą czĂŞÂściÂą.

57. Ona jest Ma³¿onk¹ Mojej Czystoœci, Mojej Œwiêtoœci. By³a Moj¹ Córk¹, gdy zosta³a kobiet¹, a Moj¹ Matk¹, gdy poczê³a "Inkarnowane S³owo". (141,63-64)

58. Maria jest wedÂług swojej Istoty Boska, Jej Duch jest JednoÂściÂą z Ojcem i Synem. Dlaczego osÂądzaĂŚ jÂą po ludzku, jeÂżeli przecieÂż byÂła Ona wybranÂą CĂłrkÂą, ktĂłra od poczÂątku czasĂłw byÂła zapowiadana ludzkoÂści jako Stworzenie CzystoÂści, w ktĂłrym bĂŞdzie inkarnowaÂło >>Boskie SÂłowo<<?

58. Dlaczego cz³owiek bluŸni i w¹tpi w Moj¹ Moc i bada Moje Dzie³a bez respektu? Powodem tego jest, ¿e nie zag³êbi³ siê w Moje Boskie Wskazówki, nie pomyœla³ nad tym, co mówi¹ Pisma, ani nie podda³ siê Mojej Woli.

60. Dzisiaj w Trzecim Czasie wÂątpi rĂłwnieÂż w to, Âże Maria objawia siĂŞ ludziom. Lecz Ja powiadam wam, Âże Ona ma udziaÂł we wszystkich Moich DzieÂłach, gdyÂż jest Ona ucieleÂśnieniem najczulszej MiÂłoÂści, jaka mieszka w Moim Boskim Duchu. (221,4-6)

61. Maria jest Duchem, który tak bardzo stopi³ siê z Boskoœci¹, ¿e tworzy jeden z Jej Aspektów, tak jak przedstawiaj¹ to trzy Formy Objawienia. Ojciec, S³owo i Œwiat³o Ducha Œwiêtego. W tym pojêciu Maria jest tym Duchem Boga, który Objawia i ucieleœnia Bosk¹ TroskliwoœÌ. (352,76)

62. Jak¿e wielu ma nadziejê dostaÌ siê do Najwy¿szego Nieba, aby poznaÌ Mariê, któr¹ sobie wci¹¿ wyobra¿a w ludzkiej postaci jako kobietê, któr¹ by³a na œwiecie jako Matka Chrystusa, który sta³ siê cz³owiekiem i któr¹ sobie wyobra¿a jako Królow¹ na tronie, piêkn¹ i w³adcz¹.

63. Lecz Ja powiadam wam, ¿e nie powinniœcie d³u¿ej w swoim umyœle nadawaÌ kszta³tu Boskoœci. Maria wasza Duchowa Matka istnieje, lecz ani nie ma Ona postaci kobiety, ani jakiegokolwiek innego kszta³tu. Ona jest Œwiêt¹ i Kochaj¹c¹ Czu³oœci¹, której Mi³osierdzie rozprzestrzenia siê w NieskoùczonoœÌ. Ona rz¹dzi w duszach, lecz Jej panowanie jest panowaniem Pokory, Mi³osierdzia i Czystoœci. Lecz tronu, tak jak to sobie ludzie wyobra¿aj¹, nie posiada ¿adnego.

64. Jest piêkna, ale o takiej piêknoœci, jakiej nie mo¿ecie sobie uprzytomniÌ nawet przy pomocy najpiêkniejszej twarzy. Jej PiêknoœÌ jest Niebiaùska, a tego, aby poj¹Ì Niebiaùskie, nie bêdziecie w stanie nigdy. (263,30)

Uniwersalne promieniowanie Marii

65. Maria, wasza Uniwersalna Matka, Âżyje we Mnie, obdarzajÂąc swoje ukochane dzieci najczulszymi pieszczotami. Ona byÂła w waszych sercach, aby pozostawiĂŚ w nich swĂłj PokĂłj i przygotowanie ÂŚwiÂątyni. Maria czuwajÂąc nad Âświatem, rozpoÂściera nad nim swoje skrzydÂła jak skowronek, aby go chroniĂŚ od jednego bieguna do drugiego. (145,10)

66. W Mojej Boskoœci, ¿yje wstawiennicza Mi³oœÌ; jest to Maria;, jak¿e wiele serc, które pozostawa³y zamkniête dla Wiary, dziêki Niej otworzy³y siê na skruchê i mi³oœÌ! Jej Macierzyùski Duch jest obecny w ca³ym Stworzeniu, jest odczuwany przez wszystkich, a jednak niektórzy widz¹c zaprzeczaj¹ Jej. (110,62)

67. Ci, którzy zaprzeczaj¹ Boskiemu Macierzyùstwu Marii, zaprzeczaj¹ jednemu z najpiêkniejszych Objawieù, jakie BoskoœÌ da³a cz³owiekowi.

68. Ci, którzy uznaj¹ BoskoœÌ Chrystusa, a zaprzeczaj¹ Marii, nie wiedz¹ o tym, ¿e rezygnuj¹ z najczulszej i najs³odszej cechy charakteru egzystuj¹cej w Mojej Boskoœci.

69. Jak¿e wielu istnieje takich, którzy s¹dz¹, ¿e znaj¹ Pisma, nie wiedz¹c jednak niczego, gdy¿ niczego nie zrozumieli. I jak¿e wielu takich, którzy, pomimo tego, ¿e uwa¿aj¹, ¿e odkryli mowê Stworzenia, ¿yj¹ w b³êdzie.

70. Macierzyùski Duch Marii jest czynny we wszystkich Istotach, Jego odbicie mo¿ecie zobaczyÌ wszêdzie. Jego Boska Macierzyùska Mi³oœÌ, jako B³ogos³awione Nasienie, spad³a na serca wszystkich stworzeù, a ka¿de królestwo natury jest Jej ¿ywym œwiadectwem i ka¿de serce matki jest o³tarzem utworzonym przez tê wielk¹ Mi³oœÌ. Maria by³a Boskim Kwiatem, a Owocem by³ Jezus. (115,15-18)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 16:30:00 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2012, 21:24:34 »

Cytat: Kiara
Wyluzuj , nawet gdyby tak byÂło , zaistniaÂło by dzieworĂłdztwo, to  Maria urodziÂła by dziewczynkĂŞ , bowiem naukowo jest dowiedzione iÂż w taki sposĂłb ( bez udziaÂłu mĂŞÂżczyzny) kobieta moÂże urodziĂŚ tylko cĂłrkĂŞ ,

Cytat: quetz
jasne..ciekawe gdzie dowody na to

A oglÂądaÂłeÂś "SeksmisjĂŞ". DuÂży uÂśmiech Chichot

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2012, 21:46:39 »

nauka klamie UÂśmiech, pozatym przekazem Jezusa byla milosc a nie wojna dlatego zginal..gdyby byla to dziewczynka to nikt nie uznalby jej za mesjasza...jezeli byl to mezczyzna a nie chcial zabijac wrogow izraela wiec go ukrzyzowano.. dlatego teraz sie czeka na takiego mesjasza..UÂśmiech

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Baphomet.png/200px-Baphomet.png
Kiara
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2012, 23:22:57 »

No nie... quetzalcoatl44 wstawiasz jakieÂś fantazje na temat Marii Matki Jezusa i chcesz Âżeby to byÂły dowody... na co?

Symboliczny rysunek Bafometa to niby czego ma byĂŚ udowodnieniem?
Natomiast dowody naukowe zaprzeczajÂące ludzkiemu dzieworĂłdztwu to kÂłamstwa naukowe.... potwierdzenia iÂż brak mĂŞskiego Y  przy zapÂłodnieniu spowoduje ( tylko teoretycznie moÂżliwe ) narodziny dziewczynki bezpÂłodnej, to teÂż jakaÂś naukowa fanaberia dla Ciebie?
No to zostaĂą prze swoich "dowodach" a ja zostanĂŞ przy swoich.

Wiem , wiem... czasami ludziom siĂŞ coÂś nie mieÂści w gÂłowach... niestety.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2012, 23:23:50 wysłane przez Kiara » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2012, 23:57:38 »

Wyluzuj , nawet gdyby tak byÂło , zaistniaÂło by dzieworĂłdztwo, to  Maria urodziÂła by dziewczynkĂŞ , bowiem naukowo jest dowiedzione iÂż w taki sposĂłb ( bez udziaÂłu mĂŞÂżczyzny) kobieta moÂże urodziĂŚ tylko cĂłrkĂŞ , ktĂłra bĂŞdzie bezpÂłodna czyli nie przekaÂże dalej niezbĂŞdnej linii DNA matki!  Po co zatem taki incydent? Tak wiĂŞc i to zaÂłoÂżenie odpada bo Maria urodziÂła syna o On miaÂł dzieci!

Pomijaj¹c ju¿ ca³¹ kwintesencjê twoich rozleg³ych (popartych "wewnêtrzn¹ wiedz¹") wypowiedzi, to nawet w przypadku tych rzeczy, które mog³aœ sobie wczeœniej zweryfikowaÌ, nie masz racji:

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/dzieworodztwo_jest_mozliwe_czy_kobiety_beda_obywac_sie_bez_29261.html

cyt.
"Z jajeczek dziewiczych mogÂą powstawaĂŚ samce, samice albo osobniki jednej i drugiej pÂłci. NieprawdÂą jest, Âże przez partenogenezĂŞ reprodukuje siĂŞ jedynie ÂżeĂąska linia gatunkowa."

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2012, 00:04:57 »

Daj spokĂłj.. u rekinĂłw lub u innych drobnych organizmĂłw? Znam ten artykuÂł w Âśrod ludzi nie byÂło takiego przypadku.
Ale jeÂżeli jesteÂś zainteresowana tym tematem to zrĂłb oddzielny wÂątek proszĂŞ.

Tylko iÂż uczciwie byÂło by dodaĂŚ jeszcze ten maleĂąki fragment tego artykuÂłu;

".Ale w partenogenezĂŞ rekinĂłw nie chcÂą wierzyĂŚ niektĂłrzy z biologĂłw. UtrzymujÂą oni, Âże rekiny majÂą niezwyk³¹ zdolnoœÌ magazynowania sprawnego nasienia przez miesiÂące, a nawet lata. Rekin znajdujÂą siĂŞ znacznie wyÂżej na ewolucyjnej piramidzie od jaszczurki czy ptakĂłw. Uznanie wynikĂłw badaĂą IrlandczykĂłw i AmerykanĂłw kazaÂłoby jednoczeÂśnie twierdziĂŚ, Âże tak skomplikowany i dobrze rozwiniĂŞty organizm potrafi na zawoÂłanie „prze³¹czyĂŚ” system rozmnaÂżania z seksualnego na aseksualny.
– Ssaki sÂą obecnie jedynÂą g³ównÂą grupÂą krĂŞgowcĂłw, u ktĂłrych rozmnaÂżanie przez dziewiorĂłdztwo nie zostaÂło potwierdzone – akcentuje biolog Paulo Prodohl z uniwersystetu Queen’s w BelfaÂście.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/dzieworodztwo_jest_mozliwe_czy_kobiety_beda_obywac_sie_bez_29261.html

Przypadek nie do koĂąca zbadany nie ma 100% dowodĂłw na twierdzenia naukowe.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 00:16:53 wysłane przez Kiara » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2012, 00:15:15 »

Daj spokĂłj.. u rekinĂłw lub u innych drobnych organizmĂłw? Znam ten artykuÂł w Âśrod ludzi nie byÂło takiego przypadku.
Ale jeÂżeli jesteÂś zainteresowana tym tematem to zrĂłb oddzielny wÂątek proszĂŞ.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

U ssakĂłw, i wcale nie "drobnych"; dziwne, Âże, znajÂąc ten artykuÂł, bezpardonowo (i w oparciu o wÂłasnÂą wewnĂŞtrznÂą wiedzĂŞ) go zbanalizowaÂłaÂś.
Osobnego wÂątku otwieraĂŚ nie zamierzam. To ty rozpoczĂŞÂłaÂś tutaj temat dzieworĂłdztwa (u ludzi bynajmniej), i tutaj ten temat bĂŞdzie miaÂł swojÂą kontynuacjĂŞ.
To jak to, twoim zdaniem, byÂło naprawdĂŞ z MaryjÂą?

edit:

"Ale w partenogenezê rekinów nie chc¹ wierzyÌ niektórzy z biologów. Utrzymuj¹ oni, ¿e rekiny maj¹ niezwyk³¹ zdolnoœÌ magazynowania sprawnego nasienia przez miesi¹ce, a nawet lata. Rekin znajduj¹ siê znacznie wy¿ej na ewolucyjnej piramidzie od jaszczurki czy ptaków."

Dlatego teÂż (dla kontrastu i lepszego rozeznania) eksperyment powtĂłrzono na myszach (takÂże ssakach), i w tym przypadku rĂłwnieÂż siĂŞ powiĂłdÂł:

"Trzy lata temu naukowcy z tokijskiego Uniwersytetu Rolniczego wykorzystali zjawisko partenogenzy do stworzenia myszy bez udziaÂłu ojca. Mysz Kaguya miaÂła dwoje rodzicĂłw, ale tej samej pÂłci. Zespó³ Tomohiro Kono wydzieliÂł z jajeczka zestaw chromosomĂłw, ktĂłre przeszczepiÂł do jajeczka innej myszy. – Celem naszych badaĂą byÂło odkrycie, dlaczego do rozmnaÂżania ssakĂłw koniecznie potrzebne sÂą jajeczko i nasienie – twierdziÂł Kono. W teorii ten proces mĂłgÂłby zostaĂŚ wykorzystany takÂże do rozmnaÂżania siĂŞ ludzi, ale doprowadzenia do sztucznego dzieworĂłdztwa u czÂłowieka w laboratorium nie prĂłbowano do tej pory."
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 00:23:24 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2012, 00:22:34 »

Temat bajkowe dzieworĂłdztwo Marii Matki Jezusa nie ma zwiÂązku z Maria Magdalena , marginalnie moÂże siĂŞ pojawiĂŚ. jeÂżeli chcesz go kontynuowaĂŚ , to rozpocznij nowy wÂątek.

ArtykuÂł nie dotyczyÂł ludzi ani zjawiska partogenezy w ÂśrĂłd ludzi , cytowanie wyciĂŞtego fragmentu bez zwiÂązku z caÂłoÂściÂą na tle dyskusji o ludzkim przypadku jest manipulacjÂą informacjÂą w ÂśrĂłd nieÂświadomych ludzi.

MyÂślĂŞ iÂż juÂż wystarczy wyjaÂśnieĂą.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 11:25:59 wysłane przez Kiara » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2012, 00:27:25 »

Temat bajkowe dzieworĂłdztwo Marii Matki Jezusa nie ma zwiÂązku z Maria Magdalena , marginalnie moÂże siĂŞ pojawiĂŚ. jeÂżeli chcesz go kontynuowaĂŚ , to rozpocznij nowy wÂątek.

ArtykuÂł nie dotyczyÂł ludzi ani zjawiska patogenezy w ÂśrĂłd ludzi , cytowanie wyciĂŞtego fragmentu bez zwiÂązku z caÂłoÂściÂą na tle dyskusji o ludzkim przypadku jest manipulacjÂą informacjÂą w ÂśrĂłd nieÂświadomych ludzi.

MyÂślĂŞ iÂż juÂż wystarczy wyjaÂśnieĂą.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

Za ka¿dym razem, gdy ktoœ wytknie ci b³¹d b¹dŸ nie da wiary w twoj¹ "wiedzê" (podpieraj¹c siê wiedz¹ weryfikowaln¹ - na domiar z³ego), bêdziesz (czyszcz¹c swoje pole manewrowe) odsy³a³a do tworzenia nowych w¹tków?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2012, 00:50:18 »

Laboratoryjne manipulacje genetyczne to jedno, a naturalne przypadki to drugie warto je odró¿niaÌ. Chyba i¿ chcesz udowodniÌ i¿ Maria Matka Jezusa bra³a udzia³ w naukowym eksperymencie zap³adniania?
Mo¿e kiedyœ naukowcy doprowadz¹ przez manipulacje genetyczne tak¹ mo¿liwoœÌ u ludzi do zaistnienia, mo¿e , jest to tylko domniemanie.

Niestety ale Maria rodz¹c przez "niepokalane poczêcie" musia³a wype³niÌ wszystkie warunki "nieskalania" w³¹cznie z posiadaniem mê¿a , który rytualnie dokona³ zap³odnienia ¿ony.
U ÂŻydĂłw w tamtych czasach szczegĂłlnie gdy dotyczyÂło to nastĂŞpcĂłw rodowych  procedura rytualna byÂła bardzo rygorystycznie przestrzegana.
SzczegĂłlne wymogi miaÂły ma³¿eĂąstwa rodowe , prokreacja i poczĂŞcie dzieci w okreÂślonych rytuaÂłami warunkach  , zgodnymi z nimi ,zwanymi niepokalanymi , czyli czystymi skalanym , czyli nie czystymi. To Âżaden sekret Judaizm mĂłwi o tym otwarcie , ma do tej pory ( niektĂłre jego odÂłamy) niesamowicie rygorystyczne zasady. Oczyszczanie po skalaniu to dÂługi proces rytualny.   

Dogmat w ktĂłry wierzysz jest caÂłkiem nowy" Dogmat o Niepokalanym PoczĂŞciu NajÂświĂŞtszej Maryi Panny zostaÂł ogÂłoszony konstytucjÂą apostolskÂą Ineffabilis Deus 8 grudnia 1854 roku przez papieÂża Piusa IX."
WczeÂśniej nikomu nie przychodziÂły do gÂłowy takie bezpodstawne i niczym nie potwierdzone bzdety.

Ale domniemanie faktu  iÂż Maria braÂła udziaÂł w eksperymencie naukowym potwierdziĂŚ   po 2000 lat bĂŞdzie trudno . Jeszcze raz domniemane dzieworĂłdztwo Marii Matki Jezusa to oddzielny temat absolutnie nie zwiÂązany z MariÂą MagdalenÂą. Chyba jako moderator forumowy nie masz problemu w odró¿nianiu a nie posÂądzam cie o specjalne robienie offtopa?
Nie istnieje Âżadna wiedza weryfikowalna naukowa na potwierdzenie  dzieworĂłdztwa Marii Matki Jezusa.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps. Biblijne ÂźrĂłdÂła dogmatu

ChoĂŚ Pismo ÂŚwiĂŞte nigdzie nie mĂłwi o niepokalanym poczĂŞciu Maryi, KoÂśció³ katolicki poprzez ogÂłoszenie dogmatu stwierdziÂł, Âże zachowanie Maryi od grzechu jest logicznÂą konsekwencjÂą biblijnego Objawienia. Za uzasadnienie biblijne tego dogmatu sÂłu¿¹ m.in. sÂłowa archanioÂła Gabriela, ktĂłre w tÂłumaczeniu Wulgaty (uznawanej w chwili ogÂłoszenia dogmatu za bezb³êdnÂą i jedynÂą wersjĂŞ Biblii dozwolonÂą w nauczaniu i dogmatyce katolickiej) oraz w przekÂładach katolickich brzmiÂą nastĂŞpujÂąco: "BÂądÂź pozdrowiona, Âłaski peÂłna, Pan z TobÂą!" (ÂŁk 1,28), skierowane do Maryi podczas zwiastowania. WedÂług teologĂłw katolickich pokazujÂą one, Âże w duszy Dziewicy z Nazaretu nie byÂło miejsca na grzech, skoro byÂła wypeÂłniona ÂłaskÂą Boga, natomiast teologowie pozostaÂłych KoÂścio³ów uwaÂżajÂą takÂą interpretacjĂŞ tych wersetĂłw za zbyt daleko idÂącÂą i oparta na przekÂładzie Wulgaty. Pozdrowienie anioÂła Gabriela w przekÂładach protestanckich brzmi nastĂŞpujÂąco:

"BÂądÂź pozdrowiona, ÂłaskÂą udarowana" (Biblia GdaĂąska)
    "BÂądÂź pozdrowiona, ÂłaskÂą obdarzona" (Biblia Warszawska)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat_o_Niepokalanym_Pocz%C4%99ciu_Naj%C5%9Bwi%C4%99tszej_Maryi_Panny

Nie istnieje nawet w Piœmie œwiêtym ¿adne potwierdzenie dla dzieworództwa Marii matki Jezusa , stworzona ta teoria zosta³a wy³¹cznie na dowolnej interpretacji t³umaczenia tekstu Ewangelii ( które nie s¹ uznawane za Ÿród³a historyczne, a za bajkowe opowieœci)
zatem niech sobie wierzy kaÂżdy w to co jest mu wygodne i jak tylko chce. Ale niech nie twierdzi iÂż jest to naukowy dowĂłd albo udokumentowany prawdziwy przekaz zaistniaÂłego zdarzenia.

Dogmat ogÂłosiÂł papieÂż Marcin I na Synodzie LateraĂąskim w Rzymie w 649 r. - Maria z Nazaretu zostaÂła zapÂłodniona przez Ducha ÂŚwiĂŞtego bez nasienia, nastĂŞpnie urodziÂła zachowujÂąc swe nienaruszone dziewictwo.

OprĂłcz ogÂłoszenia tej informacji nie ma Âżadnego logicznego jej uzasadnienia nigdzie.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 02:06:36 wysłane przez Kiara » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2012, 01:22:10 »

Biblijne ÂźrĂłdÂła dogmatu

ChoĂŚ Pismo ÂŚwiĂŞte nigdzie nie mĂłwi o niepokalanym poczĂŞciu Maryi, KoÂśció³ katolicki poprzez ogÂłoszenie dogmatu stwierdziÂł, Âże zachowanie Maryi od grzechu jest logicznÂą konsekwencjÂą biblijnego Objawienia. Za uzasadnienie biblijne tego dogmatu sÂłu¿¹ m.in. sÂłowa archanioÂła Gabriela, ktĂłre w tÂłumaczeniu Wulgaty (uznawanej w chwili ogÂłoszenia dogmatu za bezb³êdnÂą i jedynÂą wersjĂŞ Biblii dozwolonÂą w nauczaniu i dogmatyce katolickiej) oraz w przekÂładach katolickich brzmiÂą nastĂŞpujÂąco: "BÂądÂź pozdrowiona, Âłaski peÂłna, Pan z TobÂą!" (ÂŁk 1,28), skierowane do Maryi podczas zwiastowania. WedÂług teologĂłw katolickich pokazujÂą one, Âże w duszy Dziewicy z Nazaretu nie byÂło miejsca na grzech, skoro byÂła wypeÂłniona ÂłaskÂą Boga, natomiast teologowie pozostaÂłych KoÂścio³ów uwaÂżajÂą takÂą interpretacjĂŞ tych wersetĂłw za zbyt daleko idÂącÂą i oparta na przekÂładzie Wulgaty. Pozdrowienie anioÂła Gabriela w przekÂładach protestanckich brzmi nastĂŞpujÂąco:

"BÂądÂź pozdrowiona, ÂłaskÂą udarowana" (Biblia GdaĂąska)
    "BÂądÂź pozdrowiona, ÂłaskÂą obdarzona" (Biblia Warszawska)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dogmat_o_Niepokalanym_Pocz%C4%99ciu_Naj%C5%9Bwi%C4%99tszej_Maryi_Panny

Nie istnieje nawet w Piœmie œwiêtym ¿adne potwierdzenie dla dzieworództwa Marii matki Jezusa , stworzona ta teoria zosta³a wy³¹cznie na dowolnej interpretacji t³umaczenia tekstu Ewangelii ( które nie s¹ uznawane za Ÿród³a historyczne, a za bajkowe opowieœci)
zatem niech sobie wierzy kaÂżdy w to co jest mu wygodne i jak tylko chce. Ale niech nie twierdzi iÂż jest to naukowy dowĂłd albo udokumentowany prawdziwy przekaz zaistniaÂłego zdarzenia.

Dogmat ogÂłosiÂł papieÂż Marcin I na Synodzie LateraĂąskim w Rzymie w 649 r. - Maria z Nazaretu zostaÂła zapÂłodniona przez Ducha ÂŚwiĂŞtego bez nasienia, nastĂŞpnie urodziÂła zachowujÂąc swe nienaruszone dziewictwo.

OprĂłcz ogÂłoszenia tej informacji nie ma Âżadnego logicznego jej uzasadnienia nigdzie.

kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 02:07:38 wysłane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2012, 01:52:42 »

Jezus z Nazaretu znaczylo - Jezus z miejsca przechowywania arki...chodzilo o qumran

Bonawentura zaprowadziÂł w zakonie franciszkaĂąskim ÂświĂŞto Niepokalanego PoczĂŞcia, ktĂłre w 1330 r. nieoficjalnie przyjĂŞÂła takÂże Kuria Rzymska.

''RzeczywistoœÌ postrzega³ jako zale¿n¹, choÌ odrêbn¹ od Boga. Za jej pod³o¿e uwa¿a³ œwiat³o, pod którego wp³ywem materia kszta³towaÌ siê mia³a w byty jednostkowe.''

pamietajmy ze w qumran byla arka przymierza gdzie przebywala Maryja i Jozef UÂśmiech a Maryja pochodzila z rodu Sadoka i Dawida..

ks rodzaju

''Wprowadzam nieprzyjaŸù miêdzy ciebie a niewiastê, miêdzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ono zmia¿d¿y ci g³owê, a ty zmia¿d¿ysz mu piêtê''

list sw pawla
 "Gdy jednak nadeszÂła peÂłnia czasu, zesÂłaÂł BĂłg Syna swego, zrodzonego z niewiasty"
izajasz
"Dziewica, cĂłra Syjonu"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_z_Nazaretu

Zgodnie z Ewangeli¹ Mateusza, kiedy m¹¿ Marii uœwiadomi³ sobie, ¿e spodziewa siê ona dziecka, zamierza³ j¹ oddaliÌ, ale za namow¹ anio³a nie uczyni³ tego (Mt 1,19-25)

Maryja spodziewala sie dziecka wtedy gdy nie bylo zblizenia miedzy nia a Jozefem

« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 03:22:47 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2012, 03:05:18 »

To co poda³eœ za przyk³ady nadzwyczajnoœci z ¿ycia Marii s¹ normami tamtych czasów dotycz¹cymi mê¿czyzn i kobiet nale¿¹cych do Esseùczyków.
Te "anioÂły" i "szatany" oraz inne nadzwyczajne  okreÂślenia to funkcje zakonne   peÂłnione przez ludzi noszÂących takie przydomki. To nic nadzwyczajnego wystarczy siĂŞgn¹Ì po odpowiedniÂą literaturĂŞ by nieco "otrzeÂźwieĂŚ" z bajkowej psychozy katolickiej.

Budowanie "prawd" na symbolice tamtych czasĂłw doprowadziÂło ludzi do stwarzania bajkowych dogmatĂłw w ktĂłrych wiarĂŞ od wiekĂłw wymusza siĂŞ zastraszaniem zmuszonych wyznawcĂłw.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 03:08:00 wysłane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 24, 2012, 03:08:09 »

izajasz
-Izajasz 7.14 Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel (BÓG Z NAMI)

mateusz
 I nie wspó³¿yÂł z niÂą, aÂż urodziÂła syna. I nadaÂł mu imiĂŞ Jezus.

niezwykle dokladne proroctwo daniela o dacie przyjscia mesjasza

jezeli arka przymierza posiadala nadprzyrodzona moc to co w tym wszystkim dziwnego?
Kiara
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 24, 2012, 03:12:47 »

mateusz
 I nie wspó³¿yÂł z niÂą, aÂż urodziÂła syna. I nadaÂł mu imiĂŞ Jezus.

daj na luz w Judaizmie wspó³¿ycie z ciĂŞÂżarnÂą kobietÂą byÂło zabronione prawem , gdyby do tego doszÂło byÂła by skalana i ona i on i dziecko!  Do porodu i czasu oczyszczenia po porodzie m¹¿ nie mĂłgÂł wspó³¿yĂŚ z zonÂą!

JuÂż pisaÂłam iÂż kobieta do momentu urodzenia dziecka nie miaÂła statusu mĂŞÂżatki w dawnych zwyczajach Âżydowskich , dopiero urodzenie dziecka -syna spadkobiercy rodowego nadawaÂło jej range Âżony czyli Marii.
Zdecyduj  siĂŞ w koĂącu za szukanie zrozumienia s³ów kodĂłw w historii.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 03:16:30 wysłane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #15 : Styczeń 24, 2012, 03:22:18 »

tak to byly takze funkcje zakonne ale traktowane jak najbardziej rzeczywiscie i odnosily sie do prawdziwej rzeczywistosci tak jak ar-ka przymierza

tak jak to ze Jan Chrzciciel byl Eliaszem -ale tez w pewnym sensie Gabrielem

czy np henoch ktory stal sie metatronem..
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 03:33:48 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #16 : Styczeń 24, 2012, 03:24:47 »

no chodzilo o to UÂśmiech

Zgodnie z Ewangeli¹ Mateusza, kiedy m¹¿ Marii uœwiadomi³ sobie, ¿e spodziewa siê ona dziecka, zamierza³ j¹ oddaliÌ, ale za namow¹ anio³a nie uczyni³ tego (Mt 1,19-25)

poprostu nie wiadamo bylo dlaczego zaszla w ciaze..

„I gdy nad tym rozmyÂślaÂł, oto ukazaÂł mu siĂŞ we Âśnie anioÂł PaĂąski i rzekÂł: JĂłzefie, synu Dawidowy, nie lĂŞkaj siĂŞ przyj¹Ì Marii, Âżony swej, albowiem to, co siĂŞ w niej poczĂŞÂło, jest z Ducha ÂŚwiĂŞtego. A urodzi syna i nadasz mu imiĂŞ Jezus; albowiem On zbawi lud swĂłj od grzechĂłw jego.”

Jeshuah czyli JHVH + SHIN

AR-KA UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 04:08:01 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #17 : Styczeń 24, 2012, 09:52:05 »

Ej, to wg Prawa jak Âżona miaÂła dziecko z innym moÂżna byÂło jÂą "oddaliĂŚ", ale , kiedy w grĂŞ wchodziÂł Duch ÂŚwiĂŞty  to Prawo przestawaÂło obowiÂązywaĂŚ ?
 tak trochĂŞ na wesoÂło ... ale Âżyciowo.

Znamy to z czasów wspó³czesnych , bo, jak banki kradn¹ miliardy to nazywa siê "bailout" i siê je dodatkowo ratuje ( nie lêkajcie siê ) ,ale "kowalski" za to idzie pod m³otek.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Styczeń 24, 2012, 11:21:06 »

Chyba iÂż chcesz udowodniĂŚ iÂż Maria Matka Jezusa braÂła udziaÂł w naukowym eksperymencie zapÂładniania?

Absolutnie nie! DuÂży uÂśmiech ToÂż to herezje mi jakieÂś w usta wciskasz DuÂży uÂśmiech
To nie ja siĂŞ bujaniem param, a ty; i jeÂśli cokolwiek chciaÂłam (wysyÂłajÂąc ci artykuÂł) udowodniĂŚ, to Âże mylisz siĂŞ, snujÂąc swoje spekulacje i wyobraÂżenia UÂśmiech

Mo¿e kiedyœ naukowcy doprowadz¹ przez manipulacje genetyczne tak¹ mo¿liwoœÌ u ludzi do zaistnienia, mo¿e , jest to tylko domniemanie.

ÂŻadne domniemanie, ni fikcja nawet. Taki eksperyment juÂż siĂŞ odbyÂł. TakÂże z powodzeniem.
Nie mniej jednak to niemoralna ingerencja, przerastajÂąca problematykÂą etycznÂą nawet in-vitro.

Niestety ale Maria rodz¹c przez "niepokalane poczêcie" musia³a wype³niÌ wszystkie warunki "nieskalania" w³¹cznie z posiadaniem mê¿a , który rytualnie dokona³ zap³odnienia ¿ony.

Szok ...a z tym to ja siĂŞ chĂŞtnie do wÂłaÂściwego tematu przeniosĂŞ!

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Styczeń 24, 2012, 11:26:15 »

To Jezus nie zrodziÂł siĂŞ z Maryi za sprawÂą Ducha ÂŚwiĂŞtego? Szok JakieÂś ludzkie hokus-pokus byÂło do tego potrzebne?

tak jak to ze Jan Chrzciciel byl Eliaszem -ale tez w pewnym sensie Gabrielem

Na jakiej podstawie sÂądzisz, Âże Jak Chrzciciel byÂł Eliaszem?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
east
Gość
« Odpowiedz #20 : Styczeń 24, 2012, 11:40:46 »

@janneth
To Jezus nie zrodziÂł siĂŞ z Maryi za sprawÂą Ducha ÂŚwiĂŞtego? Szok JakieÂś ludzkie hokus-pokus byÂło do tego potrzebne?

Nie-ludzkie hokus-pokus Janneth byÂło komuÂś bardziej na rĂŞkĂŞ.
Ten DÂŚw to spryciarz jakich maÂło UÂśmiech Pozwala sobie na zapÂładnianie cudzych Âżon wbrew Ăłwczesnym Prawom (rzekomo boskim) regulujÂącym te kwestie pomiĂŞdzy ludÂźmi, ale Jemu to uchodzi.
"Co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie"  - tak po naszemu MrugniĂŞcie
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #21 : Styczeń 24, 2012, 11:50:28 »

chodzi o daty kiedy Maryja zaszla w ciaze i kiedy Jezus sie urodzil..w kazdym razie Jozef chcial ja oddalic bo w tym czasie nie powinna zajsc w ciaze..

Jezus nazywal Jana Chrzciciela Eliaszem

''A jeÂśli chcecie przyj¹Ì, to on jest Eliaszem, ktĂłry ma przyjœÌ. Kto ma uszy, niechaj sÂłucha!”
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #22 : Styczeń 24, 2012, 11:59:24 »

''A z narodzeniem Jezusa Chrystusa byÂło tak: Gdy matka jego, Maria, zostaÂła poÂślubiona JĂłzefowi, okazaÂło siĂŞ, Âże zanim siĂŞ zeszli, byÂła brzemienna z Ducha ÂŚwiĂŞtego''

Maryja byla juz w ciazy zanim wzieli slub UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 11:59:42 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #23 : Styczeń 24, 2012, 12:29:52 »

Jezus urodzi siĂŞ z Marii za sprawÂą Ducha ÂświĂŞtego identycznie jak kaÂżde Ludzkie dziecko rodzi siĂŞ z kaÂżdej matki za sprawÂą Ducha ÂświĂŞtego . ÂŻaden wyjÂątek ,Duch ÂświĂŞty czyli OgieĂą ÂŻycia jest w kaÂżdym kto posiada DuszĂŞ Boskom.

Natomiast nie kaÂżde dziecko rodzi siĂŞ zgodnie z rytuaÂłem zakonnym Qumran o ktĂłrym decyduje "ojciec w Niebie" , "AnioÂłowie" i "ArchanioÂłowie" - funkcje zakonne w zgromadzeniu.
CzystoœÌ rytua³u nazywa siê -niepokalaniem.
ZÂłamanie zasad rytuaÂłu nazywa siĂŞ - skalaniem.
W Qumran do tej pory s¹ zidentyfikowane baseny k¹pielowe s³u¿¹ce do oczyszczania rytualnego po skalaniu ( nie zachowaniu okreœlonych regu³ zakonnych)
To byÂły dÂługie rytuaÂły oczyszczajÂące , niektĂłre z nich do tej pory sÂą zachowane w Judaizmie. ZresztÂą Romowie tak samo zachowujÂą zwyczaje rodowe , ktĂłre wyznaczajÂą im skalanie , oczyszczanie i stan niepokalania. To nic nadzwyczajnego zasady Âżycia tamtych czasĂłw.

Eliasz w tamtych czasach to funkcja najstarszego mĂŞÂżczyzny w zgromadzeniu przekazujÂącego ustnie swojÂą wiedzĂŞ. Z jego zdaniem zawsze liczyÂła siĂŞ caÂła starszyzna zakonna. W tamtych czasach oczekiwanym spadkobierca rodowym byÂł chÂłopiec nie dziewczynka ,Matka Jezusa nie mogla staĂŚ siĂŞ MariÂą prawowitÂą ÂżonÂą JĂłzefa ( JĂłzef to nie imiĂŞ w tamtych czasach a gÂłowa mĂŞska rodu rĂłwnoznaczna z krĂłlem , czyli oznaczenie funkcji rodowej) dopĂłki nie urodziÂła mu syna. Maria i JĂłzef mieli pierwszÂą cĂłrkĂŞ JoannĂŞ ale posiadanie  dziewczynki nie dawaÂło matce statusu identycznego jak posiadanie syna i to syna , ktĂłry "otwieraÂł Âłono matki" czyli byÂł pierworodny.

PoniewaÂż wiadomym byÂło ( dziĂŞki Eliaszowi i innym Magom, Mag najwyÂższa funkcja kapÂłaĂąska w rodzie Sadoka) iÂż ich syn ma wypeÂłniĂŚ mĂŞskÂą rolĂŞ Mesjasza , zastosowano wszystkie wymogi rytualnej czystoÂści niepokalania tego zwiÂązku.
Wszystko co dotyczyÂło Âżycia osobistego i zakonnego Marii i JĂłzefa byÂło konsultowane z "Ojcem w Niebie" - najwyÂższym zwierzchnikiem zakonnym , Eliaszem i "AnioÂłami oraz ArchanioÂłami" zakonnikami peÂłniÂącymi odpowiednie funkcje.

Poszczególne imiona "archanio³ów " to przynale¿ne im prace zakonne, od przekazywania najwa¿niejszych poleceù "Ojca w Niebie" by³ :Archanio³ Gabriel" dlatego z jego poleceniem spotkali siê Józef i Maria i to polecenie byli zobowi¹zani bezwzglêdnie wykonaÌ.

¯ydzi u¿ywali takiego nazewnictwa imiennego oraz funkcyjnego ; anio³ów archanio³ów , szatana , ojca w niebie.... itp. na d³ugo przed narodzeniem siê Jezusa. To nie by³o nic nowego w tamtych czasach.

Do czego doprowadziÂły bajki katolickie i wymuszenie wiary w nie dogmatem widaĂŚ po tych stanowczych twierdzeniach iÂż w Âżyciu Jezusa i Jego rodziny dziaÂły siĂŞ nadprzyrodzone rzeczy.
Wszystko w Âświecie fizycznym ma wytÂłumaczenie , ale nie wszystko ludzie potrafiÂą w danym momencie wytÂłumaczyĂŚ , dlatego nazywajÂą to cudami.
Jednak jest to moralno -etyczne krzywdzenie ludzi z pozbawianiem ich wiedzy prawdziwej dla wymyÂślonej ideologii. Temu mĂłwiĂŞ NIE! NIE! NIE! i STOP. Pora na powrĂłt prawdy , Ona naleÂży siĂŞ Ludziom.

Prawda jest dla myœl¹cych i mo¿na w du¿ej mierze j¹ uzyskaÌ gdy ktoœ odwa¿y siê wyjœÌ ponad dogmat i jej szukaÌ , analizowaÌ fakty , wyci¹gaÌ wnioski.
Trzeba wejœÌ w historiĂŞ tamtych czasĂłw , w zwyczaje Âżycia ÂŻydĂłw tamtych czasĂłw ( istnieje sporo przekazĂłw historycznych) i przeczytaĂŚ jak  Âżyli co byÂło ich normÂą Âżycia , jakie znaczenie miaÂły te symboliczne imiona ( czysto Âżydowskie sÂą inne) , jakimi reguÂłami i zasadami kierowali siĂŞ i co ich obowiÂązywaÂło. TrochĂŞ czasu i energii to zabiera , ale "klapki" z oczu spadajÂą  szybko.
Okazuje siĂŞ iÂż najwiĂŞkszym oszustwem z ostatnich 2000 lat jest fundament ideologiczny religii katolickiej. Wiem to niesamowicie trudna do zaakceptowania wiedza. I nie kaÂżdy musi jÂą akceptowaĂŚ , nawet poznawaĂŚ nie musi.
Jednak jeÂże dochodzi do publicznej dyskusji  w tym temacie to powinno siĂŞ zadaĂŚ sobie trud poznania historycznego Âżeby siĂŞ nie oÂśmieszaĂŚ twierdzeniami jak powyÂższe i argumentami ich zapisu.
Bowiem prawie 2000 lat trwa krucjata katolicka ukrywania dowodĂłw ( archiwa Watykanu) zaprzeczajÂących ich ideologii  , mordowania ludzi , ktĂłrzy swoimi sÂłowami i czynami zaprzeczali tej ideologii ( Katarzy i nie tylko oni) oraz wprowadzanie na miejsce tych prawd nakazowego uznawania bajkowych dogmatĂłw.
Efekt? ÂŻenujÂący bo ludzie wierzÂą w oszustwa i nie majÂą nawet odwagi pomyÂśleĂŚ czy to prawda? Nie maja odwagi poszukiwaĂŚ i samodzielnie analizowaĂŚ , kaÂżdÂą informacjĂŞ niezgodnÂą z zakodowanym im faÂłszem usiÂłujÂą bez analizy natychmiast zniszczyĂŚ.

Powierzam Wam g³êbsze zastanowienie siĂŞ nad decyzjami Âżyciowymi byÂłego Ojca Milika ( wiem iÂż juÂż nie Âżyje) , ktĂłry odczytaÂł wszystkie informacje prawdziwe z odnalezionych zwojĂłw w Qumran , bardzo dÂługo ukrywaÂł te najcenniejsze dotyczÂące zwyczajĂłw Âżycia  i praw zakonnych ( nie sÂą one publikowane do tej pory) i w efekcie czego wystÂąpiÂł z zakonu i oÂżeniÂł siĂŞ.

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Milik

Myœl¹cych ta informacja powinna bardzo poruszyÌ , polecam te¿ ksi¹¿kê opisuj¹ca powody ukrywania zwojów zwanych "sekciarskimi" i wszystkich informacji na nich zapisanych , dotycz¹cych wspólnoty Esseùskiej w Qumran oraz ¿ycia naszych bohaterów.
Ksi¹¿ka; " Zwoje znad Morza Martwego"  Michael Baigent i Richard  Leigh

CaÂłym sercem proszĂŞ StwĂłrcĂŞ Âżeby te informacje , ta wiedza zostaÂła przekazana  wszystkim Ludziom.
Powodzenia w odkrywaniu prawdy!

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps. Dajcie spokĂłj bez wcielenia Ducha ÂŚwiĂŞtego inaczej Ducha- Duszy Âżadne ciaÂło materialne by nie ÂżyÂło , byÂło by martwe. CzÂłowiek Âżyje tylko wĂłwczas gdy jest weĂą wcielony Duch ÂświĂŞty.
Na ile jest czyj "ÂświĂŞty" - czyli Âświetlisty to juÂż inna sprawa.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 12:39:40 wysłane przez Kiara » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #24 : Styczeń 24, 2012, 13:16:26 »

Dajcie spokój zacznijcie szukaÌ w historii co oznacza³o takie okreœlenie kiedyœ w czasach Marii i Józefa , a nie co znaczy obecnie, bo to b³¹d w rozumowaniu. Prowadzi do fikcji i budowaniu na niej fa³szu.

KobietĂŞ , ktĂłrej Âłona nie otworzyÂły narodziny syna ( jej pierwsza cĂłrka nie odgrywaÂła tej roli) nazywano zwyczajowo w tamtych czasach dziewicÂą nie peÂłna ÂżonÂą , bo nie narodziÂła spadkobiercy rodowego mĂŞÂżowi. Co ma zupeÂłnie inne znaczenie niÂż dziewczyna ktĂłra nie miaÂła jeszcze kontaktĂłw seksualnych. Ten fakt byÂł wielokrotnie publikowany w dyskusjach. Jednak kaÂżdy wierzy w to co chce .
Po stwierdzeniu 3 miesiĂŞcznej ci¹¿y decyzjÂą zwierzchnika zakonnego mĂŞÂża  wĂłwczas jeszcze nie Marii ( ArchanioÂła Gabriela) kaÂżda ciĂŞÂżarna Âżona musiaÂła byĂŚ oddalona od mĂŞÂża ( inaczej mieszkaĂŚ oddzielnie) aÂż do momentu zakoĂączenia poÂłogu ( inny czas dla chÂłopca inny dla dziewczynki) by ponownie staĂŚ siĂŞ "nieskalanÂą" przed kolejnÂą ci¹¿¹.

ZupeÂłnie nie rozumiem ludzi w XXI wieku , ktĂłrzy miast poszukiwaĂŚ uzasadnieĂą i potwierdzeĂą zwyczajĂłw ludzi z przed 2000 lat wymyÂślajÂą na ten temat bajki i wmuszajÂą wiarĂŞ w nie innych.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: