WÂątek utworzony przez >KiarĂŞ<. Zmiana autora na skutek podziaÂłu tematu: Maria Magdalena >>.
PodziaÂł dokonany przy stanie 33 postĂłw.buddyzm potrafilbym to dobrze wyjasnic ale w tej chwili nie moge znlezc dobrego przykladu...
w kazdym razie byl to zwiazek duchowy i slowo stalo sie cialem
ale to jest tez ciekawie opisane
V FORMY OBJAWIEĂ I DZIAÂŁANIE BOGA
RozdziaÂł 20.
Maria Macierzyùska Mi³oœÌ Boga
Pokorne Ziemskie istnienie Marii
1. Maria jest kwiatem Mojego NiebiaĂąskiego Ogrodu, ktĂłrej Istota zawsze znajdowaÂła siĂŞ w Moim Duchu.
2. Czy widzicie te kwiaty tutaj jak w pokorze ukrywajÂą swoje piĂŞkno? TakÂą samÂą byÂła i jest Maria: niewyczerpane ÂŹrĂłdÂło PiĂŞknoÂści i skarb Dobroci i CzuÂłoÂści dla wszystkich istot i dla tego, ktĂłry potrafi JÂą ujrzeĂŚ w czystoÂści i szacunku.
3. Maria przeszÂła przez Âświat ukrywajÂąc swoje Boskie pochodzenie;, Ona wiedziaÂła, kim byÂła i kim byÂł Jej Syn, lecz zamiast siĂŞ tÂą ÂŁaskÂą szczyciĂŚ, okreÂślaÂła siĂŞ jako sÂłuÂżebnica NajwyÂższego, jako NarzĂŞdzie dla PaĂąskich decyzji. (8,42-43,46)
4. Maria wiedziaÂła, Âże porodzi najpotĂŞÂżniejszego i najwiĂŞkszego KrĂłla ze wszystkich krĂłlĂłw ziemi. Lecz czy koronowaÂła siĂŞ Ona z tego powodu pomiĂŞdzy ludÂźmi na KrĂłlowÂą? Czy Jej usta rozgÂłaszaÂły na Placach, ulicach w prostych chatach lub w paÂłacach, Âże zostanie MatkÂą Mesjasza, Âże z Jej ÂŁona wyjdzie "Jednorodzony" Syn Ojca?
5. Z pewnoœci¹ nie Mój Narodzie: w Niej zosta³a spe³niona obietnica i by³a najwiêksza pokora, ³agodnoœÌ i £aska. Jej serce ludzkiej Matki zosta³o uszczêœliwione jeszcze zanim urodzi³a-wtedy i potem, podczas ca³ego ¿ycia Syna-by³a najbardziej kochaj¹c¹ Matk¹, która zna³a duchowe przeznaczenie Jezusa, Misjê, jak¹ mia³ do spe³nienia pomiêdzy ludŸmi i wiedzia³a, po co On przyszed³. Nigdy nie sprzeciwi³a siê temu przeznaczeniu, gdy¿ w tym samym dziele mia³a swój udzia³.
6. JeÂżeli czasem wylewaÂła Âłzy, to byÂł to pÂłacz ludzkiej Matki, byÂła to natura ciaÂła, ktĂłre czuÂło we wÂłasnym ciele cierpienie Syna.
7. Czy byÂła Ona uczennicÂą Mistrza, swojego Syna? Nie, Maria nie potrzebowaÂła niczego uczyĂŚ siĂŞ od Jezusa. Ona sama byÂła w Ojcu i inkarnowaÂła tylko, aby wypeÂłniĂŚ to piĂŞkne zadanie. Czy ta doskonaÂła Matka ograniczyÂła siĂŞ tylko, aby kochaĂŚ najdroÂższego Syna? OczywiÂście, Âże nie;, poprzez to maÂłe ludzkie Serce objawiaÂło siĂŞ MacierzyĂąskie serce w pocieszaniu i wzniosÂłych sÂłowach, w poradach i dobrych czynach, w cudach, w ÂŚwietle i w Prawdzie.
9. Nigdy nie wystawia³a siê na pokaz, nigdy nie pojê³a Ÿle S³owa Mistrza. Lecz zarówno jak by³a u stóp ¿³óbka s³u¿¹cego jej jako ko³yska, tak by³a Ona u stóp krzy¿a, na którym umar³ i wyda³ ostatnie tchnienie, jako cz³owiek, Syn, Mistrz i Ojciec ca³ego Stworzenia.
10. Tak wypeÂłniÂła Ona swoje przeznaczenie jako ludzka Matka, dajÂąc wzniosÂły przykÂład wszystkim matkom i wszystkim ludziom. (360,28-31)
Maria i Jezus
1. Ludzie pytali siê czêsto, dlaczego Jezus po tym, jak zosta³ ukrzy¿owany pozwoli³ siê ujrzeÌ nawet grzesznicy Magdalenie, odszukuj¹c póŸniej swoich Uczniów, natomiast nic nie wie siê o tym, ¿eby odwiedzi³ swoj¹ Matkê. Na to, powiadam wam, ¿e nie by³o to konieczne, abym ukaza³ siê Marii w taki sam sposób, w jaki uczyni³em to dla nich. Poniewa¿ zwi¹zek pomiêdzy Chrystusem, a Mari¹ istnia³ ju¿ zawsze, jeszcze zanim zaistnia³ œwiat.
12. Poprzez Jezusa objawiÂłem SiĂŞ, aby ratowaĂŚ grzesznikĂłw i pozwoliÂłem SiĂŞ oglÂądaĂŚ po ukrzyÂżowaniu, aby oÂżywiĂŚ wiarĂŞ u tych, ktĂłrzy Mnie potrzebowali. Lecz zaprawdĂŞ powiadam wam, Maria-jako czÂłowiek Moja kochajÂąca Matka-nie potrzebowaÂła obmywaĂŚ siĂŞ z Âżadnych plam i Ona nie mogÂła mieĂŚ Âżadnych brakĂłw we Wierze, poniewaÂż Ona wiedziaÂła, kim byÂł Chrystus, zanim ofiarowaÂła Mu swoje MacierzyĂąskie ÂŁono.
13. Nie istnia³a koniecznoœÌ, abym ucz³owiecza³ Mojego Ducha, aby odwiedziÌ Tê, która z tak¹ sam¹ czystoœci¹ i ³agodnoœci¹, z jak¹ przyjê³a Mnie w swoim £onie, odda³a Mnie Królestwu, z którego wyszed³em. Lecz któ¿ móg³ poznaÌ sposób, w jaki do Niej mówi³em w Jej samotnoœci i rodzaj czu³oœci, jak¹ Mój Duch J¹ otoczy³?
14. Tak odpowiadam tym, ktĂłrzy postawili Mi to pytanie, gdyÂż czĂŞsto myÂśleli, Âże pierwsze odwiedziny Jezusa powinny byÂły dotyczyĂŚ Jego Matki.
15. JakÂże inna musiaÂła byĂŚ forma, w jakiej objawiÂłem siĂŞ Marii, od tej, ktĂłrej uÂżyÂłem, aby uczyniĂŚ siĂŞ odczuwalnym Magdalenie i Moim Uczniom. (30,17-21)
Dziewictwo Marii
16. Na szczycie gĂłry, na ktĂłrej znajduje siĂŞ Mistrz, jest rĂłwnieÂż Maria, Uniwersalna Matka-Ta, ktĂłra w Drugim Czasie staÂła siĂŞ KobietÂą, aby Cud Inkarnacji >>Boskiego SÂłowa<< staÂł siĂŞ rzeczywistoÂściÂą.
17. CzÂłowiek czĂŞsto osÂądzaÂł MariĂŞ i badaÂł sposĂłb, w jaki Jezus przyszedÂł na Âświat i te osÂądy rozdarÂły SzatĂŞ CzystoÂści MacierzyĂąskiego Ducha, ktĂłrego serce wylaÂło krew na Âświat.
18. W obecnym czasie odsun¹³em zas³onê nieznanego, aby zlikwidowaÌ w¹tpliwoœci niewierz¹cych i aby daÌ poznanie Duchowych Wskazówek.
19. Ludzie uczynili z Mojej Prawdy, która jest jak Droga, wiele dróg bocznych, na których najczêœciej b³¹dz¹. Podczas, gdy jedni szukaj¹ wstawiennictwa Niebieskiej Matki, a inni Jej nie doceniaj¹, Jej p³aszcz Mi³oœci i Czu³oœci wiecznie wszystkich otula.
20. Od poczÂątku czasĂłw objawiaÂłem istnienie Duchowej Matki, o ktĂłrej mĂłwili Prorocy, zanim przyszÂła na Âświat. (228,1-5)
21. Maria przysz³a na œwiat, aby objawiÌ cnoty, przyk³ad i swoj¹ pe³n¹ BoskoœÌ. Ona nie by³a pomiêdzy ludŸmi tak¹ kobieta jak wszystkie inne. By³a inaczej stworzon¹ kobiet¹, a œwiat ujrza³ Jej ¿ycie, uczy³ siê Jej sposobu Myœlenia i odczuwania, wiedzia³ o uroku Jej Duszy i Cia³a.
22. Ona jest przyk³adem prostoty, pokory, bezinteresownoœci i mi³oœci. I chocia¿ Jej ¿ycie by³o znane w tamtym czasie i nastêpnym generacjom, istnieje wielu, którzy nie uznaj¹ Jej cnót i Jej Dziewictwa. Nie potrafi¹ oni sobie wyjaœniÌ faktu, ze by³a Ona jednoczeœnie Dziewic¹ i Matk¹. Przyczyn¹ tego jest, ¿e cz³owiek z natury jest niedowiarkiem i nie potrafi Boskich Dzie³ oceniaÌ przy pomocy obudzonego ducha. Gdyby studiowa³ Pisma i zg³êbi³ inkarnacjê Marii i ¿ycie Jej Przodków, wiedzia³by w koùcu, kim Ona jest. (221,3)
23. Najczulsza Mi³oœÌ Boga do Jego stworzeù nie ma postaci. Mimo to, przyjê³a Ona w Drugim Czasie PostaÌ Kobiety w Marii, Matce Jezusa.
24. Zrozumcie, ¿e Maria zawsze istnia³a, gdy¿ Jej esencja, Jej Mi³oœÌ, Jej czu³oœÌ zawsze znajdowa³a siê w Boskoœci.
25. Jak¿e wiele pomy³ek i teorii, stworzyli ludzie wokó³ Marii! O Jej Macierzyùstwie, Jej Poczêciu i Jej czystoœci. Jak bardzo przy tym bluŸniono Jej!
26. W dniu, w którym naprawdê zrozumiej¹ Jej czystoœÌ, powiedz¹ do siebie: "by³oby dla nas lepiej, gdybyœmy siê nigdy nie urodzili."Ogniste ³zy bêd¹ pali³y ich dusze. Wówczas Maria otoczy ich swoj¹ £ask¹, Boska Matka ochroni ich swoim p³aszczem i Ojciec przebaczy im i z nieskoùczon¹ Mi³oœci¹ powie: "|Czuwajcie i módlcie siê, gdy¿ Ja przebaczam wam, a w was przebaczam œwiatu i b³ogos³awiê mu."(171,69-72)
WzĂłr Marii dla kobiety
ÂŻycie waszego Mistrza jest przykÂładem dla wszystkich ludzi. Lecz poniewaÂż brakowaÂło wskazĂłwek dla kobiety jako Matki, zostaÂła jej przysÂłana Maria jako ucieleÂśnienie Boskiej czuÂłoÂści, ktĂłre pojawiÂło siĂŞ pomiĂŞdzy ludÂźmi jako kobieta, aby rĂłwnieÂż wam daĂŚ swĂłj Boski PrzykÂład Pokory. (101,58)
28. B³ogos³awione kobiety: równie¿ wy nale¿ycie do Mojej gromady Aposto³ów. Pomiêdzy duchem mê¿czyzny i waszym nie ma ¿adnej ró¿nicy, pomimo tego, ¿e jesteœcie cieleœnie inni i zadanie obu stron jest ró¿ne.
29. WeŸcie Jezusa jako Mistrza waszego ducha i idŸcie za nim œcie¿k¹, któr¹ wyznaczy³a Jego Mi³oœÌ. Uczyùcie sobie Jego S³owo w³asnym i obejmijcie Jego Krzy¿.
30. Do waszego ducha mĂłwiĂŞ tym samym SÂłowem, z jakim mĂłwiĂŞ do mĂŞÂżczyzn, gdyÂż duchowo jesteÂście rĂłwni. Pomimo to-jeÂżeli wasze kobiece serce szuka przykÂładu do naÂśladowania; jeÂżeli potrzebujecie doskonaÂłych przykÂładĂłw jako podpory do doskonalenia siĂŞ w waszym Âżyciu, tak przypomnijcie sobie o Marii i obserwujcie JÂą podczas caÂłego Jej Âżycia na ziemi.
31. ByÂło WolÂą Ojca, aby skromne Âżycie Marii zostaÂło zapisane przez Moich UczniĂłw, ktĂłrzy JÂą znali podczas caÂłej Jej dziaÂłalnoÂści i toczyli z niÂą rozmowy.
32. To ÂŻycie-skromne dla tego, ktĂłry Je zna-byÂło na Âświecie promienne od Jej urodzenia do Jego KoĂąca. Wiele stron czuÂłych PouczeĂą, zapisaÂła Maria pokorÂą swojego Ducha, swojÂą nieskoĂączonÂą czuÂłoÂściÂą, czystoÂściÂą swojego serca, swojÂą miÂłoÂściÂą do ludzkoÂści, co wyraziÂła bardziej milczeniem niÂż sÂłowami, gdyÂż wiedziaÂła, Âże Tym, ktĂłry miaÂł mĂłwiĂŚ do ludzi byÂł Chrystus.
33. Sam Duch Marii byÂł macierzyĂąskÂą MiÂłoÂściÂą, ktĂłra wyszÂła od Ojca, aby daĂŚ ludzkoÂści przykÂład Pokory, PosÂłuszeĂąstwa i ÂŁagodnoÂści. Jej przejÂście przez Âświat, pozostawiÂło Âślad ÂŚwiatÂła. Jej ÂŻycie byÂło skromne, wzniosÂłe i czyste. W Niej znalazÂły speÂłnienie Przepowiednie, ktĂłre zapowiadaÂły, Âże Mesjasz zostanie urodzony z Dziewicy.
34. Tylko Ona mogÂła w swoim ÂŁonie nosiĂŚ Boskie Nasienie, tylko Ona byÂła godna, po wypeÂłnieniu swojego zadania wobec Jezusa, pozostaĂŚ jako Duchowa Matka LudzkoÂści.
35. Dlatego, kobiety, Maria jest waszym doskona³ym Wzorem. Lecz zwracajcie siê do Niej i bierzcie J¹ sobie za wzór w Jej milczeniu, w Jej dzie³ach pokory, w Jej nieskoùczonym samozaparciu z mi³oœci do potrzebuj¹cych, w Jej cichym bólu, w Jej wspó³czuciu, które wszystko przebacza i w Jej Mi³oœci, która jest wstawiennictwem, pocieszeniem i s³odkim wsparciem.
36. Panny, ma³¿onki, matki, pozbawione rodziców dziewczêta lub wdowy, samotne kobiety, które macie przenikniête bólem serce-nazywajcie Mariê wasz¹ kochaj¹c¹ i troskliw¹ Matk¹, wo³ajcie J¹ w myœlach, przyjmujcie w duchu i odczuwajcie J¹ w sercu. (225,46-54)
Maria jako Wstawiennicza, Pocieszycielka i Wspó³odkupicielka ludzi
37. Maria sz³a cicho przez œwiat, lecz nape³nia³a serca pokojem, wstawia³a siê za potrzebuj¹cymi, modli³a siê za wszystkich i w koùcu wylewa³a ³zy przebaczenia i wspó³czucia nad nieœwiadomoœci¹ i nikczemnoœci¹ ludzi. Dlaczego nie mielibyœcie zwracaÌ siê do Marii, gdy chcecie dojœÌ do Pana, je¿eli przez Ni¹ otrzymaliœcie Jezusa? Czy¿ nie byli Matka i Syn zjednoczeni w godzinie œmierci Zbawiciela? Czy nie zmiesza³a siê w tym momencie Krew Syna ze £zami Matki? (8,47)
38. Z wysokoœciKrzy¿a przekaza³em ludzkoœci w Testamencie Ksiêgê ¯ycia i Duchowej M¹droœci-Ksiêgê, która z up³ywem, stuleci, odcinków czasu i epok, mia³a byÌ przez ludzi interpretowana i zrozumiana. Dlatego powiedzia³em do Marii, wstrz¹œniêtej bólem u stóp Krzy¿a: "Niewiasto, to jest Twój Syn", przy czym spojrzeniem wskaza³em Jana, który w tym momencie ucieleœnia³ ludzkoœÌ, jednak ludzkoœÌ zamienion¹ w dobrego Ucznia Chrystusa, uduchowion¹ ludzkoœÌ.
39.RĂłwnieÂż do Jana zwrĂłciÂłem siĂŞ tymi sÂłowami: "Synu, to jest Twoja Matka"-sÂłowami, ktĂłre wam teraz wyjaÂśniĂŞ.
40. Maria ucieleœnia³a czystoœÌ, pos³uszeùstwo, Wiarê, czu³oœÌ i pokorê. Ka¿da z tych cnót jest jednym szczeblem z drabiny, po której zszed³em do œwiata, aby zostaÌ cz³owiekiem w £onie tej Œwiêtej i czystej Kobiety.
41. Owa czu³oœÌ, owa czystoœÌ i Mi³oœÌ, s¹ boskim £onem, w którym zostaje poczête nasienie ¿ycia.
42. Owa drabina, po ktĂłrej do was zszedÂłem, aby zostaĂŚ czÂłowiekiem i mieszkaĂŚ u Moich dzieci jest tÂą samÂą, ktĂłrÂą wam proponujĂŞ, abyÂście po niej wspinali siĂŞ do Mnie poprzez to, Âże zmienicie siĂŞ z ludzi w Duchy ÂŚwiatÂła.
43. Maria jest DrabinÂą, Maria jest MacierzyĂąskim ÂŁonem. Zwracajcie siĂŞ do Niej, a spotkacie Mnie. (320,68-73)
44. PozostawiÂłem wam MariĂŞ u stĂłp KrzyÂża, na tym wzgĂłrzu, ktĂłre przyjĂŞÂło MojÂą Krew i ÂŁzy Matki. Tam pozostaÂła Ona w oczekiwaniu na swoje dzieci, gdyÂż to bĂŞdzie Ona, ktĂłra weÂźmie krzyÂż z ich ramion i wskaÂże im drogĂŞ do Nieba. (94,73)
45. Przes³aniem Marii by³o przes³anie pociechy, czu³ej troski, pokory i nadziei. Musia³a Ona przyjœÌ na ziemiê, aby uczyniÌ znan¹ swoj¹ Macierzyùsk¹ Istotê i ofiarowaÌ swoje dziewicze £ono, aby w nim>>S³owo<< sta³o siê cz³owiekiem.
46. Lecz Jej misja nie skoùczy³a siê na ziemi. Jej prawdziwa Ojczyzna by³a nie z tego œwiata, stamt¹d mo¿e Ona rozci¹gaÌ p³aszcz wspó³czucia i opieki nad wszystkimi swoimi dzieÌmi, stamt¹d mo¿e pilnowaÌ kroków zb³¹dzonych i wylewaÌ niebiaùska pociechê na cierpi¹cych..
47. Wiele stuleci przedtem zanim Maria mia³a przyjœÌ na œwiat staj¹c siê w kobiecie
czÂłowiekiem, aby wypeÂłniĂŚ Boskie Przeznaczenie zostaÂła Ona zapowiedziana przez Proroka Boga. DziĂŞki niemu dowiedzieliÂście siĂŞ, Âże Panna pocznie i porodzi Syna, ktĂłry bĂŞdzie nazywany Emanuelem, co oznacza: "BĂłg z wami"
48. W Marii, kobiecie bez skazy, w ktĂłrÂą zstÂąpiÂł Duch NiebiaĂąskiej MacierzyĂąskiej MiÂłoÂści, wypeÂłniÂła siĂŞ Boska obietnica, zapowiedziana przez ProrokĂłw.
49. Od tamtego czasu Âświat zna JÂą, a ludzie i narody wymawiajÂąc z miÂłoÂściÂą Jej ImiĂŞ w swoim bĂłlu wzywajÂą JÂą jako MatkĂŞ.
50. MatkÂą BoleÂściwÂą nazywacie JÂą, poniewaÂż wiecie, Âże Âświat wbiÂł w Jej serce miecz bĂłlu i z waszego Âświata wyobraÂźni nie znika to bolesne Oblicze i ten wyraz nieskoĂączonego smutku.
51. Dzisiaj chcê wam powiedzieÌ, ¿e powinniœcie usun¹Ì ze swoich serc ten obraz niekoùcz¹cego siê bólu i zamiast tego powinniœcie myœleÌ o Marii jako o dobrej, radosnej i kochaj¹cej Matce, która dzia³aj¹c duchowo, pomaga przy tym wszystkim swoim dzieciom rozwijaÌ siê na wyznaczonej przez Mistrza drodze.
52. Czy poznajecie teraz, Âże misja Marii nie ograniczyÂła siĂŞ do MacierzyĂąstwa na ziemi? RĂłwnieÂż Jej Manifestacja w Drugim Czasie nie byÂła jedynÂą, gdyÂż jest zastrzeÂżona dla Niej nowa epoka, w ktĂłrej Ona bĂŞdzie mĂłwiÂła do ludzi od Ducha do Ducha.
53. MĂłj UczeĂą Jan, Prorok i Wizjoner, zobaczyÂł w ekstazie kobietĂŞ ubranÂą w sÂłoĂące, PannĂŞ promieniujÂąca ÂŚwiatÂłem.
54. Ta kobieta, ta Panna jest MariÂą, ktĂłra pocznie w swoim ÂŁonie nie nowego ZbawcĂŞ,
lecz ca³y œwiat ludzi, którzy bêd¹ siê w Niej od¿ywiaÌ Mi³oœci¹, Wiar¹ i Pokor¹, aby pójœÌ Boskim Œladem Chrystusa, Mistrza wszelkiej Doskona³oœci.
55. Prorok widzia³, jak ta Kobieta cierpi, tak jakby rodzi³a;, lecz ten ból by³ oczyszczeniem ludzkoœci, pokut¹ dusz. Gdy ból przejdzie, nast¹pi w duszach Œwiat³o, a Ducha waszej Uniwersalnej Matki nape³ni radoœÌ. (140,44-52)
Boska natura Marii
56. PÂłaszcz waszej Niebieskiej Matki od WiecznoÂści daje cieĂą Âświatu i miÂłosiernie ochrania Moje dzieci, ktĂłre sÂą rĂłwnieÂż Jej. Maria, jako Duch nie zostaÂła urodzona na Âświecie;, JÂądro Jej MacierzyĂąskiej Istoty byÂło od zawsze MojÂą czĂŞÂściÂą.
57. Ona jest Ma³¿onk¹ Mojej Czystoœci, Mojej Œwiêtoœci. By³a Moj¹ Córk¹, gdy zosta³a kobiet¹, a Moj¹ Matk¹, gdy poczê³a "Inkarnowane S³owo". (141,63-64)
58. Maria jest wedÂług swojej Istoty Boska, Jej Duch jest JednoÂściÂą z Ojcem i Synem. Dlaczego osÂądzaĂŚ jÂą po ludzku, jeÂżeli przecieÂż byÂła Ona wybranÂą CĂłrkÂą, ktĂłra od poczÂątku czasĂłw byÂła zapowiadana ludzkoÂści jako Stworzenie CzystoÂści, w ktĂłrym bĂŞdzie inkarnowaÂło >>Boskie SÂłowo<<?
58. Dlaczego cz³owiek bluŸni i w¹tpi w Moj¹ Moc i bada Moje Dzie³a bez respektu? Powodem tego jest, ¿e nie zag³êbi³ siê w Moje Boskie Wskazówki, nie pomyœla³ nad tym, co mówi¹ Pisma, ani nie podda³ siê Mojej Woli.
60. Dzisiaj w Trzecim Czasie wÂątpi rĂłwnieÂż w to, Âże Maria objawia siĂŞ ludziom. Lecz Ja powiadam wam, Âże Ona ma udziaÂł we wszystkich Moich DzieÂłach, gdyÂż jest Ona ucieleÂśnieniem najczulszej MiÂłoÂści, jaka mieszka w Moim Boskim Duchu. (221,4-6)
61. Maria jest Duchem, który tak bardzo stopi³ siê z Boskoœci¹, ¿e tworzy jeden z Jej Aspektów, tak jak przedstawiaj¹ to trzy Formy Objawienia. Ojciec, S³owo i Œwiat³o Ducha Œwiêtego. W tym pojêciu Maria jest tym Duchem Boga, który Objawia i ucieleœnia Bosk¹ TroskliwoœÌ. (352,76)
62. Jak¿e wielu ma nadziejê dostaÌ siê do Najwy¿szego Nieba, aby poznaÌ Mariê, któr¹ sobie wci¹¿ wyobra¿a w ludzkiej postaci jako kobietê, któr¹ by³a na œwiecie jako Matka Chrystusa, który sta³ siê cz³owiekiem i któr¹ sobie wyobra¿a jako Królow¹ na tronie, piêkn¹ i w³adcz¹.
63. Lecz Ja powiadam wam, ¿e nie powinniœcie d³u¿ej w swoim umyœle nadawaÌ kszta³tu Boskoœci. Maria wasza Duchowa Matka istnieje, lecz ani nie ma Ona postaci kobiety, ani jakiegokolwiek innego kszta³tu. Ona jest Œwiêt¹ i Kochaj¹c¹ Czu³oœci¹, której Mi³osierdzie rozprzestrzenia siê w NieskoùczonoœÌ. Ona rz¹dzi w duszach, lecz Jej panowanie jest panowaniem Pokory, Mi³osierdzia i Czystoœci. Lecz tronu, tak jak to sobie ludzie wyobra¿aj¹, nie posiada ¿adnego.
64. Jest piêkna, ale o takiej piêknoœci, jakiej nie mo¿ecie sobie uprzytomniÌ nawet przy pomocy najpiêkniejszej twarzy. Jej PiêknoœÌ jest Niebiaùska, a tego, aby poj¹Ì Niebiaùskie, nie bêdziecie w stanie nigdy. (263,30)
Uniwersalne promieniowanie Marii
65. Maria, wasza Uniwersalna Matka, Âżyje we Mnie, obdarzajÂąc swoje ukochane dzieci najczulszymi pieszczotami. Ona byÂła w waszych sercach, aby pozostawiĂŚ w nich swĂłj PokĂłj i przygotowanie ÂŚwiÂątyni. Maria czuwajÂąc nad Âświatem, rozpoÂściera nad nim swoje skrzydÂła jak skowronek, aby go chroniĂŚ od jednego bieguna do drugiego. (145,10)
66. W Mojej Boskoœci, ¿yje wstawiennicza Mi³oœÌ; jest to Maria;, jak¿e wiele serc, które pozostawa³y zamkniête dla Wiary, dziêki Niej otworzy³y siê na skruchê i mi³oœÌ! Jej Macierzyùski Duch jest obecny w ca³ym Stworzeniu, jest odczuwany przez wszystkich, a jednak niektórzy widz¹c zaprzeczaj¹ Jej. (110,62)
67. Ci, którzy zaprzeczaj¹ Boskiemu Macierzyùstwu Marii, zaprzeczaj¹ jednemu z najpiêkniejszych Objawieù, jakie BoskoœÌ da³a cz³owiekowi.
68. Ci, którzy uznaj¹ BoskoœÌ Chrystusa, a zaprzeczaj¹ Marii, nie wiedz¹ o tym, ¿e rezygnuj¹ z najczulszej i najs³odszej cechy charakteru egzystuj¹cej w Mojej Boskoœci.
69. Jak¿e wielu istnieje takich, którzy s¹dz¹, ¿e znaj¹ Pisma, nie wiedz¹c jednak niczego, gdy¿ niczego nie zrozumieli. I jak¿e wielu takich, którzy, pomimo tego, ¿e uwa¿aj¹, ¿e odkryli mowê Stworzenia, ¿yj¹ w b³êdzie.
70. Macierzyùski Duch Marii jest czynny we wszystkich Istotach, Jego odbicie mo¿ecie zobaczyÌ wszêdzie. Jego Boska Macierzyùska Mi³oœÌ, jako B³ogos³awione Nasienie, spad³a na serca wszystkich stworzeù, a ka¿de królestwo natury jest Jej ¿ywym œwiadectwem i ka¿de serce matki jest o³tarzem utworzonym przez tê wielk¹ Mi³oœÌ. Maria by³a Boskim Kwiatem, a Owocem by³ Jezus. (115,15-18)