Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:11:21

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: upadek religii 2009  (Przeczytany 382082 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #700 : Wrzesieñ 15, 2009, 13:48:30 »

Wybaczcie, ale tego to juz za duzo. Wyzwiska, ponizanie, co to ma znaczyc. Jesli macie cos do powiedzenia, to prosze , ale na poziomie, jesli tego poziomu nie macie, to dla takich nie ma tu miejsca. Pierwsze pytanie, jakie wiadomosci macie na temat samej religii. Jak wyglada wasz rozwoj duchowy, jezeli tak jak pokazujecie na forum, to dla takich nie ma miejsca tu .
Ponizanie czlowieka jest czyms bardzo niskim, jesli ci sie ksiadz nie podoba, to idz osobiscie do niego i mu to powiedz. Ja w moim zyciu juz cos takiego zrobilam, to byla bardzo dobra decyzja. Ksiadz nie jest bogiem, gdyby ludzie czesto normalnym jezykiem powiedzieli na plebani co mysla, to wiele sytuacji tez w kosciele wygladaloby calkiem inaczej. Wszyscy, prawie wszyscy mamrotaja , ale nie podniosa glosu tam gdzie trzeba.
      Prosze nie zapominac ze tu na forum wszyscy troszczymy sie o nasz rozwoj duchowy, takiego rodzaju zachowanie nie bedzie tolerowane. Pozdrawiam wszystkich Rafaela.
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #701 : Wrzesieñ 15, 2009, 20:22:36 »

Wydaje mi siê, ¿e to ci±g³e przedstawianie Ko¶cio³a i ksiê¿y w z³ym ¶wietle wynika z chêci usprawiedliwienia swojego niepraktykowania. Zapewne wiele osób z tego forum my¶li sobie - nie chce mi sie chodziæ do Ko¶cio³a, nie chce mi siê ¶lêczeæ prawie godzine na "nudnej" mszy, nie chce mi siê przestrzegaæ przykazañ, ja chce korzystaæ z ¿ycia na maxa, jakim prawem ksi±dz w ko¶ciele bêdzie mi czego¶ zabrania³, nie bêde chodziæ do ko¶cio³a a jak siê kto¶ spyta czemu nie chodze, to powiem, ¿e to wszystko wina tych "wstrêtnych i zak³amanych" ksiê¿y, oni mi mówi± jak mam ¿yæ, a sami czasem ¿yj± nie tak jak powinni, niewa¿ne, ¿e powodem mojego niepraktykowania jest de facto co innego, wszystko zwale na ksiê¿y i bêdzie git.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #702 : Wrzesieñ 15, 2009, 21:26:43 »

Symeon a musisz podkrêcaæ atmosferê ?
Tak ³atwo Ci przychodzi ocenianie  tego co kto sobie my¶li na temat Ko¶cio³a ? Niech ludzie wypowiadaj± siê za siebie. Jeste¶my doro¶li i - mam nadziejê - dojrzali. Prowokacje nie s± tu potrzebne.
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #703 : Wrzesieñ 15, 2009, 21:40:45 »

Przepraszam, ¿e o¶mieli³em siê zabraæ g³os w tej dyskusji Mrugniêcie

Niech ludzie wypowiadaj± siê za siebie.

W³a¶nie, niech siê wypowiedz± co jest powodem ich odej¶cia od Ko¶cio³a. Je¶li siê mylê, to napiszcie, ale wydaje mi siê, ¿e wiêkszo¶æ osób na tym forum zosta³a ochrzczona w ko¶ciele katolickim i siê nie wypisali, wiêc nadal s± katolikami. Na tym forum jest bardzo du¿o osób krytykuj±cych KRK i jednocze¶nie nie praktykuj±cych, wiêc mo¿e znajdzie siê pare osób, które bêd± chcia³y wyja¶niæ dlaczego tak znienawidzi³y Ko¶ció³, ¿e ju¿ nie praktykuj±.
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #704 : Wrzesieñ 15, 2009, 21:45:07 »

W³a¶nie, niech siê wypowiedz± co jest powodem ich odej¶cia od Ko¶cio³a. Je¶li siê mylê, to napiszcie, ale wydaje mi siê, ¿e wiêkszo¶æ osób na tym forum zosta³a ochrzczona w ko¶ciele katolickim i siê nie wypisali, wiêc nadal s± katolikami. Na tym forum jest bardzo du¿o osób krytykuj±cych KRK i jednocze¶nie nie praktykuj±cych, wiêc mo¿e znajdzie siê pare osób, które bêd± chcia³y wyja¶niæ dlaczego tak znienawidzi³y Ko¶ció³, ¿e ju¿ nie praktykuj±.

Symeonie

Byæ mo¿e nie wiesz ale ja osobi¶cie nie wst±pi³em do Ko¶cio³a. Decyzje podjêli moi rodzice, czy za to te¿ chcesz mnie piêtnowaæ, ¿e zamiast i¶æ na mszê wolê z kolegami porozmawiaæ o tzw. "Bogu"?

Je¶li znajdujesz Go na mszy to mi³o mi to s³yszeæ, ale je¶li tu nie to gdzie on jest teraz ?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #705 : Wrzesieñ 15, 2009, 21:49:59 »

Cytat: Symeon
wiêc mo¿e znajdzie siê pare osób, które bêd± chcia³y wyja¶niæ dlaczego tak znienawidzi³y Ko¶ció³, ¿e ju¿ nie praktykuj±.

dlaczego uwa¿asz, ¿e trzeba by³o znienawidziæ tê instytucjê by przestaæ praktykowaæ jej doktryny?
W moim przypadku nie ma nienawi¶ci, po prostu nie praktykujê.
Wiedza jak± zdoby³em o systemach religijnych potwierdzi³a tylko to, co czu³em od dziecka. Decyzjê podj±³em bez uprzedzeñ.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 15, 2009, 21:58:29 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #706 : Wrzesieñ 15, 2009, 22:05:42 »

Symeonie
Byæ mo¿e nie wiesz ale ja osobi¶cie nie wst±pi³em do Ko¶cio³a. Decyzje podjêli moi rodzice, czy za to te¿ chcesz mnie piêtnowaæ, ¿e zamiast i¶æ na mszê wolê z kolegami porozmawiaæ o tzw. "Bogu"?

Nie chcê Cie piêtnowaæ, by³em tylko ciekaw jaki jest powód niepraktykowania, ju¿ siê od Ciebie dowiedzia³em jaki i to mi wystarczy.

Je¶li znajdujesz Go na mszy to mi³o mi to s³yszeæ, ale je¶li tu nie to gdzie on jest teraz ?

Bóg jest wszêdzie, "czyta" to co teraz piszemy i wie o nas wszystko, ale w ¶wi±tyni umacniamy nasz± wiê¼ z Bogiem. Wed³ug religii katolickiej nie wystarczy tylko wierzyæ w Boga, trzeba te¿ go odwiedzaæ w Jego domu przynajmniej raz na tydzieñ, tak jak odwiedza siê przyjació³, blisk± rodzinê w ich domach, nie chcemy straciæ z nimi wiêzi dlatego ich odwiedzamy. Po za tym bardzo wa¿ne jest te¿ przyjmowania komunii, Jezus mówi³ przecie¿, ¿e kto przyjmuje Jego cia³o i pije Jego krew, ¿yæ bêdzie na wieki.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #707 : Wrzesieñ 15, 2009, 22:23:10 »

Niech siê ludzie wypowiadaj± za siebie oznacza, ¿e niech pisz± to, co czuj±, ¿e chcieliby napisaæ.
Twój g³os w dyskusji odbieram  mniej wiêcej tak : wyt³umaczcie siê czemu nie chodzicie do Ko¶cio³a.
A ludzie zaczêli siê t³umaczyæ heheh. Z potrzeby usprawiedliwienia siê ?

To mniej wiêcej tak,jakby namiêtny zjadacz ziemniaków zapyta³ Ciê dlaczego znienawidzi³e¶ frytki. Odpowied¼, ¿e decyzja nie mia³a nic wspólnego z nienawi¶ci±, bo siê zwyczajnie "przejad³y"  bêdzie dla wielbiciela ziemniaka nie do przyjêcia .
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #708 : Wrzesieñ 16, 2009, 08:34:12 »

Rozprawkê na temat rozgrzeszenia przenios³em tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3551.msg41971#msg41971

kot
Go¶æ
« Odpowiedz #709 : Wrzesieñ 17, 2009, 17:05:58 »

Gdy tajemnica naszej historii-historii ludzko¶ci- w Wielkim Labiryncie przechowywana siê ujawni. U¶miech
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #710 : Wrzesieñ 17, 2009, 17:37:24 »

Mam tylko nadziejê, ¿e "prorocy" - samcio/Lucynka oraz Kiara nie zapomn± o swoich deklaracjach:
samcio/Lucynka/pch - religie upadn± do koñca 2009 r.
Kiara - religie/i k³amliwe instytucje upadn± za max 2,5 miesi±ca.

Religie nie upadn±, a "prorocy" pewnie powiedz±, ¿e siê troszeczke pomylili. PCh zapewne stwierdzi, ¿e Samcio pomyli³ siê np. o rok, bo dla niego rok to bardzo ma³o w porównaniu z jego wiekiem, a Kiara zapewne powie, ¿e jako cz³owiek mia³a prawo sie myliæ, ale, ¿e napewno kiedy¶ tam te religie upadn±. Jednak po tym o¶mieszeniu sie mog± ju¿ nie podaæ konkretnej daty upadku, ¿eby ju¿ ca³kiem siê nie skompromitowaæ.

No có¿ :

" Zaiste, nie czyni Wszechmog±cy Pan nic, je¿eli nie objawi³ swojego planu swoim s³ugom prorokom" (Amos 3,7).

¼ród³o:
http://www.goszen.pl/?action=b12

poczekamy zobaczymy ....
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2009, 17:39:32 wys³ane przez Dry007 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #711 : Wrzesieñ 17, 2009, 22:35:20 »

Symeonie, czytaj uwaznie to forum, napewno znajdziesz odpowiedzi na twoje  rozne pytania.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #712 : Wrzesieñ 18, 2009, 07:15:12 »

Przepraszam, czy wie kto¶ kiedy dok³adnie bedzie upadek religii?

Wiêc tak, dwa "autorytety" tego forum twierdz± co nastêpuje:

Kiara - religie upadni± [a ¶ci¶lej systemy i organizacje zniewolenia - a za tak± ma ona religie] od 3 do 6 miesiêcy licz±c od czerwca 2009, czyli 09 [jak widaæ aktualnie stoj±] do 11.2009. Wiêc max. za 2-2,5 miesi±ca

naczelny guru pch i wielu forumowiczów [co¶ co mówi do Lucyny] - stwierdzi³, ¿e do koñca 2009 r. Ale musisz byæ przygotowany, ¿e mo¿e z tym byæ jak z nibiru. Terminy s± przesuwane...
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #713 : Wrzesieñ 18, 2009, 08:35:16 »

Thotal, je¿eli w po¶cie sk³ama³em - wska¿ mi w czym i gdzie. Je¿eli masz co¶ rzeczowego do dodania - chêtnie wys³ucham. Je¿eli ma byæ to kpina dla kpiny - powiedz otwarcie.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #714 : Wrzesieñ 18, 2009, 09:23:42 »

Arteq,
Twoje EGO domaga siê o moje wyra¿enie stosunku; prawda-k³amstwo, dobro-z³o, czarne-bia³e...
A JA jestem k o l o r o w y,  lubiê centrum, siedzê sobie pomiêdzy, bo po ¶rodku jest najwiêcej OBIEKTYWIZMU.

Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym tygodniu (po niedzieli Du¿y u¶miech) wszystkie k³amstwa, religijne ob³udy, psychologiczne matactwa z religi± zwi±zane zostan± obna¿one. Zdajê sobie sprawê z cierpieñ EGOtycznych umys³ów zwi±zanych z upadkiem ustalonych dogmatów, ale "upadek" spowodowany jest wewnêtrznym upadkiem moralnym ko¶cio³a, siêgaj±cym jego pocz±tku, a nie chêci± zdo³owania przez ma³o znacz±cego w histori Thotala.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #715 : Wrzesieñ 18, 2009, 18:14:38 »

Cytat: arteq
...naczelny guru pch i wielu forumowiczów [co¶ co mówi do Lucyny] - stwierdzi³, ...

Wybacz arteq ale pisz±c te s³owa otworzy³e¶ drogê do takiego samego traktowania, wypowiadania siê o czym¶ co przyczyni³o siê do powstania takich sekt jak KK.

Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #716 : Wrzesieñ 18, 2009, 19:11:38 »

Przepraszam, czy wie kto¶ kiedy dok³adnie bedzie upadek religii?

Po mojemu proces ju¿ siê rozpocz±³... wystarczy rozejrzeæ siê dooko³a...
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #717 : Wrzesieñ 18, 2009, 23:08:52 »

Ja siê rozgl±dam i tego nie widzê. Pe³ne ko¶cio³y w niedziele jak by³y tak s± U¶miech
Czytaj±c ksi±¿kê "Watykan znany i nieznany" natrafi³em na fragment o Leninie. Podobno Lenin chcia³ upadku religii, ale nie wierzy³ w ich upadek a nawet "przepowiedzia³" w rozmowie ze swoim znajomym ksiêdzem, ¿e Ko¶ció³ nigdy nie upadnie.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #718 : Wrzesieñ 18, 2009, 23:27:43 »

Symeonie drogi!!

Od jak dawna monitorujesz obecno¶æ wiernych w ko¶ciele?

Czy by³e¶ na mszy dwadzie¶cia piêæ lat temu?

Czy wiesz,¿e wtedy trzeba by³o siê zrywaæ aby nie i¶æ do ko¶cio³a?

Dzi¶ po prostu siê nie wychodzi z domu.

Kierunek zmian frekwencji jest widoczny,jeno do¶wiadczenie czasu obserwacji jest wymagalne

aby z czystym sumieniem warto¶ciowymi spostrze¿eniami nas obdarzaæ. U¶miech Mrugniêcie

Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #719 : Wrzesieñ 18, 2009, 23:36:49 »

Drogi kolego Kocie!
W tym ko¶ciele, do którego ja chodzê, w prawie ka¿d± niedziele wszystkie miejsca siedz±ce s± zajête, mimo, i¿ to du¿y ko¶ció³ i jest du¿o ³awek to czêsto ludzie stoj±. Trzeba chodziæ do koscio³a i obserowwaæ co siê dzieje.
BRAIN
Go¶æ
« Odpowiedz #720 : Wrzesieñ 19, 2009, 11:07:28 »

To co to za upadek religii je¶li nadal bêd± t³umy w ko¶cio³ach? Nie czaje Twojego toku rozumowania. To po czym zwyk³y zjadacz chleba pozna ¿e ten upadek ju¿ jest? Pytam siê grzecznie U¶miech Mo¿e ka¿dy ma wej¶æ na to forum i czekaæ a¿ Kiara o¶wiadczy ¿e "TAK OTO JUSZ STA£ SIÊ ÓPADEK RELIGJI" Mrugniêcie ? I WTEDY WSZYSCY MAJ¡ POS£USZNIE UZNAÆ ¯E RELIGIE UPAD£Y ?
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #721 : Wrzesieñ 19, 2009, 20:54:11 »

Symeon,
nie oceniaj si³y religii po tym ile w twoim ko¶ciele jest wolnych czy zajêtych miejsc...
Jak napisa³em wcze¶niej, wystarczy rozejrzeæ siê dooko³a. Popytaj starszych ludzi jakie jeszcze niedawno by³o podej¶cie do religii... rzuæ okiem na historiê. Jeszcze niedawno religia by³a wszystkim dla ludzi. Pojawia³a siê praktycznie w ka¿dym elemencie ¿ycia. Bior±c pod uwagê przede wszystkim religiê chrze¶cijañsk±, mogê ¶mia³o powiedzieæ ¿e jej si³a jest obecnie namiastk± tego co by³o kiedy¶.
Ogromna czê¶æ naszej populacji ¶mia³o twierdzi ¿e wiara im nie potrzebna... poniewa¿ wierz± w siebie, zdaj± sobie sprawê ¿e ca³a si³a znajduje siê w nich samych, staj± siê niezale¿ni. Kiedy¶ tak nie by³o...
Gdy zobaczysz na ulicy co¶ niezwyk³ego, co¶ czego nie rozumiesz czy najzwyczajniej w ¶wiecie brak ci wiedzy - masz np. wójka Google, który prawdê Ci powie U¶miech Kiedy¶ tak nie by³o... cz³owiek jak czego¶ nie by³ w stanie poj±æ, podpina³ to pod jakie¶ dzia³anie boskie.
No i dochodzi jeszcze w³adza... tak, to religia by³a kiedy¶ w³adz±. Jak napisa³em wcze¶niej - kreowa³a ¿ycie ka¿dego cz³owieka praktycznie w 100%. Dzisiaj ¶wiat jest otwarty i ludzie mog± robiæ co im siê podoba. (Chocia¿ s± manipulowani w inny sposób :>). Ludzie przestaj± siê baæ przykazaæ bo¿ych...
I dostrzeg³em jeszcze jedn± ró¿nicê... jak siêgn±æ historii... kiedy¶ w "Imiê Boga" mo¿na by³o wyr¿n±æ ca³e miasto... i to jawnie. Dzisiaj nie by³oby to mo¿liwe... gdy ko¶ció³ robi co¶ niezgodnego z jakimi¶ tam prawami... musi siê z tym ukrywaæ. Nie wystarczy wyj¶æ przed ludzi i krzykn±æ ¿e to "W Imiê Boga".

Przyk³adów móg³bym wymieniaæ tutaj setki czy tysi±ce...
Jak kto¶ nie zgadza siê z tym co napisa³em, ma jakie¶ w±tpliwo¶ci, to tak jak napisa³em wcze¶niej - rozejrzyjcie siê dooko³a. jak spojrzycie na global teraz i porównacie to z tym co by³o 50-100 lat temu to zrozumiecie o czym piszê.

Symeon,
Zamiast zastanawiaæ siê ile jest wolnych miejsc w ko¶ciele... odpowiedz sobie na pytanie - jaki procent ludzie siê dzisiaj modli, ilu znasz niewierz±cych, ilu znasz "niepraktykuj±cych"... i porównaj to sobie z tym co by³o kiedy¶.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #722 : Wrzesieñ 19, 2009, 21:34:04 »

kryzys je¶li jest - jest chwilowy

zdarza³y siê ju¿ okresy w historii kiedy liczba ludzi niewierz±cych i ateistów ros³a do¶æ gwa³townie... ale po takiej rewolucji po pewnym czasie wszystko wróci³o do normy...

we¼my np sytuacjê w by³ym Zwi±zku Radzieckim - w latach stalinizmu by³ tam zdecydowany odp³yw ludno¶ci od ko¶cio³ów... a teraz? Ko¶ció³ Prawos³awny jest licz±c± siê si³±
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 19, 2009, 21:34:21 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #723 : Wrzesieñ 19, 2009, 21:45:26 »

Z³y przyk³ad.

To raczej stalin kaza³ ko¶cio³om odp³yn±æ a ludzie wiarê w sobie przemagazynowali.

Bre¿niew i jego poprzednicy wiary ludziom nie od¶wie¿ali,bo ona by³a.

W warunkach rosyjskich jedynie odp³yw wiernych by³ mo¿liwy i prawos³awni zdziesi±tkowani zostali.

east
Go¶æ
« Odpowiedz #724 : Wrzesieñ 20, 2009, 11:38:27 »

Z tego , co obserwujê z tym upadkiem religii to niejednoznaczna sprawa.
Ró¿ne s± motywy dla których ludzie chodz± do Ko¶cio³ów. Niektórzy czyni± to, gdy¿ wmówiono im ,¿e tam mieszka Bóg, a w ka¿dym razie, ¿e tam cz³owiek znajdzie S³owo Bo¿e, które cz³owiekowi zinterpretuje kaznodzieja ( po¶rednik ).  Inni  chodz± do Ko¶cio³ów bo czuj± potrzebê, aby kto¶ im powiedzia³ jak maj± ¿yæ , jakich zasad siê trzymaæ itd . W tych bardzo niepewnych i zmiennych czasach wielu ludzi poszukuje jakich¶ niezmiennych warto¶ci na których mo¿na by oprzeæ swój ¶wiatopogl±d.
Rozumiem te motywy.
Dla mnie religia to taki zewnêtrzny awatar , iluzja potrzebna wielu ludziom do obcowania z Bogiem za pomoc± umys³u. Mnie religia nie jest potrzebna, gdy¿ rozumiem, ¿e dostêp do wymiaru boskiego  ka¿dy bez wyj±tku cz³owiek  nosi w sobie. Prawda ta znana jest od wieków, a jednak niewiele osób zadaje sobie trud odnalezienia tego miejsca.
Natomiast kiedy ta brama dostêpu otworzy siê od wewn±trz, a dostêp bêdzie intuicyjnie ³atwy, wtedy wielu ludzi porzuci dotychczasowe iluzje i religie upadn±. Wed³ug mnie nast±pi to na prze³omie 012/013 +/- 6 miesiecy.

Religie mog± przetrwaæ opieraj±c siê na umys³ach silnie wi꿱cych ¶wiadomo¶æ. Oderwanie siê od iluzji mo¿e wymagaæ zbyt wielkiego wysi³ku i bólu , a przecie¿ wygodny cz³owiek rozpieszczany przez zdobycze cywilizacyjne nie znosi cierpienia. Nie znaczy to, i¿ droga do o¶wiecenia jest us³ana cierpieniem. Wcale nie musi tak byæ. Wszystko zale¿y od  indywidualnych cech ka¿dego cz³owieka i od tego jakimi programami bêdzie sterowany. Dlatego tak wa¿ne , moim zdaniem, jest odzyskanie samo¶wiadomo¶ci - JA niezale¿nego od jakichkolwiek programów.
Strony: 1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: