Cysio91
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #75 : Grudzieñ 21, 2008, 18:26:59 » |
|
Jest mówione ¿e w 2009 roku upadnie religia Na serio my¶licie ¿e to bêdzie katolicyzm ??
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #76 : Grudzieñ 21, 2008, 19:32:01 » |
|
Cysio, katolicyzm to jedna z religi, a upa¶æ ma religia jako ca³o¶æ, nie pojedyncza sekta. Ca³y system religijny zostanie unicestwiony. Czy nast±pi to radykalnie, czy bêdzie postêpowa³o powoli, czyli likwidowaæ bed± pokolei poszczególne wyznania, to czas poka¿e. Choæ logika podpowiada, ¿e je¶li padn±, to wszystkie jednocze¶nie. I daj panie jak najszybciej. Choæ nale¿y siê spodziewaæ, ¿e nie bêdzie to proces bezbolesny. Zanim do tego dojdzie musi nast±piæ co¶ co da rz±dz±cym argumentd do takiej zagrywki. En-ki i biblia nazywaj± to wielkim uciskiem.
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #77 : Grudzieñ 24, 2008, 12:56:47 » |
|
sory nie wierzê ani ani troszeczkê ; wg mnie religii nie upadnie bo i raz niby czemu a i dwa nie widaæ ¿adnych przes³anek
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #78 : Grudzieñ 24, 2008, 16:25:18 » |
|
Dzisiaj jest Wigiliia dzieñ przyj¶cia na ¶wiat Jezusa ; miliony osób siada dzisiaj do Wigilii ¿e w Polsce to nie mówiê ; ¶wiêtuje dzisiejsze wydarzenie - narodzenie Jezusa a wy mówiecie o upadku religii?? Sory aleupadku religii nie by³o , nie ma i nie bêdzie
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #79 : Grudzieñ 24, 2008, 17:46:13 » |
|
a ile osób myśli o Jezusie, pomyśl, a ile o choince, dwunastu potrawach i św. mikołaju
edit: no powiedzmy sobie wprost, co wspólnego ma zajączek czy choinka z Jezusem. Tradycja tradycją, nie mieszajmy religii do religii, hehe..
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 24, 2008, 17:47:12 wys³ane przez Septerra »
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #80 : Grudzieñ 24, 2008, 18:16:59 » |
|
Dobre, ale dajmy spokuj. Ponoæ to dzi¶ taki wyj±tkowy dzieñ. wiêc niech tak pozostanie jak Cysio klikn±³. Niebawem dowie siê pewnych rzeczy, otworzy oczy i nie bêdzie siê nerwowa³.
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #81 : Grudzieñ 26, 2008, 17:58:07 » |
|
Niebawem dowie siê pewnych rzeczy, otworzy oczy i nie bêdzie siê nerwowa³. Nie denerwuje sie - wrêcz przeciwnie ; my¶le ¿e jak wypowie siê te¿ kto¶ kto jest przeciwko tezie tu przedstawionej to dysksusja bêdzie i ¶wie¿sza i ciekawsza a zamierzam broniæ swojej wiary Ciekaw jestem czego mia³by siê dowiedzieæ ¿eby jak tu mówicie upadnie religia a tym samym nie bêde wierzy³ w religiê katolick± jak i samego Boga
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #82 : Grudzieñ 26, 2008, 19:12:27 » |
|
Dla niektórych katolików (np, skoro ju¿ ta religia zosta³a wspomniana) koñcem religii by³oby udowodnienie, ¿e kto¶ taki jak Jezus nie istnia³, lub te¿ ¿e nie umar³ na krzy¿u, etc (np gdyby z Watykanu "wyciek³y" tajne na to dowody). Z tym, ¿e wa¿ne, by rozró¿niæ religiê jako wiarê w konkretne bóstwa od etycznej i moralnej warto¶ci tej religii. Bo o ile udowodnienie, ¿e Jezus nigdy nie istnia³, dla kogo¶, kto opiera na tym swoj± wiarê, by³oby jej koñcem, o tyle dla kogo¶, dla kogo Biblia to g³ównie wspania³a ksiêga warto¶ciowych prawd moralnych, nie przej±³by siê tym specjalnie.
Uwa¿am wiêc, ¿e nie tyle RELIGIE mog± upa¶æ, co mo¿e siê zmieniæ pojêcie religii, z wyznawania konkretnej "historii", w wyznawanie konkretnych warto¶ci moralnych przez dan± religiê reprezentowanych. Mo¿e to te¿ przynie¶æ upadek INSTYTUCJI religijnych - ale nie religii jako takiej.
|
|
|
|
|
|
|
muszin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #83 : Grudzieñ 26, 2008, 20:40:47 » |
|
Zgadzam siê z Tenebraelem w pe³ni wed³ug mnie upadn± religie jako instytucje przez co powstanie jedna wspólna wiara
P.S. Tenebrael czy ten twój przyklad to tylko rzucone tak sobie zdanie czy masz na to dowody ?
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #84 : Grudzieñ 26, 2008, 21:05:44 » |
|
Przecie¿ to to samo, tylko ubrane w ³adniejsze s³owa. upadek relifii nigdy, przynajmniej w moim pojeciu, nie by³ tozsamy z zanikiem wiary. To zupe³nie ró¿ne kwestie.
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #85 : Grudzieñ 26, 2008, 21:12:52 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 26, 2008, 21:15:20 wys³ane przez Blad »
|
|
|
|
|
Tenebrael
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #86 : Grudzieñ 26, 2008, 21:18:33 » |
|
Zgadzam siê z Tenebraelem w pe³ni wed³ug mnie upadn± religie jako instytucje przez co powstanie jedna wspólna wiara
P.S. Tenebrael czy ten twój przyklad to tylko rzucone tak sobie zdanie czy masz na to dowody ?
Czy powstanie wspólna wiara, to nie jestem pewien - mimo wszystko warto¶ci moralne ka¿dej religii nieco siê ró¿ni±, st±d dalej mog± pozostaæ ró¿nice. Natomiast mo¿e siê zmieniæ postaæ religii z rytualno-dogmatycznej w etyczno-ideologiczn± (np jak mo¿e siê zmieniæ chrze¶cijañstwo? Dalej wiara w jedno ¿ycie, a nie reinkarnacjê, wpewn± nagrodê po ¶mierci, czy te¿ wiara, ze Jezus przekazywa³ warto¶ciowe prawdy, ale ju¿ bez czysto ko¶cielnych praw i norma). Co do dowodów to nie, nie mam takich, nie s±dzê, by takie niezbite dowody istnia³y. To by³ jedynie przyk³ad, "co by by³o gdyby"
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #87 : Grudzieñ 26, 2008, 22:09:07 » |
|
hmmm je¶li chodzi wam o przemianê je¶li chodzi o instytucje ko¶ció³ to mo¿liwe mo¿e co¶ takiego byæ
je¶li zas o obalenie wiary ; obalenia podstaw wiary to jestem przeciwnikiem
Tu kto¶ mówi³ o jednej religii ; bo taka prawda ¿e powinna byæ jedna religia ; ten sam Bóg nas stworzy³ ; modlimy sie tak naprawdê do tego samego tylko ka¿dy bo swojemu nazwa³ ( Allach , Bóg , Jahwe itp itd)
|
|
|
|
|
|
|
Baltazar
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #88 : Grudzieñ 26, 2008, 22:41:42 » |
|
Nie wiem po kiego grzyba Benedykt XVI zmieni³ imiê z Jahwe na Adonai czyli pan.
„Tygodnik Powszechny” donosi, ¿e Watykan w specjalnie wydanym rozporz±dzeniu, zakazuje u¿ywania imienia Boga. W „TP” czytamy: Nie dla Jahwe. Bóg to Adonai.
|
|
|
|
|
|
|
Septerra
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #89 : Grudzieñ 26, 2008, 23:08:07 » |
|
Ciekawe, nie s³ysza³em o tym... Adonai, hê... nawet ³adne.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #90 : Grudzieñ 26, 2008, 23:49:10 » |
|
£adne, ³adne, ale nie wiadomo czy ten Adonai bêdzie chcia³ ¿eby¶my dalej wierzyli w brak reikarnacji, czy bêdzie nas kara³ i nagradza³ jak ten poprzedni? Czy bêdzie "ludzki" (z rozdêtym ego), czy bêdzie nas straszy³ piek³em ? B XVI to fajny ch³op, ale obawiam siê, ¿eby nam nie przyprowadzi³ jakiego¶ nowego z³otego cielaka, bo ten poprzedni mo¿e byæ zazdrosny. Co tam mo¿e, on na sto procent jest zazdrosny, sam osobi¶cie pisa³ w Starym Testamencie... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
muszin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #91 : Grudzieñ 27, 2008, 09:30:36 » |
|
Wiecie w sumie Bóg to Bóg niezale¿nie jak Go nazwiemy a Adonai to jest skrót Adonai Jahwe znaczy Pan Bóg wiêc pewnei chodzi o to ¿eby¶my nie mówili Bo¿e tylko Panie Albo Adonai znacznie trudniej jest powiedizeæ w w trudnej sytuacji Adonai ni¿ Bo¿e wieæ mo¿e o to chodzi bo fakt faktem ludzi nadu¿ywaj± tego s³owa. Nie wiem jak wy ale ja to widzê w ten sposób
|
|
|
|
|
|
|
Blad
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #92 : Grudzieñ 27, 2008, 20:47:56 » |
|
Wiecie w sumie Bóg to Bóg niezale¿nie jak Go nazwiemy a Adonai to jest skrót Adonai Jahwe znaczy Pan Bóg wiêc pewnei chodzi o to ¿eby¶my nie mówili Bo¿e tylko Panie Albo Adonai znacznie trudniej jest powiedizeæ w w trudnej sytuacji Adonai ni¿ Bo¿e wieæ mo¿e o to chodzi bo fakt faktem ludzi nadu¿ywaj± tego s³owa. Nie wiem jak wy ale ja to widzê w ten sposób
nie pope³niaj proszê tak wielu b³êdów w rozumowaniu... ¯ydzi w³a¶nie dlatego u¿ywali Adonai (co znaczy PANIE) ¿eby nie u¿ywaæ imienia Boga które zosta³o zapisane spó³g³oskami JHWH (Jahwe) Które oznacza JESTEM KTÓRY JESTEM. Shema Israel Adonai Elohenu
|
|
|
|
|
|
|
Cysio91
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #93 : Grudzieñ 28, 2008, 13:21:47 » |
|
co za ró¿nica jaka nazwa ; i tak to ta sama osoba i czy bêde mówiæ Ojcze nasz czy Jahwe czy Adonai to tak mówiê do tej samej osoby - do Boga
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #94 : Grudzieñ 28, 2008, 16:03:06 » |
|
£adne kwiatki. Czytam aktualnie Przes³anie Archanio³a Micha³a, które przekaza³a Ronna Herman. Ów archanio³, bêd±c jedn± z ikon szeroko pojêtego chrze¶cijañstwa tak wypowiada siê o religiach: ..."Obecnie jeste¶ przygotowywany do spotkania i po³±czenia z mnogimi przejawieniami (fasetami) swojej wy¿szej Ja¼ni, które pozostawi³e¶ w niezliczonych piramidach ¦wiat³a, rozsianych po ca³ym wszech¶wiecie. Ci, którzy weszli na ¶cie¿kê, stopniowo znów zaczynaj± pojmowaæ uniwersalne prawa i prawdy kosmiczne. Po drodze do o¶wiecenia, krok po kroku skorygujesz i wykluczysz wszelkie b³êdne wyobra¿enia, jakie ¿ywi³e¶, te, które kiedy¶ wytworzy³y Wasze fa³szywe tradycje i religie, ¶lepo sankcjonuj±ce sam± swoj± literê oraz pozostawisz za sob± ograniczon± rzeczywisto¶æ niedostatku, w³asnej niegodno¶ci, przes±dów i lêku. Musisz obrachowaæ siê ze sob±, tak by wgl±d wewnêtrzny ods³oni³ Ci now± wiarê, wiarê ¿ycia oraz zadecydowaæ, którêdy dalej pod±¿aæ: ¶cie¿k± ¦wiat³a, czy te¿ dolin± krainy cienia." ... http://www.sm.fki.pl/index.php?nr=Przeslanie_Archaniola_Michala_1
|
|
|
|
|
|
|
muszin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #95 : Grudzieñ 28, 2008, 19:02:45 » |
|
a co z tymi którzy dopiero zaczynaj±, nie daj Adonai , rozpêta siê wojna bêdzie trudno pog³ebiaæ Siebie
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #96 : Grudzieñ 28, 2008, 19:19:24 » |
|
Je¶li ju¿ wkroczy³e¶ na ¶cie¿kê "pog³êbiania Siebie", to znaczy ¿e jeste¶ ¶wiadomy potrzeby tego i nawet gdyby "nie daj Adonai , rozpêta siê wojna", to ani Tobie, ani komukolwiek innemu to nie przeszkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
muszin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #97 : Grudzieñ 28, 2008, 19:21:34 » |
|
Powiedzmy ze jestem w fazie uczenia sie medytacji i jednak niezalenznie jak bardzo pragna bym siegnac bardziej w Siebie bez warunkow mi sie nie uda tak mi sie osobiscie wydaje
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #98 : Grudzieñ 28, 2008, 19:50:19 » |
|
S³usznie zauwa¿y³e¶ "tak mi sie osobiscie wydaje". Mnie siê wydaje, ¿e je¶li sam sobie nie bêdziesz stwarza³ ró¿nych wyimaginowanych ograniczeñ, przeciwno¶ci, to nic Ci nie przeszkodzi w Twym rozwoju. Ale to moje zdanie.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #99 : Grudzieñ 29, 2008, 00:49:55 » |