arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #775 : Grudzieñ 06, 2009, 21:20:11 » |
|
Trzymajmy siê faktów - napisano/£obos wyartyku³owa³a, ¿e W 2009 r. upadn± religie. W 2009, a nie od 2009 - to ró¿nica i dziwiê siê Tobie Phi, ¿e w wielu tematach nawo³ujesz do ¶cis³o¶ci s³ów, a tutaj nagle taka wyrozumia³o¶æ, taki wyj±tek... Kiara równie¿ napisa³a w czerwcu 2009 r., ¿e struktury legn± w czasie od 3 DO 6 miesiêcy.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #776 : Grudzieñ 07, 2009, 10:06:23 » |
|
Wydaje mi siê ¿e jednak powoli upadaj± .Dzisiaj na pierwszej stronie portalu interia zosta³ zamieszczony ciekawy(moim zdaniem) artyku³. Co raz wiecej ludzi widzi niedoskona³o¶æ KK ,nie tylko ludzie z tego forum. "O ko¶ciele katolickim i papie¿u PolakuAutor: Ultral (zredagowany przez: Magda G³owala-Habel) S³owa kluczowe: ko¶ció³, katolicyzm, Jan Pawe³ II, ateizm, tolerancja 2009-12-04 13:46:59 fot. AFP W dzisiejszych czasach, w kraju którym 34,2 mln obywateli na 38,2 mln deklaruje za swoj± religiê, religiê katolick±, katolicyzm jest czêsto opluwany i szydzi siê z niego. Chcia³bym przedstawiæ wam mój pogl±d na sprawê wiary, ko¶cio³a, a tak¿e relacji miêdzy katolikami i miêdzy nimi a ateistami. Jako, i¿ celem, który sobie postawi³em w tym felietonie, nie jest sucha obiektywna ocena faktów, lecz wyra¿anie w³asnej opinii, wiêc poniek±d w³asnego siebie, zacznê od deklaracji. Jestem katolikiem i tak jak wielu innych mogê na siebie powiedzieæ "wierz±cy, nie praktykuj±cy". Zaraz wiele osób, z regu³y starszych, wychowanych w pewnym prze¶wiadczeniu o m±dro¶ci i wielko¶ci ko¶cio³a opluje mnie, i¿ kogo¶ takiego jak nie praktykuj±cy katolik nie ma, gdy¿ albo jest siê katolikiem i siê praktykuje, albo siê nim nie jest. Uwa¿am to za bzdurê i spróbujê obaliæ t± opiniê w dalszej czê¶ci mojego tekstu. Czêsto ¶miejemy siê z ludzi epoki ¶redniowiecza. Wy¶miewamy ich ciemnotê i zacofanie. Sami jednak nie widzimy jak bardzo jeste¶my do nich podobni, robimy to samo, nie zdaj±c sobie z tego sprawy, a tak naprawdê zmieni³y siê tylko warunki wokó³ nas. Jeszcze ponad piêæset lat temu ko¶ció³ katolicki poczyna³ sobie jak tylko chcia³. Mordowanie pogan w imiê Boga, nepotyzm, pijañstwo i liczne dziewki lekkiego obyczaju, których w¶ród wysokich stopniem hierarchów ko¶cio³a katolickiego by³o czasem wiêcej ni¿ na dworach królewskich.' Ca³o¶æ art. tu : http://interia360.pl/artykul/o-kosciele-katolickim-i-papiezu-polaku,28290
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
quetzalcoatl44
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #777 : Grudzieñ 07, 2009, 13:20:17 » |
|
kk juz upadl wlasnie w tym roku, tak jak ameryka ale kolosy powoli sie wywracaja..ten skandal pedofilski to wlasnie upadek kosciola, normalni pedofile sa chorzy powinno sie ich kastrowac, zamykac na cale zycie, wieszac nie wiem co jeszcze, ale ksieza./...? jaka karme maja Ci ludzie , kto to jest?
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #778 : Grudzieñ 07, 2009, 14:13:41 » |
|
Ko¶ció³ zabija w³a¶nie to, z czym walczy... Brak tolerancji dla odmienno¶ci seksualnej przyci±gn±³ w szeregi kap³anów zboczeñców, a zboczeñcy s± wynikiem fa³szywej moralno¶ci, warto¶ciowania cz³owieka i potêpienia jego seksualno¶ci. Fa³szywy wstyd, unikanie wychownia seksualnego, to b³êdy ko¶cio³a z którymi teraz przysz³o siê zmierzyæ. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #779 : Grudzieñ 07, 2009, 15:31:51 » |
|
Mie rozxumiem 2 zdania, móg³by¶ rozwin±æ?
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #780 : Grudzieñ 07, 2009, 16:05:35 » |
|
Czyta³em kiedy¶ o ksiêdzu który walczy³ z prostytucj±, piêtnowa³ wszelkie jej objawy w ca³ej okolicy, nawet poza parafi±. Ta walka tak go poch³ania³a, ¿e w nocy jak z³odziej musia³ osobi¶cie siê przekonywaæ o s³uszno¶ci swych poczynañ w ramionach tych z którymi walczy³ za dnia To rozdwojenie zaprowadzi³o go do wariatkowa, bo potrzeby seksualne by³y w sprzeczno¶ci z przekonaniami, wpad³ w ciêzk± depresjê poch³oniêty przez wyrzuty sumienia. To z czym walczy³ uros³o w tak± si³ê, ¿e w ¿aden sposób nie móg³ sobie z tym poradziæ. Zawsze tak jest, ¿e to z czym walczysz ro¶nie w si³ê, a wrogowie Ko¶cio³a rozsadzaj± go od ¶rodka... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #781 : Grudzieñ 07, 2009, 20:48:11 » |
|
W takim razie zachowanie ksiêdza by³o fa³szywe, by³ ob³udnikiem. Ob³uda go z³ama³a. To znany mechanizm wystêpuj±cy u ludzi.
Tak na marginesie: czy wg. Ciebie ludzie korzystaj±cy z us³ug prostytutek to zboczeñcy?
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #782 : Grudzieñ 07, 2009, 21:00:37 » |
|
Artku, mam do ciebie pytanie. Czy to jest w pozadku, kiedy ksiadz idzie do prostytutki?
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #783 : Grudzieñ 07, 2009, 21:04:25 » |
|
Rafaelo, przecie¿ odpowied¼ umie¶ci³em w po¶cie zaraz przed Twoim. Je¿eli potrzebujesz powtórzenia to oczywi¶cie to zrobiê: W takim razie zachowanie ksiêdza by³o fa³szywe, by³ ob³udnikiem. Ob³uda go z³ama³a.
Dodam: nie, jak najbardziej nie jest w porz±dku je¿eli idzie aby skorzystaæ z jej us³ug.
Odno¶cie ¶cis³ego tematu w±tku: Mia³em ostatnio mo¿liwo¶æ porozmawiania z Muzu³maninem: u "nich" pomimo pewnych widocznych patologi równie¿ nie zamierzaj± upa¶æ, tym bardziej przed koñcem roku. Znajomego ¯yda nie mam - je¿eli kto¶ ma to niech mo¿e zasiêgnie u niego jêzyka w tym temacie...
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #784 : Grudzieñ 07, 2009, 21:14:33 » |
|
Tak na marginesie: czy wg. Ciebie ludzie korzystaj±cy z us³ug prostytutek to zboczeñcy?
Dlaczego wiec zadajesz takie pytanie Thotal?
Tak na marginesie, wielu mezczyzn idac do prostytutki idzie sie wyzyc i to czesto w okropny perfidny sposob. Nie slyszales o takich sytuacjach? Na pytanie dlaczego to robi, czesto oswiadczaja mezczyzni , ze szanuja swoja kobiete. itp.
A wogule to komu ta dyskusja ma sluzyc. Chanel podala link do artykulu, przeczytaj go i powiedz mi czy to sa klamstwa? Szkoda ze nie wstawila calego artykulu. Rece opadaja, czy ty tego wszystkiego nie widzisz i nie slyszysz, czy nie chcesz widziec i slyszec. To jest upadek kosciola, to jest ciezka patologia. Jak dlugo beda zamiatac pod kanape, na ktorej siedza i tak sie pysznia? Moze mi odpowiesz tez na to pytanie. Doszlo do tego ze ludzie boja sie wysylac dzieci na religie, czy do szkolek przykoscielnych bo sa dzieci molestrowane, nie tylko w Polsce. Sprostuj to co teraz powiem. To nie jest jednokrotne, to jest masowe ze az sie rosza, chomoseksualizm, molestrowanie nieletnich , wspolzycie z kobietami czesto zameznymi, dzieci sie rodza na konto malzonka i aborcje z roznych zwiazkow. Powiesz dowody- to juz musisz sam rozpoczac zbierac dowody jesli uwazasz ze ja klamie. Jesli tacy ksieza z takimi grzechami ida przed oltaz , a przeciez to robia, to co powiesz mi ze to nie jest upadek, to jest jeszcze gorsze jak upadek.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 07, 2009, 21:28:20 wys³ane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Nebulitos
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #785 : Grudzieñ 07, 2009, 21:54:05 » |
|
Wyluzujta ludziki, w styczniu wychodzi Ali Agca i on ju¿ doprowadzi do upadku religii nie bujta siê.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #786 : Grudzieñ 07, 2009, 22:00:04 » |
|
Nikomu nie jest latwo, a najgorsze to ze ludzie wsrod nas mimo ze idzie im tak samo zachowuja sie jak by zyli nie na tej ziemi. Smutne to, bardzo smutne. Bardzo smutna Rafaela.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #787 : Grudzieñ 07, 2009, 22:09:32 » |
|
Rafaelo, spróbujê krótko. To o czym piszesz - te straszne patologie - niestety wystêpuj± i nie zamierzam tego negowaæ bo sk³ama³bym. Mo¿na rozwa¿aæ jedynie na temat ich ilo¶ci - ale je¿eli siê zgodzisz mo¿emy to omówiæ pó¼niej. Nadal jednak bêdê twierdzi³, ¿e jest to upadek tych, poszczególnych osób, a nie KK/religii jako ca³o¶ci. Dlaczego tak twierdzê - z tego powodu, ¿e za³o¿enia i wytyczne s± wspania³e, z realizacj± - w pewnych przypadkach ju¿ znacznie gorzej. Podejrzewam, ¿e jest to spowodowane jako¶ci± samego spo³eczeñstwa - ksiê¿a nie bior± siê z kosmosu, wyrastaj± w³a¶nie ze spo³eczeñstwa. Mo¿emy dlatego mówiæ wy³±cznie o upadku poszczególnych osób. Jak sama widzisz - i co mnie autentycznie cieszy - haniebne sprawy nie s± ju¿ wmiatane pod dywan, wychodz± na ¶wiat³o dzienne - i bardzo dobrze. Dlaczego tak siê dzieje - bo ludzie zamiast pok±tnie pomrukiwaæ poczynili konkretne dzia³ania. Jestem przekonany, ¿e to co widzimy jest tak naprawdê oczyszczaniem KK, przesiewaniem. Mam nadziejê, ¿e coraz wiêcej bêdzie ksiê¿y z prawdziwego powo³ania, tych którzy s± prawdziwi w tym co robi±. Sam znam wielu takich - st±d moja wiara, ¿e KK oczyszcza³ bêdzie siê z patologii. Przes³anie Jezusa jest naprawdê wspania³e, czyny ludzi ws³uchuj±cych siê w nie równie¿ wspania³e i ci±gn±ce ten ¶wiat do góry. Pytanie zadajê Thotalowi poniewa¿ wydaje mi siê, ¿e w zwi±zku z jego poprzedni± wypowiedzi± postawi³ taki znak równo¶ci. Wolê siê upewniæ. Prywatnie moje zdanie jest takie, ¿e z klientami prostytutek nie do koñca jest wszystko w porz±dku. edit: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Benedykt-XVI-wzywa-na-rozmowe-o-skandalu-pedofilskim,wid,11755051,wiadomosc.html?ticaid=193d7
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 07, 2009, 22:25:40 wys³ane przez arteq »
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #788 : Grudzieñ 07, 2009, 23:14:03 » |
|
Dziekuje za odpowiedz. To milo ze potrafisz swoje stanowisko we wszytkich takich sprawach odpowiednio ocenic. KK w Polsce w spoleczenstwie gra bardzo wazna role, czy nie nalezaloby aby wyzsze wladze koscielne wziely sie za konsekwentne oczyszczenie, zadbanie o wewnetrzny spokoj w Polskim kosciele. Kiedy w Niemczech wyszly na jaw brudy jakiegos ksiedza, to niestety ale natychmiast wszczeto dochodzenie, a dany ksiadz zostal odsuniety z parafi i konsekwencje jakie poczyniono zostaly ogloszone do wiadomosci publicznej. Moze sie zawsze zdazyc jakis przypadek, ale nie tak masowo jak w Polsce. Drazni mnie bardzo ze stoisz prawie zawsze gotowy do ratowania sytuacji. To jest piekne, ze kk ma takich troskliwych wyznawcow, ale czy sobie na to zasluguje?. Mysle ze wiecej konsekwencji w dzisiejszych czasach jest bardzo, ale to bardzo potrzebna. Samo to ze kosciol Polski wydal tak wspanialego czlowieka jak K.Wojtyla, nalezaloby nareszcie otworzyc okno i wziasc sie za pozadki od wewnatrz. Bardzo sobie tego zycze i mysle ze jest ogromna ilosc ludzi o o podobnym zyczeniu. Pozdrawiam serdecznie, zamyslona Rafaela.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #789 : Grudzieñ 07, 2009, 23:18:42 » |
|
Rafaelo, dla ¶cis³o¶ci: nie jestem wyznawc± KK/KRK, jestem wyznawc± Chrystusa i g³oszonych przez niego prawd, które to s± powtarzane i propagowane przez KK/KRK. Tak, staram siê równie¿ dbaæ o dobro tej spo³eczno¶ci - KRK, ale dobrze pojête dobro.
Nie rozumiem dlaczego moja postawa Ciê dra¿ni, wszak nie k³amiê na temat KRK - dostrzegam patologie, dostrzegam i wiele pozytywów. Z ka¿dego s³owa siê rozliczê, udowodniê i wezmê za ka¿de odpowiedzialno¶æ. Je¿eli wed³ug moich pogl±dów Tobie dzia³aby siê krzywda której by³bym ¶wiadkiem - nie wycofam siê, pomimo, ¿e wtedy moje s³owa/czyny bêd± dra¿ni³y innych...
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 07, 2009, 23:23:21 wys³ane przez arteq »
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #790 : Grudzieñ 07, 2009, 23:27:59 » |
|
No coz, temat jest bardzo bolacy, a zatem drazniacy. Jestem osoba bardzo tolerancyjna, ale jesli chodzi o takie rozne swinstwa, to przykro mi ale nie moge sie opanowac. pozdrawiam Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #791 : Grudzieñ 07, 2009, 23:35:56 » |
|
To, ¿e doros³y me¿czyzna (mo¿e byæ ksi±dz) ma potrzeby seksualne nie jest niczym nienormalnym, nienormalne jest ukrywanie tego faktu, nienormalne jest poczucie wstydu wynikaj±ce z takich potrzeb. Ca³a fa³szywa moralno¶æ wynikaj±ca z religijnych doktryn prowadzi do ukrywania siê, przemilczania i dzia³ania w poczuciu pope³ninia grzechu. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #792 : Grudzieñ 08, 2009, 00:10:39 » |
|
moja mama ma oryginaln± teoriê na to, ¿e ksiê¿a i ró¿ni duchowni pozostaj± w celibacie - otó¿, to jak wiadomo istnieje od dawna, od prawie 2000 lat, i kto¶ na pocz±tku powiedzia³ POZOSTAÑ W CELI BRACIE i us³yszano W CELIBACIE - tyle trzeba czasem widzê was tutaj rozlu¼niæ bo temat widzê ciê¿ki siê zrobi³ bardzo... 718'
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #793 : Grudzieñ 08, 2009, 01:10:52 » |
|
Rafaelo poda³am link do artyku³u.Tam dostêpny jest ca³y tekst
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #794 : Grudzieñ 08, 2009, 11:56:37 » |
|
Ja widze to podobnie jak Thotal, jednak ci dojzali mezczyzni decyduja sie na sluzbe Bogu w takiej religii, jesli czuje i wie ze to nie jest to co sobie wyobrazal, powinien wyjsc z tej sluzby. Przykro mi, ze nie chodze do kosciola, bo jezeli ma sie przed oczami co robia ksieza, to i wyobraznia czesto jest jeszcze swiekasza. Nie zrobie sobie tego przynajmniej raz w tygodniu, ze pojde na msze z mysla ze ten duchowny pil i hulal z kobietami, lub z mezczyznami, albo z dzieckiem. Kazdy z nas oczekuje czystosci, jakiej wymaga od ksiedza przysiega ktora skladal przy wyswieceniu. Lepiej jest kiedy w moim mieszkaniu, w cichym miejscu usiade, zastanowie sie nad tym jak przezylam tydzien, porozmawiam z Bogiem, pomodle sie moimi slowami, podziekuje za zdrowie i wszystko co mnie spotkalo. Zastanowie sie w spokoju dlaczego spotkaly mnie przykrosci i co nalezy zrobic aby sie to nie powtorzylo. To jest moja wiara w Boga Prawdziwego, dobrego i sprawiedliwego. Ja z nim zyje w kazdej sekundzie mojego zycia, jest on zawsze kiedy go potrzebuje. Reszta mnie nie obchodzi, nie bede dawala datkow ktore sa uzywane na wykwintne zycie ksiezy, alimenty itp. Niech pozwola ksiezom sie zenic, prowadzic przykladna rodzine aby byli przykladem dla swoich wiernych. To takie proste i takie ludzkie. Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #795 : Grudzieñ 08, 2009, 12:29:45 » |
|
Rafaelo, czy do ko¶ciao³a chodzi siê dla ksiêdza czy dla siebie i Boga?
Id±c Twoim tokiem my¶lenia mogê sobie stwierdziæ, ¿e przepisy ruchu drogowego to bzdury, bo widzia³em wielokrotnie jak s± ³amane przez policjantów. Czy z tego powodu mam je¼dziæ jak idiota i nara¿aæ czyje¶ ¿ycie? Czy takie zachowanie policjantów uprawnia mnie do tego?
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #796 : Grudzieñ 08, 2009, 13:12:34 » |
|
Trzymajmy siê faktów - napisano/£obos wyartyku³owa³a, ¿e W 2009 r. upadn± religie. W 2009, a nie od 2009 - to ró¿nica i dziwiê siê Tobie Phi, ¿e w wielu tematach nawo³ujesz do ¶cis³o¶ci s³ów, a tutaj nagle taka wyrozumia³o¶æ, taki wyj±tek... Kiara równie¿ napisa³a w czerwcu 2009 r., ¿e struktury legn± w czasie od 3 DO 6 miesiêcy. Nie ma wyj±tku.. ja pisze ¿e to proces i ja nigdynie podawa³em ¿adnych dat. Tutaj piszê ¿e proces ten ma prawdopodobnie spory zwi±zek z astronomicznymi faktami, które opisuje podaj±c daty. Ja nie wiem sk±d one akurat te daty bior±, ale uwa¿am, ¿eka¿dy cz³owiek, który ma kontakt z wnêtrzem postrzega to, co siê faktycznie dzieje, choæ mo¿e siê nieco ró¿niæ w szczegó³owych tego interpretacjach.Wiêc nie sadzê, abym robi³ jakis wyj±tek. A wyrozumia³o¶æ? Musze sie do niej odwo³ywaæ z ka¿d± chwila swojej aktywno¶ci na tym forum od momentu gdy na pocz±tku roku 2009 siê tu zarejestrowa³em - inaczej nie by³aby ona mozliwa.. tyle. moja mama ma oryginaln± teoriê na to (..) i kto¶ na pocz±tku powiedzia³ POZOSTAÑ W CELI BRACIE i us³yszano W CELIBACIE - tyle Twoja mama czyta³a moje posty o "¶wiadomo¶ci CELU". Tam pisa³em o tym po raz pierwszy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 08, 2009, 13:14:27 wys³ane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
Kiara
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #797 : Grudzieñ 08, 2009, 14:54:05 » |
|
W kazdym miejscu , w ktorym ludzie przekazuja wiedze , uwazaja sie za wiarygodnych reprezetantow kogos , lub czegos , oczekuje sie rowniez od nich bycia wiarygodnymi ideologji , ktora glosza jako wlasna. Zarzucanie P.Lucynie klamst , oraz sposobu zycia nie zgodnego z ideologia ktora reprezetuje dewaluuje jej obraz osobisty oraz wartosc , ktora reprezetuje. Dotyczy to rowniez minie ( zdaniem artqa), gdyz jego zdaniem religje jeszcze nie upadly.Upadna nie ma obawy upadna i to z wielkim hukiem. tylko ze my jestesmy osobami prywatnym ,ktore nie uzurpuja sobie wylacznosci prawnej do niczego. Tak wiec i wieksze prawo do bledu i niedoskonalosci posiadamy. Wracajac do tematu, reprezetanci prawni Boga ( bo takie miano nadali sbie przedstawiciele KK) winni reprezetowac Stworce w sposob bardzo dobry ( nie mowie idealny , bo sa to ludzie), ale gdy odpowiadaja za czyny kryminalne ( bo takimi jest molestowanie seksualne), oraz za moralny upadek ( bo takim jest walka dzienna z prostytucja i nocne korzystanie z uslug tej domeny), a w miedzyczasie przed oltarzem reprezetowanie Boga? co to jest? Czy ci kaplani sa wiarygodni? Przeciez to parodia ludzkich slabosci, ludzkiego zaklamania , i ludzkiej checi wladzy ponad wszystko. Jedno wielkie oszustwo , kryjace sie za zaslona pt."wszystko w imie Boga", i to maja byc ludzie wiarygodni, ktorym nalezy ufac w slowa mowione na mszy? Przeciez ta niewiarygodnosc jest juz widoczna publicznie. Nie twierdze iz wszyscy w 100% sa tacy , istnieja wyjatki , wierze ze istnieja. Ale jest ich zbyt malo zeby mogli przeforsowac wiarygodnosc tego co jest nie wiarygodne. A tych niewiarygodnosci , na ktorych zbudowana jest cala doktryna od swojego poczatku jest az nadto duzo , to prawie 2000 lat oszustw, wymuszen , smierci i falszywych przekazow w imie czyjejs wizji Boga. Moze juz wystarczy? Miast oskarzac innych o " nieczystosci " na ich podworkach , warto posprzatac wlasne. No chyba ze caly czas udaje sie iz tego smietnika nie ma , brnac w smieciach po kolana. Kiara
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #798 : Grudzieñ 08, 2009, 15:34:45 » |
|
Kiaro, zarzucaj±c £obos k³amstwa - podajê je - zawsze chêtnie wys³ucham merytorycznych uwag w tym temacie. oceniam to co powiedzia³a, jezeli sk³ama³a to mówiê, ¿e sk³ama³a i podajê dowody, a nie swoje przekonania.
Ty wielkokrotnie przekazuj±c informacje uwiarygodnia³as je swoj± wewnêtrzn± "wiedz±". Z wieloma siê nie zgadza³em, dlatego prosi³em o jakies dowody na poparcie ich prawdziwo¶ci [oczywi¶cie z pominiêciem Twojego wewnetrznego ¼ród³a]. Wobec takiej postawy wykazywa³em i zrobiê to równie¿ w tym miejscu [zapowiedziany upadek religii], ¿e ta "wiedza" jest czêsto mylna i nie mo¿na na niej bazowaæ, a tym samym t³umaczyæ za jej pomoc± wiarygodno¶æ tez. Przesuwanie daty równie¿ podwa¿a wiarygodno¶c gdy wcze¶niej mówi³o siê o niej z tak± pewno¶ci±.
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #799 : Grudzieñ 14, 2009, 15:37:16 » |
|
Wiecie, jakby tak statystycznie uj±c sprawê, to w pobliskiej parafii, w której jest ok 6000 wiernych, w ko¶ciele pojawia siê 1500. (wyliczenia podawane przez proboszcza) Nie ¿ebym tam jako¶ siê czepia³, ale ile musi przestaæ chodziæ, aby uznaæ, ¿e ju¿ jest dno? Czy koniecznie w budynku ko¶cio³a trzeba zrobiæ magazyn chemii gospodarczej albo knajpê ¿eby uznaæ to za upadek? A newet je¿eli, to na zachód od Odry takie rzeczy s± na porz±dku dziennym. Wiêcej ko¶cio³ów jak wiernych.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|