arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #850 : Grudzieñ 29, 2009, 21:41:56 » |
|
Tak, okre¶li³. Zarówno jako pewnego rodzaju ascezê pomagaj±c± w zadumie i przemy¶leniach. Jak tak¿e drogê/czynno¶æ maj±ca na celu postawienie siê w sytuacji ludzi potrzebuj±cych. Jak równie¿ poruszana jest kwestia czysto biologiczna - oczyszczenie i wytchnienie dla organizmu.
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #851 : Grudzieñ 29, 2009, 21:46:36 » |
|
Równie dobrze mo¿na twierdziæ, ¿e ustanowi³ chodzenie po wodzie i umieranie na krzy¿u...
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #852 : Grudzieñ 29, 2009, 22:55:36 » |
|
Post wed³ug KK, to po¶wiêcenie siê dla jego sprawy. Nie wa¿ny jest rozwój jednostki, dlatego nikt nie mówi oficjalnie, ¿e dziêki odpowiedniej diecie i praktykom zwiêkszaj± siê mo¿liwo¶ci bezpo¶redniego kontaktu ze ¶wiatem duchowym - BOGIEM KK nie dopuszcza do rezygnacji z po¶redniczenia w relacjach cz³owiek - Bóg i dlatego wszystkie rytua³y s± powierzchowne z ukrytym przes³aniem. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #853 : Grudzieñ 30, 2009, 08:42:49 » |
|
Prosi³em wielokrotnie - nie przedstawiajcie w³asnych opinii i os±dów jako oficjalne stanowisko KRK. To mo¿e zaraz z brzegu - bardzo czêsto w KRK mo¿na us³yszeæ cytowane s³owa Jezusa "gdzie 2 lub 3 zbierze siê w imiê moje tam ja jestem po¶ród nich" - proszê bardzo - bezpo¶redni kontakt z Bogiem, nie ma s³owa o tym, ¿e jedym z uczestników musi byc kap³an. Niniejszym w/w cytat zadaje k³am Twoim stwierdzeniom.
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #854 : Grudzieñ 30, 2009, 09:50:02 » |
|
a co do cieleciny: Byc moze w tej biblijnej retoryce Naleza³oby te¿ odró¿nic bydlêta i cielêta od owcz±t i barani±t..
..wszak mamy tu wskazania na dwa ró¿ne pola zodiaku: Wo³u(Byka) oraz Barana.
Symbolika Barana (jako pocz±tek nowego cyklu) ciekawie ³±czy siê z tym ca³ym ofiarowaniem barana, jak równie¿ ukrzy¿owaniem Jezusa ("Baranka bo¿ego"). Ja bym tu widzia³ taki obrazek my¶lowy - "zabicie nowego, trzymanie siê starego". Ale ¿yjemy (czy wci±¿?) przecie¿ w epoce Ryb. Rybia symbolika (kiedy wszystko co mia³o siê zdarzyæ ju¿ siê zdarzy³o, a nic nowego jeszcze nie przysz³o) ciekawie pasuje do tego ci±g³ego "mordowania" nowego. Co wiêcej Ryba to symbol chrze¶cijan. Symbolika Byka (jako ugrzê¼niêcie w "ziemi", przejaw materialnej, fizycznej strony egzystencji, ) tak¿e mo¿na jako¶ ³±czyæ ze "z³otym cielcem". Ciekawie to wszystko tak¿e wspó³gra z horoskopem Polski, w którym Byk jest bardzo silnie umocowany. Ech... jako¶ to wszystko siê ³±czy... ale jak?. mo¿e kto¶ bardziej obeznany w temacie siê wypowie? pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 30, 2009, 09:50:58 wys³ane przez jeremiasz »
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #855 : Grudzieñ 30, 2009, 14:27:08 » |
|
Nie napisa³am ze obecny papie¿ prowadzi wojny... Co do prezentera to nazywani sa zwyk³ymi 'czytaczami' a papie¿ ma byc autorytetem w sprawach wiary (jest wykszta³cony i wybierany przez biskupów). Nie jem miesa od wielu lat, nie lubie sie tym przechwalac ale skoro zacze³am ten temat, to chyba dlatego ze boli mnie ze ludzie nie potrafi± odmówiæ sobie jednego dnia, tym bardziej ¿e post pi±tkowy tez nie jest przestrzegany. Ogólna ³atwo¶æ i powszechno¶æ praktyk sprawia ¿e idzie sie na ³atwizne, a rzeczywiste znaczenia s± zacierane. Tv nie lubie, internet ograniczam sporo. Dla mnie post ma znaczenie symboliczne, zachowujac go podtrzymujemy tradycje. Nawet potrawy ¶wi±teczne s± inne ni¿ pozosta³e w roku, aby Wigilia by³a dniem ¶wiêta. Wyobra¼cie sobie teraz ¿e jemy w ten wieczór kotleta schabowego z kiszonym ogórem - ca³a ta magia gdzie¶ by sie rozmy³a - w³a¶nie to mnie zmartwi³o. Wracaj±c do ciemnego ludu, to na gospodarce te¿ nie jedzono miesa codziennie, lecz raz w tyg w niedziele. Zwierz±t nie by³o na tyle duzo i uzupe³niano diete nabia³em (mleko, mas³o, ser). Czy to by³o niedobre? W mojej rodzinie ludzie do¿ywali lat 90, a ¶mieræ je¶li nie przysz³a w ¶nie, to cz³owiek potrafi³ wyczuæ swój koniec ¿egnaj±c sie z bliskimi i po prostu zasypia³ (powszechne by³o oddanie ducha na sianie). Nie chce byæ namolna, ani nie wymagam chodzenia po wodzie jednak jesli nie pielegnuje sie tradycji, lub zapomina o jej znaczeniu to bezpowrotnie co¶ tracimy, daj±c sobie wmówiæ najnowsze promocje 'jak w supermarkecie' Zodiakalne ryby to znak ostatni w zodiaku przed Baranem (poczatek-wiosna-g³owa). Ca³o¶æ stanowi pewne ko³o a kazdy znak ma przypisane cechy, Ryby jednak s± trudne do sklasyfikowania poniewa¿ wiele razy s³ysza³am ¿e 'kazda ryba jest inna'. W symbolice cia³a ryba odpowiada za stopy - to czego nie bierze sie pod uwage, lub po¶wieca ma³o uwagi. W pod¶wiadomo¶ci jednak ukrywa sie nawet to o czym nie chcemy wiedziec, jako ¿e cz³owiek równiez stanowi pe³nie (np w stopach mamy receptory odpowiadaj±ce za wszystkie narz±dy - przydatne w akupresurze). Epoka Ryb dla mnie bedzie odkrywaniem tego co zosta³o g³eboko ukryte i czego nie jestesmy ¶wiadomi.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 30, 2009, 14:27:58 wys³ane przez Enigma »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #856 : Grudzieñ 30, 2009, 14:33:35 » |
|
Dzisiaj post - ten jeden dzieñ w tygodniu to ¿adne wyzwanie. Jest taki wybór dañ, potraw bezmiêsnych, ¿e praktycznie tego nie zauwazymy - nadal mówiê o jednym dniu w tygodniu, a nie powstzrymaniu siê od jedzenia miêsa d³ugofalowo. Niech ka¿dy z nas otworzy lodówkê [w³asna albo mamusi] i siê o tym przekona - jaki wybór. Dwa pokolenia temu na wsi praktycznie po¶ci³o siê przez ca³y okres Wielkiego Postu - i ludzie dawali radê. Teraz najcze¶ciej brak postu zwi±zany jest z 2 aspektami: 1. przekonaniami [nie-katolicy] 2. lenistwo
Co do wyboru papie¿a - wybiera go konklawe, czyli kardyna³owie.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #857 : Grudzieñ 30, 2009, 14:50:12 » |
|
Dzisiaj post - ten jeden dzieñ w tygodniu to ¿adne wyzwanie. Jest taki wybór dañ, potraw bezmiêsnych, ¿e praktycznie tego nie zauwazymy - nadal mówiê o jednym dniu w tygodniu, a nie powstzrymaniu siê od jedzenia miêsa d³ugofalowo. Niech ka¿dy z nas otworzy lodówkê [w³asna albo mamusi] i siê o tym przekona - jaki wybór. Dwa pokolenia temu na wsi praktycznie po¶ci³o siê przez ca³y okres Wielkiego Postu - i ludzie dawali radê. Teraz najcze¶ciej brak postu zwi±zany jest z 2 aspektami: 1. przekonaniami [nie-katolicy] 2. lenistwo
Co do wyboru papie¿a - wybiera go konklawe, czyli kardyna³owie.
Artqu czy wzia³e¶ te¿ pod uwagê to ¿e ,kto¶ moze nie mieæ pieniêdzy i je poprostu to co ma w lodówce ?
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #858 : Grudzieñ 30, 2009, 14:51:56 » |
|
Oczywi¶cie ¿e tak. Produkty miêsne nie nale¿± przecie¿ do najtañszych, prawda? Ile za 1 kg kie³basy masz np. jajek, chleba, makaronu, kaszy czy te¿ ry¿u.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #859 : Grudzieñ 30, 2009, 21:54:31 » |
|
Artku, wg wiary katolickiej papieza wybiera Bog poprzez konklawe-kardynalow.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #860 : Grudzieñ 30, 2009, 22:29:56 » |
|
To nie Bóg wrzuca kartki do urny lecz kardyna³owie maj±cy woln± wolê. kardyna³owie, owszem przed wyborem modlk± sie o Bo¿e b³ogos³awieñstwo i pomoc dla najlepszego wyboru.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #861 : Grudzieñ 30, 2009, 22:35:46 » |
|
Czytalam ze sa natchnieni przez Boga.
Wlasnie napisalam ze przez konklawe- kardynalowie (co sie robi podczas konklawy, to chyba kazdy wie)
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 30, 2009, 22:38:42 wys³ane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #862 : Grudzieñ 30, 2009, 22:37:29 » |
|
U¶ci¶li³bym: modl± siê o natchnienie.
|
|
|
|
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #863 : Grudzieñ 31, 2009, 11:18:07 » |
|
Ukraina: Popieraj Janukowycza, albo b±d¼ przeklêty W wyborach prezydenckich albo zag³osujesz na Wiktora Janukowycza, albo bêdziesz przeklêty - takie ultimatum postawi³ swym parafianom ksi±dz prawos³awny w jednej ze wsi obwodu rówieñskiego w zachodniej czê¶ci Ukrainy. http://fakty.interia.pl/swiat/news/ksiadz-albo-zaglosujesz-albo-badz-przeklety,1417793
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #864 : Styczeñ 03, 2010, 23:23:59 » |
|
Papie¿ przebaczy³ sprawczyni ataku na niego co za ulga. Widaæ mój stanowczy protest dotar³ do 7-nieba, gdzie uruchomiono specjaln± procedurê nawrócenia Ile mo¿e zdzia³aæ szczera modlitwa o nawrócenie grzeszników! <bij± dzwony> Wys³anie ró¿añca bardzo chwalebne, wzorem polecenia modlitwie b³±dz±cych jest dla mnie o.Rydzyk. Czy mo¿na sie dziwiæ ze babunie tak go kochaj±? ========================================================= Co jest arteq, dlaczego nie ma tu jeszcze napisane <tylko nie my¶l sobie ze jeste¶ m±drzejsza od papie¿a...> co sie z Tob± dzieje, mam nadzieje ¿e zdrowie dopisuje Scali³em posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 05, 2010, 17:12:18 wys³ane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #865 : Styczeñ 05, 2010, 16:59:21 » |
|
Hmmm Pisanie dwóch postów pod rz±d to jaka¶ metoda zwrócenia na siebie uwagi?
A tak z innej beczki: - papie¿ nie wybaczy³ to ¼le - wybaczy³ - te¿ ¼le
jak wiêc wg Ciebie powinien siê zachowaæ?
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #866 : Styczeñ 05, 2010, 17:39:30 » |
|
Enigma, a czego ode mnie oczekujesz? Co chcia³aby¶ us³yszeæ? Dlaczego uwa¿asz [tak domniemam] ¿e nie staæ mnie na obiektywny os±d tylko ¶lepo, bez wzglêdu na fakty obstawaæ w obronie dostojników KK? W sumie trochê szkoda, ¿e masz tak o mnie tak marny os±d, ale Twoja wola.
Ironiê w odniesieniu do BXVI doceni³em, ca³kiem zgrabna i rzeczowa.
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #867 : Styczeñ 05, 2010, 17:46:05 » |
|
Hmmm Pisanie dwóch postów pod rz±d to jaka¶ metoda zwrócenia na siebie uwagi? Ale¿ oczywiscie, jednak post by³ skierowany do arteq, martwi mnie ¿e ten spadek aktywno¶ci A tak z innej beczki: - papie¿ nie wybaczy³ to ¼le - wybaczy³ - te¿ ¼le Ale¿ sk±d, wybaczy³ - dobrze. My¶le nawet ze teraz Susanna Maiolo sie przynajmniej zawstydzi
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #868 : Styczeñ 05, 2010, 17:49:32 » |
|
Enigma, a czego ode mnie oczekujesz? Co chcia³aby¶ us³yszeæ? ... O, jeest. Drogi arteq oczekujê ci±g³ego zainteresowania, moimi g³upimi postami (czyli tego samego co zazwyczaj) Wiesz dobrze ¿e bez twoich docinek, czuje siê wybitnie zaniedbywana... <love arteq...love>
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #869 : Styczeñ 05, 2010, 18:05:08 » |
|
Hmmm... my¶lisz jednak, ¿e jestem po prostu bezinteresownie z³o¶liwy, co¶ jakby "dla zasady". Nie, tak nie jest.
Czytam Twoje posty i zauwa¿y³em w Twoim zachowaniu ogromn± ró¿nicê w porównaniu do wcze¶niejszej bytno¶ci na forum. Osobi¶cie oceniam j± in +. Nawet mia³em zapytaæ o to ale uzna³em za zbêdne, ale skoro wyrwa³a¶ mnie do tablicy... to napisa³em.
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #870 : Styczeñ 05, 2010, 18:12:15 » |
|
Ty z³o¶liwy? nie, zaczepiam cie tylko dlatego w³a¶ne ze "staæ cie na obiektywny os±d' Wyrywam cie z tego spokojnego letargu, bo jako¶ tak przycich³e¶. A przecie¿ wiesz kto bedzie ¶mia³ sie w 21.12.12r ? Ty
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 05, 2010, 18:17:04 wys³ane przez Enigma »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #871 : Styczeñ 05, 2010, 18:24:41 » |
|
Rozczarujê Ciebie. Nie zamierzam siê ¶miaæ - zdajê sobie sprawê, ¿e to bêdzie traumatyczny dzieñ dla wielu osób. Byæ mo¿e nie bêd± chcieli siê do tego oficjalnie przyznaæ, ale to w co tak wierzyli, to w imiê czego tracili honor i wiarygodno¶æ - upadnie. Obawiam siê, ¿e w pewnych przypadkach mo¿e skoñczyæ siê to za³amaniem nerwowym lub nawet gorzej... NA bazie 2012 wyros³o wiele zrzeszeñ maj±cych znamiona sekt, a jak uczy nas smutna historia zdarza³y siê równie¿ masowe samobójstwa [które jednak nale¿a³oby nazwaæ zabójstwami].
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #872 : Styczeñ 05, 2010, 21:24:37 » |
|
No to uspokoi³e¶ mnie. Po ostatnim po¶cie, widze ¿e nadal jeste¶ sob± A jak bedzie,zobaczymy...
|
|
|
|
|
|
|
jeremiasz
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #873 : Styczeñ 05, 2010, 22:57:31 » |
|
Rozczarujê Ciebie. Nie zamierzam siê ¶miaæ - zdajê sobie sprawê, ¿e to bêdzie traumatyczny dzieñ dla wielu osób. Byæ mo¿e nie bêd± chcieli siê do tego oficjalnie przyznaæ, ale to w co tak wierzyli, to w imiê czego tracili honor i wiarygodno¶æ - upadnie. Obawiam siê, ¿e w pewnych przypadkach mo¿e skoñczyæ siê to za³amaniem nerwowym lub nawet gorzej...
Siê ch³opie lepiej martw o siebie a nie o czyj±¶ wiarygodno¶æ i honor pozdrawiam ps. typowe
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 06, 2010, 08:46:38 wys³ane przez jeremiasz »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #874 : Styczeñ 05, 2010, 23:00:13 » |
|
O siebie te¿ siê martwiê, jak równie¿ o to aby ludzie w przypadku upadku ich sekt nie zrobili sobie krzywdy. Opisane zachowanie mia³o niestety wielokrotnie miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|