Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 16:18:33

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 40 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: upadek religii 2009  (Przeczytany 399278 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #75 : Grudzień 21, 2008, 18:26:59 »

Jest mĂłwione Âże w 2009 roku upadnie religia
Na serio myÂślicie Âże to bĂŞdzie katolicyzm ??
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #76 : Grudzień 21, 2008, 19:32:01 »

Cysio,
katolicyzm to jedna z religi, a upaœÌ ma religia jako ca³oœÌ, nie pojedyncza sekta. Ca³y system religijny zostanie unicestwiony. Czy nast¹pi to radykalnie, czy bêdzie postêpowa³o powoli, czyli likwidowaÌ bed¹ pokolei poszczególne wyznania, to czas poka¿e. ChoÌ logika podpowiada, ¿e jeœli padn¹, to wszystkie jednoczeœnie.
I daj panie jak najszybciej.
ChoĂŚ naleÂży siĂŞ spodziewaĂŚ, Âże nie bĂŞdzie to proces bezbolesny. Zanim do tego dojdzie musi nastÂąpiĂŚ coÂś co da rzÂądzÂącym argumentd do takiej zagrywki. En-ki i biblia nazywajÂą to wielkim uciskiem.
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #77 : Grudzień 24, 2008, 12:56:47 »

sory nie wierzĂŞ ani ani troszeczkĂŞ ; wg mnie religii nie upadnie bo i raz niby czemu a i dwa nie widaĂŚ Âżadnych przesÂłanek
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #78 : Grudzień 24, 2008, 16:25:18 »

Dzisiaj jest Wigiliia dzieĂą przyjÂścia na Âświat Jezusa ; miliony osĂłb siada dzisiaj do Wigilii Âże w Polsce to nie mĂłwiĂŞ ; ÂświĂŞtuje dzisiejsze wydarzenie - narodzenie Jezusa a wy mĂłwiecie o upadku religii??
Sory aleupadku religii nie byÂło , nie ma i nie bĂŞdzie
Septerra
Gość
« Odpowiedz #79 : Grudzień 24, 2008, 17:46:13 »

a ile osób myśli o Jezusie, pomyśl, a ile o choince, dwunastu potrawach i św. mikołaju

edit:
no powiedzmy sobie wprost, co wspólnego ma zajączek czy choinka z Jezusem. Tradycja tradycją, nie mieszajmy religii do religii, hehe..
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2008, 17:47:12 wysłane przez Septerra » Zapisane
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #80 : Grudzień 24, 2008, 18:16:59 »

Dobre,
ale dajmy spokuj. PonoÌ to dziœ taki wyj¹tkowy dzieù. wiêc niech tak pozostanie jak Cysio klikn¹³.
Niebawem dowie siĂŞ pewnych rzeczy, otworzy oczy i nie bĂŞdzie siĂŞ nerwowaÂł. DuÂży uÂśmiech
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #81 : Grudzień 26, 2008, 17:58:07 »

Niebawem dowie siĂŞ pewnych rzeczy, otworzy oczy i nie bĂŞdzie siĂŞ nerwowaÂł. DuÂży uÂśmiech

Nie denerwuje sie - wrĂŞcz przeciwnie ; myÂśle Âże jak wypowie siĂŞ teÂż ktoÂś kto jest przeciwko tezie tu przedstawionej to dysksusja bĂŞdzie i ÂświeÂższa i ciekawsza a zamierzam broniĂŚ swojej wiary

Ciekaw jestem czego miaÂłby siĂŞ dowiedzieĂŚ Âżeby jak tu mĂłwicie upadnie religia a tym samym nie bĂŞde wierzyÂł w religiĂŞ katolickÂą jak i samego Boga
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #82 : Grudzień 26, 2008, 19:12:27 »

Dla niektórych katolików (np, skoro ju¿ ta religia zosta³a wspomniana) koùcem religii by³oby udowodnienie, ¿e ktoœ taki jak Jezus nie istnia³, lub te¿ ¿e nie umar³ na krzy¿u, etc (np gdyby z Watykanu "wyciek³y" tajne na to dowody). Z tym, ¿e wa¿ne, by rozró¿niÌ religiê jako wiarê w konkretne bóstwa od etycznej i moralnej wartoœci tej religii. Bo o ile udowodnienie, ¿e Jezus nigdy nie istnia³, dla kogoœ, kto opiera na tym swoj¹ wiarê, by³oby jej koùcem, o tyle dla kogoœ, dla kogo Biblia to g³ównie wspania³a ksiêga wartoœciowych prawd moralnych, nie przej¹³by siê tym specjalnie.

Uwa¿am wiêc, ¿e nie tyle RELIGIE mog¹ upaœÌ, co mo¿e siê zmieniÌ pojêcie religii, z wyznawania konkretnej "historii", w wyznawanie konkretnych wartoœci moralnych przez dan¹ religiê reprezentowanych. Mo¿e to te¿ przynieœÌ upadek INSTYTUCJI religijnych - ale nie religii jako takiej.
muszin
Gość
« Odpowiedz #83 : Grudzień 26, 2008, 20:40:47 »

Zgadzam siĂŞ z Tenebraelem w peÂłni wedÂług mnie upadnÂą religie jako instytucje przez co powstanie jedna wspĂłlna wiara

P.S. Tenebrael czy ten twĂłj przyklad to tylko rzucone tak sobie zdanie czy masz na to dowody ?
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #84 : Grudzień 26, 2008, 21:05:44 »

PrzecieÂż to to samo, tylko ubrane w Âładniejsze sÂłowa.
upadek relifii nigdy, przynajmniej w moim pojeciu, nie by³ tozsamy z zanikiem wiary. To zupe³nie ró¿ne kwestie.
Blad
Gość
« Odpowiedz #85 : Grudzień 26, 2008, 21:12:52 »

http://www.wprost.pl/ar/139835/Objawienie-Gabriela/ zapraszam MrugniĂŞcie i tutaj http://www.dziennik.pl/swiat/article203233/Probuja_nam_wmowic_ze_historia_Chrystusa_to_plagiat.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2008, 21:15:20 wysłane przez Blad » Zapisane
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #86 : Grudzień 26, 2008, 21:18:33 »

Zgadzam siĂŞ z Tenebraelem w peÂłni wedÂług mnie upadnÂą religie jako instytucje przez co powstanie jedna wspĂłlna wiara

P.S. Tenebrael czy ten twĂłj przyklad to tylko rzucone tak sobie zdanie czy masz na to dowody ?

Czy powstanie wspĂłlna wiara, to nie jestem pewien - mimo wszystko wartoÂści moralne kaÂżdej religii nieco siĂŞ ró¿niÂą, stÂąd dalej mogÂą pozostaĂŚ ró¿nice. Natomiast moÂże siĂŞ zmieniĂŚ postaĂŚ religii z rytualno-dogmatycznej w etyczno-ideologicznÂą (np jak moÂże siĂŞ zmieniĂŚ chrzeÂścijaĂąstwo? Dalej wiara w jedno Âżycie, a nie reinkarnacjĂŞ,  wpewnÂą nagrodĂŞ po Âśmierci, czy teÂż wiara, ze Jezus przekazywaÂł wartoÂściowe prawdy, ale juÂż bez czysto koÂścielnych praw i norma).

Co do dowodĂłw to nie, nie mam takich, nie sÂądzĂŞ, by takie niezbite dowody istniaÂły. To byÂł jedynie przykÂład, "co by byÂło gdyby" UÂśmiech
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #87 : Grudzień 26, 2008, 22:09:07 »

hmmm jeœli chodzi wam o przemianê jeœli chodzi o instytucje koœció³ to mo¿liwe mo¿e coœ takiego byÌ

jeÂśli zas o obalenie wiary ; obalenia podstaw wiary to jestem przeciwnikiem

Tu ktoÂś mĂłwiÂł o jednej religii ; bo taka prawda Âże powinna byĂŚ jedna religia ; ten sam BĂłg nas stworzyÂł ; modlimy sie tak naprawdĂŞ do tego samego tylko kaÂżdy bo swojemu nazwaÂł ( Allach , BĂłg , Jahwe itp itd)
Baltazar
Gość
« Odpowiedz #88 : Grudzień 26, 2008, 22:41:42 »

Nie wiem po kiego grzyba Benedykt XVI zmieniÂł imiĂŞ z Jahwe na Adonai czyli pan.

„Tygodnik Powszechny” donosi, Âże Watykan w specjalnie wydanym rozporzÂądzeniu, zakazuje uÂżywania imienia Boga. W „TP” czytamy:  Nie dla Jahwe. BĂłg to Adonai.
Septerra
Gość
« Odpowiedz #89 : Grudzień 26, 2008, 23:08:07 »

Ciekawe, nie sÂłyszaÂłem o tym... Adonai, hĂŞ... nawet Âładne.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #90 : Grudzień 26, 2008, 23:49:10 »

ÂŁadne, Âładne, ale nie wiadomo czy ten Adonai bĂŞdzie chciaÂł ÂżebyÂśmy dalej wierzyli w brak reikarnacji, czy bĂŞdzie nas karaÂł i nagradzaÂł jak ten poprzedni? Czy bĂŞdzie "ludzki" (z rozdĂŞtym ego), czy bĂŞdzie nas straszyÂł piekÂłem ? ZÂły
B XVI to fajny chÂłop, ale obawiam siĂŞ, Âżeby nam nie przyprowadziÂł jakiegoÂś nowego zÂłotego cielaka, bo ten poprzedni moÂże byĂŚ zazdrosny. Co tam moÂże, on na sto procent jest zazdrosny, sam osobiÂście pisaÂł w Starym Testamencie...

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
muszin
Gość
« Odpowiedz #91 : Grudzień 27, 2008, 09:30:36 »

Wiecie w sumie BĂłg to BĂłg niezaleÂżnie jak Go nazwiemy a Adonai to jest skrĂłt Adonai Jahwe znaczy Pan BĂłg wiĂŞc pewnei chodzi o to ÂżebyÂśmy nie mĂłwili BoÂże tylko Panie Albo Adonai znacznie trudniej jest powiedizeĂŚ w  w trudnej sytuacji Adonai niÂż BoÂże wieĂŚ moÂże o to chodzi bo fakt faktem ludzi naduÂżywajÂą tego sÂłowa. Nie wiem jak wy ale ja to widzĂŞ w ten sposĂłb
Blad
Gość
« Odpowiedz #92 : Grudzień 27, 2008, 20:47:56 »

Wiecie w sumie BĂłg to BĂłg niezaleÂżnie jak Go nazwiemy a Adonai to jest skrĂłt Adonai Jahwe znaczy Pan BĂłg wiĂŞc pewnei chodzi o to ÂżebyÂśmy nie mĂłwili BoÂże tylko Panie Albo Adonai znacznie trudniej jest powiedizeĂŚ w  w trudnej sytuacji Adonai niÂż BoÂże wieĂŚ moÂże o to chodzi bo fakt faktem ludzi naduÂżywajÂą tego sÂłowa. Nie wiem jak wy ale ja to widzĂŞ w ten sposĂłb
nie pope³niaj proszê tak wielu b³êdów w rozumowaniu... ¯ydzi w³a¶nie dlatego u¿ywali Adonai (co znaczy PANIE) ¿eby nie u¿ywaæ imienia Boga które zosta³o zapisane spó³g³oskami JHWH (Jahwe) Które oznacza JESTEM KTÓRY JESTEM. Shema Israel Adonai Elohenu
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #93 : Grudzień 28, 2008, 13:21:47 »

co za ró¿nica jaka nazwa ; i tak to ta sama osoba i czy bêde mówiÌ Ojcze nasz czy Jahwe czy Adonai to tak mówiê do tej samej osoby - do Boga
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #94 : Grudzień 28, 2008, 16:03:06 »

ÂŁadne kwiatki. Czytam aktualnie PrzesÂłanie ArchanioÂła MichaÂła, ktĂłre przekazaÂła Ronna Herman.
Ów archanio³, bêd±c jedn± z ikon szeroko pojêtego chrze¶cijañstwa tak wypowiada siê o religiach:

..."Obecnie jesteœ przygotowywany do spotkania i po³¹czenia z mnogimi przejawieniami (fasetami) swojej wy¿szej JaŸni, które pozostawi³eœ w niezliczonych piramidach Œwiat³a, rozsianych po ca³ym wszechœwiecie. Ci, którzy weszli na œcie¿kê, stopniowo znów zaczynaj¹ pojmowaÌ uniwersalne prawa i prawdy kosmiczne. Po drodze do oœwiecenia, krok po kroku skorygujesz i wykluczysz wszelkie b³êdne wyobra¿enia, jakie ¿ywi³eœ, te, które kiedyœ wytworzy³y Wasze fa³szywe tradycje i religie, œlepo sankcjonuj¹ce sam¹ swoj¹ literê oraz pozostawisz za sob¹ ograniczon¹ rzeczywistoœÌ niedostatku, w³asnej niegodnoœci, przes¹dów i lêku. Musisz obrachowaÌ siê ze sob¹, tak by wgl¹d wewnêtrzny ods³oni³ Ci now¹ wiarê, wiarê ¿ycia oraz zadecydowaÌ, którêdy dalej pod¹¿aÌ: œcie¿k¹ Œwiat³a, czy te¿ dolin¹ krainy cienia." ...

http://www.sm.fki.pl/index.php?nr=Przeslanie_Archaniola_Michala_1
muszin
Gość
« Odpowiedz #95 : Grudzień 28, 2008, 19:02:45 »

a co z tymi ktĂłrzy  dopiero zaczynajÂą, nie daj Adonai , rozpĂŞta siĂŞ wojna bĂŞdzie trudno pogÂłebiaĂŚ Siebie
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #96 : Grudzień 28, 2008, 19:19:24 »

Jeœli ju¿ wkroczy³eœ na œcie¿kê "pog³êbiania Siebie", to znaczy ¿e jesteœ œwiadomy potrzeby tego i nawet gdyby "nie daj Adonai , rozpêta siê wojna", to ani Tobie, ani komukolwiek innemu to nie przeszkodzi.
muszin
Gość
« Odpowiedz #97 : Grudzień 28, 2008, 19:21:34 »

Powiedzmy ze jestem w fazie uczenia sie medytacji i jednak niezalenznie jak bardzo pragna bym siegnac bardziej w Siebie bez warunkow mi sie nie uda tak mi sie osobiscie wydaje UÂśmiech
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #98 : Grudzień 28, 2008, 19:50:19 »

SÂłusznie zauwaÂżyÂłeÂś "tak mi sie osobiscie wydaje".
Mnie siê wydaje, ¿e jeœli sam sobie nie bêdziesz stwarza³ ró¿nych wyimaginowanych ograniczeù, przeciwnoœci, to nic Ci nie przeszkodzi w Twym rozwoju.
Ale to moje zdanie.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #99 : Grudzień 29, 2008, 00:49:55 »

I moje teÂż - Thotal UÂśmiech
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 40 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: