Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:36:48

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 40 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: upadek religii 2009  (Przeczytany 383065 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #450 : Maj 19, 2009, 16:04:31 »

Stanley - przeczyta³em. Ta kobieta powinna siê an prawdê LECZYÆ. Zaczynam rozumieæ stwierdzenie jednego psychologa: "Nie ma ludzi zdrowych, s± tylko ¼le przebadani". Fakt, S¡...

Wybacz, ale je¶li na TAKICH przes³aniach bazujesz swoj± wiarê, to ju¿ nawet siê nie dziwiê, ze wierzysz w PCh. W porównaniu do nich PCh jest powa¿n±, rzeteln± organizacj±.

Swoj± drog±:

"Tak mocno ciemno¶ci siê wysilaj±, sfa³szowano Prawdê, sfa³szowano apokalipsê aposto³a Jana, w której by³y informacje i wskazówki."

O, a Samcio mówi³, ¿e tylko Apokalipsy nie sfa³szowano. Czy¿by bredzi³?

Có¿, Stanley, wspó³czujê Ci bardzo. Jeszcze tylko 3 lata po¿yjesz zapêtlony w swoich urojeniach. Szczerze mam nadziejê, ¿e kiedy przyjdzie rok 2013, i nic siê nie stanie, Twoja psychika jako¶ to przetrwa i wróci do normalno¶ci.

Pozdrowienia

Tene
Stanley
Go¶æ
« Odpowiedz #451 : Maj 19, 2009, 16:15:28 »

>Tene< odpowiem Ci najkrócej jak to tylko mo¿liwe:
S³owo "wiara" dla mnie nie istnieje zupe³nie. Wiem tylko tyle, ¿e Ja i Wszystko Co Istnieje Stanowimy Jedno. Powodzenia w zrozumieniu tego prostego zdania. Pozdrawiam.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #452 : Maj 19, 2009, 16:20:06 »

Stanley - tyle, ¿e ja to zdanie doskonale rozumiem, i, to akurat, POPIERAM. Zreszt±, pisa³em o tym wiele, WIELE razy.
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #453 : Maj 19, 2009, 16:21:57 »

Tene, no to postaraj siê wreszcie zaakceptowaæ siebie.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #454 : Maj 19, 2009, 17:07:17 »

Barbarax - siebie równie¿ akceptujê, nawet bardzo akceptujê. Ale widzê algorytm dzia³a w Tobie. Jaki - kiedy¶ MOZE siê dowiesz. A moze i nie.
Stanley
Go¶æ
« Odpowiedz #455 : Maj 19, 2009, 17:31:51 »

>Tene< nie jeste¶ w stanie jeszcze zaakceptowaæ siebie, poniewa¿ walcz±c ze wszystkimi, którzy my¶l± inaczej walczysz tak na prawdê ze sob± samym. Co¶ ca³kowicie zablokowa³o Ciê na przyjêcie Prawdy i sam dla siebie szukasz ratunku, bo nie wszystko z³o¿y³o siê dla Ciebie pod³ug Twych w³asnych ¿yczeñ. Chcesz narzuciæ wszystkim wokó³ swój w³asny punkt widzenia Szerszej Rzeczywisto¶ci, by osi±gn±æ komfort psychiczny poprzez ka¿dy w±tek z Twoim postem "na wierzchu" i tu niestety siê pomyli³e¶, bo dla Prawdy po prostu nie jeste¶ widoczny nawet jako "elektrostatyczna iskierka". Obrazowo wygl±da to tak, jakby ma³y wêgielek chcia³ ugasiæ ¿ar pieca kot³owego wskakuj±c do niego. To Ci siê nie uda nigdy.- Prawdy nie da siê zadusiæ. Pozdrawiam.
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #456 : Maj 19, 2009, 17:55:30 »

Tene, i ¿yczymy Ci wszystkiego najlepszego.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #457 : Maj 19, 2009, 18:18:41 »

Stanley - to teraz moja diagnoza Ciebie. Niestety, wpad³e¶ po uszy w pewn± wizjê ¶wiata, któr±¶ sk±d¶ wzi±³e¶ (sk±d - nieistotne, i nie wnikam). Wpad³e¶ w ni± tak g³êboko, ¿e zaakceptowa³e¶ j± ca³ym sob±. Podporz±dkowa³e¶ tej wizji wszelkie formy poznania. Ka¿da informacja przechodzi u Ciebie przez filtr, który nie dopuszcza faktów sprzecznych z Twoj± wizj± rzeczywisto¶ci. Twój umys³ dodatkowo sam j± potwierdza - kreuje stany, które utwierdzaj± Ciê w takim a nie innym widzeniu ¶wiata. Dlatego w³a¶nie rozmowa z Tob± jest tak bezproduktywna - gdy¿ cokolwiek by Ci nie pokazaæ, jakiegokolwiek innego punktu widzenia nie zaprezentowaæ, i tak informacje te odrzuci Twój w³asny filtr. Sta³e¶ siê jednostk± odseparowan± od rzeczywisto¶ci, dla której ¶wiat ogranicza siê do tego, w co wierzysz. Wyznacznikiem Twojej "wiedzy" sta³ siê obraz ¶wiata, który, po czê¶ci samoistnie, na zasadzie b³êdnego ko³a, wykreowa³e¶. St±d te¿ poczucie jakiejkolwiek prawdy u Ciebie nie istnieje - gdy¿ w Twoim w³asnym ¶wiecie prawd± jest tylko to, co zgadza siê z tym ¶wiatem.

Przyk³adowo, w Twoim ¶wiecie istniej± jakie¶ tajemne organizacje, których cz³onkowie pojawiaj± siê na forach, i realizuj± pewne cele. Dlatego te¿ w ocenie mnie kierowa³e¶ siê prawami swojego w³asnego ¶wiata - i przyporz±dkowa³e¶ mnie do tej grupy, bo TAM takie grupy s± realno¶ci±.

Przyk³adowo, dlatego te¿ mówisz, ¿e przeciwnicy PCh tak g³o¶no zg³aszaj± swój sprzeciw, bo "jara im siê grunt pod nogami". Znowu - w Twoim ¶wiecie ka¿dy jest ¶wiadomy jakiej¶ Prawdy, widzi j±, a je¶li nie chce przyj±æ, to znaczy, ze "jara mu siê grunt pod nogami".

EDIT: Gdy¿ w Twoim w³asnym ¶wiecie wszystko, ka¿de zdarzenie, jest potwierdzeniem tej wizji, wiêc patrzysz przez ten pryzmat - s±dzisz, ze przeciwnicy te¿ widz± potwierdzenie, i zaczyna siê waliæ ich ¶wiat. Ale to w Twoim ¶wiecie jedynie tak siê dzieje.

W Twoim ¶wiecie istnieje pewna nadrzêdna, jedna Prawda, rz±dz±ca ca³ym swiatem (no, "kieruj±ca" to lepsze s³owo). A ludzie albo s± po jednej, albo po drugiej stronie. S± "Wojownicy ¦wiat³a" i "Wojownicy Ciemno¶ci".

Problem, Stanley'u, w tym, ¿e taki stan rzeczy istnieje jedynie w ¶wiecie, który sam stworzy³e¶ i przyj±³e¶. Choæ wiem, ¿e zaprzeczysz, bo filtry nie pozwalaj± Ci tego przyj±æ i zrozumieæ.

Wpad³e¶ w pu³apkê tego, o co "oskar¿asz" mnie - g³oszenia jednej prawdy i zamkniêcia siê na ka¿d± polemikê. Zamkn±³e¶ siê do tego stopnia, obudowa³e¶ takim murem iluzji, ¿e nie ma szans, by cokolwiek go prze³ama³o.

Dlatego autentycznie jest mi Ciê ¿al. Tym bardziej, ¿e 2012 kiedy¶ nadejdzie. Gdy nic siê nie stanie, gdy zobaczysz na w³asne oczy, ¿e ca³a iluzja by³a k³amstwem, by³a kreacj± Twego umys³u, mam nadziejê, ¿e dasz sobie z tym psychicznie radê, i nie popadniesz w ob³êd.

Czego wszystkim, ¿yj±cym we w³asnych "¶wiatach", z ca³ego serca ¿yczê.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 18:21:33 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #458 : Maj 19, 2009, 18:31:12 »

Tene, to Ty wiesz, ¿e nadejdzie 2012 rok i nic siê nie wydarzy?

Zapoznaj nas wiêc z t± wiedz±. Konkrety proszê i rzeczowe argumenty.
Stanley
Go¶æ
« Odpowiedz #459 : Maj 19, 2009, 18:32:39 »

Masz ca³kowit±, absolutn±, niepodwa¿aln± racjê. Jednym s³owem:

Tyz Prowda - Pyzdra.

Kombinuj dalej, mo¿e co¶ sensownego uda ci siê wreszcie skleciæ i uda Ci siê wydostaæ z tej matni zawi³o¶ci w³asnego rozumu. Narka.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #460 : Maj 19, 2009, 18:37:30 »

Tobie, Stanley'u ¿yczê dok³adnie tego samego. Aby¶ wreszcie zdo³a³ przebiæ ¶cianê tej dusznej celi, któr± sam stworzy³e¶ dla swojego postrzegania ¶wiata.

Barbarax - szansa na cokolwiek w 2012 jest taka sama, jak ka¿dego dnia, ka¿dego miesi±ca, ka¿dego roku. NIC nie wskazuje na cokolwiek akurat w konkretn± datê w 2012. Tak wiêc poprawiê siê - mo¿liwe, ¿e co¶ siê stanie. Tak samo, jak mo¿liwe jest, ze stanie siê co¶ jutro czy pojutrze.
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #461 : Maj 19, 2009, 18:41:41 »

Tene, czyli jednak sito?
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #462 : Maj 19, 2009, 18:45:07 »

Czyli to, ¿e stawianie na konkretn± datê dzienn±, czy nawet konkretny rok zdarzenia siê "czego¶" jest jak obstawianie w totolotku. Zawsze mo¿esz wygraæ, ale szansa na to jest jak jedna do kilkuset miliardów (o ile pamiêtam, bo kiedy¶ z ciekawo¶ci sprawdza³em).

EDIT: Na takiej samej zasadzie mogê Ci wyprorokowaæ, ¿e jutro po¶lizgniesz siê i z³amiesz nogê. I stanie siê to o 13:27. ¯e jest to mo¿liwe? Jest. Ale szansa, ze akurat trafiê, jest praktycznie ¿adna. Bo albo mo¿e siê to nie staæ wcale, albo staæ w dowolnej innej minucie, w dowolnym innym dniu - szanse na ka¿d± minutê s± takie same, jak na t± jedn±, konkretn±.

Czyli trafiæ mogê zawsze, ale to jak gra w totolotka. Bez przes³anek, na chybi³-trafi³.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 18:48:00 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #463 : Maj 19, 2009, 18:57:52 »

S³abo sprawdza³e¶ z tym totolotkiem.

Szansa na szóstkê wynosi oko³o jednej czternastomilionowej na kazdy zak³ad.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #464 : Maj 19, 2009, 19:58:00 »

S³abo sprawdza³e¶ z tym totolotkiem.

Szansa na szóstkê wynosi oko³o jednej czternastomilionowej na kazdy zak³ad.

Mo¿liwe. Ale porownanie dalej dobre. Bo przy takich szansach to ró¿nica, czy jest to jedna kilkusetmiliardowa czy czternatomilionowa nie gra specjalnej ró¿nicy ;]
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #465 : Maj 25, 2009, 14:23:23 »

Mysle Tene ze Twoje porownanie do totolotka jest conajmniej .....,o jakich szansach mowisz?przeciez nie opieramy sie tutaj na rachunku prawdopodobienstwa tylko na przekazach starozytnych cywilizacji nie wspominajac juz o Lucynie.pozdro.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #466 : Maj 25, 2009, 14:47:56 »

Alex:

Porównanie do totolotka jest jak najbardziej zasadne. W obu przypadkach jest ogromna liczba mo¿liwo¶ci, a cz³owiek wybiera sobie jedn±, upatruj±c w niej akurat tej "w³a¶ciwej".

Co do opierania siê na przekazach Lucyny, to, bior±c pod uwagê ca³± masê wcze¶niejszych "zapowiedzi" Samcia, które okaza³y siê bujd± (jest tego spoooro, wiêc wymieniê tylko ci±g³e przesuwanie zapowiedzianej daty pojawienia siê Nibiru na niebie), opieranie siê na przekazach Lucyny jest co najmniej....ykhym...."optymistyczne". A mniej delikatnie - kompletnie naiwne. Chyba, ze kto¶ chce wierzyæ, ¿e ca³y ten Samcio (je¶li w ogóle istnieje...) ca³y czas m±ci, daje fa³szywe zapowiedzi, i NAGLE! ol¶nienie! podaje w pe³ni trafn± zapowied¼ o Nibiru. Ale to naprawdê trzeba byæ optymist± i przymykaæ oczy na wcze¶niejsze klapy w jego zapowiedziach.

Co do opierania siê na przekazach staro¿ytnych cywilizacji - równie¿ nigdzie u nich nie ma wzmianki o Nibiru.

1. Je¶li chodzi o Sumerów, w ¿adnym miejscu nie traktuj± Nibiru jako planety. Nigdzie te¿ nie twierdz±, ¿e przelatuje ona ko³o Ziemi. A ju¿ absolutnie nigdzie, ¿e przy jej przelocie Ziemia ma jakiekolwiek problemy. Nigdzie te¿ nie ma wzmianki o jakich¶ meteorytach, które Nibiru mia³aby ci±gn±æ. Je¶li mi nie wierzysz, przeczytaj sam przek³ady mitów Sumeryjskich (s± ju¿ od pewnego czasu dostêpne w ksiêgarniach w jêz. polskim). Tylko nie te brednie Sitchina, który pomija kawa³ki, które mu nie pasuj±, a przeinacza inne. Przeczytaj pe³ne t³umaczenie. Jakby¶ chcia³, daj znaæ, a podam Ci bezpo¶redniego linka do ksiêgarni wysy³kowej, gdzie mo¿na je zamówiæ (dodam, ze sama ksiêgarnia bardzo dobra, od dawna siê tam ju¿ zaopatrujê, wiêc bezpieczeñstwo gwarantowane)

2. Je¶li chodzi o rzekome przepowiednie Majów, to równie¿ nigdzie nie wskazuj± na rok 2012 jako rok kataklizmu. Wspominaj± jedynie, ¿e ostatni "¶wiat" (Era) skoñczy³ siê kataklizmem akurat na dacie 13.0.0.0. Nigdzie jednak nie stwierdzaj±, ¿e kolejna zmiana "¶wiatów" znowu nast±pi przy dacie 13.0.0.0.0 - to ju¿ interpretacja poszukiwaczy zagadek. Nigdzie te¿ nie twierdz±, ¿e kolejna zmiana ¶wiatów bêdzie zapocz±tkowana przez kataklizm. Inn± spraw± jest, ¿e nie ma pewnej daty pocz±tku kalendarza Majów, wiêc i nie wiadomo DOK£ADNIE, kiedy siê koñczy - rozstrza³ jest ponad 500 lat.

Pozdrawiam

Tene
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #467 : Maj 25, 2009, 15:30:59 »

...Tene wierze ze dysponujesz nie mala wiedza na ten temat,moze i jestem naiwny co sie wkrotce okaze ale wierze w to co mowi En-Ki.wiedze co sie wokol mnie dzieje i jestem pewnien ze jest ,,cos''jeszcze i ten caly swiat nie mial tak wygladac.Wierze ale czy mam wyjscie?czy mam wierzyc w ten chory system czy w to co mowi En-Ki.jesli faktycznie En-Ki do duch swiety to naprawde sie ciesze ze koniec tego jest blisko.za duzo tu przypadkow jak dla mnie z piramidami itp. jako czlowiek myslacy zawsze moge myslec ze padlem ofiara manipulacji ale z ktorej strony???
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #468 : Maj 25, 2009, 16:31:02 »

Alex - ale zauwa¿, ¿e ja nie "pijê" tutaj do Twojej wiary. Przyznajesz, ¿e jest to zaufanie oparte na wierze. Ok. Ja zareagowa³em wtedy, gdy stwierdzi³e¶, ¿e 2012 jest potwierdzony przekazami staro¿ytnych cywilizacji. Innymi s³owy, ¿e chcia³e¶ daæ tu podstawê w pewnym sensie "naukow±" roku 2012. A, stety niestety - takiej podstawy nie ma. Natomiast Twoja osobista wiara to Twoja rzecz, i w to nie ingerujê. Do czasu, gdy, tak jak wy¿ej, potrafisz przyznaæ, ¿e nie jest to wiara oparta na jakich¶ dowodach (typu przes³anki staro¿ytnych cywilizacji), ale jedynie na w³asnym prze¶wiadczeniu.

Co do systemu, to nie uwa¿am, by by³ on chory. A przynajmniej nie bardziej chory, ni¿ by³ od zarania ludzko¶ci. Zmienia siê forma, tre¶æ pozostaje ta sama.
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #469 : Maj 25, 2009, 16:54:27 »

Tede-chyba poprosze Cie o adres tej ksiegarni wysylkowej bo z tego co mi wiadomo(a kozystalem z roznych materialow )to  kalendarz majow konczy sie w 2012 roku. Odnosnie wiary  to wierze ze nie mozna zbudowac szczescia na czyims nieszczesciu a tak ten swiat niestety jest zbudowany.pozdrawiam z oriona ;-))
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #470 : Maj 25, 2009, 17:13:18 »

zostawie Ci jeszcze linka) napisz  prosze co o tym sadzisz jak mozesz . www.maya12-21-2012.com/calendar.html
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 17:14:58 wys³ane przez alex » Zapisane
muszin
Go¶æ
« Odpowiedz #471 : Maj 25, 2009, 17:19:59 »

http://www.przyszloscwprzeszlosci.info/index.php/historia/35-przeszlo/94-cywilizacja-majow prosze tutaj masz  dlaczego ta data wcale nie oznacza konca swiata
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #472 : Maj 25, 2009, 17:35:45 »

oki michaelo angelo tak napisal.czy dysponujesz jeszcze jakimis innymi materialami?jesli tak to wyslij prosze.
muszin
Go¶æ
« Odpowiedz #473 : Maj 25, 2009, 17:44:49 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarz_Maj%C3%B3w no nie wiem tutaj tez jest opisany rok 2012 tego mozna znalesc bezliku fakt ze znacznie latwiej znalesc 12 grudnia 2012 ---> Armagedon
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #474 : Maj 25, 2009, 17:57:07 »

Muszin.wejdz na ten link ktory zostawilem i poczytaj jak bedziesz mial czas i ochote,jest tam duzo napisane o dacie 2012.Niestety na polski duzo nie przetlumaczyli-mam nadzieje ze czytasz po angielsku)  To na wikipedii juz czytalem. Pozdrawiam.
Strony: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 40 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: