Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #750 : Październik 06, 2009, 20:22:19 » |
|
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
blekitnyadam
Gość
|
|
« Odpowiedz #751 : Październik 09, 2009, 09:13:55 » |
|
Zgadzam sie ze wiara to jedno a religia to drugie i religia upadnie a wtykan bedzie sie musiaÂł tÂłumaczyc
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
|
« Odpowiedz #752 : Październik 12, 2009, 20:06:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #753 : Październik 12, 2009, 23:33:13 » |
|
film o okropnym losie irlandzkich dziewcz¹t zamykanych w przytu³kach im. Marii Magdaleny. W tych prowadzonych przez siostry zakonne "oœrodkach wychowawczych" m³ode dziewczyny by³y odciête od œwiata zewnêtrznego, drêczone, upokarzane oraz zaganiane do ciê¿kiej harówki w przyzak³adowych pralniach - dziêki ich niewolniczej, nieodp³atnej pracy œwietnie prosperuj¹cych. Praktycznie by³y to wiêzienia, tyle ¿e m³ode kobiety osadzano w nich bez wyroku (za wyrok s³u¿y³a decyzja rodziców lub opiekunów) i - w zasadzie - bezterminowo. Co chyba najbardziej szokuje, to fakt, ¿e dzia³a³y nie w ortodoksyjnym islamskim paùstwie, ale w demokratycznym europejskim kraju - i nie za czasów Dickensa, ale wspó³czeœnie (ostatni z tych przybytków zosta³ zamkniêty w 1996 r.!). Film - poprzedzony seri¹ demaskatorskich artyku³ów prasowych i dokumentem w "Channel Four" - skupia uwagê na kilku pensjonariuszkach tej okrutnej, nieludzkiej instytucji. Jedna z nich, Margaret (Duff), znalaz³a siê w niej, gdy¿ zosta³a zgwa³cona przez kuzyna i rodzina postanowi³a ukryÌ jej haùbê za murami przytu³ku. Zbrodnia drugiej, Rose (Duffy), polega³a na tym, ¿e zasz³a w ci¹¿ê w pozama³¿eùskim zwi¹zku i zdecydowa³a siê urodziÌ dziecko, które, oczywiœcie, odebrano jej, nim zosta³a zamkniêta u "magdalenek". Trzecia, Bernadetta (Noone), by³a wychowywana w sierociùcu, gdzie stwierdzono u niej rzekome sk³onnoœci do flirtowania z ch³opcami. S¹ to wiêc trzy przyk³ady wo³aj¹cej o pomstê do nieba niesprawiedliwoœci - ostatni w pewnym sensie najbardziej drastyczny, gdy¿ Bernadetta nie ukarano za to, co zrobi³a (ani za to, co jej zrobiono), ale za to, co mog³aby zrobiÌ. W zak³adzie znajduje siê te¿ wczeœniej w nim umieszczona Crispine (Walsh), poniewa¿ ociê¿a³oœÌ umys³owa czyni³a j¹ ³atw¹ zdobycz¹ dla mê¿czyzn. Przytu³ek prowadzi tward¹ rêk¹ siostra prze³o¿ona imieniem Bridget (McEwan), ewidentna sadystka o dzieciêco szczebiotliwym g³osie, s³odkim uœmiechu i perwersyjnym poczuciu humoru. SprzeciwiÌ siê jej w³adzy niepodobna. Pozostaje wiêc tylko ucieczka... http://film.gazeta.pl/film/1,22535,1713151.htmlA oto ten fabularny film na bazie autentycznych wydarzeù http://www.youtube.com/watch?v=iYTzkdhRPiUKobieta skrzywdzona i os¹dzona ju¿ w pierwszych taktach irlandzkiej muzyki ... piêknej, pe³nej pasji muzyki. Mo¿liwe ,¿e zbyt 'gor¹cej', zbyt rozpalaj¹cej wyobraŸniê i coœ jeszcze - to co tkwi w ludzkiej naturze. Zak³amanie przefiltrowane przez religiê. Dlatego powinny upaœÌ.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #754 : Październik 13, 2009, 00:02:32 » |
|
Dlatego wÂłasnie upadnÂą. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
|
« Odpowiedz #755 : Październik 13, 2009, 08:22:42 » |
|
tak, m.in. dlatego wÂłaÂśnie upadÂły.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 08:23:35 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #756 : Październik 13, 2009, 09:14:45 » |
|
WSZYSTKIE MUSZÂĄ UPAÂŚĂ! kaÂżda jedna...
718'
|
|
|
|
|
|
|
Dry007
Gość
|
|
« Odpowiedz #757 : Październik 18, 2009, 20:41:40 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2009, 21:59:26 wysłane przez chanell »
|
|
|
|
|
Dry007
Gość
|
|
« Odpowiedz #758 : Październik 18, 2009, 21:24:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #759 : Październik 18, 2009, 21:59:55 » |
|
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
frosk24
Gość
|
|
« Odpowiedz #760 : Październik 29, 2009, 00:44:27 » |
|
chciaÂłbym aby choĂŚ jedna osoba wierzÂąca daÂła dowĂłd na to Âże BĂłg istnieje
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #761 : Październik 29, 2009, 00:58:37 » |
|
Nie uwaÂżasz, Âże Twoje istnienie jest wystarczajÂącym dowodem?
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #762 : Październik 29, 2009, 09:24:30 » |
|
Artku, to nie jest odpowiedzia taka jaka powinienes wlasnie Ty dac. To prawda ze ludzie przestaja wierzyc, albo watpia w wiare, dlaczego? prosze odpowiedz mi.
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
|
« Odpowiedz #763 : Październik 29, 2009, 09:31:43 » |
|
chciaÂłbym aby choĂŚ jedna osoba wierzÂąca daÂła dowĂłd na to Âże BĂłg istnieje
A dowĂłd w jakiej postaci CiĂŞ interesuje?
|
|
|
|
|
|
|
frosk24
Gość
|
|
« Odpowiedz #764 : Październik 29, 2009, 12:14:47 » |
|
niestety artqu to jest tÂłumaczenie dziecka z zerĂłwki ( bez obrazy )
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #765 : Październik 29, 2009, 13:28:17 » |
|
Tak - sposĂłb tÂłumaczenia jest banalny w pierwszym wraÂżeniu. Gdy mocno nad tym pomyslisz juz takie trywialne nie jest.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #766 : Październik 29, 2009, 18:10:23 » |
|
Witajcie kochani. Kazdy z nas czyms sie charakteryzuje w swoich wypowiedziach. Znamy sie juz niezle. Zauwazylam dzisiaj ze ty Artku, wlasciwie nie masz zadnego programu, jestes poprostu zawsze przeciwny i prawy. Jakos brakuje mi twoich tematow, prawie nie ma ich. Jestes za kosciolem Katolickim calym sercem i dusza. Zacznij przedstawiac ta religie tak jak nalezy, pokaz ludziom jak ona funkcjonuje. Jakie sa programy kosciola katolickiego, co robi ten kosciol dla ludzi Zawsze tylko jestes tam gdzie sie zle dzieje i bronisz ksiezy, zakonnice itp. Przeciez nie o to chodzi, czas najwyzszy rozpoczac pokazywac jak zyje kosciol. Sa rozne organizacje przykoscielne, organizowane sa pielgrzymki ktore sa bardzo ciekawe. Ozyw ta instytucje, pokaz co jest piekne w tym kosciele. Dlaczego najczesciej sie pokazuje ludzi, ktorzy niestety ale sami powinni sie bronic, jesli ich postepowanie nie jest godne czlowieka, katolika. Moze widze to zle, ale serce mowi mi inaczej, tego mi na forum brakuje. Pozdrawiam serdecznie , Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #767 : Październik 29, 2009, 19:41:46 » |
|
WidzĂŞ, Âże jednak maÂło siĂŞ znamy. To forum to zaledwie uÂłamek Âżycia kaÂżdego z nas, a wiĂŞc i nas samych. "Znamy" siĂŞ jedynie z tej czĂŞÂści samych siebie ktĂłrÂą ujawniamy na tym forum. Ba, jak przekonujĂŞ siĂŞ, nawet ta czÂąstka jest mylnie odbierana. Co do KK - forum nie jest poÂświĂŞcone temu zagadnieniu, pewne watki wyÂłaniajÂą siĂŞ przy okazji. ZresztÂą i tak zarzucano mi [oczywiÂście bez jakichkolwiek dowodĂłw] Âże jestem wysÂłannikiem czy wrĂŞcz bojĂłwkÂą KK. Co do mojej "obrony" ksiĂŞÂży i zakonnic - jestem za rzeczowa i konkretna krytykÂą - takiej sam rĂłwnieÂż uÂżywam - i o takÂą proszĂŞ.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #768 : Październik 29, 2009, 21:05:48 » |
|
Arteg, a to dopiero niespodzianka, taka odpowiedz. To tak , jak by rybak nie mial pojecia o rybach. Dla mnie jest sprawa jasna, nie spodziewalam sie takiego obrotu sprawy. Pozdrawiam wszystkich, ciezko zaskoczona Rafaela.
Ps. To okazuje sie ze ty jestes na tym forum jako krytyk, przepraszam, ale co to za film, gdzie ja jestem. Na tym forum piszemy o roznych historiach, o milosci, o grzechu, o klamstwie, o szczesciu i nieszczesciu, o PCH- ktorego tak nie cierpisz z powodu oszustw i krentactw pani Lucyny, o o.Rydzyku, o cudach itp. W takim razie przepraszam cie, spodziewalam sie juz od dawna, ze jestes osoba od ktorej dowiemy sie duzo dobrego o KK, a nie tylko obrona przestepcow. Nie mam slow, pozdrawiam Rafaela. Nie do wiary.......
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 21:41:43 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #769 : Październik 30, 2009, 08:43:53 » |
|
dziĂŞkujĂŞ Rafaelo za gÂłos poparcia - ja to wiem o artqu od zawsze!
718'
|
|
|
|
|
|
|
quetzalcoatl44
Gość
|
|
« Odpowiedz #770 : Listopad 04, 2009, 11:57:22 » |
|
Bog jest i go nie ma, (istnieje w niebycie:) slowa nigdy nie oddadza prawdziwej natury rzeczywistosci do ktorej mozna sie tylko zblizyc - bledem myslenia KK jest zyczeniowe myslenie i tlumienie jednostkowego rozwoju itd KK mial wiele bledow...ale dobro i zlo istnieje tak jak i rozwoj duchowy -- ktory jest najwazniejszy - kto szuka ten znajdzie:) - badz co badz nauki Chrystusa sa tez w duzym stopniu gnostyckie i wschodnie - ewangelia Tomasza
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #771 : Listopad 04, 2009, 12:03:51 » |
|
rozwĂłj duchowy to nie DOBRO I ZÂŁO / PLUS I MINUS - jest to znacznie bardziej skomplikowane!
znacznie...
718'
|
|
|
|
|
|
|
quetzalcoatl44
Gość
|
|
« Odpowiedz #772 : Listopad 04, 2009, 13:07:00 » |
|
no tak chodzi o harmonie, o wyzwolnie, oswiecenie, prawde.., ale dobro i zlo takze, tylko rozwkit religii(niekoniecznie w zinstytutualizowanej formie:) i duchowosci moze jeszcze jako tako podzwignac ten swiat, bo bez ducha wszystko jest martwe
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2009, 15:34:11 wysłane przez quetzalcoatl44 »
|
|
|
|
|
BBernard
Gość
|
|
« Odpowiedz #773 : Grudzień 05, 2009, 00:57:25 » |
|
ale jaja, i Ty to piszesz. Ten dowĂłd jest prawdziwy jedynie dla wierzacych. Dla niewierzÂących to Âżaden dowĂłd, tak jak dla Ciebie nie ma dowodu popierajÂącego PCH.
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
|
« Odpowiedz #774 : Grudzień 05, 2009, 12:51:15 » |
|
upadek religii 2009 Dla tych, ktĂłrzy maja problem z datami lub cierpliwoÂściÂą proponujĂŞ zobaczyĂŚ sprawĂŞ z szrszej perspektywy. OczywiÂście nie jeden "pies" na tytaniku zajadaÂł sie kawiorem, gdy jego dziĂłb dawno juÂż wĂŞszyÂł dno Atlantyku.Szczur natomiast dawno juz siedziaÂł w szalupie ratunkowej gryzÂąc ostatnie cukierki zaChomikowane w kieszeni.Data 2009 jest prawidÂłowa. A dokÂładnie 2009-2010. To proces.Od przywalenia w GĂRĂ LODOWÂĄ jest pewien przedziaÂł czasOOkresowy. DokÂładnie taki. Statek najpierw nabiera wodĂŞ powoli, potem szybko, a potem Bardzo szybko. AÂżeby dostroiĂŚ wyobraÂźnie i zrozumienie spraw do RYTMU PLANET, proponujĂŞ krĂłtkie info o teraÂźniejszoÂści (myslĂŞ Âże to pomoÂże odnaleŸÌ obraz sytuacji): "Aktualne obsadzenie Panny i Ryb... i co z tym zwiÂązane jest:" w dziale: http://forum.ip7.eu/index.php?board=17.0
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2009, 12:52:55 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
|