Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 14:39:25

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: upadek religii 2009  (Przeczytany 399255 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« Odpowiedz #850 : Grudzień 29, 2009, 21:41:56 »

Tak, okreœli³. Zarówno jako pewnego rodzaju ascezê pomagaj¹c¹ w zadumie i przemyœleniach. Jak tak¿e drogê/czynnoœÌ maj¹ca na celu postawienie siê w sytuacji ludzi potrzebuj¹cych. Jak równie¿ poruszana jest kwestia czysto biologiczna - oczyszczenie i wytchnienie dla organizmu.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #851 : Grudzień 29, 2009, 21:46:36 »

RĂłwnie dobrze moÂżna twierdziĂŚ, Âże ustanowiÂł chodzenie po wodzie i umieranie na krzyÂżu...
Thotal
Gość
« Odpowiedz #852 : Grudzień 29, 2009, 22:55:36 »

Post wedÂług KK, to poÂświĂŞcenie siĂŞ dla jego sprawy.
Nie waÂżny jest rozwĂłj jednostki, dlatego nikt nie mĂłwi oficjalnie, Âże dziĂŞki odpowiedniej diecie i praktykom zwiĂŞkszajÂą siĂŞ moÂżliwoÂści bezpoÂśredniego kontaktu ze Âświatem duchowym - BOGIEM
KK nie dopuszcza do rezygnacji z poÂśredniczenia w relacjach czÂłowiek - BĂłg i dlatego wszystkie rytuaÂły sÂą powierzchowne z ukrytym przesÂłaniem.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #853 : Grudzień 30, 2009, 08:42:49 »

ProsiÂłem wielokrotnie - nie przedstawiajcie wÂłasnych opinii i osÂądĂłw jako oficjalne stanowisko KRK.
To moÂże zaraz z brzegu - bardzo czĂŞsto w KRK moÂżna usÂłyszeĂŚ cytowane sÂłowa Jezusa "gdzie 2 lub 3 zbierze siĂŞ w imiĂŞ moje tam ja jestem poÂśrĂłd nich" - proszĂŞ bardzo - bezpoÂśredni kontakt z Bogiem, nie ma sÂłowa o tym, Âże jedym z uczestnikĂłw musi byc kapÂłan. Niniejszym w/w cytat zadaje kÂłam Twoim stwierdzeniom.
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #854 : Grudzień 30, 2009, 09:50:02 »

a co do cieleciny:
Byc moze w tej biblijnej retoryce Naleza³oby te¿ odró¿nic bydlêta i cielêta
od owczÂąt i baraniÂąt..

..wszak mamy tu wskazania na dwa ró¿ne pola zodiaku: Wo³u(Byka) oraz Barana.

Symbolika Barana  (jako poczÂątek nowego cyklu)  ciekawie ³¹czy siĂŞ z tym caÂłym ofiarowaniem barana, jak rĂłwnieÂż ukrzyÂżowaniem Jezusa ("Baranka boÂżego"). Ja bym tu widziaÂł taki obrazek myÂślowy - "zabicie nowego, trzymanie siĂŞ starego".
Ale Âżyjemy (czy wci¹¿?)  przecieÂż w epoce Ryb. Rybia symbolika (kiedy wszystko co miaÂło siĂŞ zdarzyĂŚ juÂż siĂŞ zdarzyÂło, a nic nowego jeszcze nie przyszÂło) ciekawie pasuje do tego ciÂągÂłego "mordowania" nowego. Co wiĂŞcej Ryba to symbol chrzeÂścijan.

Symbolika Byka (jako ugrzĂŞÂźniĂŞcie w "ziemi", przejaw materialnej, fizycznej strony egzystencji, ) takÂże moÂżna jakoÂś ³¹czyĂŚ ze "zÂłotym cielcem".  Ciekawie to wszystko takÂże wspó³gra z horoskopem Polski, w ktĂłrym Byk jest bardzo silnie umocowany.

Ech... jakoÂś to wszystko siĂŞ ³¹czy...  ale jak?. moÂże ktoÂś bardziej obeznany w temacie siĂŞ wypowie?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 09:50:58 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #855 : Grudzień 30, 2009, 14:27:08 »

Nie napisa³am ze obecny papie¿ prowadzi wojny... Co do prezentera to nazywani sa zwyk³ymi 'czytaczami' a papie¿ ma byc autorytetem w sprawach wiary (jest wykszta³cony i wybierany przez biskupów). Nie jem miesa od wielu lat, nie lubie sie tym przechwalac ale skoro zacze³am ten temat, to chyba dlatego ze boli mnie ze ludzie nie potrafi¹ odmówiÌ sobie jednego dnia, tym bardziej ¿e post pi¹tkowy tez nie jest przestrzegany. Ogólna ³atwoœÌ i powszechnoœÌ praktyk sprawia ¿e idzie sie na ³atwizne, a rzeczywiste znaczenia s¹ zacierane. Tv nie lubie, internet ograniczam sporo. Dla mnie post ma znaczenie symboliczne, zachowujac go podtrzymujemy tradycje. Nawet potrawy œwi¹teczne s¹ inne ni¿ pozosta³e w roku, aby Wigilia by³a dniem œwiêta. WyobraŸcie sobie teraz ¿e jemy w ten wieczór kotleta schabowego z kiszonym ogórem - ca³a ta magia gdzieœ by sie rozmy³a - w³aœnie to mnie zmartwi³o.
WracajÂąc do ciemnego ludu, to na gospodarce teÂż nie jedzono miesa codziennie, lecz raz w tyg w niedziele. ZwierzÂąt nie byÂło na tyle duzo i uzupeÂłniano diete nabiaÂłem (mleko, masÂło, ser). Czy to byÂło niedobre? W mojej rodzinie ludzie doÂżywali lat 90, a ÂśmierĂŚ jeÂśli nie przyszÂła w Âśnie, to czÂłowiek potrafiÂł wyczuĂŚ swĂłj koniec ÂżegnajÂąc sie z bliskimi i po prostu zasypiaÂł (powszechne byÂło oddanie ducha na sianie). Nie chce byĂŚ namolna, ani nie wymagam chodzenia po wodzie jednak jesli nie pielegnuje sie tradycji, lub zapomina o jej znaczeniu to bezpowrotnie coÂś tracimy, dajÂąc sobie wmĂłwiĂŚ najnowsze promocje 'jak w supermarkecie' MrugniĂŞcie

Zodiakalne ryby to znak ostatni w zodiaku przed Baranem (poczatek-wiosna-g³owa). Ca³oœÌ stanowi pewne ko³o a kazdy znak ma przypisane cechy, Ryby jednak s¹ trudne do sklasyfikowania poniewa¿ wiele razy s³ysza³am ¿e 'kazda ryba jest inna'. W symbolice cia³a ryba odpowiada za stopy - to czego nie bierze sie pod uwage, lub poœwieca ma³o uwagi. W podœwiadomoœci jednak ukrywa sie nawet to o czym nie chcemy wiedziec, jako ¿e cz³owiek równiez stanowi pe³nie (np w stopach mamy receptory odpowiadaj¹ce za wszystkie narz¹dy - przydatne w akupresurze). Epoka Ryb dla mnie bedzie odkrywaniem tego co zosta³o g³eboko ukryte i czego nie jestesmy œwiadomi.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 14:27:58 wysłane przez Enigma » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #856 : Grudzień 30, 2009, 14:33:35 »

Dzisiaj post - ten jeden dzieĂą w tygodniu to Âżadne wyzwanie. Jest taki wybĂłr daĂą, potraw bezmiĂŞsnych, Âże praktycznie tego nie zauwazymy - nadal mĂłwiĂŞ o jednym dniu w tygodniu, a nie powstzrymaniu siĂŞ od jedzenia miĂŞsa dÂługofalowo. Niech kaÂżdy z nas otworzy lodĂłwkĂŞ [wÂłasna albo mamusi] i siĂŞ o tym przekona - jaki wybĂłr.
Dwa pokolenia temu na wsi praktycznie poÂściÂło siĂŞ przez caÂły okres Wielkiego Postu - i ludzie dawali radĂŞ. Teraz najczeÂściej brak postu zwiÂązany jest z 2 aspektami:
1. przekonaniami [nie-katolicy]
2. lenistwo

Co do wyboru papieÂża - wybiera go konklawe, czyli kardynaÂłowie.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #857 : Grudzień 30, 2009, 14:50:12 »

Dzisiaj post - ten jeden dzieĂą w tygodniu to Âżadne wyzwanie. Jest taki wybĂłr daĂą, potraw bezmiĂŞsnych, Âże praktycznie tego nie zauwazymy - nadal mĂłwiĂŞ o jednym dniu w tygodniu, a nie powstzrymaniu siĂŞ od jedzenia miĂŞsa dÂługofalowo. Niech kaÂżdy z nas otworzy lodĂłwkĂŞ [wÂłasna albo mamusi] i siĂŞ o tym przekona - jaki wybĂłr.
Dwa pokolenia temu na wsi praktycznie poÂściÂło siĂŞ przez caÂły okres Wielkiego Postu - i ludzie dawali radĂŞ. Teraz najczeÂściej brak postu zwiÂązany jest z 2 aspektami:
1. przekonaniami [nie-katolicy]
2. lenistwo

Co do wyboru papieÂża - wybiera go konklawe, czyli kardynaÂłowie.
Artqu czy wziaÂłeÂś teÂż pod uwagĂŞ to Âże ,ktoÂś moze nie mieĂŚ pieniĂŞdzy i je poprostu to co ma w lodĂłwce ?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
arteq
Gość
« Odpowiedz #858 : Grudzień 30, 2009, 14:51:56 »

Oczywiœcie ¿e tak. Produkty miêsne nie nale¿¹ przecie¿ do najtaùszych, prawda? Ile za 1 kg kie³basy masz np. jajek, chleba, makaronu, kaszy czy te¿ ry¿u.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #859 : Grudzień 30, 2009, 21:54:31 »

Artku, wg wiary katolickiej papieza wybiera Bog poprzez konklawe-kardynalow.
arteq
Gość
« Odpowiedz #860 : Grudzień 30, 2009, 22:29:56 »

To nie BĂłg wrzuca kartki do urny lecz kardynaÂłowie majÂący wolnÂą wolĂŞ. kardynaÂłowie, owszem przed wyborem modlkÂą sie o BoÂże bÂłogosÂławieĂąstwo i pomoc dla najlepszego wyboru.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #861 : Grudzień 30, 2009, 22:35:46 »

Czytalam ze sa natchnieni przez Boga.

Wlasnie napisalam ze przez konklawe- kardynalowie (co sie robi podczas konklawy, to chyba kazdy wie)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 22:38:42 wysłane przez Rafaela » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #862 : Grudzień 30, 2009, 22:37:29 »

UÂściÂśliÂłbym: modlÂą siĂŞ o natchnienie.
Betti
Gość
« Odpowiedz #863 : Grudzień 31, 2009, 11:18:07 »

Ukraina: Popieraj Janukowycza, albo bÂądÂź przeklĂŞty

W wyborach prezydenckich albo zagÂłosujesz na Wiktora Janukowycza, albo bĂŞdziesz przeklĂŞty - takie ultimatum postawiÂł swym parafianom ksiÂądz prawosÂławny w jednej ze wsi obwodu rĂłwieĂąskiego w zachodniej czĂŞÂści Ukrainy.

http://fakty.interia.pl/swiat/news/ksiadz-albo-zaglosujesz-albo-badz-przeklety,1417793

Enigma
Gość
« Odpowiedz #864 : Styczeń 03, 2010, 23:23:59 »

PapieÂż przebaczyÂł sprawczyni ataku na niego

co za ulga. WidaĂŚ mĂłj stanowczy protest dotarÂł do 7-nieba, gdzie uruchomiono specjalnÂą procedurĂŞ nawrĂłcenia  Chichot  Ile moÂże zdziaÂłaĂŚ szczera modlitwa o nawrĂłcenie grzesznikĂłw! <bijÂą dzwony>

WysÂłanie ró¿aĂąca bardzo chwalebne, wzorem polecenia modlitwie b³¹dzÂących jest dla mnie o.Rydzyk. Czy moÂżna sie dziwiĂŚ ze babunie tak go kochajÂą?  Buziak

=========================================================

Co jest arteq, dlaczego nie ma tu jeszcze napisane <tylko nie myÂśl sobie ze jesteÂś mÂądrzejsza od papieÂża...>

co sie z TobÂą dzieje, mam nadzieje Âże zdrowie dopisuje

ScaliÂłem posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 17:12:18 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #865 : Styczeń 05, 2010, 16:59:21 »

Hmmm
Pisanie dwĂłch postĂłw pod rzÂąd to jakaÂś metoda zwrĂłcenia na siebie uwagi?

A tak z innej beczki:
- papieÂż nie wybaczyÂł to Âźle
- wybaczyÂł - teÂż Âźle

jak wiĂŞc wg Ciebie powinien siĂŞ zachowaĂŚ?
arteq
Gość
« Odpowiedz #866 : Styczeń 05, 2010, 17:39:30 »

Enigma, a czego ode mnie oczekujesz? Co chciaÂłabyÂś usÂłyszeĂŚ? Dlaczego uwaÂżasz [tak domniemam] Âże nie staĂŚ mnie na obiektywny osÂąd tylko Âślepo, bez wzglĂŞdu na fakty obstawaĂŚ w obronie dostojnikĂłw KK? W sumie trochĂŞ szkoda, Âże masz tak o mnie tak marny osÂąd, ale Twoja wola.

IroniĂŞ w odniesieniu do BXVI doceniÂłem, caÂłkiem zgrabna i rzeczowa.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #867 : Styczeń 05, 2010, 17:46:05 »

Hmmm
Pisanie dwĂłch postĂłw pod rzÂąd to jakaÂś metoda zwrĂłcenia na siebie uwagi?

AleÂż oczywiscie, jednak post byÂł skierowany do arteq, martwi mnie Âże ten spadek aktywnoÂści

A tak z innej beczki:
- papieÂż nie wybaczyÂł to Âźle
- wybaczyÂł - teÂż Âźle

AleÂż skÂąd, wybaczyÂł - dobrze. MyÂśle nawet ze teraz Susanna Maiolo sie przynajmniej zawstydzi  JĂŞzyk
Enigma
Gość
« Odpowiedz #868 : Styczeń 05, 2010, 17:49:32 »

Enigma, a czego ode mnie oczekujesz? Co chciaÂłabyÂś usÂłyszeĂŚ? ...

O, jeest. Drogi arteq oczekujĂŞ ciÂągÂłego zainteresowania, moimi gÂłupimi postami (czyli tego samego co zazwyczaj)
Wiesz dobrze Âże bez twoich docinek, czuje siĂŞ wybitnie zaniedbywana...

<love arteq...love>
arteq
Gość
« Odpowiedz #869 : Styczeń 05, 2010, 18:05:08 »

Hmmm... myÂślisz jednak, Âże jestem po prostu bezinteresownie zÂłoÂśliwy, coÂś jakby "dla zasady". Nie, tak nie jest.

Czytam Twoje posty i zauwa¿y³em w Twoim zachowaniu ogromn¹ ró¿nicê w porównaniu do wczeœniejszej bytnoœci na forum. Osobiœcie oceniam j¹ in +. Nawet mia³em zapytaÌ o to ale uzna³em za zbêdne, ale skoro wyrwa³aœ mnie do tablicy... to napisa³em.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #870 : Styczeń 05, 2010, 18:12:15 »

Ty zÂłoÂśliwy? nie, zaczepiam cie tylko dlatego wÂłaÂśne ze "staĂŚ cie na obiektywny osÂąd'

Wyrywam cie z tego spokojnego letargu, bo jakoÂś tak przycichÂłeÂś. A przecieÂż wiesz kto bedzie ÂśmiaÂł sie w 21.12.12r ? Ty  JĂŞzyk  DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 18:17:04 wysłane przez Enigma » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #871 : Styczeń 05, 2010, 18:24:41 »

Rozczarujê Ciebie. Nie zamierzam siê œmiaÌ - zdajê sobie sprawê, ¿e to bêdzie traumatyczny dzieù dla wielu osób. ByÌ mo¿e nie bêd¹ chcieli siê do tego oficjalnie przyznaÌ, ale to w co tak wierzyli, to w imiê czego tracili honor i wiarygodnoœÌ - upadnie. Obawiam siê, ¿e w pewnych przypadkach mo¿e skoùczyÌ siê to za³amaniem nerwowym lub nawet gorzej...
NA bazie 2012 wyrosÂło wiele zrzeszeĂą majÂących znamiona sekt, a jak uczy nas smutna historia zdarzaÂły siĂŞ rĂłwnieÂż masowe samobĂłjstwa [ktĂłre jednak naleÂżaÂłoby nazwaĂŚ zabĂłjstwami].
Enigma
Gość
« Odpowiedz #872 : Styczeń 05, 2010, 21:24:37 »

No to uspokoiÂłeÂś mnie. Po ostatnim poÂście, widze Âże nadal jesteÂś sobÂą  UÂśmiech 2 A jak bedzie,zobaczymy...
jeremiasz
Gość
« Odpowiedz #873 : Styczeń 05, 2010, 22:57:31 »

Rozczarujê Ciebie. Nie zamierzam siê œmiaÌ - zdajê sobie sprawê, ¿e to bêdzie traumatyczny dzieù dla wielu osób. ByÌ mo¿e nie bêd¹ chcieli siê do tego oficjalnie przyznaÌ, ale to w co tak wierzyli, to w imiê czego tracili honor i wiarygodnoœÌ - upadnie. Obawiam siê, ¿e w pewnych przypadkach mo¿e skoùczyÌ siê to za³amaniem nerwowym lub nawet gorzej...

Uœmiech Siê ch³opie lepiej martw o siebie a nie o czyj¹œ wiarygodnoœÌ i honor Uœmiech

pozdrawiam

ps. typowe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2010, 08:46:38 wysłane przez jeremiasz » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #874 : Styczeń 05, 2010, 23:00:13 »

O siebie teÂż siĂŞ martwiĂŞ, jak rĂłwnieÂż o to aby ludzie w przypadku upadku ich sekt nie zrobili sobie krzywdy. Opisane zachowanie miaÂło niestety wielokrotnie miejsce.
Strony: 1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: