Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 20:26:28

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: DRUGA TWARZ CHRZEÂŚCIJAÑSTWA....  (Przeczytany 100196 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #100 : Grudzień 11, 2012, 14:35:49 »

... zastanawiajÂące, Âże poznikaÂły tutaj takie szczegĂłlne w swojej wymowie tematy. czyÂżby i tutaj sekciarstwem trÂąci. za maÂło tu jestem, bym wyrokowaĂŚ mĂłgÂł. ale czy istniejÂą przypadki??? koliberek lata tu i tam i dawno juÂż w to nie wierzy. zostaje zatem kwestia, z jakich to planĂłw idzie, ale fakt jest niepodwaÂżalnym faktem. Smutny UÂśmiech 2
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #101 : Grudzień 11, 2012, 15:54:59 »

Autor B16, ale tytuÂł nie zostaÂł wspomniany. Telegraph z ktĂłrego pochodziÂły informacje o narodzinach, braku zwierzÂąt itp. napisaÂł tylko, Âże jest to ostatnia  ksi¹¿ka B16.

ZnalazÂłem angielski tytuÂł : "Jesus of Nazareth - The Infancy Narratives"

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #102 : Grudzień 11, 2012, 16:02:09 »

Autor B16, ale tytuÂł nie zostaÂł wspomniany. Telegraph z ktĂłrego pochodziÂły informacje o narodzinach, braku zwierzÂąt itp. napisaÂł tylko, Âże jest to ostatnia  ksi¹¿ka B16.

ZnalazÂłem angielski tytuÂł : "Jesus of Nazareth - The Infancy Narratives"

dziĂŞki blu..... wiem doskonale iÂż Jezus urodziÂł siĂŞ 5 lat przed tym "rokiem zerowym"... natomiast ta sÂławetna data to czas urodzenia MM.
Gdyby tylko chodziÂło o Jezusa to by aÂż tak nie zatarli ÂśladĂłw jego  Âżycia. Ale kobiety i to takiej jak MM judaizm strawiĂŚ nie mĂłgÂł , a tym bardziej katolicyzm stworzony przez SzawÂła z Tarsu. Ufffff mam nadziejĂŞ iÂż to juÂż tylko niecaÂłe trzy tygodnie pozostaÂły nam do odkrycia tej dwu tysiÂącletniej farsy.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #103 : Grudzień 11, 2012, 23:14:27 »

juÂż 3 tygodnie, a nie - jak byÂło szumnie zapowiadane - 10 dni?
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #104 : Grudzień 11, 2012, 23:22:46 »

Za 3 tygodnie, to bĂŞdzie Nowy Rok. Ale czy teÂż Nowy ÂŚwiat...?

W necie zaczynajÂą to dementowaĂŚ:

http://odkrywcy.pl/kat,111394,title,A-jednak-kalendarz-Majow-nie-przewiduje-konca-swiata,wid,14482964,wiadomosc.html

MoÂże na zlecenie niejakiej Lucyny ÂŁ.? Bo zanosi siĂŞ na porutĂŞ, jakby coÂś jednak za 10 dni nie wypaliÂło  Chichot
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #105 : Grudzień 16, 2012, 12:37:52 »

http://religia.onet.pl/swiat,18/zaskakujaca-prognoza-na-temat-przyszlosci-kosciola,52109.html
 DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #106 : Grudzień 16, 2012, 19:32:17 »

Nic zaskakujÂącego nie wyczytaÂłem...
HoÂłownia zmieniÂł nieco pryzmat postrzegania od czasu doÂświadczeĂą wyniesionych z kanaÂłu Religia TV.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #107 : Grudzień 17, 2012, 00:40:21 »

Teamt mitrianizmu jest pewnie prawie wszystkim znany, jednak czegoÂś mi brakuje na poczÂątkowej liÂście. NatrafiÂłam na film ktĂłry traktuje o czasach III w n.e. W Rzymie popularny byÂł kult Sol Invictus (SÂłoĂące NiezwyciĂŞÂżone). BĂłstwo to byÂło obiektem kultu ÂżoÂłnierzy  UÂśmiech

Zagadnienie odpowiada na pytanie kiedy wprowadzono do oficjalnych obchodĂłw date 25 grudnia?

Film dokumentalny z serii 'Tajemnice staroÂżytnych cywilizacji' o tytule 'Cesarz ÂżoÂłnierzy'. cytat 40 minuta:

"WdziĂŞczny za zwyciĂŞstwo Aurelian, konsekrowaÂł ÂświÂątynie ku czci boga ÂżoÂłnierzy Sola Invictusa, wierzyÂł Âże to wÂłaÂśnie jemu zawdziĂŞcza swĂłj sukces.
Zdaniem wielu badaczy by³a to próba zjednoczenia mieszkaùców imperium w celach politycznych oraz religijnych. W staro¿ytnym Rzymie polityka i religia czêsto stanowi³y jednoœÌ.
Aurelian nakaza³ aby dzieù 25 grudnia, by³ co roku obchodzony jako œwiêto narodzin Sola Inviktusa. PóŸniejsi cesarze tak¿e szukaj¹cy jednoœci Rzymu w religii, przejêli tê datê jako dzieù narodzin Chrystusa. Nawet dziœ ponad 1700 lat póŸniej, chrzeœcijanie na ca³ym œwiecie obchodz¹ to dawne pogaùskie œwiêto.
W trzecim wieku w caÂłym imperium, pojawiajÂą siĂŞ tendencje monoteistyczne czyli wiara w jednego boga. Zjednoczone imperium rzymskie, ciÂągnĂŞÂło siĂŞ teraz od Palmery na wschodzie, po Brytanie na zachodzie.'

Z tekstu wynika Âże przyjĂŞcie wiary momoteistycznej, odbyÂło siĂŞ z pobudek politycznych - utrzymanie rozpadajÂącego siĂŞ imperium w caÂłoÂści - no ale pewnie nikogo to nie zdziwi.

"...Aurelian by³ zapalonym wyznawc¹ boga S³oùca, nawet wybija³ jego podobizny na swoich monetach. Jeden z tych wizerunków mo¿na zobaczyÌ na monecie nr 1. "Znaczn¹ czêœÌ ³upów ze Wschodu ofiarowano bogom opiekuùczym Rzymu, (...) przy czym sama tylko œwi¹tynia S³oùca otrzyma³a z gór¹ piêtnaœcie tysiêcy funtów z³ota" [E. Gibbon, Zmierzch Cesarstwa Rzymskiego, t. 1, str. 298]. Wyt³umaczeniem tej gorliwej wiary jest fakt, ¿e matka cesarza by³a kap³ank¹ boga S³oùca. "

ciekawym elementem jest...sÂłoneczna korona, uÂżywana takÂże przez wielu innych krĂłlĂłw  UÂśmiech
"...Pod napisem znajduje siĂŞ popiersie Aureliana w zbroi i koronie promienistej (symbol boga SÂłoĂąca) w prawo. Na rewersie jest napis ORIENSAVG (po polsku WschĂłd Augusta) oraz wizerunek boga SÂłoĂąca w prawo przygniatajÂącego do ziemi jeĂąca."

Okrutny ten bĂłg sÂłoĂąca, depta jeĂąca - to ma byĂŚ pierwowzĂłr Jezusa? Kiepsko wyszedÂł ten plagiat, nic dziwnego Âże Jezus musi wisieĂŚ w koÂścioÂłach na krzyÂżu, Âżeby pospolity zastraszony czÂłek nie waÂżyÂł sie uwierzyĂŚ w co innego.

http://www.jakub.monetasacra.hox.pl/aurelian.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lucjusz_Domicjusz_Aurelian
Kiara
Gość
« Odpowiedz #108 : Grudzień 17, 2012, 01:36:37 »

Wypada dodaÌ i¿ wspó³czesny katolicyzm nie ma nic wspólnego z dawn¹ wiar¹ w boga S³oùce ni nawet z pierwotnymi Chrzeœcijanami. Przysposobienie sobie dat i nazw oraz tworzenie zlepku religijnego pod znanymi szyldami mia³o tylko jeden cel, a by³ nim i jest nadal w³adza z korzyœciami wszelakimi, jakich metod siê do tego u¿ywa? Takich które przynosz¹ planowane zyski.

W dawnych  ÂświÂątyniach SÂłoĂąca, nie czczono SÂłoĂąca jako Boga, ono byÂło symbolem Boga monoteistycznego o ktĂłrym wiedziano iÂż jest najwiĂŞkszÂą energiÂą dobra , szczĂŞÂścia i radoÂści. Zatem dla dawnych ludzi symbolem takich cech Boga byÂło SÂłoĂące dajÂące ludziom jasnoœÌ , ciepÂło, radoœÌ i Âżycie. Zwyczajnie energia Âżycia i mocy Âżycia ale nie dosÂłownie BĂłg , dawni ludzie posiadali duÂżo wiĂŞksza wiedzĂŞ niÂż wiĂŞkszoœÌ wspó³czesnych nam, naszym b³êdem jest ocenianie ich przez pryzmat naszej wiedzy i naszego zrozumienia ich myÂśli , ktĂłre byÂły zupeÂłnie inne niÂż nam wydaje siĂŞ teraz.
To co obecnie robimy na temat dawnych wierzeĂą , jest tworzeniem filozofii z domys³ów , ktĂłre niestety w wiĂŞkszoÂści wypadkĂłw bardzo mijajÂą siĂŞ z prawdÂą. Interpretacja wspó³czesna dawnej wiedzy stworzyÂła czasami bardzo dziwaczne rytuaÂły i kult w okó³ nich , uzaleÂżniajÂąc ludzkie poczucie wÂłasnej godnoÂści , prawoÂści i szacunku do Boga od ich ciÂągÂłego kontynuowania. W skutek czego rytuaÂły  i tradycje staÂły siĂŞ waÂżniejsze od dobra ludzi oraz moÂżliwoÂści ludzkiego rozwoju przez ich ewoluujÂącÂą mÂądroœÌ i dobro.
Niestety jest to ciemna strona wszystkich religij, uwiĂŞzienie ludzi w rytuaÂłach i tradycjach , ktĂłre miast przybliÂżaĂŚ ludzi do StwĂłrcy przez ich rozwĂłj,  staÂły siĂŞ oddzieleniem i blokadÂą  tego rozwoju, powodujÂąc stagnacjĂŞ i bezmyÂślnoœÌ.
Bowiem jest to zamkniĂŞcie ludzi w ramach religij w skostniaÂłych nie ewoluujÂących blokach myÂślowych bezmyÂślnie powtarzanych przez wieki.
Wszystko to czyni siĂŞ w imiĂŞ Boga i dla dobra Boga... tylko po co to tak naprawdĂŞ Bogu? PrzecieÂż On jest doskonaÂły i niczego od tak maÂłych i omylnych istot jak ludzie nie potrzebuje, a niektĂłrzy wymyÂślajÂą i zmyÂślajÂą Jego ciÂągÂłe potrzeby i uzaleÂżnienia szczĂŞÂścia od ludzkich zachowaĂą.

Sta³oœÌ rytua³ów i formu³... Jak wiadomo nie ma nic, co sta³o by w miejscu i po tysi¹cach lat ziemskiego u¿ytku nadal spe³nia³o by t¹ sam¹ rolê zaspakajaj¹c identycznie potrzeby ludzi.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 19:49:34 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #109 : Grudzień 17, 2012, 15:34:12 »

Na caÂłe szczĂŞÂście dla Kiary jak teÂż i dla innych zagorzaÂłych przeciwnikĂłw KRK, pozostaÂło tylko im/mi te kilka dni... do wieszczonego przez Ciebie 21.12.2012 (a nawet wczeÂśniej). Potem - po "prorokowanym" rozdzieleniu rzeczywistoÂści nie bĂŞdzie dla nas - katolikĂłw miejsca w nowej, wspaniaÂłej rzeczywistoÂści... 

Mam nadziejĂŞ, Âże te klika dnie dacie jeszcze radĂŞ...
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #110 : Grudzień 17, 2012, 19:25:25 »

Hej a jak wczeÂśniej przyjdzie ten od tak dawna wyczekiwany i zapowiadany Pan  DuÂży uÂśmiech
Nic tam nie usÂłyszaÂłeÂś z ambony?
No bo tak ma przyjœÌ i przyjœÌ i jakoÂś nie moÂże  Cool
to pa DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #111 : Grudzień 17, 2012, 20:27:22 »

Spokojnie PrzebiÂśnieg przyjdzie, byĂŚ moÂże juÂż niedÂługo. WczeÂśniej maiÂł byĂŚ upadek obyczajĂłw i wylĂŞg wszelkiej maÂści faÂłszywych prorokĂłw - to juÂż niestety siĂŞ dzieje.
SprawdzalnoœÌ proroctw umieszczonych w ST jest drastycznie wiêksza ni¿ tych np. z naszego forum...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2012, 20:28:47 wysłane przez arteq » Zapisane
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #112 : Grudzień 17, 2012, 21:56:41 »

Jestem spokojny DuÂży uÂśmiech
Nawet nie wiesz jak bardzo  DuÂży uÂśmiech
Dostrzegam tylko TwojÂą szacowny wybiĂłrczoœÌ  UÂśmiech
Szybko umiesz napiĂŞtnowaĂŚ informacjĂŞ nazwijmy ja dziwnÂą zamieszczonÂą na forum lecz tÂą samÂą dziwna informacjĂŞ wygÂłoszonÂą na ambonie juÂż nie  Cool
JeÂżeli juÂż oceniasz to moÂże tak od lewego do prawego a nie tylko po tzw Âłebkach UÂśmiech
Szacowny czytaÂłem i stary testament i przepowiednie zawarte w nim i nie tylko...
Odnoœnie tzw ,,proroków" to moim skromnym zdaniem wszystkich (no mo¿e oprócz tych z channelingów) jedno ³¹czy - odebrali czy to widz¹c, czy to czuj¹c, czy to s³ysz¹c czy to wreszcie we œnie/ach informacjê.
Problem polega na interpretacji tej informacji.
KaÂżdy jest inny UÂśmiech
Teraz ka¿dy z nas na bazie tego co przerobi³ z tej informacji dla siebie coœ powinien wnieœÌ.
OczywiÂście moÂżna i nic bo albo dana informacja jest juÂż znana albo niepotrzebna UÂśmiech
Cierpliwy jestem wiĂŞc cierpliwie powtĂłrzĂŞ Âłatwo jest obrzuciĂŚ bÂłotem trudniej jak siĂŞ twierdzi, Âże coÂś nie tak to powiedzieĂŚ jak DuÂży uÂśmiech
Nie bo nie - prowadzi donikÂąd oczywiÂście moim skromnym zdaniem DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech

PS
Có¿ s¹ i tacy którym podoba siê kanibalizm i wampiryzm Du¿y uœmiech
Ano dla kaÂżdego co innego DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #113 : Grudzień 17, 2012, 22:46:46 »

Weryfikacja i owoce, oceniaj rzetelnoœÌ i sprawdzalnoœÌ.

I chyba gubisz jeden bardzo znaczÂący aspekt... w jakim stanie znajdowali siĂŞ biblijni prorocy, a w jakim "ezoteryczni" - maÂła podpowiedÂź: brak utraty ÂświadomoÂści podczas kontaktu? Âżadnych tam wprowadzaĂą w transy, pism automatycznych, etc.
Przebiœnieg, czy mo¿esz mi powiedzieÌ co takiego, gdzie i kiedy s³ysza³eœ z ambony? Bo nie wiem jak¹ to mia³em dziwn¹ informacjê us³yszeÌ tam i tym bardziej nie mogê siê odnieœÌ, a Ty jak widzê raczysz to (w³aœnie - jakie niby s³owa) u¿ywaÌ jako argument. Wiêc proszê jakieœ konkrety abyœmy mogli poprowadziÌ dyskusjê: jaka wiadomoœÌ na forum i jaka z ambony? Jakby co to siê przejadê pos³uchaÌ...
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #114 : Grudzień 18, 2012, 01:25:52 »

ambona wie swoje, "faÂłszywi prorocy" swoje, ezoterycy swoje, zostali jeszcze naukowcy, co to wszystkiego wyjawiĂŚ nam nie chcÂą:

http://vimeo.com/43736320

...z tego wynika CzÂłowiecze, Âże gÂłos wewnĂŞtrzny najbardziej musisz mieĂŚ w pieczy...

PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #115 : Grudzień 18, 2012, 05:22:17 »

arteq
Weryfikacja i owoce, oceniaj rzetelnoœÌ i sprawdzalnoœÌ.

DokÂładnie DuÂży uÂśmiech
Jak to wiĂŞc jest u Ciebie ze sprawdzeniem rzetelnoÂści informacji podanych przez KK o np Jesusie o tym, ze Maryja byÂła dziewicÂą i miaÂła tylko jedno dziecko i to z Bogiem, Âże istnieje DuÂży uÂśmiech
A sprawdzenie  stanie umysÂłu biblijnych prorokĂłw... Cool
Kto zweryfikowaÂł prawdziwoœÌ kontaktĂłw tych biblijnych prorokĂłw, skÂąd wiadomo z kim oni siĂŞ kontaktowali o ile w ogĂłle siĂŞ kontaktowali bo przecieÂż wiedza jest dla wybranych   UÂśmiech
Co ja usÂłyszaÂłem z ambony?
No nic takiego co by mo¿na by³o u¿yÌ jako argumentu w ¿adnej moim zdaniem dyskusji no oprócz ¿artów, które zreszt¹ codziennie s³yszê z ust kole¿anek i kolegów z pracy w wiêkszoœci deklaruj¹cych swoj¹ przynale¿noœÌ do KK Uœmiech
ZresztÂą wiesz dla mnie data o ktĂłrej mĂłwiÂą Âże bĂŞdzie koĂącem Âświata jest koĂącem jednego poczÂątkiem drugiego nie jednak w katastroficznym hollywoodzkim stylu  UÂśmiech
Oczywiœcie b¹dŸ spokojny w odró¿nieniu od kap³anów jak odbiorê informacjê lub j¹ zobaczê chêtnie siê z Tob¹ te¿ tym podzielê byœ to hm zweryfikowa³ choÌ mo¿e doczekam siê ¿e wreszcie coœ dodasz Du¿y uœmiech
Dodasz szacowny to co Ty odbierasz lub odbierzesz DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2012, 05:22:58 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #116 : Grudzień 18, 2012, 16:50:22 »

... choĂŚ moÂże doczekam siĂŞ Âże wreszcie coÂś dodasz DuÂży uÂśmiech
Dodasz szacowny to co Ty odbierasz lub odbierzesz DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech

Artq od lat tu nic nie dodaje (pewnie niewiele ma do przekazania  MrugniĂŞcie ) tylko zwyczajnie krytykuje - proste i banalne, byc w wiecznej opozycji..
arteq
Gość
« Odpowiedz #117 : Grudzień 18, 2012, 17:21:46 »

Nie ja wiele razy uciekaÂłem przed dyskusjÂą.

Poda³eœ Przebiœnieg dogmat - nie wymagam abyœ w niego wierzy³. Natomiast za jego uzasadnieniem œwiadcz¹ liczne objawienia, œwiadcz¹ œwiadectwa osób które zosta³y uzdrowione za przyczyn¹ Maryi, œwiadcz¹ spisane historie przez osoby wspó³czesne Jezusowi i przebywaj¹ce z nim przez d³ugi czas, œwiadcz¹ nawet "duchowe" aspekty - np. zachowywanie siê demonów podczas egzorcyzmów.

Za jakoœci¹ biblijnych przekazów œwiadczy ich sprawdzalnoœÌ.

Widzisz Przebiœnieg, wczeœniej w postach insynuowa³eœ ¿e s³yszysz z ambony jakieœ g³upoty i bajdurzenia (fakt, z niektórych mo¿a czasami coœ takiego us³yszeÌ) lecz gdy zapyta³em o szczegó³y - gdzie, kiedy, co - ¿eby móc rzetelnie podyskutowaÌ - cisza/a coœ koledzy pomrukuj¹ w pracy - a taka sytuacja to nic innego jak manipulacja, stwarzanie pozorów, ¿e coœ siê wie/s³ysza³o/widzia³o, ot argumenty-wydmuszki. I tak w wiêkszoœci przypadków to wygl¹da na tym forum.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #118 : Grudzień 18, 2012, 18:35:23 »

arteq
Natomiast za jego uzasadnieniem œwiadcz¹ liczne objawienia, œwiadcz¹ œwiadectwa osób które zosta³y uzdrowione za przyczyn¹ Maryi, œwiadcz¹ spisane historie przez osoby wspó³czesne Jezusowi i przebywaj¹ce z nim przez d³ugi czas, œwiadcz¹ nawet "duchowe" aspekty - np. zachowywanie siê demonów podczas egzorcyzmów.

ÂŚwiadectwa osĂłb ...
Jakoœ nigdzie nie przeczyta³em, relacji naocznych œwiadectw oczywiœcie pomijaj¹c tzw aposto³ów.
OdnoÂśnie Marii ciekawi mnie fakt ogÂłoszenia jej dziewicÂą i wniebowstÂąpienie ogÂłoszone po 100 latach jej Âśmierci UÂśmiech JakoÂś teÂż nigdzie nie mogĂŞ siĂŞ doczytaĂŚ relacji naocznych ÂświatkĂłw tego wstÂąpienia (zwykÂłych normalnych ludzi znaczy siĂŞ) UÂśmiech
Dziwi milczenie KK na temat poglÂądĂłw Jakuba ulubionego ucznia Jezusa tego, ktĂłremu kazaÂł opiekowaĂŚ siĂŞ MariÂą UÂśmiech
MoÂże odpowiesz mi szacowny dlaczego SzaweÂł vel PaweÂł tak tĂŞpiÂł Jakuba i jego stronnikĂłw UÂśmiech
Ze ST np moÂże byÂś wytÂłumaczyÂł fakt przetrÂącenia nogi bogowi w rzece UÂśmiech
Mam jeszcze troszkĂŞ pytaĂą, ale te chyba na poczÂątek wystarczÂą UÂśmiech

Widzisz Przebiœnieg, wczeœniej w postach insynuowa³eœ ¿e s³yszysz z ambony jakieœ g³upoty i bajdurzeni lecz gdy zapyta³em o szczegó³y - gdzie, kiedy, co - ¿eby móc rzetelnie podyskutowaÌ

NajnowszÂą gÂłupotÂą moim skromnym zdaniem jest matura z religii UÂśmiech
G³upoty i bajdurzenia z ambony - znaczy rozumiem ¿e mam pójœÌ nagraÌ na dyktafon póŸniej odtworzyÌ i tu napisaÌ
Rzetelnie podyskutowaĂŚ o tym, Âże ludzie za maÂło na tacĂŞ dajÂą;D
Có¿ dla ka¿dego co innego Uœmiech
to pa DuÂży uÂśmiech

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #119 : Grudzień 18, 2012, 19:46:56 »

Przepraszam, Przebiœniegu, a znasz naoczne relacje aposto³ów, to dopiero by³aby rewelacja!
WierzyÌ czy wiedzieÌ jak mówisz, robi ogromn¹ ró¿nicê.

arteq
Gość
« Odpowiedz #120 : Grudzień 18, 2012, 20:15:38 »

Jakoœ nigdzie nie przeczyta³em, relacji naocznych œwiadectw oczywiœcie pomijaj¹c tzw aposto³ów.
Dlaczego niby apostoÂłowie - osoby najbliÂżej zwiÂązane z Jezusem - majÂą byĂŚ niewiarygodni, i to praktycznie wszyscy? To tak jakby ludzie z mojego najbliÂższego otoczenia byli niewiarygodni o opowieÂściach o mnie, praktycznie wszyscy... Ciekawi mnie rĂłwnieÂż - tak celem testu - czy wiarygodna dla Ciebie jest postaĂŚ Aleksandra Wielkiego, czy wiarygodne dla Ciebie sÂą przeprowadzone przez niego bitwy...

OdnoÂśnie Marii ciekawi mnie fakt ogÂłoszenia jej dziewicÂą i wniebowstÂąpienie ogÂłoszone po 100 latach jej Âśmierci UÂśmiech JakoÂś teÂż nigdzie nie mogĂŞ siĂŞ doczytaĂŚ relacji naocznych ÂświatkĂłw tego wstÂąpienia (zwykÂłych normalnych ludzi znaczy siĂŞ) UÂśmiech
JuÂż pisaÂłem wczeÂśniej - to dogmat, nie wymagam abyÂś w niego wierzyÂł, powtarzasz siĂŞ. I czo wedÂług Ciebie znaczÂą "zwykli ludzie"? ApostoÂłowie byli zwykÂłymi ludÂźmi - wywodzili siĂŞ z przysÂłowiowego tÂłumu... Dzisiaj rĂłwniez ujawniane sÂą pewne fakty czy teÂż mocne argumenty przemawiajÂące za zdarzeniem ktĂłre miaÂło miejsce jakiÂś czas temu.

Dziwi milczenie KK na temat poglÂądĂłw Jakuba ulubionego ucznia Jezusa tego, ktĂłremu kazaÂł opiekowaĂŚ siĂŞ MariÂą UÂśmiech
Maj¹c na uwadze doœwiadczenie nabyte na tym forum, ¿e w dyskusjach o KRK za pewnik przy6jmujecie rzeczy nie maj¹ce zbytniego pokrycia zapytam wprost - jakie pogl¹dy? I zabawne, z jednej strony w w¹tpliwoœÌ podajesz s³owa zawarte w NT by - jak wy¿ej - opieraÌ siê na tych¿e w razie potrzeby.

MoÂże odpowiesz mi szacowny dlaczego SzaweÂł vel PaweÂł tak tĂŞpiÂł Jakuba i jego stronnikĂłw UÂśmiech
Z nienawiÂści, ze zÂłoÂści, z frustracji PrzebiÂśnieg, czyli z tego samego powodu z ktĂłrego i dzisiaj chrzeÂścijanie bywajÂą przeskandowani. SzaweÂł do pewnego czasu tĂŞpiÂł wszystkich chrzeÂścijan.

Ze ST np moÂże byÂś wytÂłumaczyÂł fakt przetrÂącenia nogi bogowi w rzece UÂśmiech
bogowi?

NajnowszÂą gÂłupotÂą moim skromnym zdaniem jest matura z religii UÂśmiech
Moim zdaniem nie - jeÂżeli jest gÂłupotÂą to... idÂź i ja zdaj, potem pogadamy, ok? Nie mam nic przeciwko maturze z z religii, lecz nie zawĂŞÂżaÂłbym jej tylko do nurtu rzymskokatolickiego. Na religii - jeÂżeli lekcje sÂą rzetelnie prowadzone - poznaje siĂŞ nurty filozoficznie, ÂświatopoglÂąd innych wyznawcĂłw (innych religii), czy wreszcie historiĂŞ.

G³upoty i bajdurzenia z ambony - znaczy rozumiem ¿e mam pójœÌ nagraÌ na dyktafon póŸniej odtworzyÌ i tu napisaÌ
Rzetelnie podyskutowaĂŚ o tym, Âże ludzie za maÂło na tacĂŞ dajÂą;D
W³aœnie o tym mówiê - coœ tam zas³ysza³eœ i klepiesz. Ok, idŸ i nagraj, albo powiedz mi co i gdzie tak mówi¹, ale konkretnie, wybiorê siê - albo kogoœ poproszê - i sam siê zapoznam. Bawi mnie to, ¿e ci¹gle s³yszê ¿e z ambony to i tamto... od osób którzy w koœciele byli ostatni raz np. na œlubie dalekiego kuzyna, a sam bywaj¹c tam cyklicznie jakoœÌ nie mogê wpaœÌ na opowieœci które mi siê na tym forum przytaczane... Pierwszy raz zwyk³y rachunek prawdopodobieùstwa tak mnie zawodzi...

Przepraszam, Przebiœniegu, a znasz naoczne relacje aposto³ów, to dopiero by³aby rewelacja!
WierzyÌ czy wiedzieÌ jak mówisz, robi ogromn¹ ró¿nicê.
ÂŻadna rewelacja, zajrzyj do NT. Albo w kontekÂście zbliÂżajÂących siĂŞ ÂŚwiÂąt - ktĂłrych jednak nie ujrzycie juÂż z tej swojej 4 gĂŞstoÂści - zajrzyj do ST i zapoznaj siĂŞ z zapowiedziami jak miaÂło wyglÂądaĂŚ przyjÂście Mesjasza - gdzie i kiedy. BĂŞdzie to miÂłe oderwanie od chanellingĂłw ktĂłre wklejasz bez jakiegokolwiek opamiĂŞtania i zastanowienia.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #121 : Grudzień 18, 2012, 20:45:15 »

Dlaczego niby apostoÂłowie - osoby najbliÂżej zwiÂązane z Jezusem - majÂą byĂŚ niewiarygodni, i to praktycznie wszyscy?

Nie praktycznie wszyscy tylko ci w których interesie materialnym le¿a³o utworzenie nowej religii i zrobienie z siebie ...nazwê pozwolê sobie pomin¹Ì.
Dlaczego na Freskach kaplicy sykstyĂąskiej (znajduje siĂŞ w Watykanie) dÂługo widniaÂł napis ÂŁukasz kÂłamie.
Z nienawiÂści, ze zÂłoÂści, z frustracji PrzebiÂśnieg, czyli z tego samego powodu z ktĂłrego i dzisiaj chrzeÂścijanie bywajÂą przeskandowani.
Tak merytorycznie moÂżesz coÂś powiedzieĂŚ na temat wprowadzania katolicyzmu na ziemiach np zamieszkaÂłych przez SÂłowian UÂśmiech
O przyczynĂŞ ich buntĂłw prawie przez caÂłe panowanie PiastĂłw teÂż nie zapytam tak z uprzejmoÂści UÂśmiech
O inkwizycje nie zapytam bo tu i nie ma o co.
Rozumiem, Âże o Jakubie od Ciebie siĂŞ nie dowiem dlaczego zginaÂł z rĂŞki sÂług KK
Dlaczego 100 lat czekano by ogÂłosiĂŚ Marie ÂświĂŞta i ,,wziĂŞta Âżywcem do nieba" teÂż nie UÂśmiech
O adres domu pana nie zapytam juÂż tak z czystej uprzejmoÂści. UÂśmiech

Co do zÂłamania golenia panu w rzece to troszkĂŞ mnie dziwi, Âże nie sÂłyszaÂłeÂś ale przecieÂż jak nie posiadasz ST to zapytaj ksiĂŞdza w koÂściele  UÂśmiech
Swoja droga jeÂżeli odrzucasz istnienie Âświata energii to z czysto fizycznego punktu widzenia naleÂżaÂło by zadaĂŚ pytanie  dlaczego nikt nie widziaÂł jak bĂłg wyglÂąda (jakiÂś pÂłonÂący krzew itd moim zdaniem nie jest merytorycznym argumentem), oraz dlaczego nie pojawi siĂŞ choĂŚ wtedy kiedy wybrany jest papieÂż by wierni z ca³¹ pewnoÂściÂą byli pewni, Âże to jego sÂługa a nie z ktĂłrego jego wrogĂłw (w ST czytamy, Âże tacy istniejÂą tez zapytaj ksiĂŞdza to Ci wyjaÂśni lub jak nie chce Ci siĂŞ szukaĂŚ to Âświatka jehowy )  UÂśmiech
Wiesz nie mam prawa oczekiwaĂŚ, Âże obroĂąca na tym forum KK przyzna, Âże zdarza mu siĂŞ sÂłyszeĂŚ gÂłupoty z ambony nawet propozycjĂŞ by Jezus zostaÂł krĂłlem Polski UÂśmiech
WiĂŞc teÂż nie oczekujĂŞ UÂśmiech
MogĂŞ tez poinformowaĂŚ CiĂŞ szacowny, Âże tzw przekonanym coÂś takiego jak merytoryczna dyskusja nie istnieje.
Dlaczego?
Dlatego, Âże taki czÂłowiek jest przekonany, Âże wie ...pozwoliÂłem sobie juÂż to wczeÂśniej napisaĂŚ
Przekonany zaakceptuje tylko takÂą informacje ktĂłra jest zgodna z programem zapisany,m w jego podÂświadomoÂści w innym przypadku zaatakuje i forma tego ataku bĂŞdzie zaleÂżaÂła tylko i wy³¹cznie od jego kultury osobistej  UÂśmiech
Szacowny blu informacja jak postrzegali Jezusa jego apostoÂłowie znaczy siĂŞ oprĂłcz ÂŁukasza, Marka, SzawÂła i sÂług wymienionych jest mi znana - widzieli w nim CzÂłowieka UÂśmiech
Np Tomasza do tej pory nazywa siĂŞ ,,niewiernym Tomaszem" UÂśmiech
to pa UÂśmiech

PS
Moim skromnym zdaniem dalsza ,,dyskusja"  to byÂła by zwyczajna prĂłba przekonania i jako taka k³ócÂąca siĂŞ z zasadÂą poszanowania innoÂści drugiego UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2012, 20:56:12 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #122 : Grudzień 18, 2012, 21:10:41 »

Problem w tym, Âże nikt nie moÂże udowodniĂŚ, Âże sÂą to relacje naocznych ÂświadkĂłw. Jak sÂą datowane te "zapisy" wszyscy wiedzÂą.
I nawet odnalezione gnostyckie zapisy teÂż sÂą bardzo odlegÂłe w czasie od samych faktĂłw, o ktĂłrych mĂłwiÂą.
W tym sensie przyjĂŞcie tychÂże zapisĂłw jest wiarÂą, a nie wiedzÂą.

Thotal
Gość
« Odpowiedz #123 : Grudzień 19, 2012, 15:40:51 »

Dzisiejszy koÂśció³ katolicki przypomina autobus na skrzyÂżowaniu, ktĂłry po dalekiej podró¿y, lekko obity aferami, z coraz mniejszÂą liczbÂą pasaÂżerĂłw zatrzymaÂł siĂŞ, a jego kierowca, czÂłowiek z ogromnym doÂświadczeniem, ale i przytÂłoczony oÂśmioma krzyÂżykami swojego dÂługiego Âżycia musi podj¹Ì decyzjĂŞ. Ma do wyboru cztery drogi, skrĂŞciĂŚ w prawo, w lewo, pojechaĂŚ prosto, uzyskujÂąc kompromis lub  zawrĂłciĂŚ.

Decyzja tym bardziej trudna, Âże oprĂłcz pasaÂżerĂłw sÂą konduktorzy, ktĂłrzy manipulujÂą kierownicÂą, skrzyniÂą biegĂłw i hamulcem. Autobus od dawna nie jest monolitem, juÂż w przeszÂłoÂści ulegaÂł erozji. PiszÂąc koÂśció³ mam na myÂśli nie wspĂłlnotĂŞ wyznaniowÂą, lecz koÂśció³ jako organizacjĂŞ. WpÂływ ogó³u wiernych na jej losy jest tak zmarginelizowany, Âże moÂżna go pomin¹Ì.

Aby zrozumieĂŚ dzisiejsze kÂłopoty naleÂżaÂłoby cofn¹Ì siĂŞ i przeÂśledziĂŚ przebytÂą drogĂŞ. Cofnijmy siĂŞ zatem do przystanku :

SobĂłr WatykaĂąski I – zwoÂłanego przez papieÂża Piusa IX w latach 1869 - 1870.

SobĂłr uchwaliÂł  De ecclesia Christi, zawierajÂącÂą doktrynĂŞ: "Romani Pontificis definitiones esse ex sese irreformabiles, non autem ex consensu Ecclesiae"

( " definicje PapieÂża Rzymskiego sÂą same z siebie niezmienne, a nie wynika to ze zgody KoÂścioÂła"). To i dogmat o nieomylnoÂści papieÂża w sprawach wiary i moralnoÂści w poÂłaczeniu z absolutnym posÂłuszeĂąstwem wobec przeÂłoÂżonych ksztaÂłtuje do tej pory relacje w koÂściele katolickim.

Konstytucja De fide catholica, traktujÂąca o Bogu Stworzycielu, objawieniu, wierze, stosunku wiary do wiedzy dopeÂłniaÂły resztĂŞ. Odrzucono ateizm, racjonalizm, materializm i panteizm. To zrozumiaÂłe.

SobĂłr byÂł doœÌ dziwny, czêœÌ ojcĂłw soborowych na znak protestu opuÂściÂło sobĂłr, nie chcÂąc uczestniczyĂŚ w gÂłosowaniu nad dogmatem. Po zajĂŞciu Rzymu przez wojska wÂłoskie obrady przerwano i nigdy nie wznowiono. Wielu hierarchĂłw koÂścielnych sprzeciwiaÂło siĂŞ. NiektĂłrych " przekonano", nieprzekonanych ekskomunikowano i doszÂło do rozÂłamu i utworzenia koÂścioÂła starokatolickiego. G³ówny cel zostaÂł jednak osiÂągniĂŞty. To zapoczÂątkowaÂło okres dialogu dupy z kijem, trwajÂący do dziÂś.

W 1932 r Henri Bergson pisarz i filozof francuski laureat Nagrody Nobla opublikowaÂł :" Dwa ÂźrĂłdÂła moralnoÂści i religii ", gdzie wyró¿niÂł dwa ÂźrĂłdÂła religii:

statyczny i dynamiczny. Jego zdaniem religia statyczna jest wynikiem dziaÂłania psychologicznych reakcji i mechanizmĂłw obronnych. KsztaÂłtuje jÂą obawa i obrona przed dezintegracjÂą spoÂłeczeĂąstwa uksztaÂłtowanego przez nakazy i zakazy religijne, myÂśli o Âśmierci i domysÂły dotyczÂące Âżycia po niej, ale takÂże lĂŞk przed przyszÂłoÂściÂą, ktĂłry podsuwa idee bĂłstwa opiekuĂączego i kochajÂącego, zaÂś religia dynamiczna wykracza poza potrzeby tymczasowe, przemijajÂące. Jest uniwesalna, to w niej czÂłowiek wierzÂący w sposĂłb mistyczny i transcendentny zmierza ku Bogu.

ÂŹrĂłdÂło statyczne powoduje zmiennÂą w czasie ewolucjĂŞ dogmatĂłw, ktĂłre sÂą zdeterminowane historycznie. StÂąd wniosek, Âże w miarĂŞ postĂŞpu naukowego,  iloÂści nowych informacji, wiedzy zmieniajÂących naszÂą ocenĂŞ rzeczywistoÂści, moÂżna i powinno siĂŞ je ( dogmaty ) zmieniaĂŚ. 

Jego przeciwnicy wykazywali, Âże bergsonizm zmierza tak naprawdĂŞ  ku negacji transcendencji, absolutnoÂści i niezmiennoÂści Boga.

Tak, czy inaczej poglÂądy Bergsona jednak miaÂły ogromny wpÂływ na elity intelektualne w tym rĂłwnieÂż katolickie.

To wÂłaÂściwie w wyniku tych sporĂłw  papieÂż Jana XXIII powoÂłaÂł :

11 paÂździernika 1962 SobĂłr watykaĂąski II.

Sukcesu i zadowolajÂącego kompromisu jednak nie uzyskano.

KonserwatyÂści zarzucali soborowi porzucenie wielu dotychczasowych koncepcji, ktĂłre ich zdaniem sprawdziÂły siĂŞ w Âżyciu KoÂścioÂła do tej pory i osÂłabienie pozycji KK w Âświecie. DotyczyÂło to wielu aspektĂłw: ekumenizmu, liturgii, pozycji i organizacji. Konstytucje soborowe to czysty modernizm, niepotrzebnie  zÂłamano wiele ustanowionych wczeÂśniej zakazĂłw. Zmiany w liturgii okreÂślano jako jej protestantyzacjĂŞ.
Obawiano siĂŞ, Âże mszĂŞ Âśw. zastÂąpi naboÂżeĂąstwo. KonserwatyÂści dopatrywali siĂŞ  wpÂływĂłw masonerii na decyzje Soboru. G³ównym oÂśrodkiem konserwatywnej krytyki Soboru watykaĂąskiego II byÂł  arcybiskup Marcel Lefebvre, ktĂłry  odmĂłwiÂł zaakceptowania zmian nastĂŞpujÂących po Soborze WatykaĂąskim II, pociÂągajÂąc za sobÂą innych konserwatywnych ksiĂŞÂży francuskich. PoczÂątkowo czêœÌ dokumentĂłw soborowych podpisaÂł, póŸniej odrzuciÂł wÂłaÂściwie wszystkie jego ustalenia.
W czasie Soboru WatykaĂąskiego II arcybiskup Lefebvre uczestniczyÂł wraz z innymi osobami w odrĂŞbnej grupie wewnÂątrz soboru. WkrĂłtce powstaÂło tradycjonalistyczne seminarium Lefebvre'a w ÉcĂ´ne, a niechĂŞĂŚ arcybiskupa do koncepcji KoÂścioÂła po Soborze (ekumenizm i inna liturgia) spowodowaÂła ostry konflikt z Watykanem. Ruch integrystyczny rozwijaÂł siĂŞ mimo braku akceptacji ze strony Stolicy Apostolskiej, powstaÂło Bractwo ÂŚwiĂŞtego Piusa X  skupiajÂące najbardziej radykalnych przeciwnikĂłw soboru.  W roku 1988 bez zgody papieÂża Jana PawÂła II wyÂświĂŞciÂł czterech biskupĂłw, za co zostaÂł ekskomunikowany.
ModerniÂści zarzucali soborowi to samo i  dokÂładnie odwrotnie – zbyt maÂłe i pÂłytkie zmiany w KoÂściele jako instytucji, Âże KoÂśció³ katolicki pozostaÂł instytucjÂą niedemokratycznÂą, Âże marginalizuje siĂŞ wiernych, sprowadzajÂąc ich do roli owiec, i Âże koÂśció³ zbyt maÂło angaÂżuje siĂŞ w przemiany spoÂłeczne po stronie biednych, sÂłabych  i upoÂśledzonych.

Sytuacja na zachodzie Europy.
 W tradycyjnie katolickiej Austrii ( 70 % katolikĂłw ) zauwaÂża siĂŞ bardzo g³êboki kryzys religijny i w zwiÂązku z tym, rĂłwnieÂż kryzys powoÂłaĂą do peÂłnienia posÂługi kapÂłaĂąskiej. ÂŚrednio na jednÂą parafiĂŞ nie przypada nawet 1 kapÂłan! W 2001 roku w archidiecezji wiedeĂąskiej wstÂąpiÂło do KoÂścioÂła ponad tysiÂąc nowych wiernych, ale w tym samym czasie wystÂąpiÂło z niego 12,5 tysiÂąca, a w caÂłej Austrii prawie 34 tysiÂące. W najbliÂższym czasie w Austrii zabraknie kapÂłanĂłw. KsiĂŞÂża, by obj¹Ì puste parafie, przyjeÂżdÂżajÂą nie tylko z Niemiec, Polski, Chorwacji czy Czech, ale takÂże z takich  krajĂłw jak Demokratyczna Republika Kongo, Kenia, Nigeria, Filipiny, Indonezja czy Brazylia. W samej diecezji wiedeĂąskiej pracuje 136 polskich ksiĂŞÂży.

W Austrii niewiele osĂłb korzysta ze spowiedzi w ciÂągu roku, za to duÂży ruch panuje przy konfesjonaÂłach w okresie poprzedzajÂącym BoÂże Narodzenie i Wielkanoc. Komunia ÂświĂŞta, inaczej niÂż w Polsce, jest podawana nie do ust a na dÂłonie wiernego. Co ciekawe, ministrantami mogÂą byĂŚ rĂłwnieÂż dziewczĂŞta, poniewaÂż chÂłopcĂłw byÂłoby za maÂło.

Âźr odÂło : www.opoka.org.pl/

W Austrii na jednÂą parafiĂŞ przypada Âśrednio 0,8 kapÂłana, podczas gdy dla porĂłwnania w Polsce trzy razy wiĂŞcej – 2,4. W Austrii jest caÂłkowicie inny system finansowania KoÂścioÂła niÂż w Polsce. Ludzie muszÂą z mocy prawa pÂłaciĂŚ tzw. opÂłatĂŞ koÂścielnÂą, czyli podatek, ktĂłry zbiera bezpoÂśrednio KoÂśció³. Wynosi ona 1,15% podstawy opodatkowania przy podatku dochodowym od osĂłb fizycznych. Dla przykÂładu 87% dochodĂłw Archidiecezji WiedeĂąskiej pochodzi z tej opÂłaty. PieniÂądze te idÂą na pensje dla ksiĂŞÂży i na utrzymanie ÂświÂątyĂą. Proboszcz wraz z dodatkami moÂże zarobiĂŚ ponad 2000 euro miesiĂŞcznie. Ten system finansowania KoÂścioÂła w Austrii (wprowadzony w 1939 roku przez narodowo-socjalistycznÂą III RzeszĂŞ) jest rĂłwnieÂż w duÂżym stopniu odpowiedzialny za odejÂścia z KoÂścioÂła. Ludzie wystĂŞpujÂą, aby nie pÂłaciĂŚ podatku koÂścielnego.
Wszystkie dochody i wydatki parafialne musz¹ byÌ dok³adnie zapisane i omówione. Istnieje specjalna parafialna rada finansowa, sk³adaj¹ca siê z 2-3 osób, która prowadzi i kontroluje wydatki parafii. W zwi¹zku z du¿¹ biurokracj¹ parafia musi utrzymaÌ dodatkowo sekretarkê do prowadzenia kasy parafialnej, która równie¿ zajmuje siê przyjmowaniem intencji, chrztów, pogrzebów, œlubów itp. Ponadto pomagaj¹ tak¿e asystenci pastoralni, dziêki którym ksi¹dz nie musi zajmowaÌ siê robot¹ papierkow¹.

Problemy, problemy i jeszcze raz celibat.

300 austriackich ksiê¿y katolickich otwarcie domaga siê zniesienia celibatu, wyœwiêcania kobiet i komunii dla rozwodników. Koœció³ grozi im ekskomunik¹. Tak ostrego sporu w powojennym austriackim Koœciele jeszcze nie by³o. Po jednej stronie stoi popierana przez kilkuset duchownych Inicjatywa Ksiê¿y, która w niekonwencjonalny sposób chce zapobiec odchodzeniu wiernych od Koœcio³a. Po drugiej stronie stoi episkopat.
 - Ta akcja doprowadzi nasz KoÂśció³ do rozbicia - tak kilka dni temu przestrzegaÂł czÂłonkĂłw Inicjatywy biskup diecezji St. PĂślten Helmut Prader. W powietrzu wisi ekskomunika.
 ZaÂłoÂżyciele Inicjatywy chcÂą rewolucji. DomagajÂą siĂŞ zniesienia celibatu i wyÂświĂŞcania na ksiĂŞÂży kobiet. ChcÂą pozwoliĂŚ Âświeckim na wygÂłaszanie kazaĂą podczas mszy i udzielanie komunii rozwodnikom ÂżyjÂącym w nowym zwiÂązku. Protestowali teÂż przeciwko zgodzie papieÂża na odprawianie mszy wedÂług tzw. rytu trydenckiego, czyli tak jak odprawiano je przed Soborem WatykaĂąskim II.
 - KoÂśció³ to nie tylko papieÂż i biskupi. To takÂże parafianie, ktĂłrzy od lat zgÂłaszajÂą postulaty. W KoÂściele trzeba wprowadziĂŚ wiĂŞcej demokracji, daĂŚ wiĂŞcej do powiedzenia zwykÂłym ludziom - mĂłwi ks. Helmut SchĂźller, byÂły wikariusz generalny diecezji wiedeĂąskiej i zaÂłoÂżyciel Inicjatywy. PoparÂło go 300 ksiĂŞÂży, czyli co 15. austriacki duchowny katolicki.
 Hierarchowie odrzucajÂą ich ¿¹dania. A arcybiskup Wiednia kardynaÂł Christoph SchĂśnborn, ktĂłry przewodzi episkopatowi, zapytaÂł szefa Inicjatywy, czy jest pewny, Âże wci¹¿ jest czÂłonkiem KoÂścioÂła.
 Zbuntowani ksiĂŞÂża wystosowali pod koniec czerwca "Apel o nieposÂłuszeĂąstwo". - BĂŞdziemy siĂŞ modliĂŚ o reformy w KoÂściele. BĂłg daÂł nam wolnoœÌ sÂłowa - zapowiedzieli, dodajÂąc, Âże w ich parafiach kaÂżdy wierny bĂŞdzie mĂłgÂł przyj¹Ì komuniĂŞ. - Solidaryzujemy siĂŞ naszymi kolegami, ktĂłrzy przez to, Âże zawarli zwiÂązek ma³¿eĂąski, nie mogÂą peÂłniĂŚ posÂługi - piszÂą w apelu.
 Po jego publikacji miĂŞdzy episkopatem a buntownikami wybuchÂł otwarty konflikt. - MoÂżna gÂłoÂśno mĂłwiĂŚ o swoich obawach i zastrzeÂżeniach do parafii. Ale czym innym jest wzywanie do nieposÂłuszeĂąstwa, wypowiadanie obowiÂązkĂłw i naraÂżanie Âświatowego KoÂścioÂła na niebezpieczeĂąstwo - stwierdziÂł biskup Grazu Egon Kapellari.
 KardynaÂł SchĂśnborn oÂświadczyÂł, Âże jest wstrz¹œniĂŞty treÂściÂą apelu, a kilka dni temu zagroziÂł buntownikom ekskomunikÂą. Obawia siĂŞ bowiem, Âże przeciÂąganie konfliktu doprowadzi do kolejnej fali odejœÌ z KoÂścioÂła. W liczÂącej 5,5 mln katolikĂłw Austrii, w zeszÂłym roku z KoÂścioÂła wypisaÂło siĂŞ prawie 90 tys. ludzi. Zdaniem ekspertĂłw to reakcja na ujawnione skandale pedofilskie, zdjĂŞcie przez papieÂża Benedykta XVI ekskomuniki z biskupa lefebrysty Richarda Williamsona, ktĂłry byÂł kÂłamcÂą oÂświĂŞcimskim, czy wyÂświĂŞcanie na biskupĂłw ksiĂŞÂży o bardzo konserwatywnych poglÂądach. Nic nie wskazuje na to, by w tym roku fala odejœÌ miaÂła osÂłabn¹Ì.
 Natomiast prasa zauwaÂża, Âże ¿¹dania zbuntowanych ksiĂŞÂży pojawiaÂły siĂŞ podczas dyskusji o KoÂściele w ostatnich latach. Episkopat powoÂłaÂł nawet specjalnÂą komisjĂŞ, ktĂłra bada sprawĂŞ udzielania komunii rozwodnikom oraz zniesienia celibatu, a wnioski ma przesÂłaĂŚ do Watykanu. Jak na razie jej praca nie przyniosÂła efektĂłw.
 HasÂła reformy KoÂścioÂła jeszcze nigdy jednak nie byÂły formuÂłowane przez tak zwartÂą grupĂŞ. Dotyczy to zresztÂą nie tylko Austrii, a caÂłego KoÂścioÂła. - Nie jesteÂśmy grupÂą oszoÂłomĂłw. Popiera nas dwie trzecie wiernych. MĂłwimy o sprawach, ktĂłre dotyczÂą wszystkich wierzÂących - mĂłwiÂł w kazaniu w zesz³¹ niedzielĂŞ ojciec Udo Fischer, jeden z przywĂłdcĂłw Inicjatywy.
 Watykan juÂż dawno wypowiedziaÂł siĂŞ negatywnie o kapÂłaĂąstwie kobiet. Jedyni Âżonaci ksiĂŞÂża, ktĂłrzy mogÂą sÂłuÂżyĂŚ, to anglikaĂąscy duchowni, ktĂłrzy wrĂłcili na Âłono KoÂścioÂła, lub kapÂłani z Afryki, ktĂłrzy otrzymali dyspensĂŞ od swoich biskupĂłw. W sprawie dopuszczenia Âświeckich do ambon lub Âłagodniejszego traktowania rozwodnikĂłw Watykan od dawna mĂłwi nie.
 KardynaÂł SchĂśnborn rozpocz¹³ wÂłasne reformy KoÂścioÂła. W Wiedniu zamierza stawiaĂŚ na mÂłodych i wspieraĂŚ maÂłe stowarzyszenia religijne, a z powodu spadajÂącej liczby wiernych ³¹czyĂŚ parafie oraz sprzedawaĂŚ koÂścioÂły, ktĂłre ÂświecÂą pustkami.
Jest jednak jasne, ¿e prêdzej czy póŸniej bêdzie musia³ zdusiÌ bunt w Koœciele. Jednak ks. Schßller nie boi siê ekskomuniki. - Koœció³ to nie jest firma, nie mo¿na mnie zwolniÌ. Nie zostawiê go na pastwê losu - mówi.

ÂźrĂłdÂło : PAP

Nieco lepiej jest w krajach, ktĂłre w przeszÂłoÂści uchodziÂły za katolickie jak WÂłochy, Hiszpania. Liczba powoÂłaĂą do stanu kapÂłaĂąskiego jednak ciÂągle spada, nawet w Polsce.
W ka¿dym kraju, w ka¿dym episkopacie i w ka¿dej parafii s¹ konduktorzy konserwatywni i modernistyczni. Walka siê toczy o kasowanie pasa¿erów. W któr¹ stronê zjedzie autobus, tego nie wiem, choÌ kierowca mrugn¹l migaczem puszczaj¹c oko do lefebrystów, na s(krzy¿)owaniu wszak s¹ jeszcze inne pojazdy, w postaci innych religii, pogl¹dów itp. To proces zmian, które s¹ nieod³¹czn¹ czêœci¹ naszego ¿ycia. Ksi¹dz Rydzyk, ksi¹dz Natanek to tylko g³oœne tuby wierzcho³ka góry lodowej zwolenników pogl¹dów arcybiskupa Lefebvre'a dodatkowo graj¹cych na nacjonalistycznych organkach. Konserwatyœci zarzucaj¹ reszcie zdradê i wspó³pracê z masoneri¹, reszta im odpowiada, ¿e s¹ oszo³omami ci¹gn¹cymi koœció³ w œredniowiecze.

Kierowcy nie zazdroszczĂŞ, ani autobusu, ani konduktorĂłw, ani pasaÂżerĂłw. I tak od wielu lat chodzĂŞ sobie pieszo.   

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/3cjq/kosciol-na-skrzyzowaniu#ixzz2FVbpLt8B

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #124 : Grudzień 19, 2012, 18:30:04 »

Obawa jest, Thotalu, ¿e w Austrii "konserwa" wpadnie na pomys³, aby nacisn¹Ì gdzie trzeba , coby ludziom popuœciÌ cugle kryzysu , a w tedy odetchn¹ i w twardej walucie bêdzie mo¿na sobie kasowaÌ do woli wykazujac ¿e statystyki wœród "wiernych owiec" znów rosn¹. Austriacy s¹ praktyczni, ale i leniwi. Co im tam te g³upie 1,15% ... nie maj¹tek.

W Polsce zaœ bieda roœnie, a to oznacza, ¿e lud siê do zakrystii garnie , bo to chleb pewny przy "pos³udze" , a nadzieja -jak wieœÌ ludowa sprytnie podsycana niesie - w Bogu jedynie.
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: