Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:25:33

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: DRUGA TWARZ CHRZE¦CIJAÑSTWA....  (Przeczytany 96367 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #125 : Grudzieñ 19, 2012, 20:51:56 »

Nie praktycznie wszyscy tylko ci w których interesie materialnym le¿a³o utworzenie nowej religii i zrobienie z siebie ...nazwê pozwolê sobie pomin±æ.
Chyba zapominasz, ¿e chrze¶cijanie byli prze¶ladowani i ukrzy¿owywani... wiêc s³aby ten pomys³ na "biznes".

Dlaczego na Freskach kaplicy sykstyñskiej (znajduje siê w Watykanie) d³ugo widnia³ napis £ukasz k³amie.
bo tak autor napisa³?

Tak merytorycznie mo¿esz co¶ powiedzieæ na temat wprowadzania katolicyzmu na ziemiach np zamieszka³ych przez S³owian U¶miech O przyczynê ich buntów prawie przez ca³e panowanie Piastów te¿ nie zapytam tak z uprzejmo¶ci U¶miech O inkwizycje nie zapytam bo tu i nie ma o co.
Alez pytaj, ¶mia³o. Nie zak³adaj, ¿e uniknê odpowiedzi... jak niektórzy. To by³o niedopuszczalne, karygodne, tragiczne i straszne. Wstyd mi za to, bardzo czêsto o tym my¶lê. Wiesz móg³bym w tym momencie zastosowaæ "logikê" niektórych forumowiczów  - to do¶wiadczenie by³o im potrzebne, powinni podziêkowaæ... straszne prawda? a taka logika czêsto pojawia siê w postach na tym forum. Zawsze niestety takie s± konsekwencje gdy cz³owiek próbuje zaj±æ miejsce Boga, gdy uwa¿a siê za boskiego, gdy zas³ania siê sposobem postrzegania - prawem do jego ca³kowitej dowolno¶ci. Jezus naucza³ inaczej - ewangelizowaæ nie znaczy zmuszaæ.

Rozumiem, ¿e o Jakubie od Ciebie siê nie dowiem dlaczego zgina³ z rêki s³ug KK
By³o niestety wiele innych morderstw w imiê chciwo¶ci i ¿±dz. Nigdy i nigdzie nie napisa³em, ¿e samo na³o¿enie sutanny daje ¶wiêto¶æ. Tak samo katolikiem nie jest osoba która siê tak deklaruje tylko osoba która zachowuje siê, a przynajmniej szczerze i mocno siê stara zachowywaæ zgodnie z przykazaniami, naukami Jezusa.

Dlaczego 100 lat czekano by og³osiæ Marie ¶wiêta i ,,wziêta ¿ywcem do nieba" te¿ nie U¶miech
Mo¿e pomys³ pojawi³ siê wcze¶niej, mo¿e szukano potwierdzenia - nawet po¶redniego - tej tezy. Z tych samych powodów ko¶ció³ nie og³asza od razu cudu, podchodzi mo¿liwie analitycznie do zdarzenia.

Co do z³amania golenia panu w rzece to troszkê mnie dziwi, ¿e nie s³ysza³e¶ ale przecie¿ jak nie posiadasz ST to zapytaj ksiêdza w ko¶ciele  U¶miech
No i po co te - kolejne ju¿ - insynuacje nt. braku mo¿liwo¶ci samodzielnego my¶lenia. Czy¿by¶ ze wszystkim od razu lata³ do innych, wujka?

Swoja droga je¿eli odrzucasz istnienie ¶wiata energii to z czysto fizycznego punktu widzenia nale¿a³o by zadaæ pytanie  dlaczego nikt nie widzia³ jak bóg wygl±da
Nie. Nie odrzucam, mam inny pogl±d, znacz±co inny od Twojego na to jak wygl±da ten ¶wiat energii.

Wiesz nie mam prawa oczekiwaæ, ¿e obroñca na tym forum KK przyzna, ¿e zdarza mu siê s³yszeæ g³upoty z ambony
Po pierwsze nie wystêpujê tutaj jako obroñca. Po drugie - nie musisz oczekiwaæ - moje krytyczne g³osy na pewne zdarzenia w KRK s±... na tym forum.

Mogê tez poinformowaæ Ciê szacowny, ¿e tzw przekonanym co¶ takiego jak merytoryczna dyskusja nie istnieje. Dlaczego? Dlatego, ¿e taki cz³owiek jest przekonany, ¿e wie ...pozwoli³em sobie ju¿ to wcze¶niej napisaæ
A czy¿ Ty nie jeste¶ przekonany, ¿e... wiesz? Czy¿ zarzucaj±c mi mylny ogl±d ¶wiata tym samym nie dajesz do zrozumienia, ¿e... wiesz jaki jest prawid³owy? tylko dlaczego od siebie to wypierasz jednocze¶nie przypisuj±c mi wiedzê/przekonania za... wadê?

Szacowny blu informacja jak postrzegali Jezusa jego aposto³owie znaczy siê oprócz £ukasza, Marka, Szaw³a i s³ug wymienionych jest mi znana - widzieli w nim Cz³owieka U¶miech Np Tomasza do tej pory nazywa siê ,,niewiernym Tomaszem" U¶miech
Ale ale, dlaczego wy³±czasz z grona aposto³ów wiarygodnych tych w/w? Dlaczego Tomasza nazwano niewiernym chyba wiesz?

Moim skromnym zdaniem dalsza ,,dyskusja"  to by³a by zwyczajna próba przekonania i jako taka k³óc±ca siê z zasad± poszanowania inno¶ci drugiego U¶miech
My¶la³em, ¿e nieci d³uzej "podyskutujesz" zanim padnie taka decyzja/zdanie. Tutaj przyznam - nie wyczu³em czasu.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #126 : Grudzieñ 19, 2012, 22:33:18 »

Nie ja wiele razy ucieka³em przed dyskusj±.

I znów pomówienie z twojej strony, odpowiem ci wiêc podobnie.
Czy ty, jeste¶ w stanie zrozumieæ ¿e ludzie maj± ca³kiem zajmuj±ce ¿ycie poza Pch, czy nie jeste¶ w stanie tego zrozumieæ?

Warujesz tu tak wytrwale ¿e musze spytaæ z sympatii, czy z czystego obowi±zku? Tak to retoryczne pytanie.

A wracaj±c do tre¶ci watku:

Ciekawy fragment który ujawnia, ¿e genez± wyznania wiary, by³y krwawe walki miêdzy wiernymi, których napuszczali na siebie biskupi:

Film 'Konstantyn Wielki'
36 min
"... Wkrótce jednak wybuch³y spory miêdzy ró¿nymi od³amami chrze¶cijan. W¶ród chrze¶cijan na wschodzie panowa³ wieki zamêt, toczy³y siê spory o naturê Chrystusa, oraz o to kto powinien sprawowaæ w³adzê w ko¶ciele.
Zwa¶nieni biskupi wysy³ali przeciw rywalom swoich wiernych. Skala przemocy przypomina³a prze¶ladowania sprzed dwudziestu lat.
Szukaj±c rozwi±zania Konstantyn za¿±da³ by biskupi zakoñczyli krwawy spór. Zwo³a³ w Nicei sobór, uczestniczy³o w nim trzystu biskupów. Cesarz nakaza³ im ustalenie jednej definicji wiary chrze¶cijañskiej. Tak powsta³o credo Nicejskie, wyznanie wiary który przetrwa³o 1600 lat i wci±¿ jest recytowane w ko¶cio³ach na ca³ym ¶wiecie. "Wierzê w jednego Boga, ojca Wszechmog±cego, stworzyciela rzeczy widzialnych i niewidzialnych i jednego pana Jezusa Chrystusa, syna bo¿ego jednorodzonego, który z ojca jest zrodzony"
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #127 : Grudzieñ 20, 2012, 18:27:51 »

Oczywi¶cie, ¿e wiem, ¿e maj± inne ¿ycie poza forum, choæ w przypadku niektórych zbytnio siê nie ró¿ni, ale to inny w±tek.
Jedyne czemu siê dziwiê, ¿e najpierw maj± du¿o czasu - np. roztaczanie nauk, potem nagle im brakuje - gdy dyskusja wchodzi na niewygodne dla ich wizerunku obszary; by po nied³ugim czasie (jak temat przycichnie) znowu mieæ go a¿ nadto. Ale ok, ich sprawa.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #128 : Grudzieñ 20, 2012, 18:49:22 »

Co innego jest przekazywanie informacji czêsto opartej na wyci±gniêciu wniosków z w³asnych do¶wiadczeñ  co innego próba przekonania drugiego.
Co innego reprezentowanie jakiej¶ partii grupy wyznaniowej organizacji co innego tylko siebie U¶miech
To chyba ka¿dy powinien zrozumieæ  U¶miech
Czym skutkuj± próby przekonania te¿ chyba ka¿dy wie.
Od siebie mogê dodaæ, ¿e maj± te¿ skutek energetyczny - zasada nieingerencji w rozwój drugiego.
Osobi¶cie staram siê zauwa¿yæ co mnie z drugim ³±czy a nie dzieli  U¶miech
Dodam te¿, ¿e o ile kto¶ nie próbuje zostaæ jakim¶ tam ro¿nej ma¶ci guru to zauwa¿aj±c, ¿e rozmowa przeradza siê w przekonywanie rezygnuje z niej, a przynajmniej tak powinien zrobiæ oczywi¶cie moim skromnym zdaniem. U¶miech
Dzielenie siê wnioskami nie jest bronieniem swoich racji - nie wiem jak mam czytelniej napisaæ.
Broni±c swoich racji, swojej w³asno¶ci...cz³owiek zaczyna walczyæ  U¶miech
Có¿ jak kto¶ lubi walczyæ jego sprawa.
Dla ka¿dego co innego U¶miech
to pa U¶miech

PS
arteq

..
Och, gdyby¶ tylko mia³ czym - rzuci³by¶ mi tym z satysfakcj± w twarz, no ale... jak widaæ nie masz.
Szacowny do³±czê do grona tych, którym brakuje czasu by z Tob± ,,dyskutowaæ" U¶miech

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 20, 2012, 19:01:30 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
goratha
Go¶æ
« Odpowiedz #129 : Grudzieñ 20, 2012, 20:33:58 »

Co innego jest przekazywanie informacji czêsto opartej na wyci±gniêciu wniosków z w³asnych do¶wiadczeñ  co innego próba przekonania drugiego.
Co innego reprezentowanie jakiej¶ partii grupy wyznaniowej organizacji co innego tylko siebie U¶miech
To chyba ka¿dy powinien zrozumieæ  U¶miech
Czym skutkuj± próby przekonania te¿ chyba ka¿dy wie.
Od siebie mogê dodaæ, ¿e maj± te¿ skutek energetyczny - zasada nieingerencji w rozwój drugiego.
Osobi¶cie staram siê zauwa¿yæ co mnie z drugim ³±czy a nie dzieli  U¶miech
Dodam te¿, ¿e o ile kto¶ nie próbuje zostaæ jakim¶ tam ro¿nej ma¶ci guru to zauwa¿aj±c, ¿e rozmowa przeradza siê w przekonywanie rezygnuje z niej, a przynajmniej tak powinien zrobiæ oczywi¶cie moim skromnym zdaniem. U¶miech
Dzielenie siê wnioskami nie jest bronieniem swoich racji - nie wiem jak mam czytelniej napisaæ.
Broni±c swoich racji, swojej w³asno¶ci...cz³owiek zaczyna walczyæ  U¶miech
Có¿ jak kto¶ lubi walczyæ jego sprawa.
Dla ka¿dego co innego U¶miech
to pa U¶miech

PS
arteq

..
Och, gdyby¶ tylko mia³ czym - rzuci³by¶ mi tym z satysfakcj± w twarz, no ale... jak widaæ nie masz.
Szacowny do³±czê do grona tych, którym brakuje czasu by z Tob± ,,dyskutowaæ" U¶miech

mily Przebisniegu- calkowicie masz racje co do skutkow  dyskusji :-)) Dlatego wlasnie  sie na forum nie udzielam , bo jeszcze nie doroslam, zeby to robic bez emocji. Na razie" cwicze" asertywnosc na   4 doroslych psach-czyli naszych  braciach mniejszych ze schroniska.Zdecydowanie bardziej sie z nimi dogaduje niz z ludzmi. Zawsze cieplo o tobie mysle , czytajac twoje posty- i pije twoje noworoczne zdrowko[ no nie, nie pifkiem, tylko wspanialym domowej  mojej robotki winem z aronii:-))]Moze chcialbys sprobowac, jesli nie mieszkasz dalej niz 50 km od W-wy:))
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #130 : Grudzieñ 20, 2012, 20:36:21 »

Nie wiem, czy widzieli¶cie, choæ stare jest.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #131 : Grudzieñ 21, 2012, 13:06:41 »

goratha
mily Przebisniegu- calkowicie masz racje co do skutkow  dyskusji :-)) Dlatego wlasnie  sie na forum nie udzielam , bo jeszcze nie doroslam, zeby to robic bez emocji. Na razie" cwicze" asertywnosc na   4 doroslych psach-czyli naszych  braciach mniejszych ze schroniska.Zdecydowanie bardziej sie z nimi dogaduje niz z ludzmi. Zawsze cieplo o tobie mysle , czytajac twoje posty- i pije twoje noworoczne zdrowko[ no nie, nie pifkiem, tylko wspanialym domowej  mojej robotki winem z aronii:-))]Moze chcialbys sprobowac, jesli nie mieszkasz dalej niz 50 km od W-wy:))

Szacowna dziêkuje bardzo za zaproszenie na winko z aronii  U¶miech
Mieszkam w Czo³owie  (ko³o W³oc³awka), ale je¿d¿ê s³u¿bowo do Wyszogrodu i my¶lê ¿e jak bêdzie cieplej itd.... to dam znaæ jak propozycja bêdzie aktualna to chêtnie siê winka poczêstuje - odwdziêczê siê pifkiem przyrz±dzanym w/g starej receptury U¶miech
Kontakt z naszymi braæmi mniejszymi ma t± dobr± stronê, ¿e trenuje wra¿liwo¶æ i my¶lomowê i nie porusza tych nie widocznych strun membrany odbioru wra¿liwego ¶rodeczka z sercem na czele U¶miech
I je¿eli ju¿ to czuje siê tylko ciep³o U¶miech
Ja mam kontakt z krukiem i kotem U¶miech
to pa Du¿y u¶miech

PS
Szacowny blu znany mi jest ten plakacik doskonale oddaj±cy akceptacje inno¶ci drugiego w wykonaniu KK U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 21, 2012, 13:07:50 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #132 : Grudzieñ 21, 2012, 13:49:42 »

No w³a¶nie a co z przysz³o¶ci± KRK ?
Co zadecyduje Benek ? ..hmm... U¶miech

Nie wiem, czy widzieli¶cie, choæ stare jest.

To by³o na czasie w 3D teraz to ju¿ wiadomo, ¿e to wszystko by³o dezinformacj±, by ludzie byli cisi, boj±cy siê i pos³uszni,
oraz by nie wiedzieli za du¿o bo by Im KRK w tym mieszali. to tak jak w Faraonie, ciemnot± lepiej siê rz±dzi !!!
Koniec tego nareszcie. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 21, 2012, 13:54:42 wys³ane przez komandos040 » Zapisane
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #133 : Grudzieñ 21, 2012, 17:04:50 »

Hej, a to znacie?

Dekalog1

20
1 Wtedy mówi³ Bóg wszystkie te s³owa:
2 «Ja jestem Pan, twój Bóg, który ciê wywiód³ z ziemi egipskiej, z domu niewoli.3 Nie bêdziesz mia³ cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie bêdziesz czyni³ ¿adnej rze¼by ani ¿adnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemi±! 5 Nie bêdziesz oddawa³ im pok³onu i nie bêdziesz im s³u¿y³, poniewa¿ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze wystêpek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzglêdem tych, którzy Mnie nienawidz±. 6 Okazujê za¶ ³askê a¿ do tysi±cznego pokolenia tym, którzy Mnie mi³uj± i przestrzegaj± moich przykazañ.

http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=70
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #134 : Grudzieñ 21, 2012, 23:16:16 »

My znamy, ale ...  Afro

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #135 : Grudzieñ 22, 2012, 19:09:06 »

A to znacie Du¿y u¶miech

Co zdarzy³o siê na Soborze w Nicei?

Chuck May

Czêsto jestem zagadywany przez krytyków chrze¶cijañstwa, którzy mówi±, ¿e w pierwszych stu latach istnienia ko¶cio³a Jezus postrzegany by³ jako dobry cz³owiek, nie jako Bóg.
By³o tak – mówi± – do czasu Soboru w Nicei w roku 325, kiedy to g³osowano na temat bosko¶ci Chrystusa i zaaprobowano to jako oficjaln± doktrynê.
Krytycy mówi±, ¿e Sobór w Nicei zosta³ zwo³any przez cesarza Konstantyna, który potrzebowa³ zjednoczonego chrze¶cijañstwa dla celów politycznych – dziêki Chrystusowi bêd±cemu Bogiem cesarz osi±gn±³by ten cel.
Tak wiêc z przyczyn politycznych chrze¶cijañstwo mia³o rzekomo wymy¶liæ koncepcjê, ¿e Jezus jest Bogiem.
Pozwolê sobie te¿ dodaæ, ¿e Konstantyn przyj±³ chrzest na ³o¿u ¶mierci , czyli za ¿ycia by³ hm ...poganinem Du¿y u¶miech
Dodam te¿, ¿e atrakcyjno¶æ religii katolickiej dla wierchuszki zapewnia³ dogmat, który zreszt± funkcjonuje do dzi¶ :Wszelka w³adza pochodzi od boga"
Czyli w³adca jest pomazañcem boskim - zamach na w³adce zamachem na religiê... Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #136 : Grudzieñ 22, 2012, 19:27:58 »

To by³o gdzie¶ wy¿ej. Konstantyn zwo³a³ sobór, bo biskupi organizowali lokalne wojny miêdzy sob±, oczywi¶cie w ich imieniu walczyli wierni.
Nic dziwnego zreszt±, mieli za przyk³ad Szaw³a, który "wyci±³" konkurencjê.

Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #137 : Grudzieñ 23, 2012, 22:04:12 »

Heh, temat i ostatnie przemy¶lenia tak mnie zainspirowa³y ¿e pod wp³ywem ¶wietnego kawa³ka Gregorianów napisa³am wiersz.  Jêzyk

Ale prosze najpierw zadbaæ o odpowiedni± atmosferê do wys³uchania siê w poezjê, czy odpalenie utworu:

<a href="http://www.youtube.com/v/Wb4_9cciW0o" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Wb4_9cciW0o</a>

"Bóg tego chce, maszerujmy wiêc.
Naprzód ile ci wystarczy si³.
Bóg chce tego, walczmy wiêc, znika ciemno¶æ z naszych serc.
W±tpliwo¶ci obce nam, teraz tê muzykê gram.
Tak wiêc nie oci±gaj siê, dzi¶ spe³nimy my¶li z³e.
Maszeruj±c krokiem równym, wprost ku wszystkim celom zgubnym.
Razem i z Imieniem Twym, choæby i w piekielny dym.
¦ciskam w d³oni swoj± broñ, wnet czerwona sp³ynie toñ.
I niech zgin± wszelkie mary, gus³a i pogañskie czary.
Nie oszczêdzim ni robaka, niechaj p³onie zdrada ¶wiata.
Ty mój Bo¿e wszystko wiesz, znasz li ka¿d± z moich ³ez.
Niech zap³aci za niewierno¶æ, cz³owiek który mia³ tê czelno¶æ
zw±tpiæ Panie w w Twoje Imiê, niecha sp³onie, niechaj zginie...

Szok
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 23, 2012, 22:26:37 wys³ane przez Enigma » Zapisane
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #138 : Grudzieñ 28, 2012, 11:27:56 »

Fajny wierszyk U¶miech
Doda³bym tylko pytanie o zasadno¶æ przetrzymywania w archiwach Watykanu te¿ dzie³ pisanych nie przez synów i córy KK tylko przez ten KK przejête - delikatnie nazywaj±c Cool
Czy¿by obawa o reakcje wiernych Cool
to pa Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #139 : Grudzieñ 28, 2012, 11:47:33 »

Heh, temat i ostatnie przemy¶lenia tak mnie zainspirowa³y ¿e pod wp³ywem ¶wietnego kawa³ka Gregorianów napisa³am wiersz.  Jêzyk

Ale prosze najpierw zadbaæ o odpowiedni± atmosferê do wys³uchania siê w poezjê, czy odpalenie utworu:

<a href="http://www.youtube.com/v/Wb4_9cciW0o" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Wb4_9cciW0o</a>

"Bóg tego chce, maszerujmy wiêc.
Naprzód ile ci wystarczy si³.
Bóg chce tego, walczmy wiêc, znika ciemno¶æ z naszych serc.
W±tpliwo¶ci obce nam, teraz tê muzykê gram.
Tak wiêc nie oci±gaj siê, dzi¶ spe³nimy my¶li z³e.
Maszeruj±c krokiem równym, wprost ku wszystkim celom zgubnym.
Razem i z Imieniem Twym, choæby i w piekielny dym.
¦ciskam w d³oni swoj± broñ, wnet czerwona sp³ynie toñ.
I niech zgin± wszelkie mary, gus³a i pogañskie czary.
Nie oszczêdzim ni robaka, niechaj p³onie zdrada ¶wiata.
Ty mój Bo¿e wszystko wiesz, znasz li ka¿d± z moich ³ez.
Niech zap³aci za niewierno¶æ, cz³owiek który mia³ tê czelno¶æ
zw±tpiæ Panie w w Twoje Imiê, niecha sp³onie, niechaj zginie...

Szok

wierszyk idealnie pasuje do tych co to lubi± na marsze chodziæ,-
idealnie.. Z³y

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #140 : Grudzieñ 31, 2012, 14:03:05 »

Witam,
wroce do tego najlepszego przyjaciela czlowieka, do psa. Jest on symbolem falszu, zdrady, obludy i jako taki paleta sie w historii.
Traktowany jako zdrajca wilka. Juz w starozytnosci zwano Slowian psami wlasnie, ciagnelo sie to dlugo, az do czasow sredniowiecza napewno. W konstelacji Syriusza mamy tez Psia Gwiazde, oddzialowujaca na Ziemie, i to od zarania. Mamy tez swietych o tej twarzy, nawet
Jezus mial z nimi do czynienia. Nawet nie ma co wspominac o Koranie. Chinczycy tez go nie darza miloscia.
Ale wszedzie siedzi. Nawet na wyspach. I podobno ma z delfinem wspolnego przodka. Czyli wlazl do wody.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #141 : Grudzieñ 31, 2012, 15:38:00 »

Szacowny chcia³bym Ci przypomnieæ, ¿e czytaj± nas te¿ go¶cie U¶miech
Wiêc proszê jak mówisz a to i z U¶miech
Co do nazw za¶ S³owian przez innych to proszê by³a ich ca³a gama U¶miech
No jako¶ trzeba by³o usprawiedliwiæ rzezie i najazdy i stosy ... Cool
Czy kto¶ przeprosi³?
Jak jeszcze ¿y³ K Wojty³a to w czasie jednej z pielgrzymek wypomnia³ Pomorzanom, ¿e kiedy¶ tam w ¶redniowieczu wypêdzili biskupa i wygnali lub pomordowali ksiê¿y Cool
Wiem, ¿e hm to dziwne, ale trochê mi siê ¶miaæ chcia³o jak patrzy³em na zdziwione miny nierozumiej±cych o co chodzi ludzi U¶miech
Normalnie nie zwróci³bym na to uwagi ale przecie¿ jak oczywi¶cie wierzyæ w zapiski Gala Anonima (czêsto przytaczane przez Bunscha w jego ksi±¿kach) to na pytanie Morawskiego pos³a, który widz±c  topionych z kamieniem przy szyi S³owian po³abskich - obojêtnym dla oprawców by³ wiek i p³eæ - dlaczego na to pozwalacie - biskupów by³o kilki i wielu duchownych - us³ysza³ odpowied¼ zdziwionego pytaniem biskupa toæ przecie¿ S³owianie tzn poganie poprawi³ siê bo przypomnia³ sobie ¿e hm pose³ wywodzi siê ze s³owiañskiego kraju U¶miech
Ale có¿ dla ka¿dego co innego Du¿y u¶miech
Dodam tylko, ¿e w ,,akceptacji inno¶ci drugiego" KK nie ustêpuje nikomu no mo¿e jakims radykalnym od³amom innych religii Cool
to pa Du¿y u¶miech

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #142 : Grudzieñ 31, 2012, 16:22:37 »

Witaj Przebisniegu,
Co do nazw za¶ S³owian przez innych to proszê by³a ich ca³a gama U¶miech
No jako¶ trzeba by³o usprawiedliwiæ rzezie i najazdy i stosy ..
dziekuje za zwrocenie uwagi i za uzupelnienie. Rzeczywiscie nie byla to jedyna nazwa.
No i kiedys nie bylo tylu licznych organizacji, zrzucajacych z samolotow worki ze stara maka dla ludzi masowo mordowanych.
pozdrawiam
nagumulululi
Go¶æ
« Odpowiedz #143 : Grudzieñ 31, 2012, 16:46:47 »

Witam,
wroce do tego najlepszego przyjaciela czlowieka, do psa. Jest on symbolem falszu, zdrady, obludy i jako taki paleta sie w historii.
Traktowany jako zdrajca wilka. Juz w starozytnosci zwano Slowian psami wlasnie, ciagnelo sie to dlugo, az do czasow sredniowiecza napewno. W konstelacji Syriusza mamy tez Psia Gwiazde, oddzialowujaca na Ziemie, i to od zarania. Mamy tez swietych o tej twarzy, nawet
Jezus mial z nimi do czynienia. Nawet nie ma co wspominac o Koranie. Chinczycy tez go nie darza miloscia.
Ale wszedzie siedzi. Nawet na wyspach. I podobno ma z delfinem wspolnego przodka. Czyli wlazl do wody.
Widzê znajome ... ju¿ goethe twierdzi³ gdzie siedzi inkluz.  Pies to niewolnik ale ... ¿yczê dalszych owocnych poszukiwañ w 2013 U¶miech

Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #144 : Grudzieñ 31, 2012, 17:06:12 »

kiedy¶ to bym wiele napisa³ w takim w±tku, ale teraz? starzejê siê Jêzyk no ale wierzê, ¿e 2013 bêdzie pocz±tkiem koñca tej religii...

amen Du¿y u¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #145 : Grudzieñ 31, 2012, 17:26:13 »

ok, niektórzy ju¿ wierzyli - przepraszam, zapewniali - ¿e koniec bêdzie do 2009 r.
to tak w kwestii formalnej.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #146 : Grudzieñ 31, 2012, 17:56:41 »

Tak w kwestii formalnej sprawdza³ kto¶ statystyki obecno¶ci niedzielnej w ko¶ciele  Cool
Dalej t³umy?
Dalej du¿o m³odzie¿y?
to pa Du¿y u¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #147 : Grudzieñ 31, 2012, 18:18:54 »

W kwestii formalnej to u mnie raz na miesi±c msza w niektórych ko¶cio³ach , a niektóre ca³kowicie zamkniête  , bo nie ma komu i dla kogo raz na tydzieñ, o raz na dzieñ od dawna siê ju¿ nie dyskutuje.
Pokazowe ¶wi±teczne w du¿ych miastach i w katedrach to tak , ale t³oku jak dawniej nie ma.

Zatem ten 2009 rok zrobi³ swoje chocia¿ niektórzy usilnie zapieraj± siê i¿ nic siê nie zmieni³o przez te trzy lata.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 31, 2012, 18:20:20 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #148 : Grudzieñ 31, 2012, 18:21:59 »

M³odzie¿y jakby coraz mniej, zajêta bardzo piciem po parkach i skwerkach, ewentualnie siedzeniem przed kompem, czy tez wyzywaniem starszych, okupowaniem miejsc w MZK... ale có¿ widaæ takie s± oznaki g³oszonego wzrostu ¶wiadomo¶ci i duchowo¶ci, oddzia³ywania gwiazd-matek etc. W ko¶ciele widzê natomiast ca³e rodziny naiwniaków, których to dzieci nie potrafi± odnale¼æ siê w aktualnym ¶wiecie - bo i przekl±æ to nie za bardzo umie, dzieñ dobry nauczycielowi powie po szkole na ulicy, miejsca ust±pi starszym w kolejce, g³upawych seriali nie chce - ku rozpaczy rodziców - ogl±daæ, od alkoholu za harcówk± stroni, po zakupy - o zgrozo! - pójdzie, w ksi±¿kach i lekcjach jak g³upie siedzi marnuj±c m³odo¶æ... jakie¶ to takie mama³ygi nie¿yciowe... ech, szkoda gadaæ. Ale jak to ma wyrosn±æ na ludzi jak rodzice nie daj± odpowiedniego przyk³adu - nie chcê siê za bardzo pok³óciæ, nie zamierzaj± siê rozwie¶æ - o przepraszam - obdarzyæ wolno¶ci±, oczywi¶cie w imiê mi³o¶ci, no chocia¿by jaki¶ ma³y skok w bok - a gdzie tam, g³upie to i wpatrzone od lat w sienie nawzajem, niedziele razem spêdzaj±, zamiast wyskoczyæ do marketa, a zamiast tego to co najwy¿ej dziadków odwiedz±. No dziecko nie ma szans na normalny - uduchowiony rozwój... I tak siê kisz± w tej 3G i wch³aniaj± to fizyczne po¿ywienie, zamiast siedzieæ sobie subatomowo w zapowiadanym 4G i od¿ywiaæ siê s³oñcem... jak to czyni± uduchowieni - oczywi¶cie zgodnie z wype³nieniem siê przekazywanych zawczasu "proroctw"...

Co do statystyk - podawane s± w... sylwestra, wystarczy pój¶æ i pos³uchaæ.

Có¿ niektórzy, zamiast ¶lepo wierzyæ "proroctwom" uduchowionych, rozgl±daj± siê i niestety nie widz± zapowiadanego upadku DO KOÑCA 2009 r. Do tego przespali zapowiadane rozdzielenie wymiarów... ale trzeba im to wybaczyæ - tacy s± za¶lepieni i niespostrzegawczy.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 31, 2012, 18:32:11 wys³ane przez arteq » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #149 : Grudzieñ 31, 2012, 19:05:12 »

Z tego, co ja tu widzê to chyba tak sobie jest, bo gdzie¶ od 3 gimnazjalnej ju¿ s± globalnie ustawieni na nie wobec lekcji religii, uczestnictwa w nabo¿eñstwach itd. Wiêkszo¶æ tych co uczêszczaj± jest raczej przymuszona przez rodziców. My¶lê, ¿e wiêkszo¶æ tej generacji nie da rady dowie¼æ do blokady 3-go oka.
O starszych nieco w tym kontek¶cie nie warto pisaæ, bo uczestnicz± wyj±tki.
Doros³ych w wieku "produkcyjnym" du¿o mniej, bo obecny styl i tempo ¿ycia daj± w ko¶æ.
Jedna grupa siê nie zmienia i powiedzia³bym jest nad aktywna - to starsi emeryci, ale to dla nich tradycja, choæ na moje oko tez ju¿ nie to co w latach 90-tych.

Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: