Poni¿sze, to raczej dotyczy pierwszej a nie drugiej twarzy chrze¶cijañstwa. Ale dla równowagi zamieszczam w tym w±tku. --------------------------------------------
Zakonnik z Jaros³awia: prosi³em o znak. Maryja upu¶ci³a koronydzisiaj, 08:50
"Nowiny24":
Zakonnicy z Jaros³awia nie maj± w±tpliwo¶ci, ¿e byli ¶wiadkami cudu. Z figur Matki Bo¿ej Bolesnej i Jezusa, znajduj±cych siê w o³tarzu g³ównym ko¶cio³a ojców dominikanów, bez ¿adnej ingerencji cz³owieka i jakichkolwiek czynników zewnêtrznych spad³y korony.
To by³ pi±tek 28 grudnia. Porann± mszê ¶wiêt± w bazylice Matki Bo¿ej Bolesnej w Jaros³awiu odprawia³ ojciec Lucjan Sobkowicz, subprzeor klasztoru. Przed obliczem Maryi, które stopniowo wy³ania³o siê spod zakrywaj±cego go obrazu ukl±k³ maj±c w sercu konkretn± pro¶bê.
Matko Bo¿a znajd¼ pieni±dze
Dwa dni wcze¶niej w rozmowie ze wspó³braæmi zaproponowa³, ¿eby przypadaj±ce w tym roku 300-lecie konsekracji bazyliki uczciæ poprzez wymianê starych, mosiê¿nych koron na g³owie Maryi i Jezusa.
Mia³ to byæ równie¿ sposób na wynagrodzenie Matce Bo¿ej zniewagi, jaka wcze¶niej wydarzy³a siê w Czêstochowie i podziêkowanie za dotychczasowe ³aski. Po kilku telefonach do jubilerów zda³ sobie jednak sprawê, ¿e na taki wydatek braci nie staæ.
– Wiedzia³em, ¿e przez remonty odk³adamy to ju¿ kolejny rok i bardzo mnie to bola³o. Dlatego wieczorem 27 grudnia poszed³em do kaplicy i zacz±³em siê modliæ – opowiada o. Lucjan, który jest równie¿ ekonomem klasztoru. – Powiedzia³em: Matko Bo¿a, je¿eli nie chcesz tych starych koron, daj znak i sama znajd¼ na nie pieni±dze, bo ja nie mam sk±d ich wzi±æ – wspomina wzruszony dominikanin.
Welon pozosta³ na miejscu
To dlatego faktu, ¿e nastêpnego dnia rano z figur Matki Bo¿ej Bolesnej i Jezusa równocze¶nie spad³y korony nie odczytuje jako zwyk³ego zbiegu okoliczno¶ci. Wszystko wydarzy³o siê podczas podniesienia obrazu zas³aniaj±cego Pietê.
W ko¶ciele by³o wtedy ok. 50 osób. Na oczach modl±cych siê korony upad³y w wewnêtrzn± niszê o³tarza za tabernakulum w dwóch przeciwnych kierunkach: ta Maryi w lewo, a Jezusa w prawo. Welon, który Naj¶wiêtsza Panienka ma na g³owie pozosta³ nienaruszony.
Koron od sierpnia nikt nie dotyka³ i nie podnosi³, a sam obraz jest zbyt daleko od figury, ¿eby móg³ o ni± zahaczyæ. Ciê¿kie korony nie mog³y te¿ spa¶æ same.
- One maj± za du¿y obwód, dlatego ¿eby siê trzyma³y nasunêli¶my je bardzo nisko na czo³o, prawie na ³uk brwiowy Maryi. Za koronê mo¿na by³o podnie¶æ do góry ca³± Pietê, dlatego ¿adne drgania nie mog³y ich str±ciæ. Musia³by trz±¶æ siê ca³y o³tarz g³ówny – t³umaczy dominikanin. – To nie jest ¿aden dogmat wiary, mo¿na w to wierzyæ lub nie. Ja wiem o co siê modli³em, co pó¼niej dzia³o siê w moim sercu i co teraz dzieje siê w parafii – dodaje.
Przynosz± z³oto i srebro
Bo wie¶æ bardzo szybko obieg³a Jaros³aw i okolice. Przed cudown± figur± modli siê coraz wiêcej wiernych, którzy jako wota przynosz± z³oto i srebro. Mimo, ¿e o to dominikanie w ogóle nie prosili. W¶ród nich s± m.in. obr±czki, kolczyki, pier¶cionki, zastawy i sztuæce czêsto z do³±czonymi karteczkami zawieraj±cymi podziêkowanie za otrzymane ³aski.
Dominikanie zebrali ju¿ 2,5 kg srebra i 40 dag z³ota. Nie maj± w±tpliwo¶ci, ¿e taka ilo¶æ kruszcu pozwala my¶leæ o nowych koronach. Chc± zawie¼æ je do Rzymu, aby pob³ogos³awi³ je papie¿ Benedykt XVI. Rekoronacja cudownej figury przewidziana jest na 15 wrze¶nia, w ¶wiêto Matki Bo¿ej Bolesnej.
W parafii ogromne poruszenie
Do tego czasu ka¿dego 13. dnia miesi±ca podczas nabo¿eñstw fatimskich bêdzie odprawiana nowenna.
- Maryja potrzebowa³a gestu, wyrazu mi³o¶ci. Nie samego srebra i z³ota, bo na to jest zbyt pokorna. Chcia³a byæ jeszcze bardziej obecna w naszym ¿yciu, przypomnieæ o tym, ¿e tu jest i siê o nas troszczy. A nas, pracuj±cych tu braci zmobilizowaæ do szerzenia jej kultu – mówi o. Lucjan.
To ju¿ siê uda³o, bo do klasztoru zg³aszaj± siê modl±cy siê tu wierni, którzy dziêki wstawiennictwu Maryi do¶wiadczyli ³ask. Trzy osoby zosta³y uzdrowione z nowotworów m.in. p³uc i trzustki. Jedna z nich, mieszkanka os. Armii Krajowej przynios³a dokumentacjê medyczn±, m.in. zdjêcia rentgenowskie io¶wiadczenie lekarskie kwalifikuj±ce jej przypadek jako cud.
"Nowiny24" Anna Janik
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/rzeszow/zakonnik-z-jaroslawia-prosilem-o-znak-maryja-upusc,1,5394230,region-wiadomosc.html-----------------------------------------
Nie wiem, jak to jest z tymi cudami czynionymi przez Matkê Bo¿±, ale jako¶ trudno mi przej¶æ obojêtnie, jak o tym czytam. Dlaczego? Bo mia³am wiele przyk³adów z moj± mam±, która nie by³a praktykuj±ca katoliczk±, nie chodzi³a do ko¶cio³a, jednak mocno wierzy³a w Matkê Bo¿± i w dramatycznych momentach zwraca³a siê do niej i bywa³a wys³uchiwana, a dwukrotnie MB uratowa³a mojej mamie ¿ycie.
Pierwszy przypadek mia³ miejsce podczas bombardowania w Warszawie i mog³abym to uznaæ za bajdurzenie, bo mama by³a wówczas ma³± dziewczynk±. Mog³o siê jej co¶ przewidzieæ. Jednak przez ca³e ¿ycie uparcie twierdzi³a, ¿e tu¿ przed bombardowaniem, gdy sz³a z ciotk± ulic± na niebie ukaza³a siê jej MB i wskaza³a palcem na pobliski ko¶ció³. Tam siê schroni³y a za chwilê ca³a ulica by³a w gruzach.
Drugi przypadek, niestety ju¿ nie mo¿e byæ uznany przez mój racjonalny umys³ za bajdurzenie, bo sama by³am tego ¶wiadkiem. Mama mia³a raka p³uc, lekarze nie dawali szans na wyleczenie. Mia³a zostaæ przewieziona z suwalskiego szpitala do bia³ostockiej kliniki na jakie¶ dodatkowe badania, bo tam jedynie by³a dostêpna specjalistyczna aparatura (ju¿ nie pamiêtam jaka). Na parê dni przed wyjazdem mama uda³a siê do szpitalnej kaplicy i tam gor±co prosi³a MB o ratunek. I sta³ siê cud. Gdy za¿±da³a ponownych badañ, okaza³o siê, ¿e po raku nie ma ¶ladu. ¯y³a jeszcze ponad dwadzie¶cia lat.
Nie wiem, czy to mojej mamy g³êboka wiara to sprawi³a, czy faktycznie Matka Bo¿a, ale jest wielu ludzi, którzy oddaj± siê pod jej opiekê i s± wys³uchiwani. Nie mi obalaæ owe twierdzenia, bo tak naprawdê, sk±d mogê wiedzieæ, jakie i czyje si³y tu dzia³aj±?
Mo¿e to ludzka wiara gromadzi jak±¶ pulê energii, która jest potem odpowiednio dzielona i wykorzystywana w¶ród wierz±cych? A mo¿e co¶ zupe³nie innego…… ? ? ?
W ka¿dym razie w¶ród wszystkich cudów najwiêcej wydaje siê byæ tych z udzia³em Matki Bo¿ej. Przynajmniej odnoszê takie wra¿enie.
No to pa