east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1000 : Pa¼dziernik 23, 2012, 12:52:14 » |
|
Problem PHI jest taki, ¿e bije siê z "gównem" , a jak tak, to siê do niego przylepia.
Nie ma tam ani s³owa o Januszu,z którym nota bene ¿aden PHI siê nie bije i nie bi³, ale za to kupa wyobra¿eñ Abstrahuj±c ca³kowicie od tego kto, czym, kiedy, kogo i w jakim celu... z powodów czysto poznawczych/edukacyjnych chcia³bym siê dowiedzieæ co/kogo mia³e¶ East na my¶li, ogólnie jakie jest to drugie znaczenie, to ukrywaj±ce siê pod cudzys³owem. Znaczenie s³owa w cudzys³owiu u¿yte by³o w sensie nieprzyjemnych tre¶ci przyklejaj±cych siê do cz³owieka co w sposób trwa³y i "brzydko pachn±cy" przeinacza sens jego postawy tudzie¿ wypowiedzi. Ludzie do których siê takie tre¶ci przyklej± nie s± traktowani powa¿nie a tylko oceniani "na czuja" przez pryzmat tego ,co siê przyklei³o. Przeto tacy ludzie zaczynaj± dosadniej wyra¿aæ siebie, aby przebiæ siê przez przykre "zapachy" i za to dostaj± po g³owie nie odniós³szy zamierzonego efektu wywo³ania refleksji u interlokutora. Jest to jak widaæ nieskuteczny sposób postêpowania "obklejonej fekaliami" osoby. Kwestia rzeczonego cudzys³owia odnosi³a siê do sponiewieranej (wyja¶nionym znaczeniem) osoby PHI , do nikogo innego. Drogi Artku, czy ¿yczysz sobie wyja¶nieñ co do dalszych wyra¿eñ u¿ytych w kolejnych cudzys³owiach ?
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1001 : Pa¼dziernik 23, 2012, 13:11:12 » |
|
Ptaku, mam ma³e pytanie. Czy kiedykolwiek wnioskowa³a¶ o karê/ostrze¿enie, etc. dla kogokolwiek z tego forum? Owszem, wnioskowa³am, ale zawsze o zniesienie kary.
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1002 : Pa¼dziernik 23, 2012, 14:16:46 » |
|
A jak nie pot³uczesz tablic ani szczê¶cia nie znajdziesz , to chocia¿ siê po¶miejesz , o ile do ¶miechu Ci bêdzie
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1003 : Pa¼dziernik 23, 2012, 16:27:21 » |
|
Owszem, wnioskowa³am, ale zawsze o zniesienie kary. Pytanie by³o proste i... inne. Czy nigdy na forum nie wnioskowa³a¶ o karê administracyjn±.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1004 : Pa¼dziernik 23, 2012, 17:49:28 » |
|
Tak Artqu, pytanie by³o proste i odpowied¼ prosta. Nie mam zwyczaju wnioskowaæ potajemnie (czyli na PW) o karanie kogokolwiek, w przeciwieñstwie chocia¿by do Ciebie. A na forum? Wszystko jest zapisane, przewertuj je i bêdziesz wiedzia³. Mi szkoda czasu. To pa
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
Punkty Forum (pf): 29
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1370
|
|
« Odpowiedz #1005 : Pa¼dziernik 23, 2012, 17:59:03 » |
|
Niestety Eastcie ....ja odebra³em podobnie jak Janneth znaczenie s³owa w cudzys³owie , ale mniejsza o to. Najwa¿niejsze w tym jest to, jak reaguje na przyznany minusowy punkt czyli ostrze¿enie, ''skarcony'' forumowicz. Jeden zrozumie, ¿e pope³ni³ jaki¶ b³±d i bêdzie stara³ siê nie tworzyæ dalej niepotrzebnych konfliktów. Ale.... s± i tacy, których naruszone JA spowoduje walkê do ''ostatniej kropli krwi'' czyli jak to sam ³adnie uj±³e¶, bêdzie przykleja³ nieprzyjemne tre¶ci, ale akurat w tym wypadku innym nie widz±c oczywi¶cie nic nagannego w swoim postêpowaniu. Przyznawane przez administracjê i moderatorów minusowe punkty nikim nie poniewieraj±, maj± zwróciæ tylko uwagê na naruszenie zasad obowi±zuj±cych na tym forum i nic wiêcej. Natomiast nagminne naruszanie tych zasad jest ju¿ inaczej traktowane, szczególnie wówczas, gdy osoba której udzielono ostrze¿enia obra¿a pilnuj±cych porz±dku i dzia³a na niekorzy¶æ forum. P.S. Poczucie humoru mam, ale gdy kto¶ twierdzi, ¿e po jakiej¶ mojej ''akcji'' we wrze¶niu wyzwoli³ siê ca³y ci±g spektakularnych nastêpstw w kosmosie a jeszcze inny kto¶ twierdzi, ¿e za to stanê przed s±dem rady galaktycznej......to strach siê ¶miaæ.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1006 : Pa¼dziernik 23, 2012, 18:31:38 » |
|
P.S. Poczucie humoru mam, ale gdy kto¶ twierdzi, ¿e po jakiej¶ mojej ''akcji'' we wrze¶niu wyzwoli³ siê ca³y ci±g spektakularnych nastêpstw w kosmosie a jeszcze inny kto¶ twierdzi, ¿e za to stanê przed s±dem rady galaktycznej......to strach siê ¶miaæ. Janusz, jest to tzw. efekt motyla. A waga skutków zale¿y od jego wagi, znaczy siê tego motyla. No i pewnie ¦lê¿a mia³a co¶ z tym wspólnego. Ja bym siê chyba jednak trochê ba³a, ale zrobisz, jak zechcesz.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1007 : Pa¼dziernik 23, 2012, 19:23:23 » |
|
Nie mam zwyczaju wnioskowaæ potajemnie (czyli na PW) o karanie kogokolwiek, w przeciwieñstwie chocia¿by do Ciebie. Ptaku, jedynie stwarzasz wra¿enie ¿e odpowiadasz konkretnie na pytanie - dodaj±c do mojej tre¶ci pewne "ale/warunek" i wtedy ochoczo odnosisz siê w odpowiedzi do TEGO warunku. Tak by³o za pierwszym razem - uciek³a¶ opowie¶æ o innej czynno¶ci ni¿ zadana w pytaniu. Przed chwil± to samo - warunek - ¿e nie zg³asza³a¶ na... PW, a pytanie by³o o komplet mo¿liwo¶ci jakie daje forum (a to przecie¿ równie¿ "zg³o¶ do moderacji" czy te¿ zwyk³y post)... Aha, a na koñcu "kiarowa" zagrywka - "sam sobie znajd¼". To co tak± postaw± prezentujesz to zwyk³y zabieg socjotechniczny. :] Ale ok, Twój cyrk i Twoje ma³py. Nie, ¿adne PW, tylko je¿eli ju¿ to zwyk³e zg³o¶ do moderacji, a to ró¿nica i nigdy nie ukrywa³em jak mia³em jakie¶ zastrze¿enia. Co do "skryto¶ci" tre¶ci - zapewne dowodem na t± tezê jest fakt, ¿e chyba jako jedyny z ca³ego forum napisa³em, ¿e ka¿dy na przyzwolenie aby zawsze ¶mia³o ujawniaæ moje PW... * zaedytowano po pó¼niejszej wypowiedzi Ptaka (tre¶æ pisana równolegle z postem Ptaka)
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2012, 19:35:27 wys³ane przez arteq »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #1008 : Pa¼dziernik 23, 2012, 19:29:11 » |
|
ciekawe czy to o tego motyla darmozjada chodzi?
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1009 : Pa¼dziernik 23, 2012, 19:31:49 » |
|
Nie, Artqu, nigdy nie zg³osi³am nic do moderacji, nawet nie wiedzia³am o takiej opcji, ani gdzie ona jest. To nie moja domena, wolê pisaæ publicznie. I w ogóle, co to za przes³uchanie? W jakim celu? ciekawe czy to o tego motyla darmozjada chodzi? Songo, którego motyla darmozjada masz na my¶li?
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2012, 19:34:49 wys³ane przez ptak »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #1010 : Pa¼dziernik 23, 2012, 19:36:37 » |
|
ciekawe czy to o tego motyla darmozjada chodzi? Songo, którego motyla darmozjada masz na my¶li? tego co to siê z g±sienicy przepoczwarzy³ w innym w±tku
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1011 : Pa¼dziernik 23, 2012, 20:24:27 » |
|
Ptaku, jedynie stwarzasz wra¿enie ¿e odpowiadasz konkretnie na pytanie - dodaj±c do mojej tre¶ci pewne "ale/warunek" i wtedy ochoczo odnosisz siê w odpowiedzi do TEGO warunku. Tak by³o za pierwszym razem - uciek³a¶ opowie¶æ o innej czynno¶ci ni¿ zadana w pytaniu. Przed chwil± to samo - warunek - ¿e nie zg³asza³a¶ na... PW, a pytanie by³o o komplet mo¿liwo¶ci jakie daje forum (a to przecie¿ równie¿ "zg³o¶ do moderacji" czy te¿ zwyk³y post)... Aha, a na koñcu "kiarowa" zagrywka - "sam sobie znajd¼". To co tak± postaw± prezentujesz to zwyk³y zabieg socjotechniczny. :] Ale ok, Twój cyrk i Twoje ma³py. Wiesz co Arteq? Po pierwsze, zupe³nie nie wiem o co Ci chodzi. Po drugie, spójrz na siebie i swoje manipulacje oraz przestañ pomawiaæ ludzi. Jeszcze raz powtarzam, nigdy, niczego do moderacji nie zg³asza³am, spytaj o to Administracjê. Kiedy¶, chyba jeszcze na starym forum pisa³am do Stolo i Darka na PW, ale jedynie w obronie osoby nies³usznie zbanowanej i na jej ¿yczenie. Je¶li mam jakie¶ zastrze¿enia, np. do czynionej niesprawiedliwo¶ci przez administracjê, zawsze piszê o tym publicznie. Gdy¿ uwa¿am, ¿e jest to jedynie s³uszny sposób na za³atwianie spraw dotycz±cych nas wszystkich. Masz do tego wgl±d, jak ka¿dy. Regulaminowe karanie ludzi uwa¿am za niemoralne oraz zbêdne i chyba nie raz da³am wyraz memu stanowisku. Masz co¶ do mnie, napisz wprost i nie czyñ podchodów, bo robi siê to ¿enuj±ce, panie „sprawiedliwy”. Widzê, ¿e uprzejmo¶æ nie zawsze pop³aca, czasami lepiej zwyczajnie kogo¶ olaæ, by siê nie „brudziæ”. Tyle w temacie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 23, 2012, 20:25:57 wys³ane przez ptak »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1012 : Pa¼dziernik 23, 2012, 20:30:37 » |
|
Ale po co siê napinaæ? Zada³em pytanie, us³ysza³em Twoje stanowisko, przedstawi³em swoje i tyle. Co do pierwszych sposobów odpowiedzi na pytania - sposób "na polityka", dlaczego - wyja¶ni³em.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1013 : Listopad 05, 2012, 19:51:15 » |
|
¯a³osne Songo, naprawdê ¿a³osne, bo zanim przeczyta³e¶ namacalne dowody które przedstawi³em na Twoje ¿±danie (khmm... chyba jeszcze jest wieczór?), wyda³e¶ ju¿ wyrok. Ale... tak naprawdê wyda³e¶ wyrok ju¿ po kilkunastu minutach od lamentu Kiary. Bardzo ¼le to ¶wiadczy o Twojej postawie, bo skoro - co widaæ bezdyskusyjnie w tej sytuacji - nawet nie mia³e¶ zamiaru zapoznaæ siê z moim stanowiskiem (o które - sam wyst±pi³e¶) by³o okazaæ chocia¿ minimum szacunku ze wzglêdu na po¶wiêcony Ci czas. A dla samego siebie by³o stworzyæ chocia¿ minimum z³udzenia, ¿e starasz siê byæ minimalnie obiektywnym.
Dla jasno¶ci - nie lamentujê, ¿e otrzyma³em awansem punkt ujemny, to ¿aden problem, w przeciwieñstwie do wy¿ej opisanej sytuacji/postawy.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #1014 : Listopad 05, 2012, 19:58:06 » |
|
..otó¿ @Artek, "krêcisz kota ogonem" jak nikt inny- mniejsza o to,- mog³e¶ edytowaæ/usun±æ/sprostowaæ ten post od wczoraj, ale nie mia³e¶ takiego zamiaru,- a teraz "gorzkie ¿ale" Tu nie s±d grodzki i wyroków nie ma!
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1015 : Listopad 05, 2012, 20:39:46 » |
|
Przecie¿ pisa³em - ¿adne gorzkie ¿ale, nie lamentujê - wyra¼nie to napisa³em w poprzednim po¶cie, wiêc proszê - daruj sobie te si³owe insynuacje. Fakt, postu nie zamierza³em zedytowaæ bo... nie ma w nim niczego co narusza³oby regulamin, nie napisa³em w nim nieprawdy. Je¿eli konsekwencj± takiego stanu ma/maj± byæ -pf, ban, etc. przyjmê to i po sprawie. Jestem spokojny bo kwesti± czasu jest kiedy prawda wyjdzie na jaw i wtedy nie ja bêdê siê wstydzi³.
Co do "sprostowania"/wyja¶nieñ - zamie¶ci³em je, ale wyda³e¶ wyrok zanim siê z nimi raczy³e¶ zapoznaæ - i to jest fakt (mo¿na sprawdziæ po godzinie napisania postów - kiedy ja edytowa³em poprzez zamieszczanie dowodów, Ty wyda³e¶ ju¿ decyzjê). Na tym zakoñczê.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2012, 20:40:31 wys³ane przez arteq »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #1016 : Listopad 05, 2012, 20:42:41 » |
|
to twoja subiektywna ocena zdarzeñ tym razem.. co by¶ nie nawpisywa³- to jest twoja prywatna wiedza i nikogo wiêcej
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1017 : Listopad 05, 2012, 21:58:32 » |
|
Przepraszam, ¿e jeszcze wtr±cê jedno zdanie - czy móg³by¶ mi wyja¶niæ gdzie jest miejsce na subiektywno¶æ w widniej±cych godzinach napisania postów? edit: W odniesieniu do bezpodstawnych zarzutów jakobym swoj± wypowiedzi± oczerni³ Kiarê: No chyba, ¿e w wyniku mieszania ludziom w g³owie da siê naci±gn±æ tych¿e na sponsoring wycieczki ewentualnie inne fanty? i regulamin: „- zawieraj±cych pomówienia – informacje obarczaj±ce niepotwierdzonymi zarzutami inne osoby (art. 23 Kodeksu cywilnego). Wiadomo¶æ zostanie usuniêta, a moderator zwa¿ywszy na okoliczno¶ci oraz ujawnione informacje, mo¿e przyznaæ u¿ytkownikowi ostrze¿enie (-1pf)”
@Artek,- po pierwsze primo tu nie s±dy publiczne- tylko NFPCh., i nic nie mo¿esz udowodniæ po drugie primo w moim i nie tylko moim przekonaniu naruszy³e¶ ten punkt reg., ale wszystko jest subiektywne i tu na forum mo¿esz siê jeszcze odwo³aæ do Adminów,- ja z kolei zrobiê tak jak napisa³em w moim poprzednim poscie, chyba ¿e sam zechcesz to rozwi±zaæ inaczej. To tyle z mojej strony, czekam do wieczora.podajê ¿±dane dowody: arteq: w odpowiedzi na Twoje pytanie, odpowiedz brzmi Nie Kiara za siebie nie placila.Wyjazd zostal Jej oplacony.To wszystko pozdrawiam - Ela - co potwierdza moje s³owa o sponsorowaniu wycieczki. Twoje oszustwa przechodza Ciebie i to az nadto.Powiedzialas do Mnie,ze Twoj komputer nie dziala, dlatego powiedzialam,ze postaram sie przywizdz komputer.Oczywiscie jak juz na miejscu zdazylam sie przekonac to bylo nastepne z Twoich klamstw.U mojego brata w domu powiedzialam do Ciebie przy wszystkich , ze w zwiazku z Twoim popsutym komputerem przywiozlam dobry i do uzytku. - co potwierdza uwagê o otrzymywaniu prezentów-fantów od osób przed którymi roztacza³a ró¿ne wizje (w tym przypadku El¿biet±). W zwi±zku z powy¿szym oczekujê: 1. wycofania siê z decyzji o na³o¿eniu kary 2. edycji postu przez Songo w zakresie tre¶ci w którym to stwierdza, ¿e oczerni³em Kiarê. 2a. w ¶wietle powy¿ej przytoczonych postów zarzut ¿e oczerniam jest... pomówieniem, wszak El¿bieta (osoba bezpo¶rednio uczestnicz±ca w wydarzeniach) potwierdzi³a moje s³owa w zwi±zku z tym bezzasadnym jest powo³ywanie siê na s³owo "niepotwierdzone". Tyle.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2012, 22:56:13 wys³ane przez arteq »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 23
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1642
Email
|
|
« Odpowiedz #1018 : Listopad 05, 2012, 23:26:44 » |
|
Pamiêtam spiêcie na linii Kiara - El¿bieta doskonale. Pamiêtam te¿, ¿e wcze¶niej - na d³ugo przed owym spiêciem - to w³a¶nie El¿bieta wstawia³a siê za Kiar± w ka¿dym przypadku; nie roztrz±saj±c go przesadnie, rzec by siê chcia³o - na ¶lepo. Animozji w stosunku do Kiary zawsze by³o mnóstwo, ze wszelkich stron forum, a ka¿dy, kto wtedy mia³ jej co¶ do zarzucania, napotyka³ najpierw na pancerz (El¿ebietê) i zanim zdo³a³ siê z w³a¶ciw± osob± porozumieæ/skonfrontowaæ, musia³ rachowaæ siê z nikim innym, jak w³a¶nie z El¿biet±.
Nie przypominam o tym z przypadku. Dziwnym zrz±dzeniem losu ka¿dy, kto mia³ okazjê poznaæ Kiarê osobi¶cie, wypowiada siê o niej negatywnie b±d¼ przynajmniej, udelikatniaj±c, z mieszanymi odczuciami i wyra¼n± niechêci±, by w ogóle o niej mówiæ. Spotkanie Kiary z El¿biet± równie¿ nale¿a³oby zaliczyæ do tych mniej udanych, których wynik wa³kowany by³ na forum publicznym, a postronnym u¿ytkownikom powinien daæ wówczas wiele do my¶lenia. Gdybym od pocz±tku nie mia³a z³ych przeczuæ co do Kiary, posty El¿biety wziê³abym na pewno za przestrogê przez bli¿szymi, a w³a¶ciwie to jakimikolwiek z ni± kontaktami. Nie zosta³y one wówczas w ¿aden sposób ukarane, a co za tym idzie, nie do koñca rozumiem, czemu teraz karaæ Artka, który do nich siê odwo³uje.
Z wieloma forami mia³am do czynienia (równie¿ z takimi, gdzie prowadzony jest system sprzeda¿y jakich¶ produktów; gdzie konta maj± reklamodawcy, us³ugodawcy i sklepy) i zauwa¿y³am, ¿e administracja takich for za punkt honoru upatruje sobie ¶ledzenie wiarygodno¶ci i rzetelno¶ci tych¿e, a gdy pojawiaj± siê negatywne opinie o ich dzia³alno¶ci, ostrzega przed nimi pozosta³ych potencjalnych klientów (czyli u¿ytkowników forum). Tutaj nie ma takiej samej sytuacji, ale jest analogiczna, i co mnie dziwi - rozpatrywane jest dobro jednostki (o w±tpliwej jak dla mnie rzetelno¶ci), a nie ogó³u.
Je¶li za¶ o pomówienie (znies³awienie) rzecz rozbijaæ, to tutaj, Kiaro i Songo, te¿ nie do koñca macie racjê, albowiem:
"Istniej± dwa kontratypy dla tego czynu zabronionego. Nie ma przestêpstwa, je¿eli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy (art. 213 § 1 k.k.) oraz nie pope³nia przestêpstwa znies³awienia, kto publicznie podnosi lub rozg³asza prawdziwy zarzut, który s³u¿y obronie spo³ecznie uzasadnionego interesu lub dotyczy postêpowania osoby pe³ni±cej funkcjê publiczn±. Je¿eli zarzut dotyczy ¿ycia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy mo¿e byæ przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeñstwu dla ¿ycia lub zdrowia cz³owieka albo demoralizacji ma³oletniego (art. 213 § 2 k.k.)."
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1019 : Listopad 05, 2012, 23:43:09 » |
|
Chwileczkê, wyra¼nie wskaza³em potwierdzenie moich przemy¶leñ - posty osoby stykaj±cej siê z Kiar± w realu.
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #1020 : Listopad 05, 2012, 23:50:36 » |
|
A co ja wy¿ej napisa³am?
|
|
|
|
|
|
|
Przebi¶nieg
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1021 : Listopad 18, 2012, 17:30:51 » |
|
janneth Pamiêtam spiêcie na linii Kiara - El¿bieta doskonale. Pamiêtam te¿, ¿e wcze¶niej - na d³ugo przed owym spiêciem - to w³a¶nie El¿bieta wstawia³a siê za Kiar± w ka¿dym przypadku; nie roztrz±saj±c go przesadnie, rzec by siê chcia³o - na ¶lepo. Animozji w stosunku do Kiary zawsze by³o mnóstwo, ze wszelkich stron forum, a ka¿dy, kto wtedy mia³ jej co¶ do zarzucania, napotyka³ najpierw na pancerz (El¿ebietê) i zanim zdo³a³ siê z w³a¶ciw± osob± porozumieæ/skonfrontowaæ, musia³ rachowaæ siê z nikim innym, jak w³a¶nie z El¿biet±. Klasyczny przyk³ad relacji uczeñ - mistrz Dopóki mistrz poszerza ¿e tak siê wyra¿ê pojemno¶æ ucznia zachodzi miêdzy nimi synteza. Oboje zyskuj± bo wspó³pracuj±. Czêsto mistrz imponuje uczniowi na zasadzie zakochania siê w drugim. I tak jak w okresie zauroczenia drugim widzi siê tylko to co najlepsze ....itd itd Jeden przekazuje to co wie drugi np p³aci za farbê i maluje mu pokój.... Przychodzi jednak czas kiedy uczeñ przestaje byæ uczniem i wtedy hm je¿eli mistrz siê w porê nie zorientuje i nie zaakceptuje tego faktu to rola adiutanta zamienia siê na role przeciwnika. Zwyk³y mechanizm przeciwstawnych biegunów Plus- minus, biel- czerñ, dobro- z³o, mi³o¶æ- nienawi¶æ... Szkoda, ¿e tak ma³o mistrzów zauwa¿y³o, ¿e czas nauki dobieg³ do koñca, a teraz zwyczajnie nadszed³ czas realizacji tego co siê nauczy³o Oczywi¶cie s± te¿ przypadki, ¿e uczeñ nie ukoñczy³ terminu i wtedy wraca tam sk±d przyszed³ to pa
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2012, 17:32:36 wys³ane przez Przebi¶nieg »
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 32
Wiadomo¶ci: 1696
|
|
« Odpowiedz #1022 : Listopad 18, 2012, 18:14:23 » |
|
Z zewn±trz to zawsze inaczej wygl±da. Ja tam wiem swoje, ¿e ¿adnego przypadku nie da siê podci±gn±æ pod nasze ramy, nasze zrozumienie, nie ma takiej mo¿liwo¶ci, nie tutaj. Zwraca³em wasz± uwagê na brak ca³kowitych danych, aby kogokolwiek oceniaæ, czy os±dzaæ od najbli¿szych pocz±wszy, a co mówiæ o obcych. W dra¿liwych sytuacjach zawsze jest wiêcej pomiêdzy wierszami, ni¿ tego co powiedziano wprost. Dlatego generalnie staram siê nie oceniaæ i nie szufladkowaæ innych, bo zdajê sobie sprawê, ¿e to daremny trud. O innych konsekwencjach nie trafionych ocen mo¿na wszêdzie poczytaæ.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1023 : Listopad 18, 2012, 19:37:08 » |
|
Fe, ale wstyd. To jest forum ludzi uduchowionych? Nie rozumiem jakim prawem znowu jest pranie czyichs brudow? Niech kazdy popatrzy na siebie, czy napewno jest taki perfekt jak sie sobie przedstawia.
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #1024 : Listopad 18, 2012, 20:54:42 » |
|
Klasyczny przyk³ad relacji uczeñ - mistrz Od takich konszachtów trzymam siê na szczê¶cie z daleka, wiêc fragmentarycznie, chc±c nie chc±c, przynajmniej co do czê¶ci teorii, muszê ci zawierzyæ i siê z tob± zgodziæ. Z praktyk± jednak jak w praniu, ró¿nie bywa
|
|
|
|
|
|
|
|