Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 21:01:17

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 42 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pręgierz -> komentarze i pytania  (Przeczytany 473377 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #525 : Kwiecieñ 18, 2010, 20:07:12 »

Musze przyznac ze nie spodziewalam sie wlasnie po tobie takiej wypowiedzi. Jednak niestety nie bede sie dalej wypowiadala. W calej tej sprawie nie chodzi tylko o mnie, w tym wszystkim bierze udzial cale nasze forum.
Wystarczajaco duzo wypowiadali sie inni, ale to trafia tak do Dariusza i Janneth jak grochem o sciane.
Z Twojej wypowiedzi wynika ze tak wlasciwie nie powinnam prosic o spokoj i tlomaczyc  bo czemu to ma sluzyc.Szczegolnie Janneth to bardzo razilo. Sa kobiety ze lubia brutali i w ich towazystwie czuja sie jak paczek w masle. Przykre , ja do tych kobiet nie naleze
Marek pokazal sie z takiej strony, ze nie mozna i nie potrzeba o niczym wiecem rozmawiac. Z Twojej wypowiedzi wynika ze to ja jestem winna, bo nie sluchalam Janneth. Janneth, Darek i Marek sa OK.
Wiec dobrze, niech tak pozostanie. Mi dzisiaj i tak nie zalezy co myslicie. Ja wiem, ze mamy na forum
ludzi bardzo wartosciowych, dziekuje Wszystkim z calego serca za wspieranie osob ktore w ostatnim czasie
spotkaly sie z bardzo przykrymi sytuacjami
 To nie jest wszystko co mnie tu spotkalo, jestem podejzana
o kablowanie i podjudzanie moich kolegow i kolezanek z forum. Jestem stawiana w bardzo zlym swietle.
Musze przyznac ze wiele przykrych sytuacji na mnie spadlo na forum w ostatnich paru dniach.

Chce oswiadczyc, ze nigdy nikogo nie kablowalam, nikogo nie namawialam do usuniecia kogokolwiek na forum, najczesciej konczylam odpowiedz do osoby ktora robila zamety, z prsba o rozpoczecie budujacej pracy na forum. Zostalo mi wlozonych duzo slow w usta, ktorych nigdy nie wypowiedzialam, bo to nie jest moj styl. Nie mialam zamiaru nigdy kogos usunac, aby zajac jego miejsce, bo to nie jest moja ambicja.
Droga Lindo, nie zamierzam sie uczyc wedlug waszego programu, tak jak wy chcecie. Ja jestem juz wystarczajaco wyuczona, twoje prosby do forumowiczow aby nie budowali mojego ego, sa bardzo przykre
dla mnie, ale nie bylam zaskoczona twoja wypowiedzia, bo jak wspomnialam spadlo na mnie bardzo wiele
przykrosci  ktorych naprawde sie nie spodziewalam. Ostani czas jest dla mnie bardzo przykra szkola, 

"Nie wzmacniac i budowac jej Ego,a spowodowac by nie pope³ni³a tego rodzaju b³edów i nie musia³a powtarzac ciagle tych samych doswiadczen"

Zapewniam cie, ze nigdy wiecej nie podstawie sie pod wasz prysznic, jeszcze jestem przy zdrowych zmyslach. Tobie zas radze, pomysl o swoim ego, gdybys byla w mojej sytuacji dzisiaj, ja wiem w 100%
ze duzo osob musialoby sie cieplo ubrac. Twoje rady dla mnie, sa gleboka czarna dziura i niestety ale z nich nie skozystam.Bardzo mnie zawiodlas, mialam inne zdanie o tobie, ja nie jestem dwu licowa, mysle ze
przyjdzie dzien ze wsponmisz mnie i historie ktora juz raz przezylysmy obydwie, juz raz poddalas mnie
probie. Musze przyznac ze nie bylo to zbyt mile dla mnie. Jednak wiesz dobrze, ze stanelam z otwartym sercem  dla ciebie. Bo ja wlasnie taka jestem, czy komus sie podoba czy nie.

Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #526 : Kwiecieñ 18, 2010, 20:14:08 »

Smutny

widaæ Lindo punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia U¶miech

Zapyta³am i liczy³am na szczer± podpowiedz .Nie wiem czy moje rozumowanie jest pawid³owe.
Skoro wypowiedzia³ sie tu nawet Acentaur ,Ptak,East.,Kiara...z których zdaniem sie liczê...zaczê³am w±tpic czy dobrze rozumiem, to o czym pisz±...Jestem sk³onna mysleæ ,ze gdzies pope³niam b³ad...to wszystko.
A ty Wiki, skoro nie masz na ten temat nic do powiedzenia ,oszczêdz sobie  z³osliwosci.Zwykle obracaja sie przeciw nam....ja juz tak± lekcjê tu na forum przerabia³am... U¶miech

=========================================================

U¶miech

Nadal Rafaelo nie rozumiesz...bardzo mi przykro ...ja za swoje niepowodzenia zawsze rozliczam siebie ...tego mnie tu nauczono...Nie zgadzasz sie z tym ,ze sami budujemy swoja rzeczywistosc ...?Moze masz racje..tylko daj argumenty....Ja tak t³umacze swoje niepowodzenia i z nich wyciagam wnioski...Przez mysl mi nie przesz³o ,ze to co napisa³am moze Cie obrazic...?  Pozdrawiam...

Scali³em posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 20:53:37 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #527 : Kwiecieñ 18, 2010, 20:24:31 »

Przykro mi, ¿e odebra³a¶ to jako z³o¶liwo¶æ, nie to by³o moim zamiarem, ale jak widaæ ka¿dy wed³ug w³asnej miary mierzy, có¿ tu ju¿ nic poradziæ Ci nie mogê.

Pozdrawiam:)

powiedzia³am ju¿ do¶æ w tym temacie.....

Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #528 : Kwiecieñ 18, 2010, 20:33:00 »

U¶miech
Przykro mi, ¿e odebra³a¶ to jako z³o¶liwo¶æ, nie to by³o moim zamiarem, ale jak widaæ ka¿dy wed³ug w³asnej miary mierzy, có¿ tu ju¿ nic poradziæ Ci nie mogê.
...

Pomysla³am sobie tylko ,ze warto w zyciu przekuc teorie na praktyke...Ja tê teorie tak rozumiem...
Zak³adam ,zê nie musi to byc poprawne rozumowanie...i posze o wyjasnienia opierajac sie na konkretnej sytuacji z forum...Moze tez s±dzisz ¿e za nasze niepowodzenia odpowiadaja inni...?

Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #529 : Kwiecieñ 18, 2010, 20:56:48 »

Uwa¿am, ¿e zaczynamy wchodziæ juz w zupe³nie inne tematy.
Osobi¶cie my¶lê, ¿e rozs±dniejszym by³oby przenie¶æ tê dyskusjê tu:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4192.0

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #530 : Kwiecieñ 18, 2010, 21:19:40 »

Lindo, gdyby¶my mieli stosowaæ siê do tego o czym piszesz i pozostawiaæ rzeczywisto¶æ tak± jaka jest, bo j± sobie ka¿dy tworzy, wówczas nale¿a³oby milczeæ równie¿ w sprawie Katynia, bo przecie¿ ofiary mordu same sobie na to zas³u¿y³y albo nie walczyæ z Hitlerem, czy Stalinem. Uwa¿asz, ¿e by³oby to s³uszne? Skala z³a nie gra roli. Natomiast nasze reakcje, tym samym wybory maj± ogromne znaczenie.  W³a¶nie tworz± rzeczywisto¶æ.
Dzi¶ marek324 przeprowadzi³ eksperyment na paru osobach z forum, jutro kto¶ inny podda eksperymentowi ca³± ludzko¶æ. Zreszt± ju¿ siê to dzieje, chocia¿by GMO. Mamy milczeæ?
Pozdrawiam  U¶miech
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #531 : Kwiecieñ 18, 2010, 21:32:27 »

Witam wszystkich,
poniewaz duchowosc w rozwiazywaniu konfliktow zostala poddana probie pozwole sobie przedstawic jak ja to rozumiem.
Kazdy odpowiada za swoj swiat totalnie. Stad nalezy brac wszystko do siebie ale w sensie znalezienia powiazania nawet odleglej rzeczy czy sytuacji z soba. To jest nasza interpretacja  i jest ona niedoskonala. Z niej ksztaltuja sie nasze mozliwosci dzialania w realu.
Dla tej samej sytuacji Pan X ma swoja interpretacje i swoje mozliwosci a Pani Y ma swoje. Te mozliwosci nie zawezaja sie do sfery uczuciowo-duchowej ale obejmuja konkretne dzialania. Wiec nie jest jedynym rozwiazaniem automatycznie i z pokora przyjac jakas przykrosc. My mamy jeszcze swiadomosc , ktora nalezy stale rozwijac. I zgodnie z aktualnym stanem naszej swiadomosci nalezy reagowac i ponosic konsekwencje. Np.nasza prosta i w dobrej wierze akceptacja moze wywolac cala lawine nastepnych przykrosci czy nawet przeniesc sie na inne osoby..itd. A to by bylo swiadome przyzwolenie na eskalacje . Wiec wybacz temu kto dopuscil sie niegodziwosci ale wykaz mu jego blad i upewnij sie , ze to sie wiecej nie powtorzy.
pozdrawiam
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #532 : Kwiecieñ 18, 2010, 21:38:41 »

U¶miech
Lindo, gdyby¶my mieli stosowaæ siê do tego o czym piszesz i pozostawiaæ rzeczywisto¶æ tak± jaka jest, bo j± sobie ka¿dy tworzy, wówczas nale¿a³oby milczeæ równie¿ w sprawie Katynia, bo przecie¿ ofiary mordu same sobie na to zas³u¿y³y albo nie walczyæ z Hitlerem, czy Stalinem. Uwa¿asz, ¿e by³oby to s³uszne? Skala z³a nie gra roli. Natomiast nasze reakcje, tym samym wybory maj± ogromne znaczenie.  W³a¶nie tworz± rzeczywisto¶æ.
Moze masz racjê .....ale czy to nie my decydujemy jaki zwiazek mamy z prostym codziennym zdarzeniem?
Czy porównanie tej sytuacji do Katynia to dobre porównanie?..Z tego i kazdego innego doswiadczenia trzeba wed³ug mnie wyciagnac wnioski ,by d³uzej b³edów nie powielac...Najgorzej jest doswiadczenia ignorowac...bo takie same zdarzaja sie bez konca....
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #533 : Kwiecieñ 18, 2010, 21:50:26 »

Moze masz racjê .....ale czy to nie my decydujemy jaki zwiazek mamy z prostym codziennym zdarzeniem?
Czy porównanie tej sytuacji do Katynia to dobre porównanie?..Z tego i kazdego innego doswiadczenia trzeba wed³ug mnie wyciagnac wnioski ,by d³uzej b³edów nie powielac...Najgorzej jest doswiadczenia ignorowac...bo takie same zdarzaja sie bez konca....

Owszem, w przewa¿aj±cej mierze sami decydujemy o naszej rzeczywisto¶ci.  I wnioski nale¿y wyci±gaæ.
Ale postronna osoba widz±c niew³a¶ciwo¶æ, poprzez reakcjê lub jej brak równie¿ tworzy dla siebie i  innych rzeczywisto¶æ.
Tu nie da siê oddzieliæ do¶wiadczeñ, one nak³adaj± siê, bo jeste¶my jedni±.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 21:51:17 wys³ane przez ptak » Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #534 : Kwiecieñ 18, 2010, 21:51:06 »

U¶miech
My mamy jeszcze swiadomosc , ktora nalezy stale rozwijac. I zgodnie z aktualnym stanem naszej swiadomosci nalezy reagowac i ponosic konsekwencje. Np.nasza prosta i w dobrej wierze akceptacja moze wywolac cala lawine nastepnych przykrosci czy nawet przeniesc sie na inne osoby..itd. A to by bylo swiadome przyzwolenie na eskalacje . Wiec wybacz temu kto dopuscil sie niegodziwosci ale wykaz mu jego blad i upewnij sie , ze to sie wiecej nie powtorzy.
pozdrawiam

W³asnie pisa³am wczesniej ,ze od ludzi którzy wiedz± w temacie swiadomosci wiecej ,oczekuje sie wiecej...
dlatego rozwazajac przypadek Rafaeli a nie Marka...i  jej chcac pomóc, wcale wbrew pozorom, po stronie Marka nie stoimy...

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #535 : Kwiecieñ 18, 2010, 21:54:11 »

Linda, mozesz mi powiedziec  w czyim imieniu sie wypowiadasz?
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 21:56:08 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #536 : Kwiecieñ 18, 2010, 21:57:20 »

U¶miech
Owszem, w przewa¿aj±cej mierze sami decydujemy o naszej rzeczywisto¶ci.  I wnioski nale¿y wyci±gaæ.
Ale postronna osoba widz±c niew³a¶ciwo¶æ, poprzez reakcjê lub jej brak równie¿ tworzy dla siebie i  innych rzeczywisto¶æ.
Tu nie da siê oddzieliæ do¶wiadczeñ, one nak³adaj± siê, bo jeste¶my jedni±.

Ok..zgadzam sie z Tob±...Tylko dlaczego mamy reagowac na niew³asciwosc...skoro wed³ug przes³ania dotyczacego
naszego rozwoju duchowego...to my mamy moc, by do takiej niew³asciwosci  nie dopuscic...
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #537 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:01:15 »

Raz jeszcze chcia³bym zwróciæ Wasz± uwagê na fakt, i¿ poruszacie tematy dotycz±ce zupe³nie innego w±tku.
Proponujê, przenie¶cie siê do wsakzanego w±tku, lub pomogê Wam.

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4192.0

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #538 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:03:27 »

U¶miech
Linda, mozesz mi powiedziec  w czyim imieniu sie wypowiadasz?

Tylko i wy³acznie w swoim imieniu .Jak zawsze .Skad to pytanie ?
Jestem w trakcie lektury Transerfingu Rzeczywistosci .Sprawdzam wiele rzeczy na sobie i na otaczajacej mnie rzeczywistosci.Tylko tyle i az tyle... Chichot Chichot

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #539 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:16:24 »

- po stronie Marka nie stoimy...

Tak wiec wypowiadasz sie w liczbie mnogiej. Od dluzszego czasu styl wypowiedzi Darka sie bardzo zmienil.

- Jestem w trakcie lektury Transerfingu Rzeczywistosci .Sprawdzam wiele rzeczy na sobie i na otaczajacej mnie rzeczywistosci.Tylko tyle i az tyle... Chichot Chichot

Tak wiec jestem nastepna ofiara, czytajac ksiazke wzielas mnie na prube, jak Marek. Litosci , to sie w glowie nie miesci. Radze ci zastanow sie co robicie. Jak zyje, cos takiego uwlaczajacego mnie nie spotkalo jak na tym forum.  Chichocz sie, chichocz- tylko pamietaj ze smieje sie ten kto sie smieje ostatni. To powiedzenie jest sprawdzone nie przez ksiazke, a przez zycie. Arogancji  i tupetu ci nie brakuje.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 22:24:36 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #540 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:18:26 »

Tylko dlaczego mamy reagowac na niew³asciwosc...skoro wed³ug przes³ania dotyczacego
naszego rozwoju duchowego...to my mamy moc, by do takiej niew³asciwosci  nie dopuscic...

Miêdzy innymi dlatego, ¿e moc przejawiamy poprzez reakcje na niew³a¶ciwo¶æ ju¿ zaistnia³±,
by nie dopu¶ciæ do nastêpnych…

Darku, nie da siê tak w ¶rodku dyskusji przenie¶æ. Mo¿e pó¼niej przeflancujesz
do innego tematu wszystkie wypowiedzi, które wg Ciebie tu nie pasuj±?
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #541 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:42:08 »

Jak zawsze .Skad to pytanie ?
Jestem w trakcie lektury Transerfingu Rzeczywistosci .Sprawdzam wiele rzeczy na sobie i na otaczajacej mnie rzeczywistosci.Tylko tyle i az tyle... Chichot Chichot

Ten ...Transfering rzeczywisto¶ci ma na imiê- TERAZ.  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 22:42:32 wys³ane przez Silver » Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #542 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:42:29 »

U¶miech
Miêdzy innymi dlatego, ¿e moc przejawiamy poprzez reakcje na niew³a¶ciwo¶æ ju¿ zaistnia³±,
by nie dopu¶ciæ do nastêpnych…

No i w³asnie tu by³y moje watpliwosci...czy bardziej pomagamy Rafaeli walczac o  anuluowanie jej punktów ,czy mówiac jakie
niew³asciwosci w jej postepowaniu by³y?Czy to ,ze z tego do¶wiadczenia nie wyciagnie wniosków, nie spowoduje nastepnych przykrych dla niej sytuacji....Gdyby sie w pore wycofa³a,to i bez publikowania PW.,.rzeczywistosc dla Marka by³a by inna.
Pierwsza zasada frailingu..(Transerfing Rzeczywistosci)...Zrezygnuj z zamiaru otrzmania,zast±p go zamiarem, by dac,a otrzymasz to z czego zrezygnowa³es...

edit ..nie oznacza ,ze mam racje ,poprostu tak mysle....na chwile obecn±...
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 22:44:10 wys³ane przez Linda » Zapisane
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #543 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:44:57 »

Pierwsza zasada frailingu..(Transerfing Rzeczywistosci)...Zrezygnuj z zamiaru otrzmania,zast±p go zamiarem, by dac,a otrzymasz to z czego zrezygnowa³es...

Nieco to wyprostujê - aby cokolwiek wzi±æ, najpierw trzeba daæ.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 22:46:48 wys³ane przez Silver » Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #544 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:48:52 »

U¶miech

No to powiedz... Chichot  Gdybysmy  byli w doskona³ej harmoni z TERAZ  , by³yby takie  konflikty?

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 22:49:41 wys³ane przez Linda » Zapisane
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #545 : Kwiecieñ 18, 2010, 22:51:47 »

U¶miech

No to powiedz... Chichot  Gdybysmy  byli w doskona³ej harmoni z TERAZ  , by³yby takie  konflikty?

NIE. Poczuliby¶my w³asn± wolno¶æ i szczê¶cie, które istnieje zawsze i tylko TERAZ.
Szczê¶cie jak i Wszystko resztê istnieje TERAZ, albo nigdy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 22:54:03 wys³ane przez Silver » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #546 : Kwiecieñ 18, 2010, 23:01:49 »

Cytat: Silver
   NIE. Poczuliby¶my w³asn± wolno¶æ i szczê¶cie, które istnieje zawsze i tylko TERAZ.

Wszyscy s± osadzeni w TERAZ (nie ma innej mo¿liwo¶ci), nie wszyscy jednak czuj± szczê¶cie i wolno¶æ.
A teraz to idê spaæ, dobranoc Wszystkim.  U¶miech
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #547 : Kwiecieñ 18, 2010, 23:05:22 »

U¶miech
Tak wiec jestem nastepna ofiara, czytajac ksiazke wzielas mnie na prube, jak Marek. Litosci , to sie w glowie nie miesci. Radze ci zastanow sie co robicie. Jak zyje, cos takiego uwlaczajacego mnie nie spotkalo jak na tym forum.  Chichocz sie, chichocz- tylko pamietaj ze smieje sie ten kto sie smieje ostatni. To powiedzenie jest sprawdzone nie przez ksiazke, a przez zycie. Arogancji  i tupetu ci nie brakuje.

Tylko bardzo trudno to wprowadzic w zycie, gdy pomimo tylu prób dotarcia do ludzi ...ludzie i tak wiedza swoje.
Na dzien dzisiejszy moge obiecac Rafaelo ,ze bede ostrozniej dobierac "buzki".

Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #548 : Kwiecieñ 18, 2010, 23:11:59 »

Cytat: Silver

Wszyscy s± osadzeni w TERAZ (nie ma innej mo¿liwo¶ci), nie wszyscy jednak czuj± szczê¶cie i wolno¶æ.
A teraz to idê spaæ, dobranoc Wszystkim.  U¶miech

Oczywi¶cie, ¿e wszyscy s± osadzeni w TERAZ.
A dlaczego nie czuj¡ szczê¶cia i wolno¶ci ? Widocznie ku temu jest jaki¶ powód.
Bo my¶l±, ¿e ich szczê¶cie i wolno¶æ zale¿± od innych ludzi, czy sytuacji.
Wystarczy poczytaæ to co sami pisz±.
A co pisz± ?
Pisz± to co by³o, pisz± i snuj± to co tylko jest wspomnieniem i antycypacj±.
Có¿ mnie obchodzi to, ¿e wczoraj pada³ deszcz.Wa¿niejsze jest to, ¿e TERAZ ¶wieci s³oñce.Wczorajszy deszcz, mo¿e byæ i jest tylko wspomnieniem.

Jutro wstanie nowy dzieñ, a gdy nadejdzie I TAK bêdzie TERAZ.

dobranoc
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2010, 23:17:32 wys³ane przez Silver » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #549 : Kwiecieñ 18, 2010, 23:54:30 »

Kosekfeencje wczorajszego deszczu sa dzisiaj , wlasnie TERAZ , tak wiec wazne jest wiedziec i moc podejmowac decyzje .
Bo wbrew pozorom wczoraj tworzy jutro , a wszzstko odbywa sie przez dzisiaj , ktore jest wiecznzm TERAZ ale bardzo ulotnym i zmiennym.

Kiara U¶miech U¶miech
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 42 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: