janneth
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
 |
« Odpowiedz #700 : Luty 12, 2011, 16:59:23 » |
|
Janneth ja juÂż z TobÂą nie rozmawiaĂŚ tak jak na gadu i tutaj bĂŞdĂŞ CiĂŞ ignorowaÂł.
PozwĂłl, Âże sobie przypiszĂŞ tĂŞ niewÂątpliwÂą przysÂługĂŞ 
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Lares50
Gość
|
 |
« Odpowiedz #701 : Luty 12, 2011, 17:00:48 » |
|
Ta larwa o której mówisz wierzy³a w Twoje dobre intencje i s³owa ale widaÌ jesteœ inna ni¿ w rzeczywistoœci. I jeœli myœlisz ¿e nie masz masek to siê mylisz. A co mia³em zmieniÌ? Jasno powiedzia³em Ci ¿e dzia³am tak jak dzia³am i mam w tym cel - skoro nie potrafisz tego poj¹Ì i zrozumieÌ - wspó³czujê. W ¿adnym miejscu Ciebie nie zaatakowa³em wczeœniej - a Ty teraz traktujesz mnie jak œmiecia widocznie zni¿y³aœ siê do poziomu tych motyli...
==============================
IdĂŞ szkoda mi czasu i energii na Was...
ScaliÂłem posty Darek
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 20:17:56 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #702 : Luty 12, 2011, 21:05:55 » |
|
Ka¿dego, kto s¹dzi, ¿e Sventer mia³ cokolwiek do powiedzenia odsy³am do œmietnika. To raptem ponad dwie strony powielania tego samego obrazka. Oj, niemal dwie i pó³ strony. 
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #703 : Luty 12, 2011, 22:19:32 » |
|
Drogi Artku ( arteq ) Chanell, bez niedomówieù - tak, to ja zg³osi³em Twój post Tak wiem ¿e to ty zg³osi³eœ,bo dosta³am twoj¹ skargê na pocztê. Chanell dziwiê siê, ¿e czujesz siê w jakikolwiek sposób pokrzywdzona. Wcale nie czujê siê pokrzywdzona  gdzie to napisa³am twoim zdaniem ?  Podziêkowa³am tylko grzecznie Swenterowi za wstawienie siê za mna ( uwazam ¿e Darek mia³ racjê daj¹c mi minusa ) Co dziwniejsze z treœci Twojego postu wynika, ¿e by³o to dzia³anie z pe³n¹ premedytacj¹, Absolutnie nie !!! Wklei³am filmik poniewa¿ by³am nim zszokowana,nie do koùca zastanawiaj¹c siê nad konsekwencjami. Kiedy siê zorientowa³am,by³o ju¿ za póŸno. Po za tym filmik by³ na forum chyba 2 lub 3 dni i nikt nie by³ urazony ,dopiero ty  chyba, ¿e jako moderator uwa¿a³aœ, ¿e regulamin nie do koùca Ciê obowi¹zuje. czy ty siê dobrze czujesz ? W którym miejscu wywy¿szam siê jako moderator  jestem takim samym u¿ytkownikiem jak ty . Jestem tylko cz³owiekiem który pope³nia b³êdy i ponosi konsekwencje. Dla jasnoœci: krytyka tak - mo¿emy za³o¿yÌ odpowiedni w¹tek nt. finansowania i tam sie wypowiadaÌ, ironia, docinki - te¿ tak, jeœli bardzo chcesz to za³ó¿ taki w¹tek . Je¿eli siê mylê Chanell to proszê wyjaœnij mi co ono wnosi merytorycznie do dyskusji, zarzutów? No co? Co ma przedstawiaÌ? Co symbolizowaÌ? Do jakich myœli sk³aniaÌ? Wyt³umacz mi. Nie mam zamiaru nic ci t³umaczyÌ ,a wnioski trzeba sobie wyci¹gn¹Ì samemu.
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #704 : Luty 12, 2011, 22:56:06 » |
|
Wcale nie czujê siê pokrzywdzona  gdzie to napisa³am twoim zdaniem ?  Podziêkowa³am tylko grzecznie Swenterowi za wstawienie siê za mna ( uwazam ¿e Darek mia³ racjê daj¹c mi minusa ) Tak to odebra³em - Twój post dziêkuj¹cy za wstawiennictwo - "dziêkujê ¿e sie za mnie wstawi³eœ". Wed³ug mojej subiektywnej oceny gdybyœ ca³kowicie siê poczuwa³a to spodziewa³bym siê us³yszeÌ coœ w stylu "nie masz co mnie broniÌ, bo z³ama³am regulamin i ponios³am konsekwencje". Co dziwniejsze z treœci Twojego postu wynika, ¿e by³o to dzia³anie z pe³n¹ premedytacj¹, Absolutnie nie !!! Wklei³am filmik poniewa¿ by³am nim zszokowana,nie do koùca zastanawiaj¹c siê nad konsekwencjami. Kiedy siê zorientowa³am,by³o ju¿ za póŸno. Po za tym filmik by³ na forum chyba 2 lub 3 dni i nikt nie by³ urazony ,dopiero ty Twoje s³owa zdaj¹ siê mówiÌ coœ odmiennego: Prawdê mówi¹c spodziewa³am siê tego,poniewa¿ kiedyœ chyba PHI zosta³ ukarany za coœ podobnego. Wiêc mia³aœ pe³n¹ œwiadomoœÌ jak oceniane s¹ pewne rzeczy z filmiku, tak¿e konsekwencje - pomimo tego przeklei³aœ go. Je¿eli siê mylê Chanell to proszê wyjaœnij mi co ono wnosi merytorycznie do dyskusji, zarzutów? No co? Co ma przedstawiaÌ? Co symbolizowaÌ? Do jakich myœli sk³aniaÌ? Wyt³umacz mi. Nie mam zamiaru nic ci t³umaczyÌ ,a wnioski trzeba sobie wyci¹gn¹Ì samemu. Zwyk³a ucieczka. Proszê o wyjaœnienie bo zak³adam, ¿e mog³em coœ nieopatrznie odebraÌ, a nie chcia³by b³êdnie oceniaÌ. Ciekawy jestem Twoich wniosków - wszak to forum. Co do 2 czy 3 dni milczenia: po 1 - ostatnio na forum by³em w poprzedni¹ niedzielê, nastêpnie w pi¹tek popo³udniu - wiêc zg³oszenie nast¹pi³o chwilê po zapoznaniu siê z treœci¹ w¹tków po 2 - ju¿ wykazywa³em, ¿e na tym forum jest wiele osób negatywnie nastawionych do KRK, dlatego ten sam czyn kierowany w stronê KRK jest akceptowany bez zastrze¿eù, natomiast wypowiedziany/skierowany w stosunku do innych jest ju¿ obraz¹. edit:Mówisz coœ o szoku w jednym zdaniu (co wskazywa³oby, ¿e nie pochwalasz pewnych treœci z filmiku) by w drugim jakby temu zaprzeczyÌ pisz¹c "tylko Ciebie urazi³o". Nie napisa³aœ równie¿ s³owa komentarza który sugerowa³by, ¿e siê nie zgadzasz i piêtnujesz jak¹kolwiek czêœÌ filmiku. Wiêc proszê, rozwiej niejasnoœci i okreœl siê jednoznacznie - uwa¿asz, ¿e pewne treœci (grafika po 9:02) s¹ wed³ug Ciebie naganne czy te¿ nie. Bêdê zobowi¹zany za jasn¹ i klarown¹ odpowiedŸ.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 23:01:14 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #705 : Luty 12, 2011, 22:57:50 » |
|
Jeszcze raz sie potwierdza ze musisz sie uczyc, nie zrozumiales tej przenosni z larwa i motylem. Lares 18, to ze nie owijam w bawelne, tylko ci dobrze radze co powinienes robic, aby miec lepsza przyszlosc to jestem twoim wrogiem. Ja cie nie atakuje, ale widze ze swoje zycie spedzasz przy komputerze zamiast troszczyc sie o swoje jutro. Twoi rowiesnicy przygotowuja sie do matury, a ty walczysz z wiatrakami tak dlugo jak cie znam. Dlaczego pisze o twojej przyszlosci, bo czuje sie w obowiazku wskazac ci droge a dlaczego to ty dobrze wiesz. Ja od serca zycze ci abys sie obudzil i zaczal zapewniac swoje jutro bo wiesz ze nie masz na kogo liczyc.
Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #706 : Luty 13, 2011, 00:06:24 » |
|
Prawdê mówi¹c spodziewa³am siê tego,poniewa¿ kiedyœ chyba PHI zosta³ ukarany za coœ podobnego. Pisz¹c to mia³am na mysli ¿e spodziewa³am siê tego poniewa¿ zasta³am twoj¹ skargê na poczcie. Mówisz coœ o szoku w jednym zdaniu (co wskazywa³oby, ¿e nie pochwalasz pewnych treœci z filmiku) by w drugim jakby temu zaprzeczyÌ pisz¹c "tylko Ciebie urazi³o". Nie napisa³aœ równie¿ s³owa komentarza który sugerowa³by, ¿e siê nie zgadzasz i piêtnujesz jak¹kolwiek czêœÌ filmiku. Wiêc proszê, rozwiej niejasnoœci i okreœl siê jednoznacznie - uwa¿asz, ¿e pewne treœci (grafika po 9:02) s¹ wed³ug Ciebie naganne czy te¿ nie. Bêdê zobowi¹zany za jasn¹ i klarown¹ odpowiedŸ Ok. chcesz prawdy,to j¹ dostaniesz. Filmik znalaz³am na facebooku ,w³¹czy³am i chwilkê ogl¹da³am ,ale zaraz przeskoczy³am na inn¹ zak³adkê i tylko go s³ucha³am. Potem wrzuci³am na nasze forum ,nie ogladaj¹c go do koùca. Kiedy wreszcie ogl¹dnê³am po twojej skardze ,by³o ju¿ za póŸno . Czy to klarowna odpowiedŸ ? Arteq bez urazy,ale nie chce mi siê roztrz¹saÌ ju¿ tego tematu. Zawali³am,zosta³am s³usznie ukarana i po co dalej rozwijaÌ temat ? Acha i jeszcze chcê przeprosiÌ wszystkich,którzy poczuli siê ura¿eni tym filmikiem. Nie wracam ju¿ do tego tematu.Koniec - kropka. ps; uwa¿asz, ¿e pewne treœci (grafika po 9:02) s¹ wed³ug Ciebie naganne czy te¿ nie. Tak s¹ naganne
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2011, 00:11:07 wysłane przez chanell »
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #707 : Luty 13, 2011, 18:05:05 » |
|
DziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź. W Âświetle powyÂższych informacji uwaÂżam, Âże pomimo speÂłnienia formalnych przesÂłanek na otrzymanie minusa naleÂży od niego odstÂąpiĂŚ. W zwiÂązku z tym (peÂłnym oglÂądem okolicznoÂści) oficjalnie proszĂŞ Darka o cofniĂŞcie.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #708 : Luty 13, 2011, 22:54:05 » |
|
¯artujecie prawda ? Dopiero teraz g³upio siê czujê  Nie chcê ¿adnych ulg ,jestem takim samym uzytkownikiem jak wszyscy.Zawali³am i powinnam ponieœÌ konsekwencje. 
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #709 : Luty 14, 2011, 20:20:23 » |
|
Pewnie, ze powinnaœ no i ponios³aœ.  Ka¿demu z nas mo¿e siê zdarzyÌ wstawienie czegoœ, co nie do koùca poznaliœmy, ja osobiœcie doœÌ czêsto tak miewa³em, jednak jest to swego rodzaju czynnik ³agodz¹cy. Nie chcê przez to powiedzieÌ, ze teraz ka¿d¹ tak¹ wstawkê mo¿emy sobie zamieœciÌ i póŸniej t³umaczyÌ siê w podobnym stylu. "Raz nie zawsze" - czym innym jest gapostwo i czy innym œwiadome dzia³anie, takie które ju¿ w za³o¿eniu ma na celu wyœmianie, wykpienie, poni¿enie. Wierzê Ci, ¿e to nieuwaga.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #710 : Luty 16, 2011, 10:38:20 » |
|
ChciaÂłbym siĂŞ oficjalnie dowiedzieĂŚ, kogo konkretnie obraziÂłem? Moja wypowiedÂź dotyczyÂła systemu wykorzystywania ludzi przez WSZYSTKIE RELIGIE. Moja wypowiedÂź nie sÂłuÂżyÂła obrazie kogokolwiek, lecz jedynie do zobrazowania podejÂścia do zniewalajÂących systemĂłw zarzÂądzania. JeÂśli nawoÂływanie do wolnoÂści obraziÂło kogokolwiek, to bardzo przepraszam...  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
|
 |
« Odpowiedz #711 : Luty 16, 2011, 21:24:17 » |
|
Darku  Wydaje mi siĂŞ Âże Âźle zrozumiaÂłeÂś Thotala i jego wypowiedÂź : sZaleta religii polega na tym, Âże z intymnej potrzeby kaÂżdego czÂłowieka TWORZY siĂŞ szambonĂŞ... Wydaje mi siĂŞ Âże post tyczy wszystkich religii i nie obraÂża ktĂłrejkolwiek z nich.Chyba Âże obraÂża twoim zdaniem wszystkie
|
|
|
|
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Email
|
 |
« Odpowiedz #712 : Luty 16, 2011, 22:14:08 » |
|
Na pewno nie mnie. Jestem tu jednak od pilnowania porzÂądku, ktĂłry jest uregulowany regulaminem. Ten z kolei stanowi, jak zamieÂściÂłem. Czy kogoÂś obraziÂłeÂś. Nie mnie to osÂądzaĂŚ, nie mam teÂż zamiaru czekaĂŚ na jakieÂś reakcje, przekroczony zostaÂł regulamin przez Was dwĂłch. JeÂśli ktoÂś chce mi powiedzieĂŚ, Âże zwrot "szambonĂŞ..." jest niewinnym okreÂśleniem w stronĂŞ religii, to wybaczcie. Ja nie jestem religijnÂą osobÂą, a dostrzegam pewne niemiÂłe przesÂłanie, tym bardziej ci, dla ktĂłrych religia jest czymÂś wiĂŞcej niz tylko przyzwyczajeniem. JesteÂście inteligentnymi ludÂźmi i swe stanowisko moÂżecie wyraÂżaĂŚ w bardziej cywilizowany sposĂłb.
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #713 : Luty 16, 2011, 22:16:33 » |
|
mam pytanie:
gdy mialem -5pkt (lub-6) bezpodstawnie dodano mi do -7 , po mojej apelacji tamte 2 posty sie przywrocily, ale punkty zostaly (-7)
a teraz widze nagle -9 ..bez Âżadnych nowych upomnien w miedzyczasie, ani nieaprobownych przez cenzora artqa postow. Czemu zawdzieczam ten nieuzasdniany przyrost?
|
|
|
|
|
|
|
janneth
 Skryba, jakich maÂło
Email
|
 |
« Odpowiedz #714 : Luty 16, 2011, 22:53:51 » |
|
PrzyrĂłwnywanie miejsca, z ktĂłrego w koÂścioÂłach chrzeÂścijaĂąskich gÂłosi siĂŞ kazania do szamba w temacie o zaletach religii miaÂłoby nie byĂŚ pogwaÂłceniem naszego regulaminu?  Obie wypowiedzi sÂą ponadto offtopem. WiedziaÂłam, Âże kilkoro mocno skrzywdzonych przez "zniewalajÂące" religie ludzi nie odpuÂści sobie moÂżliwoÂści rozmydlenia wÂątku. I nieistotne, Âże oprĂłcz tego jednego zaÂłoÂżonego w dobrej wierze przez RafaelĂŞ majÂą kilkanaÂście takich z negatywnym wydÂźwiĂŞkiem o religiach. To byÂło dziaÂłanie z premedytacjÂą. NabrudziĂŚ wszĂŞdzie, gdzie siĂŞ tylko da. Nawet jednego miejsca na tym forum nie ma, gdzie moÂżna by kulturalnie na temat religii porozmawiaĂŚ. Bez prostackich porĂłwnaĂą, nieokrzesanych wypowiedzi i wszechobecnego niezadowolenia i psioczenia.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #715 : Luty 16, 2011, 23:22:41 » |
|
Po szaletach na szambonach dostaÂłem minusia, to prawie jak order za zasÂługi...  ludzie nie rozumiejÂący metafor, czytajÂący tylko technicznie zaprogramowane uwarunkowania, bardzo chĂŞtnie osÂądzajÂą i jeszcze chĂŞtniej karzÂą, majÂą poczucie wÂładzy i dominujÂą w swoim iluzorycznym Âświecie. Pozdrawiam wszystkich poszukujÂących - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #716 : Luty 16, 2011, 23:49:12 » |
|
Czy szambala teÂż ma coÂś wspĂłlnego z szambem? 
|
|
|
|
|
|
|
janneth
 Skryba, jakich maÂło
Email
|
 |
« Odpowiedz #717 : Luty 16, 2011, 23:55:51 » |
|
Czy szambala te¿ ma coœ wspólnego z szambem?  Ptaku, nie zgrywaj siê. Shambhala... - i to nie jest polski wyraz, a zapo¿yczony (w dodatku nazwa w³asna). http://www.himalaya-wiki.org/index.php?title=SzambalaZnajdziesz mi jak¹œ shambonê, która mia³aby zwi¹zek z zaletami religii
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 23:59:04 wysłane przez janneth »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #718 : Luty 17, 2011, 00:09:13 » |
|
Na cenzurĂŞ jedynie Âśmiech… a shambona brzmi caÂłkiem oryginalnie… i jaka treÂściwa… 
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #719 : Luty 17, 2011, 00:49:04 » |
|
Ka¿dy kieszonkowiec ma pewne zalety... Jak go z³apiesz i dasz mu w pysk, to PRAWO stoi zawsze po stronie z³odzieja. Moja wypowiedŸ na temat zalet religii by³a kabaretow¹ form¹ wy³uskania absurdu jej funkcjonowania, ale przecie¿ nie mogê ¿¹daÌ od wszystkich poczucia humoru  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
 |
« Odpowiedz #720 : Luty 17, 2011, 08:36:17 » |
|
A Âże tak spytam Was w domu nikt kultury i szacunku nie nauczyÂł? Jak jest kilkanaÂście wÂątkĂłw krytykujÂących religiĂŞ to czemu tam nie moÂżecie sobie popisaĂŚ o szambie?
Nauczcie siĂŞ, Âże jak siĂŞ wchodzi do czyjegoÂś domu (albo na czyjÂś wÂątek) to nie jest kulturalnym wylewaĂŚ pomyje na gÂłowĂŞ gospodarza - tym bardziej, Âże gospodarz sam jest miÂły i nikogo nie uraÂża.
Wasza arogancja przypomina mi dowcip:
Kierownik obozu chcia³ siê zabawiÌ i wzi¹³ dwóch ¯ydów. Powiedzia³ im, ¿e kto wskoczy na mur (wysoki na 3m) ten dostanie obywatelstwo niemieckie i go wypuszcz¹ z obozu. ¯ydzi siê ucieszyli, ale ¿e mur by³ wysoki musieliby sobie pomóc w wejœciu. Jeden mówi do drugiego: "Ja ciê podsadzê, a ty mnie potem wci¹gniesz". I tak te¿ zrobi³. Podsadzi³ kolegê i teraz mówi "weŸ mnie za rêkê i mnie podci¹gnij". Na co tamten: "Spadaj ¯ydzie!".
I ten smutny dowcip Was mi przypomina. Niby tacy dojrzali i uduchowieni, ba... niemal lataj¹ce konie (pegazy wiemy jak skoùczy³y) bez klapek na oczach, ale jak przyjdzie co do czego to siê okazuje, ¿e zwyk³y prostak niezdolny do jakiejkolwiek solidarnoœci z kimœ kto nie nale¿y do jego kó³eczka wzajemnej adoracji. I tak mo¿ecie s¹dziÌ, ¿e skoro jakiœ dowódca obozu Was namaœci³ na równego sobie, to jednak jest to tylko iluzoryczne, ani nie jesteœcie lepsi od innych ani gorsi... Mo¿e jedynie zbyt zadufani w sobie... A dopóki nie nauczycie siê traktowaÌ innych z szacunkiem bêdziecie pewnie w oczach wielu ludzi tylko rozkapryszonymi bachorami co to lataÌ siê jeszcze nie zd¹¿yli nauczyÌ a chodziÌ ju¿ zapomnieli. Przykre to, bo wydajecie siê inteligentnymi ludŸmi ale jak mawiaj¹: lepiej byÌ mi³ym idiot¹ ni¿ chamskim mêdrcem.
|
|
|
|
|
|
|
purattu
Gość
|
 |
« Odpowiedz #721 : Luty 17, 2011, 09:05:00 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2011, 21:55:07 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #722 : Luty 17, 2011, 10:05:20 » |
|
Zlote slowa. Wyszliscie z tej szambali jak Zablodzki na mydle. Radze najpierw dowiedziec sie co znaczy dane slowo, zanim sie go uzyje. A slowo to oznacza duzo dobrego , pieknego i szlachetnego. Dziekuje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2011, 10:05:49 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
cigar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #723 : Luty 17, 2011, 10:29:40 » |
|
Val Dee nic dodac nic uj¹Ì...
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #724 : Luty 17, 2011, 13:29:54 » |
|
Czy mo¿na zabroniÌ komuœ bycia wolnym? Cenzura stoi jedynie na stra¿y formy wyra¿ania wolnoœci. Dalej nie siêga, bo cenzura to program. Wszechobecny. Ka¿dy go ma. Jeœli uda siê cenzorowi ucieczka z programu, stanie siê wolny. Niezrozumienie czyjegoœ przekazu budzi opór i rodzi os¹d. Wy³a¿¹ w³asne demony i to jest szansa, czêsto zaprzepaszczana poprzez pójœcie na ³atwiznê krytykanctwa, zamiast pomyœlunku. Ucieczka udaje siê nielicznym. Mi³ego dnia.  Ps. Oczywiœcie, ¿e wiem co znaczy Shambala, u¿ycie jej nazwy by³o celowe, dla lepszego efektu. I efekt by³. Ujawni³ wiele, choÌ niewielu zobaczy³o.
|
|
|
|
|
|
|
|