Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 04:38:11

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ChrzeÂścijaĂąstwo a ST  (Przeczytany 4441 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Luty 24, 2012, 21:33:04 »

Cytat: arteq
East, aleÂż w KRK jest wiele proroctw, i to sprawdzonych, poczynajÂąc od tych w ST.

Warto pamiêtaÌ, ¿e ST to nie KRK. Bardzo d³ugi czas mieli trudnoœÌ w zaakceptowaniu tej ksiêgi i wreszcie pod presj¹ ogó³u zaczêli i j¹ traktowaÌ powa¿niej. Do tej pory jedyn¹ "wyk³adni¹" by³ tzw. NT (piszê "tzw." bo dopuszczony po wielkiej cenzurze). Mrugniêcie Du¿y uœmiech
Ale to na inny wÂątek.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2012, 22:43:31 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
arteq
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2012, 21:40:50 »

Darek, ale o czym mĂłwisz? PrzecieÂż to w ST sÂą precyzyjne proroctwa nt. przyjÂścia Jezusa. Twierdzenie, Âże ST to nie KRK jest absurdalne. SkÂąd np. KRK bierze dekalog? Natomiast gdyby KRK poprzestaÂł na ST byÂłby po prostu judaizmem :]

Jezus po³o¿y³ nacisk na mi³oœÌ, "odkurzy³" j¹, st¹d NT. ByÌ mo¿e ludzie ju¿ do niej doroœli, tzn. mogli zacz¹Ì siê ni¹ kierowaÌ.
east
Gość
« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2012, 22:01:26 »

@arteq
Jezus po³o¿y³ nacisk na mi³oœÌ, "odkurzy³" j¹, st¹d NT. ByÌ mo¿e ludzie ju¿ do niej doroœli, tzn. mogli zacz¹Ì siê ni¹ kierowaÌ.

ByÌ mo¿e dorastaj¹, ale 2 tys lat z ok³adem historii ludzkoœci niczego nie zmieni³o w tej materii , mimo ,¿e mamy "mi³oœciwie" nam panuj¹cy NT. I tyle s³ów pad³o o mi³oœci, ¿e ca³e narody krwi¹ sp³ynê³y w trakcie "œwiêtych" wojen. A oni dalej wygl¹daj¹ proroctw heh... dziwni ludzie.

Nie no to bÂłahostka, wypaczenia, machnijmy na to rĂŞkÂą. SÂłowo BoÂże jest najwaÂżniejsze . WaÂżniejsze, niÂż ludzie ?
Na to wyglÂąda.

Ale idzie zmiana. Zmiana od wewn¹trz. Odrodzenie po³¹czenia. Poczujemy to wyraŸnie.
arteq
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2012, 22:40:54 »

Zmieni³o, wskaza³o drogê, wystarczy³o tylko chcieÌ ni¹ pod¹¿aÌ. A to sp³ywanie krwi¹ by³o nie wynikiem pod¹¿ania œcie¿k¹ NT - jak to mo¿e sugerowaÌ Twój post, lecz w³aœnie przeciwnie - odrzucenie jej.
Nie, to nie jest bÂłahostka to horrendalna tragedia, Âżadna ludzka ÂśmierĂŚ nie jest bÂłahostkÂą. Ale jak mĂłwiÂłem - to efekt odejÂścia od nauk Jezusa. PrzecieÂż to, Âże ktoÂś jest duchownym nie czyni go od razu ÂświĂŞtym, niestety, choĂŚ tego oczekiwaÂłoby siĂŞ.
I S³owo Bo¿e nigdy nie dzia³a na niekorzyœÌ ludzi, wrêcz przeciwnie. Tylko niestety zawsze znajdzie siê ktoœ kto wie lepiej, ktoœ kto wie co tak naprawdê Bóg mia³ na myœli.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2012, 22:51:49 »

Darek, ale o czym mĂłwisz? PrzecieÂż to w ST sÂą precyzyjne proroctwa nt. przyjÂścia Jezusa. Twierdzenie, Âże ST to nie KRK jest absurdalne. SkÂąd np. KRK bierze dekalog? Natomiast gdyby KRK poprzestaÂł na ST byÂłby po prostu judaizmem :]

MĂłwiĂŞ wÂłaÂśnie o tym, o czym wspominasz DuÂży uÂśmiech choĂŚ to bardzo wybiĂłrcze, oczywiÂście nie z Twojej strony, a koÂścioÂła.
Nawet za naszych czasów, kiedy by³em dzieckiem uczêszczaj¹cym na religiê g³ówny nacisk k³adziony by³ na NT. Ze "starego" zapo¿yczyli kilka proroctw utwierdzaj¹cych osobê Jezusa i oczywiœcie (choÌ zmieniony) dekalog. Ca³a reszta by³a niemal niewa¿na.
Œmiem twierdziÌ, ¿e do niedawna czytanie czegokolwiek zaliczaj¹cego siê do tzw. Biblii by³o têpione przez koœció³. Szczêœcie, ¿e ostatnimi czasy siê to zmieni³o co owocuje coraz trzeŸwiej myœl¹cymi owieczkami. Mrugniêcie

JACK
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2012, 08:43:35 »

A ja zwrĂłcĂŞ uwagĂŞ na to
, Âże greckie testamentos   oznacza przymierze   a nie polski testament.

Obecnie mamy Nowe Przymierze  z Bogiem,  ktĂłre anulowaÂło  Stare.

Nie oko za oko, zÂąb za zÂąb, bĂłj siĂŞ  Boga  i    Âżyj zgodnie z zasadami z przykazaĂą.

Tylko  kochaj na maksa Boga i  BliÂźniego.

No,  ale ST   moÂżna czytaĂŚ,  a nawet trzeba.

Jeden z najwiĂŞkszych sÂług  upadÂłego ksiĂŞcia 6 wymiaru -  Lucyfera   - M.  Luter 

Swoim hasÂłem sztandarowym "Tylko Biblia"    zamieniÂł  duchowÂą religiĂŞ w regulamin   oparty w duÂżej mierze  wÂłaÂśnie  na ST.

PrzekonaÂłem siĂŞ o tym tydzieĂą temu podczas rozmowy z protestanckim teologiem  w Ich KoÂściele.

CzuÂłem siĂŞ jak podczas  rozmowy z faryzeuszem.
Totalna blokada rozwojowa, "Tylko Biblia"

Dla  nich zapisy ST   ÂświĂŞtoœÌ.

Moje tÂłumaczenia, Âże Nowe Przymierze   anulowaÂło Stare,  nie   zrobiÂło na Nim Âżadnego wraÂżenia.

TakÂże jeÂżeli chodzi o protestantĂłw  to ST  "jak najbardziej", a nawet bardziej.

ÂŻaÂłosne jest  tylko to, Âże gdy do rozpadu KoÂścioÂła dziĂŞki Lutrowi  juÂż doszÂło,

to Ksi¹¿ê   6-gĂŞtĂŞstoÂści   na tym  nie poprzestaÂł , tylko rozbiÂł  protestantĂłw  na kilkadziesiÂąt    drobnych   odÂłamĂłw. 

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2012, 17:51:02 »

Posty o "stworzeniu czÂłowieka" przeniosÂłem do innego wÂątku >>.

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: