Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:03:44

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: OBRZEZANIE  (Przeczytany 16964 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
arteq
Go¶æ
« : Luty 28, 2012, 21:39:40 »

Chcia³bym jednak nieco powróciæ do tematu chrztu jako swoistego przymierza z Jezusem, z Bogiem. Bêdê mia³ pytanie do Kiary z pro¶ba o wyja¶nienia.
Kiaro, chrzest w rozumieniu katolików jest zawarciem przymierza z Jezusem - przypomnieniem i przypieczêtowaniem tego historycznego aktu, w³±czenia w jego wspólnotê. Przekonani jeste¶my równie¿, ¿e wi±¿e siê to z Bo¿a opiek±, ³ask±. Ty krytykujesz ten rytua³, twierdzisz, ¿e to zak³adanie zniewalaj±cych pieczêci, ¿e dziecko nie jest w stanie podj±æ samodzielnie decyzji tylko w jego imieniu robi± to rodzice, ¿e polanie wod± czo³a to staraszna krzywda dla dziecka - jak widaæ w powy¿szych Twoich postach.

Mam wobec tego pytanie co nale¿y s±dziæ o pewnym rytuale ¯ydowskim, który formalnie wygl±da bardzo podobnie i ma na celu dok³adnie to samo - a mianowicie obrzezanie. Obrzezanie ma wszak podstawy wybitnie religijne, jest to zgodnie z definicj± odniesienie do przymierza zawartego z Bogiem przez Abrahama. Jest to w³±czenie dziecka do tej wspólnoty. Obrzêdowi podawane jest równie¿ ma³e dziecko, równie¿ to rodzice podejmuj± za niego decyzjê (czy¿ nie wspominane przez Ciebie pogwa³cenie wolnej woli?). No i... przypieczêtowanie ceremonii, czyli - co by nie mówiæ - fizyczne OKALECZENIE dziecka - zgodnie z Twoimi argumentami co do chrztu to równie¿ i duchowe napiêtnowanie/przypisanie. Przy czym nale¿y równie¿ zauwa¿yæ, ¿e oblana wod± g³owa wyschnie, a napletek ju¿ nie odro¶nie.

Czy wobec powy¿szego Kiaro, mo¿emy mówiæ o ¯ydach w kontek¶cie poddawania dzieci obrzezaniu to samo co Ty o  katolikach w kontek¶cie chrztu?
Czym niby to ma siê ró¿niæ w kwestii duchowej i fizycznej?
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2012, 21:46:17 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Luty 29, 2012, 11:50:11 »

OBRZEZANIE
pytanie od N. :

Na czym polega obrzezanie i dlaczego ¯ydzi siê temu poddaj±?

odpowied¼ :

Obrzezanie polega na chirurgicznym usuniêciu napletka. Obrzezaniu poddaj± siê mê¿czy¼ni w wielu krajach ¶wiata i w wielu kulturach (na przyk³ad ¯ydzi, muzu³manie, wiêkszo¶æ Amerykanów - w II po³owie XX wieku - wszystkich wyznañ i niereligijnych).

Obrzezanie zwi±zane jest z brit mila, czyli "przymierzem obrzezania", któremu podlegaj± ch³opcy w religijnych rodzinach ¿ydowskich w ósmym dniu ¿ycia. Zosta³o to nakazane w Torze (Bereszit/ Ksiêga Rodzaju 17: 10-14) jako "znak przymierza" pomiêdzy Bogiem a Abrahamem i synami Abrahama. Abraham sam - jako pierwszy - podda³ siê obrzezaniu maj±c wtedy ju¿ dziewiêædziesi±t dziewiêæ lat.

Odpowiedzi± wiêc na Pana pytanie "dlaczego?", jest w³a¶nie fakt, ¿e obrzezanie po prostu nakazane jest w Torze.

Natomiast znacznie trudniejsz± odpowiedzi± jest znalezienie racjonalnego powodu tego nakazu - przykazania. Najpewniejsz± jest stwierdzenie, ¿e powodu tego nie znamy i mo¿emy tylko spekulowaæ. Nie jeste¶my pierwszymi: interpretatorzy Tory zadawali sobie to pytanie od dawna. Midrasz (Awot D'raw Natan 2:5) stwierdza - w swojej mistycznej interpretacji - ¿e Adam by³ stworzony bez napletka i pope³niony przez niego grzech spowodowa³, ¿e jego cia³o uleg³o zmianie. Brak wiêc napletka symbolizowa³by bli¿szy kontakt z Bogiem (taki, jaki by³ udzia³em Adama przed z³amaniem zakazu wydanego przez Boga). Abraham by³ pierwszym cz³owiekiem od czasów Adama, który by³ na tyle sprawiedliwy, aby móc znów zbli¿yæ siê do Boga. St±d wydane zosta³o mu polecenie "brit mila".

Inna interpretacja mówi, ¿e Bóg stwarza³ ¶wiat przez sze¶æ dni, a siódmego odpoczywa³. Jego dzie³o kontynuuje cz³owiek. Zadaniem cz³owieka jest - wed³ug judaizmu - "naprawianie i doskonalenie" ¶wiata. W ósmym dniu swojego ¿ycia cz³owiek rozpoczyna wiêc dzie³o naprawy ¶wiata - zaczynaj±c od samego siebie.

Bardziej wspó³czesn± jest interpretacja g³osz±ca, ¿e za obrzezaniem stoi chêæ podporz±dkowania seksualno¶ci mê¿czyzny (która, gdy nie kontrolowana, jest niebezpieczna dla innych ludzi i dla niego samego) religijnym, a wiêc etycznym prawom wydanym przez Boga.

Seksualno¶æ mê¿czyzny, której symbolem jest penis, jest wa¿n± si³± napêdow± jego dzia³añ (judaizm zdawa³ sobie z tego sprawê parê tysiêcy lat przed Zygmuntem Freudem). Bardzo trudno poddaje siê kontroli. Umieszczenie na samym symbolu seksualno¶ci, w sensie jak najbardziej fizycznym, znaku "przymierza" z Bogiem, ma przypominaæ wszystkim pokoleniom mê¿czyzn (i ka¿demu mê¿czy¼nie indywidualnie), ¿e przykazania i etyka obejmuj± tak¿e tê sferê ludzkiej egzystencji. Sferê, w której instynkt odgrywa podstawow± - a wiêc czêsto nie licz±c± siê z konsekwencjami -  rolê.

http://the614thcs.com/40.219.0.0.1.0.phtml

Jak widaæ sami ¯ydzi nie znaj± prawdziwego powodu obrzezania które sta³o siê z czasem tradycjom podkre¶laj±c± przynale¿no¶æ rodowo- religijn±.

Mo¿na siê tylko domy¶laæ i przypuszczaæ na podstawie logicznym ale nie jest to ¿adne uzasadnione potwierdzenie tradycji obrzezania.

Ja przypuszczam i domy¶lam siê i¿ ten akt spowodowany by³ konieczno¶ci± zachowania higieny i czysto¶ci przez mê¿czyzn ( przypuszczam tak poniewa¿ wiêkszo¶æ mê¿czyzn z tamtego rejonu jest obrzezanych , w³±cznie z muzu³manami )  zatem nie jest to wyj±tkowo¶æ ¯ydów .
Lud wêdrowny ¿yj±cy w warunkach klimatycznie trudnych musia³ zachowywaæ zasady które pozwozi³y mu przetrwaæ zatem konieczno¶ci± by³o stworzenie zasad prawno nakazowych by ludzie je stosowali.  Najbardziej prostym i skutecznym sposobem  jest potwierdzenie nakazu , nakazem Boga. Wówczas ludzie religijni zastosuj± go w 100% ( i ja s±dzê ¿e tak w³a¶nie by³o) pocz±tkowo , nastêpnie sta³o siê tradycjom religijn± o zapomnianym pierwotnym celu bowiem obecnie nikt nie potrafi autorytatywnie go podaæ.

Obrzezanie sta³o siê religijn± tradycjom ale nie ma znaczenia takiego jak katolickie zamykanie czakr niemowlêciu. Nie jest stosowane na czakrze i jest stosowane przez bardzo wielu mê¿czyzn na ¶wiecie nie zwi±zanych z Judaizmem.

Tekst powy¿szy równie¿ inspiruje do przemy¶leñ zwi±zanych z tym aktem , trzeba zadaæ sobie samodzielnie trud.
Du¿o jest tradycyjnych rytua³ów które przetrwa³y do dzisiaj nie maj±cych ju¿ takiej rangi wa¿no¶ci jak w dawnych czasach ale kontynuowanych nadal ze wzglêdu na podkre¶lenie indywidualno¶ci rodowej tradycji ¯ydów. Bowiem Judaizm to nie tylko religijne rytua³y , to równie¿ okre¶lona , kultura ¿ycia , muzyk± , sztuka , filozofia , kulinaria , higiena zwiêczone s³owem tradycja.
Czê¶æ tej kontynuowanej  tradycji jest bardzo stara niezmieniona , a czê¶æ ju¿ dostosowana do wspó³czesno¶ci. Jednak najwa¿niejsz± rzecz± jest w niej fakt iz ona dostosowuje siê do potrzeb Cz³owieka, a nie wymusza bezwzglêdnie na Cz³owieku dostosowanie siê do niej. Bowiem dobro Cz³owieka jest dla niej warto¶ci± bezwzglêdn±.

arteq
Czy wobec powy¿szego Kiaro, mo¿emy mówiæ o ¯ydach w kontek¶cie poddawania dzieci obrzezaniu to samo co Ty o  katolikach w kontek¶cie chrztu?
Czym niby to ma siê ró¿niæ w kwestii duchowej i fizycznej?

Obrzezanie nie ma identycznego znaczenia jak katolicki chrzest , bowiem dziewczynki nie s± obrzezywane a tylko ch³opcy. Zatem akt dotyczy tylko mê¿czyzn a jak wiadomo kobiety te¿ s± ¯ydówkami bez tego aktu.

Akt obrzezania ni ¿aden akt rytua³u ¿ydowskiego nie jest wa¿niejszy ni¿ ¿ycie ludzkie w wypadku zagro¿eñ ¿ycia nie stosuje siê go.

HEMOFILIA A OBRZEZANIE
pytanie od JQ:

Wiem, ¿e judaizm niechêtnie przyjmuje rozwa¿ana o ¶wieckim pod³o¿u wielu ¿ydowskich przykazañ i zwyczajów. Spotka³em siê w¶ród lekarzy z interpretacj± obrzezania jako "wczesnego testu na hemofiliê A". Ta choroba genetycznie uwarunkowana wystêpuje tylko u osób p³ci mêskiej. Wynika³oby st±d, ¿e ch³opiec ni± dotkniêty umrze skutkiem takiego zabiegu. Taka swoista "ska³a tarpejska". Ja, osobi¶cie twierdzê, ¿e k³óci³oby siê to z fundamentem judaizmu, jakim jest priorytet ¿ycia nad wszystkimi zakazami i nakazami. Czy poprawnie rozumujê?

odpowied¼ :

Tak. Ma Pan ca³kowit± racjê. To k³óci³oby siê z nadrzêdn± zasad± ochrony ¿ycia.

Dowodem na to jest halachiczna regu³a stanowi±ca, ¿e je¿eli ch³opcy rodzeni z jednej matki - a wiemy, ¿e tylko matka jest nosicielem wadliwego genu hemofilii A - umieraj± po obrzezaniu, to trzeci i wszyscy kolejni po nim s± W OGÓLE nie poddawani obrzezaniu. Nawet je¿eli ojcem trzeciego, lub ka¿dego z tych ch³opców jest inny mê¿czyzna. Co wiêcej, je¿eli przypadek zgonu po obrzezaniu dotyczy ¶mierci dziecka siostry tej kobiety - to tak¿e stanowi podstawê do ca³kowitej rezygnacji z obrzezania wszystkich kolejnych ch³opców obu tych matek (Talmud Babiloñski, Jewamot 64b)

http://the614thcs.com/40.1611.0.0.1.0.phtml

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2012, 12:22:44 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Luty 29, 2012, 17:35:51 »

Cytat: artyku³ Kiara'y
Natomiast znacznie trudniejsz± odpowiedzi± jest znalezienie racjonalnego powodu tego nakazu - przykazania. Najpewniejsz± jest stwierdzenie, ¿e powodu tego nie znamy i mo¿emy tylko spekulowaæ. Nie jeste¶my pierwszymi: interpretatorzy Tory zadawali sobie to pytanie od dawna. Midrasz (Awot D'raw Natan 2:5) stwierdza - w swojej mistycznej interpretacji - ¿e Adam by³ stworzony bez napletka i pope³niony przez niego grzech spowodowa³, ¿e jego cia³o uleg³o zmianie. Brak wiêc napletka symbolizowa³by bli¿szy kontakt z Bogiem (taki, jaki by³ udzia³em Adama przed z³amaniem zakazu wydanego przez Boga). Abraham by³ pierwszym cz³owiekiem od czasów Adama, który by³ na tyle sprawiedliwy, aby móc znów zbli¿yæ siê do Boga. St±d wydane zosta³o mu polecenie "brit mila".

Nie czyta³em Midrasz (Midrasza, nawet nie wiem co lub kto to jest) ale stwierdzenie, ¿e Adama stworzono bez napletka jest ciekawostk±.
Czyta³em natomiast, ¿e po utworzeniu nas przez Anunnaki (nie wnikam czy rzeczywi¶cie oni s± naszymi twórcami) to ów napletek by³ czynnikiem ró¿ni±cym nas od nich. I nawet im siê to podoba³o, bo postanowili nie zmieniaæ tego szczegó³u. Mowa tu oczywi¶cie o En-Ki'm i jego brygadzie od genetyki. Obstajê wci±¿ przy twierdzeniu, ¿e En-Ki choæ Anunnaki to jednak trzyma³ stronê ludzi/Ziemian. Fakt wiêc i¿ pó¼niej pojawi³o siê jakie¶ bóstwo nakazuj±ce usuwanie napletków zdaje siê wskazywaæ, ¿e do akcji wkroczy³a jaka¶ "si³a" podszywaj±ca siê pod Boga, która nie by³a ju¿ tak przychylna ludziom i dalsza historia, równie¿ ta biblijna wyra¼nie to potwierdza.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Luty 29, 2012, 18:22:16 »

To s± tylko przypuszczenia , forma ludzkich usi³owañ zrozumienia , a nie ¿aden pewnik.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Midrasz

To znaczy Anunaki nie mia³y napletka??? Z politowaniem Co¶ A dlaczego nie? Te¿ byli wcze¶niej obrzezani , czy co?

Tu bym stara³a siê odró¿niaæ ludzie od Ziemianie i stworzeni od tworzeni.... to delikatne ale bardzo istotne ró¿nice.
Jak równie¿ przekaz wzorca przez pole morfogenetyczne ró¿ni siê zdecydowanie od  laboratoryjnie tworzonych hybryd i setek kobiet zap³adnianych by rodzi³y hybrydy.
Dzie³o Enki to nie dzie³o Stwórcy.
Teraz tez na ziemi jest mnóstwo hybryd  tworzonych , wykorzystuje siê kobiety  którym wszczepia siê od nich i nie tylko od nich pobrane jajeczka  zap³odnione w laboratoriach.

Taka dygresja w temacie.

Kiara U¶miech U¶miech

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Luty 29, 2012, 20:57:15 »

Kiaro, stosujesz uniki, odsy³asz do CUDZYCH opinii, chowasz siê za nimi, zamiast rzeczowo wyartyku³owaæ swoje zdanie - gdy k±sasz katolików nie masz przecie¿ z tym problemów. Jak rozumiem potrzebowa³a¶ nieco czasu aby pogrzebaæ po necie i spróbowaæ znale¼æ co¶ co mog³oby Ciê zas³oniæ. Ale marnie to wysz³o.

Czytam, ¿e to zabieg higieniczny - to dlaczego religijni ¯ydzi dokonuj± go równie¿ w innych miejscach ¶wiata? Ba, ogl±da³em dokument w którym ¯ydzi ze Szkocji jechali w tym celu z dzieckiem do Jerozolimy tam tego dokonaæ, w miejsc pochówku jakiego¶ religijnego przywódcy bo to dla nich wielki zaszczyt. Wiêc ten argument jest ca³kowicie chybiony. To RYTUA£ religijny.

Obrzezanie sta³o siê religijn± tradycjom ale nie ma znaczenia takiego jak katolickie zamykanie czakr niemowlêciu. Nie jest stosowane na czakrze i jest stosowane przez bardzo wielu mê¿czyzn na ¶wiecie nie zwi±zanych z Judaizmem.
Równie¿ p³onny argument - bo ja wyra¼nie odnoszê siê do obrzezania jako aspektu religijnego ¯ydów, a nie zabiegu chirurgicznego czy kosmetycznego w¶ród mê¿czyzn. To co napisane jest o za¶lepianiu czakr podchasz chrztu - Kiaro to jedynie lu¼ne teorie, które stoj± nawet w sprzeczno¶ci do tego, ¿e w sytuacjach zagro¿enia ¿ycia chrztu mo¿e dokonaæ dowolny katolik (czyli ochrzczony) i takowy chrzest zgodnie z KRK ma moc, obowi±zuje.

Obrzezanie nie ma identycznego znaczenia jak katolicki chrzest , bowiem dziewczynki nie s± obrzezywane a tylko ch³opcy. Zatem akt dotyczy tylko mê¿czyzn a jak wiadomo kobiety te¿ s± ¯ydówkami bez tego aktu.
Ale¿ ja nie mówiê ¿e ma IDENTYCZNY, bo gdyby by³ identycznym to by³by w KRK wybór - lejemy wod± czy okaleczamy? Natomiast wystêpuj± tutaj TE SAME mechanizmy i przes³anki, tyle tylko, ze w odniesieniu do KRK p³aczesz  wniebog³osy jakie to pod³e, a w przypadku Judaizmu próbujesz kluczyæ, i ju¿ jest OK. Poprosi³em aby¶ wskaza³a gdzie jest ta ró¿nica w poszczególnych aspektach obu uroczysto¶ci, bo ja nie widzê, poniewa¿:
1. w obu przypadkach decyzjê za dziecko podejmuj± rodzice, bo dziecko nie ma pe³nej ¶wiadomo¶ci - to dlaczego krytykowa³a¶ ten aspekt u katolików a u ¯ydów ju¿  nie?
2. w obu przypadkach pod³o¿em uroczysto¶ci jest religia, ba nawet ten sam aspekt - przymierze z Bogiem - równie¿ poddawa³a¶ krytyce w tym zakresie wy³±cznie katolików
3. wykonanie znaku na ciele - w krk polanie wod±, namaszczenie; w judaizmie trwa³e okaleczenie - znak równie¿ fizyczny
4. w koñcu s³ysza³em, ¿e w Jordanie to byli doro¶li ludzie, przecie¿ Abraham gdy poddawa³ siê obrzezaniu by³ bardzo doros³y - u schy³ku swego ¿ycia

co do mo¿liwo¶ci udzia³u w uroczysto¶ci chrztu - w KRK jest w tym zakresie pe³ne równouprawnienie  ;]
a ¿e w judaizmie obrzezaniu podlegaj± wy³±cznie ch³opcy - to przecie¿ tez ma pod³o¿e religijne - powtarzanie, pami±tka przymierza które po raz pierwszy przypieczêtowa³ mê¿czyzna.

Akt obrzezania ni ¿aden akt rytua³u ¿ydowskiego nie jest wa¿niejszy ni¿ ¿ycie ludzkie w wypadku zagro¿eñ ¿ycia nie stosuje siê go.
Nie do koñca ³apiê - ale napisa³a¶ tak jakby¶ sugerowa³a, ¿e w KRK chrzest mo¿e powodowaæ zagro¿enie ¿ycia. Je¿eli ju¿ to obrzezanie jest bardziej niebezpieczne ze wzglêdu na - co by nie mówiæ - otwart± ranê, proces gojenia siê i fakt, ze malec "robi pod siebie" co jest dodatkowym ¼ród³em zaka¿enia.

Dowodem na to jest halachiczna regu³a stanowi±ca, ¿e je¿eli ch³opcy rodzeni z jednej matki - a wiemy, ¿e tylko matka jest nosicielem wadliwego genu hemofilii A - umieraj± po obrzezaniu, to trzeci i wszyscy kolejni po nim s± W OGÓLE nie poddawani obrzezaniu. Nawet je¿eli ojcem trzeciego, lub ka¿dego z tych ch³opców jest inny mê¿czyzna. Co wiêcej, je¿eli przypadek zgonu po obrzezaniu dotyczy ¶mierci dziecka siostry tej kobiety - to tak¿e stanowi podstawê do ca³kowitej rezygnacji z obrzezania wszystkich kolejnych ch³opców obu tych matek (Talmud Babiloñski, Jewamot 64b)
Gdybym siê chcia³ czepiaæ to rozwin±³bym w±tek, ze pierworodny jest swoistym królikiem do¶wiadczalnym...

Kiaro, widzê ¿e unikasz tematu i zgodnie z tym co zaobserwowa³em do tej pory na tym forum (i wspomina³em ju¿ o tym) w celu odwrócenia od tego uwagi nale¿a³o siê spodziewaæ kilku wybiegów z których jeden to przeskoczenie do innego tematu i "zagadanie go" poprzez liczne posty b±d¼ ich rozmiar, oczywi¶cie atakuj±cych KRK... I co siê okaza³o? Ano kolejny raz powielany schemat. 
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Luty 29, 2012, 21:18:33 »

Pierwsza i podstawowa sprawa piszê du¿o o tym co wiem dobrze , o tym czego dobrze nie wiem piszê tyle ile wiem. Z powodu chrztu któremu mnie poddano i wychowaniu jestem przynale¿na do katolicyzmu a nie Judaizmu. Zatem piszê  du¿o o katolicyzmie bo temat jest mi  dobrze znany.
Judaizm jest moim zainteresowaniem , które poznajê dopiero. Chcesz g³êbszej wiedzy na temat? Kontaktuj siê z jakim¶ rabinem nie zemn± , ja nim nie jestem. Mogê podzieliæ siê tylko tym co wiem, czy dziecko jest okaleczane? Jak wszyscy poddaj±cy siê obrzezaniu.
Ja nie jestem zwolennikiem takiego zabiegu je¿eli mia³ by mieæ tylko religijny aspekt. S±dzê i¿ w tradycji ma , ale ona podyktowana jest jeszcze innymi wzglêdami du¿o starszymi ( o czym pisa³am) co przerodzi³o siê w tradycje o takim wyt³umaczeniu. ¯ydzi sami nie potrafi± wyja¶niæ powodu pierwotnego obrzezania. Jest nieznany , jest tylko domys³em, a mnie ka¿esz to robiæ? Nie b±d¼ ¶mieszny.
Co mia³am do powiedzenia , napisa³am , nic wiêcej nie dodam , bo nie wiem.

Okaleczenie dziecka? Mo¿na by by³o u¿yæ do dyskusji tego okre¶lenia gdyby ten zabieg by³ stosowany wy³±cznie przez  ¯ydów , a nie jest , jest dosyæ powszechny u mê¿czyzn. Gdyby by³ stosowany jedynie w tym wyznaniu , a nie jest  , bo muzu³manie równie¿ siê obrzezaj±. ¯ydzi zrobili z zabiegu rytua³ ich sprawa, mogli tego  samego  uzasadnienia  do obrzezania u¿yæ muzu³manie. Skoro zabieg jest stosowany powszechnie w rejonach sk±d wywodz± siê ¯ydzi logiczne i¿ musi mieæ te¿ inne znaczenie , byæ mo¿e du¿o starsze ni¿ sam Judaizm. Tym bardziej i¿ oni sami twierdz± i¿ nie znaj± pierwotnego  uzasadnienia, s± to tylko przypuszczenia.
Czy obrzezanie przynosi jakie¶ skutki inne odczuwalne dla religijnego ¯yda? Nie wiem , nie jestem obrzezanym mê¿czyzn± , zapytaj kogo¶ takiego.

Natomiast przesz³am przez wszystkie rytua³y stosowane w KK i o ich skutkach mogê mówiæ z autopsji , mam osobiste odczucia, a co za tym idzie  wiedzê na temat.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Jest du¿o portali o Judaizmie je¿eli jeste¶ zainteresowany szczegó³ami obrzezania , po prostu zadaj tam drêcz±ce Ciê pytania, Zapewne kto¶ Ci odpowie du¿o dog³êbniej ni¿ ja. Ja mogê tylko tyle ile wiem sama.
I jeszcze co¶ bardzo wa¿nego ,wypowiadam siê w tematach w których  JA CHCÊ , które MNIE INTERESUJ¡, a nie w takich do których kto¶ usi³uje mnie zmusiæ.
S±dzê i¿ zrozumia³e¶?
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2012, 21:54:51 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Luty 29, 2012, 22:01:45 »

Pierwsza i podstawowa sprawa piszê du¿o o tym co wiem dobrze , o tym czego dobrze nie wiem piszê tyle ile wiem.
z tym ostro polemizowa³bym, ale nie  o tym teraz...
¯ydzi sami nie potrafi± wyja¶niæ powodu pierwotnego obrzezania. Jest nieznany , jest tylko domys³em, a mnie ka¿esz to robiæ? Nie b±d¼ ¶mieszny.
Kiaro, jestem jak najbardziej powa¿ny w tym momencie. I proszê nie manipuluj moimi wypowiedziami, bo po pierwsze nie zmuszam, po drugie nie oczekujê wyja¶nieñ co zapocz±tkowa³o ten obrzêd, bo wiem jakie mogê byæ jego mo¿liwe fundamenty.
Mnie, Kiaro, w tym momencie wy³±cznie interesuje dlaczego wykazujesz siê tak± stronniczo¶ci± w swoich ocenach i te same czynno¶ci w ramach KRK poddajesz galopuj±cej krytyce, natomiast identyczne ale maj±ce miejsce w judaizmie ju¿ tej krytyce nie podlegaj±. Tylko tyle.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2012, 22:20:03 »

Cytat: Kiara
To znaczy Anunaki nie mia³y napletka Co¶  Z politowaniem Co¶ A dlaczego nie? Te¿ byli wcze¶niej obrzezani , czy co?

Tak, to ich cecha charakterystyczna i genetyczna zarazem. Tak siê rodzili.
Taki wniosek wysnu³em z lektury "Atomowe wojny" (czy jako¶ tak, w ka¿dym razie nie wspomina³ o tym Sitchin).

Tu bym stara³a siê odró¿niaæ ludzie od Ziemianie i stworzeni od tworzeni.... to delikatne ale bardzo istotne ró¿nice.

To ju¿ na inny w±tek.
No, ale. Je¶li siê rozwinie to wydzielimy i przeniesiemy.
Dla mnie okre¶lenie "ludzie" jest równie nieprecyzyjne. Ludzie, to ogromna grupa istot we wszech¶wiecie, nie wspominaj±c o wymiarach i pomijaj±c wielo¶æ wszech¶wiatów. St±d moje stwierdzenie "ludzie/Ziemianie". Oczywiste, ¿e mo¿emy dywagowaæ i rozdzielaæ Ziemian na ro¶liny, zwierzêta, materiê o¿ywion± i nie ale w odniesieniu do tych stworzeñ u¿y³bym zwrotu "ziemianie" (ma³± liter±). To mo¿e subtelna ale istotna ró¿nica istniej±ca w naszym jêzyku.

Jak równie¿ przekaz wzorca przez pole morfogenetyczne ró¿ni siê zdecydowanie od  laboratoryjnie tworzonych hybryd i setek kobiet zap³adnianych by rodzi³y hybrydy.
Dzie³o Enki to nie dzie³o Stwórcy.

Kolejne zagadnienie nadaj±ce siê do innego, istniej±cego ju¿ w±tku.
Ale, co tam. najwy¿ej przeniosê. Mrugniêcie
Wyja¶nij proszê, czym jest dzie³o stwórcy? Czym jest dzie³o En-ki? A co za tym idzie, czy jeste¶my my? Mrugniêcie Du¿y u¶miech
Jednak ju¿ w tym w±tku >> (kliknij na ten niebieski napis  Mrugniêcie).

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Luty 29, 2012, 23:10:53 »

Z tego co ja przypuszczam i s± to przypuszczenia na podstawie równie¿ egipskich bardzo starych informacji , obrzezanie mia³o pierwotnie charakter higieniczny , zdrowotny , nie religijny. Dowodem jest stosowanie go przez wiêkszo¶æ ludzi z rejonu w którym ¿yli ¯ydzi. Musia³o mieæ ogromne znaczenie  ( w moim odczuciu) w tamtych warunkach klimatycznych przy ci±g³ych wêdrówkach  bez mo¿liwo¶ci utrzymania w³a¶ciwej czysto¶ci. Zatem  jedynym skutecznym  sposobem przymuszenia mê¿czyzn do obrzezania  móg³ byæ nakaz religijny. Wówczas mo¿na by³o uzyskaæ pewno¶æ stosowania go w 100% . Z czasem sta³ siê ten zabieg rytua³em religijnym z zapomnieniem o pierwotnej roli.
Nie wiem czy naprawdê tak by³o? S± to moje przypuszczenia dotycz±ce tej tradycji u ¯ydów.
Co mam jeszcze dodaæ? Zabieg wa¿ny ze wzglêdu na czysto¶æ , która dla ¯ydów w ka¿dym wymiarze ma olbrzymie znaczenie. Utrzymywanie cia³a w czysto¶ci ( mykwy) by³y odno¶nikiem i s± nadal dla czysto¶ci duchowej. S±dzê wiêc i¿ mo¿e mieæ to zwi±zek z czysto¶ci± p³odzenia dzieci przez mê¿czyzn , zarówno w odniesieniu fizycznej czysto¶ci jak i duchowej.
Czy obrzezanie , odkrycie penisa zbli¿a mê¿czyznê do Boga przez ten akt? Nie mam informacji na ten temat , Darek zasugerowa³ i¿ Anunaki nie posiada³y napletków. Nie wiem tego , trzeba by by³o uwa¿nie ogl±daæ najstarsze rze¼by i petroglify , mo¿e da siê znale¼æ jaki¶ ¶lad.
O innych aspektach zrozumienia tego zabiegu wyniesionego w formê rytua³u ju¿ jest w powy¿szym tek¶cie.
I jeszcze raz s± to tylko moje przypuszczenia a nie  niepodwa¿alna wiedza na temat.

Kiara U¶miech U¶miech

edit.

Dobrze Darku i¿ rozdzieli³e¶ ten temat bo robi siê "gor±cy".....

Zaczê³am poszukiwania bo nie mam zbyt du¿ej wiedzy w tej kwestii i co znalaz³am!!! wrêcz nie do wiary!O obrzezaniu kobiet.

"Kobiet nie obrzezuje siê w Arabii Saudyjskiej, gdzie obowi±zuje najbardziej konserwatywna wersja islamu. W Nigerii, Nigrze, Kenii i Tanzanii najwiêcej obrzezanych stanowi± chrze¶cijanki. Jeden z najwiêkszych autorytetów ¶wiata islamu szejk Muhammad At-Tantawi z uniwersytetu Al-Azhar w 2006 r. stwierdzi³, ¿e "obrzezanie kobiet to tradycja kulturowa, niemaj±ca nic wspólnego z islamem"."

http://wyborcza.pl/1,76842,8023308,Obrzezanie_irackich_Kurdyjek.html

Co na to katolicyzm? Czy¿by to by³o jakie¶ novum w chrze¶cijañstwie?

U ¯ydów kobiet siê nie obrzeza , nie ma podstaw do takiego zabiegu , nie ma wiêc tradycji.Obrzezanie kobiet jest uznawane za akt czysto¶ci duchowej kobiety obrzezanej ale ze wzglêdu na zmniejszony popêd seksualny. Czy obrzezany mê¿czyzna ma te¿ mniejszy popêd seksualny? Nie wiem , ale bior±c pod uwagê oskar¿anie ¯ydów o nadpobudliwo¶æ w tej dziedzinie , to chyba nie. Zatem ten argument raczej odpada, chyba chodzi w tym wypadku o widoczn± fizycznie czysto¶æ tej czê¶ci cia³a mê¿czyzny jak i zdrowotn± stronê ³atw± w kontrolowaniu.
Trzeba zawsze mieæ na uwadze i¿  obrzezanie zwi±zane jest klimatem w którym siê go dokonuje po pierwsze. A po drugie i¿ jest to bardzo dawny obyczaj pochodz±cy z ciep³ych rejonów ¶wiata.

Wracaj±c do zrozumienia tego aktu, obrzezanie to bardziej  tradycja kulturowa w okre¶lonym klimacie? Wówczas odniesienie jest czysto fizyczne i higieniczno zdrowotne. Nie wiem do jakiej tradycji odnie¶æ pozbawienie kobietê   odczuæ seksualnych? Jakiego rodzaju ma to byæ czysto¶æ? Czy ten aspekt  dotyczy  równie¿ mê¿czyzn?
Nie s³ysza³am nigdy ¿eby mê¿czy¼ni obrzezani byli niewra¿liwi seksualnie , ¿eby ta sfera ich ¿ycia by³a nie aktywna.

* a to dodatek dla artqa bo on bardzo lubi szczegó³y.....

http://www.obrzezanie.com/
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2012, 02:02:37 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2012, 12:20:21 »

Kiaro, tendencyjnie zmierzasz to odej¶cia od sedna tematu, permanentnie unikasz odpowiedzi na zadane pytania, przeskakuj±c na aspekty "higieniczne". Moje pytania pojawi³y siê w aspekcie podobieñstw natury religijnej pomiêdzy obrzezaniem a chrztem. Przecie¿ rozmowa - i Twoje zarzuty - dotyczy³y aspektu religijnego chrztu, a nie higienicznego, bo np. nale¿y dbaæ o czyst± g³owê i j± myæ...  :]

Wiêc konkretnie, bez zabawy w ciuciubabkê: nie twierdzê, ¿e KA¯DE obrzezanie ma pod³o¿e religijne, to oczywiste. Skupi³em siê natomiast - i na tej p³aszczy¼nie zada³em Ci pytania - na tej czê¶ci przypadków które s± ¦CI¦LE zwi±zane z religi±, czyli rytualne obrzezanie w judaizmie jako pami±tkê/odnowienie przymierza zawartego przez Abrahama z Bogiem.

Wiêc bêdê wdziêczny gdy odniesiesz siê do moich pytañ, spostrze¿eñ:

Natomiast wystêpuj± tutaj TE SAME mechanizmy i przes³anki, tyle tylko, ze w odniesieniu do KRK p³aczesz  wniebog³osy jakie to pod³e, a w przypadku Judaizmu próbujesz kluczyæ, i ju¿ jest OK. Poprosi³em aby¶ wskaza³a gdzie jest ta ró¿nica w poszczególnych aspektach obu uroczysto¶ci, bo ja nie widzê, poniewa¿:
1. w obu przypadkach decyzjê za dziecko podejmuj± rodzice, bo dziecko nie ma pe³nej ¶wiadomo¶ci - to dlaczego krytykowa³a¶ ten aspekt u katolików a u ¯ydów ju¿  nie?
2. w obu przypadkach pod³o¿em uroczysto¶ci jest religia, ba nawet ten sam aspekt - przymierze z Bogiem - równie¿ poddawa³a¶ krytyce w tym zakresie wy³±cznie katolików
3. wykonanie znaku na ciele - w krk polanie wod±, namaszczenie; w judaizmie trwa³e okaleczenie - znak równie¿ fizyczny
4. w koñcu s³ysza³em, ¿e w Jordanie to byli doro¶li ludzie, przecie¿ Abraham gdy poddawa³ siê obrzezaniu by³ bardzo doros³y - u schy³ku swego ¿ycia

co do mo¿liwo¶ci udzia³u w uroczysto¶ci chrztu - w KRK jest w tym zakresie pe³ne równouprawnienie  ;]
a ¿e w judaizmie obrzezaniu podlegaj± wy³±cznie ch³opcy - to przecie¿ tez ma pod³o¿e religijne - powtarzanie, pami±tka przymierza które po raz pierwszy przypieczêtowa³ mê¿czyzna.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2012, 22:06:19 »

Cytat: Kiara
wrêcz nie do wiary!O obrzezaniu kobiet.

O tym problemie wspomina³a >Betti< >>.

Osobi¶cie ogl±da³em film, chyba na NG, w którym omawiali to zagadnienie.
Jednak, je¶li chcemy poruszyæ ten aspekt to chyba lepiej w innym, nowym w±tku gdy¿ ten oscyluje bardziej w religijn± stronê.

barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2012, 09:47:54 »

Nie, dlaczego, temat jest szeroki, po prostu Obrzezanie, nie wiem czy jest sens rozbijania na np.

Obrzezanie - wymiar duchowy, religijny
Obrzezanie - wymiar medyczny
Obrzezanie - co¶ tam jeszcze innego.

Wed³ug mnie nie ma takiej potrzeby.

Ja w³a¶nie chcia³bym zasygnalizowaæ inn± stronê. Spotka³em siê z opini± seksuologów, ¿e obrzezani mê¿czy¼ni s± lepszymi kochankami. Czyli mo¿e jednak chodzi³o pierwotnie o dzia³anie na jak najni¿szy instynkt, instynkt przetrwania gatunku.

A je¶li przyjmiemy koncepcjê, ¿e ka¿da czakra odpowiedzialna jest za dzia³anie "kawa³ka" cz³owieka na wysoko¶ci danej czakry (tzn. odpowiada za dzia³anie narz±dów w jej okolicy), no to mo¿emy rozpatrywaæ obrzezanie pod k±tem, jaki to ma wp³yw na czakrê czerwon± (podstawy), oraz czakrê pomarañczow± (seksualno¶ci). Czakra podstawy - instynkt przetrwania, prze¿ycia danego osobnika, czakra seksualno¶ci - rozmna¿anie, przetrwanie gatunku.

I dalej, jaki obrzezanie pozostawia ¶lad w ciele energetycznym cz³owieka, jak je zmienia ?

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Marzec 02, 2012, 10:19:59 »

Aspekt informacji poruszany przez Ciebie jest niez³e wyja¶niony przez obrzezanego mê¿czyznê w wieku doros³ym na swoje ¿yczenie tu:
http://www.obrzezanie.com/

Ale i tu s± g³osy i¿ pierwotnym  powodem  obrzezania by³a higiena  i zdrowie ludzi po pierwsze , pó¼niej nadano temu charakter religijno- rytualny.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/obrzezanie-przyczyny-zalety-i-wplyw-obrzezania-na-seks_33809.html

Ja siê w nim nie wypowiem bo nie mam wiedzy.

Darku nie chodzi³o mi o obrzezanie kobiet , znam ten fakt, chodzi³o mi o obrzezanie chrze¶cijanek jako najwiêkszej grupy obrzezanych kobiet w tamtym rejonie. Tym by³am zszokowana.

Gdyby obrzezanie w Judaizmie by³o odpowiednikiem chrztu jak w katolicyzmie , obrzezani byli by ch³opcy i dziewczynki a nie s±.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 12:07:14 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Marzec 02, 2012, 11:13:02 »

Kiaro, widaæ jak na d³oni, ¿e udajesz, ¿e nie dostrzegasz pytañ i podobieñstw wskazanych przeze mnie i nadal jak zaciêta p³yta. Jak dziecko - zamknê oczy to znaczy, ¿e nikt mnie nie widzi. Przecie¿ pisa³em, ¿e chrzest w KRK nie jest tym samym co obrzezanie w judaizmie, ale Ty uparcie starsz sie wskazywaæ jakobym przedstawia³, ¿e taka równo¶æ wystêpuje. Natomiast wyra¼nie wskaza³em na idealnie te same aspekty, czyny, podej¶cie, przyczyny w obu ceremoniach. I dlatego jestem "zdziwiony" ¿e tak zaciekle k±sa³a¶ katolików i jednocze¶nie nic nie masz do zarzucenia wobec TYCH SAMYCH czynów wierz±cych ¯ydów...

i to by by³o na tyle w temacie rzetelno¶ci i braku uprzedzeñ...
owoce, ech te demaskuj±ce owoce...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Marzec 02, 2012, 11:59:41 »

arteq
Natomiast wyra¼nie wskaza³em na idealnie te same aspekty, czyny, podej¶cie, przyczyny w obu ceremoniach.
Skoro nie jest tym samym to nie ma tych samych aspektów i nigdy nie mia³.

Bo; w katolicyzmie chrzest i pozosta³e ceremonie maj± oddzia³ywanie po pierwsze energetyczne , ceremonia zamyka ju¿ u dzieci czakry przez które p³ynie energia. Powtarza siê t± czynno¶æ wielokrotnie w pozosta³ych rytua³ach , ten akt ma wp³yw na ca³okszta³t rozwoju fizycznego cz³owieka w postaci zmniejszonego przep³ywu  energii ¿ycia.
Jest to rytua³ magiczny maj±cy wp³yw na ¿ycie fizyczne i duchowe ludzi i kobiet i mê¿czyzn.
Obrzezanie w Judaizmie jest rytua³em fizycznym maj±cym  wp³yw na ¿ycie fizyczne ale mog±cym mieæ wp³yw równie¿ na ¿ycie duchowe mê¿czyzn i kobiet.

Obrzezanie ch³opców to akt fizyczny , jak dobrze zauwa¿y³ barneyos  ma wp³yw stymuluj±cy czakry a nie blokuj±cy je. Tak wiêc jest to ca³kowicie odwrotny akt w stosunku do katolicyzmu , nie ma w nim ¿adnego podobieñstwa. tym bardziej i¿ katolicyzm ostro ingeruje zakazami i nakazami w ¿ycie seksualne ludzi ograniczaj±c je do maksimum. Wymuszanie celibatu jako niezbêdno¶æ. Judaizm uwa¿a i¿ ¿ycie seksualne ludzi jest naturalne i nale¿y je wspieraæ , nikt kto go nie do¶wiadcza nie posiada pe³ni wiedzy na temat ca³okszta³tu ¿ycia. Zatem wypowiedzi takich ludzi s± nie s± w pe³ni prawdziwe i wiarygodne , nie mo¿na zatem byæ rabinem nie posiadaj±c rodziny.Pouczanie ludzi w kwestiach seksualno¶ci , stosunków rodzinnych oraz wychowania dzieci przez takich ludzi jest niewiarygodne. Teorie czêsto nie sprawdzaj± siê w praktyce.
My¶lê i¿ rozumiesz ró¿nice nie mo¿na stawiaæ tu znaku równo¶ci ni w kwestii rytua³u który ma inny cel ni w sprawie podstaw jego który równie¿ ma inny cel.

Moim zdaniem , dla ¯ydów kobieta , aspekt ¿eñski jest odpowiednikiem aspektu ¿eñskiego Stwórcy zatem mê¿czyzna przez szacunek dla kobieco¶ci ( ca³e spektrum celi obrzezania) odnawia przez ten intymny  dojrza³y kontakt oparty na g³êbokiej mi³o¶ci ( tu przyk³ad Abrahama) do  ¿ony , wznawia taki kontakt duchowy  w³a¶nie ze Stwórc±.
Nie zapominaj jednak i¿ to jest moje rozwa¿anie a nie twierdzenie Judaizmu.

I tu analiza odwrotno¶ci w katolicyzmie gdzie nakazowo pozbawia siê ludzi mo¿liwo¶ci takiego kontaktu celibat duchownych i pozbawia siê go wyznawców ceremonie z zablokowaniem czakr.Czyli przep³yw energii nie osi±ga mo¿liwo¶ci umo¿liwiaj±cych zestrojenie siê z wibracj± kontaktu energetycznego odpowiadaj±cego mistycznemu po³±czeniu ze Stwórc±.

kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 12:11:37 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Marzec 02, 2012, 13:20:17 »

Skoro nie jest tym samym to nie ma tych samych aspektów i nigdy nie mia³.
Kiaro, zdajê sobie sprawê, ¿e teraz panicznie bêdziesz ucieka³a i chowa³a siê za s³ówka i definicje. Powtórzê po raz n-ty: nie s± tym samym bo by³oby to w pe³ni zamienne, ale fundamenty, najwa¿niejsze aspekty, s± TAKIE SAME. Tak jak jab³ko i gruszka, nie s± tym samym ale wymagania, korzeñ, potrzeby, proces wzrostu i finalny efekt jest taki sam. Dlatego hipokryzj± by³oby twierdziæ, ¿e jab³ka s± chwastami, niepotrzebne i szkodliwe, a gruszki ju¿ nie.

Bo; w katolicyzmie chrzest i pozosta³e ceremonie maj± oddzia³ywanie po pierwsze energetyczne, ceremonia zamyka ju¿ u dzieci czakry przez które p³ynie energia.
Hehehe... Ma... bo ma? Czym niby siê ró¿ni, ¿e chrzest ma a obrzezanie nie? Skoro i jedno i drugie jest przypomnieniem tego samego - przymierza z Bogiem, ba - z tym samym Bogiem.

Obrzezanie w Judaizmie jest rytua³em fizycznym maj±cym  wp³yw na ¿ycie fizyczne ale mog±cym mieæ wp³yw równie¿ na ¿ycie duchowe mê¿czyzn i kobiet.
Jest rytua³em fizycznym? A to dobre, dawno nie s³ysza³em podobnych "rewelacji". Gdyby by³ wy³±cznie fizycznym (o którm dziecko przecie¿ nie mo¿e pamiêtaæ) ta jakim cudem mia³by mieæ wp³yw na ¿ycie duchowe? Tak samo jakby obciête mi w wieku niemowlêcym paznokcie mia³y wp³yw na moje ¿ycie duchowe. Kiaro, czy Ty s³yszysz jakie brenie mówisz? Jeszcze ciekawszym jest Twoja teoria, ¿e ma³y zabieg fizyczny jakiego¶ ch³opca-niemowlaka mo¿e mieæ wp³yw na ¿ycie ca³kowicie mu wtedy obcej kobiety/dziewcznyki...

Obrzezanie ch³opców to akt fizyczny , jak dobrze zauwa¿y³ barneyos  ma wp³yw stymuluj±cy czakry a nie blokuj±cy je.
Upsss... W jaki sposób niby stymuluje? JAki niby jest tego mechanizm? No i dlaczego wobec tego inny akt fizyczny - wspomniane obciêcie paznokci nie stymuluje innych czakr, albo np. operacja stuleki? A przek³ucie uszu na kolczyki stymuluje? A implanty piersi jakie czakry rozwijaj±? Hmmm... skoro obciêcie napletka tak rozwija czakry to mo¿e dla lepszego rozwoju uci±æ wacka w po³owie?

Tak wiêc jest to ca³kowicie odwrotny akt w stosunku do katolicyzmu , nie ma w nim ¿adnego podobieñstwa.
Ca³kowicie odmieny bo co? Bo tak sobie wymy¶li³a¶? Kiaro to wy³±cznie Twoja lu¼na opinia, do tego oparta na stronniczo¶ci i nienawi¶ci wobec katolicyzmu. Wskaza³em nawet nie podobieñstwa lecz TE SAME mechanizmy, te same podstawy obu rytua³ów, a Ty: s± inne bo... s± inne... rêce opadaj±.

tym bardziej i¿ katolicyzm ostro ingeruje zakazami i nakazami w ¿ycie seksualne ludzi ograniczaj±c je do maksimum.
yyyy.... ale co ma piernik do wiatraka, wszak na etapie obu obrzêdów nikt dzieciom nic nie mówi nt. seksualno¶ci - to po pierwsze. Po drugie - juz Ci wskaza³em na podstawie nawet zwykk³ych statystyk jaki efekt daj± zalecenia KRK odno¶nie sfery seksualnej - wtedy te¿ uciek³a¶...

Judaizm uwa¿a i¿ ¿ycie seksualne ludzi jest naturalne i nale¿y je wspieraæ , nikt kto go nie do¶wiadcza nie posiada pe³ni wiedzy na temat ca³okszta³tu ¿ycia.
Katolicyzm równiez uwa¿e ¿e seksualno¶c jest naturalnym aspektem ¿ycia cz³owieka, nie zgadza siê natomiast z popieraniem rozwi±z³o¶ci jako atakuj±cej podstawowe wiêzi emocjonalne ludzi.

Zatem wypowiedzi takich ludzi s± nie s± w pe³ni prawdziwe i wiarygodne , nie mo¿na zatem byæ rabinem nie posiadaj±c rodziny.Pouczanie ludzi w kwestiach seksualno¶ci , stosunków rodzinnych oraz wychowania dzieci przez takich ludzi jest niewiarygodne. Teorie czêsto nie sprawdzaj± siê w praktyce.
W takim razie nie nale¿y leczyæ siê u kardiologa który ma zdrowe serce, chirurga który nie przeszed³ ¿adnej powa¿nej operacji, ortopedy który nie jest po³amany... Mylisz to z brakiem wiarygodno¶ci u ludzi nierzetelnych i fa³szywych - cz³owiek po kilku rozwodach raczej nie bêdzie dobrym doradc± w sprawach trwa³o¶ci ma³¿eñstwa. Wielokrotny bankrut nie bêdzie budzi³ zaufania w zakresie wymagajacym powierzenia mu finansów celem inwestycji, etc...

My¶lê i¿ rozumiesz ró¿nice nie mo¿na stawiaæ tu znaku równo¶ci ni w kwestii rytua³u który ma inny cel ni w sprawie podstaw jego który równie¿ ma inny cel.
Nie ma ¿adnych ró¿nic w podstawach i celach obu rytua³ów. Dla u³atwienia wypunktowa³em Ci te same czynniki. Niestety Ty zataczasz tylko ko³a obok tego, rozmywasz temat, podajesz linki, zmieniasz sedno (religijne) dyskusji na estetyczno-higieniczne, bijesz pianê, a jedynym argumentem za Twoj± tez± jest wy³±cznie Twoje "bo tak..."

Moim zdaniem , dla ¯ydów kobieta , aspekt ¿eñski jest odpowiednikiem aspektu ¿eñskiego Stwórcy zatem mê¿czyzna przez szacunek dla kobieco¶ci ( ca³e spektrum celi obrzezania) odnawia przez ten intymny  dojrza³y kontakt oparty na g³êbokiej mi³o¶ci ( tu przyk³ad Abrahama) do  ¿ony , wznawia taki kontakt duchowy  w³a¶nie ze Stwórc±.
Nic z tego nie zrozumia³em. Mo¿esz ja¶niej? Kto? Co? dlaczego? ¯e abym kocha³ naprawdê mocno swoj± ¿onê winienem byæ obrzezany? ¿e aby nasz kontakt by³ dojrza³y mam byæ obrzezany? Jedyne co przebija z tej wypowiedzi to ¿e ma to jednak podstawy duchowe, a nie fizyczne - jak wcze¶niej mówi³a¶...

I tu analiza odwrotno¶ci w katolicyzmie gdzie nakazowo pozbawia siê ludzi mo¿liwo¶ci takiego kontaktu celibat duchownych i pozbawia siê go wyznawców ceremonie z zablokowaniem czakr.Czyli przep³yw energii nie osi±ga mo¿liwo¶ci umo¿liwiaj±cych zestrojenie siê z wibracj± kontaktu energetycznego odpowiadaj±cego mistycznemu po³±czeniu ze Stwórc±.
Gdzie Rzym a gdzie Krym... Gdzie chrzest a gdzie celibat... I ci±gle Ci t³umaczê, ¿e zgodnie z wierzeniami w KRK sakramenty - wiêc i chrzest maj± na celu intensyfikacjê wiêzi cz³owieka z Bogiem, ale Ty ci±gle co¶ o blokowaniu - i l±dujemy znowu na pocz±tku tematu: te same mechanizmy, te same podstawy, to samo podej¶cie - wiêc dlaczego nagle jedno ma blokowaæ a drugie wrêcz przeciwnie - rozwijaæ...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Marzec 02, 2012, 14:02:49 »

Poniewa¿ nie ³apiesz jeszcze arteq  wymiaru duchowego dyskusji nie widzê ¿adnego powodu jej kontynuowania. Chcesz wiedzieæ o rzeczach których nie potrafisz zrozumieæ, mo¿e , kiedy¶... a mo¿e nie.
Zatem ja ju¿ zakoñczy³am jej kontynuowanie.
Jak przestaniesz mnie oskar¿aæ o strach , który jest Twoim, a nie moim problemem , otworzy Ci siê byæ mo¿e zrozumienie wielu tematów przez inny aspekt wiedzy.
Zatem powodzenia.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Nie mniej jednak przez poruszenie tego tematu bardzo pomog³e¶ mi i to zupe³nie nie¶wiadomie  go zrozumieæ , nawet bardzo , bardzo. Widzisz Ziemia to szko³a rozwoju duchowego z ca³ym aspektem wielowymiarowym wiedzy na niej. Z którego poziomu cz³owiek z niej korzysta zale¿ne jest od jego poziomu osobistego rozwoju duchowego. Nawet gdy mówiê Ci o rzeczach które zrozumia³am szybko i ³atwo Ty ich nie rozumiesz i nie potrafisz zaakceptowaæ.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 17:58:30 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Marzec 02, 2012, 15:21:30 »

Kiaro, Twój cyrk, Twoje ma³py, mo¿esz rozmawiaæ je¿eli chcesz, je¿eli nie chcesz nie musisz... to oczywiste. Ale proszê, nie zarzucaj mi niezrozumienia aspektów duchowych - tam gdzie wystêpowa³y w dyskusji doskonale je widzia³em, nawet w miejscach w których Ty widzia³a¶ wy³±cznie fizyczno¶æ. Tym bardziej ¿e nie potrafi³a¶ (a ¶ci¶lej - nie chcia³a¶) udzieliæ prostych odpowoedzi na równie proste pytania. My¶lê, ¿e szybko zda³a¶ sobie sprawê, ¿e nie da siê obroniæ Twojej postawy dlatego zaczê³a¶ lawirowaæ - a to przyklepaæ temat, a to odwróciæ uwagê zamieszczaj±c elaboraty w innym "katolickim" w±tku, a to unkaj±c odpowiedzi i zas³±niaj±c siê jakimi¶ linkami, by w koñcu w tym pomieszaniu z popl±taniem zacz±æ myliæ aspekty duchowe z fizycznymi, sama sobie zaprzeczaj±c przy okazji - ale nie by³aby¶ sob± gdyby¶ i tej wpadki nie przerzuci³a na kogo¶, w tym przypadku na mnie... Od pewnego ju¿ czasu widzia³em jak w tym w±tku nerowowo przebierasz nogami i szukaj±c byle pretekstu aby czmyhn±æ z niego oczywi¶cie z podniesionym we w³asnym mniemaniu czo³em... zachowywa³a¶ siê idealnie z typowym dla tego przypadku schematem.

Twoje stanowisko jest nie do obrony z bardzo prostej przyczyny - jest podszyte fa³szem, fa³szywmi i stronniczymi za³o¿eniami. Cz³owiek rzetelny gdy widzi, ¿e siê pomyli³ po prostu prostuje to, wprost przyznaj±c: "sorry, myli³em siê/zappêdzi³em siê". Ale to cz³owiek rzetelny... Natomiast cz³owiek narcystycznie wpatrzony w swój fa³szywie wykreowany obraz nigdy tego nie zrobi, a do tego jeszcze w poczuciu niby wyrz±dzonej krzywdy bêdzie dewaluowa³ innych. Piszesz teraz o swoim niby wy¿szym rozwoju, niby wy¿sz± mo¿liwo¶ci± poznania, a tak czêsto nie potrafisz udzieliæ odpowiedzi na proste pytania.

Jakby¶ kiedy¶ chcia³a wróciæ  :] do dyskusji to przypomnê niektóre proste pytania:
Natomiast wystêpuj± tutaj TE SAME mechanizmy i przes³anki, tyle tylko, ze w odniesieniu do KRK p³aczesz  wniebog³osy jakie to pod³e, a w przypadku Judaizmu próbujesz kluczyæ, i ju¿ jest OK. Poprosi³em aby¶ wskaza³a gdzie jest ta ró¿nica w poszczególnych aspektach obu uroczysto¶ci, bo ja nie widzê, poniewa¿:
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #18 : Marzec 02, 2012, 17:17:20 »

Dodam jako uzupe³nienie tematu: jedn± z metod leczenia stulejki jest obrzezanie.

"Analogicznym do leczenia chirurgicznego zabiegiem skutecznie likwiduj±cym stulejkê jest obrzezanie."

Szczegó³y tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stulejka
http://www.stulejka.com/

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Marzec 02, 2012, 19:16:08 »

No wiem, dlatego wspomnia³em o tym w po¶cie bo jest ciekaw czy pacjenci po tym zabiegu nagle dostaj± transcendentalnego kopa... :]
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Marzec 13, 2012, 21:43:17 »

Wtorek 13.03.2012, 20:41
ostatnia aktualizacja: 31 minut temu

Lepiej siê obrzezaæ? To chroni przed
rakiem

supernaturalresearch.com

Du¿o mniejsze ryzyko.

Usuniêcie napletka przed rozpoczêciem aktywno¶ci seksualnej mo¿e chroniæ przed rakiem prostaty - informuj± lekarze z Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Jak pisze "Cancer" niektóre infekcje wirusowe i bakteryjne mog± byæ przyczyn± nowotworów, np. wirusowe zapalenie w±troby typu B sprzyja rakowi w±troby, a wirus brodawczaka ludzkiego - rakowi szyjki macicy.

Obrzezanie zmniejsza natomiast ryzyko chorób przenoszonych drog± p³ciow± i wirusa HIV, a nowe badania sugeruj±, ¿e infekcje mog± siê przyczyniaæ te¿ do raka prostaty.

UWA¯AJ NA SEKS Z TYMI FACETAMI>>

Badania wykaza³y, i¿ mê¿czy¼ni, u których zabieg obrzezania zosta³ przeprowadzony przed pierwszym kontaktem seksualnym chorowali na raka prostaty o 15 proc. rzadziej ni¿ nieobrzezani – powiedzia³ doktor Jonathan L. Wright z Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Ryzyko mala³o zarówno w przypadku ³agodniejszych, jak i bardziej agresywnych nowotworów (odpowiednio o 12 i 18 proc.).

OBRZEZANIE TO KRWAWA JATKA>>

Zdaniem medyków choroby przenoszone drog± p³ciow± mog± sprzyjaæ rakowi prostaty, poniewa¿ powoduj± przewlek³y stan zapalny, który stwarza dogodne warunki dla komórek nowotworowych.

Natomiast po obrzezaniu nie ma ju¿ wilgotnych zakamarków pod napletkiem, w których kryj± siê chorobotwórcze drobnoustroje, a powierzchnia ¿o³êdzi pr±cia staje siê mniej wra¿liwa i trudniejsze do sforsowania dla patogenów.

TM

Circumcision reduces prostate cancer risk

Circumcision tied to lower prostate cancer risk

http://www.sfora.pl/Lepiej-sie-obrzezac-To-chroni-przed-rakiem-a41457

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2012, 22:21:54 »

Darku, na Zyprze sa wyspecjalizowane kliniki, ktore pracuja dla koncernu "Pfizer".
A Ty tez???
Rzezaj jak chcesz, czy mylisz, ze "dzieci" na wierzbie rosna.

A potencja to juz  "Tajemnica"...

east
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Marzec 14, 2012, 11:25:39 »

Badania wykaza³y, i¿ mê¿czy¼ni, u których zabieg obrzezania zosta³ przeprowadzony przed pierwszym kontaktem seksualnym chorowali na raka prostaty o 15 proc. rzadziej ni¿ nieobrzezani – powiedzia³ doktor Jonathan L. Wright z Fred Hutchinson Cancer Research Center.

A to nie z powodu diety zwi±zanej z wyznaniem ? Nie wszêdzie praktykuje siê obrzezanie, tylko w pewnych kulturach, a te z kolei , jak wiadomo, maj± swoje , "koszerne" jedzenie. Mo¿e i zdrowsze ni¿ przemys³owa papka.... zatem te  15% mniej raków to niekoniecznie z powodu obrzezania.
Natomiast po obrzezaniu nie ma ju¿ wilgotnych zakamarków pod napletkiem, w których kryj± siê chorobotwórcze drobnoustroje, a powierzchnia ¿o³êdzi pr±cia staje siê mniej wra¿liwa i trudniejsze do sforsowania dla patogenów.

Chorobotwórcze drobnoustroje to s± wszêdzie. Sedno polega na tym, aby pozosta³y w równowadze ,  a nie na ich sterylizacji czy wymywaniu. Poza tym ten fragment : " a powierzchnia ¿o³êdzi pr±cia staje siê mniej wra¿liwa  " mnie zmrozi³ Mrugniêcie brrrr ...  Du¿y u¶miech
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Marzec 14, 2012, 11:35:28 »

To po co jest wogole ten napletek? Aby bakterie przechowywac? Przeciez to jeszcze kolejna sciemka.
A moze eksperyment (centralny), ktory ma na celu wyhodowanie rasy "beznapletkowej"U¶miechU¶miechU¶miech?

Temat watku OBRZEZANIE, ale to co robia kobietom (muzulmanskim), to zbrodnia!

Kto IM wklikal taka metode?
east
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Marzec 14, 2012, 11:40:08 »

S³uszna uwaga Fair Lady Chichot ...rasa beznapletkowa ... dooobre sobie Mrugniêcie Ludzie to z wszystkiego uczyni± sobie fetysza ...
Nie powinno siê korygowaæ Natury.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: