Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 18:57:05

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¯YCIE - dzieñ jak co dzieñ ... ?  (Przeczytany 5481 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Marzec 15, 2012, 22:26:56 »

Niby normalka.
Wszystko przecie¿ dro¿eje: jajka - o kilkadziesi±t procent (z dnia na dzieñ Szok), paliwo (tu ju¿ nas trochê przyzwyczaili), ... i praktycznie wszystko idzie w górê.
Niby normalne zjawisko. Dyrektywy unijne, inflacja itp. ale czy faktycznie tak to powinno przebiegaæ, czy to jedyne przyczyny takich zjawisk?

Woda zdro¿eje o 400 procent

Opublikowano: 15.03.2012 | Kategorie: Gospodarka, Wiadomo¶ci z kraju

W tym roku ceny wody w wielu miejscowo¶ciach wzros³y od 7 proc. do 30 proc. To niewiele w porównaniu z tym, co nas czeka w niedalekiej przysz³o¶ci. Podwy¿ki cen wody mog± siêgn±æ nawet 400 proc.

„Dziennik Gazeta Prawna” przypomina, ¿e w przysz³ym roku ma wej¶æ w ¿ycie ustawa o korytarzach przesy³owych, która nakazuje wyp³atê rekompensat w³a¶cicielom nieruchomo¶ci, przez które przebiegaj± m.in. linie energetyczne, ruroci±gi i gazoci±gi czy wodoci±gowe. Zdaniem ekspertów, skutki dla bran¿y wodoci±gowo-kanalizacyjnej s± tak drastyczne, ¿e nie s± ujawniane. Ceny wody i ¶cieków mog± wzrosn±æ o 100 proc.

To jeszcze nie koniec z³ych wiadomo¶ci. Poniewa¿ raczej nie wype³nimy do 2015 r. zobowi±zañ traktatu akcesyjnego dotycz±cych modernizacji oczyszczalni ¶cieków komunalnych i jako¶ci wody, Unia mo¿e na³o¿yæ na nas karê w wysoko¶ci ponad 4 mln euro dziennie. W tej sytuacji podwy¿ki cen wody w niektórych miejscowo¶ciach mog± siêgn±æ nawet 400 proc.

Opracowanie: p³
Na podstawie: PAP, Dziennik Gazeta Prawna
¬ród³o: Niezale¿na.pl

http://wolnemedia.net/gospodarka/woda-zdrozeje-o-400-procent/

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2012, 22:52:31 »

Gospodarka wodna jest problemem w wielu panstwach. Oszczedzac, oszczedzac i jeszcze raz oszczedzac. Ja znam ludzi ktorzy przez caly
dzien nie spuszczaja wody w toalecie , chyba ze jest kaka. Duzo wody ginie w dziurawych wodociagach, a to idzie potem na konto ludzi.
Tak naprawde to w Niemczech tez robi sie ciezko. Podwyzki sa kazdego dnia i to o 30 do 50%  albo i wiecej.
Dzisiaj czlowiek jest niczym, maszyna sie liczy, a skutki postepu daja sie odczuc tym najbiedniejszym bez wyksztalcenia albo chorym.
Smutno, smutno, bardzo smutno i nie widokow na lepsze czasy.

Ale mnie nastroj sciagnal. Rafaela
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2012, 08:18:53 »

I dlatego polecam wykopanie własnej studni. Mamy wówczas dużo darmowej wody pod dostatkiem.

I póki co Tuskoland jeszcze nie położył na tym łapy .... chociaż nie wiem, czy właśnie im nie podpowiedziałem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2012, 08:19:53 wys³ane przez barneyos » Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2012, 19:10:00 »

Nie podpowiedzia³e¶.
S³ysza³em ju¿ o panach opodatkowania tych, którzy maj± studnie na swoich posesjach.
Przyznam, ¿e nawet przesz³o mi przez ³epetynê czy czasem nie zasypaæ jej (mam akurat) by siê ode mnie od .. stosunkowali. Mrugniêcie
Na szczê¶cie wycich³o jak i pomys³ z opodatkowaniem ogrodzeñ na fundamentach.

Nie martw siê >Rafaelo<, bêdzie lepiej. Nied³ugo. Du¿y u¶miech

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2012, 21:03:34 »

A nie s³ysza³e¶ przypadkiem ze chc± te¿ buty na obcasach opodatkowaæ? Co¶ Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Szok Bo mam zamiar kupiæ sobie nowe ...  Jêzyk no niez³e podatek od ogrodzenia na fundamencie!
A ja mam studniê w piwnicy to co bêdzie Co¶

Niech to siê ju¿ skoñczy!!!!!

Kiara U¶miech U¶miech
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2012, 21:19:31 »

Cieszcie siê, ¿e mieszkacie w Polsce albo we Francji, a nie w USA. Tam ukarali olbrzymi± grzywn± rolnika, który mia³ za du¿o rodzajów ro¶lin na swoim polu, a o mandatach za nie koszenie trawy na podwórku te¿ pewnie nie s³yszeli¶cie. Takich wcale nie ¶miesznych zachowañ jest tam mnóstwo. Te akurat pamiêtam. USA to dopiero kraj "prawdziwej" wolno¶ci. Nam jeszcze daleko i te¿ mam nadziejê, ¿e zd±¿ymy przed tym uciec. Byle do.... ?

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2012, 07:47:57 »

Tia,

nalepka na amerykañskim samochodzie: "be nice or we bring you our democracy !"

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2012, 10:07:37 »

I dlatego polecam wykopanie w³asnej studni. Mamy wówczas du¿o darmowej wody pod dostatkiem.

Mia³am ,ale musia³am zasypaæ bo mia³am wodê koloru rdzawego.Studnia by³a wykopana oko³o 1925 roku a koszt jej oczyszczenia przewy¿sza³ wykopanie nowej studni.
Darek ,to ciekawe co napisa³e¶ o tych  " korytarzach przesy³owych " ,bo w³a¶nie u¶wiadomi³e¶ mi ze przez moja posesjê przebiega taki " korytarz wodny ". Mo¿e uda mi siê wynegocjowaæ odpowiedni± cene wody ?  Du¿y u¶miech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: