Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 14:53:56

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŻYCIE - dzieĂą jak co dzieĂą ... ?  (Przeczytany 5706 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Marzec 15, 2012, 22:26:56 »

Niby normalka.
Wszystko przecieÂż droÂżeje: jajka - o kilkadziesiÂąt procent (z dnia na dzieĂą Szok), paliwo (tu juÂż nas trochĂŞ przyzwyczaili), ... i praktycznie wszystko idzie w gĂłrĂŞ.
Niby normalne zjawisko. Dyrektywy unijne, inflacja itp. ale czy faktycznie tak to powinno przebiegaĂŚ, czy to jedyne przyczyny takich zjawisk?

Woda zdroÂżeje o 400 procent

Opublikowano: 15.03.2012 | Kategorie: Gospodarka, WiadomoÂści z kraju

W tym roku ceny wody w wielu miejscowoœciach wzros³y od 7 proc. do 30 proc. To niewiele w porównaniu z tym, co nas czeka w niedalekiej przysz³oœci. Podwy¿ki cen wody mog¹ siêgn¹Ì nawet 400 proc.

„Dziennik Gazeta Prawna” przypomina, Âże w przyszÂłym roku ma wejœÌ w Âżycie ustawa o korytarzach przesyÂłowych, ktĂłra nakazuje wypÂłatĂŞ rekompensat wÂłaÂścicielom nieruchomoÂści, przez ktĂłre przebiegajÂą m.in. linie energetyczne, rurociÂągi i gazociÂągi czy wodociÂągowe. Zdaniem ekspertĂłw, skutki dla branÂży wodociÂągowo-kanalizacyjnej sÂą tak drastyczne, Âże nie sÂą ujawniane. Ceny wody i ÂściekĂłw mogÂą wzrosn¹Ì o 100 proc.

To jeszcze nie koniec z³ych wiadomoœci. Poniewa¿ raczej nie wype³nimy do 2015 r. zobowi¹zaù traktatu akcesyjnego dotycz¹cych modernizacji oczyszczalni œcieków komunalnych i jakoœci wody, Unia mo¿e na³o¿yÌ na nas karê w wysokoœci ponad 4 mln euro dziennie. W tej sytuacji podwy¿ki cen wody w niektórych miejscowoœciach mog¹ siêgn¹Ì nawet 400 proc.

Opracowanie: pÂł
Na podstawie: PAP, Dziennik Gazeta Prawna
ÂŹrĂłdÂło: NiezaleÂżna.pl

http://wolnemedia.net/gospodarka/woda-zdrozeje-o-400-procent/

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2012, 22:52:31 »

Gospodarka wodna jest problemem w wielu panstwach. Oszczedzac, oszczedzac i jeszcze raz oszczedzac. Ja znam ludzi ktorzy przez caly
dzien nie spuszczaja wody w toalecie , chyba ze jest kaka. Duzo wody ginie w dziurawych wodociagach, a to idzie potem na konto ludzi.
Tak naprawde to w Niemczech tez robi sie ciezko. Podwyzki sa kazdego dnia i to o 30 do 50%  albo i wiecej.
Dzisiaj czlowiek jest niczym, maszyna sie liczy, a skutki postepu daja sie odczuc tym najbiedniejszym bez wyksztalcenia albo chorym.
Smutno, smutno, bardzo smutno i nie widokow na lepsze czasy.

Ale mnie nastroj sciagnal. Rafaela
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2012, 08:18:53 »

I dlatego polecam wykopanie własnej studni. Mamy wówczas dużo darmowej wody pod dostatkiem.

I póki co Tuskoland jeszcze nie położył na tym łapy .... chociaż nie wiem, czy właśnie im nie podpowiedziałem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2012, 08:19:53 wysłane przez barneyos » Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2012, 19:10:00 »

Nie podpowiedziaÂłeÂś.
SÂłyszaÂłem juÂż o panach opodatkowania tych, ktĂłrzy majÂą studnie na swoich posesjach.
Przyznam, Âże nawet przeszÂło mi przez ÂłepetynĂŞ czy czasem nie zasypaĂŚ jej (mam akurat) by siĂŞ ode mnie od .. stosunkowali. MrugniĂŞcie
Na szczĂŞÂście wycichÂło jak i pomysÂł z opodatkowaniem ogrodzeĂą na fundamentach.

Nie martw siĂŞ >Rafaelo<, bĂŞdzie lepiej. NiedÂługo. DuÂży uÂśmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2012, 21:03:34 »

A nie sÂłyszaÂłeÂś przypadkiem ze chcÂą teÂż buty na obcasach opodatkowaĂŚ? CoÂś DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech Szok Bo mam zamiar kupiĂŚ sobie nowe ...  JĂŞzyk no niezÂłe podatek od ogrodzenia na fundamencie!
A ja mam studniĂŞ w piwnicy to co bĂŞdzie CoÂś

Niech to siĂŞ juÂż skoĂączy!!!!!

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2012, 21:19:31 »

Cieszcie siê, ¿e mieszkacie w Polsce albo we Francji, a nie w USA. Tam ukarali olbrzymi¹ grzywn¹ rolnika, który mia³ za du¿o rodzajów roœlin na swoim polu, a o mandatach za nie koszenie trawy na podwórku te¿ pewnie nie s³yszeliœcie. Takich wcale nie œmiesznych zachowaù jest tam mnóstwo. Te akurat pamiêtam. USA to dopiero kraj "prawdziwej" wolnoœci. Nam jeszcze daleko i te¿ mam nadziejê, ¿e zd¹¿ymy przed tym uciec. Byle do.... ?

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2012, 07:47:57 »

Tia,

nalepka na amerykaĂąskim samochodzie: "be nice or we bring you our democracy !"

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2012, 10:07:37 »

I dlatego polecam wykopanie wÂłasnej studni. Mamy wĂłwczas duÂżo darmowej wody pod dostatkiem.

MiaÂłam ,ale musiaÂłam zasypaĂŚ bo miaÂłam wodĂŞ koloru rdzawego.Studnia byÂła wykopana okoÂło 1925 roku a koszt jej oczyszczenia przewyÂższaÂł wykopanie nowej studni.
Darek ,to ciekawe co napisaÂłeÂś o tych  " korytarzach przesyÂłowych " ,bo wÂłaÂśnie uÂświadomiÂłeÂś mi ze przez moja posesjĂŞ przebiega taki " korytarz wodny ". MoÂże uda mi siĂŞ wynegocjowaĂŚ odpowiedniÂą cene wody ?  DuÂży uÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: