chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« : Marzec 20, 2012, 23:02:23 » |
|
RzÂąd WĂŞgrĂłw, nie koncernĂłw
Komisja Europejska wszczĂŞÂła Âśledztwo w sprawie decyzji wĂŞgierskiego rzÂądu, ktĂłry od 1 stycznia wprowadziÂł caÂłkowity zakaz budowy nowych centrĂłw handlowych i hipermarketĂłw na terenie kraju.
Jak informuje wyborcza.biz na podstawie dziennika „Nepszabadsag”, ustawa zostaÂła przyjĂŞta przez wĂŞgierski parlament jesieniÂą, a obowiÂązuje od 1 stycznia do koĂąca 2014 roku. Zakazuje ona w tym okresie budowania/otwierania na WĂŞgrzech nowych centrĂłw handlowych i sklepĂłw o powierzchni powyÂżej 300 m kw.
W zamierzeniu wĂŞgierskich wÂładz nowe regulacje majÂą ochroniĂŚ rodzimy niewielki handel przed ekspansjÂą sieci handlowych, zazwyczaj zagranicznych. ZagroÂżenie jest realne, bowiem obecnie 69% wartoÂści handlu detalicznego na WĂŞgrzech kontrolujÂą wielkie centra handlowe, a niezaleÂżny handel ma juÂż tylko 31% udziaÂłu w rynku. Obecnie w samym Budapeszcie jest ponad 20 wielkich centrĂłw handlowych.
Zgodnie z treœci¹ ustawy mo¿liwe s¹ pojedyncze odstêpstwa od zakazu. Jednak zgodê na budowê nowego supermarketu czy centrum handlowego musi osobiœcie podj¹Ì minister gospodarki. Komisja Europejska chce sprawdziÌ, czy wêgierski zakaz jest zgodny z unijnym prawem, zw³aszcza z zasadami swobodnego przep³ywu ludzi i kapita³u wewn¹trz UE. Bruksela zwróci siê do wêgierskiego rz¹du z proœb¹ o udostêpnienie wszelkich informacji na temat przyjêtego prawa.
Pozostaje jedynie czekaĂŚ na reakcjĂŞ polskich intelektualistĂłw na ten karygodny zamach na prawa czÂłowieka. Z dobrze poinformowanych ÂźrĂłdeÂł dowiedzieliÂśmy siĂŞ, Âże apel pod hasÂłem „DziÂś wszyscy jesteÂśmy hipermarketami – powstrzymaĂŚ czystki detaliczne” wystosujÂą wkrĂłtce nadwiÂślaĂąscy bojownicy o wolnoœÌ i demokracjĂŞ, m.in. Leszek B., Adam M., Kazimierz K., Magdalena ÂŚ., Jacek ÂŻ., Tomasz L. i GromosÂław Cz.
ÂŹrĂłdÂło: Nowy Obywatel
MoÂże przydaÂłby siĂŞ taki zakaz w Polsce ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 09:57:12 wysłane przez Dariusz »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2012, 23:40:43 » |
|
Zaczynam podziwiaÌ ten kraj! I zastanawiam siê, czy nie wyjechaÌ tam na resztê ¿ycia. Jêzyk trudny, ale podejœcie rz¹du do spraw w³asnego narodu godne podziwu! Kiedy czytam i s³yszê, ¿e wielkie sieci handlowe otwar³y tu i tam kolejne setki hipermarketów "tworz¹c tysi¹ce miejsc pracy", to piêœÌ mi siê zaciska, a zawleczka z granatu wyskakuje... Bo praca tam jest niewolnicza, za psie pieni¹dze i nabija kiesê Wielkich Zachodnich W³aœcicieli tych sieci. W moim mieœcie wyciêto w pieù dziesi¹tki polskich zak³adów PRODUKCYJNYCH i instytutów badawczych, a na zaoranych terenach powstaj¹, jak grzyby po deszczu wszelakie hiper- i supermarkety sprzedaj¹ce pozornie polskie produkty wytwarzane przez firmy "XYZ" - Polska Sp. z o.o. No i mamy "dziêki" temu nowe, a jak¿e, miejsca pracy typu: kasjer, pakowacz, sprz¹tacz, rozkrawacz, operator wózka wid³owego, itp., bardzo odpowiednie dla absolwentów polskich szkó³, zw³aszcza wy¿szych. Tylko patrzeÌ, jak Or³a Bia³ego ktoœ zaobr¹czkuje, wszczepi mu czipa i zacznie karmiÌ fast-foodami z McDonalds'a-Tuska.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2012, 17:04:04 » |
|
Krzysiu , a jakby Ci tak rzÂąd nagle zakazaÂł robienia czegoÂś niezgodnego z tzw (wymyÂślonÂą czy nie ) "wolÂą narodu" ? WĂŞgry sÂą wÂłaÂśnie na tej drodze nakazowo-rozdzielczej w imiĂŞ "wyÂższego dobra". Ciekawe , dokÂąd ich to zaprowadzi ? W zamierzeniu wĂŞgierskich wÂładz nowe regulacje majÂą ochroniĂŚ rodzimy niewielki handel przed ekspansjÂą sieci handlowych, zazwyczaj zagranicznych. Rodzimy handel nie przetrwa dlatego, Âże jest zakaz dla sieci, ale dlatego, Âże bĂŞdzie oferowaÂł lepsze produkty i bardziej spersonalizowane pod kÂątem gustĂłw lokalnych klientĂłw, a na razie to jest tak, ze mali kopiujÂą to, co jest u duÂżych. A zresztÂą , taka na przykÂład Âżabka u nas wpadÂła na pomysÂł mini sklepikĂłw "Âżabeczek" . Rozdrobnienie, ale w ramach jednej sieci, to nawet lepsze wyjÂście ( i przy okazji obejÂście zakazĂłw) niÂż budowanie molochĂłw. WÂłaÂściciele sklepikĂłw franczyzowych bĂŞdÂą siĂŞ sami mocno staraĂŚ by zwiĂŞkszyĂŚ zbyt przy najniÂższych moÂżliwych kosztach, bo od tego zaleÂżeĂŚ bĂŞdzie ich wÂłasny los. Niby jest pomysÂł na rodzimy niewielki handel, ale i tak pod dyktando sieci. I nawet nie chodzi tu o to, kto ma na tym zarabiaĂŚ ,ale o to co siĂŞ oferuje. Bowiem ÂśmieĂŚ pozostanie Âśmieciem bez wzglĂŞdu na to gdzie zakupiony i za ile. Dopiero jak sami sklepikarze znajdÂą sposĂłb na kontakt bez poÂśrednikĂłw z producentami -rolnikami, w dobry i nowoczesny sposĂłb , to dopiero zniknie dyktat zagranicznych sieci. Tego zaÂś nie osiÂągnie siĂŞ drogÂą nakazowo -rozdzielczÂą.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2012, 23:50:37 » |
|
East nie wiem czy maÂłe sklepiki przetrwajÂą ,jedna "Âżabka" wiosny nie czyni  Wiem Âże Tesco planuje rozwiÂąc ogromna sieĂŚ maÂłych osiedlowych sklepikĂłw ,carrefour ekspress juÂż istnieje i rozwija siĂŞ coraz lepiej ,a rynek eurpejski i polski chce zaatakowaĂŚ najwieksza amerykaĂąska sieĂŚ sklepĂłw Wal-Mart .Z tego co sÂłyszaÂłam to zamierza wykupiĂŚ Real i wÂłaÂśnie ÂŻabkĂŞ. Nasz rodzimy handel upada ,widzĂŞ to wyraÂźnie w rejonie gdzie mieszkam.
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2012, 23:53:09 » |
|
Nie postrzegam dzia³aù wêgierskiego rz¹du, jako wejœcia na drogê nakazowo-rozdzielcz¹. To przejaw starego, jak nauka ekonomii, interwencjonizmu paùstwowego, skierowanego na rozwój rodzimych inicjatyw. Te wszystkie "¯abki", "¯abeczki", a¿ do "Kijanek" (  ), to rozrastaj¹ce siê komórki tego samego nowotworu. S¹ wygodne, bo pod rêk¹. Zagl¹dam do nich niemal codziennie, bo nawet póŸnym wieczorem, kiedy wracam z pracy, mogê w nich kupiÌ jeszcze ciep³y i smakowity chleb z miejscowych piekarni, czy te¿ puœciÌ w ostatniej chwili kupon Lotka, ale na ogó³ ceny nie s¹ tam -oglêdnie mówi¹c - konkurencyjne. To takie "pogotowie" zakupowe. Wiem, ¿e przep³acam, ale nie chce i nie op³aca mi siê wybieraÌ po kostkê mas³a do dalej po³o¿onego marketu. Wiadomo jednak, ¿e "zawsze du¿a ryba zjada mniejsz¹ rybê", wiêc nie mam w¹tpliwoœci kto w tej konkurencji ostatecznie wygra. Wcale siê nie zdziwiê, kiedy pewnego dnia nad "moj¹" ¯abk¹ zawiœnie szyld: "MiniCarrfour" albo "MicroTesco". W morzu opanowanym przez rekiny finansowe ani ma³e rybki, ani tym bardziej ¿abki, nie maj¹ szans... A najlepsza na œwiecie jest wêgierska papryka. I niech tak zostanie. Smacznego! P.S. Ju¿ po wys³aniu mojego posta zauwa¿y³em, ¿e chanelluœ ³askawa by³a potwierdziÌ moje krakanie. Masz babo placek, ale z hipermarketu 
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2012, 23:59:09 wysłane przez krzysiek »
|
|
|
|
|
songo1970
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2012, 01:16:08 » |
|
ja widzĂŞ od paru lat Tesco z mojego balkonu, a obok buduje siĂŞ nastĂŞpny, czekam jeszcze tylko na zakupy w Tesco przez internet z doatawÂą do domu,- tak jak w Wlk.Bryt., a wtedy nie bĂŞdĂŞ juÂż w ogĂłle do niego musiaÂł chodziĂŚ  masakra 
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2012, 16:41:59 » |
|
A ja robiê zakupy na lokalnym ryneczku gdzie s¹ stragany. Tylko, ¿e na nich dostêpne jest tylko to, co w sezonie na hurcie mo¿na dostaÌ. A hurt te¿ opanowa³a "taùszczyzna" od wielkich dostawców. Nigdy nie gnij¹ce ziemniaki, albo wiecznie czerwona "wêgierska" papryka  . Tylko czasami , na ogó³ latem , do straganiarzy zawodowych do³¹czaj¹ sezonowi dzia³kowicze i wtedy dziej¹ siê nagle "cuda cenowe" - wszyscy opuszczaj¹ ceny. Kilo pomidorów po 2 z³ ? eee drogo, dzia³kowiec sprzeda po 1,5 zl  . Ale dziœ , jeszcze grubo przed sezonem , widzia³em tu na ryneczku pomidorki krajowe, piêkne, dorodne ,szklarniowe po 18 z³ /kg. Przegiêcie. Za dwa miesi¹ce bêd¹ du¿o taùsze nawet ni¿ te co teraz po 6z³/kg z hurtu a nawet ni¿ te z marketów. No, ale cena to jeszcze nie wszystko. Za dobrej jakoœci broku³a na obiad mogê zap³aciÌ, byle by³ zdrowy, a nie nafaszerowany chemi¹. SezonowoœÌ -takie prawo rynku. D³ugoletnimi umowami hurtownicy wi¹¿¹ producentów i ko³o siê zamyka. Zmowa cenowa pojawia siê "nagle". Remedium na to jest rozdrobniona konkurencja ,ale tylko niestety jak natura pozwala. Jak sie dobrze nad tym zastanowiÌ , to przecie¿ zawsze gdzieœ na Ziemi panuje lato i jest jakaœ wegetacja. Zawsze jest gdzieœ "sezon". A ¿eruj¹ na tym globalni sieciowcy. Kupuj¹c "tam" tanio , a sprzedaj¹c " tu" drogo i na odwrót. Teleportacja rozwi¹za³a by ten problem, nie s¹dzicie ? 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2012, 21:15:18 » |
|
MoÂże utwĂłrzmy wÂątek "Dobre zakupy" czy coÂś w tym stylu. 
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 23, 2012, 00:10:20 » |
|
Dobry pomys³ z tym w¹tkiem! Póki jednak go jeszcze nie ma, to dorzucê informacjê z moich woja¿y po krajach basenu Morza Œródziemnego. Otó¿ jad¹c autokarem wzd³u¿ po³udniowego wybrze¿a Turcji w kierunku Syrii wjechaliœmy na rozleg³y teren (dobre kilkadziesi¹t kilometrów) ca³kowicie pokryty szklarniami. A w tych szklarniach miliardy ton pomidorów. To by³ wczesny wrzesieù, wiêc niby nic dziwnego, ale wed³ug informacji pilotki, w tych szklarniach pomidory dojrzewaj¹ trzy razy w roku! A na mojej polskiej dzia³ce tylko raz  Dziœ, kiedy kupujê na pobliskim targowisku te tureckie tomaty, to oczami wyobraŸni widzê, gdzie s¹ zbierane i szczerze mówi¹c: cokolwiek zazdroszczê sympatycznym Turkom ich warunków klimatycznych, choÌ nie jest to jakiœ ekstremalny tropik. Ale pewnie czerpi¹ z tego powodu pokaŸne zyski, bo kolejna informacja pilotki by³a taka, ¿e Turcja klasyfikowana jest na presti¿owym 19-tym miejscu najlepiej rozwiniêtych gospodarek œwiata (cz³onek G-20). W jakimœ stopniu te pomidorki siê do tego przyczyniaj¹, choÌ daleko im do naszych "malinówek". Smacznego!
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2012, 00:11:00 wysłane przez krzysiek »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2012, 11:57:53 » |
|
@ krzysiek
wedÂług informacji pilotki, w tych szklarniach pomidory dojrzewajÂą trzy razy w roku! A na mojej polskiej dziaÂłce tylko raz Smutny DziÂś, kiedy kupujĂŞ na pobliskim targowisku te tureckie tomaty, to oczami wyobraÂźni widzĂŞ, gdzie sÂą zbierane i szczerze mĂłwiÂąc: cokolwiek zazdroszczĂŞ sympatycznym Turkom ich warunkĂłw klimatycznych, choĂŚ nie jest to jakiÂś ekstremalny tropik.
No i w³aœnie o to chodzi, ¿eby stamt¹d , gdzie uprawy siê nad wyraz czêsto udaj¹ kupowaÌ bezpoœrednio. Albo jeszcze lepiej - barterem. Gdzieœ zawsze jest lato , ale i zima równie¿. Jak u nich lato to my bierzemy od nich ,a jak u nas to my im wysy³amy  Idea przednia , tylko ,¿e ludzie licz¹ na szybkie zyski no i dochodzi do tego kwestia zaufania, ze taki barter dojdzie do skutku. Reszta to kwestia logistyki. Póki co to utopia, ale mo¿e, kiedyœ... jak ludzie zaczn¹ sobie wzajemnie bardziej ufaÌ oraz rzeczywiœcie dbaÌ o jakoœÌ tego co zje brat czy siostra za oceanem jakby to by³o dla siebie. Póki co rz¹dzi "ja".
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2012, 12:02:02 » |
|
ZmieniÂą siĂŞ zasady handlowe , bo zmieni siĂŞ klimat i wartoÂści ktĂłrymi Ludzie bĂŞdÂą operowali po roku 2012. Jeszcze trochĂŞ da siĂŞ wytrzymaĂŚ. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
|