Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 04, 2025, 08:29:50

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Spis tematów - komentarze  (Przeczytany 50303 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« : Maj 30, 2012, 16:00:25 »

Aloha !
Na bazie zestawienia bluray21 oraz mojego powstał plik excelowski ze spisem wszystkich wątków forum PCh.

Jak to działa ?

W pliku jest wgrany spis z dnia 30.05.2012. Plik ściągamy do siebie na komputer i odpalamy. potwierdzamy ostrzeżenie o zabezpieczeniach - "Włącz makra" *. Listę możemy dowolnie filtrować - klikając niebieski link po prawej - przenosimy się na stronę z danym wątkiem.

Najważniejsze - spis można aktualizować - wystarczy kliknąć klawisz "Aktualizacja" w pierwszym wierszu. Spróbujcie - celowo nie wgrywałem 5 najnowszych wątków: powinno się Wam dograć od 8221 do 8225.

Później, co jakiś czas, możecie sobie aktualizować listę.

W przypadku problemów proszę o PW. Spis powstał na Excelu 2003 pod Win XP HE SP3, ale zapisany jest w formacie Ex'97. Nie będzie działać w OpenOffice, pod Linuxem - nie wiem.

Plik dostępny jest tutaj:

[edit]
Aktualne wersje dostępne są tutaj:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8230.0

[/edit]

* U niektórych może wogóle nie pojawić się okno z zapytaniem. Oznacza to, że poziom zabezpieczeń ustawiony jest na "wysoki" i Excel automatycznie wyłącza dostęp do makra. Należy wówczas otworzyć pusty skoroszyt, wybrać z menu Narzędzia->Makro->Zabezpieczenia i na karcie poziom zabezpieczeń ustawić "Średnie". Następnie zamknąć Excela i otworzyć ponownie. Drzewo menu może się różnić w różnych wersjach Excela.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 06:47:24 wysłane przez barneyos » Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2012, 17:32:24 »

Cytat: barneyos
PS. Proszê admina o przeniesienie informacji o spisie na stronê g³ówn¹ forum, tak by by³a ona ³atwo dostêpna - zw³aszcza dla nowych userów.

Wcale nie gÂłupia myÂśl tylko nie bardzo wiem jak siĂŞ do tego zabraĂŚ. Z politowaniem
Poszperam, a w miĂŞdzyczasie wszelkie podpowiedzi bardzo mile widziane.  DuÂży uÂśmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2012, 17:40:20 »

A gdyby w "Sprawy Administracyjne" utworzyÌ nowy dzia³ "Spis tematów", umieœciÌ tam jeden w¹tek, i zablokowaÌ mo¿liwoœÌ dodawania w¹tków (nie wiem, czy mo¿na blokowaÌ) ?

Pzdr barneyos   Cool

\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2012, 18:54:07 »

Masz na myÂśli dodanie nowego dziaÂłu, jak np.. "OgÂłoszenia porzÂądkowe"?
MoÂżna. DziaÂłu nie zablokuje siĂŞ ale wÂątek w nim utworzony moÂżna.
Tylko jak wstawiĂŚ arkusz "Excela"? Nie wiem czy to moÂżliwe.

barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2012, 19:22:23 »

Ja bym tylko zostawiÂł jako plik do pobrania. W tej chwili masz juÂż jakoÂś tak 6 tys. pozycji, to ile to bĂŞdzie zabieraĂŚ miejsca, trzeba dzieliĂŚ na kilkanaÂście postĂłw. Poza tym ten spis siĂŞ bĂŞdzie zmieniaÂł, w przypadku dodawania nowych oraz usuwania istniejÂących wÂątkĂłw.

A kto bêdzie chcia³, to sobie pobierze pliczek i bêdzie móg³ to ze spokojem przegl¹dn¹Ì na swoim kompie.

Pzdr barneyos   Cool

blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2012, 19:41:39 »

Ale z tego wyszÂła "kobyÂła".
Moja wspó³praca finansowa z Microsoft Office zakoùczy³a siê na poziomie 97 i dalej nie dajê im zarobiÌ, wiêc mój Excel tego nie czyta.
Open Office czyta, sortuje, linkuje (makra otwiera), ale chyba nie aktualizuje, w kaÂżdym razie najpierw robiÂłem inne operacje.
Niestety sortowanie oryginalnych tytu³ów jest do d..., bo pe³no tam spacji z przodu czudzys³owów i innych znaków specjalnych.
Dlatego optowaÂłbym za wersjÂą "light" bez ÂŚmietnikĂłw i bez Archiwum, bo to dla super dociekliwych posiadaczy niezliczonej iloÂści czasu. Wydaje mi siĂŞ, Âże ÂŚmietniki to sporo ponad 4000 jednopostowych tematĂłw, ktĂłre siĂŞ "podpinajÂą" pod te uÂżyteczne.
Wspaniale ci to wysz³o i myœlê, ¿e niezbyt wielkim nak³adem mo¿esz wyci¹Ì warunkami Archiwum i Œmietnik, bo standardowym filtrowaniem w arkuszu za wiele nie mo¿na.
DoskonaÂły pomysÂł z dodaniem grupy.
Ciekawe czy udaÂłoby ci siĂŞ zapisaĂŚ to w formacie Excel 97 (z twoim makro), ktĂłry wszystkie Office jeszcze czytajÂą. To z myÂślÂą o takich dinozaurach jak ja.
Na razie tyle, fantastycznie Âże juÂż jest.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
east
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2012, 19:54:16 »

Dobra robota barneyos. Linux mint to czyta i otwiera , ale tak jak powyÂżej blue stwierdziÂł -  to kobyÂła hehe
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2012, 20:44:31 »

Do Darka,

Normalnie moÂżna wstawiĂŚ jako link. UÂżytkownik moÂże wybraĂŚ opcjĂŞ otwĂłrz, albo otwĂłrz za pomocÂą, jeÂśli nie ma skojarzenia, bezpoÂśrednio z okna przeglÂądarki, bez zapisywania na dysk, ale nie wiem czy to wygodne i generuje ruch sieciowy.

barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2012, 21:00:05 »

OK, jutro zrobiĂŞ wersjĂŞ light i pod '97, mam teÂż Opena Office'a 3 to przepuszczĂŞ przez niego i zobaczĂŞ co i jak.

Pzdr barneyos   Cool

barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #9 : Maj 31, 2012, 07:15:43 »

WgraÂłem poprawione wersje - dostĂŞpne sÂą w 1-szym zmodyfikowanym poÂście !!

Pzdr barneyos   Cool

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2012, 20:24:02 »

No to jest to co miaÂłem na myÂśli, gratulacje.
Teraz sobie trochĂŞ pouÂżywam i posprawdzam.
NiezaleÂżnie od zdania i potrzeb innych, mnie to zadowala. DuÂży uÂśmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2012, 21:29:17 »

Czy to znaczy, Âże juÂż wszystko gotowe i moÂżna zamieszczaĂŚ w wydzielonym dziale, czy jeszcze przebadacie to?

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2012, 22:25:48 »

KaÂżdy moÂże prĂłbowaĂŚ wersje umieszczone w pierwszym poÂście barneyosa i zapodawaĂŚ opiniĂŞ, ja swojÂą wyraziÂłem.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 01, 2012, 19:15:40 »

No i aby to teraz dzia³a³o bez zarzutu nale¿a³oby wci¹¿ aktualizowaÌ ten spis.
MyÂślĂŞ, Âże nie macie nic przeciw, Âże Was, autorĂłw tego spisu uczyniÂłem rĂłwnieÂż moderatorami tego dziaÂłu. DuÂży uÂśmiech

blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2012, 12:20:12 »

PrĂłbujĂŞ robiĂŚ uÂżytek z tego fantastycznego narzĂŞdzia, ktĂłre nam tu barneyos zafundowaÂł.
Teraz rozumiem sugestiê Darka odnoœnie zak³adania nowych w¹tków. Wiele w¹tków o atrakcyjnych i aktualnych tytu³ach zosta³o rozwalonych przez ja³owe albo nawet personalne dyskusje. Kontynuowanie ich by³oby wyci¹ganiem tej ¿enady na œwiat³o dzienne, co ze wzglêdu na "m³odszych" forumowiczów nie jest wskazane, po co uczyÌ niepo¿¹danych zachowaù.
Nale¿a³oby je przenieœÌ do Archiwum, ale to pewnie wolna procedura i szkoda czasu Administracji.
W tej sytuacji rzeczywiÂście lepiej zainicjowaĂŚ nowy wÂątek, nawet pod tym samym tytuÂłem, a stary bĂŞdzie sobie gdzieÂś tkwiÂł z tyÂłu, bo sortowanie mamy po datach.

barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 04, 2012, 15:06:11 »

PojawiÂła siĂŞ wersja light 1.1

Ró¿nica do poprzedniej wersji jest kosmetyczna i polega na tym, ¿e do spisu program dodaje wszystkie nowe w¹tki poza dzia³em Archiwum (wczeœniej dogrywa³ równie¿ Archiwum, mimo ¿e w ju¿ zawartym spisie w¹tki Archiwum zosta³y pominiête).

Pzdr barneyos   Cool

barneyos

GawĂŞdziarz

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 12, 2012, 09:45:39 »

PojawiÂły siĂŞ wersje 2.0 spisu tematĂłw - dostĂŞpne w zakÂładce Spis tematĂłw:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8230.0

Wprowadzone zmiany i dodatkowe funkcjonalnoÂści:

dodano nowy klawisz: "Kopiuj w¹tki" - funkcja pozwala skopiowaÌ wybrany w¹tek (lub hurtowo wiêksz¹ iloœÌ) na dysk lokalny u¿ytkownika. Tworzy katalog na dysku C:\PCh i tam zrzuca archiwum w¹tku. W kolumnie "E" tworzony jest link do tego lokalnego w¹tku. Wa¿ne - jeœli w¹tek ma kilka stron, to w przegl¹darce mo¿na korzystaÌ z linku Strony: 1 2 3 4 itd - tam równie¿ podstawiony jest link do stron lokalnych.

ReasumujÂąc - caÂły wÂątek archiwizowany jest lokalnie, z moÂżliwoÂściÂą przeglÂądania.

UWAGA !!!!

Ze wzglêdu na ograniczenia niektórych systemów operacyjnych, mo¿e byÌ problem z utworzeniem katalogu C:\PCh i program bêdzie sygnalizowa³ b³¹d. Wówczas nale¿y utworzyÌ go rêcznie.

Pzdr barneyos   Cool

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 12, 2012, 10:27:46 »

Takie posty podnosza range tego forum o pare gwiazdek. Gratuluje!
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 12, 2012, 12:54:38 »

Œwietnie, szkoda tylko, ¿e nie mieliœmy tego wczeœniej, ani nikt nie kopiowa³ forum. Mielibyœmy mniejsze problemy. Swoj¹ drog¹ mam proœbê do forumowiczów, którzy pisali w w¹tku, który znikn¹³ z profilem i postami Jana:
WyÂświetlcie  listy swoich postĂłw ze swojego profilu i sprawdÂźcie czy istniejÂą wasze posty pisane w tym wÂątku. MoÂże to daĂŚ jakiÂś obraz co do sposobu znikniĂŞcia wÂątku.

arteq
Gość
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 12, 2012, 14:49:40 »

NiektĂłrzy kopiowali, nie wiem czy aktualne, ale poprzednie i owszem - byÂły o tym posty.
Je¿eli ju¿ ktoœ ma przemo¿ne ciœnienie aby zapisaÌ ca³¹ tutejsz¹ twórczoœÌ to w sieci jest mnóstwo programów które zrzucaj¹ kompletny obraz strony na dysk - dzia³aj¹ wtedy nawet wewnêtrzne linki, a nawet czêœÌ zewnêtrznych - zale¿y to od wyboru rozmiaru opcji "zagnie¿d¿enia".

Jestem przekonany, Âże pewne osoby w trosce o zachowanie swojej wybitnej twĂłrczoÂści skrupulatnie kopiujÂą swoje posty...
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 12, 2012, 17:01:30 »

JeÂśli to prawda to moÂże coÂś moÂżna byÂłoby odtworzyĂŚ, ale nikt jeszcze siĂŞ nie ujawniÂł.
Programy, o ktĂłrych piszesz (znam kilka) raczej siĂŞ nie sprawdzajÂą. Forum generuje dynamicznie kod html / php na kaÂżde "Âżyczenie" uÂżytkownika w postaci klikniĂŞcia czegoÂś. W ten sposĂłb z niewielkich danych powstaje prawdziwa kobyÂła.
ÂŚciÂągniĂŞte w ten sposĂłb nasze forum programem HTTrack (najlepszy z darmowych) ma ok 11 GB stron + uzupeÂłnienia daje ok 16 GB bez logu i profili, wiĂŞc bez ÂściÂągania  stron indywidualnych postĂłw. To pewnie doÂłoÂżyÂłoby 30 - 50%.
WiêkszoœÌ z tych programów (p³atne te¿) ma problemy z obs³u¿eniem ponad 10 000 tak wygenerowanych stron, podczas, gdy totalna ich iloœÌ ze wzglêdu a ró¿ne kombinacje to ponad 337 000 stron, samych postów jest ju¿ chyba ponad 97 000.
Owszem majÂąc takÂą kopiĂŞ moÂżna coÂś naprawiĂŚ, ale upierdliwe bĂŞdzie.
Barneyos miaÂł lepszy pomysÂł po drodze, ale to trochĂŞ roboty.
Ten problem zniknie z przeniesieniem forum, gdy bêdzie dostêp do baz danych i mo¿liwoœÌ ich backupu.
A tak naprawdĂŞ gdyby kaÂżdy zrobiÂł kopiĂŞ profilu i swoich postĂłw to byÂłby najlepszy materiaÂł do ewentualnej obrĂłbki, bo jest to najbardziej "kompaktowa" wersja ze wszystkimi niezbĂŞdnymi danymi.

arteq
Gość
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 12, 2012, 22:10:32 »

coÂś czujĂŞ przez majty, Âże temat celowo zostaÂł rozdmuchany i ktoÂś ma ochotĂŞ "pomĂłc" w zabezpieczeniu treÂści forum, czytaj: pod przykrywkÂą pomocy poÂłoÂżyĂŚ ÂłapĂŞ na forum aby upiec swojÂą pieczeĂą...
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 12, 2012, 22:40:16 »

Arteq, za³ó¿ w³asne forum to nikt ci ³apy nie po³o¿y, nie wiem co tobie lub komu ta teoria spiskowa ma przynieœÌ. Coœ
Takiego podejÂścia po tobie siĂŞ nie spodziewaÂłem.

ptak
Gość
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 12, 2012, 22:42:11 »

coÂś czujĂŞ przez majty, Âże temat celowo zostaÂł rozdmuchany i ktoÂś ma ochotĂŞ "pomĂłc" w zabezpieczeniu treÂści forum, czytaj: pod przykrywkÂą pomocy poÂłoÂżyĂŚ ÂłapĂŞ na forum aby upiec swojÂą pieczeĂą...

£apê na forum to nied³ugo po³o¿¹ inne organy, bo sprawa mieÌ bêdzie swoje,
nieprzyjemne konsekwencje. PonoĂŚ zostaÂło naruszone prawo...
blueray21

Skryba, jakich maÂło

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 12, 2012, 22:47:24 »

£apê na forum to nied³ugo po³o¿¹ inne organy, bo sprawa mieÌ bêdzie swoje,
nieprzyjemne konsekwencje. PonoĂŚ zostaÂło naruszone prawo...

A to juÂż ciekawostka, czyÂżby chodziÂło zniszczenie wÂłasnoÂści intelektualnej?

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: