Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:22:32

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Spis tematów - komentarze  (Przeczytany 48980 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689

« : Maj 30, 2012, 16:00:25 »

Aloha !
Na bazie zestawienia bluray21 oraz mojego powstał plik excelowski ze spisem wszystkich wątków forum PCh.

Jak to działa ?

W pliku jest wgrany spis z dnia 30.05.2012. Plik ściągamy do siebie na komputer i odpalamy. potwierdzamy ostrzeżenie o zabezpieczeniach - "Włącz makra" *. Listę możemy dowolnie filtrować - klikając niebieski link po prawej - przenosimy się na stronę z danym wątkiem.

Najważniejsze - spis można aktualizować - wystarczy kliknąć klawisz "Aktualizacja" w pierwszym wierszu. Spróbujcie - celowo nie wgrywałem 5 najnowszych wątków: powinno się Wam dograć od 8221 do 8225.

Później, co jakiś czas, możecie sobie aktualizować listę.

W przypadku problemów proszę o PW. Spis powstał na Excelu 2003 pod Win XP HE SP3, ale zapisany jest w formacie Ex'97. Nie będzie działać w OpenOffice, pod Linuxem - nie wiem.

Plik dostępny jest tutaj:

[edit]
Aktualne wersje dostępne są tutaj:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8230.0

[/edit]

* U niektórych może wogóle nie pojawić się okno z zapytaniem. Oznacza to, że poziom zabezpieczeń ustawiony jest na "wysoki" i Excel automatycznie wyłącza dostęp do makra. Należy wówczas otworzyć pusty skoroszyt, wybrać z menu Narzędzia->Makro->Zabezpieczenia i na karcie poziom zabezpieczeń ustawić "Średnie". Następnie zamknąć Excela i otworzyć ponownie. Drzewo menu może się różnić w różnych wersjach Excela.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 06:47:24 wys³ane przez barneyos » Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2012, 17:32:24 »

Cytat: barneyos
PS. Proszê admina o przeniesienie informacji o spisie na stronê g³ówn± forum, tak by by³a ona ³atwo dostêpna - zw³aszcza dla nowych userów.

Wcale nie g³upia my¶l tylko nie bardzo wiem jak siê do tego zabraæ. Z politowaniem
Poszperam, a w miêdzyczasie wszelkie podpowiedzi bardzo mile widziane.  Du¿y u¶miech

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2012, 17:40:20 »

A gdyby w "Sprawy Administracyjne" utworzyæ nowy dzia³ "Spis tematów", umie¶ciæ tam jeden w±tek, i zablokowaæ mo¿liwo¶æ dodawania w±tków (nie wiem, czy mo¿na blokowaæ) ?

Pzdr barneyos   Cool

\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2012, 18:54:07 »

Masz na my¶li dodanie nowego dzia³u, jak np.. "Og³oszenia porz±dkowe"?
Mo¿na. Dzia³u nie zablokuje siê ale w±tek w nim utworzony mo¿na.
Tylko jak wstawiæ arkusz "Excela"? Nie wiem czy to mo¿liwe.

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2012, 19:22:23 »

Ja bym tylko zostawi³ jako plik do pobrania. W tej chwili masz ju¿ jako¶ tak 6 tys. pozycji, to ile to bêdzie zabieraæ miejsca, trzeba dzieliæ na kilkana¶cie postów. Poza tym ten spis siê bêdzie zmienia³, w przypadku dodawania nowych oraz usuwania istniej±cych w±tków.

A kto bêdzie chcia³, to sobie pobierze pliczek i bêdzie móg³ to ze spokojem przegl±dn±æ na swoim kompie.

Pzdr barneyos   Cool

blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2012, 19:41:39 »

Ale z tego wysz³a "koby³a".
Moja wspó³praca finansowa z Microsoft Office zakoñczy³a siê na poziomie 97 i dalej nie dajê im zarobiæ, wiêc mój Excel tego nie czyta.
Open Office czyta, sortuje, linkuje (makra otwiera), ale chyba nie aktualizuje, w ka¿dym razie najpierw robi³em inne operacje.
Niestety sortowanie oryginalnych tytu³ów jest do d..., bo pe³no tam spacji z przodu czudzys³owów i innych znaków specjalnych.
Dlatego optowa³bym za wersj± "light" bez ¦mietników i bez Archiwum, bo to dla super dociekliwych posiadaczy niezliczonej ilo¶ci czasu. Wydaje mi siê, ¿e ¦mietniki to sporo ponad 4000 jednopostowych tematów, które siê "podpinaj±" pod te u¿yteczne.
Wspaniale ci to wysz³o i my¶lê, ¿e niezbyt wielkim nak³adem mo¿esz wyci±æ warunkami Archiwum i ¦mietnik, bo standardowym filtrowaniem w arkuszu za wiele nie mo¿na.
Doskona³y pomys³ z dodaniem grupy.
Ciekawe czy uda³oby ci siê zapisaæ to w formacie Excel 97 (z twoim makro), który wszystkie Office jeszcze czytaj±. To z my¶l± o takich dinozaurach jak ja.
Na razie tyle, fantastycznie ¿e ju¿ jest.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2012, 19:54:16 »

Dobra robota barneyos. Linux mint to czyta i otwiera , ale tak jak powy¿ej blue stwierdzi³ -  to koby³a hehe
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2012, 20:44:31 »

Do Darka,

Normalnie mo¿na wstawiæ jako link. U¿ytkownik mo¿e wybraæ opcjê otwórz, albo otwórz za pomoc±, je¶li nie ma skojarzenia, bezpo¶rednio z okna przegl±darki, bez zapisywania na dysk, ale nie wiem czy to wygodne i generuje ruch sieciowy.

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2012, 21:00:05 »

OK, jutro zrobiê wersjê light i pod '97, mam te¿ Opena Office'a 3 to przepuszczê przez niego i zobaczê co i jak.

Pzdr barneyos   Cool

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #9 : Maj 31, 2012, 07:15:43 »

Wgra³em poprawione wersje - dostêpne s± w 1-szym zmodyfikowanym po¶cie !!

Pzdr barneyos   Cool

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2012, 20:24:02 »

No to jest to co mia³em na my¶li, gratulacje.
Teraz sobie trochê pou¿ywam i posprawdzam.
Niezale¿nie od zdania i potrzeb innych, mnie to zadowala. Du¿y u¶miech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2012, 21:29:17 »

Czy to znaczy, ¿e ju¿ wszystko gotowe i mo¿na zamieszczaæ w wydzielonym dziale, czy jeszcze przebadacie to?

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2012, 22:25:48 »

Ka¿dy mo¿e próbowaæ wersje umieszczone w pierwszym po¶cie barneyosa i zapodawaæ opiniê, ja swoj± wyrazi³em.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 01, 2012, 19:15:40 »

No i aby to teraz dzia³a³o bez zarzutu nale¿a³oby wci±¿ aktualizowaæ ten spis.
My¶lê, ¿e nie macie nic przeciw, ¿e Was, autorów tego spisu uczyni³em równie¿ moderatorami tego dzia³u. Du¿y u¶miech

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2012, 12:20:12 »

Próbujê robiæ u¿ytek z tego fantastycznego narzêdzia, które nam tu barneyos zafundowa³.
Teraz rozumiem sugestiê Darka odno¶nie zak³adania nowych w±tków. Wiele w±tków o atrakcyjnych i aktualnych tytu³ach zosta³o rozwalonych przez ja³owe albo nawet personalne dyskusje. Kontynuowanie ich by³oby wyci±ganiem tej ¿enady na ¶wiat³o dzienne, co ze wzglêdu na "m³odszych" forumowiczów nie jest wskazane, po co uczyæ niepo¿±danych zachowañ.
Nale¿a³oby je przenie¶æ do Archiwum, ale to pewnie wolna procedura i szkoda czasu Administracji.
W tej sytuacji rzeczywi¶cie lepiej zainicjowaæ nowy w±tek, nawet pod tym samym tytu³em, a stary bêdzie sobie gdzie¶ tkwi³ z ty³u, bo sortowanie mamy po datach.

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 04, 2012, 15:06:11 »

Pojawi³a siê wersja light 1.1

Ró¿nica do poprzedniej wersji jest kosmetyczna i polega na tym, ¿e do spisu program dodaje wszystkie nowe w±tki poza dzia³em Archiwum (wcze¶niej dogrywa³ równie¿ Archiwum, mimo ¿e w ju¿ zawartym spisie w±tki Archiwum zosta³y pominiête).

Pzdr barneyos   Cool

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 12, 2012, 09:45:39 »

Pojawi³y siê wersje 2.0 spisu tematów - dostêpne w zak³adce Spis tematów:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8230.0

Wprowadzone zmiany i dodatkowe funkcjonalno¶ci:

dodano nowy klawisz: "Kopiuj w±tki" - funkcja pozwala skopiowaæ wybrany w±tek (lub hurtowo wiêksz± ilo¶æ) na dysk lokalny u¿ytkownika. Tworzy katalog na dysku C:\PCh i tam zrzuca archiwum w±tku. W kolumnie "E" tworzony jest link do tego lokalnego w±tku. Wa¿ne - je¶li w±tek ma kilka stron, to w przegl±darce mo¿na korzystaæ z linku Strony: 1 2 3 4 itd - tam równie¿ podstawiony jest link do stron lokalnych.

Reasumuj±c - ca³y w±tek archiwizowany jest lokalnie, z mo¿liwo¶ci± przegl±dania.

UWAGA !!!!

Ze wzglêdu na ograniczenia niektórych systemów operacyjnych, mo¿e byæ problem z utworzeniem katalogu C:\PCh i program bêdzie sygnalizowa³ b³±d. Wówczas nale¿y utworzyæ go rêcznie.

Pzdr barneyos   Cool

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 12, 2012, 10:27:46 »

Takie posty podnosza range tego forum o pare gwiazdek. Gratuluje!
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 12, 2012, 12:54:38 »

¦wietnie, szkoda tylko, ¿e nie mieli¶my tego wcze¶niej, ani nikt nie kopiowa³ forum. Mieliby¶my mniejsze problemy. Swoj± drog± mam pro¶bê do forumowiczów, którzy pisali w w±tku, który znikn±³ z profilem i postami Jana:
Wy¶wietlcie  listy swoich postów ze swojego profilu i sprawd¼cie czy istniej± wasze posty pisane w tym w±tku. Mo¿e to daæ jaki¶ obraz co do sposobu znikniêcia w±tku.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 12, 2012, 14:49:40 »

Niektórzy kopiowali, nie wiem czy aktualne, ale poprzednie i owszem - by³y o tym posty.
Je¿eli ju¿ kto¶ ma przemo¿ne ci¶nienie aby zapisaæ ca³± tutejsz± twórczo¶æ to w sieci jest mnóstwo programów które zrzucaj± kompletny obraz strony na dysk - dzia³aj± wtedy nawet wewnêtrzne linki, a nawet czê¶æ zewnêtrznych - zale¿y to od wyboru rozmiaru opcji "zagnie¿d¿enia".

Jestem przekonany, ¿e pewne osoby w trosce o zachowanie swojej wybitnej twórczo¶ci skrupulatnie kopiuj± swoje posty...
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 12, 2012, 17:01:30 »

Je¶li to prawda to mo¿e co¶ mo¿na by³oby odtworzyæ, ale nikt jeszcze siê nie ujawni³.
Programy, o których piszesz (znam kilka) raczej siê nie sprawdzaj±. Forum generuje dynamicznie kod html / php na ka¿de "¿yczenie" u¿ytkownika w postaci klikniêcia czego¶. W ten sposób z niewielkich danych powstaje prawdziwa koby³a.
¦ci±gniête w ten sposób nasze forum programem HTTrack (najlepszy z darmowych) ma ok 11 GB stron + uzupe³nienia daje ok 16 GB bez logu i profili, wiêc bez ¶ci±gania  stron indywidualnych postów. To pewnie do³o¿y³oby 30 - 50%.
Wiêkszo¶æ z tych programów (p³atne te¿) ma problemy z obs³u¿eniem ponad 10 000 tak wygenerowanych stron, podczas, gdy totalna ich ilo¶æ ze wzglêdu a ró¿ne kombinacje to ponad 337 000 stron, samych postów jest ju¿ chyba ponad 97 000.
Owszem maj±c tak± kopiê mo¿na co¶ naprawiæ, ale upierdliwe bêdzie.
Barneyos mia³ lepszy pomys³ po drodze, ale to trochê roboty.
Ten problem zniknie z przeniesieniem forum, gdy bêdzie dostêp do baz danych i mo¿liwo¶æ ich backupu.
A tak naprawdê gdyby ka¿dy zrobi³ kopiê profilu i swoich postów to by³by najlepszy materia³ do ewentualnej obróbki, bo jest to najbardziej "kompaktowa" wersja ze wszystkimi niezbêdnymi danymi.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 12, 2012, 22:10:32 »

co¶ czujê przez majty, ¿e temat celowo zosta³ rozdmuchany i kto¶ ma ochotê "pomóc" w zabezpieczeniu tre¶ci forum, czytaj: pod przykrywk± pomocy po³o¿yæ ³apê na forum aby upiec swoj± pieczeñ...
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 12, 2012, 22:40:16 »

Arteq, za³ó¿ w³asne forum to nikt ci ³apy nie po³o¿y, nie wiem co tobie lub komu ta teoria spiskowa ma przynie¶æ. Co¶
Takiego podej¶cia po tobie siê nie spodziewa³em.

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 12, 2012, 22:42:11 »

co¶ czujê przez majty, ¿e temat celowo zosta³ rozdmuchany i kto¶ ma ochotê "pomóc" w zabezpieczeniu tre¶ci forum, czytaj: pod przykrywk± pomocy po³o¿yæ ³apê na forum aby upiec swoj± pieczeñ...

£apê na forum to nied³ugo po³o¿± inne organy, bo sprawa mieæ bêdzie swoje,
nieprzyjemne konsekwencje. Ponoæ zosta³o naruszone prawo...
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 12, 2012, 22:47:24 »

£apê na forum to nied³ugo po³o¿± inne organy, bo sprawa mieæ bêdzie swoje,
nieprzyjemne konsekwencje. Ponoæ zosta³o naruszone prawo...

A to ju¿ ciekawostka, czy¿by chodzi³o zniszczenie w³asno¶ci intelektualnej?

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: