Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:59:38

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Spis tematów - komentarze  (Przeczytany 48989 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 12, 2012, 22:53:15 »

Nie jestem upowa¿niona, by pisaæ o szczegó³ach, ale na miejscu Darka sprawdzi³abym,
czy aby wywi±za³ siê ze swoich obowi±zków. Dla w³asnego bezpieczeñstwa.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 13, 2012, 09:52:17 »

S± ludzie na tym ¶wiecie, którym dmuchanie afer z niczego sprawia niewys³owion± rado¶æ , oczywi¶cie z powodu mi³o¶ci do bli¼niego, bo jak¿e by inaczej Mrugniêcie
I w ten sposób taki osobnik potrafi napsuæ krwi dobremu adminowi.
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 13, 2012, 10:15:15 »

No tak, wychodzi nasza "narodowa" przypad³o¶æ, zamiast siê integrowaæ to my siê dzielimy. Ceniê naród ¿ydowski za ich integracjê, dla nas potrzeba strajków  w stoczniach (a w³a¶ciwie wszêdzie), albo ¶mierci papie¿a, aby¶my to mieli przez chwilê na wzglêdzie.
Nie przypuszczam, aby "organa" chcia³y siê tym zainteresowaæ, ale to moja opinia. W ka¿dym razie dowody jakiejkolwiek "dzia³alno¶ci" znajduj± siê wy³±cznie na serwerze. Ale forum to nie jest typowa strona, gdzie serwer wszystko loguje. Tutaj ka¿de klikniêcie to jednostkowy dostêp do serwera, gdyby to logowaæ to logi zajmowa³yby znacznie wiêcej ni¿ publikowane posty. W skali "darmowefora.pl" to s± ju¿  zapewne miliony klikniêæ dziennie i nawet gdyby by³y logowane nikt nie da³by rady ich przeszukaæ.
Mo¿na tylko przegl±daæ zapisy i zmiany w bazach danych w okre¶lonym czasie - kator¿nicza robota. A je¶li kto¶ usuwa³ zapisy w bazach i je reindeksowa³ nie bêdzie ¿adnych widocznych zmian, co najwy¿ej przez porównanie z kopiami, je¶li istniej±, a i tak nie bêdzie sprawcy.
W ka¿dym razie w³a¶ciciel lub admin serwera nie bêdzie kocha³ tego kto nas³a³ organa, je¶li nie wy³±czy tego w ogóle, abo nie bêdzie musia³ zastopowaæ na czas "sprawdzania, a wtedy wszyscy l±dujemy z rêk± w nocniku.
 Darek jest tu "spo³eczny" i naprawdê niewiele wiêcej mo¿e ni¿ klikanie tych kilku dodatkowych guzików jakie ma do dyspozycji.
Arteq, d³ugo ju¿ poruszam siê po tej ziemi, ale nie mogê  wykombinowaæ jaki mo¿na mieæ interes w po³o¿eniu ³apy na forum, oprócz bycia w³a¶cicielem p³atnego serwera, na który mia³oby byæ przeniesione (ale to nie jest znacz±cy biznes), móg³by¶ mnie o¶wieciæ?
Mimo wszystko temat kopii forum jest aktualny.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 13, 2012, 10:39:07 »

Arteq, za³ó¿ w³asne forum to nikt ci ³apy nie po³o¿y, nie wiem co tobie lub komu ta teoria spiskowa ma przynie¶æ. Co¶
Ocziwi¶cie. Jednak ten truizm który napisa³e¶ nie jest agrumentem w tym momencie dyskusji. Napisa³em o swoich przeczuciach w zwi±zaku z czytaniem postów w tym w±tku, przeczuciach które bardzo rzadko mnie myl±, ale nie fakt - nie mogê u¿ywaæ ich jako dowodu na zaistnienie danego zjawiska.

Takiego podej¶cia po tobie siê nie spodziewa³em.
Nie rozumiem co jest niestosownego w miom po¶cie - mo¿esz przybli¿yæ?
Twoja reakcja jest dosyæ symptomatycznie nerwowa, czy¿by¶ sk³ada³ po cichu - poza oficjalnymi postami - jakie¶ propozycje w kwestii "opieki" nad tym forum?

¯adnych sensacji nie wietrzê - np. ¿e kto¶ chcia³by przej±æ warto¶æ "intelektualn±" forum...  :]

Arteq, d³ugo ju¿ poruszam siê po tej ziemi, ale nie mogê  wykombinowaæ jaki mo¿na mieæ interes w po³o¿eniu ³apy na forum [...]
Wychodzi³oby na to, ¿e mo¿e chodzê nieco d³u¿ej po tej ziemi...  ;]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 10:39:43 wys³ane przez arteq » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 13, 2012, 10:51:44 »

…i tak mo¿na zniszczyæ ka¿d± cenn± inicjatywê. 

Na moje czucie, pomoc Blueray’a i Barneyosa jest bezinteresowna oraz wielce przydatna.
Ch³opaki w³o¿yli naprawdê du¿o pracy, dla nas wszystkich.

Arteq, sk±d w Tobie tyle podejrzliwo¶ci? 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 10:53:13 wys³ane przez ptak » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 13, 2012, 17:01:37 »

A moze ktos bylby tak uprzejmy i napisal o co wlasciwie chodzi? Tylko tak, aby mozna bylo zrozumiec.
Bo z calego tego zametu, to ja wnioskuje, ze chodzi o ... zaplacenie za cos.

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 13, 2012, 17:26:59 »

Na razie nie p³acimy. Chodzi o to, ¿e nie maj±c kopii forum, nie mo¿emy odtworzyæ zaginionych w±tków i postów, a tak¿e u¿ytkowników z ich profilami, o co jest awantura ze straszeniem s±dem i prokuratorem w³±cznie. Niestety admin serwera
"darmowefora.pl" jest zupe³nie nie kontaktowy, o czym mo¿na poczytaæ w postach na jego forum.
Natomiast arteq  wietrzy "zdradê stanu" i czyj¶ w tym interes.
Ptaku, w tym teamie ja rzucam temat, a barneyos wykonuje robotê, doskona³y uk³ad, no nie? Albo wykonuje ju¿ bez rzucania tematu, a ja zbieram laurki.
Arteq, Kiara jest jednak doskona³± twoj± nauczycielk±, je¶li chodzi o odpowiedzi na pytania, a co do d³ugo¶ci st±pania to te¿ pud³o.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 13, 2012, 21:52:49 »

Nic nie wietrzê.

Skoro nie "za³apa³e¶" jaki mo¿na mieæ interes z przejêcia forum, to nie powiniene¶ siê z³o¶ciæ na uwagê, ¿e byæ mo¿e mam wiêksz± czu³o¶æ/intuicjê i wiedzê od Ciebie w tym zakresie. Nie napisa³em wprost o tym "jak i dlaczego" aby nie podsuwaæ nieetycznego pomys³u, który mo¿e byæ wykorzystany w innym miejscu, ale Ok, ju¿ mówiê - jak siê powiedzia³o A trzeba powiedzieæ i B lub trzeba by³o trzymaæ paszczê na k³ódkê.

Otó¿, kto¶ kto chcia³by sprywatyzowaæ to forum móg³by mieæ daleko gdzie¶ co jest na nim pisane. Móg³by tylko jako admin-w³a¶ciel stosowaæ inteligentnie ro¿ne sztuczki - pomimo zapewnieñ wielu forumowiczów o swojej b³yskotliwo¶ci móg³by ich kiwaæ jak dzieci (np. podgrzewaæ atmosferê, rozdmuchiwaæ tematy, "promowaæ" umiejêtnie to forum na innych forach i... zarabiaæ na reklamach i banerach w zwi±zku z ilo¶ci± odwiedzin).
Ba-nal-ne.

Wystarczy czy mam siê jeszcze rozwin±æ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 22:00:13 wys³ane przez arteq » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 14, 2012, 09:54:50 »

Arteq to o czym piszesz jest tak banalne, ¿e a¿ powszechne . Syn mi wyklarowa³ ostatnio ¿e jest takich dwóch kolesi, którzy graj± sobie w pewn± gierkê internetow± robi± z tego filmiki ( film z toku gry ze swoimi g³upawymi komentarzami ) i wrzucaj± te tony gigabajtów na YT . Maj± sporo subskrybcji, co znaczy, ¿e siê ich ogl±da, wy¶wietlaj± sie reklamy i oni na tym "partnerstwie z YT"  10tys mies zarabiaj±. Tylko za to, ¿e siê wydurniaj± graj±c dniami i nocami w gierki.
Masakra.
Niech tam kto¶ sobie zarabia jak potrafi, a co tam , byle obs³uga bez zarzutu by³a i byle to ludzi krêci³o. A jak m±drze to zrobiæ to i na spotkania by siê kasa uzbiera³a Mrugniêcie
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 14, 2012, 10:16:44 »

Pochlebiasz sobie, to nie intuicja czy wyczucie, ale gdybanie, przypuszczanie i domniemanie, które przechodzi w przekonanie i potem sam wierzysz w iluzję, którą wymyśliłeś. Ja też jestem zwolennikiem teorii spiskowych w wielu wypadkach, ale muszą być podstawy.
Chyba nie znasz zasad dochodów z reklam na forach, gdzieś o tym pisałem.
To co opisujesz to zwykła manipulacja i ona jest tutaj teraz, była i jeszcze trochę będzie, zobacz posty w śmietniku. Znajdziesz wiele w temacie wątku, z którego pochodzą, bez inwektyw, po prostu ktoś albo nie doczytał, albo nie wiem co (zła wola) i żadnego powodu usunięcia, typowa manipulacja.
A nakręcanie tematów to co to jest? Jeżeli użytkownicy "rzucają się" na jakiś temat to ich sprawa, czy będziesz pisał  merytorycznie w temacie, który cię nie interesuje? I gdzie te przychody z reklam. Banery dotyczą niezalogowanych, a czy oni będą chcieli czytać temat, który ich nie interesuje?
Jedni wrzucają tematy dla punktów, inni dla kawału, a jeszcze inni dlatego, że chcą się czegoś dowiedzieć, albo podzielić swoją wiedzą, jaka by ona nie była. I maja do tego pełne prawo. A gdybanie, że ktoś wrzuci atrakcyjny temat dla zysku z reklam to daleko idąca nadinterpretacja, a nawet gdyby tak było to cieszyłoby mnie to, że ktoś może zarobić. Czy mam mu żałować, albo zazdrościć? Wolę się z nim cieszyć z jego "sukcesu".
Nie dla wszystkich jest ważne co jest na forum pisane, ważnie jest tylko dla tych co piszą i czytają to ze zrozumieniem.
Prawdziwy interes ma tylko właściciel serwera dla wielu forów, ale jak widzisz on też może mieć te fora w ... gdzieś.

Edit: to jest odpowiedź dla arteq, miała być pod spodem, ale byli szybsi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2012, 19:40:36 wys³ane przez blueray21 » Zapisane

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 14, 2012, 10:17:43 »

arteq - cyt.

Otó¿, kto¶ kto chcia³by sprywatyzowaæ to forum móg³by mieæ daleko gdzie¶ co jest na nim pisane. Móg³by tylko jako admin-w³a¶ciel stosowaæ inteligentnie ro¿ne sztuczki - pomimo zapewnieñ wielu forumowiczów o swojej b³yskotliwo¶ci móg³by ich kiwaæ jak dzieci (np. podgrzewaæ atmosferê, rozdmuchiwaæ tematy, "promowaæ" umiejêtnie to forum na innych forach i... zarabiaæ na reklamach i banerach w zwi±zku z ilo¶ci± odwiedzin).
Ba-nal-ne.

Wystarczy czy mam siê jeszcze rozwin±æ?

JASNE! Gdy szuka sie chetnych do klikania po swoich prywatnych domenach, to robi sie zamet, kij w mrowisko, ludziska zaczynaja wykazywac emocje i ciekawosc. Firmy rozliczeniowe zyja z danych statystycznych, np. na tym forum, zdania takiego co ma 10 wpisow, czy tylko "obserwuje" sa pomijane w pierwszym sicie, ale tych, ktorzy gadaja bez przerwy cenne. Ile tu linkow leci, ile reklamy, ponad 75% (tak na oko szacuje) macza w tym swe prywatne interesy. Nie bede podawac nickow, zreszta jest mi to obojetne, ale wlasnie stosuja takie chwyty ...

Tak w istocie to wlascicieli forum nie obchodzi co sie wpisuje, tylko jak reaguje na podawane linki.

Nic za darmo, wiec east jak na spotkanie to chyba tylko opcja u Przebisniega na grillu;) Pisal, ze umie robic rozne wedliny i kaszanki i piwo pije na okraglo, podzieli sie z druzyna U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2012, 10:18:30 wys³ane przez Fair Lady » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 15, 2012, 14:52:08 »

Skoro ju¿ dyskutujemy tutaj o znikaniu profili (i wszystkim innym) to spróbujmy jeszcze zg³êbiæ temat sposobu dzia³ania programu forum. Tak sobie próbujê ró¿ne sposoby i pewne rzeczy staj± siê oczywiste.
Skasowanie profilu u¿ytkownika jest mo¿liwe dla u¿ytkownika i admina i skutkuje usuniêciem numerycznego identyfikatora u¿ytkownika ze wszystkich baz, tzn. u¿ytkowników, w±tków i postów. W zwi±zku z tym propozycja barneyosa nie zadzia³a, nie wy¶wietli, ani postów, ani w±tków (dotyczy wy¶wietlania postów w/g numeru usera).
Jednak posty pozostaj± w bazie z u¿ywanym  nickiem. Wy¶wietlaj±c w±tek zobaczymy np. u¿ytkownik "Yeti" - Go¶æ, zamiast statusu.
Indywidualny numer skasowanego u¿ytkownika jest zapamiêtany w systemie jako u¿yty i nikt inny go ju¿ nie mo¿e otrzymaæ.
Teoretycznie posty zostaj± zawsze w bazie ze swoim indywidualnym numerem, mog± siê zmieniæ pola skojarzeñ z w±tkami, czy wykasowanie numeru u¿ytkownika, tyle mo¿na zrobiæ dostêpem z poziomu forum.
W przypadku Jana zrobiono co¶ wiêcej, w najlepszym przypadku usuniêto tak¿e skojarzenia postów z w±tkami, w najgorszym usuniêto ca³e posty z bazy, gdy¿ nie wy¶wietlaj± siê jego posty w ¿adnym w±tku (jak dot±d).
Bez dostêpu do bazy mo¿na to tylko sprawdziæ po numerach postów. Generalnie przekroczyli¶my 98 000, Yeti by³ 97 999 postem.
¯eby zani¿yæ zakres poszukiwañ potrzebny by³by u¿ytkownik, który dyskutowa³ z Janem w jakimkolwiek w±tku i poda choæby przybli¿on± datê takiego postu w relacji do postu Jana.
Wtedy mogê spróbowaæ przeszukaæ okolice i zobaczyæ czy jego posty w ogóle siê zachowa³y, czy te¿ jest to dzia³anie rêki z zewn±trz.

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 15, 2012, 16:24:51 »

Cytat: blueray21
¯eby zani¿yæ zakres poszukiwañ potrzebny by³by u¿ytkownik, który dyskutowa³ z Janem w jakimkolwiek w±tku i poda choæby przybli¿on± datê takiego postu w relacji do postu Jana.
Wtedy mogê spróbowaæ przeszukaæ okolice i zobaczyæ czy jego posty w ogóle siê zachowa³y, czy te¿ jest to dzia³anie rêki z zewn±trz.

Mam nadziejê, ¿e to wystarczy. Jakby co, dzi¶ jeszcze jestem, mogê poszukaæ wiêcej.
Pozdr  U¶miech 

---------------------

Odp: Ateizm
« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2011, 22:06:48 »
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=6529.msg74555#msg74555
(To by³o tu¿ po pojawieniu siê JANA na forum.)

En-Lil
« : Marzec 12, 2011, 12:52:28 »
Odp: En-Lil
« Odpowiedz #18 : Marzec 14, 2011, 21:35:47 »
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=6589.msg75342#msg75342

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2012, 16:25:21 wys³ane przez ptak » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 15, 2012, 18:26:39 »

Dziêkujê, wystarczy, ale efekty zerowe, czyli rozpoznanie pozostaje na poprzednim poziomie. Widaæ tylko, ¿e program forum generuje odpowiedzi dynamicznie przydzielaj±c pozycje postom w temacie, wiêc ewentualne dziury z jakiegokolwiek powodu nie s± zauwa¿alne.
Podtrzymujê, ¿e takich zniszczeñ nie da siê zrobiæ z poziomu u¿ytkowników forum. Z poziomu hackera nie tak ³atwo, ale nie niemo¿liwe.
Naj³atwiej z poziomu administracji lub bezpo¶redniego u¿ytkownika serwera. Dodatkowo program obs³ugi for mo¿e mieæ ró¿ne funkcje dotycz±ce obs³ugi baz dostêpne dla jego administratora. Mo¿na te¿ "buszowaæ" po bazach ka¿dym innym programem obs³uguj±cym ten typ baz danych i znaj±c ich zabezpieczenia. ¦ladów nie bêdzie, je¶li kto¶ wie co robi.
Bardzo ma³e prawdopodobieñstwo jakiejkolwiek usterki technicznej, sprzêtu czy programu.

barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 21, 2012, 10:48:47 »

Aloha!!

21.06.2012 dodano nowy pliczek - lista u¿ytkowników.

Plik dostêpny jest w dziale Spis tematów

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8230.0

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 21, 2012, 15:38:59 »

Fajna pomoc, tylko mnie nie wy¶wietla nikogo.
Dziêki za pomys³ i pracê. Du¿y u¶miech

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 21, 2012, 15:51:34 »

Darek, spróbuj zrobiæ aktualizacjê, powinien sci±gn±æ listê. U mnie to nie chodzi, ale to inny problem.

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 21, 2012, 16:42:31 »

Ze wzglêdu na mo¿liwo¶æ tworzenia lokalnej kopii umie¶ci³em tym razem pust± tabelê z mo¿liwo¶ci± zaimportowania ca³o¶ci.

Chyba ¿e wywala u Was jaki¶ b³±d, to proszê o podanie go, to co¶ zaradzimy.

Pzdr barneyos   Cool

\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 21, 2012, 20:26:54 »

Nie znam siê specjalnie na arkuszach, wiêc nie wiem czy mo¿na to zakwalifikowaæ jako b³±d, ale u mnie nie dzia³a przycisk "aktualizacja".

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 22, 2012, 06:48:47 »

Sprawd¼ ustawienia poziomu zabezpieczeñ.

Menu Narzêdzia -> Makro -> Zabezpieczenia zak³adka Poziom Zabezpieczeñ

Wybraæ opcjê ¦rednie. Mo¿esz zdecydowaæ czy uruchamiaæ potencjalnie niebezpieczne makra.

Zak³adka Zaufani Wydawcy - zaptaszkowaæ obie pozycje: Ufaj wszystkim zainstalowanym dodatkom i szablonom oraz Ufaj dostêpowi do programu Visual Basic Project.

Nastêpnie zamkn±æ i uruchomiæ jeszcze raz Excela.

Pzdr barneyos   Cool

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 22, 2012, 10:21:35 »

Du¿y u¶miech Dziêki.
Chyba sobie poradzi³em, choæ troszkê inaczej ni¿ napisa³e¶, ale bez Ciebie nic bym nie wskóra³. Du¿y u¶miech

Rdycja:

Chyba siê przedwcze¶nie pochwali³em.
Zmieni³em, ale w Excelu te makrowe ustawienia i nic.

Cytat: barneyos
Menu Narzêdzia -> Makro -> Zabezpieczenia zak³adka Poziom Zabezpieczeñ

Tak próbowa³em, tylko nie bardzo wiem w którym "menu", wiêc nam±ci³em w arkuszu.
Co¶ niby zci±gnê³o ale dalej nie wy¶wietla tylko pokazuje informacjê o jakich¶ aktualizacjach i pyta co zapisaæ.
Zbarania³em - niby nic nadzwyczajnego, bom wszak zodiakalny baran Du¿y u¶miech Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2012, 10:48:29 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

barneyos

Gawêdziarz

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 22, 2012, 12:35:04 »

Przy otwieraniu pliku uka¿e siê okno:

Nale¿y wybraæ W³±cz makra

Potem po klikniêciu przycisku "Aktualizacja"

Potwierdzamy TAK i potem

wybieramy TAK lub NIE

a na zakoñczenie info

Pzdr barneyos   Cool

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 22, 2012, 21:06:40 »

Dziêki za instrukcje, niew±tpliwie dostosujê siê do nich, jednak na ten czas nie wyskakuje mi opcja "makra". Na innych kompach tak, za ka¿dym razem, ale tam nie mam dostêpu do forum, a na moim co¶ mam sfiksowane.
Mo¿e chodzi o te poziomy zabezpieczeñ, ale ni chusteczki nie wiem gdzie je przestawiæ.

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Lipiec 30, 2012, 20:12:56 »

Tutaj
cyt Darek z watku o Ki-arze
No i trudno, dosta³a kilkoma czy ca³± mas± kamieni. Tak czy inaczej wypada jej wspó³czuæ, ale w w±tku, który ju¿ i tak bardzo obszernie porusza ¿ycie tej kobiety >>.

kobiety? Mrugniêcie

Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: