Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:35:55

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: jako Ja i nie-Ja- czyli Ego musi umrzeć ;)  (Przeczytany 77406 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« : Marzec 06, 2012, 16:30:42 »

Powrócimy znowu do Jedno¶ci, ale ju¿ jako o¶wiecone jednostki a nie Jedno¶æ rozumiana jako jedna ¶wiadomo¶æ, jak to by³o wcze¶niej
.....
Oby nowe, o¶wiecone jednostki nie popad³y znów ....

B³±dz±c po omacku , poszukuj±c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyli¶my sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn± to¿samo¶æ- ego. Uwa¿amy, ¿e jeste¶my oddzielonymi od ca³o¶ci stworzenia, wyalienowanymi bytami. Jak wielkie pole do popisu stworzy³o dla umys³u to jedno, pierwotne prze¶wiadczenie o odrêbno¶ci! Nasz ¶wiat zamieni³ siê w teatr, w którym my - ludzie, odgrywamy nie¶wiadomie przeró¿ne role. Przybieramy maski dobrych i z³ych, bogaczy i ¿ebraków, m±drych i g³upich. Uto¿samiamy siê z odgrywan± przez siebie postaci± i jej my¶lami oraz emocjami. Zaw³adn±³ nami umys³ - jego wytwory i programy. Posiadamy miliardy fa³szywych pojêæ, dotycz±cych tego, kim jeste¶my. Wpadli¶my w pu³apkê analitycznego rozumowania i dualizmu. Zaczêli¶my odrzucaæ, os±dzaæ, wypieraæ i nienawidziæ te czê¶ci samych siebie, które uznali¶my za z³e
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 11, 2012, 11:16:30 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2012, 16:33:11 »

B³±dz±c po omacku , poszukuj±c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyli¶my sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn± to¿samo¶æ- ego. Uwa¿amy, ¿e jeste¶my oddzielonymi od ca³o¶ci stworzenia, wyalienowanymi bytami. Jak wielkie pole do popisu stworzy³o dla umys³u to jedno, pierwotne prze¶wiadczenie o odrêbno¶ci! Nasz ¶wiat zamieni³ siê w teatr, w którym my - ludzie, odgrywamy nie¶wiadomie przeró¿ne role. Przybieramy maski dobrych i z³ych, bogaczy i ¿ebraków, m±drych i g³upich. Uto¿samiamy siê z odgrywan± przez siebie postaci± i jej my¶lami oraz emocjami. Zaw³adn±³ nami umys³ - jego wytwory i programy. Posiadamy miliardy fa³szywych pojêæ, dotycz±cych tego, kim jeste¶my. Wpadli¶my w pu³apkê analitycznego rozumowania i dualizmu. Zaczêli¶my odrzucaæ, os±dzaæ, wypieraæ i nienawidziæ te czê¶ci samych siebie, które uznali¶my za z³e

chcia³oby siê powiedzieæ- Ego musi umrzeæ..Mrugniêcie

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2012, 17:03:56 »

@songo
- Ego musi umrzeæ..
cyt " poszukuj±c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyli¶my sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn± to¿samo¶æ- ego "
Mo¿e  ... nie ma co umieraæ ,skoro nie istnieje Mrugniêcie W sensie takim , ¿e jest sztuczne i sztucznie podtrzymywane. Wystarczy rozpoznaæ i nie zasilaæ... ale uwaga.. ono siê tego bardzo boi i bêdzie siê miotaæ Chichot
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2012, 18:27:36 »

@songo
- Ego musi umrzeæ..
cyt " poszukuj±c ulgi oraz odpowiedzi, wytworzyli¶my sobie na podstawie obserwacji swoich odrêbnych cia³, sztuczn± to¿samo¶æ- ego "
Mo¿e  ... nie ma co umieraæ ,skoro nie istnieje Mrugniêcie W sensie takim , ¿e jest sztuczne i sztucznie podtrzymywane. Wystarczy rozpoznaæ i nie zasilaæ... ale uwaga.. ono siê tego bardzo boi i bêdzie siê miotaæ Chichot

niestety Ego w procesie pog³êbionego wyodrêbnienia zyska³o samo¶wiadomo¶æ niezale¿n± od ¼ród³a,-
i tu le¿y pies pogrzebany, na tym poziomie jeste¶my egoniewolnikami, i wygl±da na to, ¿e "poszukuj±c ulgi" ukrêcili¶my bat na w³asn± dupe Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech

"Czê¶æ II z II.
WTAJEMNICZENIE

Zakoñczy³a siê Gra na ¶wiatowej scenie i jednak na scenie pozostaj±
 Aktorzy, pomimo tego ¿e publiczno¶æ ju¿ ¿wawym krokiem opuszcza
 to przedstawienie. Utrzymuj± nadal pozory, nawet wiêcej, wpychaj±
 Ludzi na si³ê z powrotem na salê
 - Ludzi którzy odwracaj± siê od tego zdegustowani (*ze wstrêtem)!"
http://wolnaplaneta.pl/terra/2012/03/06/05-03-2012-oko-oswieconego-czesc-ii-lord-ashtar/
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2012, 18:37:48 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2012, 10:46:32 »

@songo

niestety Ego w procesie pog³êbionego wyodrêbnienia zyska³o samo¶wiadomo¶æ niezale¿n± od ¼ród³a,-
i tu le¿y pies pogrzebany, na tym poziomie jeste¶my egoniewolnikami,

Tak nam siê wydaje, ¿e ego/ja zyska³o samo¶wiadomo¶æ. W rzeczywisto¶ci to my sami nadajemy sztucznemu tworowi samo¶wiadomo¶æ. Do tego stopnia, ze identyfikujemy siê z samo¶wiadomym ego - sztucznie wykreowanym bytem. Brak rozpoznania tej sztuczno¶ci, tej iluzji czyni nas egoniewolnikami  . Przywi±zanie jest tak  silne, ¿e ¿yjemy praktycznie bezrefleksyjnie pod³±czeni do "matrixa" poprzez egotyczne "ja".

Uczestniczymy w farsie ¶wiatowej sceny poprzez codzienny udzia³ w niej - nasz± pracê, zakupy, konsumpcjê. Nie dlatego, ze to uwielbiamy (niektórzy owszem , kochaj± to ), lecz dlatego, ¿e nie widzimy innej perspektywy. A ona istnieje. Lekarstwem na pocz±tek jest - rozpoznanie.

Zawsze dziwi³o mnie jak to jest mo¿liwe, ¿e utrzymuje siê ludzko¶æ w chorobach i biedzie, podczas ,gdy na ¶wiecie istnieje do¶æ lekarstw , wynalazków oraz ¿ywno¶ci, na zapewnienie godziwych warunków ¿ycia dla ka¿dego. Odpowiedzi± jest --- ego. Ego, któremu pozwalamy rz±dziæ. Bez obawy. Bez ego ¶wiat nie obróci siê w chaos. Poza "ja" istnieje wszystko co kiedykolwiek by³o cz³owiekowi potrzebne.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2012, 12:02:22 »

i tak, i nie, zale¿y jaki przyjmiesz punkt widzenia swojego Ja w danym momencie,-
czy z punktu widzenia Ego, czy wy¿szego Ja, a mo¿e jedno i drugie w takim stanie spl±tanym ¶wiadomo¶ci, tylko trzeba uwa¿aæ które Ja siê wypowiada w danym momencie, a o tym mo¿emy decydowaæ my sami,-
tyle ¿e na tym poziomie ma³o kto pamiêta o prawdziwym obrazie samego siebie.
Czas sobie przypomnieæ! Chichot

east
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2012, 12:57:43 »

Tak songo Chichot 
Nie ma "twoje-moje" rozpoznanie. Jest po prostu rozpoznanie . Rozpoznanie JEST Chichot
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2012, 18:43:00 »

To zdanie dotyczy Ciebie
east

Fajnie jest nie miec JA (odpowiedzialnosci???) ale tez fajnie pisac TY!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 14:52:59 wys³ane przez songo1970 » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2012, 20:13:36 »

PHI , sens tego zwrotu nie dotyczy easta, ale ka¿dego , kto je wypowie g³o¶no i wyra¼nie.

Nie chodzi tu wcale o easta, bo gdyby mia³o chodziæ to zdanie nigdy nie pojawi³oby siê tutaj, poniewa¿ ju¿ zosta³o zweryfikowane.

Oczywiscie ¿e nie o Easta.
Mo¿e gdybym uj±³ to inaczej, Twoje JA nie wziê³oby sobie tego do NIEGO.
Mrugniêcie moze tak:
 Przeciez absolutnie kazdy zuwaza, ze nie ma piszacego wcale,
dziéki temu mozemy sie tych istotnych rzeczy od nie-piszacego dowiedziec.
Ktoz, jak NIE-JA tego, który pisze mog³oby to tak trafnie uj±æ.?.
Proces który zachodzi pomiédzy subtelnosciami swiata Swiadomosci - jazni - idei
a nastépnie przy pomocy WYROBIONEGO ciala mentalnego indywidualnego(lub zbiorowego)
sprowadzone do wymiaru wyrazalnego w søowach.

To zdanie dotyczy Ciebie Du¿y u¶miech
Obserwuj co siê dzieje, kiedy je wypowiesz. Postawione na koñcu pytanie dotyczy Twojego sprzeciwu, czy siê on pojawia ?

Kogo?Co¶ Du¿y u¶miech)

===================================
skoro scalone to z tym:

no CO TY ?!

Scali³em posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2012, 21:35:12 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2012, 21:27:52 »

@PHI
"Któ¿" to iluzja.
Pojawia siê pytanie -> przyci±ga odpowied¼ z wszystkich my¶li, które p³yn± mimo -> One dekoduj± siê w mózgu -> palce przepisuj± je. Nie ma tego, kto posiada "nie-ja". Posiadacz nie istnieje.

Dzieje siê  bezosobowy ...
Du¿y u¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2012, 10:43:30 »

@PHI
"Któ¿" to iluzja.
Pojawia siê pytanie -> przyci±ga odpowied¼ z wszystkich my¶li, które p³yn± mimo -> One dekoduj± siê w mózgu -> palce przepisuj± je. Nie ma tego, kto posiada "nie-ja". Posiadacz nie istnieje.

Dzieje siê  bezosobowy ...
Du¿y u¶miech

Mrugniêcie TAK
nie-ja wyraza siê têdy lub owedy.
nie ma tu kwestii "posiadania" a  kwestia wyrazu jest.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2012, 10:56:41 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Lipiec 16, 2012, 11:40:42 »

Cytat: Phirioori
nie-ja wyraza siê têdy lub owedy.
nie ma tu kwestii "posiadania" a  kwestia wyrazu jest.

Bo wyra¿anie kwestii jest konieczno¶ci± wy¿sz± dla JA.
I strojenie siê w piórka nie-ja nie zmieni tego.

Zatem têdy i owêdy przecieki bêd±… a zabetonowaæ JA siê nie da…

...¿ywotna bestia jest…  Du¿y u¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2012, 12:00:57 »

To co siê wyra¿a dzieje siê samo. Ca³a Natura siê wyra¿a bez tego ,który j± wyra¿a . ¯e poczucie piêkna siê pojawia ? ze zachwyt ? uczucia "wy¿sze" ? To taka sama czê¶æ Natury . Temu uzurpatorowi JA wydaje siê, ¿e co¶/kto¶ siê stroi w piórka, ¿e kto¶ interpretuje , ze to ONO - JA nadaje warto¶æ temu , co dzieje siê. Ono stroi siê w piórka , puszy siê i przegl±da w lustrze twierdz±c, ¿e to jest jego cia³o, ¿e jego my¶li, ¿e jego ¶wiadomo¶æ i jego ¿ycie, ¿e to ono ¿yje ¿ycie lub my¶li my¶li ,a to nie tak.
JA zaledwie nieudolnie na¶laduje  Naturê , a raczej usi³uje.

Ingber i Fernandez doszli do wniosku, ¿e win± wy¿szego rzêdu struktura tych kompozytów: te produkowane do tej pory, by³y chaotycznymi konglomeratami zawieraj±cymi wymieszane losowo w³ókna cukrów i bia³ka. W insekcich chitynowo-bia³kowych pancerzach te sk³adniki s± jednak u³o¿one w ¶ci¶le okre¶lony sposób – i to prawdopodobnie ta organizacja na równi z w³a¶ciwo¶ciami chityny i towarzysz±cej jej bia³ek odpowiada za w³a¶ciwo¶ci ochronne pancerzów. Badacze postanowili zatem spróbowaæ wyprodukowaæ nowy kompozyt w formie laminatu: chitozan w takim materiale uk³ada siê w wielu cieniutkich sprasowanych ze sob± warstwach.

Nowy materia³ nazwany zosta³ przez nich shrilk, poniewa¿ chitozan uzyskuje siê najczê¶ciej i najtaniej z kruszonych pancerzy krewetek (ang. shrimps), za¶ fibroinê, jak ju¿ powiedzia³em, z jedwabiu (ang. silk). Shrilk okaza³ siê byæ dziesiêæ razy silniejszym kompozytem ni¿ te opisywane w literaturze do tej pory. Jest te¿ ponad dwukrotnie trwalszy od samgo chitozanu. Wytrzyma³o¶ci± dorównuje stopom aluminiowym, jest jednak od nich, dziêki znacznie mniejszej gêsto¶ci, du¿o l¿ejszy.

http://nicprostszego.wordpress.com/2012/05/20/insekty-inspiracja-dla-nowego-materialu/
-----

Kiedy to widaæ wtedy iluzja ju¿ nie mo¿e trwaæ w samouwielbieniu i pyszniæ siê bezkarnie. Po prostu j± widaæ Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #13 : Lipiec 16, 2012, 12:18:23 »

east & spó³ka,-
nie chcê wam przeszkadzaæ, ale to powy¿ej powinno siê znale¶æ w w±tku pt. "JA musi umrzeæ",-
a nie w pytaniach do Kiary- chyba ¿e Kiara ju¿ nas opu¶ci³a na dobre, tzn. to forum Du¿y u¶miech

pozdro U¶miech

PS. sprawa tyczy siê równie¿ innych tematów Mrugniêcie

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Lipiec 16, 2012, 12:28:54 »

Cytat: east
Kiedy to widaæ wtedy iluzja ju¿ nie mo¿e trwaæ w samouwielbieniu i pyszniæ siê bezkarnie. Po prostu j± widaæ   

Ale jak widaæ, to dzia³alno¶æ JA (za pomoc± ucz³owieczonej protezy) poprawia nawet
sam± naturê, tworz±c trwalsze i doskonalsze kompozyty.
A ¿e przy okazji co¶ spieprzy, có¿… na b³êdach siê uczymy (równie¿).

I to JA modyfikuje ducha, tworzy etykê, prawa… które potem nazywa iluzj±…
natura równie¿ jest pochodn± JA… tylko tego ju¿ nie bardzo widaæ.
St±d próba wyja¶nienia PROCESU z pozycji nie-ja.  Du¿y u¶miech

Songo1970
, pozwól wyszumieæ siê spó³ce, mo¿e to byæ nawet twórcze… dla tematów zw³aszcza…  Chichot
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #15 : Lipiec 16, 2012, 12:33:31 »

Songo1970
, pozwól wyszumieæ siê spó³ce, mo¿e to byæ nawet twórcze… dla tematów zw³aszcza…  Chichot

dobra jak dla mnie,-
wiêc skoro JA nie istnieje, to czemu robi taki ba³agan Du¿y u¶miech Mrugniêcie  Szok  Co¶

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Lipiec 16, 2012, 12:40:11 »

Songo1970

dobra jak dla mnie,-
wiêc skoro JA nie istnieje, to czemu robi taki ba³agan Du¿y u¶miech Mrugniêcie  Szok  Co¶

…to ju¿ nie do mnie to pytanie… niech nie-east siê t³umaczy…  Chichot

Ja jeszcze (póki co) przyznajê siê do JA…  Du¿y u¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Lipiec 16, 2012, 21:09:34 »

Cytat: songo1970
dobra jak dla mnie,-
Inaczej - czemu ja uwa¿a, ¿e to jest ba³agan ?
Nie ma siê czemu dziwiæ, ¿e jedno JA dopatruje siê wszêdzie innego JA
Ptak napisa³a
natura równie¿ jest pochodn± JA… tylko tego ju¿ nie bardzo widaæ.
Tak, tak, ono bêdzie wszêdzie dopatrywa³o siê siebie i swojej wa¿no¶ci, swojej dominacji nad Natur± -rzekomo pochodn± JA . Dziwne tylko, ¿e tego JA  wcze¶niej w naturze nie by³o po prostu. Ale to pewnie te¿ da siê obej¶æ w odpowiednio intelektualny sposób Du¿y u¶miech

ps. temat siê rozwija w (nie)oczekiwanym kierunku i to nie istotne w którym w±tku, bo zawsze mo¿na przenie¶æ do innego czy do nowego. Tre¶æ jest istotna, a nie jej porz±dkowanie. Kiara by siê nie obrazi³a, bo wszak jej te¿ nie ma Du¿y u¶miech - w sensie, ¿e nieobecna Du¿y u¶miech
Ba³agan to tylko pozorny Mrugniêcie
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Lipiec 17, 2012, 09:06:10 »

Ogólnie proponujê jednak poprzenosciæ
sekwencje dysusji dotycz±ce "ja"

np. do w±tku 'ego' czym jest, (onegdaj chyba przez leszka za³ozonego),
lub do którego¶ z równoleg³ych a w sumie o tym samym.

Jak bêdzie trochê ³adu w tym temacie..

mozna poruszyæ astrologiczn± perspektywê: Ja - Ty,
kwestie I-go i XII-go domu (Baran, Ryby) ..w kontek¶cie "Ja"
a tak¿e w konte¶cie tematu "wrogów" jawnych, ukrytych (co juz kto¶ porusza³ tu gdzie¶, lecz trudno znale¼æ by rozwin±æ zagadnienie); tudzie¿ "wrogów" wewnêtrznych/zewnêtrznych
..i czym to tak w istocie jest.
CIekawa te¿ perspektywê ukazuje ewolucja sposobów interpretacji kosmogramów na przestrzeni dziejów,
gdzie punkt przy³o¿enia drzewiej przyk³adano na MC (nie na Asc),
co by³o wyrazem (IMHO) etapu rozwojowego na poziomie zbiorowo¶ci,
Nacisk indywidualny pojawi³ sie stopniowo w ostatnich stuleciach.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Lipiec 17, 2012, 10:23:40 »

Czy porzucicie swoje biologiczne istoty, wierz±c, ¿e maszyny oferuj± wiêcej korzy¶ci, czy te¿ bêdziecie mogli rozpoznaæ swoj± godno¶æ i warto¶æ jako istoty ludzkie, i zwiêkszyæ swoj± ¶wiadomo¶æ?

Przekazy zdaj± siê z jednej strony upewniaæ ludzi, ¿e ich JA  ma a¿ tak du¿o do powiedzenia , ¿e ma wp³yw na ¶wiadomo¶æ , a nawet na porzucenie biologicznego cia³a i wej¶cie do maszyny (to jest dopiero s-f ) , a z drugiej strony ¶l± przekaz, ¿eby zaufaæ "¶cie¿kom neuronowym" (mikrotubule, ¶wiadomo¶æ ?) i pozwoliæ na zmiany, które bêd± siê dzia³y bez udzia³u JA .

Czemu nikt nie napisze tego wprost, ¿e JA to paso¿yt, który tak opanowa³ istnienie w tej ludzkiej formie, ¿e ni± steruje jak owc± na rze¼ ? Wci±¿ mo¿na to rozpoznaæ i porzuciæ t± paso¿ytnicz± kontrolê, ale nie ... ludziom siê kadzi, g³aszcze ich "cudowne" JA. Byæ mo¿e dlatego , ¿e nie ma ju¿ czasu na obna¿enie tego kosmicznego przekrêtu. On zreszt± i tak siê rozpu¶ci, wiêc lepiej niech rozp³ynie siê w narkotycznym zachwycie,w iluzorycznym przekonaniu, ¿e ma wp³yw na my¶li. Ludziom wydaje siê to tak atrakcyjne, ¿e siê od tego "malarza obrazów" uzale¿nili na amen.
JA bez skrupu³ów skorzysta z drzwi (uto¿samienie) do wolnej woli po to, aby - jak tylko nadarzy siê taka okazja - przesi±¶æ siê na lepszy model do ssania energii, ale to tak nie bêdzie. Wyrwanie na si³ê tego "chwasta" bêdzie bola³o jak operacja raka na ¿ywca skalpelem chirurgicznym. Mo¿na tylko próbowaæ to nieco znieczuliæ piêknymi obrazkami.

Tak trudno jest zaufaæ ¦wiadomo¶ci, Naturze, Wszech¶wiatowi w procesie na który i tak nie masz wp³ywu ? Zneutralizowanie paso¿yta pozwoli³oby nie przeszkadzaæ temu, co siê dzieje, co siê przejawia, co  przejawiæ siê musi kompletne i do koñca, niczym przepoczwarzenie siê g±sienicy w motyla.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Lipiec 17, 2012, 11:04:31 »

Cytat: east
Czemu nikt nie napisze tego wprost, ¿e JA to paso¿yt, który tak opanowa³ istnienie w tej ludzkiej formie, ¿e ni± steruje jak owc± na rze¼ ? ...

Oni (mo¿e akurat nie w tych cytatach i mo¿e nie wprost) pisz± o tym.
To min. Plejadjanie m±cili przy naszych genach i doskonale zdaj± sobie sprawê z b³êdu naszego JA. Jednak ¶wiadomi s± równie¿ faktu, ¿e bez tego JA nie mo¿emy istnieæ, wiêc podpowiadaj± nam jak je zgraæ z wy¿szym JA, a tym samym okie³znaæ by gra³o w naszej dru¿ynie. Mrugniêcie

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Lipiec 17, 2012, 11:49:23 »

Czemu nikt nie napisze tego wprost, ¿e JA to paso¿yt, który tak opanowa³ istnienie w tej ludzkiej formie, ¿e ni± steruje jak owc± na rze¼ ? Wci±¿ mo¿na to rozpoznaæ i porzuciæ t± paso¿ytnicz± kontrolê, ale nie ... ludziom siê kadzi, g³aszcze ich "cudowne" JA. Byæ mo¿e dlatego , ¿e nie ma ju¿ czasu na obna¿enie tego kosmicznego przekrêtu. On zreszt± i tak siê rozpu¶ci, wiêc lepiej niech rozp³ynie siê w narkotycznym zachwycie,w iluzorycznym przekonaniu, ¿e ma wp³yw na my¶li. Ludziom wydaje siê to tak atrakcyjne, ¿e siê od tego "malarza obrazów" uzale¿nili na amen.
JA bez skrupu³ów skorzysta z drzwi (uto¿samienie) do wolnej woli po to, aby - jak tylko nadarzy siê taka okazja - przesi±¶æ siê na lepszy model do ssania energii, ale to tak nie bêdzie. Wyrwanie na si³ê tego "chwasta" bêdzie bola³o jak operacja raka na ¿ywca skalpelem chirurgicznym. Mo¿na tylko próbowaæ to nieco znieczuliæ piêknymi obrazkami.

Widzê ¿e Twoje JA, east
cierpi katusze z powodu k³opotów z rozprawieniem siê z tzw. "JA".

Widzê ¿e popad³e¶ niemal w amok spamuj±c po wszystkich w±tkach tematem, który akurat
na bie¿±co podnieca Twoje JA... mianowicie uporanie siê z JA.

Pozwól zatem, ze JA Ci po mogê w tym jak¿e trudnym zadaniu.
Mianowicie iluzje mozna ostatecznie po¿egnaæ jedynie wówczas,
gdy sie j± rozpozna. Wymaga to okre¶lonego ³adu w pracy  ze zjawiskami
oraz dyscypliny w ich identyfikacji.
Jesli ten etap przeskoczyæ, rozpoczyna siê bieg z wywieszonym jêzorem za iluzj± etykietek i tagów
bez wyra¼nego rozró¿nienia, co za nimi stoi.

Walcz±c natomiast z iluzj± - nie rozpraszasz jej. A wrêcz przeciwnie.

proponujê przenie¶æ do  tych sekwencji, które ju¿ b³±dzi³y po pytaniach do Ki-Ary, a stamt±d w jakia¶ zborna lokacja
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 11:51:32 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2012, 13:47:28 »

To zdanie dotyczy Ciebie
east

A kto mia³by nie mieæ JA ?
Odpowiedzialno¶æ rozumiana jako atrybut ja jest iluzj±, bo JA jest oddzieleniem od Ca³o¶ci. Ca³o¶æ jest z natury wspó³odpowiedzialna za wszystkie cz±stkowe formy (wypustki), bo jest Ca³o¶ci±. Tak jak Twoja lewa rêka nie naprzykrza siê prawej rêce , a przeciwnie, wspomaga j±, choæby w pisaniu posta , tak w Ca³o¶ci , poza JA nie ma problemu nieodpowiedzialno¶ci.
Zreszt±, kiedy perspektywa JA-nie-istniejê staje siê oczywista wówczas zaimkowanie per TY ,czy nawet "ja" nie ma ju¿ znaczenia.

Jêzyk s³u¿y do komunikacji tylko, jako narzêdzie, choæ w pewnym momencie JA równie¿ uczyni³o z niego narzêdzie marketingowe stawiaj±c nacisk na zaimki po to, aby powtarzane sta³y siê elementem oprogramowania Istnienia.

A tak w ogóle to temat tego w±tku jest co najmniej zabawny
jako Ja i nie-Ja- czyli Ego musi umrzeæ
Jak mo¿e umrzeæ co¶, co ju¿ jest martwe ?
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2012, 13:56:10 »

A tak w ogóle to temat tego w±tku jest co najmniej zabawny
jako Ja i nie-Ja- czyli Ego musi umrzeæ
Jak mo¿e umrzeæ co¶, co ju¿ jest martwe ?

takie te¿ by³o zamierzenie autora Du¿y u¶miech
nawet umrzeæ nie mo¿e co¶, co jest jedynie iluzj±/wyobra¿eniem siebie samego Mrugniêcie

https://docs.google.com/open?id=0Bzg26IugJyItQVRYX1NPa0RwaFU
FIOLETOWA ¦WI¡TYNIA
Przez
Suzan Caroll Ph.D,
2
CZE¦Æ, JESTEM twoj± Przysz³± Ja¼ni±,
w twojej JA¬NI,
w twojej JA¬NI,
w w twojej JA¬NI …
ja / my s± reprezentantem WSZYSTKO, które jest
WSZYSTKIMI fragmentami naszej ca³kowitej JA¬NI
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 15:32:54 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

east
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Lipiec 17, 2012, 14:38:42 »

Widzê ¿e Twoje JA, east
cierpi katusze z powodu k³opotów z rozprawieniem siê z tzw. "JA".
Ty widzisz ? ha  Du¿y u¶miech
Widzisz ,niech Ci bêdzie, ¿e to TY, ale dostrzegasz tylko katusze , co wcale nie jest prawd±. Nie istnienie JA wyklucza cierpienie, bo kto mia³by cierpieæ ?

Inaczej - spójrz na "spamowanie" po w±tkach jak na rozpoznanie. Nie da siê  inaczej , kiedy podstawa jakiejkolwiek poruszanej kwestii , jakiekolwiek zdanie zaczyna siê od "JA UWA¯AM, ja s±dzê, mnie siê wydaje". Nikt nie sprawdzi czy jest tylko czyni to za³o¿enie a phrioori Mrugniêcie

Kwestia "kim jestem"  oraz "czym jestem" tkwi u podstaw wszystkiego.

Zobacz, ¿e darwinista bêdzie postrzega³ ¶wiat wg w³asnych przekonañ tego kim jest i taki ¶wiat, ¶wiat podzielony mamy. Porzucenie darwinizmu na rzecz holizmu zmieni postrzeganie w kierunku JA-CA£O¦Æ. Oto jestem holist± wiêc wszystko teraz bêdzie jednym. Ka¿de Twoje zdanie wyp³ywa z tego kim uwa¿asz, ¿e jeste¶.
Ca³a reszta to tylko interpretacje wyp³ywaj±ce z tego podstawowego za³o¿enia przyjêtego na temat siebie.

Faktycznie to jest tak, jakby niczego innego nie by³o do zrobienia jak tylko uporanie siê z tym rozpoznaniem.

Nie jest to kwestia podniecania SIÊ, chocia¿ podniecenie mo¿e towarzyszyæ my¶li.

Mianowicie iluzje mozna ostatecznie po¿egnaæ jedynie wówczas,
gdy sie j± rozpozna.
Dok³adnie to wtedy, gdy rozpoznanie siê dzieje, a nie gdy JA je rozpoznam.

Wymaga to okre¶lonego ³adu w pracy  ze zjawiskami
oraz dyscypliny w ich identyfikacji.
£ad bierze siê z planu, z dzia³ania ,które porz±dkuje kwestie pod³ug pewnych kryteriów. Zak³adanie takiego planu i uporz±dkowania jest dzia³aniem z to¿samo¶ci.

Jesli ten etap przeskoczyæ, rozpoczyna siê bieg z wywieszonym jêzorem za iluzj± etykietek i tagów
bez wyra¼nego rozró¿nienia, co za nimi stoi.
A KTO ma rozró¿niaæ co za nimi stoi ? Porz±dek jest w Naturze, a w niej nie ma JA. Porz±dek jest w prawach fizyki, których TY nie ustala³e¶. Porz±dek jest bardzo precyzyjny - wiadomo dok³adnie kiedy wzejdzie s³oñce, jaka bêdzie faza Ksiê¿yca i jaka pora roku bêdzie po lecie. Wzglêdem ruchu planet zegarek mo¿na nastawiaæ i to atomowy Mrugniêcie

Gdzie tu przeskoczenie/pominiêcie porz±dku ? Odwrotnie -wciskanie wszech¶wiata w ciasne ramki w³asnego pojmowania -czy te¿ w³asnego porz±dkowania/planowania - mog³oby wygl±daæ na ba³aganienie. I taki ba³agan ludzie wprowadzali zawsze choæ kolejne teorie zdaj± siê przedstawiaæ coraz bardziej spójne i bli¿sze rzeczywisto¶ci modele, to i tak daleko do przybli¿onego opisu wszystkiego (teorii wszystkiego).
Swoj± drog± Twoje posty ludziom mog± siê wydawaæ chaotyczne, ale w jaki¶ dziwny sposób rezonuj± w wiêkszo¶ci z tym tu istnieniem. JA ich nie rozumiem, ale TO co jest , wyczuwa.

Walcz±c natomiast z iluzj± - nie rozpraszasz jej. A wrêcz przeciwnie.
Tu zgoda, lecz kto walczy z iluzj± ? Czy przedstawianie jej, rozpoznawanie jej na ka¿dym kroku to walka ? Nie walczê bo nie ma komu . Rozpoznana  iluzja  rozpuszcza siê .  Po prostu.

Z walk± mo¿e myliæ Ci siê reakcja na czyj±¶ akcjê. Faktycznie czasem lepiej odpu¶ciæ, by nie dawaæ po¿ywki paso¿ytowi.

Faktycznie , to mo¿e tak wygl±daæ ,jakby by³a prowadzona jaka¶ krucjata przeciwko JA ,albo przypêta³a siê misja do wype³nienia, lecz z drugiej strony nie pisaæ, tylko z g³upawym u¶mieszkiem "o¶wieconego" przygl±daæ siê jak to inni "b³±dz±" nie jest ¿adnym rozwi±zaniem. Poza tym -dziêki temu pisaniu dzieje siê "w³asna" weryfikacja , a byæ mo¿e zdarzy siê ona te¿ jakiemu¶ forumowiczowi. Koniec koñców to forum dyskusyjne wiêc je¶li jest pisanie, to wszystko gra.

@Dariusz
To min. Plejadjanie m±cili przy naszych genach i doskonale zdaj± sobie sprawê z b³êdu naszego JA. Jednak ¶wiadomi s± równie¿ faktu, ¿e bez tego JA nie mo¿emy istnieæ,
Czy¿by nie by³o  istnienia bez JA ?
Czy Istnieniu co¶ siê brzydkiego zdarzy, kiedy staniesz nago ,bez ubrania to¿samo¶ci ? Znikniesz ? ¦wiat siê rozpadnie ?
Nic z tych rzeczy. ¦wiat nie zniknie, cia³o nie przestanie funkcjonowaæ, my¶li nie przestan± nap³ywaæ. Mo¿e bêd± inne bo nie bêdzie tego magnesu przyci±gaj±cego okre¶lone my¶li ,ale bêd±.

Równolegle z przepisywaniem my¶li zdrowo jest utrzymywaæ rozpoznanie ¿e nie TY my¶lisz my¶li - one s± ju¿ znane , mo¿na je zobaczyæ na ekranie komputera - na 6 sekund zanim "pomy¶lisz".
http://www.youtube.com/watch?v=aySjCv698xk&feature=player_embedded
Ostatnie badania dowiod³y , ¿e to serce WIE  jaka my¶l, jaka decyzja i jaki ruch nastanie na 6 sekund zanim Tobie siê wydaje, ze co¶ zrobisz
http://www.youtube.com/watch?v=pcwsr67fwtQ&feature=player_embedded
To s± konkrety.

podpowiadaj± nam jak je zgraæ z wy¿szym JA, a tym samym okie³znaæ by gra³o w naszej dru¿ynie
A do kogo maj± trafiæ te podpowiedzi ?
Gdyby chcieli pomóc to zaczêliby od tego "odpychaj±cego" rozpoznania na temat iluzji JA, tylko , ¿e wówczas ma³o kto by ich s³ucha³. Dlatego odniesiono siê do bardziej atrakcyjnego, Wy¿szego Ja. To taka marchewka za któr± JA pójdzie, bo to co¶ "wiêksze" ni¿ zwyk³e "ja". Byæ mo¿e go wcale nie ma, ale pobudka nie nast±pi ju¿ bo i kto mia³by siê zbudziæ ?
Nikogo takiego nie bêdzie.
Oto ca³e o¶wiecenie  Du¿y u¶miech Oto jest ta pomoc - maleñki "myk".
Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: