Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 13:15:44

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: jako Ja i nie-Ja- czyli Ego musi umrzeć ;)  (Przeczytany 81728 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #25 : Lipiec 17, 2012, 15:38:17 »

scaliÂłem wÂątki- songoMrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 15:38:47 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #26 : Lipiec 17, 2012, 18:02:26 »

Porzucenie darwinizmu na rzecz holizmu zmieni postrzeganie w kierunku JA-CA£O¦Æ. Oto jestem holist± wiêc wszystko teraz bêdzie jednym. Ka¿de Twoje zdanie wyp³ywa z tego kim uwa¿asz, ¿e jeste¶.
samOeastny

Mianowicie iluzje mozna ostatecznie poÂżegnaĂŚ jedynie wĂłwczas,
gdy sie jÂą rozpozna.
DokÂładnie to wtedy, gdy rozpoznanie siĂŞ dzieje, a nie gdy JA je rozpoznam
.

Wymaga to okreÂślonego Âładu w pracy  ze zjawiskami
oraz dyscypliny w ich identyfikacji.
ÂŁad bierze siĂŞ z planu, z dziaÂłania,
ktĂłre porzÂądkuje kwestie podÂług pewnych kryteriĂłw.
ZakÂładanie takiego planu i uporzÂądkowania jest dziaÂłaniem z toÂżsamoÂści.
niekoniecznie.
ZauwaÂż, Âże nawet pierwotne bĂłstwo Âładu: "ÂŁado",  ÂŁad-O ..wyraÂża samOistny KrÂąg CaÂłoÂści. (SamOeastny)
Raczej kwesti¹ s¹ tu funkcje rozró¿niaj¹ce œwiadomoœci.
Skoro wszystko jest jednym - nie ma co rozró¿niaÌ.
Ale jak nic sie nie rozró¿nia, to wszysto jest tym samym.

Jesli ten etap przeskoczyĂŚ, rozpoczyna siĂŞ bieg z wywieszonym jĂŞzorem za iluzjÂą etykietek i tagĂłw
bez wyraŸnego rozró¿nienia, co za nimi stoi.
A KTO ma rozró¿niaÌ co za nimi stoi ?
Po co têdy: "kto". To ŒwiadomoœÌ ma rozró¿niaÌ.

PorzÂądek jest w Naturze, a w niej nie ma JA. PorzÂądek jest w prawach fizyki, ktĂłrych TY nie ustalaÂłeÂś. PorzÂądek jest bardzo precyzyjny - wiadomo dokÂładnie kiedy wzejdzie sÂłoĂące, jaka bĂŞdzie faza KsiĂŞÂżyca i jaka pora roku bĂŞdzie po lecie. WzglĂŞdem ruchu planet zegarek moÂżna nastawiaĂŚ i to atomowy MrugniĂŞcie
dopuki siĂŞ ruszajÂą.

Gdzie tu przeskoczenie/pominiĂŞcie porzÂądku ?
Odwrotnie -wciskanie wszechÂświata w ciasne ramki wÂłasnego pojmowania -czy teÂż wÂłasnego porzÂądkowania/planowania - mogÂłoby wyglÂądaĂŚ na baÂłaganienie. I taki baÂłagan ludzie wprowadzali zawsze choĂŚ kolejne teorie zdajÂą siĂŞ przedstawiaĂŚ coraz bardziej spĂłjne i bliÂższe rzeczywistoÂści modele, to i tak daleko do przybliÂżonego opisu wszystkiego (teorii wszystkiego).

Jak najbardziej.

Negacja toÂżsamoÂści wywodzi siĂŞ z okreÂślonej perspektywy percepcji.
KaÂżde Twoje zdanie wypÂływa z tego kim uwaÂżasz, Âże jesteÂś.

PrzykÂładowo,
w horoskopie najbardziej "ja" (definiuj¹ce charakterystykê owego splotu po³¹czenia)
sÂą znaki okoÂłoAsc + SÂłoĂące
Czyli (w tym modelu archetypowo) Baran - on jest z bardzo mocnym JA (strefa pod Horyzontem - nieœwiadomoœÌ)
..wÂłaÂśnie owo JA JESTEM
Tam sam fakt istnienia/zaistnienia manifestuje siĂŞ naturalnym entuzjazmem tego stanu.
Tyle, Âże ten 'nowy wymiar istnienia' jest nierozpoznany.. i dopiero uczy sie swej toÂżsamoÂści.
Sam fakt istnienia stanowi tu o samowyraÂżaniu.
Taka osoba wchodzi w Âśrodowisko i .. siĂŞ Dzieje
("naciska tysiÂące guziczkĂłw" w otoczeniu, wyzwala tysiace reakcji ..i czesto nawet tego nie zauwaÂża,
pochÂłonieta radoÂścia bycia, istnienia).

Ryby natomiast, EAST,
znajdujÂące siĂŞ (w tym modelu) nad horyzontem, w przestrzeni Âświadomej, w Âświetle,
symbolizujÂą totalne ROZPUSZCZENIE. takÂże sa zwiÂązane ze smierciÂą. (JA przestaje istnieĂŚ).
Niemniej to wci¹¿ hemisfera "ja" ..bo musi byÌ to coœ, co poddawane jest procesowi koùca istnienia.
Wszystkie rzeki trafiaja do morza. Neptun dysponentem Ryb i Morza.

XII dom (ryb) uchodzi za dom "ukrytych wrogĂłw"..bo przecieÂż negujÂąc toÂżsamoÂści trudno jest ich okreÂśliĂŚ.
Ryby to mgÂła. A w mĂŞtnej wodzie intuicja potrafi myliĂŚ siĂŞ z halunami.
Ta caÂła epoka chrzeÂścijaĂąstwa z sercem na dÂłoni, ktĂłra tymi sercami tak manipuluje zawodowo.
6 sekund (bo tyle maj¹ panowie mitotwórcy, co siê wpiêli na ³¹czach)

"Ja" potrafi skrywaÌ siê w ró¿nych zak¹tkach. Wêdruje sobie od umys³u, do serca, watroby czy podstawy.

Teraz neptun jest w wodniku.. i z pewnoÂściÂą nie omieszka rozproszyĂŚ nieco energii
kumuluj¹cej siê w alternatywnych (wodnikowych) grupach spo³ecznych w stosunku do ogó³u spo³eczeùstwa.

Niemniej klasyczna astrologia jest uwaÂżam, teÂż przemytem wielu przekrĂŞtĂłw.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2012, 18:05:48 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2012, 21:26:08 »

ego to cien ktorego nia ma:)
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2012, 22:00:50 »

Niestety, ale ten cieù, nie doœÌ, ¿e jest, to uzurpuje sobie poczesne miejsce w zarz¹dzaniu ¿yciem, czyli tworzeniu œwiata w którym ¿yjemy.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #29 : Lipiec 21, 2012, 22:08:26 »

to zludzenie i pewien program ktory mija UÂśmiech najwazniejsze odnalezc sie w nowej rzeczywistosci isc za sloncem albo sie z nm utozsamiac UÂśmiech
komandos040
Gość
« Odpowiedz #30 : Lipiec 21, 2012, 23:30:33 »

Jako Âże Ego-lub Ego-izm jest gadziÂą czÂąstkÂą naszego mĂłzgu, to ja je zabijam na ÂśmierĂŚ!
Niech zwyciĂŞÂży Czakra Serca !!! MrugniĂŞcie I nasza wzrastajÂąca Dusza. UÂśmiech Amen !!!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2012, 23:31:06 wysłane przez komandos040 » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #31 : Lipiec 22, 2012, 08:58:34 »

Niestety, albo stety to ci siê nie uda, w 3W nie mo¿esz prze¿yÌ bez ego. Owszem, dziêki ró¿nym œwiadomym zabiegom mo¿esz ograniczyÌ jego zapêdy, a to ju¿ du¿o.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #32 : Lipiec 26, 2012, 17:53:01 »

Có¿ mo¿e zamiast ego wyrwij sobie rêkê albo dusze na jedno wyjdzie Du¿y uœmiech
Podobno nerkĂŞ moÂżna drogo sprzedaĂŚ DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #33 : Lipiec 26, 2012, 20:01:09 »

no wlasnie chodzi o dusze UÂśmiech jezeli ego podlegle jest silom ciemnosci , manipulacji itd wtedy sie ja-je traci...UÂśmiech

Bo kto chce zachowaĂŚ swoje Âżycie, straci je, a kto straci swe Âżycie z mego powodu, ten je zachowa.
Mt 10,39; ÂŁk 17,33; J 12,25

25 Bo có¿ za korzyœÌ ma cz³owiek, jeœli ca³y œwiat zyska, a siebie zatraci lub szkodê poniesie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 20:23:27 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #34 : Lipiec 26, 2012, 20:49:01 »

Bo có¿ za korzyœÌ ma cz³owiek, jeœli ca³y œwiat zyska, a siebie zatraci lub szkodê poniesie?

Szkode?

A gdzie Wars i Sawa???

PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #35 : Lipiec 26, 2012, 21:00:36 »

KorzyœÌ ...jakie to hm sÂłowiaĂąskie  DuÂży uÂśmiech
JeÂżeli siĂŞ dziaÂła zgodnie z potrzebÂą to skutki takiego dziaÂłania sÂą dla czÂłowieka ,,korzystne"  DuÂży uÂśmiech
Jestem cierpliwy wiĂŞc cierpliwie powtĂłrzĂŞ
Makro = Mikro
JeÂżeli czÂłowiek zyska Âświat zyska
ChoÌ zysk i korzyœÌ i pieni¹dz raczej kojarz¹ mi siê ...no nie z Now¹ Przestrzeni¹ Du¿y uœmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #36 : Lipiec 26, 2012, 21:23:03 »

swiat materialny to zludzenie UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Lipiec 26, 2012, 21:27:41 »

Walnij piĂŞÂściÂą, albo moÂże gÂłowÂą w mur (ale tak z serca, z chlebkiem) - i opowiedz swoje odczucia dotyczÂące tej iluzji.  MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 21:29:25 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #38 : Lipiec 26, 2012, 22:01:37 »

coz boli ale tylko przez chwile UÂśmiech ale to tylk zludzenie, sluzace do wytwarzania innego zludzenia i zasilania czegos...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2012, 22:12:46 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #39 : Lipiec 26, 2012, 23:12:03 »

coz boli ale tylko przez chwile UÂśmiech ale to tylk zludzenie, sluzace do wytwarzania innego zludzenia i zasilania czegos...
DokÂładnie .
BĂłl jest , ale to tylko fizyczne bodÂźce .
Kogo boli, kto interpretuje bĂłl dalej ? Kto cierpi ?
Kto z tego tworzy historiĂŞ ?

Nie ciaÂło. Nie istnienie. Zatem kto ?
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #40 : Sierpień 05, 2012, 20:46:59 »

Ego musi umrzeĂŚ MrugniĂŞcie
to zludzenie i pewien program ktory mija UÂśmiech najwazniejsze odnalezc sie w nowej rzeczywistosci isc za sloncem albo sie z nm utozsamiac UÂśmiech

Kod:
Jako Âże Ego-lub Ego-izm jest gadziÂą czÂąstkÂą naszego mĂłzgu, to ja je zabijam na ÂśmierĂŚ!

W astrologii o jakoÂści ego moÂżemy wnioskowaĂŚ z poÂłoÂżenia SÂłoĂąca w horoskopie. SÂłoĂące jest sygnifikatorem ego.

Czyli czytajÂąc was czytam coÂś w taki deseĂą:
~"~ SÂłoĂące to zÂłudzenie, sÂłoĂące jest gadziÂą czĂŞÂściÂą naszego mĂłzgu, dlatego musimy zabiĂŚ sÂłoĂące.
Zabijam sÂłoĂące na ÂśmierĂŚ. A potem siĂŞ z nim utoÂżasamiam.
Najlepiej iœÌ za s³oùcem albo siê z nim uto¿asamiÌ (po uprzednim zabiciu?). ~"~

OgĂłlnie zabawnie siĂŞ temu przyglÂądaĂŚ.

InnÂą rzecza jest kwestia wad systemĂłw klasycznej astrologii. Lecz nie sa one aÂż tak potĂŞÂżne.
Nie Âłatwo bĂŞdzie to rozkminiĂŚ bez "przeÂświetlenia" SÂłoĂąca i CaÂłEGO UkÂŁadu SÂłonecznEgo.

Ciekawe East, jak w Âświetle TwojEGO oto jest oÂświecenia rysuje siĂŞ kwestia toÂżsamoÂści.
Zapewne wszelkie tozasmoÂści ulegajÂą caÂłkowitemu rozmyciu.
i tu tkwi puÂłapka lub jak wolisz warunek brzegowy zgodnoÂści idei uwarunkowanej

ZauwaÂż, Âże w oceanie natura zachowuje toÂżsamoÂści jego mieszkaĂącĂłw:
Wieloryb, Delphin, ¯³ów morski itd.

S³oùce jest Punktem po³¹czenia Uk³adu S³onecznego.
Bez poÂłaczenia, owego wiÂązania.. caÂły ukÂład SÂłoneczny siĂŞ rozsypie i rozpuÂści.
(OczywiÂście jest to jakiÂś pomysÂł.. ale nie wiem czy znajdzie aplaus u bezpoÂśrednio zainteresowanych)
PodobnieÂż jak Solar Plexus w CzÂłowieku (tudzieÂż inne zakamarki)
MrugniĂŞcie

Bo kto chce zachowaĂŚ swoje Âżycie, straci je, a kto straci swe Âżycie z mego powodu, ten je zachowa.
to zapewne kwestia wypowiedziana do toÂżsamoÂści Dusz. OdnoÂśnie ich dis-kontinuum.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2012, 21:26:20 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #41 : Sierpień 06, 2012, 11:44:41 »

PHIRIOORI
W astrologii o jakoÂści ego moÂżemy wnioskowaĂŚ z poÂłoÂżenia SÂłoĂąca w horoskopie. SÂłoĂące jest sygnifikatorem ego.
Ale to tylko zaÂłoÂżenie, Âże tak jest. JakieÂś dowody ?

Ciekawe East, jak w Âświetle TwojEGO oto jest oÂświecenia rysuje siĂŞ kwestia toÂżsamoÂści.
To¿samoœci s¹ jak rêkawiczki Mrugniêcie Mo¿na siê bez nich obejœÌ, no , chyba, ¿e ma siê do czynienia z czymœ toksycznym , a tak w³aœnie w ¿yciu jest.

No wÂłaÂśnie, zaleÂży jak do tego podejdziesz, bo te nazwy ktoÂś ponadawaÂł, a Ty zwracasz siĂŞ do "mnie" ,abym to zauwaÂżyÂł. Jest to dalsza czêœÌ egotycznego taĂąca wedle tego schematu, ktĂłry zauwaÂżasz  tutaj :
i tu tkwi puÂłapka lub jak wolisz warunek brzegowy zgodnoÂści idei uwarunkowanej
ToÂżsamoÂści to idee uwarunkowane, a ludzie poruszajÂą siĂŞ wewnÂątrz tych idei . Nie dostrzeganie z tego wyjÂścia jest puÂłapkÂą samÂą w sobie.

ÂŻycie w Oceanie jest rĂłwnieÂż czĂŞÂściÂą wszystkiego, caÂłej rzeczywistoÂści .Ró¿norodnoœÌ form przejawiania siĂŞ ÂświadomoÂści nie oznacza z automatu, Âże kaÂżda taka forma posiada toÂżsamoœÌ, bo to tylko ludzkie "ja" ponadawaÂło toÂżsamoÂści, lecz zwierzĂŞta tak nie postrzegajÂą tego, bo nie ma w nich tego "kogoÂś" kto by nazywaÂł, zgadzaÂł siĂŞ lub nie zgadzaÂł siĂŞ.  Ludzka forma przejawu ÂświadomoÂści teÂż jest czĂŞÂściÂą tej ró¿norodnoÂści, ale nie oznacza , Âże jest czymÂś niezaleÂżnym, co steruje ró¿norodnoÂściÂą.

Bez poÂłaczenia, owego wiÂązania.. caÂły ukÂład SÂłoneczny siĂŞ rozsypie i rozpuÂści.
Tak, ale dlaczego przenosisz kosmiczne zale¿noœci do wewn¹trz cz³owieka ? Czy bez EGO ludzki organizm siê rozpuœci i rozsypie ? Nie rozsypie siê. 50 bilionów komórek bêdzie dalej wspó³pracowa³o . Dopiero brak harmonicznej komunikacji wewn¹trz organizmu mo¿e zagroziÌ ca³oœci, ale bez JA nic nie grozi. Nie grozi poniewa¿ rozpuszczenie siê iluzji niczego istotnego dla funkcjonowania organizmu nie zmieni.
Znikna tylko te uwarunkowania oraz "misie" MrugniĂŞcie
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #42 : Sierpień 06, 2012, 13:18:02 »

east
Dopiero brak harmonicznej komunikacji wewnÂątrz organizmu moÂże zagroziĂŚ caÂłoÂści, ale bez JA nic nie grozi. Nie grozi poniewaÂż rozpuszczenie siĂŞ iluzji niczego istotnego dla funkcjonowania organizmu nie zmieni.

Czasem zastanawiam sie, czy Ty aby nie w tym kierunku podazasz ...

"Lot nad kukulczym gniazdem" - po zabiegu (celowym - za kare!) pacjent juz nic nie czuje, czyli pozbyl sie EGO!
east
Gość
« Odpowiedz #43 : Sierpień 06, 2012, 14:45:05 »

Ach ten odwieczny ludzki strach przed brakiem ego-kontrolera MrugniĂŞcie

To w³aœnie dziêki temu, g³êboko zakorzenionemu strachowi przed utrat¹ JA mo¿liwa jest kontrola - jak ich nazywasz Fair Lady - maluckich.
Ego to smycz, gwarancja kontroli. WiedzÂąc jakÂą wagĂŞ istota  przywiÂązuje do siebie Âłatwo jÂą kontrolowaĂŚ . Na rozkaz bĂŞdzie siĂŞ baĂŚ, gniewaĂŚ, denerwowaĂŚ, albo piaĂŚ z zachwytu. Wystarczy stworzyĂŚ odpowiednie warunki. WÂłoÂżyĂŚ do Âłapki pliczek banknotĂłw (dla kontrolerĂłw tego Âświata to tylko papier) i juÂż pojawia siĂŞ uÂśmiech na buzi Chichot Bo wydaje siĂŞ, Âże coÂś masz. ZabraĂŚ w formie nowego  ,dotkliwego podatku (albo kolejnej podwyÂżki, albo utraty kontraktu, zlecenia) a juÂż bĂŞdzie ludzik wygraÂżaÂł piÂąstkami Chichot
Tak jakby to jemu coÂś zabrano !

Tymczasem odczucia nie sÂą Twoje. Ty ich nie produkujesz, zatem to nie ego czuje. Odczucie przychodzi i pojawiajÂą siĂŞ w ciele (i w umyÂśle) okreÂślone efekty. Wystarczy je obserwowaĂŚ .
@Fair Lady
"Lot nad kukulczym gniazdem" - po zabiegu (celowym - za kare!) pacjent juz nic nie czuje, czyli pozbyl sie EGO!
Film zdaje siĂŞ wychwalany przez powaÂżnÂą krytykĂŞ . Oto jest sztuka straszenia , a przy okazji wprogramowywania odpowiednich wyobraÂżeĂą. Bez ego nic nie poczujesz ? SprawdÂź czy ten "ogieĂą" rzeczywiÂście parzy, bo moÂże CiĂŞ oszukujÂą pragnÂąc po prostu, abyÂś trzymaÂła siĂŞ okreÂślonych torĂłw rozumienia rzeczywistoÂści. WyobraÂżenia na ten temat sÂą prawdziwymi drutami kolczastymi dla zagrĂłd humaneros.

PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #44 : Sierpień 06, 2012, 17:31:34 »

PHIRIOORI
Ale to tylko zaÂłoÂżenie, Âże tak jest. JakieÂś dowody ?
Mi sie "iA" kojarzy z 'punktem po³¹czenia' o którym wspomina³em Castaneda. I to jest sensowne.
Zatem SÂłoĂące jest wyrazem iA CaÂłego UkÂłSÂłonecznego - a zatem czymÂś w rodzaju syntezy wszelakich Orbit
wraz z ich punktami CiĂŞÂżkoÂści (Planetami).

InnÂą rzeczÂą jest Âże tu uÂżywa siĂŞ zamiennie 'iA', Ja, Ego, i pewnie jeszcze pare innych ujĂŞĂŚ.

To¿samoœci s¹ jak rêkawiczki Mrugniêcie Mo¿na siê bez nich obejœÌ, no , chyba, ¿e ma siê do czynienia z czymœ toksycznym , a tak w³aœnie w ¿yciu jest.
Moim zdaniem to nieopatrzne porĂłwnanie.
MĂłwisz jak zasiedlajÂący mieszkaniec ciaÂła easta (ktĂłrego ponoÂś nie udaÂło siĂŞ ochraoniĂŚ przed nim -to kwestia Wa³êsy z tv o dziwo.  ;o cokolwiek [!])
to¿samoœÌ to nie Cialo ani coœ w ciele umieszczonego.
Mamy tu inne definicje.
ToÂżsamoœÌ okreÂśla moÂżliwoÂści i funkcjonalnoÂści  jakie sÂą w stanie zaistnieĂŚ/zrealizowaĂŚ siĂŞ.

To Twoja to¿samoœÌ okresla ¿e mo¿esz bez koùca pisaÌ o tym czy o tamtym, ze masz motywacje i frajdê w tym, talent.
Inna to¿samoœÌ ma specjalizacjê w innym obszarze.
Dlaczego ÂŁosoÂś Ci smakuje inaczej a szprotka inaczej?.. to teÂż funkcjonalnoÂści.

No wÂłaÂśnie, zaleÂży jak do tego podejdziesz, bo te nazwy ktoÂś ponadawaÂł, a Ty zwracasz siĂŞ do "mnie" ,abym to zauwaÂżyÂł. Jest to dalsza czêœÌ egotycznego taĂąca wedle tego schematu, ktĂłry zauwaÂżasz  tutaj :
ToÂżsamoÂści to idee uwarunkowane, a ludzie poruszajÂą siĂŞ wewnÂątrz tych idei . Nie dostrzeganie z tego wyjÂścia jest puÂłapkÂą samÂą w sobie.
Nie chodzi przecieÂż o nazwy (dla nazw). A o funkcjonalnoÂści , wÂłaÂściwoÂści, wÂłasnoÂści (nie myliĂŚ z wÂłasnoÂściÂą) MrugniĂŞcie
To nie jest jakieÂś widzimisiĂŞ , Âże olej jest Âśliski a woda mokra.
OczywiÂście moÂżesz z tym dyskutowaĂŚ. Ale do 'egotycznego taĂąca' bym tego nie zaliczaÂł wcale.
CO innego dostrzegaĂŚ wyjscie, a co innego
tkwiĂŚ w puÂłapce poruszania siĂŞ tylko w okolicach wyjÂścia.
Idee sa rĂłwniez funkcjonalnoÂściÂą. SÂą funkcjÂą caÂłoÂści. W tym wymiarze (jak wszĂŞdzie)
owoce dojrzewajÂą i trzeba plewiĂŚ ogrĂłdek.  Bywaja teÂż zgniÂłe (te co sie od gÂłowy psujÂą).
Jedne idee zastĂŞpuja inne. Wg potrzeby.
Ale przekreÂślaĂŚ ideĂŞ jako-takÂą UÂśmiech

ÂŻycie w Oceanie jest rĂłwnieÂż czĂŞÂściÂą wszystkiego, caÂłej rzeczywistoÂści .Ró¿norodnoœÌ form przejawiania siĂŞ ÂświadomoÂści nie oznacza z automatu, Âże kaÂżda taka forma posiada toÂżsamoœÌ, bo to tylko ludzkie "ja" ponadawaÂło toÂżsamoÂści, lecz zwierzĂŞta tak nie postrzegajÂą tego, bo nie ma w nich tego "kogoÂś" kto by nazywaÂł, zgadzaÂł siĂŞ lub nie zgadzaÂł siĂŞ.  Ludzka forma przejawu ÂświadomoÂści teÂż jest czĂŞÂściÂą tej ró¿norodnoÂści, ale nie oznacza , Âże jest czymÂś niezaleÂżnym, co steruje ró¿norodnoÂściÂą.
WmieszaÂłeÂś tyle nowych wÂątkĂłw Âże nie podejmujĂŞ siĂŞ nawiÂązaĂą, bo to ucieczka od osi omĂłwienia.
A jednak. Ka¿da forma posiada to¿samoœÌ.
Kwestia nazywania to jedno, zgadzania lub nie ..co innego.
Owszem, coœ Ludzi od Zwierz¹t odró¿nia: Nazywanie.. Na¯ywanie.
ZwierzĂŞta ÂŻyjÂą w Polu istot Ludzkich.

Tak, ale dlaczego przenosisz kosmiczne zale¿noœci do wewn¹trz cz³owieka ? Czy bez EGO ludzki organizm siê rozpuœci i rozsypie ? Nie rozsypie siê. 50 bilionów komórek bêdzie dalej wspó³pracowa³o . Dopiero brak harmonicznej komunikacji wewn¹trz organizmu mo¿e zagroziÌ ca³oœci, ale bez JA nic nie grozi. Nie grozi poniewa¿ rozpuszczenie siê iluzji niczego istotnego dla funkcjonowania organizmu nie zmieni.
Znikna tylko te uwarunkowania oraz "misie" MrugniĂŞcie

A wiĂŞc mamy inne pojĂŞcia "iA".
PonoĂŚ Ego musi byĂŚ wprost proporcjonalne do Pola ÂświadomoÂści, tj. jej promienia.
CoÂś musi przecieÂż odpowiadaĂŚ za akty stĂłwrcze w ramach owego pola.
OtrzymywaÌ feedback zarówno pozytywny jak i negatywny.. na tym przecie¿ opiera siê zdolnoœÌ do kreacji harmonijnej. I jest to zgodne z kilkoma co najmniej prawami, które s¹ tu przedstawione w innym w¹tku..
Bez komunikacji nie ma wspĂłlpracy - a sÂą "misie" wÂłasnie!
Odpowiedzialny - czyli zdolny do Odpowiedzi.
Avilible

=================================

To w³aœnie dziêki temu, g³êboko zakorzenionemu strachowi przed utrat¹ JA mo¿liwa jest kontrola - jak ich nazywasz Fair Lady - maluckich.
Ego to smycz, gwarancja kontroli. WiedzÂąc jakÂą wagĂŞ istota  przywiÂązuje do siebie Âłatwo jÂą kontrolowaĂŚ . Na rozkaz bĂŞdzie siĂŞ baĂŚ, gniewaĂŚ, denerwowaĂŚ, albo piaĂŚ z zachwytu. Wystarczy stworzyĂŚ odpowiednie warunki. WÂłoÂżyĂŚ do Âłapki pliczek banknotĂłw (dla kontrolerĂłw tego Âświata to tylko papier) i juÂż pojawia siĂŞ uÂśmiech na buzi  Bo wydaje siĂŞ, Âże coÂś masz. ZabraĂŚ w formie nowego  ,dotkliwego podatku (albo kolejnej podwyÂżki, albo utraty kontraktu, zlecenia) a juÂż bĂŞdzie ludzik wygraÂżaÂł piÂąstkami
Tak jakby to jemu coÂś zabrano !

Tymczasem odczucia nie sÂą Twoje. Ty ich nie produkujesz, zatem to nie ego czuje. Odczucie przychodzi i pojawiajÂą siĂŞ w ciele (i w umyÂśle) okreÂślone efekty. Wystarczy je obserwowaĂŚ .
To wszystko fakt.

Ach ten odwieczny ludzki strach przed brakiem ego-kontrolera
A dopuszczasz east myÂśl, ze nie kaÂżde ego jest kontrolerem?
Bo widzĂŞ tu postawiony juz znak  "="
Statystycznie tak to wyglada lecz nie jest to zgodne z funkcjÂą.

PrzecieÂż to kwestja w jakÂą stronĂŞ pĂłjdzie rozwĂłj owEGO.

Ktos kto zywiÂł siĂŞ niestrawnymi ideami - potepia w czambuÂł idee
Podobnie jest z ego
 MrugniĂŞcie

ScaliÂłem wÂątki
Darek
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2012, 18:57:58 wysłane przez Dariusz » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #45 : Sierpień 06, 2012, 19:59:06 »

@PHIRIOORI
Mamy tu inne definicje.
ToÂżsamoœÌ okreÂśla moÂżliwoÂści i funkcjonalnoÂści  jakie sÂą w stanie zaistnieĂŚ/zrealizowaĂŚ siĂŞ.
ByĂŚ moÂże masz racjĂŞ, ale nawet jeÂśli coÂś okreÂśla to jedynie jako filtr . Nie wszystko tu przechodzi. Filtr nie musi byĂŚ czymÂś rzeczywistym, to moÂże byĂŚ program ala komputerowy MrugniĂŞcie

To Twoja to¿samoœÌ okresla ¿e mo¿esz bez koùca pisaÌ o tym czy o tamtym, ze masz motywacje i frajdê w tym, talent.
Ona nie okreœla, a jedynie fitruje treœci, które przychodz¹ - przeinacza je. Nie definiuje CIebie raz na zawsze, bo mo¿esz przecie¿ ró¿ne filtry przybraÌ, mo¿na zmieniaÌ to¿samoœci. To nie jest coœ niezmiennego jak PESEL Mrugniêcie
Przecie¿ inn¹ to¿samoœÌ masz dla dziecka, inn¹ dla matki, inn¹ dla kolegi.
A dopuszczasz east myÂśl, ze nie kaÂżde ego jest kontrolerem?
Bo widzĂŞ tu postawiony juz znak  "="
Ego siĂŞ wyraÂża. MoÂże nie wyraÂżaĂŚ, moÂże zamilczeĂŚ ,moÂże siĂŞ poddaĂŚ,  wiĂŞc tak jak piszesz nie zawsze kontroluje .

Ktos kto zywiÂł siĂŞ niestrawnymi ideami - potepia w czambuÂł idee
No i wÂłaÂśnie mamy tu tego KTOSIA  i to, co go Âżywi - idee. One animujÂą ktosia vel toÂżsamoœÌ vel ego

To nie jest jakieÂś widzimisiĂŞ , Âże olej jest Âśliski a woda mokra (..)owoce dojrzewajÂą i trzeba plewiĂŚ ogrĂłdek.
(..) do 'egotycznego taĂąca' bym tego nie zaliczaÂł wcale.
Zgoda, olej jest œliski, a woda mokra, ale to tylko stan czegoœ w danej chwili. Nie TY sprawiasz, ¿e olej jest œliski, a woda mokra. Owoce dojrzewaj¹ - stwierdzenie stanu faktycznego. Rzeczy s¹ takie, jakie s¹ - mo¿na to nazwaÌ funkcjonalnoœci¹, ale nie to¿samoœci¹. Bycie to¿same , oznacza ,ze jedynie takie i ¿adne inne . Woda zaœ mo¿e mieÌ postaÌ pary wodnej , albo lodu i nie jest to¿sama ju¿ . Ma ró¿ne w³aœciwoœci. Olej mo¿e byÌ tak gêsty ( w pewnej temp) ¿e trzeba by³oby kroiÌ go no¿em, albo i r¹baÌ siekier¹ - nie bêdzie œliski. A poza tym to¿samoœÌ jakoœ kojarzy siê z "kontrolerem" , nadaj¹cym pewnym stanom bycia okreœlone cechy.
Inna to¿samoœÌ ma specjalizacjê w innym obszarze.
Dlaczego ÂŁosoÂś Ci smakuje inaczej a szprotka inaczej?.. to teÂż funkcjonalnoÂści.
No w³aœnie zauwa¿y³eœ, ¿e "mi" . Owo "ja" okreœla czy smakuje czy nie i wtedy jakby nadaje znaczenie, czyli to¿samoœÌ przyk³adowo " smakowity ³osoœ". Natomiast INNY SMAK to nie to¿samoœÌ, a rozpoznanie aspektu odrêbnoœci danej formy. To mo¿e stwierdziÌ maszyna, niekoniecznie ktoœ .
Przy czym JA ma cechy maszyny wÂłaÂśnie, w ujĂŞciu Castaniedowym . Automatyczne dziaÂłanie wedÂług programĂłw  "lubiĂŞ / nie lubiĂŞ"  nie jest nawet ludzkie, tylko bardziej maszynowe. Tu naciÂśnij (nadepnij na odcisk), a reakcja siĂŞ pojawi Chichot
Ta maszyneria jest wykorzystywana w procesie uprawy hodowli humaneros.
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #46 : Sierpień 06, 2012, 20:29:54 »

east cyt.
WÂłoÂżyĂŚ do Âłapki pliczek banknotĂłw (dla kontrolerĂłw tego Âświata to tylko papier) i juÂż pojawia siĂŞ uÂśmiech na buzi

Zmienisz zdanie, gdy TY zostaniesz kontrolerem. Scenariusz niebianski!;)
east
Gość
« Odpowiedz #47 : Sierpień 06, 2012, 21:51:17 »

Fair Lady, ale po có¿ i dlaczegó¿ mia³bym zmieniÌ zdanie ?

No za³ó¿my, Âże -tak na prĂłbĂŞ - otwierajÂą siĂŞ wszechmoÂżliwoÂści i odtÂąd moÂżliwa jest materializacja wszystkiego natychmiast, a w tym i pieniĂŞdzy (ale tylko przez easta) , to i tak jedyny kontakt, jaki dziĂŞki wywoÂłaniu plikĂłw banknotĂłw moÂżna nawiÂązaĂŚ tyczyÂłby czyjegoÂś  JA. Nie byÂłoby od³¹czenia od niego, tylko mowa "do rĂŞki" , wzmacnianie czyjegoÂś JA , jego wyobraÂżeĂą. I odwrotnie, brak wymusza dziaÂłanie, albo choĂŚby zmianĂŞ nastawienia.
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #48 : Sierpień 07, 2012, 06:23:31 »

east , mocno stoisz na Ziemi, jak zauwazylam.
A tu na tym padole (baza Siemlja) wcale o materie nie chodzi, lecz o duchowosc. Materia jest pomocna do uzyskiwania wiekszych mozliwosci poruszania sie po planszy.
Nie nalezy myslec materialnie typu - chcialbym miec 10 milionow! Lecz tak: gdybym mial 10 milionow to bym ... i tu nalezy wizualizowac.
Bo opcja szmalec mi nie jest potrzebny, konczy sie z reguly wyrugowanie "ego" a w skrajnych przypadkach jak pokazalam na przykladzie Jacka Nicholsona w roli.
hiacynt
Gość
« Odpowiedz #49 : Sierpień 07, 2012, 07:40:19 »

Lecz tak: gdybym mial 10 milionow to bym ... i tu nalezy wizualizowac.

Jeszcze inaczej;
MAM Âśrodki na realizacjĂŞ marzeĂą moich bliskich i swoich.
StaĂŚ mnie na....Jestem wart....np.jeÂżdÂżenia dobrym autem.
I nigdy sami nie okreœlamy Ÿród³a z którego pieni¹dze maj¹ do nas przyjœÌ!
Np. wygram w Totka to kupiĂŞ sobie...bo w ten sposĂłb blokujemy inne niespodziewane
Ÿród³a z których mog¹ do nas przyjœÌ œrodki na realizacjê marzeù.
Ale juÂż na przykÂład afirmacja : "zarabiam dwukrotnie wiĂŞcej " jest sÂłuszna i ma szansĂŞ :-) siĂŞ speÂłniĂŚ.
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: