Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 21:25:33

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jezioro Szmaragdowe i podziemia gĂłr Bukowych jako tajemnicze miejsce mocy.  (Przeczytany 16687 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
komandos040
Gość
« : Lipiec 21, 2012, 09:58:37 »

Witam serdecznie.
RozpoczynajÂąc ten wÂątek, nawiÂązujĂŞ do miejsc mi bardzo bliskich w dzieciĂąstwie, gdzie z rodzicami czĂŞsto po 'obiedzie" niedzielnym robiliÂśmy sobie spacery z Podjuch poprzez nasyp kolejowy aÂż ÂścieÂżkÂą do Groty (Goerhinga).
Tak faktycznie Groty Toepfera, inÂżyniera i budowniczego, i wÂłaÂściciela byÂłej Fabryki Stern i wytwĂłrni cementu portlandzkiego, z ktĂłrych to Niemcy wybudowali teÂż dalej ukazujÂące siĂŞ pagĂłrki - faktycznie pokrytych hal bunkrĂłw i nadal nieodkrytych tajemniczych miejsc.
Tu te¿ podajê odnoœnik do artyku³ów "Podziemny Szczecin".
http://docs6.chomikuj.pl/352944834,0,1,Podziemny-Szczecin.doc
http://podziemnyszczecin.pl/index.php?id=1&option=com_content&task=view

Pamiêtam parê miejsc wokó³ tej groty i pobliskiego wyrobiska - Jez. Szmaragdowego, ¿e siê ³¹czy korytarzem. Obecnie nadal jest to przejœcie owiane tajemnic¹.
TrochĂŞ historii o tym wyrobisku.
http://www.kochamszczecin.com/grotag.html
czy ten artykuÂł.
http://szczecinblog.pl/2012/kiedys-kopalnia-katharinen-kreidegrube-dzis-jezioro-szmaragdowe/
Tyle na ten temat.
Czy moÂże ktoÂś wie wiĂŞcej ?
East, to nasze tereny godne uwagi. UÂśmiech
W Podjuchach teÂż jest duÂża gĂłrka z piĂŞknÂą panoramÂą na zachĂłd, do niedawna byÂło tam wejÂście do hal wielkoÂści supermarketu.
Ten kompleks by³ œciœle chroniony przez oddzia³ SS. Podejrzewam, ¿e tam w niej do tej pory jest zalana sztolnia i kolejne poziomy w dó³ z wind¹.
Obecnie wejÂście zostaÂło zasypane przez straÂżakĂłw.

Tu podajĂŞ jeszcze ciekawostki uczestnikĂłw -eksploratorĂłw.
http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/10-miejsca/914-jak-dotrze-do-starej-kopalni-kredy.html
pozdrawiam.  Cool
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 08:41:30 wysłane przez komandos040 » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2012, 15:26:49 »

ByÂłem nad tym jeziorem, bardzo dawno na tzw. koloniach. Jego kolor i samo dojÂście do niego bĂŞdĂŞ pamiĂŞtaÂł na zawsze. UÂśmiech

<a href="http://www.youtube.com/v/nM0F9IMyomk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/nM0F9IMyomk?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/aUu93g3iEGA?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/aUu93g3iEGA?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2012, 15:29:07 wysłane przez janusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2012, 14:05:13 »

PiĂŞkne miejsce !! Las przypomina mi trochĂŞ GĂłry Bukowe na WĂŞgrzech UÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Aiedail
Gość
« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2012, 21:25:50 »

Witam. Puszcza Bukowa, Jezioro Szmaragdowe i okolice to jedne z moich ulubionych miejsc na przechadzki. Nie wiem jednak sk¹d pomys³, ¿e mo¿e to byÌ "miejsce mocy"? Na tym terenie znajdowa³a siê kopalnia wapnia/kredy, nieopodal by³a fabryka cementu. Jezioro powsta³o w wyniku zalania wyrobiska w I po³. XX wieku. Niezwyk³y kolor wzi¹³ siê ze zwi¹zków chemicznych, charakterystycznych dla wydobywanego surowca. O przeznaczeniu tuneli mo¿na poczytaÌ tutaj: http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=110.

Co ciekawe, niedaleko Jeziorka i Groty znajdowaÂł siĂŞ PaÂłac ToepfferĂłw, w ktĂłrym podobno mieÂściÂła siĂŞ loÂża masoĂąska. W Puszczy w czasach przedwojennych istniaÂły sanatoria, uzdrowiska, ÂścieÂżki, Âławki, ÂźrĂłdeÂłka, figury (nawet w g³êbi lasu) - do dziÂś zostaÂły jedynie ruiny. WyobraÂźniĂŞ pobudza bogate uksztaÂłtowanie terenu, strumienie, miejsca bagniste, sporych rozmiarĂłw gÂłazy narzutowe. Prawdopodobnie w dawnych czasach znajdowaÂło siĂŞ tam kilka grodzisk. Z PuszczÂą jest zwiÂązanych wiele legend, np. Prze³êcz Trzech Braci, zbĂłjnikĂłw, albo GĂłra SÂłup, na ktĂłrej miaÂły siĂŞ odbywaĂŚ sabaty czarownic (do dziÂś "szataniÂści" urzÂądzajÂą tam swoje rytuaÂły). Na pewno jest to miejsce urokliwe, niedostĂŞpne, dziaÂłajÂące na wyobraÂźniĂŞ, ale o tym, Âże sÂą miejscem mocy nic mi nie wiadomo.  UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2012, 21:33:51 »

Aiedail
Co ciekawe, niedaleko Jeziorka i Groty znajdowaÂł siĂŞ PaÂłac ToepfferĂłw, w ktĂłrym podobno mieÂściÂła siĂŞ loÂża masoĂąska. W Puszczy w czasach przedwojennych istniaÂły sanatoria, uzdrowiska, ÂścieÂżki, Âławki, ÂźrĂłdeÂłka, figury (nawet w g³êbi lasu) - do dziÂś zostaÂły jedynie ruiny. WyobraÂźniĂŞ pobudza bogate uksztaÂłtowanie terenu, strumienie, miejsca bagniste, sporych rozmiarĂłw gÂłazy narzutowe. Prawdopodobnie w dawnych czasach znajdowaÂło siĂŞ tam kilka grodzisk. Z PuszczÂą jest zwiÂązanych wiele legend, np. Prze³êcz Trzech Braci, zbĂłjnikĂłw, albo GĂłra SÂłup, na ktĂłrej miaÂły siĂŞ odbywaĂŚ sabaty czarownic (do dziÂś "szataniÂści" urzÂądzajÂą tam swoje rytuaÂły). Na pewno jest to miejsce urokliwe, niedostĂŞpne, dziaÂłajÂące na wyobraÂźniĂŞ, ale o tym, Âże sÂą miejscem mocy nic mi nie wiadomo.  UÂśmiech

Aiedail ,a jak myÂślisz dlaczego to wszystko w tym miejscu ? OdpowiedÂź nasuwa siĂŞ sama ,dlatego Âże jest to miejsce mocy Chichot
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2012, 21:35:03 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2012, 10:56:15 »

Jakby kto nie wiedzia³: jeziorko le¿y kilka km na po³udnie od Miêdzyzdrojów, wokó³ jeziorka prowadzi fajna œcie¿ka, polecam zatrzymanie siê na d³u¿ej na punkcie widokowym, z którego widaÌ przepiêkn¹ panoramê ca³ego zalewu Szczeciùskiego (uwaga mo¿na siê pomyliÌ - wchodz¹c od strony szko³y - pierwszy punkt widokowy to widok na jezioro, trzeba iœÌ ok.10 minut dalej, ca³a trasa to ok.1 godzinki spokojnego marszu.)

[edit]

Rzeczony opis tyczy siĂŞ jeziora turkusowego w Wapnicy, ktĂłre rĂłwnieÂż warte jest zwiedzenia, bo ma kolor ... turkusowy.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2012, 14:43:16 wysłane przez barneyos » Zapisane

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Aiedail
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2012, 12:45:59 »

Jakby kto nie wiedzia³: jeziorko le¿y kilka km na po³udnie od Miêdzyzdrojów, wokó³ jeziorka prowadzi fajna œcie¿ka, polecam zatrzymanie siê na d³u¿ej na punkcie widokowym, z którego widaÌ przepiêkn¹ panoramê ca³ego zalewu Szczeciùskiego (uwaga mo¿na siê pomyliÌ - wchodz¹c od strony szko³y - pierwszy punkt widokowy to widok na jezioro, trzeba iœÌ ok.10 minut dalej, ca³a trasa to ok.1 godzinki spokojnego marszu.)

Chyba pomyliÂło siĂŞ Tobie z jeziorem turkusowym na wyspie Wolin. Szmaragdowe jest poÂłoÂżone w granicach Szczecina, na prawobrzeÂżu, na skraju puszczy bukowej.

KaÂżdy bardziej dziewiczy kawaÂłek lasu, stare drzewo, duÂży gÂłaz moÂżna w ten sposĂłb uznaĂŚ za miejsce mocy. Raczej o zakwalifikowaniu danego obszaru do tej grupy decyduje wystĂŞpowanie dziwnych zjawisk, np. anomalie pogodowe, wpÂływ na samopoczucie, urzÂądzenia elektroniczne itp.
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #7 : Lipiec 29, 2012, 14:41:52 »

Ooooops, ale wpadka, oczywiÂście opisaÂłem jezioro turkusowe w Wapnicy koÂło MiĂŞdzyzdrojĂłw.

Za pomyÂłkĂŞ przepraszam i juÂż edytujĂŞ mojego posta.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
komandos040
Gość
« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2012, 08:53:59 »

Ooooops, ale wpadka, oczywiÂście opisaÂłem jezioro turkusowe w Wapnicy koÂło MiĂŞdzyzdrojĂłw.

Za pomyÂłkĂŞ przepraszam i juÂż edytujĂŞ mojego posta.
DokÂładnie tak barneyos. UÂśmiech
Kiedyœ mia³em mo¿liwoœÌ zanurkowaÌ w Turkusowym, ale, ¿e ktoœ "po¿yczy³" sobie mój pas balastowy, to tylko pozosta³o
mi napawaĂŚ siĂŞ oglÂądaniem jeziorka z poziomu "kwiatkĂłw". :/
No có¿, dobre i to. Co zaœ do Szmaragdowego, osobiœcie wiem nadal gdzie znajduje siê pokaŸnego rozmiaru urobek kredy.
Kiedyœ nurkuj¹c sobie tam, napotka³em owe znalezisko na g³êbokoœci 6m. Napotka³em wtedy na jak¹œ przeszkodê, która póŸniej okaza³a siê
urobkiem kredy. Ca³¹ rêkawicê mia³em bia³¹. Uœmiech
Jezioro to znam w pewnych tylko odcinkach. GdyÂż nurkowanie w nim nie naleÂżaÂło bynajmniej do bezpiecznych.
Obecnie, moÂże tamte staÂłe umocnienia( sÂłupy trakcyjne do sztolni zaraz przy torowisku i wagonikach) posypaÂły siĂŞ, i obecnie moÂże to juÂż nie problem.
Kiedyœ to wyrobisko mia³o 74 m g³êbokoœci, obecnie po zasypaniu przez postêpuj¹ce osuwiska "wyp³yci³o" siê do obecnie 14m g³êbokoœci.
ParĂŞ osĂłb tam zginĂŞÂło przy zalaniu tej sztolni.
http://www.bukowa.szczecin.pl/-jeziora/-jezioro-szmaragdowe.html
Legenda o Skarbku. UÂśmiech
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/legenda_o_skarbku_120001.html
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 09:04:27 wysłane przez komandos040 » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2012, 10:49:17 »

Kurcze uciekÂł mi gdzieÂś ten temat, a szkoda , Âże wczeÂśniej nie zapodaÂłem info, bo warto byÂło zebraĂŚ choĂŚ kilka gÂłosĂłw poparcia dla petycji w sprawie ratowania Puszczy Bukowej tutaj wiĂŞcej :
http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/9-ochrona-przyrody-i-gospodarka-lena/4841-list-otwarty-do-rdo-i-zbiorka-podpisow-poparcia.html

OdnoÂśnie sztolni i kopalni oraz innych miejsc mocy Puszczy Bukowej :
http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/10-miejsca/5091-wejcie-do-kopalni.html#5228

Witam. Puszcza Bukowa, Jezioro Szmaragdowe i okolice to jedne z moich ulubionych miejsc na przechadzki. Nie wiem jednak skÂąd pomysÂł, Âże moÂże to byĂŚ "miejsce mocy"?
och caÂła Puszcza Bukowa to jedno wielkie miejsce mocy.
Bardzo fajnie jest spotkaĂŚ na tym forum miÂłoÂśniczkĂŞ Puszczy Bukowej.
Jest juÂż caÂłkiem spora grupka KniejoÂłazĂłw, ktĂłrzy co tydzieĂą zapraszajÂą na grupowe spacery po Puszczy. Staram siĂŞ w nich uczestniczyĂŚ kiedy tylko siĂŞ da .
Ostatnia Spacerowa Niedziela w rzĂŞsistym deszczu Chichot
http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/26-klub-kniejoaza/4474-spacerowa-niedziela.html?limit=20&start=60#5314
(tamÂże trochĂŞ fotek z miejsca zbiĂłrki czyli wÂłaÂśnie Jezioro Szmaragdowe w strugach deszczu z wczoraj , tj Niedzieli 29 Lipca)

Kto ze Szczecina to na prawdĂŞ polecam wyprawy z Klubem KniejoÂłaza, gdyÂż Ci ludzie chĂŞtnie dzielÂą siĂŞ przeogromnÂą wiedzÂą na temat Puszczy ,a poza tym kontynuujÂą piĂŞknÂą tradycjĂŞ spacerĂłw po Puszczy zapoczÂątkowanÂą jeszcze przez Niemieckie Towarzystwo MiÂłoÂśnikĂłw Puszczy Bukowej.

@Aiedail
Co ciekawe, niedaleko Jeziorka i Groty znajdowaÂł siĂŞ PaÂłac ToepfferĂłw, w ktĂłrym podobno mieÂściÂła siĂŞ loÂża masoĂąska.
 W Puszczy w czasach przedwojennych istniaÂły sanatoria, uzdrowiska, ÂścieÂżki, Âławki, ÂźrĂłdeÂłka, figury (nawet w g³êbi lasu) - do dziÂś zostaÂły jedynie ruiny. WyobraÂźniĂŞ pobudza bogate uksztaÂłtowanie terenu, strumienie, miejsca bagniste, sporych rozmiarĂłw gÂłazy narzutowe. Prawdopodobnie w dawnych czasach znajdowaÂło siĂŞ tam kilka grodzisk. Z PuszczÂą jest zwiÂązanych wiele legend, np. Prze³êcz Trzech Braci, zbĂłjnikĂłw, albo GĂłra SÂłup, na ktĂłrej miaÂły siĂŞ odbywaĂŚ sabaty czarownic (do dziÂś "szataniÂści" urzÂądzajÂą tam swoje rytuaÂły). Na pewno jest to miejsce urokliwe, niedostĂŞpne, dziaÂłajÂące na wyobraÂźniĂŞ, ale o tym, Âże sÂą miejscem mocy nic mi nie wiadomo.  UÂśmiech
PiĂŞknie to opisaÂłaÂś. Tak, potwierdzam , jest wiele takich magicznych miejsc mocy w Puszczy. Jedno z nich to grodzisko - podobno warownia zbĂłjĂłw - Chojnik (wzgĂłrze okoÂło 74 m wys) . Spacer po grodzisku wyzwala mrowienie na plecach jakby ktoÂś/coÂś ciÂągle ÂłypaÂło oczyma za potencjalnym Âłupem MrugniĂŞcie

@komandos40
Kiedyœ nurkuj¹c sobie tam, napotka³em owe znalezisko na g³êbokoœci 6m. Napotka³em wtedy na jak¹œ przeszkodê, która póŸniej okaza³a siê
urobkiem kredy. Ca³¹ rêkawicê mia³em bia³¹
Hejo, uwaÂżaj tam nurkujÂąc, bo moÂżesz siĂŞ zaplÂątaĂŚ w pozostaÂłoÂści stalowych lin po urzÂądzeniach kopalnianych.
No i znĂłw przepadÂło nam spotkanie weekendowe, ale odrobimy to , co nie ?

Ogólnie to œwietnie ,¿e za³o¿y³eœ w¹tek, mo¿e siê zbierzemy w koùcu wespó³ w zespó³ i poszwêdamy sie ?

Pochwale sie, Âże udaÂło mi siĂŞ zdobyĂŚ cenny leksykon Puszczy Bukowej z mapkÂą i naniesionymi naĂą wszystkimi interesujÂącymi miejscami Puszczy Bukowej. Leksykon wydany przez Klub KniejoÂłaza oczywiÂście Chichot
komandos040
Gość
« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2012, 12:05:53 »

Spoko east ! UÂśmiech
A ja ze swej strony mogĂŞ uchyliĂŚ rombka tajemnicy z techniki nurkowania w sprzĂŞcie, ot taki sobie maÂły wypÂływ na 3 m na plaÂży.
DokÂładnie od plaÂży nurkowaÂłem do 9m dalej juÂż napotkaÂłem ciemnoÂści i pofaÂłdowany teren,
ktĂłry dokÂładnie odzwierciedla stara fotka z przed wojny, jak kopalnia wrzaÂła od wydobycia. UÂśmiech
Tam teÂż sÂą fajnie widoczne naniesione urzÂądzenia na "dole" i poziomy "wywĂłzki" urobku wagonikami.
Co do penetracji prostopadÂłej do "drugiego" i bardziej stromego wzniesienia to odpuÂściÂłem z braku wtedy dobrej latarki, a ryzykowaĂŚ po omacku na "czuja" nie chciaÂłem.

Zaraz pod mostem jest zatopiony kÂątownik ktĂłry wznosi siĂŞ do 4m pod powierzchniÂą, to byÂło moje staÂłe miejsce do maÂłych wypadĂłw "rĂłwnolegÂłych" wzdÂłuÂż jeziorka.
Pozdrawiam. Cool
Ps.
East, teraz ponoĂŚ siĂŞ szykujÂą na SmoczÂą !!! a kiedyÂś jak byÂłem w tamtych okolicach, napotkaÂłem na strumieĂą, rzeczkĂŞ z bardzo zielonkawÂą i czystÂą woda !!!
No i w koĂącu musimy siĂŞ spotkaĂŚ wszyscy z Naszego Forum. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 12:10:04 wysłane przez komandos040 » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #11 : Lipiec 30, 2012, 13:23:18 »

A tu jeszcze ciekawostka . Pod podanym linkiem znajduje siĂŞ galeria zdjĂŞĂŚ jeziora szmaragdowego sprzed 1945 r
http://www.prawobrzeze.eu/galeria/displayimage.php?album=47&pos=1

Na zdjĂŞciach widoczny poziom wody jest znacznie niÂższy niÂż obecnie .W oddali nad lasem widoczna wieÂża widokowa wysadzona przez uciekajÂących NiemcĂłw.

WedÂług ÂźrĂłdeÂł jezioro powstaÂło nie przez przypadkowe zalanie, a przez ÂświadomÂą decyzjĂŞ .
cytat :
Po wyczerpaniu siĂŞ zasobĂłw surowca na stanowisku "Hertha" (po roku 1918), kopalnia - decyzjÂą kierownictwa kopalni - zostaÂła zalana w dniu 26 lipca 1925 r
http://www.prawobrzeze.eu/index.php?PHPSESSID=2e03cfc76928f7701d4cf8311c8627e6&/topic,875.0.html

Co ciekawe zdecydowano siê jednak pozostawiÌ pod wod¹ czêœÌ urz¹dzeù górniczych. Ciekawe sk¹d takie marnotrawstwo u praktycznych Niemców ?
Dla poszukiwacza , tropiciela tajemnic owo celowe zalanie sugerowaÂłoby chĂŞĂŚ ukrycia czegoÂś pod wodÂą . Przed kim ? Po co ? MrugniĂŞcie
Aiedail
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 30, 2012, 13:44:21 »

Bardzo fajnie jest spotkaĂŚ na tym forum miÂłoÂśniczkĂŞ Puszczy Bukowej.

TeÂż mi miÂło, tylko Âże jestem chÂłopakiem MrugniĂŞcie
StudiowaÂłem w Szczecinie i czasem tam spacerowaÂłem, z pewnoÂściÂą mniej, niÂż bym chciaÂł. Mam nadziejĂŞ, Âże jeszcze nie raz nadarzy siĂŞ okazja.
komandos040
Gość
« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2012, 14:10:49 »

DuÂży uÂśmiech To moÂże "ByÂłaÂś' w innym wcieleniu. UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #14 : Lipiec 30, 2012, 21:10:25 »

TeÂż mi miÂło, tylko Âże jestem chÂłopakiem MrugniĂŞcie
Jak to byÂło juÂż kiedys powiedziane w podobnej sytuacji - có¿ nikt nie jest doskonaÂły  :]

No i w koĂącu musimy siĂŞ spotkaĂŚ wszyscy z Naszego Forum. UÂśmiech
ProponujĂŞ w pierwszÂą sobotĂŞ 2013 r.  :]
ChociaÂż wiele osĂłb zapewne nie pojawiÂłoby siĂŞ i to wcale nie z powodu bytnoÂści w innej gĂŞstoÂści...
ChociaÂż... jak obserwujĂŞ forum wiele osĂłb im bliÂżej grudnia 2012 tym jakoÂś mniej mĂłwi o tym, ze 21.12 wydarzy siĂŞ coÂś niezwykÂłego, jakoÂś stara siĂŞ "zapominaĂŚ" o wczeÂśniejszych skÂładanych zapowiedziach... coÂś czuje przez majty, Âże chcÂą po cichu przestawiĂŚ siĂŞ na wariant "i owszem wydarzyÂło siĂŞ, to zaszÂły bardzo waÂżne zmiany, ale nie wprost widoczne, od tej daty... przyÂśpieszÂą, etc...  :]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 21:14:36 wysłane przez arteq » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: