komandos040
Gość
|
 |
« : Lipiec 21, 2012, 09:58:37 » |
|
Witam serdecznie. Rozpoczynaj¹c ten w¹tek, nawi¹zujê do miejsc mi bardzo bliskich w dzieciùstwie, gdzie z rodzicami czêsto po 'obiedzie" niedzielnym robiliœmy sobie spacery z Podjuch poprzez nasyp kolejowy a¿ œcie¿k¹ do Groty (Goerhinga). Tak faktycznie Groty Toepfera, in¿yniera i budowniczego, i w³aœciciela by³ej Fabryki Stern i wytwórni cementu portlandzkiego, z których to Niemcy wybudowali te¿ dalej ukazuj¹ce siê pagórki - faktycznie pokrytych hal bunkrów i nadal nieodkrytych tajemniczych miejsc. Tu te¿ podajê odnoœnik do artyku³ów "Podziemny Szczecin". http://docs6.chomikuj.pl/352944834,0,1,Podziemny-Szczecin.dochttp://podziemnyszczecin.pl/index.php?id=1&option=com_content&task=viewPamiêtam parê miejsc wokó³ tej groty i pobliskiego wyrobiska - Jez. Szmaragdowego, ¿e siê ³¹czy korytarzem. Obecnie nadal jest to przejœcie owiane tajemnic¹. Trochê historii o tym wyrobisku. http://www.kochamszczecin.com/grotag.htmlczy ten artyku³. http://szczecinblog.pl/2012/kiedys-kopalnia-katharinen-kreidegrube-dzis-jezioro-szmaragdowe/Tyle na ten temat. Czy mo¿e ktoœ wie wiêcej ? East, to nasze tereny godne uwagi.  W Podjuchach te¿ jest du¿a górka z piêkn¹ panoram¹ na zachód, do niedawna by³o tam wejœcie do hal wielkoœci supermarketu. Ten kompleks by³ œciœle chroniony przez oddzia³ SS. Podejrzewam, ¿e tam w niej do tej pory jest zalana sztolnia i kolejne poziomy w dó³ z wind¹. Obecnie wejœcie zosta³o zasypane przez stra¿aków. Tu podajê jeszcze ciekawostki uczestników -eksploratorów. http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/10-miejsca/914-jak-dotrze-do-starej-kopalni-kredy.htmlpozdrawiam. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 08:41:30 wysłane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2012, 15:26:49 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2012, 15:29:07 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2012, 14:05:13 » |
|
PiĂŞkne miejsce !! Las przypomina mi trochĂŞ GĂłry Bukowe na WĂŞgrzech 
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Aiedail
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2012, 21:25:50 » |
|
Witam. Puszcza Bukowa, Jezioro Szmaragdowe i okolice to jedne z moich ulubionych miejsc na przechadzki. Nie wiem jednak sk¹d pomys³, ¿e mo¿e to byÌ "miejsce mocy"? Na tym terenie znajdowa³a siê kopalnia wapnia/kredy, nieopodal by³a fabryka cementu. Jezioro powsta³o w wyniku zalania wyrobiska w I po³. XX wieku. Niezwyk³y kolor wzi¹³ siê ze zwi¹zków chemicznych, charakterystycznych dla wydobywanego surowca. O przeznaczeniu tuneli mo¿na poczytaÌ tutaj: h ttp://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=110. Co ciekawe, niedaleko Jeziorka i Groty znajdowa³ siê Pa³ac Toepfferów, w którym podobno mieœci³a siê lo¿a masoùska. W Puszczy w czasach przedwojennych istnia³y sanatoria, uzdrowiska, œcie¿ki, ³awki, Ÿróde³ka, figury (nawet w g³êbi lasu) - do dziœ zosta³y jedynie ruiny. WyobraŸniê pobudza bogate ukszta³towanie terenu, strumienie, miejsca bagniste, sporych rozmiarów g³azy narzutowe. Prawdopodobnie w dawnych czasach znajdowa³o siê tam kilka grodzisk. Z Puszcz¹ jest zwi¹zanych wiele legend, np. Prze³êcz Trzech Braci, zbójników, albo Góra S³up, na której mia³y siê odbywaÌ sabaty czarownic (do dziœ "szataniœci" urz¹dzaj¹ tam swoje rytua³y). Na pewno jest to miejsce urokliwe, niedostêpne, dzia³aj¹ce na wyobraŸniê, ale o tym, ¿e s¹ miejscem mocy nic mi nie wiadomo. 
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2012, 21:33:51 » |
|
AiedailCo ciekawe, niedaleko Jeziorka i Groty znajdowa³ siê Pa³ac Toepfferów, w którym podobno mieœci³a siê lo¿a masoùska. W Puszczy w czasach przedwojennych istnia³y sanatoria, uzdrowiska, œcie¿ki, ³awki, Ÿróde³ka, figury (nawet w g³êbi lasu) - do dziœ zosta³y jedynie ruiny. WyobraŸniê pobudza bogate ukszta³towanie terenu, strumienie, miejsca bagniste, sporych rozmiarów g³azy narzutowe. Prawdopodobnie w dawnych czasach znajdowa³o siê tam kilka grodzisk. Z Puszcz¹ jest zwi¹zanych wiele legend, np. Prze³êcz Trzech Braci, zbójników, albo Góra S³up, na której mia³y siê odbywaÌ sabaty czarownic (do dziœ "szataniœci" urz¹dzaj¹ tam swoje rytua³y). Na pewno jest to miejsce urokliwe, niedostêpne, dzia³aj¹ce na wyobraŸniê, ale o tym, ¿e s¹ miejscem mocy nic mi nie wiadomo.  Aiedail ,a jak myœlisz dlaczego to wszystko w tym miejscu ? OdpowiedŸ nasuwa siê sama ,dlatego ¿e jest to miejsce mocy 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2012, 21:35:03 wysłane przez chanell »
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
barneyos
 GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2012, 10:56:15 » |
|
Jakby kto nie wiedzia³: jeziorko le¿y kilka km na po³udnie od Miêdzyzdrojów, wokó³ jeziorka prowadzi fajna œcie¿ka, polecam zatrzymanie siê na d³u¿ej na punkcie widokowym, z którego widaÌ przepiêkn¹ panoramê ca³ego zalewu Szczeciùskiego (uwaga mo¿na siê pomyliÌ - wchodz¹c od strony szko³y - pierwszy punkt widokowy to widok na jezioro, trzeba iœÌ ok.10 minut dalej, ca³a trasa to ok.1 godzinki spokojnego marszu.)
[edit]
Rzeczony opis tyczy siĂŞ jeziora turkusowego w Wapnicy, ktĂłre rĂłwnieÂż warte jest zwiedzenia, bo ma kolor ... turkusowy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2012, 14:43:16 wysłane przez barneyos »
|
|
Pzdr barneyos  ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
Aiedail
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2012, 12:45:59 » |
|
Jakby kto nie wiedzia³: jeziorko le¿y kilka km na po³udnie od Miêdzyzdrojów, wokó³ jeziorka prowadzi fajna œcie¿ka, polecam zatrzymanie siê na d³u¿ej na punkcie widokowym, z którego widaÌ przepiêkn¹ panoramê ca³ego zalewu Szczeciùskiego (uwaga mo¿na siê pomyliÌ - wchodz¹c od strony szko³y - pierwszy punkt widokowy to widok na jezioro, trzeba iœÌ ok.10 minut dalej, ca³a trasa to ok.1 godzinki spokojnego marszu.)
Chyba pomyliÂło siĂŞ Tobie z jeziorem turkusowym na wyspie Wolin. Szmaragdowe jest poÂłoÂżone w granicach Szczecina, na prawobrzeÂżu, na skraju puszczy bukowej. KaÂżdy bardziej dziewiczy kawaÂłek lasu, stare drzewo, duÂży gÂłaz moÂżna w ten sposĂłb uznaĂŚ za miejsce mocy. Raczej o zakwalifikowaniu danego obszaru do tej grupy decyduje wystĂŞpowanie dziwnych zjawisk, np. anomalie pogodowe, wpÂływ na samopoczucie, urzÂądzenia elektroniczne itp.
|
|
|
|
|
|
|
barneyos
 GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 29, 2012, 14:41:52 » |
|
Ooooops, ale wpadka, oczywiÂście opisaÂłem jezioro turkusowe w Wapnicy koÂło MiĂŞdzyzdrojĂłw.
Za pomyÂłkĂŞ przepraszam i juÂż edytujĂŞ mojego posta.
|
|
|
|
Pzdr barneyos  ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2012, 08:53:59 » |
|
Ooooops, ale wpadka, oczywiÂście opisaÂłem jezioro turkusowe w Wapnicy koÂło MiĂŞdzyzdrojĂłw.
Za pomyÂłkĂŞ przepraszam i juÂż edytujĂŞ mojego posta.
Dok³adnie tak barneyos.  Kiedyœ mia³em mo¿liwoœÌ zanurkowaÌ w Turkusowym, ale, ¿e ktoœ "po¿yczy³" sobie mój pas balastowy, to tylko pozosta³o mi napawaÌ siê ogl¹daniem jeziorka z poziomu "kwiatków". :/ No có¿, dobre i to. Co zaœ do Szmaragdowego, osobiœcie wiem nadal gdzie znajduje siê pokaŸnego rozmiaru urobek kredy. Kiedyœ nurkuj¹c sobie tam, napotka³em owe znalezisko na g³êbokoœci 6m. Napotka³em wtedy na jak¹œ przeszkodê, która póŸniej okaza³a siê urobkiem kredy. Ca³¹ rêkawicê mia³em bia³¹.  Jezioro to znam w pewnych tylko odcinkach. Gdy¿ nurkowanie w nim nie nale¿a³o bynajmniej do bezpiecznych. Obecnie, mo¿e tamte sta³e umocnienia( s³upy trakcyjne do sztolni zaraz przy torowisku i wagonikach) posypa³y siê, i obecnie mo¿e to ju¿ nie problem. Kiedyœ to wyrobisko mia³o 74 m g³êbokoœci, obecnie po zasypaniu przez postêpuj¹ce osuwiska "wyp³yci³o" siê do obecnie 14m g³êbokoœci. Parê osób tam zginê³o przy zalaniu tej sztolni. http://www.bukowa.szczecin.pl/-jeziora/-jezioro-szmaragdowe.htmlLegenda o Skarbku. http://www.wiadomosci24.pl/artykul/legenda_o_skarbku_120001.htmlPozdrawiam.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 09:04:27 wysłane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2012, 10:49:17 » |
|
Kurcze uciekÂł mi gdzieÂś ten temat, a szkoda , Âże wczeÂśniej nie zapodaÂłem info, bo warto byÂło zebraĂŚ choĂŚ kilka gÂłosĂłw poparcia dla petycji w sprawie ratowania Puszczy Bukowej tutaj wiĂŞcej : http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/9-ochrona-przyrody-i-gospodarka-lena/4841-list-otwarty-do-rdo-i-zbiorka-podpisow-poparcia.htmlOdnoÂśnie sztolni i kopalni oraz innych miejsc mocy Puszczy Bukowej : http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/10-miejsca/5091-wejcie-do-kopalni.html#5228Witam. Puszcza Bukowa, Jezioro Szmaragdowe i okolice to jedne z moich ulubionych miejsc na przechadzki. Nie wiem jednak skÂąd pomysÂł, Âże moÂże to byĂŚ "miejsce mocy"? och caÂła Puszcza Bukowa to jedno wielkie miejsce mocy. Bardzo fajnie jest spotkaĂŚ na tym forum miÂłoÂśniczkĂŞ Puszczy Bukowej. Jest juÂż caÂłkiem spora grupka KniejoÂłazĂłw, ktĂłrzy co tydzieĂą zapraszajÂą na grupowe spacery po Puszczy. Staram siĂŞ w nich uczestniczyĂŚ kiedy tylko siĂŞ da . Ostatnia Spacerowa Niedziela w rzĂŞsistym deszczu http://www.bukowa.szczecin.pl/forum/26-klub-kniejoaza/4474-spacerowa-niedziela.html?limit=20&start=60#5314(tamÂże trochĂŞ fotek z miejsca zbiĂłrki czyli wÂłaÂśnie Jezioro Szmaragdowe w strugach deszczu z wczoraj , tj Niedzieli 29 Lipca) Kto ze Szczecina to na prawdĂŞ polecam wyprawy z Klubem KniejoÂłaza, gdyÂż Ci ludzie chĂŞtnie dzielÂą siĂŞ przeogromnÂą wiedzÂą na temat Puszczy ,a poza tym kontynuujÂą piĂŞknÂą tradycjĂŞ spacerĂłw po Puszczy zapoczÂątkowanÂą jeszcze przez Niemieckie Towarzystwo MiÂłoÂśnikĂłw Puszczy Bukowej. @ Aiedail
Co ciekawe, niedaleko Jeziorka i Groty znajdowa³ siê Pa³ac Toepfferów, w którym podobno mieœci³a siê lo¿a masoùska. W Puszczy w czasach przedwojennych istnia³y sanatoria, uzdrowiska, œcie¿ki, ³awki, Ÿróde³ka, figury (nawet w g³êbi lasu) - do dziœ zosta³y jedynie ruiny. WyobraŸniê pobudza bogate ukszta³towanie terenu, strumienie, miejsca bagniste, sporych rozmiarów g³azy narzutowe. Prawdopodobnie w dawnych czasach znajdowa³o siê tam kilka grodzisk. Z Puszcz¹ jest zwi¹zanych wiele legend, np. Prze³êcz Trzech Braci, zbójników, albo Góra S³up, na której mia³y siê odbywaÌ sabaty czarownic (do dziœ "szataniœci" urz¹dzaj¹ tam swoje rytua³y). Na pewno jest to miejsce urokliwe, niedostêpne, dzia³aj¹ce na wyobraŸniê, ale o tym, ¿e s¹ miejscem mocy nic mi nie wiadomo.  Piêknie to opisa³aœ. Tak, potwierdzam , jest wiele takich magicznych miejsc mocy w Puszczy. Jedno z nich to grodzisko - podobno warownia zbójów - Chojnik (wzgórze oko³o 74 m wys) . Spacer po grodzisku wyzwala mrowienie na plecach jakby ktoœ/coœ ci¹gle ³ypa³o oczyma za potencjalnym ³upem @ komandos40
Kiedyœ nurkuj¹c sobie tam, napotka³em owe znalezisko na g³êbokoœci 6m. Napotka³em wtedy na jak¹œ przeszkodê, która póŸniej okaza³a siê urobkiem kredy. Ca³¹ rêkawicê mia³em bia³¹ Hejo, uwa¿aj tam nurkuj¹c, bo mo¿esz siê zapl¹taÌ w pozosta³oœci stalowych lin po urz¹dzeniach kopalnianych. No i znów przepad³o nam spotkanie weekendowe, ale odrobimy to , co nie ? Ogólnie to œwietnie ,¿e za³o¿y³eœ w¹tek, mo¿e siê zbierzemy w koùcu wespó³ w zespó³ i poszwêdamy sie ? Pochwale sie, ¿e uda³o mi siê zdobyÌ cenny leksykon Puszczy Bukowej z mapk¹ i naniesionymi naù wszystkimi interesuj¹cymi miejscami Puszczy Bukowej. Leksykon wydany przez Klub Kniejo³aza oczywiœcie 
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2012, 12:05:53 » |
|
Spoko east !  A ja ze swej strony mogĂŞ uchyliĂŚ rombka tajemnicy z techniki nurkowania w sprzĂŞcie, ot taki sobie maÂły wypÂływ na 3 m na plaÂży. DokÂładnie od plaÂży nurkowaÂłem do 9m dalej juÂż napotkaÂłem ciemnoÂści i pofaÂłdowany teren, ktĂłry dokÂładnie odzwierciedla stara fotka z przed wojny, jak kopalnia wrzaÂła od wydobycia.  Tam teÂż sÂą fajnie widoczne naniesione urzÂądzenia na "dole" i poziomy "wywĂłzki" urobku wagonikami. Co do penetracji prostopadÂłej do "drugiego" i bardziej stromego wzniesienia to odpuÂściÂłem z braku wtedy dobrej latarki, a ryzykowaĂŚ po omacku na "czuja" nie chciaÂłem. Zaraz pod mostem jest zatopiony kÂątownik ktĂłry wznosi siĂŞ do 4m pod powierzchniÂą, to byÂło moje staÂłe miejsce do maÂłych wypadĂłw "rĂłwnolegÂłych" wzdÂłuÂż jeziorka. Pozdrawiam.  Ps. East, teraz ponoĂŚ siĂŞ szykujÂą na SmoczÂą !!! a kiedyÂś jak byÂłem w tamtych okolicach, napotkaÂłem na strumieĂą, rzeczkĂŞ z bardzo zielonkawÂą i czystÂą woda !!! No i w koĂącu musimy siĂŞ spotkaĂŚ wszyscy z Naszego Forum. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 12:10:04 wysłane przez komandos040 »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 30, 2012, 13:23:18 » |
|
A tu jeszcze ciekawostka . Pod podanym linkiem znajduje siê galeria zdjêÌ jeziora szmaragdowego sprzed 1945 r http://www.prawobrzeze.eu/galeria/displayimage.php?album=47&pos=1Na zdjêciach widoczny poziom wody jest znacznie ni¿szy ni¿ obecnie .W oddali nad lasem widoczna wie¿a widokowa wysadzona przez uciekaj¹cych Niemców. Wed³ug Ÿróde³ jezioro powsta³o nie przez przypadkowe zalanie, a przez œwiadom¹ decyzjê . cytat : Po wyczerpaniu siê zasobów surowca na stanowisku "Hertha" (po roku 1918), kopalnia - decyzj¹ kierownictwa kopalni - zosta³a zalana w dniu 26 lipca 1925 r http://www.prawobrzeze.eu/index.php?PHPSESSID=2e03cfc76928f7701d4cf8311c8627e6&/topic,875.0.htmlCo ciekawe zdecydowano siê jednak pozostawiÌ pod wod¹ czêœÌ urz¹dzeù górniczych. Ciekawe sk¹d takie marnotrawstwo u praktycznych Niemców ? Dla poszukiwacza , tropiciela tajemnic owo celowe zalanie sugerowa³oby chêÌ ukrycia czegoœ pod wod¹ . Przed kim ? Po co ? 
|
|
|
|
|
|
|
Aiedail
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 30, 2012, 13:44:21 » |
|
Bardzo fajnie jest spotkaĂŚ na tym forum miÂłoÂśniczkĂŞ Puszczy Bukowej.
TeÂż mi miÂło, tylko Âże jestem chÂłopakiem  StudiowaÂłem w Szczecinie i czasem tam spacerowaÂłem, z pewnoÂściÂą mniej, niÂż bym chciaÂł. Mam nadziejĂŞ, Âże jeszcze nie raz nadarzy siĂŞ okazja.
|
|
|
|
|
|
|
komandos040
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2012, 14:10:49 » |
|
 To moÂże "ByÂłaÂś' w innym wcieleniu. 
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 30, 2012, 21:10:25 » |
|
Te¿ mi mi³o, tylko ¿e jestem ch³opakiem Jak to by³o ju¿ kiedys powiedziane w podobnej sytuacji - có¿ nikt nie jest doskona³y :] No i w koùcu musimy siê spotkaÌ wszyscy z Naszego Forum.  Proponujê w pierwsz¹ sobotê 2013 r. :] Chocia¿ wiele osób zapewne nie pojawi³oby siê i to wcale nie z powodu bytnoœci w innej gêstoœci... Chocia¿... jak obserwujê forum wiele osób im bli¿ej grudnia 2012 tym jakoœ mniej mówi o tym, ze 21.12 wydarzy siê coœ niezwyk³ego, jakoœ stara siê "zapominaÌ" o wczeœniejszych sk³adanych zapowiedziach... coœ czuje przez majty, ¿e chc¹ po cichu przestawiÌ siê na wariant "i owszem wydarzy³o siê, to zasz³y bardzo wa¿ne zmiany, ale nie wprost widoczne, od tej daty... przyœpiesz¹, etc... :]
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 21:14:36 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
|