Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:59:49

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czy zwierzêta maj± "duszê"?  (Przeczytany 4979 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Sierpieñ 06, 2012, 18:56:35 »

W jednym z w±tków >> >east< napisa³:

Cytat: east
¯ycie w Oceanie jest równie¿ czê¶ci± wszystkiego, ca³ej rzeczywisto¶ci .Ró¿norodno¶æ form przejawiania siê ¶wiadomo¶ci nie oznacza z automatu, ¿e ka¿da taka forma posiada to¿samo¶æ, bo to tylko ludzkie "ja" ponadawa³o to¿samo¶ci, lecz zwierzêta tak nie postrzegaj± tego, bo nie ma w nich tego "kogo¶" kto by nazywa³, zgadza³ siê lub nie zgadza³ siê.

No w³a¶nie, jak to jest z tymi zwierz±tkami? Maj± te dusze czy nie?
Czy aby stwierdziæ (mówiê o naszym, ludzkim i jednocze¶nie spaczonym chrze¶cijañskimi nalecia³o¶ciami ¶wiatopogl±dzie  Smutny), ¿e kto¶, co¶ ma to co¶, co zowiemy dusz±, to to co¶/kto¶ musi posiadaæ ¶wiadomo¶æ równ± naszej?

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
hiacynt
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 06, 2012, 19:38:31 »

W jednym z w±tków >> >east< napisa³:

Cytat: east
¯ycie w Oceanie jest równie¿ czê¶ci± wszystkiego, ca³ej rzeczywisto¶ci .Ró¿norodno¶æ form przejawiania siê ¶wiadomo¶ci nie oznacza z automatu, ¿e ka¿da taka forma posiada to¿samo¶æ, bo to tylko ludzkie "ja" ponadawa³o to¿samo¶ci, lecz zwierzêta tak nie postrzegaj± tego, bo nie ma w nich tego "kogo¶" kto by nazywa³, zgadza³ siê lub nie zgadza³ siê.

No w³a¶nie, jak to jest z tymi zwierz±tkami? Maj± te dusze czy nie?
Czy aby stwierdziæ (mówiê o naszym, ludzkim i jednocze¶nie spaczonym chrze¶cijañskimi nalecia³o¶ciami ¶wiatopogl±dzie  Smutny), ¿e kto¶, co¶ ma to co¶, co zowiemy dusz±, to to co¶/kto¶ musi posiadaæ ¶wiadomo¶æ równ± naszej?
Równ± zapewne nie ale jak±kolwiek...?
Kiedy obserwowa³em przemys³owy (czy¿by to s³owo cokolwiek usprawiedliwia³o...?) ubój
¶wiñ i byd³a nie mog³em siê oprzeæ wra¿eniu pe³nej ¶wiadomo¶ci umierania a raczej nadchodz±cej
¶mierci (zatem przewidywanie i strach z tym zwi±zany)
Zatem w którym¶ momencie w pe³ni swojej wiedzy zwi±zanej z "produkcj± miêsa"
w pe³ni ¶wiadomie zrezygnowa³em z jego jedzenia i bardzo sobie tê decyzjê oraz stan po niej chwalê.
Mam jednak dylemat zwi±zany z jedzeniem ryb i owoców morza które tak¿e s±
¿ywymi stworzeniami tyle ¿e z innego ni¿ nasze ¶rodowiska. Ale czy inne oznacza przyzwolenie
na karmienie siê cudzym ¿yciem... Mocno mnie ta kwestia nurtuje a dodatkowo moja siedmioletnia córka prowadzona wegetariañsko od urodzenia ,oznajmi³a mi ostatnio ¿e
ona ju¿ nie chce je¶æ ryb bo one tak¿e by³y ¿ywe....
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 06, 2012, 21:00:56 »

Akurat nie mam tego dylematu, choæ ¶wiadom posiadania duszy przez naszych "mniejszych braci".
Id±c tym tropem musieliby¶my wszyscy, natychmiastowo przej¶æ na "dietê praniczn±, a na ten czas to jeszcze niemo¿liwe osi±gniêcie.  Smutny
Wegetarianizm równie¿ nie usprawiedliwia nas, bo przecie¿ ro¶linno¶æ i jej owoce to równie¿ przejaw ¶wiadomo¶ci (nie daj tego czytaæ swemu dziecku), a to ma ju¿ ¶cis³e konotacje z "dusz±".
Niektórzy próbuj± siê usprawiedliwiaæ/oszukiwaæ (je¶li ju¿ poruszyli¶my tê stronê medalu), ¿e jedzenie tylko tego co spadnie z drzewa daje im prawo tego spo¿ycia. Czy rzeczywi¶cie pozostaj± bez "winy"? Mrugniêcie
Wszak to co spadnie jest tylko i wy³±cznie nasieniem, pocz±tkiem nastêpnego ¿ycia. I tak mo¿emy stworzyæ labirynt, który wszystkich nas zapêtli.  Afro
Nie têdy droga, a o wegetarianach oraz ich od³amach s± ju¿ odpowiednie w±tki - ewentualnie mo¿na takie utworzyæ.  Du¿y u¶miech
W moim osobistym przekonaniu, zwierzêta maj± "duszê" - cokolwiek to okre¶lenie dla kogo znaczy.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 06, 2012, 21:02:31 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

hiacynt
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 06, 2012, 22:37:06 »

Nie chcia³em tu g³ównie chwaliæ wegetarianizmu ale aspekt "wyganiania duszy" ze swojego
przysz³ego pokarmu jest raczej ma³o komfortowy.
Mia³em kiedy¶ fantastycznego kocura (mia³em zreszt± wiele kotów) i akurat ten mia³ wyj±tkowy
dar "komunikowania siê" z lud¼mi. Po ró¿nych do¶wiadczeniach z tymi w³a¶nie zwierzêtami
wierzê jest w nich co¶ wiêcej ni¿ tylko instynkt. Zatem prawdopodobnie  u innych tak¿e. Analogicznie zreszt± do nas przestaj± ¿yæ. Energia ¿yciowa przestaje uchodzi i cia³o staje siê tylko martw± tkank±.Proces fizycznego umierania tak¿e jest niezwykle podobny. Ro¶liny nie umieraj± gwa³townie.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 06, 2012, 22:40:31 wys³ane przez hiacynt » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 07, 2012, 16:52:59 »

gdzie¶ wyczyta³em, ¿e maj± kolektywn± dla danego gatunku,-
bo je¶li i tak wszystko co istnieje- jest przejawem ducha/¼ród³a- to musz± j± mieæ jako przedstawiciele materii o¿ywionej Mrugniêcie

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 07, 2012, 22:15:22 »

Cytat: hiacynt
Nie chcia³em tu g³ównie chwaliæ wegetarianizmu ...

Zauwa¿y³em, ale do¶wiadczenie mi podpowiada, ¿e zaraz odezwaæ siê mog± g³osy w sprawie tego¿ wegetarianizmu, wiêc zapobiegawczo zamie¶ci³em tak± notkê. Mrugniêcie

ale aspekt "wyganiania duszy" ze swojego
przysz³ego pokarmu jest raczej ma³o komfortowy.

Niemniej jednak móg³by¶ go rozwin±æ, choæ mo¿e ju¿ w innym albo nawet nowym w±tku. Du¿y u¶miech

Mia³em kiedy¶ fantastycznego kocura (mia³em zreszt± wiele kotów) i akurat ten mia³ wyj±tkowy
dar "komunikowania siê" z lud¼mi.

Wybacz, ale to kolejny powód do wskazania, ¿e podobne zagadnienia >> by³y ju¿ poruszane, co nie znaczy, ¿e nie powinni¶my o nich dyskutowaæ.  Du¿y u¶miech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 08, 2012, 17:12:41 »

Post >east'a< wydzieli³em jako niezale¿ny w±tek: Wegetarianizm >>.

Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 08, 2012, 18:59:52 »

Kiedy¶ gdzie¶ wyczyta³em, ¿e misjonarze zastanawiali siê czy Indianie Ameryki Po³udniowej maja duszê Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: