ja mam "0":"Dlaczego "My¶liwy"?
Oko³o 40 tysiêcy lat temu nasi przodkowie zajêli najwy¿sze miejsce w ³añcuchu pokarmowym jedz±c wy³±cznie miêso. By³o to wynikiem stylu ¿ycia ³owcy, typowego dla ludzi epoki kamiennej. Organizmy naszych przodków przystosowa³y siê do po¿ywienia, które zawiera³o w wiêkszo¶ci miêso, a ich wyznacznik antygenów grupowych mia³ najprostsz± strukturê okre¶lan± dzi¶ jako grupa "O".
Wspó³cze¶ni ludzie z grup± "O", by chroniæ swoje zdrowie powinni je¶æ wzglêdnie du¿e ilo¶ci miêsa, które tylko u osób spala siê jak paliwo w samochodzie i zamienia siê na energiê.
WSKAZANE: czerwone chude miêso ZABRONIONE: pszenica i mleko
.... "My¶liwy" wykazuje szczególn± sk³onno¶æ chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy, do zaburzenia krzepniêcia krwi. Czêsto mêczy go zgaga, wrzody trawienne i najczê¶ciej w³a¶nie w tej grupie spotyka siê problemy z wypró¿nieniami i nowotworem jelita grubego. W zwi±zku z nieustabilizowan± prac± tarczycy ma tendencjê do zatrzymywania p³ynów w organizmie, a co za tym idzie nadwagi i zmêczenia.Jednak¿e, aby wyeliminowaæ niepo¿±dane efekty spo¿ywania niew³a¶ciwego po¿ywienia ludzie z grup± krwi "O" powinni zabezpieczaæ swoje zdrowie u¿ywaj±c odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzju, pierwszy na ¶wiecie produkt VITAL O, to znakomita pomoc dla osób z t± grup± krwi.
Poni¿ej przedstawione s± produkty, które nale¿y spo¿ywaæ oraz te, których powinno siê unikaæ:
Miêsa i drób
Wskazane: baranina, cielêcina, jagniê, miêso bawo³u, miêso jelenia, serce, w±troba, wo³owina, wo³owina mielona.
Unikaæ: bekonu, gêsi, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
Wskazane: aloza, bia³y okoñ, dorsz, halibut, jesiotr, ³oso¶, makrela, morszczuk, okoñ pr±¿kowany, pstr±g têczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, ¶led¼, tuñczyk b³êkitnop³etwy, ¿ó³ty okoñ.
Unikaæ: barakudy, kawioru, ³ososia wêdzonego, o¶miornicy, skrzydelnika, suma, ¶ledzia marynowanego.
Jaja i nabia³
Wskazane: nie ma, poniewa¿ nale¿y bardzo ograniczyæ spo¿ycie produktów mlecznych. Natomiast obojêtnymi produktami s±: kozi ser, mas³o, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikaæ: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, ma¶lanki, pe³nego mleka, serwatki, wszystkich pozosta³ych odmian sera.
Oleje i t³uszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikaæ: oleju bawe³nianego, oleju z kukurydzy.
Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech w³oski.
Unikaæ: maku, mas³a z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne ro¶liny str±czkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikaæ: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykañskiej, czerwonej, zielonej.
Zbo¿a
Wskazane: nie ma, poniewa¿ nale¿y ca³kowicie wyeliminowaæ je z diety.
Unikaæ: kie³ków pszenicy, m±ki z owsa, m±ki zbo¿owej, otrêbów z owsa lub z pszenicy, p³atków familia, kukurydzianych, siedem-zbó¿, grape nut pszenicy skrobi.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseñski, chleb ezechiela.
Unikaæ: angielskich grzanek, bu³ek z otrêbami owsa, chleba z kie³ków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z m±ki durum, pieczywa z m±kimacowej, pieczywa z otrêbów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.
Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mog³yby byæ wskazane dla grupy 0.
Unikaæ: bia³ej m±ki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, m±ki couscous, glutenowej, grahama, z kie³ków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych m±k.
Warzywa
Wskazane: boæwina, broku³y, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpañska, cebula ¿ó³ta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmu¿, kalarepa, kapusta bezg³owa, karczoch amerykañski, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sa³ata rzymska, s³odkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikaæ: awokado, bak³a¿ana, bia³ej kapusty, bia³ej kukurydzy, bia³ych ziemniaków, brukselki, chiñskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpañskiej, pieczarek, ¿ó³tej kukurydzy.
Owoce
Wskazane: figi suszone, figi ¶wie¿e, ¶liwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikaæ: figi rajskiej, je¿yny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarañczy, rabarbaru, truskawek.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wi¶ni, sok z suszonej ¶liwki.
Unikaæ: soków z jab³ek, soku z kapusty, napojów i soków pomarañczowych.
Przyprawy
Wskazane: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka,
Unikaæ: cynamonu, ga³ki muszkato³owej, kaparów, octu balsamowego, octu bia³ego, octu z jab³ek, octu winnego czerwonego, pieprzu bia³ego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
Herbatki zio³owe
Wskazane: chmiel, imbir, , kurzy¶lep, lipa, miêta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej ró¿y, papryka, pietruszka, ¶liski wi±z.
Unikaæ: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, li¶ci truskawki, lucerny, ³opianu, podbia³u, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.
U¿ywki
Wskazane: woda gazowana
Unikaæ: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawarto¶ci t³uszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sa³atek.
Unikaæ: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwa¶nych, marynat s³otkich, przypraw smakowych.
Szczegó³y u ¼ród³a: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoj± grup± krwi"
........Jednak¿e, aby wyeliminowaæ niepo¿±dane efekty spo¿ywania niew³a¶ciwego po¿ywienia ludzie z grup± krwi "O" powinni zabezpieczaæ swoje zdrowie u¿ywaj±c odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzaju, pierwszy na ¶wiecie produkt VITAL O, to znakomita pomoc dla osób z t± grup± krwi.
wg. dr P. D' Adamo "
http://www.faceci.com.pl/dieta.html