ja mam "0":"Dlaczego "MyÂśliwy"?
Oko³o 40 tysiêcy lat temu nasi przodkowie zajêli najwy¿sze miejsce w ³aùcuchu pokarmowym jedz¹c wy³¹cznie miêso. By³o to wynikiem stylu ¿ycia ³owcy, typowego dla ludzi epoki kamiennej. Organizmy naszych przodków przystosowa³y siê do po¿ywienia, które zawiera³o w wiêkszoœci miêso, a ich wyznacznik antygenów grupowych mia³ najprostsz¹ strukturê okreœlan¹ dziœ jako grupa "O".
Wspó³czeœni ludzie z grup¹ "O", by chroniÌ swoje zdrowie powinni jeœÌ wzglêdnie du¿e iloœci miêsa, które tylko u osób spala siê jak paliwo w samochodzie i zamienia siê na energiê.
WSKAZANE: czerwone chude miĂŞso ZABRONIONE: pszenica i mleko
.... "Myœliwy" wykazuje szczególn¹ sk³onnoœÌ chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy, do zaburzenia krzepniêcia krwi. Czêsto mêczy go zgaga, wrzody trawienne i najczêœciej w³aœnie w tej grupie spotyka siê problemy z wypró¿nieniami i nowotworem jelita grubego. W zwi¹zku z nieustabilizowan¹ prac¹ tarczycy ma tendencjê do zatrzymywania p³ynów w organizmie, a co za tym idzie nadwagi i zmêczenia.Jednak¿e, aby wyeliminowaÌ niepo¿¹dane efekty spo¿ywania niew³aœciwego po¿ywienia ludzie z grup¹ krwi "O" powinni zabezpieczaÌ swoje zdrowie u¿ywaj¹c odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzju, pierwszy na œwiecie produkt VITAL O, to znakomita pomoc dla osób z t¹ grup¹ krwi.
PoniÂżej przedstawione sÂą produkty, ktĂłre naleÂży spoÂżywaĂŚ oraz te, ktĂłrych powinno siĂŞ unikaĂŚ:
MiĂŞsa i drĂłb
Wskazane: baranina, cielĂŞcina, jagniĂŞ, miĂŞso bawoÂłu, miĂŞso jelenia, serce, wÂątroba, woÂłowina, woÂłowina mielona.
UnikaĂŚ: bekonu, gĂŞsi, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
Wskazane: aloza, bia³y okoù, dorsz, halibut, jesiotr, ³osoœ, makrela, morszczuk, okoù pr¹¿kowany, pstr¹g têczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, œledŸ, tuùczyk b³êkitnop³etwy, ¿ó³ty okoù.
UnikaĂŚ: barakudy, kawioru, Âłososia wĂŞdzonego, oÂśmiornicy, skrzydelnika, suma, Âśledzia marynowanego.
Jaja i nabiaÂł
Wskazane: nie ma, poniewaÂż naleÂży bardzo ograniczyĂŚ spoÂżycie produktĂłw mlecznych. Natomiast obojĂŞtnymi produktami sÂą: kozi ser, masÂło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
UnikaĂŚ: chudego lub 2% mleka, jogurtĂłw wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodĂłw, maÂślanki, peÂłnego mleka, serwatki, wszystkich pozostaÂłych odmian sera.
Oleje i tÂłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
UnikaĂŚ: oleju baweÂłnianego, oleju z kukurydzy.
Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech wÂłoski.
UnikaĂŚ: maku, masÂła z orzechĂłw ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechĂłw litchi, orzechĂłw nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne roÂśliny strÂączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
UnikaĂŚ: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykaĂąskiej, czerwonej, zielonej.
ZboÂża
Wskazane: nie ma, poniewaÂż naleÂży caÂłkowicie wyeliminowaĂŚ je z diety.
UnikaÌ: kie³ków pszenicy, m¹ki z owsa, m¹ki zbo¿owej, otrêbów z owsa lub z pszenicy, p³atków familia, kukurydzianych, siedem-zbó¿, grape nut pszenicy skrobi.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseĂąski, chleb ezechiela.
UnikaĂŚ: angielskich grzanek, buÂłek z otrĂŞbami owsa, chleba z kieÂłkĂłw pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mÂąki durum, pieczywa z mÂąkimacowej, pieczywa z otrĂŞbĂłw pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.
Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, ktĂłre mogÂłyby byĂŚ wskazane dla grupy 0.
UnikaĂŚ: biaÂłej mÂąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mÂąki couscous, glutenowej, grahama, z kieÂłkĂłw pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mÂąk.
Warzywa
Wskazane: boÌwina, broku³y, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpaùska, cebula ¿ó³ta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmu¿, kalarepa, kapusta bezg³owa, karczoch amerykaùski, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sa³ata rzymska, s³odkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
UnikaÌ: awokado, bak³a¿ana, bia³ej kapusty, bia³ej kukurydzy, bia³ych ziemniaków, brukselki, chiùskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpaùskiej, pieczarek, ¿ó³tej kukurydzy.
Owoce
Wskazane: figi suszone, figi ÂświeÂże, Âśliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
UnikaĂŚ: figi rajskiej, jeÂżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechĂłw kokosowych, pomaraĂączy, rabarbaru, truskawek.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiÂśni, sok z suszonej Âśliwki.
UnikaĂŚ: sokĂłw z jabÂłek, soku z kapusty, napojĂłw i sokĂłw pomaraĂączowych.
Przyprawy
Wskazane: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka,
UnikaĂŚ: cynamonu, gaÂłki muszkatoÂłowej, kaparĂłw, octu balsamowego, octu biaÂłego, octu z jabÂłek, octu winnego czerwonego, pieprzu biaÂłego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
Herbatki zioÂłowe
Wskazane: chmiel, imbir, , kurzyœlep, lipa, miêta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej ró¿y, papryka, pietruszka, œliski wi¹z.
UnikaĂŚ: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liÂści truskawki, lucerny, Âłopianu, podbiaÂłu, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.
UÂżywki
Wskazane: woda gazowana
UnikaĂŚ: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierĂłw destylowanych, napojĂłw gazowanych.
Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartoÂści tÂłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do saÂłatek.
UnikaĂŚ: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaÂśnych, marynat sÂłotkich, przypraw smakowych.
Szczegó³y u Ÿród³a: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoj¹ grup¹ krwi"
........Jednak¿e, aby wyeliminowaÌ niepo¿¹dane efekty spo¿ywania niew³aœciwego po¿ywienia ludzie z grup¹ krwi "O" powinni zabezpieczaÌ swoje zdrowie u¿ywaj¹c odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzaju, pierwszy na œwiecie produkt VITAL O, to znakomita pomoc dla osób z t¹ grup¹ krwi.
wg. dr P. D' Adamo "
http://www.faceci.com.pl/dieta.html