Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:19:49

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Odp: Wzniesienie - przeskok, ewolucja czy rewolucja?  (Przeczytany 1334 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« : Sierpieñ 14, 2012, 00:38:58 »

Oj Artqu wiadomo, ze czepisz siê tego PEWNEGO ZAKRESU dla siebie odpowiedniego, ale to tylko Ciebie obliguje, a nie jest tak, ¿e ka¿dy musi ten "pewien zakres znaczeniowy" stosowaæ tak samo, jak Ty.
Nie East, poniewa¿ aby jakakolwiek rozmowa mia³ sens nale¿y u¿ywaæ s³ów zgodnie z ogólnie przyjêtych ich znaczeniem, a nie nagle stosuj±c jaki¶ swój wymy¶lony "kod". O nic wiêcej mi nie chodzi i niczego wiêcej nie oczekujê. Ponadto to w³a¶nie Ty - jak widzê - nadajesz nagle s³owom jakies nowe znaczenia i zarzucasz mi, ¿e... u¿ywam ich dotychczasowych.
W³a¶nie w ten sposób Twoja logika przegrywa Du¿y u¶miech
Trzymasz siê dogmatów kolego Chichot Trzymasz sie wprogramowanych znaczeñ s³ów Chichot A tak na prawdê te programy s± iluzj±. Nie istnieje to, co wpierasz, ¿e jest s³uszne. Ot tak, po prostu ha ha ha .

Rozwa¿ zdanie "Zaszczytem jest umrzeæ za Ojczyznê". Czy tu chodzi o nagrodê ? Dla kogo, skoro ten kto¶ umiera ?
Ale¿ to banalnie proste. Nagroda dla umieraj±cego, bo najwiêkszym darem/po¶wiêceniem jaki mo¿na komukolwiek ofiarowaæ, szczytem altruizmu jest oddanie za kogo¶ tego co ma siê na tym ¶wiecie najcenniejszego - ¿ycia
. Sorry ale to co piszesz to te¿ jest narzucony program. Umieraj±cy otrzymuje nagrodê, któr± nie mo¿e siê cieszyæ -¶wietne, doprawdy. Nie mo¿esz daæ tego, co do Ciebie nie nale¿y, Arteq . ¯ycie do Ciebie nie nale¿y, bo Ty jeste¶ iluzj±. ¯ycie jest , zawsze by³o i zawsze bêdzie. 
Nagrod± w takim przypadku jest wed³ug mnie - ¿ycie wieczne ogl±daj±c Boga,

¯ycie jest wieczne i jest wszystkim , co jest - nawet Bogiem. Ciebie nie ma w tym , wiêc nie mo¿esz odebraæ nagrody, bo Ciebie nie ma. Nagroda to iluzja , przyjacielu.

Udajesz, ¿e nie pamiêtasz wcze¶niejszych swoich wypowiedzi - o walce z egoizmem pod postaci± ego, etc?
Ca³y czas rozpoznanie iluzji ego siê tu dzieje, ale nie widzisz tego. Nie chcesz po prostu i to te¿ ok, bo nie czas na to teraz widaæ.

Niekoniecznie nagrod±. Mo¿e to byæ zaszczyt wykonania wyroku, jak u Samurajów Mrugniêcie Lub te¿ zaszczyt odebrania nauki, a ta z kolei nie musi byæ przyjemno¶ci± Chichot
East kombinujesz, kombinujesz i pogr±¿asz siê - czy (i tutaj mogê równie¿ odnie¶æ siê do wcze¶niejszych Twoich wypowiedzi) czy¿ pozyskiwanie wiedzy, do¶wiadczenia, poszerzanie horyzontów nie jest swoist± nagrod±?
Artku, nie. To nie jest nagroda, to jest proces . By³o wskazanie na ró¿ne rozumienie s³ów "zaszczyt" i " nagroda", ale znów nie poj±³e¶ . Zamiast tego polujesz na czarownice i widzisz jakie¶ pogr±¿anie siê easta. To nie pisze siê z mojego powodu, bo mnie nie ma Du¿y u¶miech Mo¿esz sobie do woli dworowaæ i wykazywaæ (w³a¶ciwie tylko sobie) s³uszno¶æ w³asnych pogl±dów, ale to nie ma ¿adnego znaczenia. St±d pisze siê to, co siê pisze dlatego, aby rozja¶niæ mrok.

Powtórzê raz jeszcze - bycie katem czy morderc± nie jest zaszczytem czy te¿ przejawem pozytywnego do¶wiadczenia. Gdybym przyj±³ tak± rolê by³by to mój upadek, pomimo okoliczno¶ci którymi móg³bym siê usprawiedliwiaæ i podpieraæ.
I s³usznie, bo tak my¶l± ludzie po prostu. Mo¿na z ³atwo¶ci± , jednym s³owem NIE zmieniæ karmê.
Zdaje siê, ¿e by³e¶ za kar± ¶mierci ....
Masz racjê, zdaje Ci siê...
A to sorry ...pomy³ka.

Kurcze, a tyle razy s³ysza³em na tym forum, ¿e Ziemia jest wyj±tkowym poligonem dla dusz, i mog± tutaj pojawiaæ siê dusze... wybrane, nie ka¿de, a tutaj napisa³e¶, ¿e mog± go¶ciæ dusze po³amane, maj±ce bardzo ma³e do¶wiadczenie.

Na poligonie pojawiaj± siê ró¿ni "¿o³nierze" - wybrani wg ró¿nych kryteriów Mrugniêcie A tak serio, to zosta³o napisane, aby nie personifikowaæ dusz bo nie ma takiej potrzeby. To tylko ludzi punkt widzenia i to w dodatku obarczony d³ugiem Mrugniêcie

T± kwestiê porusza³em ju¿, bez echa :]  - widzê sprzeczno¶æ pomiêdzy przekazywaniem "wiedzy" w my¶l której dusze d±¿± do doskonalenia, powracaj±c do jakiej¶ tam niewcielonej cz±stki maj± ogl±d na ca³o¶æ do¶wiadczeñ, wybieraj± ¶wiadomie plan przedurodzeniowy... i co, wybieraj± rolê katów, morderców, oszustów gwa³cicieli?
O i tutaj mo¿na by dalej personifikowaæ, ¿e dusze s± te¿ rózne i ¿e mo¿e  im podpowiadaæ sam szatan itd, itp (wg Twojej nomenklatury ) ale po co w to brn±æ w ogóle. We wcze¶niejszym po¶cie nie by³o s³owa o niewcielonych cz±stkach, a nawet pad³o wskazanie na t± sam± niekonsekwencjê, któr± Ty dostrzegasz. Aczkolwiek jest próba zrozumienia z "reinkarnacyjnego" punktu widzenia, to nie klei siê . Nie ma JA (nie tylko Ciebie, ale  i mnie oraz ich), a to przerywa cykl inkarnacji ,bo co mia³oby siê inkarnowaæ ?

Ale ale - wszak Ty twierdzisz, ¿e... to rozwój i wznoszenie siê, doskonalenie. East, wiele rzeczy na tym forum czyta³em, ale te brednie plasuj± siê w ¶cis³ej czo³ówce pot³uczonych.
Wszystkie do¶wiadczenia ¿yciowe, które siê dziej± s± dla wzniesienia i doskonalenia siê, nawet grzechy, Arteq (a moze przede wszystkim one) . Jak g³êbiej w to wnikniesz, to nie bêdziesz zgrywa³  ju¿ obra¿onego dziecka. Na razie interpretujesz tre¶ci poprzez filtr ,który uzyska³e¶ w toku ¿ycia. Niech i tak bêdzie bo widaæ, ¿e tego potrzebujesz do przebudzenia.

Natomiast co do "mnie" to ... mnie nie ma Du¿y u¶miech To w³a¶nie JA próbuje zwaliæ odpowiedzialno¶æ za decyzje na plan przedurodzeniowy lub te¿ reinkarnacjê.
Na nikogo nic nie zwalam, po prostu my¶lê i widzê, ¿e zamieszczone deklaracje, "wiedza" przecz± samym sobie. I jak czytam te Twoje teorie to wydaje mi siê, ¿e zacz±³e¶ znikaæ... od góry.
Nie by³o pisania do Ciebie w tym akapicie akurat Mrugniêcie
No, ale skoro ju¿ wzi±³e¶ to do siebie ...

yyy... czyli gdy Twoje cia³o zemrze to zostanie po Tobie - na dowolnym planie, p³aszczy¼nie wy³±cznie kupka... popio³u?
Po "mnie" nic nie zostanie bo JA nie istnieje Du¿y u¶miech
Po ciele zostanie kupka popio³u.
¯ycie za¶ nie zniknie i bêdzie dalej do¶wiadczane przez ¦wiadomo¶æ. Nie bêdzie w tym tylko mnie.

Nazywam rzeczy po imieniu - upad³em, nie da³em rady, zawiod³em. I nie usprawiedliwiam tego zachowania jakim¶ zaszczytnym zdobywaniem do¶wiadczenia czy te¿ - aby poznaæ muszê do¶wiadczyæ, nawet najgorszych uczynków, nie budujê dupochronów bo wtedy cofam siê a nie rozwijam
. NIE . Buduj±c poczucie winy siê cofasz i ono to jest swoistym dupochronem.
A to dlatego, ¿e wci±¿ , mimo upadków, ca³y czas utrzymujesz z³udzenie kontroli nad tym procesem twierdz±c, ¿e to TY upad³e¶. To jest bzdura.
Ciebie nie ma, nie ma komu upa¶æ. Nazywasz rzeczy po imnieniu ? Dobra, to dotrzyj do tych rzeczy. Co siê sta³o ? - pojawi³o siê uczucie zawodu, zranienia, upadku. Samo rozpoznanie tego, i¿ to nie dotyczy Ciebie, ale po prostu odczuæ i efektów wywo³anych tym, co siê zadzia³o , uwalnia ¿ycie od Ciebie i od fa³szywego poczucia winy ,d³ugu, grzechu. W nowym ¶wietle s± to tylko informacje pomocne we wzrastaniu, a nie co¶, nad czym masz p³akaæ i siê u¿alaæ. Do¶wiadczanie jest zaszczytem. Tylko nie ma komu tego interpretowaæ Mrugniêcie

Warunkiem koniecznym do rozpoczêcia doskonalenia siê jest zdanie sobie sprawy ze s³abo¶ci jakie mamy i ¿mudna praca - kiedy¶ by³o takie s³owo - samowychowanie.
To jest taplanie siê w 3g w³a¶nie Mrugniêcie Dreptanie w kó³ko . Nie masz s³abo¶ci. One s± efektem czego¶ co siê dzieje . S± tylko odczytem stanu rzeczywisto¶ci. Nie mo¿esz MIEÆ rzeczywisto¶ci ani s³abo¶ci, ani prawdy, ani racji. One siê bez Ciebie dziej±. Rozpoznanie przyczyn i skutków pozwala na nie wchodzenie ponownie w raz do¶wiadczone pola.

Rozwój polega równie¿ na tym aby wyci±gaæ wnioski, uczyæ siê na b³êdach innych oraz rozwijaæ w sobie uczucia - a nie do¶wiadczaæ wszystkiego jak leci  i imiê tego dopuszczaæ/czyniæ pod³o¶ci.
A po co stawiaæ tamy gdzie ich nie potrzeba ? ¯ycie p³ynie - to akwen otwarty i wolny dla ¿eglugi. Uczucia ,kiedy ich nie blokowaæ i nie modelowaæ, te¿ przep³ywaj± swobodnie i harmonicznie.
W naturalnym stanie cz³owiek nie krzywdzi i nie czyni z³a, bo intuicja, której nie blokuje, nie pozwala na to.
Uwra¿liwienie na odbiór intuicji to jedyna praca do wykonania.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: