Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 16:13:04

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pragnê pomóc ludziom,tym którzy chc± mnie wys³uchaæ i zrozumieæ.  (Przeczytany 56346 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
sfinks
Go¶æ
« : Sierpieñ 15, 2012, 21:44:14 »

wszyscy jeste¶my Chrystusami ,jak to g³osi pewien tytu³ ,znanego polskiego filmu .Kto¶ mo¿e powiedzieæ ,¿e to nie wa¿ne ,¿e bzdura,¿e nie mo¿na braæ powa¿nie i dos³ownie wszystkiego co siê na ¶wiecie pojawi .my¶lê inaczej ,ale nie chcia³abym aby kto¶ odebra³ to jako zarozumialstwo ,butê lub wym±drzanie siê .Wiemy wszyscy ,¿e Bóg nie tworzy bytów bez przyczyny i nie ma w ¶wiecie nic przypadkowego .Zbêdne elementy  w jego konstrukcji s± do niczego niepotrzebne ,tak jak ka¿dy twórca i projektant nie pos³uguje siê nie potrzebnym materia³em ,tak samo Bóg. Uwa¿nie przygl±dnijmy siê ¶wiatu i miejmy szeroko otwarte oczy .W ¶wiecie zawarte s± informacje dla nas ,informacje  bardzo wa¿ne dla naszego rozwoju i zbawienia.Nie chodzi jednak o jaki¶ strumieñ informacji przekazywany przez skonstruowane do tego odbiorniki lub zrozumia³y tylko dla wybitnych umys³ów .Tak nie jest ,informacje zawieraj± siê we wszystkim co istnieje ,istnia³o lub uka¿e siê w przysz³o¶ci .Mog± to byæ : rzeczy materialne zarówno materii  martwej jak i o¿ywionej ,w ka¿dym zdarzeniu ,katastrofie naturalnej lub spowodowanej przez b³±d cz³owieka .Ka¿da ró¿norodno¶æ  na ¶wiecie niesie nam jaki¶ przekaz ,dlatego nie wolno ¶miaæ siê z inno¶ci lub odmienno¶ci ,poniewa¿ osoby te s± ¿ywymi przeka¼nikami jaki¶ obrazów lub elementów  pewnej ,,uk³adanki,, Wiele osób ponosi ofiarê, gdy ma graæ rolê niechcianych przez spo³eczeñstwo ,,elementów,, Tak naprawdê wszyscy ludzie s± równi i nie mo¿na ich os±dzaæ ,tak jak aktorów nikt nie potêpia ¿e graj± rolê czarnych charakterów. K³opot z lud¼mi jest tylko w tym ,¿e bywaj± uparci jak nie przymierzaj±c ,,os³y,,nie chc± siêgaæ po wiedzê ,która od³ogiem le¿y na wyci±gniêcie rêki .Przytoczê tutaj fragment piosenki polskiej,,ksiêgi pe³ne m±dro¶ci pokry³ kurz...,, mo¿e nie dok³adnie to zacytowa³am ,ale ka¿dy mo¿e pos³uchaæ tego utworu ,zdaje siê ,¿e ¶piewa j± Maryla Rodowicz. Kilkadziesi±t lat temu kiedy by³am zupe³nym laikiem i dopiero zaczê³am interesowaæ siê sprawami duchowymi ,kiedy mia³am  do¶æ siermiê¿nej materii i do¶wiadczeñ z ni± zwi±zanych ,przeczyta³am pewn± my¶l Paskala ,a mianowicie ,¿e wszystko co jest na ¶wiecie ,jest obrazem ,nie wyja¶nia³ on jednak o jakie obrazy chodzi i wypowied¼ jego by³a dla mnie do¶æ enigmatyczna ,jednak zapad³a mi g³êboko w pamiêæ .Rozmy¶la³am o tym przez d³ugie lata i kombinowa³am co mog³oby to znaczyæ? Rzecz jasna ¿e nie my¶la³am o tym ciêgle ale przychodzi³o mi to czêsto na my¶l .Teraz ju¿ wiem co to jest ,a zabawa ludzi w ,,¿ywe obrazy ,,jest tylko symboliczna jak wszystko inne w ¶wiecie . Wracaj±c do pocz±tku mojej wypowiedzi ,czy¿ ka¿dy z nas nie  niesie na swoich ramionach jakiego¶  krzy¿a  ? Na pewno  ka¿dy ,nawet najbogatsi ludzie czy ludzie na wysokich stanowiskach maj± swoje ciê¿ary  do niesienia . ¯ycie nikomu nie przepu¶ci ,pieni±dz nic nie za³atwi ,materia jest taka ,¿e jak z jednej strony za³atasz to z drugiej siê rwie. Chrystus jest wyzwaniem dla ka¿dego, aby siê zbli¿y³ do jego postaci ,czyli upodobni³ siê do niego .Innego wyj¶cia nie ma ,bez oczyszczenia siê ze zbêdnych do niczego nie potrzebnych my¶li ,pragnieñ ,d±¿eñ ,s³ów  oraz d±¿eñ za wszelk± cenê do zdobywania dóbr je¿eli wi±¿e siê to za szkod± dla innych ludzi lub stworzeñ .Poczytajmy ewangelie ,nie obawiajmy siê ¿e nas zaszufladkuj± do ciemnoty ,bigotów  i dewotów ,w tych pismach jest nauka przekazana dla nas ,jest ona podana w obrazach ,przypowie¶ciach i wielu m±drych wypowiedziach .Co nam mówi± ewangelie o Jezusie Chrystusie? ¯e by³ ubogi ,ale czy musia³ byæ  ubogi? przeczytajmy dok³adnie.  Gdy po¶ci³ na pustyni ,szatan podsuwa³ mu ró¿ne mo¿liwo¶ci i propozycje.On jednak wszystkie odrzuci³ ,nawet chleba nie chcia³ chocia¿ by³ g³odny(czego?) stwierdzi³ ¿e s³owo Bo¿e jest dla niego pokarmem .Postawmy siê na jego miejscu,przyk³adowo za³ó¿my ,ze miasto jest pustyni± ,cz³owiek w nim ¿yj±cy jest wêdrowcem i zmierza do jakiego¶ celu ( jak ka¿dy z nas) jest on samotnikiem ,nie ma przyjació³ jest ubogi ,nic nie znaczy - czy kto¶ bêdzie pragn±³ aby by³ on jego przyjacielem? Nikt! Bêdzie ¿y³ samotnie i marzy³ aby znale¼æ takie miejsce gdzie go nakarmi± i napoj± ( chodzi o mi³o¶æ) czyli o oazie ,ale wêdrówka jego bêdzie ciê¿ka ,pe³na mira¿y i zwodniczej fatamorgany.Kiedy bêdzie my¶la³,ze to w³asnie ten napotkany cz³owiek lub ¶rodowisko da mu szczê¶cie i oka¿e siê w nied³ugim czasie ,¿e to pomy³ka doznaje rozczarowania ( mira¿ ,fatamorgana) Do tego na pustyni ¿yj± same gro¼ne i drapie¿ne zwierzêta ,które symbolizuj± nas samych ,obawia siê on ich ¿e mog± mu uczyniæ krzywdê w tym przypadku : obmow± ,pogard± ,oszukañstwem ,kradzie¿±  ,wykorzystywaniem  a ogólnie brakiem serca.Dalej niech ka¿dy sam rozwa¿y co mog± znaczyæ inne pustynne zjawiska ,poniewa¿ wszystko jest symbolem(obrazem)
Mo¿e jeszcze jako przyk³ad inny obraz ,Jezus siedzi przy studni i chce mu siê bardzo piæ,dlaczego sam sobie nie we¼mie? tylko czeka aby kto¶ mu da³ tej wody ? Jednak nikt nie chcia³ mu daæ siê napiæ,tylko przechodz±ca tamtêdy samarytanka zlitowa³a siê nad nim .Wiadomo ,ze samarytanie byli wtedy w tamtych czasach kim¶ gorszym ,od ¿ydów i innych bogobojnych oraz religijnych ludzi .Samarytanka jednak da³a mu siê napiæ  czyli da³a mu : dobre s³owo ,zrozumienie ,wspó³czucie  czyli zwyk³± ludzk± mi³o¶æ( nie myliæ z mi³o¶ci± cielesn±) .Jestem przekonana ¿e gdyby ludzie zaczêli siê wg³êbiaæ w te teksty i zastanawiaæ siê nad tym  porównuj±c  to wszystko do w³asnego ¿ycia  ,do swoich pragnieñ ,potrzeb ,niezrozumienia przez innych odnale¼liby klucz do tego co trzeba robiæ  i jak postêpowaæ aby staæ siê cz³owiekiem na obraz Chrystusa,czyli takim jakim chce go widzieæ Bóg. ,,Prawda jest prosta jak drut ,tylko droga do niej jest d³uga i krêta,, znacie to powiedzenie? Na pewno ka¿dy zna? dlatego nie szukajmy rozwi±zañ w konstrukcjach my¶lowych ,które s± niezrozumia³e dla prostego cz³owieka .Prawda ma byæ zrozumia³a dla ka¿dego bez wyj±tku ,dla cz³owieka oczytanego i wykszta³conego a tak¿e  dla analfabety i ma³ego dziecka.
Chcia³am dodaæ ,¿e Chrystus przyjdzie na pewno ,jako obiecany od tysiêcy lat Mesjasz ,który bêdzie g³ównym  zbawc± ¶wiata,lecz postarajmy siê aby spotka³ jak najwiêcej ludzi o podobnej jemu naturze.Dlatego oczyszczenie siê ze wszystkiego co zbêdne ,co zamula nam umys³ , jest jak najbardziej na miejscu .Nale¿y pilnie ws³uchiwaæ  siê w s³owo ,czego tak naprawdê od nas oczekuj± ?,,Nie samym chlebem cz³owiek ¿yje ale s³owem które pochodzi od Boga,, s± to s³owa Jezusa i w tej wypowiedzi zawarte jest wszystko co powinien cz³owiek czyniæ w ¿yciu.
moim d±¿eniem jest pomoc ludziom ,je¿eli kto¶ chce to proszê skorzystaæ z owoców mojej ponad 30 letniej pracy . Podjê³am siê tego zadania gdy by³am w wielkiej potrzebie i ¿ycie moje by³o zagro¿one .Nikt mi jednak nie pomóg³ poniewa¿ nie móg³ tego zrobiæ .Teraz dobrze to rozumiem ,chocia¿ nie zawsze tak by³o.Prze¿y³am wiele ¿alu ,goryczy czasami nawet z³o¶ci i gniewu a nawet nienawi¶ci .Mia³am ¿al do ludzi ,¿e znalaz³am siê w sytuacji bez wyj¶cia a nikt mi nawet pomocnej d³oni nie poda³ .Z tego powodu zaczê³am sama poszukiwaæ rozwi±zañ dla moich trudnych ¿yciowych spraw ,czu³am ze jest wyj¶cie i z uporem go szuka³am.Dzisiaj jestem zdrowym cz³owiekiem i mam siê dobrze ,jak widaæ na moim awatarze,¿ycie moje zmieni³o siê i mimo ,ze nie posiadam nic szczególnego jako swoj± w³asno¶æ ,pieniêdzy mam te¿ niewiele  to wiedzie mi siê dobrze co wszyscy widz± na co dzieñ . Je¿eli kto¶ doczyta³ do koñca moj± wypowied¼ i zainteresowa³a go ona, odbiorê to jako osobisty mój sukces.
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 15, 2012, 22:06:18 »

Jak na moje oko przynajmniej, to powinna¶, ale chyba pomóc sobie.....
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 15, 2012, 22:09:59 »

Jak na moje oko przynajmniej, to powinna¶, ale chyba pomóc sobie.....

Ju¿ sobie pomog³am jak widaæ na za³±czonym awatarze.
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 15, 2012, 22:16:10 »

Odniosê siê do pierwszej czê¶ci twego d³ugiego startu.
Nie ma zbêdnych elementów w konstrukcjach Boga! Nic nie jest przypadkiem, a takie domniemanie wyklucza doskona³o¶æ Boga. To tylko nasze postrzeganie.
tak, wszystko, co postrzegamy jest informacj± - energi±.
Piszesz, ¿eby nie os±dzaæ ludzi, a nastêpnie etykietujesz ich uparto¶ci±, to tez os±d.
Ka¿dy cz³owiek ma indywidualn± drogê rozwoju i jeste¶my na absolutnie ró¿nych etapach.
Co do ewangelii, chyba jest jaki¶ w±tek, i specjalnie nie bêdê siê wypowiada³, a nagrabiê sobie u niektórych stwierdzaj±c, ¿e jest bardzo zniekszta³cona - dowodów nie przedstawiam.
Obrazy, nauka obrazowo¶ci to HUNA. Trudno to nazwaæ filozofi±, ale jest proste jasne i zrozumia³e, a tak¿e pozwala zrozumieæ inne zapisy, choæby nieliczne we wspomnianej ewangelii.
W/g mnie Chrystus nie jest i nie mo¿e byæ zbawc± ¶wiata, mo¿e tylko byæ drogowskazem. To zaprzecza³oby prawa kosmiczne, choæby zasadê wolnej woli.
Uwalniaæ, tak bardzo du¿o trzeba, ale najtrudniej jest uwalniaæ przyzwyczajenia, z innymi zasz³o¶ciami na ogó³ idzie nam lepiej. Krótko nie mo¿na osi±gn±æ zrównowa¿enia bez uwolnienia kompletnie przesz³o¶ci. Bardzo pomaga przyjecie pozycji "obserwatora".
To tyle "na gor±co".

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 15, 2012, 22:23:54 »

Odniosê siê do pierwszej czê¶ci twego d³ugiego startu.
Nie ma zbêdnych elementów w konstrukcjach Boga! Nic nie jest przypadkiem, a takie domniemanie wyklucza doskona³o¶æ Boga. To tylko nasze postrzeganie.
tak, wszystko, co postrzegamy jest informacj± - energi±.
Piszesz, ¿eby nie os±dzaæ ludzi, a nastêpnie etykietujesz ich uparto¶ci±, to tez os±d.
Ka¿dy cz³owiek ma indywidualn± drogê rozwoju i jeste¶my na absolutnie ró¿nych etapach.
Co do ewangelii, chyba jest jaki¶ w±tek, i specjalnie nie bêdê siê wypowiada³, a nagrabiê sobie u niektórych stwierdzaj±c, ¿e jest bardzo zniekszta³cona - dowodów nie przedstawiam.
Obrazy, nauka obrazowo¶ci to HUNA. Trudno to nazwaæ filozofi±, ale jest proste jasne i zrozumia³e, a tak¿e pozwala zrozumieæ inne zapisy, choæby nieliczne we wspomnianej ewangelii.
W/g mnie Chrystus nie jest i nie mo¿e byæ zbawc± ¶wiata, mo¿e tylko byæ drogowskazem. To zaprzecza³oby prawa kosmiczne, choæby zasadê wolnej woli.
Uwalniaæ, tak bardzo du¿o trzeba, ale najtrudniej jest uwalniaæ przyzwyczajenia, z innymi zasz³o¶ciami na ogó³ idzie nam lepiej. Krótko nie mo¿na osi±gn±æ zrównowa¿enia bez uwolnienia kompletnie przesz³o¶ci. Bardzo pomaga przyjecie pozycji "obserwatora".
To tyle "na gor±co".

Masz swoj± filozofiê i to siê chwali .Ka¿dy my¶l±cy cz³owiek dojdzie wreszcie do takiego rezultatu który mu bêdzie odpowiada³ .Chodzi o to aby wiedzy nie zaciemniaæ niezrozumia³ymi dla ogó³u konstrukcjami my¶lowymi, ale mówiæ prosto ,wyra¼nie i zrozumiale dla ka¿dej bez wyj±tku osoby.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 15, 2012, 22:40:33 »

@Sfinks
Jestem przekonana ¿e gdyby ludzie zaczêli siê wg³êbiaæ w te teksty i zastanawiaæ siê nad tym  porównuj±c  to wszystko do w³asnego ¿ycia  ,do swoich pragnieñ ,potrzeb ,niezrozumienia przez innych odnale¼liby klucz do tego co trzeba robiæ  i jak postêpowaæ aby staæ siê cz³owiekiem na obraz Chrystusa,czyli takim jakim chce go widzieæ Bóg
To jest tylko jedna ze ¶cie¿ek poznania ,które dzieje sie teraz (nie wdaj±c sie w dyskusje nt osobowego Boga).
Na pocz±tek pytanie - czy wiesz ju¿ kim jeste¶ ?
Czy znalaz³a¶ recepty na ca³e swoje ¿ycie w Biblii ?

W temacie w±tku zawar³a¶ pro¶bê o pomoc w zrozumieniu CIEBIE . To niby mia³oby pomóc innym. Ale to ¶lepa uliczka. Mo¿na siê staraæ baaardzo, a jednak ¿adne JA nie wejdzie w skórê drugiego JA.

Bêdzie ¿y³ samotnie i marzy³ aby znale¼æ takie miejsce gdzie go nakarmi± i napoj± ( chodzi o mi³o¶æ) czyli o oazie ,ale wêdrówka jego bêdzie ciê¿ka ,pe³na mira¿y i zwodniczej fatamorgany.Kiedy bêdzie my¶la³,ze to w³asnie ten napotkany cz³owiek lub ¶rodowisko da mu szczê¶cie i oka¿e siê w nied³ugim czasie ,¿e to pomy³ka doznaje rozczarowania
Du¿o w tym co piszesz ukrytej pretensji do ¶wiata i ludzi. Trzymasz siê swojej historii ,a ona jedynie jest histori±, która pokazuje prawdê na talerzu. Tê mianowcie, ¿e Ty i Twoje oczekiwania wobec ¶wiata nic nie znacz±, a przynosz± jedynie rozczarowania  i to nie dlatego, ¿e one s± z³e, a dlatego, ¿e jeste¶ TY, która projektuje oczekiwania.

Zafiksowa³a¶ siê na Chrystusa zupe³nie pomijaj±c pytania podstawowe - czy jeste¶ ? kim jeste¶ ?
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 15, 2012, 22:47:10 »

Ju¿ sobie pomog³am jak widaæ na za³±czonym awatarze.

Nic na za³±czonym awatarze nie widaæ ? Widaæ biochemie o potocznej nazwie -cz³owiek.
Pozatem nie wierzê w to co widzê, bo wiem, ¿e to co widzê, to tylko tak widzê, czyli widzê nieprawdê.
Jak rzek³ Antoine de Saint Exupery- to co najwa¿niejsze jest NIEwidoczne dla oka.

« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 15, 2012, 22:50:45 wys³ane przez Astre » Zapisane
Robin
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 15, 2012, 22:57:38 »

Hejka Sfinks  U¶miech  a jak niby  masz mi pomóc w wys³uchiwaniu ciebie ? Powinna¶ zmieniæ tytu³ w±tku np " ludzie wys³uchajcie mnie i zrozumcie "

Z tego co napisa³a¶ wynika ¿e to ty potrzebujesz pomocy i rozmowy ,ale nie wiem czy tu na forum kto¶ ci pomo¿e.Widaæ ¿e piszesz szczerze i tak trzymaj.

sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 16, 2012, 08:00:17 »

Kto siê nie chce sam myæ( porz±dkowanie w swojej g³owie ,poprzez zdobywanie wiedzy) ten bêdzie musia³ znie¶æ hañbê i wstyd ,,publicznego szorowania,,( ogieñ pal±cy) kto ma rozum ten zrozumie ( m±drej g³owie do¶æ po s³owie).
Jest to obraz chrztu,którego wykonawc± bêdzie sam Jezus ( chrzest ogniem) wszystkie winy i b³êdy maj± byæ spalone na wieczno¶æ .Nie znaczy to ,¿e bêdzie ktokolwiek ludzi pali³ ,to nie inkwizycja . Ludzie ze wstydu sami siê spal± i odwróc± na zawsze od wszystkich swoich przyziemnych g³upot ,zabobonów oraz zaple¶nia³ych i robaczywych my¶li . Bêdzie to obiecywany nam od dawna ,,Dzieñ  S±du,,.Jezus swoj± m±dro¶ci± zniweczy wszystkie durne dzie³a ludzkie,uka¿e nam ka¿dy b³±d i pokrêtne my¶lenie  wykazuj±c nam w sposób przystêpny i zrozumia³y  dla wszystkich -co narobili¶my jeden drugiemu ,swoim egoizmem ,zarozumia³o¶ci± ,brakiem wspó³czucia ,brakiem serca oraz rozumu .
Jezus unaoczni nam ,ze nie jeste¶my mi³ymi i przyjemnymi w obyciu owieczkami ,tylko wilkami ,które maj± ,,³apy dla niepoznaki umoczone w m±ce,, dla stwarzania pozorów ,ze nimby byli oni dobrymi pracownikami w ,,m³ynie pañskim,,. Unaoczni nam ,ze nosimy maski ludzkie z pod których czasami ukazuj± siê k³y i pazury,wtedy sami zrozumiemy nasze b³êdy ( polecam przeczytaæ reporta¿e Wañkowicza) Chrystus wie wszystko co ludzie robi± swoim braciom ,zw³aszcza tym ,,mniejszym,, i bardziej pokornym .Wie poniewa¿ sam poniós³ ofiarê ¿ycia miêdzy nami ,jako spokojny skromny cz³owiek o prawym charakterze i dobrym sercu. Przyj±³ na siebie wszystkie nasze winy -czyli do¶wiadczy³ na w³asnej skórze ,tego co potrafi± bli¼ni zrobiæ spokojnemu cz³owiekowi ,zw³aszcza tacy którzy s± hardzi ,zarozumiali i wydaje im siê ,¿e ,,pozjadali wszystkie rozumy,, Spokojny cz³owiek ,nie broni siê poniewa¿ nie ma w sobie nic ze zwierzêcia ,nie posiada ducha walki ,wyszarpywania sobie k³ami i pazurami dóbr i innych nienale¿nych zdobyczy .Przyjmuje taki cz³owiek plucie w twarz , rany serca zadawane przez bezmy¶lnych , odebranie mu wszystkiego co tylko mo¿na ( targi o szatê) .Samo przebywanie w ¶rodowisku ludzi niegodziwych, dla prawego cz³owieka jest przykre i doprowadza go do wielu cierpieñ ( napojenie octem). Ocet ,,siedmiu z³odziei jest bardzo nie smaczny dla natury delikatnej ,mo¿na powiedzieæ ,,boskiej,, Jak my na ziemi siê zachowujemy? Czy ka¿dy z rêk± na sercu mo¿e powiedzieæ ,¿e nikogo nie ok³ama³ ,¿e nie zagarn±³ podstêpem cudzego mienia , ¿e nie odepchn±³ drugiego cz³owieka z³ym i przykrym s³owem ,¿e nie traktowa³ nikogo pogardliwie ,¿e nie obsmarowywa³ innym,, ty³ka,, czasami nie sprawiedliwie, poniewa¿  s±dzi³ kogo¶ po pozorach? Czy nie wyk³óca³ siê o byle b³ahostkê ,czy na si³ê nie chcia³ udowadniaæ swoich racji ,chocia¿ by³y one krzywdz±ce dla  bli¼nich ? To wszystko do¶wiadczy³ Jezus na ziemi ,¿yj±c w¶ród nas . Czy w ko¶ciele  nie ¶piewa siê od wieków ,,..nie ma³o cierpia³ nie ma³o ,bo¶my  byli winni sami  ,a ,,s³owo,, cia³em siê sta³o i mieszka³o miedzy nami,,Kto jest odwiecznym ,,s³owem,,?Ka¿ to  kto jest trochê obyty w ¶wiecie  wie ,¿e ,,S³owo,,  to miano Chrystusa .W ko¶ciele ksi±dz grzmi na ka¿dej mszy ,,maj± oczy a nie widz± ,maj± uszy a nie s³ysz±,, To te¿ powinno daæ do my¶lenia ,o co w³a¶ciwie chodzi z t± ¶lepot± i g³uchot±? Czy ktokolwiek siê nad tym zastanawia³ ?Ne ! poniewa¿ ka¿dy my¶li ,¿e dotyczy to innych ,a nie nas.Cz³owiek który zastanawia siê nad swoim ¿yciem ,nad swoim postêpowaniem ,zadaje sobie wiele pytañ i poszukuje na nie odpowiedzi  .Poszukiwanie to mo¿e wi±zaæ siê z bólem ,¿alem a nawet nienawi¶ci± i gniewem ,dopóki cz³owiek nie dojdzie do koñca ¶cie¿ki poznania musi prze¿ywaæ  ró¿ne w±tpliwo¶ci ,niepewno¶æ ,z³o¶æ ,rozczarowanie dopiero jak uzyska pe³ny wgl±d w sens istnienia i zrozumie wszystko ,mo¿e odetchn±æ z ulg± ( ciemny labirynt ¿ycia) Czasami wiedzê trzeba zdobywaæ ca³e ¿ycie i jest to do¶wiadczenie powolnego zrzucania ,,³usek z oczu,, jest to bolesne poniewa¿ zaczynamy sobie u¶wiadamiaæ ,¿e nie jest tak jak my¶leli¶my  o sobie ,¿e nie tak my¶l± i mówi± o nas  inni jak s±dzili¶my  do tej pory,¿e czyny nasze, nie s± prawe, ani m±dre w wielu przypadkach.Có¿ dopiero mo¿e prze¿ywaæ  cz³owiek gdy siê dowie o tym wszystkim nagle ,hurtem w jednej minucie ? Czy kto¶ mo¿e sobie wyobraziæ ból ,nagle otwartych  oczu niewidomego cz³owieka? Na pewno  chcia³by taki kto¶ aby ,,góry na niego upad³y i przykry³y go ,, przed wzrokiem innych ludzi a nawet ca³ym ¶wiatem ,jest to cytat z pisma ¶wiêtego i nic tu nie wymy¶lam.Poczytajcie przekazy Melchiora Wañkowicza ,on w³a¶nie  znalaz³ siê  w takiej sytuacji .¯y³ na ¶wiecie ,wszyscy mu ,,kadzili ,, chwalili ,my¶la³ mo¿e, ¿e jest godny najwy¿szej chwa³y ,¿e jego inteligencja i zas³ugi  dadz± mu przepustkê do ,,lepszego ¶wiata ,, ¿e sam Bóg go pochwali .Jaka jest prawda ? Pisze on sam ,dlaczego to pisze? poniewa¿ chce pomóc innym ludziom aby nie powielali jego b³êdów .Jak sam o sobie pisze ,wstydzi siê swojej ,,szaro¶ci ,, ¿e brakuje mu ¶wiat³a  ,¶wietlanej postaci ,¿e inni s± jeszcze  w gorszym stanie ,poniewa¿ maj± szaty ciemne ( brudne?)Na s±dzie ostatecznym dokona siê prawid³owe ,,pranie szat,,Je¿eli cz³owiek sam z w³asnej i nie przymuszonej woli, nie chce dokonywaæ codziennych ablucji ,o¶wiecaæ siê prawd± i s³owem bo¿ym ,w którym jest zawarte absolutnie wszystko co jest potrzebne ,aby¶my chodzili w ¶wiat³o¶ci ,zostanie ,,wyszorowany jak najwiêkszy brudas ,obro¶niêty zastarza³ymi i zaple¶nia³ymi przes±dami ,my¶lami nienawistnymi ,postêpowaniem egoistycznym ,niesprawiedliwo¶ci±  i z³ym czynem wobec swoich braci ,zw³aszcza tych którzy siê broniæ nie umiej± lub nie mog± ze wzglêdu na sw± nisk± pozycjê lub ma³± stopê ¿yciow± ( przytyk do wszelkich drapie¿nych rekinów finansjery i biznesu)wszystko to k³adzie siê przykrym cieniem na honorze cz³owieka,nie dale mu spokoju.Nawet Ci którzy byli naszymi przyjació³mi, bêd± nas omijaæ niepewnie, a jeden  drugiemu w oczy nie bêdzie mia³ ¶mia³o¶ci spojrzeæ( Wañkowicz)Kto¶ ,kto s±dzi³ o sobie ¿e jest na szczycie rozwoju ,poniewa¿ wybi³ siê wysoko ponad innych ,bêdzie musia³ prze¿yæ bolesny upadek.Kto jest najwy¿ej ,tego upadek bêdzie najbardziej bola³. Wszyscy ludzie braæmi s± i nie ma  wy¿szych sfer lub gminu. Koniec z takimi podzia³ami ,wszyscy musz± równaæ do szeregu .Dlatego bêdzie bola³o tych co s± wysoko i tych co s± bardzo nisko .Ci co wybujali ponad innych( przero¶niête  ego) czeka bolesne przycinanie, a tych którzy s± opó¼nieni  we wszystkim ,bolesne wyci±ganie za uszy do góry.Win± ich jest tchórzostwo ,robienie pod siebie ze strach gdy trzeba nadstawiæ pier¶ i pokazaæ swoj± twarz ,w obronie takich warto¶ci jak : prawda honor ,sprawiedliwo¶æ w³asna i spo³eczna.Ws³awiaj± siê tacy ludzie strzelaniem zza wêg³a ,dekowaniem siê oraz dezercj± z pola walki .Lubi± jak inni nadstawiaj± za nich g³owê ,milcz± gdy trzeba stan±æ w obronie innych : kole¿anek ,kolegów ,s±siadów ,rodziny itp.Wszyscy musz± znie¶æ prawdê o sobie ,która bêdzie im rzucona w twarz ,ja nie jestem ¿adnym wyj±tkiem ,te¿  mam obawy co do w³asnego postêpowania i bycia ,,prawdziwym cz³owiekiem,,.Nie piszê tego aby kogokolwiek potêpiæ ,ale po to aby uzmys³owiæ mu co nas czeka? Kto jest ostrze¿ony i spodziewa siê z³a, tym samym os³abia jego si³ê, poniewa¿ jest na to  przygotowany.Tylko Ci którzy nie chc± przyj±æ tego ostrze¿enia do wiadomo¶ci ,lub puszczaj± to mimo uszu ,bêd± bardzo zaskoczeni tym co ich spotka ,wtedy si³a bólu mo¿e byæ nawet 100 razy wiêksza.

Pokuszê  siê tutaj o analizê s±du ostatecznego, czym on siê ró¿ni od s±dów ziemskich? Wiadomo ,¿e s±dy na ziemi reprezentuje Temida ,ma ona zawi±zane oczy ,co to mo¿e oznaczaæ? Dlaczego w³a¶nie ona jest symbolem s±du? Poniewa¿ na ziemi ten wygrywa kto ma uk³ady ,pieni±dze i wiele ,,papug,, które zrobi± dla niego wszystko .Zw³aszcza  gdy wyczuj± dobrego ,,nadzianego klienta ,nagn± wtedy prawa tak aby klient nie poniós³ kary lub zosta³ os±dzony w jaki¶ nie zbyt bolesny sposób .Tylko szary obywatel,za którym nikt nie stoi ,ani nie ma pieniêdzy którymi móg³by siê wywin±æ od kary ,przegrywa sprawê nawet wtedy gdyby ukrad³ s±siadowi kurê ,czy co¶ w tym rodzaju .Natomiast z³odziej  w bia³ych rêkawiczkach ,jest na co dzieñ szanowany,chodzi na wolno¶ci i cieszy siê ¿yciem ,wprost przeciwnie do tamtych biedaków ,którzy musz± gniæ za wiêziennymi murami .Dlaczego tak jest? Poniewa¿ Temida ma oczy zamkniête i nic nie rozró¿nia ,kto jej przedstawi bardziej wiarygodne alibi czy dowody( mog± nawet byæ spreparowane czy kupione ) ona przyjmuje to za prawdê ,gdy¿ wydaje jej siê to bardzo wiarygodne .
Natomiast s±d ostateczny, kieruje siê ca³kiem innymi kryteriami ,,spisane bêd± wszystkie rozmowy i czyny,, czy¿ nie tak jest napisane  w pismach pochodz±cych od Boga?.Znaczy to ¿e bêdziemy postawieni przed faktami dokonanymi  ,przez nas samych .Nast±pi konfrontacja ,kto co mówi³ i na kogo  ,kto mia³ jakie zamys³y i zamiary wobec drugiego cz³owieka ,a nawet zostan± ujawnione wszelkie podstêpy ,zdrady ,kombinacje o których my¶limy ,¿e nikt nie wie i siê nie dowie .Tutaj sprawiedliwo¶ci opaska z oczu spadnie ,bêdzie mia³a czysty niczym nie zm±cony wzrok i wyda os±d bez wzglêdu na osobê i jej znaczenie . W takim przypadku stwierdzenie ,ze nie ma zbrodni doskona³ej ,¿e ¿aden skok stulecia nie odejdzie w zapomnienie ,bo nie by³o dowodów i ¶wiadków ,jest jak najbardziej prawdziwe.Rado¶æ nasza ,¿e uda³y nam siê jakie¶ kombinacje ,mo¿e trwaæ tylko do czasu.wyp³yniêcie prawdy na wierzch ,jak oliwy( oliwa sprawiedliwa) bêdzie przyczyn± wielkiego wstydu dla nas samych ,nas którzy mienili¶my siê  dobrymi przyjació³mi ,kolegami ,rodzin± a poza plecami robili¶my komu¶ ,,kreci± robotê ,, Bêdzie wiadomo wszystko i nic siê nie ukryje za czystymi firankami i szczelnie zamkniêtymi oknami. Podam drobny taki przyk³ad dla unaocznienia sprawy : jak siê bêd± mieli ludzie wykorzystuj±cy seksualnie dzieci ,nawet w³asne rodzone córki ? Albo Ci którzy je¼dzili na wszelkiego rodzaju,, sekswycieczki,, bêd±cy w oczach bli¼nich porz±dnymi ojcami i mê¿ami,którzy za ¶mieszne pieni±dze wabili ma³e dziewczynki albo nawet ch³opców aby zakosztowaæ rozkoszy seksualnych? Którzy ¿erowali na nêdzy i biedzie ludzi zamieszkuj±cych ma³o rozwiniête kraje ,gdzie jeden dolar jest przepustk± do,, raju,, albo tacy którzy handluj± lud¼mi i zmuszaj± ich do pracy za nêdzne wynagrodzenie, lub sprzedaj± kobiety do burdelów rozsianych po ca³ym ¶wiecie ,wbrew ich woli ? Ci którzy za¿ywaj±  tam wyuzdanego seksu i my¶l± ¿e jak daj± parê groszy kobiecie ,to mog± z ni± robiæ wszystko w³±cznie z nieludzkim upokarzaniem ? To tylko taki ma³y przyk³ad z morza grzechów ludzko¶ci ,na pewno na ka¿dego znajdzie siê jaki¶  hak .Ja sama o sobie nie mogê powiedzieæ ,¿e jestem idealna ,poniewa¿ pamiêæ ludzka jest zwodnicza i nie chce pamiêtaæ b³êdów, zw³aszcza swoich.Na pewno nie jestem wyj±tkiem w¶ród ludzi i znajdzie siê wiele przykrych spraw, których wola³abym nie pamiêtaæ .
Kto ¿yje na ziemi musi siê wysmarowaæ i ubrudziæ ,poniewa¿ jest to ¶rodowisko wyj±tkowo brudne i za¶miecone . Jeste¶my dzieæmi Boga ,jak ka¿de dziecko brudzimy siê i nam to wcale nie przeszkadza ,dopiero wraz z wzrastaniem zaczynamy dostrzegaæ ,¿e  nam ju¿ to czy tamto nie wypada . Kto nie dostrze¿e w³asnego brudu ,poniewa¿  uwa¿a siê za ,,czystego i umytego ,,a drugim pogardza ,¿e flejtuch ,,syfiarz,, i brudas ,krêci sobie bat na w³asn± g³owê .Jak ju¿ napisa³am ,¿e wszystko jest ,,obrazem,, czyli ludzie zewnêtrznie nieczy¶ci, mog± byæ dani nam ,jako obraz wewnêtrzny nas samych. Mo¿e siê okazaæ ,ze biedny ,nêdzny ¿ebrak ,mimo pozorów mo¿e byæ czy¶ciejszy od nas .Oczy¶ciæ  swoje szaty ,znaczy w porê zobaczyæ te plamy i brudy i nieczysto¶ci które s± niezbyt widoczne dla oka ziemskiego ,przeanalizowaæ je i znale¼æ sposób ich usuniêcia . Dobrym sposobem jest zrozumienie w³asnych b³êdów ,uzyskanie ¶wiadomo¶ci o w³asnej niedoskona³o¶ci ,czyli zlokalizowanie tego co nie potrzebne ,co nas brudzi i niszczy nasze dobre imiê . Wtedy mo¿na to wszystko z ³atwo¶ci± odsun±æ od siebie ,podejmuj±c decyzjê ,¿e nie bêdê ju¿ tak postêpowaæ, bo to niegodne cz³owieka . Jest to tak zwane zawrócenie z manowców ,czyli ze z³ych dróg ¿yciowych, na które zaprowadzi³y na mira¿e i b³êdne decyzje nas samych.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 16, 2012, 10:48:50 wys³ane przez sfinks » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 16, 2012, 09:42:00 »

@Sfinks
Kto siê nie chce sam myæ
Powinno raczej byæ  - " kto siê nie chce sam zmyæ" Mrugniêcie

Ludzie ze wstydu sami siê spal± i odwróc± na zawsze od wszystkich swoich przyziemnych g³upot ,zabobonów oraz zaple¶nia³ych i robaczywych my¶li . Bêdzie to obiecywany nam od dawna ,,Dzieñ  S±du,,.Jezus swoj± m±dro¶ci± zniweczy wszystkie durne dzie³a ludzkie,uka¿e nam ka¿dy b³±d i pokrêtne my¶lenie  wykazuj±c nam w sposób przystêpny i zrozumia³y  dla wszystkich -co narobili¶my jeden drugiemu ,swoim egoizmem ,zarozumia³o¶ci± ,brakiem wspó³czucia ,brakiem serca oraz rozumu
Droga Sfinks, owszem, to czym wydaje Ci siê, ¿e jeste¶ spali siê .A poniewa¿ siê spali -ulotni - to nie bêdzie ju¿ odbieraæ "g³upot ,zabobonów oraz zaple¶nia³ych i robaczywych my¶li" . Ale to nie Jezus ma to zrobiæ. To samo musi siê "spaliæ" poprzez obserwacjê i rozpoznanie tego jak jest ,co jest i utrzymywanie odpowiedzi na pytanie "czy jeste¶?".

Cz³owiek który zastanawia siê nad swoim ¿yciem ,nad swoim postêpowaniem ,zadaje sobie wiele pytañ i poszukuje na nie odpowiedzi  .poszukiwanie to mo¿e wi±zaæ siê z bólem ,¿alem a nawet nienawi¶ci± i gniewem ,dopóki cz³owiek nie dojdzie do koñca ¶cie¿ki poznania musi prze¿ywaæ  ró¿ne w±tpliwo¶ci ,niepewno¶æ ,z³o¶æ ,rozczarowanie dopiero jak uzyska pe³ny wgl±d w sens istnienia i zrozumie wszystko mo¿e odetchn±æ z ulg±
Tak, to dobrze, ze cz³owiek poszukuje, ¿e zadaje pytania i to nawet bardzo niewygodne pytania. Dobrze, kiedy uczciwie odnajduje odpowied¼, jakakolwiek by nie by³a.
Czy znalaz³a¶ sens istnienia ? Czy ju¿ dosz³a¶ co celu ?
Jezus tu nic za Ciebie nie zrobi. Nie da Ci gotowych recept na ¿ycie. To, czego siê naczyta³a¶ to jedynie wskazówki na drogê, któr± przechodzisz osobi¶cie w trakcie ¿ycia. Na tej drodze pierwsze pytanie jakie siê powinno pojawiæ brzmi "czy jestem?" - reszta ju¿ siê pouk³ada.

kto s±dzi³ o sobie ¿e jest na szczycie rozwoju ,poniewa¿ wybi³ siê wysoko ponad innych ,bêdzie musia³ prze¿yæ bolesny upadek.Kto jest najwy¿ej ,tego upadek bêdzie najbardziej bola³...Ci co wybujali ponad innych( przero¶niête  ego) czeka bolesne przycinanie
Tak to zwykle bywa. Ego konstruuje sobie jaki¶ ¶wiat opieraj±c siê na dogmatach. Nauczyciele duchowi nie twierdzili, ¿e jest tak, jak mówi± i koniec. Wiêkszo¶æ wskazuje tylko i prosi, aby samemu do¶wiadczyæ w nic nie wierzyæ, tylko sprawdzaæ. I takie upadki faktycznie siê dziej±. Cz³owiek wdrapuje siê na szczyt , a tam - jak w znanej piosence zespo³u Kombi - nie ma nic, tylko g³uchy ¶miech pokoleñ Mrugniêcie No i "przycinanie" samo siê dzieje. Samo ¿ycie jest Chrystusem Chichot
Kto jest ostrze¿ony i spodziewa siê (..) jest na to  przygotowany.Tylko Ci którzy nie chc± przyj±æ tego ostrze¿enia do wiadomo¶ci ,lub puszczaj± to mimo uszu ,bêd± bardzo zaskoczeni tym co ich spotka ,wtedy si³a bólu mo¿e byæ nawet 100 razy wiêksza.
I jest .
Nie chodzi o to ,aby unikn±æ bólu (odpowiedzialno¶ci), ale o to, aby zrozumieæ KOGO boli i kim jest ten, który cierpi. Czy jest ?
Im wiêksze ego i silniejsza to¿samo¶æ, tym wiêkszy ból - bo to ból w³a¶nie wskazuje.

Ból to nie kara boska, lecz tak samo jak w organizmie ból wskazuje na problem do uleczenia.  W tym sensie jest czym¶ dobrym.
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 16, 2012, 10:10:52 »

Sfinksie, to nie jest moja filozofia, jestem daleki od filozofii, to po prostu spostrze¿enia nie¶cis³o¶ci, które zaprezentowa³a¶. Ju¿ sam tytu³ w±tku, jak koledzy zauwa¿yli jest przewrotny, wys³uchujemy tego, komu chcieliby¶my pomóc, a nie odwrotnie. Z drugiej strony nie mo¿na pomóc / pomagaæ komu¶, kto nas o to nie poprosi³ - to jest naruszenie jego wolnej woli.
Mo¿na i trzeba dostarczyæ informacjê, je¿eli uwa¿amy, ¿e mo¿e byæ dla kogo¶ przydatna. O tym zdecyduje sam zainteresowany. I tylko tyle.
To co prezentujesz w ostatnim po¶cie to ju¿ typowa indoktrynacja i parê innych elementów.
Nie bêdê siê szczegó³owo do tego odnosi³, ale zapytam: Czy jeste¶ w 100% pewna, ¿e masz pe³ny obraz tego, co oceniasz / os±dzasz?
Oczywi¶cie ka¿dy jest odpowiedzialny za siebie zgodnie z prawem przyci±gania / karmy. Czy bêdzie za co¶ karany? Moim zdaniem NIE. East powiedzia³by tutaj, ¿e nie ma komu karaæ.
W takim razie czy nastêpne lekcje bêd± d³u¿sze lub bolesne? Zgodnie z tym prawem tak, i pomijam w tym momencie zasady oceny i rozró¿niania na dobre / z³e, które obowi±zuj± w tym wymiarze.
Tyle w skrócie.
I jeszcze ma³a uwaga techniczna: Je¶li chcesz swoim czytelnikom trochê u³atwiæ czytanie to mo¿e stosuj akapity, oddzielaj jedno zagadnienie od drugiego np. pustym wierszem.
My¶lê, ¿e bêd± ci za to wdziêczni, ja na pewno.

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 16, 2012, 10:33:50 »

Droga Sfinksie

Czy Ty masz jakies przekazy z innych wymiarów ? Nie wiem czy inni ,ale ja to tak odebra³am.Trochê chaotycznie piszesz.Wygl±da mi to na pismo automatyczne,hm...mo¿e kto¶ ci podszeptuje ?Mo¿e jest inaczej  ,to s±  tylko moje przemyslenia. Nie obra¼ siê bo nie chcê ciê uraziæ ale  i ja te¿ siê przychylam do prosby blueray21

I jeszcze ma³a uwaga techniczna: Je¶li chcesz swoim czytelnikom trochê u³atwiæ czytanie to mo¿e stosuj akapity, oddzielaj jedno zagadnienie od drugiego np. pustym wierszem.
My¶lê, ¿e bêd± ci za to wdziêczni, ja na pewno.
Wszystkiego dobrego ci ¿ycze z ca³ego serca U¶miech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 16, 2012, 11:00:33 »

sfinks
Na s±dzie ostatecznym dokona siê prawid³owe ,,pranie szat

Czyli z gory wszystko zaprogramowane przez pewna grupe spryciarzy.
I faktycznie algorytm jak wirus wije sie poprzez wymiar 3D ziejac ogniem zemsty, bo coz to nie innego, jak chec zadoscuczynienia i wykazania swojej wyzszosci nad maluckim.

Ja zas proponuje (juz wielokrotnie o tym pisalam), glebokie spojrzenie we wlasne sumienie. Gdyz tylko ono moze byc sedzia i sadem najwyzszej instancji, jego oszukac sie nie da.
Milosc Stworcy jest ogromna, a nie rzadza publicznego biczowania na pregierzu.

sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 16, 2012, 11:16:41 »

Poprawiê swój styl pisania ,dopisa³am nowy w±tek do mojej poprzedniej wypowiedzi po przez ,,edycjê,,  mo¿e to bardziej co¶ wyja¶ni ?

Nie wiem sk±d siê wziê³a nagle moja wiedza ,trwa to ju¿ od d³u¿szego czasu ,ale wypowiada³am siê na innym forum i stronach.

Zaznaczam jednak ,¿e wiem co piszê i jest to zgodne z moimi odczuciami sprawiedliwo¶ci ,wolno¶ci i mi³o¶ci .Piszê wed³ug w³asnego wyobra¿enia i postêpowania i nic na si³ê nie próbujê tu wcisn±æ .Poszukiwa³am rozwi±zañ dla swoich trudnych losowych przypadków ,a osi±gnê³am w³a¶nie taki efekt .Byæ mo¿e ,¿e kto¶ mn± kieruje widz±c moje ogromne zaanga¿owanie w te sprawy ,w ka¿dym razie nie mam zwidów, ani ¿adne g³osy s³yszalne nic mi nie podpowiadaj± .To p³ynie ze mnie ,samo ,bez mojego wysi³ku .

Po prostu jestem tak na³adowana wiedz± i energi± ,¿e ¿adne tematy nie sprawiaj± mi trudno¶ci . Trudno¶ci mogê mieæ tylko w sprawach  technicznych ,czy wy¿szej wiedzy dotycz±cej  np.matematyki ,mechaniki  i tym podobnie . Natomiast mnie chodzi o to aby ,,cz³owiek cz³owiekiem by³ ,,,aby nie rani³ bez potrzeby nikogo ,nie wykorzystywa³ ,aby na ¶wiecie by³o mi³o i przyjemnie .
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 16, 2012, 11:46:02 »

Przeczytalam edycje. I zauwazam, ze mocno utozsamiasz sie z tym ostatecznym sadowaniem, ze niby kazdy otrzyma to na co zasluzyl.
W istocie nalezaloby zmienic na takie rozumowanie "kazdy otrzyma to co sobie wymarzyl i wywizualizowal".
Potega naszych wewnetrznych mocy (pragnien) jest ogromna. Ogromna jest rowniez sila strachu. Latwiej o porzadek "w kartonie", gdy sie pogrozi i postarszy, chocby ogniami piekielnymi. Bo bol jest uczuciem niemilym.
Uwazam, ze tu wlasnie tkwi ogromne wypaczenie mysli pierwotnej Stworczej.
Pozostaje przy swoim, niech kazdy sam siebie oceni, przeanalizuje, doceni, uwolni od strachu, zacheci do cwiczen i wysilku, pokonan lenia, a rowniez wybaczy sobie swe bledy, a wtedy zadne ostateczne sady nikomu potrzebne juz nie beda.
Pokochac siebie, takim jakim sie jest, zaakceptowac niedoskonalosci i starac sie wciaz udoskonalac.

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 16, 2012, 12:00:27 »

na granicach wiêzienia tej rzeczywisto¶ci jej twórcy umie¶cili- strach/lêk,-
najlepszego stra¿nika jakiego mo¿na stworzyæ poniewa¿ on jest w nas/¶rodku,-
niemal¿e doskona³y program nadzorca, aby nigdy nie opu¶ciæ wiêzienia- a¿ do teraz...U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 16, 2012, 12:01:29 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 16, 2012, 12:29:52 »

Tym razem trudno co¶ dodaæ do tego, co Lady przywo³a³a.
U¿ywaj±c tylko naszej trzeciowymiarowej logiki to kary i s±dy wypaczy³yby Boga / ¬ród³o / Absolut.
Je¶li duch zst±pi³ w trzeci wymiar materii i odebrano mu ¶wiadomo¶æ, to jedyn± metod± powrotu do ¶wiadomo¶ci jest metoda prób i b³êdów.  Karanie za naukê by³oby wypaczeniem procesu nauki. Oczywi¶cie najszybciej uczymy siê na w³asnych b³êdach, pozytywne rezultaty lekcji zauwa¿amy znacznie trudniej, a b³êdy pamiêtamy i staramy siê ich nie pope³niaæ ponownie, choæby dlatego , ¿e to boli. Tak ból jest naszym kompasem, jak to gdzie¶ by³o.
Dwie podstawowe zasady : wybór i akceptacja tego co jest, powoduj± omijanie niepotrzebnych stresów, a po ich stosowaniu ¶wiat jawi nam siê zupe³nie inaczej.
Poza tym wa¿ne jest nasze skupienie na pozytywnych stronach sytuacji, jaka by nie by³a. Energia pod±¿a za uwag±. I tyle.

east
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 16, 2012, 12:51:52 »

Poprawiê swój styl pisania ,dopisa³am nowy w±tek do mojej poprzedniej wypowiedzi po przez ,,edycjê,,  mo¿e to bardziej co¶ wyja¶ni ?
to jeszcze w kwestii technicznej , jakby¶ by³a mi³a, to kiedy edytujesz zaznaczaj (wpis EDYCJA )od którego miejsca dodajesz tre¶æ lub zmieniasz. Bo oczopl±su mo¿na dostaæ Mrugniêcie

Nie wiem sk±d siê wziê³a nagle moja wiedza ,trwa to ju¿ od d³u¿szego czasu ,ale wypowiada³am siê na innym forum i stronach.
Widaæ , ¿e wiele tre¶ci przep³ywa przez Ciebie, ale to jest taki mix , ze hej Du¿y u¶miech Jeste¶ na pocz±tku rozpoznania. W sumie Jezus te¿ dobrze wskazywa³ ,ale kluczem nie s± konkretne przypowie¶ci ile to, co dotyczy CIebie .
Piszê wed³ug w³asnego wyobra¿enia i postêpowania i nic na si³ê nie próbujê tu wcisn±æ
No w³a¶nie, ach te wyobra¿enia Mrugniêcie

.Poszukiwa³am rozwi±zañ dla swoich trudnych losowych przypadków ,a osi±gnê³am w³a¶nie taki efekt .Byæ mo¿e ,¿e kto¶ mn± kieruje widz±c moje ogromne zaanga¿owanie w te sprawy ,w ka¿dym razie nie mam zwidów, ani ¿adne g³osy s³yszalne nic mi nie podpowiadaj± .To p³ynie ze mnie ,samo ,bez mojego wysi³ku .
Bo przemiana dzieje siê bezwysi³kowo Chichot .Ty nic nie mo¿esz uczyniæ aby to zrobiæ, no, mo¿esz jedynie daæ sygna³, ¿e poszukujesz Mrugniêcie Reszta siê sama z siebie pojawi. O to w³a¶nie chodzi ! W sumie jeste¶ idealnym przyk³adem na to, co siê pisze przez easta Du¿y u¶miech Nikt Tob± nie kieruje. To samo ¿ycie siê wdziera niczym tsunami do istoty ludzkiej.
Po prostu jestem tak na³adowana wiedz± i energi± ,¿e ¿adne tematy nie sprawiaj± mi trudno¶ci
Widaæ bariery oddzielaj±ce cz³owieka od Istnienia s± ju¿ s³absze .

sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 16, 2012, 12:55:33 »

Stra¿nicy naszego uwik³ania w ten ,,nieciekawy ¶wiat ,,dotychczas triumfowali ,gdy¿ wiêzi³o nas tutaj ego . Czym wiêcej ego tym mniej Boga i odwrotnie ,czym wiêcej Boga ( natura oczyszczona)  tym mniej ego .

Trudno siê wyswobodziæ z pod w³adzy ego ,gdy jest rozdmuchane ego ,mi³o¶æ do bli¼niego  jest zagro¿ona .

Nikogo nie os±dzam ,tylko mówiê jak jest naprawdê ,je¿eli kto¶ nie widzi tych wszystkich brudnych postêpków i afer w ¶wiecie ,to có¿ o nim mo¿na powiedzieæ? Kto nie widzi spraw oczywistych? Czy nie s³usznie jest napisane w pismach natchnionych przez Boga ,¿e ,,maja oczy i nie widz± ,,oraz ,,uszy .......,, i tak dalej ?

Czy unaocznianie prawd oczywistych ,mo¿na porównywaæ do potêpiania ,lub pragnienia unicestwiania czyich¶ ulubionych  i po¿±danych  przez niego spraw .?

To przecie¿ widaæ go³ym okiem ,¿e ¶wiat pachnie zgnilizn± .Pokazuj± nam to codziennie w telewizji ,pisz± obszerne artyku³y ,ksi±¿ki na ten temat i wiele informacji podawanych w przeró¿ny  sposób . Tworzy siê o tym filmy ,sztuki teatralne ,kabarety  a ludzie ci±gle z uporem  twierdz± ,¿e  ¶wiat jest piêkny ,¿e ¿ycie jest piêkne i po¿±dane ,kto to mówi ? Chyba tylko Ci ,którym siê dobrze wiedzie ?

Dlaczego nikt nie chce s³uchaæ ,,do³ów ,, czyli ludzi pokrzywdzonych ? Dlaczego nie dopuszcza  siê do g³osu dziewczêta ,których rodzice z bezradno¶ci biedy a czasami z wyrachowania sprzedaj± do domów publicznych? Widzia³am w ¿yciu tylko taki jeden film ,gdzie dziewczyna z wybitym okiem ,przez rozjuszonego klienta ,p³acz±c opowiada³a ze wstydem swoj± historiê . P³aka³am razem z ni± i w tej chwili p³akaæ mi siê chce na samo wspomnienie jej okaleczenia .

Takich spraw biedy i poni¿enia ludzkiego jest tyle co ca³e ,,morze cierpienia,, Nikt jednak nie chce s³uchaæ tych ludzi ,którzy czasami z bezradno¶ci i braku pomocy pope³niaj± samobójstwo .Nikt im nawet nie wspó³czuje tylko dok³ada jeszcze swoje trzy grosze ,¿e to chyba jest psychiczny, lub prze¿y³ zawód mi³osny i w ogóle godny jest pogardy a ju¿ na pewno nie wspó³czucia.

Podadz± mo¿e gdzie¶ jak±¶ informacjê ,jako,, zajawkê,, i sprawa przyklepana lub przykryta jak,,gówno koronkow± serwetk±,,

Co kogo obchodzi ,¿e kto¶ zamarz³ gdy chwyci³ mróz ,lub jest na dnie poniewa¿ pije ,albo nie ma domu ? Czy kto¶ siê zastanawia kto jest temu winien ? Oczywi¶cie wed³ug ogó³u ,to wina samego poszkodowanego ,ale czy zawsze jest to zgodne z prawd± ?

Jezus biblijny mia³ tylko jedne sanda³ ki jedn± szatê, ale i o to siê pobili ludzie bezwzglêdni i bez serca . Czy kto¶ z mo¿nych  chcia³ byæ jego przyjacielem ? Nikt! Potêpiali  go ,¿e ,,pijak i ¿ar³ok ,, a wtedy gdy móg³ odzyskaæ wolno¶æ ,gdy¿ by³o podane pod g³osowanie ,kogo uwolniæ ? Jezusa czy Barabasza ? Ludzie bez rozumni wybrali Barabasza -z³odzieja i barbarzyñcê  a cz³owieka prawego i sprawiedliwego , lekk± rêk± skazali na ¶mieræ ,chocia¿ wiadomo wszystkim ,¿e by³ niewinny.

Zauwa¿y³ to nawet ³otr ,który by³ skazany z Jezusem w tym samym czasie na krzy¿ .Powiedzia³ on swojemu ,,kole¿ce po fachu,, my s³uszn± ponosimy karê ale ten cz³owiek jest niewinny.

Tacy niesprawiedliwi s± ludzie i nic siê nie zmieni³o do dzisiejszych czasów ,nabrali¶my tylko trochê og³ady zewnêtrznej poniewa¿  ,  technika i  wysoko rozwiniêta technologia nam to umo¿liwi³

S³owa filozofów ,,nic nowego pod s³oñcem ,,i  ,,wszystko ju¿ by³o ,, powinny  nam dawaæ do my¶lenia .dlaczego ¶wiat jest zagro¿ony  apokalips±? My¶lê ,¿e unicestwieniem s± zawsze zagro¿one ,,nieudane dzie³a ,, kto chcia³by hodowaæ  jakie¶ nieudane koszmarki?

Proszê nie wmawiaæ, mi ¿e kogokolwiek potêpiam ,poniewa¿ ja nie jestem od tego  ,ani od karania .Przyjdzie w koñcu kto¶ ,kto bêdzie mia³ do tego prawo i zgodê od samego Boga . A moja pomoc w któr± siê zaanga¿owa³am, polega tylko na zwróceniu uwagi, na pewne aspekty ¿ycia i nie zamykanie oczu na to co siê dzieje naprawdê
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 16, 2012, 13:06:43 »

sama widzisz sfinks, i¿ nawet Jezus nie móg³ naprawiæ tego ¶wiata,-
ani Budda nie zdj±³ z nas cierpienia egzystencji, bo szanuj± do koñca woln± wolê ka¿dej "duszyczki",-
i tak jak pisze blu tu wszystko jest lekcj±, a do gruntownej zmiany potrzebna jest zmiana ¶wiadomo¶ci,-
czy te¿ jak kto sobie tam nazywa.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 16, 2012, 13:11:13 »

O zmianê ¶wiadomo¶ci w³asnie chodzi ,ja niewiele wiem na temat zmiany ¶wiadomo¶ci ,ale my¶lê ,¿e pora¿enie ludzi ich w³asnymi b³êdami i przewinami i doprowadzenie ich do pal±cego wstydu ,mo¿e odmieniæ ich na zawsze .
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 16, 2012, 13:26:48 »

sfinksie

To co widzisz dookola i opisujesz jako bulwersujace, to wlasnie obraz piekla, ktorym religie strasza maluckich (owieczki).
Bo tak to wlasnie wyglada, ten caly system i zaleznosc hierarchiczna.
To cykl przemian I Ging.
Kiedys tez myslalam, ze jestesmy wszyscy rowni, ale to nie jest prawda, jestesmy podzieleni.
Wyzej postawiony wykorzystuje nizszego, taka drabinka.

Ciekawie opisuje to Joanna Rajska w "Hiperfizyce" - choc spotkalam sie tu na forum z negatywna ocena jej wypowiedzi, no coz kazdy ma wybor.

http://hiperfizyka.pl/pl/hiperfizyka-artykuly/item/21-dlug-nulifikacyjny

edit:

doprowadzenie ich do pal±cego wstydu ,mo¿e odmieniæ ich na zawsze .

To sa metody sredniowieczne, a'la inkwizycja (oczywiscie, ze w uzyciu lobby do dzis, a jakze).
Sa inne sily, ktore to reguluja, kosmiczne. Najwyzsza instancja.

« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 16, 2012, 13:31:39 wys³ane przez Fair Lady » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 16, 2012, 14:26:25 »

Sfinksie powtórzê jeszcze raz: Pomagaæ mo¿na tym, którzy o to prosz±! Podci±ganie kogo¶ "za uszy" to ju¿ interwencja i karma, a efekt zwykle przeciwny do zamierzonego. Nic na si³ê. Tak mo¿na opisywaæ ¶wiat na czarno, ale od tego biedy nie ubêdzie, mo¿esz siê zap³akaæ, ale dziewczynie to oka nie przywróci. Straszenie te¿ ju¿ nie dzia³a, przynajmniej w wiêkszo¶ci przypadków.
Jedyn± drog± wychodzenia jest wcze¶niej przywo³ana przez Lady.
Zobacz, zwizualizuj t± przyk³adow± dziewczynê trochê pó¼niej ju¿ w innej sytuacji, szczê¶liw±, ona te¿ ma szanse, wy¶lij jej mi³o¶æ (choæ tu nie jestem pewien czy nie naruszysz jej woli, ale w my¶lach zapytaj j± czy mo¿esz, kiedy¶ odpowied¼ dostaniesz), twój ¿al i rozpacz tylko j± pogr±¿a, tak jak lito¶æ.
Skupiaj±c siê na negatywno¶ci generujesz tego wiêcej!
Bior±c pod uwagê twoje pogl±dy to "pomódl siê" i uwolnij temat, oddaj go hierarchii duchowej, w koñcu oni nam "doradzaj±" wiêc wiedz± co z tym zrobiæ i zawsze poszukuj i wyobra¿aj sobie pozytywne rozwi±zanie.

Lady, o pani Rajskiej wspomnia³em w zwi±zku z przeciekiem pewnych nagrañ, nie umniejszam jej pracy, choæ nie bardzo mi to "le¿y" w sporej czê¶ci.

east
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 16, 2012, 15:09:05 »

Polemika ze SFINKSEM
Stra¿nicy naszego uwik³ania w ten ,,nieciekawy ¶wiat ,,dotychczas triumfowali ,gdy¿ wiêzi³o nas tutaj ego . Czym wiêcej ego tym mniej Boga i odwrotnie ,czym wiêcej Boga ( natura oczyszczona)  tym mniej ego .
Tak ego to wiêzieniei i uwik³anie w sprawy tego ¶wiata, ale po co do tego mieszaæ Boga?

Trudno siê wyswobodziæ z pod w³adzy ego ,gdy jest rozdmuchane ego ,mi³o¶æ do bli¼niego  jest zagro¿ona .
Tak i to nie tylko do bli¼niego, ale ca³a mi³o¶æ jako taka pozostaje oddzielona/podzielona.  A ego to dopiero pocz±tek.
Nikogo nie os±dzam ,tylko mówiê jak jest naprawdê ,je¿eli kto¶ nie widzi tych wszystkich brudnych postêpków i afer w ¶wiecie ,to có¿ o nim mo¿na powiedzieæ?
Widaæ, ale czy kto¶ (ego) powinien siê tym epatowaæ, podniecaæ i wci±¿ wracaæ do tego i podkre¶laæ, pokazywaæ, nurzaæ siê w tym ?

Kto nie widzi spraw oczywistych?
Wszyscy widz± , ale to jak w tej bajce o ktosiu i nikim i ktokolwiek Mrugniêcie
 By³y sobie cztery osoby: Ka¿dy, Kto¶, Ktokolwiek i Nikt.
     Trzeba by³o wykonaæ bardzo wa¿n± pracê i Ka¿dy zosta³ o to poproszony.
     Ka¿dy by³ pewien, ¿e Kto¶ to zrobi. Ktokolwiek móg³ to zrobiæ, ale Nikt tego nie zrobi³.
     Kto¶ zez³o¶ci³ siê z tego powodu, poniewa¿ by³o to powinno¶ci± Ka¿dego.
     Ka¿dy my¶la³, ¿e Ktokolwiek móg³ to zrobiæ, ale ¿adnemu z nich nie przysz³o do g³owy, ¿e Nikt tego nie zrobi³.
     Skoñczy³o siê na tym, ¿e Ka¿dy obwinia³ Kogo¶ za to, ¿e Nikt nie zrobi³ tego, co móg³ zrobiæ Ktokolwiek.

Czy nie s³usznie jest napisane w pismach natchnionych przez Boga ,¿e ,,maja oczy i nie widz± ,,oraz ,,uszy .......,, i tak dalej ?
Do tego nie trzeba studiowaæ ksi±g..

To przecie¿ widaæ go³ym okiem ,¿e ¶wiat pachnie zgnilizn± .Pokazuj± nam to codziennie w telewizji ,pisz± obszerne artyku³y ,ksi±¿ki na ten temat i wiele informacji podawanych w przeró¿ny  sposób . Tworzy siê o tym filmy ,sztuki teatralne ,kabarety  a ludzie ci±gle z uporem  twierdz± ,¿e  ¶wiat jest piêkny ,¿e ¿ycie jest piêkne i po¿±dane ,kto to mówi ? Chyba tylko Ci ,którym siê dobrze wiedzie ? (..)  Co kogo obchodzi ,¿e kto¶ zamarz³ gdy chwyci³ mróz ,lub jest na dnie poniewa¿ pije ,albo nie ma domu ? Czy kto¶ siê zastanawia kto jest temu winien ?
To jest tak, ze wszystko zale¿y z jakiego punktu widzenia siê postrzega. Na pewnym etapie ludzie s± strasznie oburzeni i chcieliby wykrzyczeæ ten wewnêtrzny ból ca³emu ¶wiatu, ¿e tak dalej byæ nie mo¿e !! Ale to nic nie daje i dalej jest jak jest. Frustracja narasta i chwyta cz³ek za pióro, albo za klawiaturê Mrugniêcie i ³aduje tony bajtów na róznych forach rozpaczliwie krzycz±c
CHCÊ POMÓC TYLKO MNIE ZROZUMCIE !!!!
Kiedy ju¿ ten etap minie, zaczynasz siê zastanawiaæ co siê tak na prawdê dzieje i dlaczego siê tak dzieje.
Dlaczego nikt nie chce s³uchaæ ,,do³ów ,, czyli ludzi pokrzywdzonych ?  .
Dlatego, ¿e to ju¿ siê sta³o i s± to efekty - ju¿ nie wa¿ne z czyjej winy. Sta³o siê. Nale¿y zrozumieæ czym jest rzeczywisto¶æ i jak funkcjonuje. Tylko w ten sposób mo¿na pomóc. Nie dajesz ryb, dajesz wêdkê.

Potêpiali  go ,¿e ,,pijak i ¿ar³ok ,, a wtedy gdy móg³ odzyskaæ wolno¶æ ,gdy¿ by³o podane pod g³osowanie ,kogo uwolniæ ? Jezusa czy Barabasza ? Ludzie bez rozumni wybrali Barabasza -z³odzieja i barbarzyñcê  a cz³owieka prawego i sprawiedliwego , lekk± rêk± skazali na ¶mieræ ,chocia¿ wiadomo wszystkim ,¿e by³ niewinny.
Teraz mo¿esz rozpoznaæ KTO to zrobi³, ale wrzucasz wszystkich do jednego worka i potêpiasz i szukasz winnych. Wskazuj±c ich nawet nie pope³niasz specjalnie b³êdów. To ON, TAMTEN, TAMCI, JA. Tak, to w³a¶nie s± egotyczne programy, one dzia³aj± w ten sposób, ¿e je¶li pokazuje siê im prawdê to gotowi s± ukrzy¿owaæ pos³añca, który niesie dobr± nowinê, bo samej nowiny nie potrafi± zniszczyæ. ONI - to s± to¿samo¶ci. Obcy drapie¿cy w cia³ach ludzkich. Co nie znaczy, ¿e zniszczysz to niszcz±c cz³owieka. To ¿adne wyj¶cie, gdy¿ wtedy wzmacniasz "swojego" drapie¿cê. Ludzie nie s± ¼li - to tylko paso¿yty nimi rz±dz±. Rozpoznaj to.

Tacy niesprawiedliwi s± ludzie i nic siê nie zmieni³o do dzisiejszych czasów ,nabrali¶my tylko trochê og³ady zewnêtrznej poniewa¿  ,  technika i  wysoko rozwiniêta technologia nam to umo¿liwi³y
"Piêkne "- w majestacie grozy -  jest to, ¿e TY ich potêpiasz i gotowa by³aby¶ mo¿e nawet zabiæ oprawców "Jezusów" . Taki jest genialny plan Obcych ,z których jeden siedzi w³a¶nie teraz w Twojej g³owie i opluwa t± resztê.

My¶lê ,¿e unicestwieniem s± zawsze zagro¿one ,,nieudane dzie³a
W³a¶nie tak, jak piszesz. Unicestwienie to jedyne logiczne wyj¶cie . Zrobisz to "honorowo" sama, czy nie, ale i tak to nast±pi wraz ze Wzniesieniem. Dla ka¿dego JA to bêdzie apokalipsa. Dla Istnienia dzien wyzwolenia.

kto chcia³by hodowaæ  jakie¶ nieudane koszmarki?
O tym równie¿ jest to forum. Kto ? - obcy. Od tysiêcy lat hoduj± koszmarki w ludzkich g³owach, ale ostatnio zaniedbali co¶ hodowlê, poniewa¿ im siê roz³azi kontrola.

.Przyjdzie w koñcu kto¶ ,kto bêdzie mia³ do tego prawo i zgodê od samego Boga
O taaak , zobacz ilu KTOSIÓW siê pcha, tytu³uj±c siebie nawet Archanio³ami Micha³ami o czym tu na forum nawet mo¿esz poczytaæ oraz inne Przekazy. Oni JU¯ tu s± Mrugniêcie Wprost  od Niego - jak sami twierdz±. Tyle, ¿e co¶ niewiele mog±. Nie mog± nic, bo NIKT nie mo¿e zmieniæ tego ¶wiata, on sam siê zmienia poprzez Wzniesienie

A moja pomoc w któr± siê zaanga¿owa³am, polega tylko na zwróceniu uwagi, na pewne aspekty ¿ycia i nie zamykanie oczu na to co siê dzieje naprawdê
Im wiêcej konstruktywnych informacji -ale bez pustego narzekactwa - tym lepiej Chichot
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 16, 2012, 15:25:04 »

east
O tym równie¿ jest to forum. Kto ? - obcy. Od tysiêcy lat hoduj± koszmarki w ludzkich g³owach, ale ostatnio zaniedbali co¶ hodowlê, poniewa¿ im siê roz³azi kontrola.
Wlasnie o tym wpisalam posta na watku o Fali 2012, mysle, ze ta kontrola zostaje przejmowana poprzez inne sily.
Ale jak w kazdej transformacji, zapewne nie obejdzie sie bez ofiar. Bo wszyscy nie wzniosa sie niestety, albo i dobrze tak.
Strony: [1] 2 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: