arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #25 : Sierpień 16, 2012, 15:34:05 » |
|
Sfinksie powtórzê jeszcze raz: PomagaÌ mo¿na tym, którzy o to prosz¹! Jak zatem zapatrujesz siê na przymusowe leczenie np. narkomanów czy alkoholików? Co powiedzieÌ w takim razie o tych którzy dziêki temu przymusowemu leczeniu wyrwali siê z na³ogu i sami teraz dziêkuj¹ za pomoc której... nie chcieli, przed któr¹ siê mocno wzbraniali? Dziêkuj¹ teraz za szansê, za nowe ¿ycie, dziêkuj¹ i ich rodziny. Mo¿esz siê do tego odnieœÌ, szczególnie w œwietle swojej tezy?
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #26 : Sierpień 16, 2012, 15:39:56 » |
|
Jak zatem zapatrujesz siĂŞ na przymusowe leczenie np. narkomanĂłw czy alkoholikĂłw? Nie ma takiej opcji. Przymusowe leczenie. Tak wlasnie postepuja ci "wladcy" swiata, "przymuszaja"... a skutek odwrotny. W chorobach psychicznych pacjent sam musi zrozumiec i chciec zmiany, o ile nalog przejal kontrole nad zyciem i niszczy. To choroby ducha.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #27 : Sierpień 16, 2012, 15:46:01 » |
|
Z drugiej strony woÂłanie o pomoc to rĂłwnieÂż ostentacyjne branie narkotykĂłw . Narkoman widzi, Âże coÂś z nim nie tak i chce pomocy, ale nie ma odwagi ani siÂły to powiedzieĂŚ, bo pozbawiÂłby siĂŞ dostĂŞpu do narkotykĂłw i tego siĂŞ boi. Podobnie prĂłba samobĂłjcza jest woÂłaniem o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #28 : Sierpień 16, 2012, 15:54:19 » |
|
Przymusowe leczenie- to wÂłaÂśnie " Lot nad kukuÂłczym gniazdem"- no to powodzenia a potem przymusowe szczepionki, itp., itd. mniam Sytem przymusĂłw trzyma siĂŞ mocno
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 15:58:23 wysłane przez songo1970 »
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #29 : Sierpień 16, 2012, 17:02:54 » |
|
Songo, ca³kowicie zmieni³eœ przypadki mojego zapytania - wyraŸnie zaznaczy³em 2 przypadki, a Ty do³o¿y³eœ coœ od siebie i na tym opierasz zasadnoœÌ pytania. Bêdê zobowi¹zany gdy zechcesz odnieœÌ siê w³aœnie do nich.
Mam nadziejê, ¿e Sfinks ju¿ siê zd¹¿y³a przekonaÌ (mia³em j¹ "ostrzec", ale by³em ciekaw czy moje przewidywania sprawdz¹ siê w 100%), ¿e na tym forum powo³ywanie siê na ewangelicznego Jezusa nie jest mile widziane - gdy tylko luŸno o nim wspomnia³a i zasz³a siê powo³ywaÌ na s³owa Jezusa zawarte w Ewangelii jako mog¹ce pomóc w ¿yciu... zaraz oskar¿ono j¹ o chêÌ uprawiania przymuszonych, psychopatycznych zabiegów (patrz: drastyczne sceny z Lotu nad kuku³czym gniazdem...). Zabawne i znamienne jest to, ¿e praktycznie pe³na cisza i wszechobecne zrozumienie panuje dla naprawdê upierdliwych i wciskaj¹cych na ka¿dym kroku swoj¹ "wiedzê" nauczycieli z tego forum... :]
Kolejne wspaniaÂłe studium zachowaĂą "oÂświeconych" :]
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 17:03:49 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #30 : Sierpień 16, 2012, 17:08:04 » |
|
Artek- mieszasz dwie ró¿ne rzeczy które pojawi³y siê w tym w¹tku,- i oczywiœcie jak zwykle jesteœ ofiar¹ spisku "oœwieconych". Ja powy¿ej odnios³em siê wy³¹cznie do medycznego systemu przymusu- patrz "przymusowe szczepienia",- a ty w to "pakujesz" Jezusa. Po co??
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #31 : Sierpień 16, 2012, 17:10:31 » |
|
Ludzie zawsze podejrzewali ,ze ktoÂś coÂś ukrywa ,Âże manipuluje innymi ,Âże nie mĂłwi prawdy .PodejrzewajÂą jakieÂś organizacje iluminatĂłw , ÂżydĂłw ,masonĂłw .MĂłwiÂą ,Âże politycy kÂłamiÂą ,tv kÂłamie ,gazety kÂłamiÂą ,ale gdy chce siĂŞ im coÂś unaoczniĂŚ ,lub przestrzec dla ich wÂłasnego dobra ,podnoszÂą krzyk ,nie wierzÂą oskarÂżajÂą tÂą osobĂŞ o wszystko co im do gÂłowy przyjdzie .Czyli wcale nie chcÂą tej prawdy znaĂŚ .
Wiadomo od dawna ,¿e za prawdê w ,,mordê wal¹ ,, ten kto chce ¿yÌ prawd¹ i mówiÌ o niej ,musi byÌ na to przygotowany ,ze go potêpi¹ ,nie zrozumiej¹ a nawet oskar¿¹ Znam takie zachowania z ,¿ycia czy literatury ,¿e jak ktoœ czegoœ nie rozumie ,to potêpi lub wyœmieje.Ludzkoœci potrzebny jest ,,wstrz¹s aby zaczêli dostrzegaÌ to czego widzieÌ nie chc¹ . Koniec œwiata( obecnego) to nie taka sobie przyjemna historia ,nikt nas po g³owach nie bêdzie g³aska³ ani spe³nia³ naszych marzeù czy zachcianek .
To na pewno nie bêdzie ,,lunapark ,ani mi³e przedstawienie .To bardzo powa¿na sprawa .Mówiê to do ludzi aby zobaczyli co siê na prawdê na œwiecie dzieje .T³umaczenie ró¿nych nie przyjemnych historii i wszelkiego draùstwa ,to jak zamiatanie œmieci pod dywan ,niby ich nie widaÌ ale wiadomo ,ze s¹ .ZajrzeÌ pod przykrywki wielu spraw ,mo¿na siê po prostu przeraziÌ . Ka¿dy swoj¹ osobê stawia na pierwszym miejscu i nie obchodzi go ,ze ci¹gnie do siebie ko³drê ,odkrywaj¹c i obna¿aj¹c jakiegoœ s³abszego biedaka ,któremu z tego powodu jest zimno ,Ÿle ,nie czuje on siê dobrze ,podczas gdy nam niczego nie brakuje .Co nas to obchodzi ( mamy na to wiele argumentów ,które gêsto s¹ przytaczane w pw .wypowiedziach)Powiedzenie ,,co tam ty ,ale ja...,, mówi nam du¿o o lekcewa¿eniu innych .Aby nam by³o dobrze ,inni niech siê ,,bujaj¹,,Czasami ktoœ le¿y w prochu ziemi ,ciê¿ko przyt³oczony problemami ,nawet nie ma siê do kogo poskar¿yÌ ,czy poprosiÌ o pomoc .Gdyby chcia³ aby potraktowano go po ludzku ,mo¿e siê spodziewaÌ ,przykrych s³ów ,odzywek które go porani¹ a w ogóle lekcewa¿enia swojej osoby .Idzie wiec biedak do koœcio³a p³acze i prosi matkê bosk¹ o pomoc ,lub skar¿y siê do Boga aby ulitowa³ siê nad nim .
Stwarza sam sobie iluzjê ,ze jest przez kogoœ wys³uchany ,kochany i wreszcie ktoœ zaopiekuje siê nim.Czy to nie jest wstyd dla zadufanych w sobie spo³eczeùstw ,aby cz³owiek ¿yj¹cy wœród wielu ludzi zwraca³ siê o pomoc do obrazów, jakby na œwiecie nie by³o ¿ywego cz³owieka?Wielu chorych odbywa pielgrzymki do miejsc œwiêtych z proœbami o uzdrowienie,kupuj¹ jakieœ œwiêcone wody i mikstury które niby to mia³yby im pomóc . Prawda jest taka ¿e prawdziwa ludzka ¿yczliwoœÌ i dobre s³owo mog³yby tych biedaków wyleczyÌ z wielu dolegliwoœci .S³owo ma wielk¹ moc ,mo¿e zabiÌ cz³owieka ,a mo¿e te¿ i uzdrowiÌ ,przyk³ad z pisma œw.,,ja ci mówiê dzieweczko ,wstaù ,, czy¿ nie zosta³a dziewczynka uzdrowiona moc¹ s³owa chrystusowego? Ka¿dy mo¿e przyczyniÌ siê do czyjegoœ dobrego samopoczucia .S³owa piosenki ,,uwielbiam ca³y œwiat ,za dobre s³owo ,, powinny powiedzieÌ du¿o prawdy m¹drym g³owom. Przytoczê tu tak¿e fragment wiersza
,,...dziwiÂą siĂŞ doktory ,Tukan chodzi jakby nigdy nie byÂł chory ja mam ,ja mam przyjaciela...,,
ByĂŚ moÂże moje cytaty nie sÂą dokÂładnie napisane jak w utworach z ktĂłrych je zapamiĂŞtaÂłam ,chodzi mi jedynie o sens ,a nie o to ,co kiedy? kto? jak siĂŞ wyraziÂł .
Wiele osób jest nie zadowolonych ,ze zatytu³owa³am ten w¹tek ,,Chcê pomóc,,, Dlaczego taka krytyka czy ja chcê dla kogoœ coœ z³ego? Wrêcz przeciwnie chcê przygotowaÌ ludzi ,je¿eli zechc¹ oczywiœcie ,na to co ma siê wydarzyÌ,¿eby zd¹¿yli siê zorientowaÌ w sprawie i przygotowaÌ .Kto siê spodziewa ciosu potrafi w porê zrobiÌ unik. Na tym ma polegaÌ pomoc, na otworzeniu oczu na prawdê i budzeniu ze snu .Wszak ¿ycie jest snem ,wiele osób ju¿ to s³ysza³o a nawet powtarza bezwiednie ,tak naprawdê nie wiedz¹c o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #32 : Sierpień 16, 2012, 17:17:09 » |
|
Nie jestem niczyj¹ ofiar¹, a ju¿ szczególnie forumowych "oœwieconych" - to raz. Dwa - w ramach jednego postu chyba mogê odnieœÌ siê do ro¿nych w¹tków poruszanych w postach forumowiczów - tak tez zrobi³em. Poprosi³em abyœ odniós³ siê do przymusowego leczenia (a do tego wszak by³y porównania zadeklarowanej przez Sfinks chêci pomocy) narkomanów/alkoholików. Ty natomiast przedstawi³eœ wstawkê o bandyckim (zwa¿aj¹c na kontekst sceny w filmie) poddaniu pacjenta wstrz¹som elektrycznym - to przejaw manipulacji, markowania posiadania argumentów. Jezusa nie wpl¹ta³em - w postach Sfinks od pocz¹tku by³a o nim mowa, wiêc o czym do mnie mówisz? Wskaza³em jedynie na "obowi¹zuj¹c¹" na tym forum prawid³owoœÌ, podpieraj¹c to stosownymi argumentami. I to by³ drugi w¹tek mojego postu. Dlaczego taka krytyka czy ja chcê dla kogoœ coœ z³ego? Wrêcz przeciwnie chcê przygotowaÌ ludzi ,je¿eli zechc¹ oczywiœcie ,na to co ma siê wydarzyÌ,¿eby zd¹¿yli siê zorientowaÌ w sprawie i przygotowaÌ 1. Wielu forumowych "nauczycieli" nie lubi konkurencji. 2. Jezus ewangeliczny jako taki nie jest tutaj mile widziany...
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 17:19:38 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #33 : Sierpień 16, 2012, 17:30:34 » |
|
NapisaÂłam w tytule mojego wÂątku ,Âże chcĂŞ pomoc tym ktĂłrzy chcÂą mnie wysÂłuchaĂŚ i zrozumieĂŚ ,nikogo do niczego nie zmuszam !O leczeniu kogokolwiek siĂŞ nie wypowiadam ,poniewaÂż czas jest bliski i na takie dyskusje i oraz rozmowy nie ma czasu.
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
|
« Odpowiedz #34 : Sierpień 16, 2012, 18:46:05 » |
|
Sfinksie, moÂże inaczej. Chcesz pomĂłc, jest intencja, ale nie widzĂŞ na razie na czym ta pomoc ma polegaĂŚ, wspomnianym mÂłotem? MoÂże stary jestem i nie ÂłapiĂŞ, ale moÂże jakoÂś w punktach, albo co. Fakt, czasu maÂło, szkoda go na spory, rozÂświetl moÂże trochĂŞ pomysÂł, bo na przykÂładach w takim ukÂładzie daleko nie zajedziemy, tzn ja nie kapujĂŞ, nie widzĂŞ caÂłego obrazu, przedstaw w sposĂłb bezpoÂśredni swojÂą wizjĂŞ "pomocy", choĂŚ wydaje mi siĂŞ, Âże inne sÂłowo byÂłoby tu bardziej adekwatne, przynajmniej z prezentowanego przez ciebie do tej pory materiaÂłu. Podstawowy problem to problem zrozumienia, jak w tytule wÂątku, na razie jak dla mnie za maÂło danych.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #35 : Sierpień 16, 2012, 18:59:43 » |
|
No coœ typowego znów tu wy³azi. ONI nie cierpi¹ Jezusa. Kurcze , w wielu w¹tkach Songo niemal powtarza nauki Jezusa - tylko niekoniecznie identycznymi s³owami, wiêc ju¿ nie jest "ewangeliczny" ,ale trzeba mu to wypomnieÌ ? Dla wielu forumowiczów Jezus jest drogowskazem, ale niekoniecznie wlepiaj¹ weù swoje ga³y nie widz¹c œwiata dooko³a - i to znów Ÿle. Pewnym ludziom bêdzie tak Ÿle i tak niedobrze ju¿ zawsze. Ten w¹tek w ogóle nie jest o naukach jakiegokolwiek mistrza. Jest o chêci pomocy i relacjach miêdzyludzkich. To, ¿e Sfinks wtrynia co chwila przypowieœci chrzeœcijaùskie - bo tak zosta³a wychowana - nie jest niczym niestosownym. Jest to po prostu jakiœ punkt widzenia z którego mo¿na wyjœÌ do dalszych rozwa¿aù i tyle. I takim wyjœciem dalej jest post songo . @ SfinksWiele osób jest nie zadowolonych ,ze zatytu³owa³am ten w¹tek ,,Chcê pomóc,,, Dlaczego taka krytyka czy ja chcê dla kogoœ coœ z³ego? Ludzie pisz¹ to , co czuj¹ i widz¹ ,ze z nimi nie wspó³gra. Czy to coœ z³ego ? Gdzie tu atak na Ciebie ? I tylko proszê nie dopowiadaÌ sobie, ¿e to zniewa¿a nauki Jezusa, bo ca³kiem siê ten fajny -sk¹in¹d - w¹tek pokie³basi. Otrzyma³aœ te¿ wiele ciep³ych s³ów za to , co piszesz, wiêc czyù swoje i siê nie przejmuj
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #36 : Sierpień 16, 2012, 19:21:45 » |
|
Chodzi o zwrócenie uwagi na problemy ogólnoœwiatowe , na które wszyscy patrz¹ przez palce . Tym samym daj¹ przyzwolenie na ró¿ne matactwa i kombinatorstwa ,ka¿dy siedzi cicho w swojej norze i siê nie wychyla .W obronie biednych i ubogich, nikt nie stanie ,jak widaÌ w wypowiedziach forumowiczów maj¹ pokrzywdzonych w nosie . Moja pomoc ma polegaÌ na przygotowaniu ludzi na to, co ma siê dokonaÌ ..¯eby nikt nie by³ zaskoczony w tym dniu i ¿ebyœmy nie ponieœli wstydu jako spo³ecznoœÌ ludzka ,¿e nie wiemy sk¹d siê urwaliœmy ,aby œwiat nie stan¹³ przed wy¿szymi istotami z otwart¹ gêb¹ ,lecz aby zachowa³ siê z godnoœci¹ jak przysta³o na cywilizowanych ludzi. To by by³o na tyle ,wiêcej nic nie wiem .
Bulwersuj¹ mnie pewne wypowiedzi ,¿e na forum nie ma miejsca dla Jezusa ewangelicznego ,¿e jest on ,,persona non grata ,, nie po¿¹dany tu ,¿e forumowicz¹ nie przystoi w ogóle o nim dyskutowaÌ . Hm.... dziwnie mi to znajomo brzmi ,przecie¿ to faryzeusze nie chcieli z nim mieÌ do czynienia ,by³ on odepchniêty i nie mia³ gdzie g³owy swojej z³o¿yÌ .
Jak mo¿na pogardzaÌ i pomiataÌ tak œwietlan¹ postaci¹ ,przecie¿ nikt z nas nie jest godny ,nawet rzemienia od sanda³ów zawi¹zaÌ . Nie wa¿ne ,¿e to postaÌ literacka czy fikcyjna ,wypowiadanie siê na temat takiej osoby dowodzi naszego zaœlepienia ,pychy i egoizmu oraz zadufania w sobie . To tak samo ,jakby wypowiadaÌ siê z pogard¹ o doktorze Judymie lub innej pozytywnej postaci w literaturze .Czy mamy tym postaci¹ naprawdê coœ do zarzucenia ? Niech Bóg wam wybaczy wasze zaœlepienie .
JeÂżeli siĂŞ mĂłwi w ten sposĂłb o Jezusie ,Âże jest zbĂŞdny ,bo nie pasuje do towarzystwa ,to wiadomo Âże inny czÂłowiek o prawym charakterze ,teÂż byÂłby przez te osoby tak potraktowany .Czy to coÂś nam nie mĂłwi? Czy nad Jezusem ewangelicznym ,nie odbywaÂły siĂŞ sÂądy? ,czy inni nie pastwili siĂŞ nad nim? (Pasja) Czy byÂły jakieÂś powody do tego ,aby tak upodliĂŚ czÂłowieka? JeÂżeli mĂłwiĂŞ ,Âże Âświat siĂŞ zmienia a ludzie nie bardzo ,to wÂłasnie jest dobry przykÂład porĂłwnawczy ,tamtych czasĂłw i dzisiejszych.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #37 : Sierpień 16, 2012, 19:31:44 » |
|
sfinks ju¿ wiele razy czyta³em takie s³owa wzywaj¹ce do dzia³ania/pomocy,- ale nikt, dos³ownie nikt nie zaj¹kn¹³ siê jak to ma siê odbywaÌ w praktyce,- ja te¿ wiele mo¿e nie zwojowa³em, ale jak mog³em to wys³a³em ma³¹ cegie³kê na dzieciaki umieraj¹ce z pragnienia w afryce. Wiêc napisz jak by to mia³o wygl¹daÌ- to pogadamy dalej, ale nie licz na rewolucjê, bo historia pokaza³a jakie s¹ konsekwencje i owoce takich dzia³aù,- a zmiany nast¹pi¹..
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #38 : Sierpień 16, 2012, 19:47:19 » |
|
Nic nie napiszê, poniewa¿ nic wiêcej nie wiem ,mam ludzi obudziÌ i przygotowaÌ na to co ma siê staÌ .Ale co to ma byÌ ,to nie wiem ,nie znam dnia ani godziny ,ani dalszego scenariusza .Wszystko co mia³am przekazaÌ ju¿ powiedzia³am ,dalsze wypowiedzi i dyskusje by³yby tylko przelewaniem z pustego w pró¿ne . Myœlê ze dostarczy³am ju¿ doœÌ materia³u do przeanalizowania sprawy i przygotowania siê, aby stan¹Ì ,,Twarz¹ w twarz ,, z Kimœ wiêkszym od nas. Nie wiem jednak kto to ma byÌ ,wiêc mnie nie pytajcie .Nie jestem jasnowidz¹ca ani dobrze poinformowana ,widocznie tak ma byÌ .
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #39 : Sierpień 16, 2012, 19:51:05 » |
|
wiĂŞc wypada tylko podziĂŞkowaĂŚ,- co ma byĂŚ- to bĂŞdzie. pozdro
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #40 : Sierpień 16, 2012, 20:15:34 » |
|
@ SfinksBulwersuj¹ mnie pewne wypowiedzi ,¿e na forum nie ma miejsca dla Jezusa ewangelicznego ,¿e jest on ,,persona non grata ,, nie po¿¹dany tu ,¿e forumowicz¹ nie przystoi w ogóle o nim dyskutowaÌ . Hm.... dziwnie mi to znajomo brzmi ,przecie¿ to faryzeusze nie chcieli z nim mieÌ do czynienia ,by³ on odepchniêty i nie mia³ gdzie g³owy swojej z³o¿yÌ . Sama napisa³aœ w którymœ wczeœniejszym poœcie " wszyscy jesteœmy Chrystusami". Nie ka¿ wiêc ludziom rozdzieraÌ szat nad historyczn¹ (b¹dŸ epick¹) postaci¹ sprzed ponad 2 tys lat, ale otwórz oczy na tych, co s¹ tu i teraz -Chrystusami. Jezus to nie jest tylko ten "ewangeliczny" koleœ zabity przez faryzeuszy wiele lat temu. To s¹ Twoi bracia i Twoje siostry TUTAJ (miêdzy innymi). Wiêc dawaj œwiadectwo prawdzie swoich przekonaù wobec ludzi tu i teraz, a nie narzekaj na to, ¿e siê nie mówi o tej szlachetnej postaci z kart staro¿ytnej ksiêgi. Jak dasz œwiadectwo to wystarczy i wszyscy bêd¹ wiedzieÌ o co chodzi bez zaczytywania siê Ewangeliami. Proste jak to. I w³aœciwie czuÌ tê troskê o stan ludzkoœci w Twoich wypowiedziach (to jest dobre), ale to ma³o trochê. Jak chcesz pomóc oprócz pisania o tym, jak to jest Ÿle z ludzkoœci¹ ? Jak mo¿na pogardzaÌ i pomiataÌ tak œwietlan¹ postaci¹ ,przecie¿ nikt z nas nie jest godny ,nawet rzemienia od sanda³ów zawi¹zaÌ . Droga Sfinks .Nikt nie jest godny, ale tylko dlatego, ¿e nie istnieje Istnienie i ¿ycie s¹ Chrystusem. Chcesz ludziom pomóc to sama czyù Drogê , Prawdê i ¯ycie ,a nie stawiaj znów krzy¿y ,które dziel¹ i do których siê modlisz zamiast po prostu czyniÌ to, co On przykaza³. Nie wa¿ne ,¿e to postaÌ literacka czy fikcyjna ,wypowiadanie siê na temat takiej osoby dowodzi naszego zaœlepienia ,pychy i egoizmu oraz zadufania w sobie Jeœli wypowiadanie siê jest nietaktem to nie wypowiadajmy siê , proste. Ale to nie znaczy, ¿e ktokolwiek ma pogardê wobec Niego, nie nadinterpretowuj. Niech Bóg wam wybaczy wasze zaœlepienie . I wzajemnie Nie nale¿y siê zaœlepiaÌ, nawet na Boga... Czy On chcia³by, abyœ uczyni³a zeù Ikonê ? I znów temat zeszed³ z meritum eeech ..
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #41 : Sierpień 16, 2012, 20:28:07 » |
|
No coœ typowego znów tu wy³azi. ONI nie cierpi¹ Jezusa. Kurcze , w wielu w¹tkach Songo niemal powtarza nauki Jezusa - tylko niekoniecznie identycznymi s³owami, wiêc ju¿ nie jest "ewangeliczny" ,ale trzeba mu to wypomnieÌ ? "prawie" robi wielk¹ ró¿nicê... tu podetnê, tam do³o¿ê, tutaj œcisnê, tam dolepiê... ale wszak bazowa³em na Jezusie, tak? :]
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #42 : Sierpień 16, 2012, 20:38:32 » |
|
Nic nie napiszê, poniewa¿ nic wiêcej nie wiem ,mam ludzi obudziÌ i przygotowaÌ na to co ma siê staÌ .Ale co to ma byÌ ,to nie wiem ,nie znam dnia ani godziny ,ani dalszego scenariusza .Wszystko co mia³am przekazaÌ ju¿ powiedzia³am ,dalsze wypowiedzi i dyskusje by³yby tylko przelewaniem z pustego w pró¿ne . Myœlê ze dostarczy³am ju¿ doœÌ materia³u do przeanalizowania sprawy i przygotowania siê, aby stan¹Ì ,,Twarz¹ w twarz ,, z Kimœ wiêkszym od nas. Nie wiem jednak kto to ma byÌ ,wiêc mnie nie pytajcie .Nie jestem jasnowidz¹ca ani dobrze poinformowana ,widocznie tak ma byÌ .
Czyli jednak dobrze mysla³am .Mia³aœ lub masz jakieœ przekazy ,ale nie bardzo umiesz je przekazaÌ.Wybacz Sfinks , ja chyba jestem za g³upia ,bo nie mogê poj¹Ì o co chodzi ? To o czym piszesz ,to ca³e z³o na œwiecie ,wszyscy widzimy go³ym okiem.Mo¿e masz jakieœ propozycje rozwi¹zania tego problemu ?
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Astre
Gość
|
|
« Odpowiedz #43 : Sierpień 17, 2012, 00:26:22 » |
|
(...) Âże na tym forum powoÂływanie siĂŞ na ewangelicznego Jezusa nie jest mile widziane
Nie ma ewangelicznego Jezusa ! To ludzie sobie wymyÂślili takÂą etykietĂŞ '' Ewangeliczny Jezus ''. Czy Jezus rzekÂł - Jestem ewangeliczny ? - gdy tylko luÂźno o nim wspomniaÂła i zaszÂła siĂŞ powoÂływaĂŚ na sÂłowa Jezusa zawarte w Ewangelii jako mogÂące pomĂłc w Âżyciu... zaraz
Jezus sam nie napisa³ ani jednego s³owa. Pisali skrybowie. Pisali tak jak rozumieli. A rozumiesz ró¿nie- jedni tak, a inni inaczej. Pomijaj¹c to nie pomog¹ Ci s³owa (przeslania) Jezusa poniewa¿ ich nie rozumiesz ! Jezus rzek³: ''kto szuka niech nie zaprzestanie szukania, bo gdy znajdzie zadr¿y i zdziwi siê i zagóruje nad pe³ni¹''. Zaprawdê powiadam Ci nie rozumiesz nawet tego jednaego przes³ania, które jest bardzo wa¿ne. Wyt³umacz mi zatem co wedle tego przes³ania masz : 1. szukaÌ i nie zaprzestaÌ szukania.... 2. Dlaczego zadr¿ysz gdy znajdziesz ? 3. Czym jest pe³nia, nad któr¹ zagórujesz, gdy j¹ odnajdziesz ? Zaprawdê powiadam Ci - NIE- rozumiesz ! A je¿eli nie rozumiesz, to o czym chcesz pisaÌ, o czym chcesz rozmawiaÌ ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 00:27:01 wysłane przez Astre »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
|
« Odpowiedz #44 : Sierpień 17, 2012, 00:49:30 » |
|
Masz racjĂŞ Astre Jezus przekazywaÂł prawdziwÂą wiedzĂŞ , a nie bajki o niej ktĂłre przekazujÂą koÂścioÂły. A czy coÂś napisaÂł? NapisaÂł ale nie jest to publikowane bo nie jest zgodne z katolickimi nurtami przekazĂłw. Lepiej jest gÂłosiĂŚ pisane na zamĂłwienie bajkowe ewangelie ktĂłrych i tak nikt nie odczytuje symbolicznie. Kiara
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #45 : Sierpień 17, 2012, 01:13:49 » |
|
To okreœlenie - skrót, by³em przekonany, ¿e dla ka¿dego jest to jasne... Jezus jako postaÌ z ewangelii. I czy móg³byœ podaÌ w którym miejscu w Biblii jest dok³adnie ten "cytat"? Astre... bardzo ³atwo wydajesz os¹dy o innych - "nie zrozumiesz" - có¿ co najwy¿ej mogê nie podzieliÌ Twojej interpretacji, niekoniecznie s³usznej :] H³ech h³ech, rozumiem, ¿e na te pytania winienem udzieliÌ odpowiedzi w stylu ezoterycznym: "dowiesz siê, ¿e jesteœ polem energii œwiadomoœci, która jest poza wszelkimi ograniczeniami"... Wystarczaj¹co "m¹drze" i "oœwiecenie"?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 01:14:23 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
Astre
Gość
|
|
« Odpowiedz #46 : Sierpień 17, 2012, 01:44:21 » |
|
To okreÂślenie - skrĂłt, byÂłem przekonany, Âże dla kaÂżdego jest to jasne... Jezus jako postaĂŚ z ewangelii. I czy mĂłgÂłbyÂś podaĂŚ w ktĂłrym miejscu w Biblii jest dokÂładnie ten "cytat"?
Stwierdzenie faktu : Twoja wiedza jest na poziomie szkolnej podstawówki. Dowód w sprawie : Jezus Ewangeliczny to nie jest bynajmniej skrót jak g³osisz ! Ewangelia (euangelion) jest to termin zapo¿yczony a nastêpnie zastosowany w litaraturze chrzeœcjaùskiej. Dos³ownoœÌ tego terminu oznacza - ktoœ to g³osi dobr¹ nowinê. St¹d pomys³, a raczej wymys³ - Jezus Ewangeliczny. Niemniej jednak przecie¿ Jezus nie jest jedyn¹ postaci¹ z Ewangelii, a sama ewangelia jest wed³ug takie rozumowania - dobr¹ nowin¹. Powa¿nym b³êdem merytorycznym jest fakt, ¿e termin ewangelia oznacza dos³ownie - nagrodê dla kogoœ, kto g³osi dobr¹ nowinê. Zatem ¿adna alegoria, ani przenoœnia jest tutaj nieadekwatna. I czy móg³byœ podaÌ w którym miejscu w Biblii jest dok³adnie ten "cytat"?
Cytat pochodzi z Ewangelii Tomasza, która sk³ada siê z cytatów przypisywanych Jezusowi. Cech¹ tej Ewangelii jest to, ¿e nie posiada elementu narracyjnego ani tzw. ci¹g³oœci czasowej. Katolicki Kanon nie odrzuca tej Ewangelii, wystepuje jedynie niezgodnoœÌ co daty jej powstania wœród religioznawców. Ewangelia Tomasza zaliczana jest do gnostyckich. Gnosis oznacza wiedzê, choÌ ró¿nie mo¿na interpretowaÌ (gnosis) . Zada³em wczeœniej konkretne pytania (mogê je powtórzyÌ) i oczekujê na nie odpowiedzi !!! Czy j¹ otrzymam ? Zobaczymy i przekonamy siê, czy (ja Cie os¹dzam), czy ja stwierdzam pradziwy fakt - nie rozumiesz przes³aù Jezusa !
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 01:57:52 wysłane przez Astre »
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #47 : Sierpień 17, 2012, 05:53:28 » |
|
To ¿e bóg kieruje czyimiœ krokami czy myœlami,lub zleca coœ do wykonania jest dla mnie proste i zrozumia³e. S³ysza³am kiedyœ powiedzenie ,¿e ,,Bóg mówi ustami ksiêdza ,, je¿eli mówi jego ustami,to tak¿e mówi moimi czy ustami mojego dziecka oraz sprzedawczyni w sklepie .Mo¿e przekazywaÌ treœÌ tego co ma napisaÌ pisarz , malarz namalowaÌ ,scenarzysta stworzyÌ itd. Nie jest to dla mnie dziwne .Bóg jest wszechmog¹cy i wszystko wiedz¹cy, Dlatego mo¿e byc przekazicielem miliardów kreacji .
Jest napisane ,ze czÂłowiek jest narzĂŞdziem .SÂą narzĂŞdzia uÂżyteczne i nieuÂżyteczne ,do czego Bogu sÂą potrzebne narzĂŞdzia? Na pewno do przekazywania wiedzy zakodowanej w obrazach ,tekstach i we wszystkim co istnieje ,,BĂłg jest we wszystkim,,
Mo¿e te¿ ustami ludzi korygowaÌ nasze postawy ,dawaÌ do zrozumienia ,¿e z nami jest coœ nie tak ,jak on to by chcia³ widzieÌ itp. Cz³owiek jest poszukiwaczem na ziemi ,wiecznie czegoœ szuka pragnie,krêci siê w kó³ko i w zasadzie nigdy nigdy nie jest zadowolony sam z siebie .Dlaczego tak siê dzieje? To co jest najwa¿niejsze ,godne uwagi i poœwiêcenia ,znajduje siê w œrodku cz³owieka ,g³êboko ukryte w duszy cz³owieka.Jest to skarb g³êboko zakopany,zaniedbany i zapomniany.Tylko to siê liczy ,reszta jest iluzj¹,z³udzeniem ,mira¿em i znika wraz ze œmierci¹ cz³owieka .cz³owiek który ponad wszystko ukocha³ dobra ziemskie ,jej rozkosze i znaczenie miêdzy ludŸmi w koùcowym efekcie traci wszystko,zostaje z niczym ,gdy¿ wartoœci którym ho³dowa³ rozp³yn¹ siê i œlad po nich nie zostanie .Ktoœ kto w ten sposób podchodzi do ¿ycia podobny jest Syzyfowi ,który pcha swoje ciê¿kie taczki pod górê ,z trudem i wysi³kiem( dorobek ¿yciowy) ¿eby przekonaÌ siê ,¿e na pró¿no siê mêczy³ ,gdy¿ sprawê trzeba zaczynaÌ od pocz¹tku .
,,Có¿ cz³owiekowi po tym ,gdyby ca³y œwiat zdoby³ a poniós³ szkodê na duszy?,, Czyli o dusze nale¿y w pierwszym rzêdzie walczyÌ .Co to jest dusza ? Jest to bezcielesny byt ,który kieruje siê ca³kiem innymi wartoœciami ni¿ cia³o ,dlatego duszê nale¿y czêœciej obmywaÌ ni¿ to co na wierzchu ,czyli cia³o .Nie znaczy to ze cz³owiek ma nie dbaÌ o swój wygl¹d zewnêtrzny ,byÌ abnegatem ,zaniedbanym i brzydko pachn¹cym . Jednak powinien obmywanie duszy postawiÌ na pierwszym miejscu.
Mówiê tak odnoœnie zarzutów ,¿e nie podajê gotowych rozwi¹zaù lub jakiœ pomys³ów ,jak uzdrowiÌ ludzkoœÌ aby nadawa³a siê tam ,gdzie jej przeznaczenie . Czy ja mam ,,myÌ ,,doros³ych ,inteligentnych ludzi ?,To g³upi pomys³ ,ka¿dy powinien sam wiedzieÌ co ma robiÌ ,wiedzy na ten temat jest pod dostatkiem ,niech ka¿dy siê sam potrudzi .Ja pracowa³am nad sob¹ wiele lat i zrobi³am to samodzielnie,kieruj¹c siê wskazówkami zawartymi wszêdzie ,czerpa³am z wielu Ÿróde³ i nie z jednego pieca chleb jad³am ( bazowa³am na ciê¿kich pracach innych ludzi ,którzy trudzili siê ,badali ,rozmyœlali ,pisali ,dociekali ,tworzyli i opisywali rezultaty swoich prac,czyli coœ wysma¿yli ,wypiekli ,zgotowali ) S³owo jest chlebem ¿ycia ,je¿eli siê mówi aby chleba nie marnowaÌ, to w³aœnie o taki chleb chodzi o chleb duchowy .
Jest te¿ napisane ¿e ,,nie jest wart Królestwa Niebieskiego, ten kto nie ma w nienawiœci œwiata ,ludzi a ponadto samego siebie,,Dlaczego tak dziwne i pokrêtne stwierdzenie znalaz³o siê w piœmie œwiêtym ?Ktoœ móg³by poczyniÌ zarzut ,¿e zawarte w nim s³owa wykluczaj¹ siê nawzajem ,¿e s¹ pokrêtne ,g³upie i ¿e nie warto siê tym wcale zajmowaÌ.Jest to b³êdne myœlenie ,bez g³êbokiego zrozumienia treœci .Chodzi o odwrócenie siê od œwiata w doczesnej postaci, radykalnie i na zawsze .Ktoœ o takim usposobieniu nie,, wcieli,,siê wiêcej poniewa¿ nie ma pragnieù ziemskich a nawet budz¹ one w nim wstrêt.Nie znaczy to ¿e nie kocha on dobra ,piêkna i istot o doskona³ej naturze, wœród których czuje siê dobrze ,czuje siê naprawdê kochany i doceniany ,o co w œrodowisku ziemskim raczej trudno.
Tak w³asnie wygl¹da sp³ata karmy.Je¿eli ktoœ jednak ma jakieœ,, ci¹goty,, ziemskie ,kto kocha blichtr i u³udê œwiata,w³adzê,rozkosze ziemskie,nie nadaje siê do Królestwa .Bêdzie siê on wciela³ wiele razy ,a¿ mu siê odechce ,znudzi go to i zacznie pracowaÌ nad sob¹, poniewa¿ bêdzie siê pragn¹³ st¹d wyzwoliÌ na zawsze. I o taki efekt w³aœnie chodzi ,proste to, ¿e prostsze nie mo¿e byÌ .Przynajmniej ja tak rozumujê .
Kto nie przyk³ada rêki do p³uga ,te¿ siê nie nadajê,co to znaczy? Po prostu nie pracuje ,na rzecz wyzwolenia siê ludzkoœci z okowów tego ¿ycia i udzielania jej pomocy aby nie musia³a wiecznie b³¹dziÌ na tym ,,padole ³ez,, Je¿eli ktoœ pracuje g³ównie dla swojej chwa³y i tylko mu zaszczyty w g³owie i fanfary oraz oklaski ,to co komu po takim cz³owieku?
Cz³owiek sam jako jednostka nic nie znaczy,,jednostka zerem ,jednostka bzdur¹,,Tylko ca³oœÌ ma znaczenie ,ogó³ ,,jedni drugich brzemiona noœcie,,
Je¿eli chodzi o ,,nienawiœÌ do ludzi a nawet do samej siebie,, to chodzi przede wszystkim o kreacje cz³owieka w tym œwiecie Czujê i wiem ¿e s¹ one nieprzyjemne, odpychaj¹ce ,nieszczere ,zak³amane,przewrotne ,fa³szywe,nieprawdomówne itp.Proszê zwróciÌ uwagê ,ze sam¹ siebie zaliczam do takich istot ,nie jestem idea³em ,jestem zwyk³ym cz³owiekiem jak ka¿dy i te¿ pope³nia³am wielkie b³êdy w ¿yciu i na pewno dalej pope³niam ,tylko ¿e mam jakieœ marzenie ,pragnienie ,d¹¿enie i nie dotycz¹ one tego œwiata.
Je¿eli chodzi o ,,Hiperfizykê,, o której tak m¹drze wypowiada siê nasz forumowicz Jack 1967 ,to jedno nie wyklucza siê z drugim . LudzkoœÌ ma byÌ oczyszczona w umyœle ,sama musi zreformowaÌ to co niedoskona³e ,na pewno nie jest to trudne dla inteligentnego cz³owieka ,tym bardziej ,¿e materia³ów i podpowiedzi jest bardzo du¿o ,nale¿y siê tylko dobrze wszystkiemu przyjrzeÌ. Je¿eli bêdzie dostatecznie du¿o ludzi myœl¹cych ,,inaczej ,, czyli o zreformowanych umys³ach ,poci¹gn¹ oni za sob¹ pozosta³a resztê .
Nadchodz¹ca ,,fala,, nie zagrozi nam wtedy ,gdy napotka przyjazne sobie œrodowisko .Dla odnowionej ludzkoœci potrzeba odnowionej przestrzeni ,to chyba ka¿dy rozumie?Wiadomo ,¿e nasz stary œmietnik mo¿e byÌ zmieciony do kosza,je¿eli czysta przestrzeù napotka taki ,,syf,, to zrobi z nim co trzeba ,je¿eli my bêdziemy w swoim wnêtrzu , takim samymi ba³aganiarzami,zmiecie nas razem ze wszystkim ,poniewa¿ nie rozró¿nia ,cz³owieka od jakiegoœ brudnego przedmiotu .
Nie wypowiadam siĂŞ o tym zjawisku kosmicznym fachowo , poniewaÂż siĂŞ nie znam caÂłkowicie na naukach wyÂższych i skomplikowanych ,jak juÂż zresztÂą o tym pisaÂłam wczeÂśniej .
Moim zadaniem jest pobudzaÌ do dzia³ania jednostki zdolne, o wy¿szej inteligencji ,których na œwiecie jest tyle ,¿e trudno by by³o policzyÌ , które czêsto choruj¹ na ,,lenia,, aby podjê³y dzia³ania w obronie nas wszystkich .Nic siê samo nie zrobi ,wiêc nie czekajcie z za³o¿onymi rêkami ,a¿ ktoœ da gotowe recepty. Zarêczam ,¿e ka¿dy nosi je w sobie ,tylko musi chcieÌ po nie siêgn¹Ì .Gdy ktoœ czegoœ bardzo chce ,a nie jest to chwilowy kaprys ,czy zachcianka ,tylko wielkie pragnienie ,ca³y wszechœwiat bêdzie dzia³a³ na jego korzyœÌ i dostarczy w odpowiednim czasie to czego on potrzebuje do realizacji swojego pomys³u ,pragnienia ,czy usilnego d¹¿enia.
Zarêczam ,je¿eli ktoœ sam ze sob¹ oraz swoim najbli¿szym œrodowiskiem zrobi porz¹dek ,satysfakcja jego bêdzie 100 krotnie wiêksza ,ni¿ gdyby dosta³ gotowe wytyczne ,co ma robiÌ .Niech ka¿dy sobie rzepkê skrobie ,je¿eli mu siê to uda satysfakcjê bêdzie mia³ zapewnion¹ ,zachowa twarz ,honor ,godnoœÌ .Czy coœ wiêcej trzeba w ¿yciu zdobyÌ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 08:07:51 wysłane przez sfinks »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #48 : Sierpień 17, 2012, 09:09:22 » |
|
cyt sfinksChodzi o zwrócenie uwagi na problemy ogólnoœwiatowe , na które wszyscy patrz¹ przez palce . Tym samym daj¹ przyzwolenie na ró¿ne matactwa i kombinatorstwa ,ka¿dy siedzi cicho w swojej norze i siê nie wychyla .W obronie biednych i ubogich, nikt nie stanie ,jak widaÌ w wypowiedziach forumowiczów maj¹ pokrzywdzonych w nosie . Mocne slowa. Gdy zacznie sie studiowac uwaznie wpisy chocby na tym forum to zupelnie zaprzeczaja temu co piszesz, padaja slowa dobitne i nauczajace, a takich system nie lubi. Sama wskazywalas na sformulowanie "wszystko bedzie zapisane!" no jasne w bazie danych i mysle, ze forumowicze to wiedza. Uzytkownikom zapewne wiele rzeczy nie podoba sie, ale zmiany nie dokonuja sie od tak (od strzalu z glowki;). Na tym wlasnie polega przejscie do 5D, aby kazdy jasno sformulowal w myslach czego tak na prawde pragnie. I od tego nalezalo zaczac nauczanie - od wskazania metod kreowania pragnien. Zapewniam Ciebie i innych, ze juz od pewnego czasu dziala grupa miedzynarodowa wysokiej klasy specjalistow, ktorzy wlasnie maja te role do spelnienia - sa porozdzielani do roznych projektow.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #49 : Sierpień 17, 2012, 10:52:03 » |
|
@ Sfinks
Cz³owiek jest poszukiwaczem na ziemi ,wiecznie czegoœ szuka pragnie,krêci siê w kó³ko i w zasadzie nigdy nigdy nie jest zadowolony sam z siebie .Dlaczego tak siê dzieje? No w³aœnie , œwietne pytanie - DLACZEGO tak siê dzieje ? Nigdy nie jest zadowolony sam z siebie. W pytaniu jest odpowiedŸ. Z powodu SIEBIE. Rozpoznaj czy jest jakieœ JA. Mo¿e siê okazaÌ, ¿e nie ma, a wtedy ... zadowolenie po prostu bêdzie. Bêdzie wolne od tego, który interpretuje i który poszukuje. To co jest najwa¿niejsze ,godne uwagi i poœwiêcenia ,znajduje siê w œrodku cz³owieka ,g³êboko ukryte w duszy cz³owieka.Jest to skarb g³êboko zakopany,zaniedbany i zapomniany.Tylko to siê liczy ,reszta jest iluzj¹,z³udzeniem ,mira¿em i znika wraz ze œmierci¹ cz³owieka .cz³owiek który ponad wszystko ukocha³ dobra ziemskie ,jej rozkosze i znaczenie miêdzy ludŸmi w koùcowym efekcie traci wszystko,zostaje z niczym ,gdy¿ wartoœci którym ho³dowa³ rozp³yn¹ siê i œlad po nich nie zostanie .Ktoœ kto w ten sposób podchodzi do ¿ycia podobny jest Syzyfowi ,który pcha swoje ciê¿kie taczki pod górê ,z trudem i wysi³kiem( dorobek ¿yciowy) ¿eby przekonaÌ siê ,¿e na pró¿no siê mêczy³ ,gdy¿ sprawê trzeba zaczynaÌ od pocz¹tku . Wszystko znika, ka¿de uto¿samienie znika, nawet TY znikasz i œlad po Tobie nie zostanie. To jest dobre rozpoznanie. Tylko ,jeœli zachowasz w tym rozpoznaniu SIEBIE bêdziesz -jako ten Syzyf - rozpoczynaÌ od nowa to samo. Z powodu siebie. Jednak powinien obmywanie duszy postawiÌ na pierwszym miejscu. Jak obmywasz duszê ? Posiadasz swoj¹ duszê ? Jest Twoja ? Bierzesz j¹ za fraki i do ³azienki ? Czy w ogóle masz z ni¹ kontakt ? Czy ona mówi do Ciebie ? Czy potrzebuje byÌ obmywana przez Ciebie ,która tkwisz w tym brudnym œwiecie po uszy ? Kto tu kogo "posiada" i kto obmywa kogo ? Je¿eli ktoœ jednak ma jakieœ,, ci¹goty,, ziemskie ,kto kocha blichtr i u³udê œwiata,w³adzê,rozkosze ziemskie,nie nadaje siê do Królestwa .Bêdzie siê on wciela³ wiele razy ,a¿ mu siê odechce ,znudzi go to i zacznie pracowaÌ nad sob¹, poniewa¿ bêdzie siê pragn¹³ st¹d wyzwoliÌ na zawsze. I o taki efekt w³aœnie chodzi ,proste to, ¿e prostsze nie mo¿e byÌ .Przynajmniej ja tak rozumujê . Co to znaczy "pracowaÌ nad sob¹ "? Czy to Ciebie wyzwoli od ... siebie ?Od tego, który kocha blichtr ,w³adzê itd .. ? Kto ma pracowaÌ nad sob¹ i jak ? Czy pracuj¹cy nad sob¹ nie ma wad ? Dobrze pracujesz nad sob¹, a mo¿e Ÿle pracujesz nad sob¹ ? Kto to ma oceniaÌ ? Tak wiele pytaù . Samo ¿ycie weryfikuje postawy. Delikatnie naprowadza ,a Ty za tym pod¹¿asz, albo na si³ê siê przeciwstawiasz swoimi wyobra¿eniami i pakujesz siê w problemy, albo w wieczne konflikty z innymi . W tym przypadku wy³azi ludzka ignorancja, a czasem œmiesznoœÌ. Jak sobie z tym poradzisz ? Je¿eli chodzi o ,,nienawiœÌ do ludzi a nawet do samej siebie,, to chodzi przede wszystkim o kreacje cz³owieka w tym œwiecie Czujê i wiem ¿e s¹ one nieprzyjemne, odpychaj¹ce ,nieszczere ,zak³amane,przewrotne ,fa³szywe,nieprawdomówne itp.Proszê zwróciÌ uwagê ,ze sam¹ siebie zaliczam do takich istot ,nie jestem idea³em ,jestem zwyk³ym cz³owiekiem jak ka¿dy i te¿ pope³nia³am wielkie b³êdy w ¿yciu i na pewno dalej pope³niam ,tylko ¿e mam jakieœ marzenie ,pragnienie ,d¹¿enie i nie dotycz¹ one tego œwiata. Widzisz i rozpoznajesz to Ale - nie ma sensu identyfikowaÌ siê z takim obrazem siebie. Z ¿adnym obrazem siebie nie ma sensu siê identyfikowaÌ raz na zawsze, a zreszt¹ ¿ycie uczy , ¿e to niemo¿liwe, bo przecie¿ sama piszesz, ¿e kiedyœ myœla³aœ inaczej i to siê zmieni³o. TY pope³niasz b³êdy, ale jednoczeœnie TY nie jesteœ. Nie jesteœ tym JA. tylko ¿e mam jakieœ marzenie ,pragnienie ,d¹¿enie i nie dotycz¹ one tego œwiata. No widzisz, tak d³ugo, jak d³ugo bêdziesz TY d¹¿yÌ i marzyÌ o tym co "nie z tego œwiata", to pozostanie tylko w sferze marzeù . Z powodu tego, któr¹ uwa¿asz , ¿e jesteœ. TY nie wejdziesz do "nie tego œwiata", nikt tam nie wejdzie. Ale "tamten œwiat" -to o czym ezoterycy mówi¹, ¿e nadchodzi - ju¿ tu jest , wszêdzie dooko³a nas, w nas - przenika wszystko. TY,ani JA tam nie wejdziemy. Nic nie mo¿na zrobiÌ aby tam wejœÌ takimi jakimi uwa¿amy , ¿e jesteœmy. To zupe³nie inny œwiat. Wzniesienie, ju¿ tu wszêdzie jest i czeka na to, a¿ .. siê rozpuœcisz Ty, a wraz z Tob¹ wszystko ,co w tej gêstoœci trzyma. Albo te¿ zrobi to na si³ê. Wkrótce. ByÌ mo¿e w sposób w jaki piszesz : je¿eli czysta przestrzeù napotka taki ,,syf,, to zrobi z nim co trzeba ,je¿eli my bêdziemy w swoim wnêtrzu , takim samymi ba³aganiarzami,zmiecie nas razem ze wszystkim ,poniewa¿ nie rozró¿nia ,cz³owieka od jakiegoœ brudnego przedmiotu .
Bo ostatecznie tak to bêdzie. Wymiecie Ciebie i resztki mnie wraz z ca³ym syfem z tej formy przejawionego Istnienia. Armageddon dla nas WolnoœÌ dla duszy. Czas, aby to wewnêtrzny obserwator przej¹³ fizyczne ubranko . O to chodzi w rozpoznaniu "memento mori". Nic siê samo nie zrobi ,wiêc nie czekajcie z za³o¿onymi rêkami ,a¿ ktoœ da gotowe recepty. Wszystko JU¯ tu jest i to co w³aœciwe i co ma siê przejawiÌ w³aœnie siê przejawia. Samo siê robi. Problemem jest ten, kto uwa¿a, ¿e ma gotowe recepty i ¿e sam mo¿e coœ zrobiÌ. ¯e musi siê k³óciÌ, spieraÌ, ¿e ma pomys³y i ¿e kogoœ mo¿e do czegoœ namówiÌ, a nawet, ¿e mo¿e pomóc KOMUŒ w jego cierpieniu. Rozpoznanie KTO cierpi jest tu kluczowe. Ten KTOŒ trzyma siê cierpienia, uwa¿a ,¿e ono siê JEMU przytrafia - za nic, za karê, w nagrodê , "bo tak ma byÌ" , albo te¿ "bo taki jest sens ¿ycia". To wszystko nieprawda. Przydarza siê bo uwa¿asz, ¿e Jesteœ. Zarêczam ,¿e ka¿dy nosi je w sobie ,tylko musi chcieÌ po nie siêgn¹Ì . To nie znajduje siê w Tobie. Nigdy tam nie by³o, bo Ty jako coœ sta³ego i niezmiennego nie istniejesz. TO przep³ywa i dostraja siê . Tak jak tu zosta³o powiedziane : http://www.youtube.com/watch?v=vCAXN1K5WIg&feature=player_embedded
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 10:53:46 wysłane przez east »
|
|
|
|
|
|