Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 10, 2025, 21:36:36

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PragnĂŞ pomĂłc ludziom,tym ktĂłrzy chcÂą mnie wysÂłuchaĂŚ i zrozumieĂŚ.  (Przeczytany 56658 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arteq
Gość
« Odpowiedz #25 : Sierpień 16, 2012, 15:34:05 »

Sfinksie powtĂłrzĂŞ jeszcze raz: PomagaĂŚ moÂżna tym, ktĂłrzy o to proszÂą!
Jak zatem zapatrujesz siê na przymusowe leczenie np. narkomanów czy alkoholików? Co powiedzieÌ w takim razie o tych którzy dziêki temu przymusowemu leczeniu wyrwali siê z na³ogu i sami teraz dziêkuj¹ za pomoc której... nie chcieli, przed któr¹ siê mocno wzbraniali? Dziêkuj¹ teraz za szansê, za nowe ¿ycie, dziêkuj¹ i ich rodziny. Mo¿esz siê do tego odnieœÌ, szczególnie w œwietle swojej tezy?
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #26 : Sierpień 16, 2012, 15:39:56 »

Jak zatem zapatrujesz siĂŞ na przymusowe leczenie np. narkomanĂłw czy alkoholikĂłw?
Nie ma takiej opcji. Przymusowe leczenie. Tak wlasnie postepuja ci "wladcy" swiata, "przymuszaja"... a skutek odwrotny.
W chorobach psychicznych pacjent sam musi zrozumiec i chciec zmiany, o ile nalog przejal kontrole nad zyciem i niszczy.
To choroby ducha.
east
Gość
« Odpowiedz #27 : Sierpień 16, 2012, 15:46:01 »

Z drugiej strony woÂłanie o pomoc to rĂłwnieÂż ostentacyjne branie narkotykĂłw . Narkoman widzi, Âże coÂś z nim nie tak i chce pomocy, ale nie ma odwagi ani siÂły to powiedzieĂŚ, bo pozbawiÂłby siĂŞ dostĂŞpu do narkotykĂłw i tego siĂŞ boi. Podobnie prĂłba samobĂłjcza jest woÂłaniem o pomoc.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #28 : Sierpień 16, 2012, 15:54:19 »

Przymusowe leczenie- to wÂłaÂśnie "Lot nad kukuÂłczym gniazdem"- no to powodzenia  ZÂły

a potem przymusowe szczepionki, itp., itd. mniam  Z politowaniem
Sytem przymusĂłw trzyma siĂŞ mocno  Cool
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 15:58:23 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
arteq
Gość
« Odpowiedz #29 : Sierpień 16, 2012, 17:02:54 »

Songo, ca³kowicie zmieni³eœ przypadki mojego zapytania - wyraŸnie zaznaczy³em 2 przypadki, a Ty do³o¿y³eœ coœ od siebie i na tym opierasz zasadnoœÌ pytania. Bêdê zobowi¹zany gdy zechcesz odnieœÌ siê w³aœnie do nich.

Mam nadziejê, ¿e Sfinks ju¿ siê zd¹¿y³a przekonaÌ (mia³em j¹ "ostrzec", ale by³em ciekaw czy moje przewidywania sprawdz¹ siê w 100%), ¿e na tym forum powo³ywanie siê na ewangelicznego Jezusa nie jest mile widziane - gdy tylko luŸno o nim wspomnia³a i zasz³a siê powo³ywaÌ na s³owa Jezusa zawarte w Ewangelii jako mog¹ce pomóc w ¿yciu... zaraz oskar¿ono j¹ o chêÌ uprawiania przymuszonych, psychopatycznych zabiegów (patrz: drastyczne sceny z Lotu nad kuku³czym gniazdem...).
Zabawne i znamienne jest to, Âże praktycznie peÂłna cisza i wszechobecne zrozumienie panuje dla naprawdĂŞ upierdliwych i wciskajÂących na kaÂżdym kroku swojÂą "wiedzĂŞ" nauczycieli z tego forum...  :]

Kolejne wspaniaÂłe studium zachowaĂą "oÂświeconych"  :]
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 17:03:49 wysłane przez arteq » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #30 : Sierpień 16, 2012, 17:08:04 »

Artek- mieszasz dwie ró¿ne rzeczy które pojawi³y siê w tym w¹tku,-
i oczywiÂście jak zwykle jesteÂś ofiarÂą spisku "oÂświeconych".
Ja powy¿ej odnios³em siê wy³¹cznie do medycznego systemu przymusu- patrz "przymusowe szczepienia",-
a ty w to "pakujesz" Jezusa. Po co??

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
sfinks
Gość
« Odpowiedz #31 : Sierpień 16, 2012, 17:10:31 »

Ludzie zawsze podejrzewali ,ze ktoÂś coÂś ukrywa ,Âże manipuluje innymi ,Âże nie mĂłwi prawdy .PodejrzewajÂą jakieÂś organizacje iluminatĂłw , ÂżydĂłw ,masonĂłw  .MĂłwiÂą ,Âże politycy kÂłamiÂą ,tv kÂłamie ,gazety kÂłamiÂą ,ale gdy chce siĂŞ im coÂś unaoczniĂŚ ,lub przestrzec dla ich wÂłasnego dobra ,podnoszÂą krzyk ,nie wierzÂą oskarÂżajÂą tÂą osobĂŞ o wszystko co im do gÂłowy przyjdzie .Czyli wcale nie chcÂą tej prawdy znaĂŚ .

Wiadomo od dawna ,¿e za prawdê w ,,mordê wal¹ ,, ten kto chce ¿yÌ prawd¹ i mówiÌ o niej ,musi byÌ na to przygotowany ,ze go potêpi¹ ,nie zrozumiej¹ a nawet oskar¿¹
Znam takie zachowania z ,Âżycia  czy literatury ,Âże jak ktoÂś czegoÂś nie rozumie ,to potĂŞpi  lub wyÂśmieje.LudzkoÂści potrzebny jest ,,wstrzÂąs aby zaczĂŞli dostrzegaĂŚ to czego widzieĂŚ nie chcÂą . Koniec Âświata( obecnego) to nie taka sobie przyjemna historia ,nikt nas po gÂłowach nie bĂŞdzie gÂłaskaÂł ani speÂłniaÂł naszych marzeĂą czy zachcianek .

To na pewno nie bĂŞdzie ,,lunapark ,ani miÂłe przedstawienie .To bardzo powaÂżna sprawa .MĂłwiĂŞ to do ludzi aby zobaczyli co siĂŞ na prawdĂŞ na Âświecie dzieje .TÂłumaczenie  ró¿nych nie przyjemnych historii i wszelkiego draĂąstwa ,to jak zamiatanie Âśmieci pod dywan ,niby ich nie widaĂŚ ale wiadomo ,ze sÂą .ZajrzeĂŚ pod przykrywki wielu spraw ,moÂżna siĂŞ po prostu przeraziĂŚ . KaÂżdy swojÂą osobĂŞ stawia na pierwszym miejscu i nie obchodzi go ,ze ciÂągnie do siebie koÂłdrĂŞ ,odkrywajÂąc i obnaÂżajÂąc jakiegoÂś sÂłabszego biedaka ,ktĂłremu z tego powodu jest zimno ,Âźle ,nie czuje on siĂŞ dobrze ,podczas gdy nam niczego nie brakuje .Co nas to obchodzi ( mamy na to wiele argumentĂłw ,ktĂłre gĂŞsto sÂą przytaczane w pw .wypowiedziach)Powiedzenie ,,co tam ty ,ale ja...,, mĂłwi nam duÂżo o lekcewaÂżeniu  innych .Aby nam byÂło dobrze ,inni niech siĂŞ ,,bujajÂą,,Czasami ktoÂś leÂży w prochu ziemi ,ciĂŞÂżko przytÂłoczony problemami ,nawet nie ma siĂŞ do kogo poskarÂżyĂŚ ,czy poprosiĂŚ o pomoc .Gdyby chciaÂł aby potraktowano go po ludzku ,moÂże siĂŞ spodziewaĂŚ ,przykrych s³ów ,odzywek ktĂłre go poraniÂą a w ogĂłle lekcewaÂżenia swojej osoby .Idzie wiec biedak do koÂścioÂła pÂłacze i prosi matkĂŞ boskÂą o pomoc ,lub skarÂży siĂŞ do Boga aby ulitowaÂł siĂŞ nad nim .

Stwarza  sam sobie iluzjĂŞ ,ze jest przez kogoÂś wysÂłuchany ,kochany i wreszcie ktoÂś zaopiekuje siĂŞ nim.Czy to nie jest wstyd dla zadufanych w sobie spoÂłeczeĂąstw ,aby czÂłowiek ÂżyjÂący wÂśrĂłd wielu ludzi zwracaÂł siĂŞ o pomoc do obrazĂłw, jakby na Âświecie nie byÂło Âżywego czÂłowieka?Wielu chorych odbywa pielgrzymki do miejsc ÂświĂŞtych z proÂśbami  o uzdrowienie,kupujÂą jakieÂś ÂświĂŞcone wody i mikstury ktĂłre niby to miaÂłyby im pomĂłc . Prawda jest taka Âże prawdziwa ludzka ÂżyczliwoœÌ i dobre sÂłowo mogÂłyby tych biedakĂłw wyleczyĂŚ z wielu dolegliwoÂści .SÂłowo ma wielkÂą moc ,moÂże zabiĂŚ czÂłowieka ,a moÂże teÂż i uzdrowiĂŚ ,przykÂład z pisma Âśw.,,ja ci mĂłwiĂŞ dzieweczko ,wstaĂą ,, czyÂż nie zostaÂła dziewczynka uzdrowiona mocÂą sÂłowa chrystusowego? KaÂżdy moÂże przyczyniĂŚ siĂŞ do czyjegoÂś dobrego samopoczucia .SÂłowa piosenki ,,uwielbiam caÂły Âświat ,za dobre sÂłowo ,, powinny powiedzieĂŚ duÂżo prawdy mÂądrym gÂłowom. PrzytoczĂŞ tu takÂże fragment wiersza

,,...dziwiÂą siĂŞ doktory ,Tukan chodzi jakby nigdy nie byÂł chory
                                      ja mam ,ja mam przyjaciela...,,

ByĂŚ moÂże moje cytaty nie sÂą dokÂładnie napisane jak w utworach z ktĂłrych je  zapamiĂŞtaÂłam ,chodzi mi jedynie o sens ,a nie o to ,co kiedy?  kto?  jak siĂŞ wyraziÂł  .

Wiele osĂłb jest nie zadowolonych ,ze zatytuÂłowaÂłam ten wÂątek ,,ChcĂŞ pomĂłc,,, Dlaczego taka krytyka czy ja chcĂŞ dla kogoÂś coÂś zÂłego? WrĂŞcz przeciwnie chcĂŞ przygotowaĂŚ ludzi ,jeÂżeli zechcÂą oczywiÂście ,na to co ma siĂŞ wydarzyĂŚ,Âżeby zd¹¿yli siĂŞ  zorientowaĂŚ w sprawie i przygotowaĂŚ .Kto siĂŞ spodziewa ciosu potrafi w porĂŞ zrobiĂŚ  unik. Na tym ma polegaĂŚ pomoc, na otworzeniu oczu na prawdĂŞ i budzeniu ze snu .Wszak Âżycie jest snem ,wiele osĂłb juÂż to sÂłyszaÂło a nawet powtarza bezwiednie ,tak naprawdĂŞ nie wiedzÂąc o co chodzi.
arteq
Gość
« Odpowiedz #32 : Sierpień 16, 2012, 17:17:09 »

Nie jestem niczyjÂą ofiarÂą, a juÂż szczegĂłlnie forumowych "oÂświeconych" - to raz.
Dwa - w ramach jednego postu chyba mogê odnieœÌ siê do ro¿nych w¹tków poruszanych w postach forumowiczów - tak tez zrobi³em.
PoprosiÂłem abyÂś odniĂłsÂł siĂŞ do przymusowego leczenia (a do tego wszak byÂły porĂłwnania zadeklarowanej przez Sfinks chĂŞci pomocy) narkomanĂłw/alkoholikĂłw. Ty natomiast przedstawiÂłeÂś wstawkĂŞ o bandyckim (zwaÂżajÂąc na kontekst sceny w filmie) poddaniu pacjenta wstrzÂąsom elektrycznym - to przejaw manipulacji, markowania posiadania argumentĂłw.

Jezusa nie wpl¹ta³em - w postach Sfinks od pocz¹tku by³a o nim mowa, wiêc o czym do mnie mówisz? Wskaza³em jedynie na "obowi¹zuj¹c¹" na tym forum prawid³owoœÌ, podpieraj¹c to stosownymi argumentami. I to by³ drugi w¹tek mojego postu.

Dlaczego taka krytyka czy ja chcĂŞ dla kogoÂś coÂś zÂłego? WrĂŞcz przeciwnie chcĂŞ przygotowaĂŚ ludzi ,jeÂżeli zechcÂą oczywiÂście ,na to co ma siĂŞ wydarzyĂŚ,Âżeby zd¹¿yli siĂŞ  zorientowaĂŚ w sprawie i przygotowaĂŚ
1. Wielu forumowych "nauczycieli" nie lubi konkurencji.
2. Jezus ewangeliczny jako taki nie jest tutaj mile widziany...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2012, 17:19:38 wysłane przez arteq » Zapisane
sfinks
Gość
« Odpowiedz #33 : Sierpień 16, 2012, 17:30:34 »

NapisaÂłam w tytule mojego wÂątku ,Âże chcĂŞ pomoc tym ktĂłrzy chcÂą mnie wysÂłuchaĂŚ i zrozumieĂŚ ,nikogo do niczego nie zmuszam !O leczeniu kogokolwiek siĂŞ nie wypowiadam ,poniewaÂż czas jest bliski i na takie dyskusje i oraz rozmowy nie ma czasu.
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #34 : Sierpień 16, 2012, 18:46:05 »

Sfinksie, moÂże inaczej. Chcesz pomĂłc, jest intencja, ale nie widzĂŞ na razie na czym ta pomoc ma polegaĂŚ, wspomnianym mÂłotem?
MoÂże stary jestem i nie ÂłapiĂŞ, ale moÂże jakoÂś w punktach, albo co.
Fakt, czasu maÂło, szkoda go na spory, rozÂświetl moÂże trochĂŞ pomysÂł, bo na przykÂładach w takim ukÂładzie daleko nie zajedziemy, tzn ja nie kapujĂŞ, nie widzĂŞ caÂłego obrazu, przedstaw w sposĂłb bezpoÂśredni swojÂą wizjĂŞ "pomocy", choĂŚ wydaje mi siĂŞ, Âże inne sÂłowo byÂłoby tu bardziej adekwatne, przynajmniej z prezentowanego przez ciebie do tej pory materiaÂłu.
Podstawowy problem to problem zrozumienia, jak w tytule wÂątku, na razie jak dla mnie za maÂło danych.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
east
Gość
« Odpowiedz #35 : Sierpień 16, 2012, 18:59:43 »

No coÂś typowego znĂłw tu wyÂłazi. ONI nie cierpiÂą Jezusa. Kurcze , w wielu wÂątkach Songo niemal powtarza nauki Jezusa - tylko niekoniecznie identycznymi sÂłowami, wiĂŞc juÂż nie jest "ewangeliczny" ,ale trzeba mu to wypomnieĂŚ ?

Dla wielu forumowiczĂłw Jezus jest drogowskazem, ale niekoniecznie wlepiajÂą weĂą swoje gaÂły nie widzÂąc Âświata dookoÂła - i to znĂłw Âźle.

Pewnym ludziom bĂŞdzie  tak Âźle i tak niedobrze juÂż zawsze. Ten wÂątek w ogĂłle nie jest o naukach jakiegokolwiek mistrza. Jest o chĂŞci pomocy i relacjach miĂŞdzyludzkich. To, Âże Sfinks wtrynia co chwila przypowieÂści chrzeÂścijaĂąskie - bo tak zostaÂła wychowana - nie jest niczym niestosownym. Jest to po prostu jakiÂś punkt widzenia z ktĂłrego moÂżna wyjœÌ do dalszych rozwaÂżaĂą i tyle. I takim wyjÂściem dalej jest post songo .

@Sfinks
Wiele osĂłb jest nie zadowolonych ,ze zatytuÂłowaÂłam ten wÂątek ,,ChcĂŞ pomĂłc,,, Dlaczego taka krytyka czy ja chcĂŞ dla kogoÂś coÂś zÂłego?
Ludzie pisz¹ to , co czuj¹ i widz¹ ,ze z nimi nie wspó³gra. Czy to coœ z³ego ? Gdzie tu atak na Ciebie ?
I tylko proszê nie dopowiadaÌ sobie, ¿e to zniewa¿a nauki Jezusa, bo ca³kiem siê ten fajny -sk¹in¹d - w¹tek pokie³basi. Otrzyma³aœ te¿ wiele ciep³ych s³ów za to , co piszesz, wiêc czyù swoje i siê nie przejmuj Mrugniêcie
sfinks
Gość
« Odpowiedz #36 : Sierpień 16, 2012, 19:21:45 »

Chodzi o zwrĂłcenie uwagi na problemy ogĂłlnoÂświatowe , na ktĂłre wszyscy patrzÂą przez palce . Tym samym dajÂą przyzwolenie  na ró¿ne matactwa i kombinatorstwa ,kaÂżdy siedzi cicho  w swojej norze i siĂŞ nie wychyla .W obronie biednych i ubogich, nikt nie stanie ,jak widaĂŚ w wypowiedziach forumowiczĂłw majÂą pokrzywdzonych w nosie . Moja pomoc ma polegaĂŚ  na przygotowaniu ludzi na to, co ma siĂŞ dokonaĂŚ ..ÂŻeby nikt nie byÂł zaskoczony w tym dniu i ÂżebyÂśmy nie ponieÂśli wstydu jako spoÂłecznoœÌ ludzka ,Âże nie wiemy skÂąd siĂŞ urwaliÂśmy ,aby Âświat nie stan¹³ przed wyÂższymi istotami z otwartÂą gĂŞbÂą ,lecz aby zachowaÂł siĂŞ z godnoÂściÂą jak przystaÂło na cywilizowanych ludzi. To by byÂło na tyle ,wiĂŞcej nic nie wiem .

BulwersujÂą mnie pewne wypowiedzi ,Âże  na forum nie ma miejsca dla Jezusa ewangelicznego ,Âże jest on ,,persona non grata ,, nie po¿¹dany tu ,Âże forumowiczÂą nie przystoi w ogĂłle o nim dyskutowaĂŚ .
Hm.... dziwnie mi to znajomo brzmi ,przecieÂż to faryzeusze nie chcieli z nim mieĂŚ do czynienia ,byÂł on odepchniĂŞty i nie miaÂł gdzie gÂłowy swojej zÂłoÂżyĂŚ .

Jak moÂżna pogardzaĂŚ i pomiataĂŚ tak ÂświetlanÂą postaciÂą ,przecieÂż nikt z nas nie jest godny ,nawet rzemienia od sanda³ów zawiÂązaĂŚ . Nie waÂżne ,Âże to postaĂŚ literacka czy fikcyjna ,wypowiadanie siĂŞ na temat takiej osoby dowodzi naszego zaÂślepienia ,pychy i egoizmu oraz zadufania w sobie . To tak samo ,jakby wypowiadaĂŚ siĂŞ z pogardÂą o doktorze Judymie lub innej  pozytywnej postaci w literaturze .Czy mamy tym postaciÂą naprawdĂŞ coÂś do zarzucenia ? Niech BĂłg wam wybaczy wasze zaÂślepienie  .

JeÂżeli siĂŞ mĂłwi w ten sposĂłb o Jezusie ,Âże jest zbĂŞdny ,bo nie pasuje do towarzystwa ,to wiadomo Âże inny czÂłowiek o prawym charakterze ,teÂż byÂłby przez te osoby tak potraktowany .Czy to coÂś nam nie mĂłwi? Czy nad Jezusem ewangelicznym ,nie odbywaÂły siĂŞ sÂądy? ,czy inni nie pastwili siĂŞ nad nim? (Pasja) Czy byÂły jakieÂś powody do tego ,aby tak upodliĂŚ czÂłowieka?  JeÂżeli mĂłwiĂŞ ,Âże Âświat siĂŞ zmienia a ludzie nie bardzo ,to wÂłasnie jest dobry przykÂład porĂłwnawczy ,tamtych czasĂłw i dzisiejszych.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #37 : Sierpień 16, 2012, 19:31:44 »

sfinks juÂż wiele razy czytaÂłem takie sÂłowa wzywajÂące do dziaÂłania/pomocy,-
ale nikt, dos³ownie nikt nie zaj¹kn¹³ siê jak to ma siê odbywaÌ w praktyce,-
ja te¿ wiele mo¿e nie zwojowa³em, ale jak mog³em to wys³a³em ma³¹ cegie³kê na dzieciaki umieraj¹ce z pragnienia w afryce.
WiĂŞc napisz jak by to miaÂło wyglÂądaĂŚ- to pogadamy dalej, ale nie licz na rewolucjĂŞ, bo historia pokazaÂła jakie sÂą konsekwencje i owoce takich dziaÂłaĂą,-
a zmiany nastÂąpiÂą..

sfinks
Gość
« Odpowiedz #38 : Sierpień 16, 2012, 19:47:19 »

Nic nie napiszĂŞ, poniewaÂż nic wiĂŞcej nie wiem ,mam ludzi obudziĂŚ i przygotowaĂŚ na to co ma siĂŞ staĂŚ .Ale co to ma byĂŚ ,to nie wiem ,nie znam dnia ani godziny ,ani dalszego scenariusza .Wszystko co miaÂłam przekazaĂŚ juÂż powiedziaÂłam ,dalsze wypowiedzi i dyskusje byÂłyby tylko przelewaniem z pustego w pró¿ne . MyÂślĂŞ ze dostarczyÂłam juÂż doœÌ materiaÂłu do przeanalizowania sprawy i przygotowania siĂŞ, aby stan¹Ì ,,TwarzÂą w twarz ,, z KimÂś wiĂŞkszym od nas. Nie wiem jednak kto to ma byĂŚ  ,wiĂŞc mnie nie pytajcie .Nie jestem jasnowidzÂąca ani dobrze poinformowana ,widocznie tak ma byĂŚ .
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #39 : Sierpień 16, 2012, 19:51:05 »

wiĂŞc wypada tylko podziĂŞkowaĂŚ,-
co ma byĂŚ- to bĂŞdzie.

pozdro UÂśmiech

east
Gość
« Odpowiedz #40 : Sierpień 16, 2012, 20:15:34 »

@Sfinks
BulwersujÂą mnie pewne wypowiedzi ,Âże  na forum nie ma miejsca dla Jezusa ewangelicznego ,Âże jest on ,,persona non grata ,, nie po¿¹dany tu ,Âże forumowiczÂą nie przystoi w ogĂłle o nim dyskutowaĂŚ .
Hm.... dziwnie mi to znajomo brzmi ,przecieÂż to faryzeusze nie chcieli z nim mieĂŚ do czynienia ,byÂł on odepchniĂŞty i nie miaÂł gdzie gÂłowy swojej zÂłoÂżyĂŚ
.
Sama napisaÂłaÂś w ktĂłrymÂś wczeÂśniejszym poÂście " wszyscy jesteÂśmy Chrystusami". Nie kaÂż wiĂŞc ludziom rozdzieraĂŚ szat nad historycznÂą (bÂądÂź epickÂą) postaciÂą sprzed ponad 2 tys lat, ale otwĂłrz oczy na tych, co sÂą tu i teraz -Chrystusami.
Jezus to nie jest tylko ten "ewangeliczny" koleÂś zabity przez faryzeuszy wiele lat temu. To sÂą Twoi bracia i Twoje siostry TUTAJ (miĂŞdzy innymi). WiĂŞc dawaj Âświadectwo prawdzie swoich przekonaĂą wobec ludzi tu i teraz, a nie narzekaj na to, Âże siĂŞ nie mĂłwi o tej szlachetnej postaci z kart staroÂżytnej ksiĂŞgi. Jak dasz Âświadectwo to wystarczy i wszyscy bĂŞdÂą wiedzieĂŚ o co chodzi bez zaczytywania siĂŞ Ewangeliami. Proste jak to.

I wÂłaÂściwie czuĂŚ tĂŞ troskĂŞ o stan ludzkoÂści w Twoich wypowiedziach (to jest dobre), ale to maÂło trochĂŞ. Jak chcesz pomĂłc oprĂłcz pisania o tym, jak to jest Âźle z ludzkoÂściÂą ?

Jak mo¿na pogardzaÌ i pomiataÌ tak œwietlan¹ postaci¹ ,przecie¿ nikt z nas nie jest godny ,nawet rzemienia od sanda³ów zawi¹zaÌ .
Droga Sfinks .Nikt nie jest godny, ale tylko dlatego, Âże nie istnieje DuÂży uÂśmiech
Istnienie i Âżycie sÂą Chrystusem. Chcesz ludziom pomĂłc to sama czyĂą DrogĂŞ , PrawdĂŞ i ÂŻycie ,a nie stawiaj znĂłw krzyÂży ,ktĂłre dzielÂą i do ktĂłrych siĂŞ modlisz zamiast po prostu czyniĂŚ to, co On przykazaÂł.

Nie waÂżne ,Âże to postaĂŚ literacka czy fikcyjna ,wypowiadanie siĂŞ na temat takiej osoby dowodzi naszego zaÂślepienia ,pychy i egoizmu oraz zadufania w sobie
JeÂśli wypowiadanie siĂŞ jest nietaktem to nie wypowiadajmy siĂŞ , proste. Ale to nie znaczy, Âże ktokolwiek ma pogardĂŞ wobec Niego, nie nadinterpretowuj.

Niech BĂłg wam wybaczy wasze zaÂślepienie  .
I wzajemnie DuÂży uÂśmiech Nie naleÂży siĂŞ zaÂślepiaĂŚ, nawet na Boga... Czy On chciaÂłby, abyÂś uczyniÂła zeĂą IkonĂŞ ?

I znĂłw temat zeszedÂł z meritum eeech ..
arteq
Gość
« Odpowiedz #41 : Sierpień 16, 2012, 20:28:07 »

No coÂś typowego znĂłw tu wyÂłazi. ONI nie cierpiÂą Jezusa. Kurcze , w wielu wÂątkach Songo niemal powtarza nauki Jezusa - tylko niekoniecznie identycznymi sÂłowami, wiĂŞc juÂż nie jest "ewangeliczny" ,ale trzeba mu to wypomnieĂŚ ?
"prawie" robi wielkÂą ró¿nicĂŞ... tu podetnĂŞ, tam doÂło¿ê, tutaj ÂścisnĂŞ, tam dolepiĂŞ... ale wszak bazowaÂłem na Jezusie, tak?   :]
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #42 : Sierpień 16, 2012, 20:38:32 »

Nic nie napiszĂŞ, poniewaÂż nic wiĂŞcej nie wiem ,mam ludzi obudziĂŚ i przygotowaĂŚ na to co ma siĂŞ staĂŚ .Ale co to ma byĂŚ ,to nie wiem ,nie znam dnia ani godziny ,ani dalszego scenariusza .Wszystko co miaÂłam przekazaĂŚ juÂż powiedziaÂłam ,dalsze wypowiedzi i dyskusje byÂłyby tylko przelewaniem z pustego w pró¿ne . MyÂślĂŞ ze dostarczyÂłam juÂż doœÌ materiaÂłu do przeanalizowania sprawy i przygotowania siĂŞ, aby stan¹Ì ,,TwarzÂą w twarz ,, z KimÂś wiĂŞkszym od nas. Nie wiem jednak kto to ma byĂŚ  ,wiĂŞc mnie nie pytajcie .Nie jestem jasnowidzÂąca ani dobrze poinformowana ,widocznie tak ma byĂŚ .

Czyli jednak dobrze mysla³am .Mia³aœ lub masz jakieœ przekazy ,ale nie bardzo umiesz je przekazaÌ.Wybacz Sfinks , ja chyba jestem za g³upia ,bo nie mogê poj¹Ì o co chodzi ? To o czym piszesz ,to ca³e z³o na œwiecie ,wszyscy widzimy go³ym okiem.Mo¿e masz jakieœ propozycje rozwi¹zania tego problemu ?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Astre
Gość
« Odpowiedz #43 : Sierpień 17, 2012, 00:26:22 »

(...) Âże na tym forum powoÂływanie siĂŞ na ewangelicznego Jezusa nie jest mile widziane

Nie ma ewangelicznego Jezusa !
To ludzie sobie wymyÂślili takÂą etykietĂŞ '' Ewangeliczny Jezus ''.
Czy Jezus rzekÂł - Jestem ewangeliczny ?

- gdy tylko luÂźno o nim wspomniaÂła i zaszÂła siĂŞ powoÂływaĂŚ na sÂłowa Jezusa zawarte w Ewangelii jako mogÂące pomĂłc w Âżyciu... zaraz

Jezus sam nie napisaÂł ani jednego sÂłowa. Pisali skrybowie. Pisali tak jak rozumieli. A rozumiesz  ró¿nie- jedni tak, a inni inaczej.
PomijajÂąc to nie pomogÂą Ci sÂłowa (przeslania) Jezusa poniewaÂż ich nie rozumiesz !

Jezus rzekÂł: ''kto szuka niech nie zaprzestanie szukania, bo gdy  znajdzie  zadrÂży i zdziwi siĂŞ i zagĂłruje nad peÂłniÂą''.

ZaprawdĂŞ powiadam Ci nie rozumiesz nawet tego jednaego przesÂłania, ktĂłre jest bardzo waÂżne.

WytÂłumacz mi zatem co wedle tego przesÂłania masz :

1. szukaĂŚ i nie zaprzestaĂŚ szukania....
2. Dlaczego zadrÂżysz gdy znajdziesz ?
3. Czym jest peÂłnia, nad ktĂłrÂą zagĂłrujesz, gdy jÂą odnajdziesz ?

ZaprawdĂŞ powiadam Ci - NIE- rozumiesz !
A jeÂżeli nie rozumiesz, to o czym chcesz pisaĂŚ, o czym chcesz rozmawiaĂŚ ?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 00:27:01 wysłane przez Astre » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #44 : Sierpień 17, 2012, 00:49:30 »

Masz racjĂŞ Astre Jezus przekazywaÂł prawdziwÂą wiedzĂŞ , a nie bajki o niej ktĂłre przekazujÂą koÂścioÂły. A czy coÂś napisaÂł? NapisaÂł ale nie jest to publikowane bo nie jest zgodne z katolickimi nurtami przekazĂłw. Lepiej jest gÂłosiĂŚ pisane na zamĂłwienie bajkowe  ewangelie ktĂłrych i tak nikt nie odczytuje symbolicznie.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #45 : Sierpień 17, 2012, 01:13:49 »

To okreÂślenie - skrĂłt, byÂłem przekonany, Âże dla kaÂżdego jest to jasne... Jezus jako postaĂŚ z ewangelii.
I czy mĂłgÂłbyÂś podaĂŚ w ktĂłrym miejscu w Biblii jest dokÂładnie ten "cytat"?

Astre... bardzo ³atwo wydajesz os¹dy o innych - "nie zrozumiesz" - có¿ co najwy¿ej mogê nie podzieliÌ Twojej interpretacji, niekoniecznie s³usznej :]
HÂłech hÂłech, rozumiem, Âże na te pytania winienem udzieliĂŚ odpowiedzi w stylu ezoterycznym: "dowiesz siĂŞ, Âże jesteÂś polem energii ÂświadomoÂści, ktĂłra jest poza wszelkimi ograniczeniami"...    DuÂży uÂśmiech

WystarczajÂąco "mÂądrze" i "oÂświecenie"?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 01:14:23 wysłane przez arteq » Zapisane
Astre
Gość
« Odpowiedz #46 : Sierpień 17, 2012, 01:44:21 »

To okreÂślenie - skrĂłt, byÂłem przekonany, Âże dla kaÂżdego jest to jasne... Jezus jako postaĂŚ z ewangelii.

Stwierdzenie faktu : Twoja wiedza jest na poziomie szkolnej podstawĂłwki.
DowĂłd w sprawie :

Jezus Ewangeliczny to nie jest bynajmniej skrĂłt jak gÂłosisz !
Ewangelia (euangelion) jest to termin zapoÂżyczony a nastĂŞpnie zastosowany w litaraturze chrzeÂścjaĂąskiej.
Dos³ownoœÌ tego terminu oznacza - ktoœ to g³osi dobr¹ nowinê.
StÂąd  pomysÂł, a raczej wymysÂł - Jezus Ewangeliczny.
Niemniej jednak przecieÂż Jezus nie jest jedynÂą postaciÂą z Ewangelii, a sama ewangelia jest wedÂług takie rozumowania - dobrÂą nowinÂą.
Powa¿nym b³êdem merytorycznym jest fakt, ¿e termin ewangelia oznacza dos³ownie - nagrodê dla kogoœ, kto g³osi dobr¹ nowinê.
Zatem Âżadna alegoria, ani przenoÂśnia jest tutaj nieadekwatna.

Cytat pochodzi z Ewangelii Tomasza, ktĂłra skÂłada siĂŞ z cytatĂłw przypisywanych Jezusowi. CechÂą  tej Ewangelii jest to, Âże nie posiada  elementu narracyjnego ani tzw. ciÂągÂłoÂści czasowej.
Katolicki Kanon nie odrzuca tej Ewangelii, wystepuje jedynie niezgodnoœÌ co daty jej powstania wœród religioznawców.
Ewangelia Tomasza zaliczana jest do gnostyckich. Gnosis oznacza wiedzê, choÌ ró¿nie mo¿na interpretowaÌ (gnosis) .

ZadaÂłem wczeÂśniej konkretne pytania (mogĂŞ je powtĂłrzyĂŚ) i oczekujĂŞ na nie odpowiedzi !!!
Czy jÂą otrzymam ? Zobaczymy i przekonamy siĂŞ, czy  (ja Cie osÂądzam), czy ja stwierdzam pradziwy fakt - nie rozumiesz przesÂłaĂą Jezusa !

« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 01:57:52 wysłane przez Astre » Zapisane
sfinks
Gość
« Odpowiedz #47 : Sierpień 17, 2012, 05:53:28 »

To Âże bĂłg kieruje czyimiÂś krokami czy myÂślami,lub zleca coÂś do wykonania jest dla mnie proste i zrozumiaÂłe.
SÂłyszaÂłam kiedyÂś powiedzenie ,Âże ,,BĂłg mĂłwi ustami ksiĂŞdza ,, jeÂżeli mĂłwi jego ustami,to takÂże mĂłwi moimi
czy ustami mojego dziecka oraz sprzedawczyni w sklepie .Mo¿e przekazywaÌ treœÌ tego co ma napisaÌ pisarz ,
malarz namalowaĂŚ ,scenarzysta stworzyĂŚ itd. Nie jest to dla mnie dziwne .BĂłg jest wszechmogÂący i wszystko wiedzÂący,
Dlatego moÂże byc przekazicielem miliardĂłw kreacji .

Jest napisane ,ze czÂłowiek jest narzĂŞdziem .SÂą narzĂŞdzia uÂżyteczne i nieuÂżyteczne ,do czego Bogu sÂą potrzebne narzĂŞdzia? Na pewno do przekazywania wiedzy zakodowanej w obrazach ,tekstach i we wszystkim co istnieje ,,BĂłg jest we wszystkim,,

MoÂże teÂż ustami ludzi korygowaĂŚ nasze postawy ,dawaĂŚ do zrozumienia ,Âże z nami jest coÂś nie tak ,jak on to by chciaÂł widzieĂŚ itp.  CzÂłowiek jest poszukiwaczem na ziemi ,wiecznie czegoÂś szuka pragnie,krĂŞci siĂŞ w kó³ko i w zasadzie nigdy nigdy nie jest zadowolony sam z siebie .Dlaczego tak siĂŞ dzieje? To co jest najwaÂżniejsze ,godne uwagi i poÂświĂŞcenia ,znajduje siĂŞ w Âśrodku czÂłowieka ,g³êboko ukryte w duszy czÂłowieka.Jest to skarb g³êboko zakopany,zaniedbany i zapomniany.Tylko to siĂŞ liczy ,reszta jest iluzjÂą,zÂłudzeniem ,miraÂżem i znika wraz ze ÂśmierciÂą czÂłowieka .czÂłowiek ktĂłry ponad wszystko ukochaÂł dobra ziemskie ,jej rozkosze i znaczenie miĂŞdzy ludÂźmi w koĂącowym efekcie traci wszystko,zostaje z niczym ,gdyÂż wartoÂści ktĂłrym hoÂłdowaÂł  rozpÂłynÂą siĂŞ i Âślad po nich nie zostanie .KtoÂś kto w ten sposĂłb podchodzi do Âżycia podobny jest Syzyfowi ,ktĂłry pcha swoje ciĂŞÂżkie taczki pod gĂłrĂŞ ,z trudem i wysiÂłkiem( dorobek Âżyciowy) Âżeby przekonaĂŚ siĂŞ ,Âże na pró¿no siĂŞ mĂŞczyÂł ,gdyÂż sprawĂŞ trzeba zaczynaĂŚ od poczÂątku .

,,Có¿ czÂłowiekowi po tym ,gdyby caÂły Âświat zdobyÂł a poniĂłsÂł szkodĂŞ na duszy?,, Czyli o dusze naleÂży w pierwszym rzĂŞdzie walczyĂŚ .Co to jest dusza ? Jest to bezcielesny byt ,ktĂłry kieruje siĂŞ caÂłkiem innymi wartoÂściami  niÂż ciaÂło ,dlatego duszĂŞ naleÂży czĂŞÂściej obmywaĂŚ niÂż to co na wierzchu ,czyli ciaÂło .Nie znaczy to ze czÂłowiek ma nie dbaĂŚ o swĂłj wyglÂąd zewnĂŞtrzny ,byĂŚ abnegatem ,zaniedbanym i brzydko pachnÂącym . Jednak powinien obmywanie duszy postawiĂŚ na pierwszym miejscu.

MĂłwiĂŞ tak odnoÂśnie zarzutĂłw ,Âże nie podajĂŞ gotowych rozwiÂązaĂą lub jakiÂś pomys³ów ,jak uzdrowiĂŚ ludzkoœÌ aby nadawaÂła siĂŞ tam ,gdzie jej przeznaczenie . Czy ja mam ,,myĂŚ ,,dorosÂłych ,inteligentnych ludzi ?,To gÂłupi pomysÂł ,kaÂżdy powinien sam wiedzieĂŚ co ma robiĂŚ ,wiedzy na ten temat jest pod dostatkiem ,niech kaÂżdy siĂŞ sam potrudzi .Ja pracowaÂłam nad sobÂą wiele lat i zrobiÂłam to samodzielnie,kierujÂąc siĂŞ wskazĂłwkami zawartymi wszĂŞdzie ,czerpaÂłam z wielu ÂźrĂłdeÂł  i nie z jednego pieca chleb jadÂłam ( bazowaÂłam na ciĂŞÂżkich pracach innych ludzi ,ktĂłrzy trudzili siĂŞ ,badali ,rozmyÂślali ,pisali ,dociekali ,tworzyli i opisywali rezultaty swoich prac,czyli coÂś wysmaÂżyli ,wypiekli ,zgotowali ) SÂłowo jest chlebem Âżycia ,jeÂżeli siĂŞ mĂłwi aby chleba nie marnowaĂŚ, to wÂłaÂśnie o taki chleb chodzi o chleb duchowy .

Jest teÂż napisane Âże ,,nie jest wart KrĂłlestwa Niebieskiego, ten kto nie ma w nienawiÂści Âświata ,ludzi a ponadto samego siebie,,Dlaczego tak dziwne i pokrĂŞtne stwierdzenie znalazÂło siĂŞ w piÂśmie ÂświĂŞtym ?KtoÂś mĂłgÂłby poczyniĂŚ zarzut ,Âże zawarte w nim sÂłowa wykluczajÂą siĂŞ nawzajem ,Âże sÂą pokrĂŞtne ,gÂłupie i Âże nie warto siĂŞ tym wcale zajmowaĂŚ.Jest to b³êdne myÂślenie ,bez g³êbokiego zrozumienia treÂści .Chodzi o odwrĂłcenie siĂŞ  od Âświata w doczesnej postaci, radykalnie i na zawsze .KtoÂś o takim usposobieniu nie,, wcieli,,siĂŞ wiĂŞcej poniewaÂż nie ma pragnieĂą ziemskich a nawet budzÂą one w nim wstrĂŞt.Nie znaczy to Âże nie kocha on dobra ,piĂŞkna i istot o doskonaÂłej naturze, wÂśrĂłd ktĂłrych czuje siĂŞ dobrze ,czuje siĂŞ naprawdĂŞ kochany i doceniany ,o co w Âśrodowisku ziemskim raczej trudno.

Tak wÂłasnie wyglÂąda spÂłata karmy.JeÂżeli ktoÂś jednak ma jakieÂś,, ciÂągoty,, ziemskie ,kto kocha blichtr i uÂłudĂŞ Âświata,wÂładzĂŞ,rozkosze ziemskie,nie nadaje siĂŞ do KrĂłlestwa .BĂŞdzie siĂŞ on wcielaÂł wiele razy ,aÂż mu siĂŞ odechce ,znudzi go to i zacznie pracowaĂŚ nad sobÂą, poniewaÂż bĂŞdzie siĂŞ pragn¹³ stÂąd  wyzwoliĂŚ na zawsze. I o taki efekt wÂłaÂśnie chodzi ,proste to, Âże prostsze nie moÂże byĂŚ .Przynajmniej ja tak rozumujĂŞ .

Kto nie przykÂłada rĂŞki do pÂługa ,teÂż siĂŞ nie nadajĂŞ,co to znaczy? Po prostu nie pracuje ,na rzecz wyzwolenia siĂŞ ludzkoÂści z okowĂłw tego Âżycia i udzielania jej  pomocy aby nie musiaÂła wiecznie b³¹dziĂŚ na tym ,,padole Âłez,, JeÂżeli ktoÂś pracuje g³ównie dla swojej chwaÂły i tylko mu zaszczyty w gÂłowie i fanfary oraz oklaski ,to co komu po takim czÂłowieku?

Cz³owiek sam jako jednostka nic nie znaczy,,jednostka zerem ,jednostka bzdur¹,,Tylko ca³oœÌ ma znaczenie ,ogó³ ,,jedni drugich brzemiona noœcie,,

Je¿eli chodzi o ,,nienawiœÌ do ludzi a nawet do samej siebie,, to chodzi przede wszystkim o kreacje cz³owieka w tym œwiecie
CzujĂŞ i wiem Âże sÂą one nieprzyjemne, odpychajÂące ,nieszczere ,zakÂłamane,przewrotne ,faÂłszywe,nieprawdomĂłwne itp.ProszĂŞ zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ ,ze samÂą siebie zaliczam do takich istot ,nie jestem ideaÂłem ,jestem zwykÂłym czÂłowiekiem jak kaÂżdy i teÂż popeÂłniaÂłam wielkie b³êdy w Âżyciu i na pewno dalej popeÂłniam ,tylko Âże mam jakieÂś marzenie ,pragnienie ,d¹¿enie  i nie dotyczÂą one tego Âświata.

JeÂżeli chodzi o ,,HiperfizykĂŞ,, o ktĂłrej tak mÂądrze wypowiada siĂŞ nasz forumowicz Jack 1967 ,to jedno nie wyklucza siĂŞ z drugim .
LudzkoœÌ ma byĂŚ oczyszczona w umyÂśle ,sama musi zreformowaĂŚ  to co niedoskonaÂłe ,na pewno nie jest to trudne dla inteligentnego czÂłowieka ,tym bardziej ,Âże materia³ów i podpowiedzi jest bardzo duÂżo ,naleÂży siĂŞ tylko dobrze wszystkiemu przyjrzeĂŚ. JeÂżeli bĂŞdzie dostatecznie duÂżo ludzi myÂślÂących ,,inaczej ,, czyli o zreformowanych umysÂłach ,pociÂągnÂą oni za sobÂą pozostaÂła resztĂŞ .

Nadchodz¹ca ,,fala,, nie zagrozi nam wtedy ,gdy napotka przyjazne sobie œrodowisko .Dla odnowionej ludzkoœci potrzeba odnowionej przestrzeni ,to chyba ka¿dy rozumie?Wiadomo ,¿e nasz stary œmietnik mo¿e byÌ zmieciony do kosza,je¿eli czysta przestrzeù napotka taki ,,syf,, to zrobi z nim co trzeba ,je¿eli my bêdziemy w swoim wnêtrzu , takim samymi ba³aganiarzami,zmiecie nas razem ze wszystkim ,poniewa¿ nie rozró¿nia ,cz³owieka od jakiegoœ brudnego przedmiotu .

Nie wypowiadam siĂŞ o tym zjawisku kosmicznym fachowo , poniewaÂż siĂŞ nie znam caÂłkowicie na naukach wyÂższych i skomplikowanych ,jak juÂż zresztÂą o tym pisaÂłam wczeÂśniej .

Moim zadaniem jest pobudzaĂŚ do dziaÂłania jednostki zdolne, o wyÂższej inteligencji ,ktĂłrych na Âświecie jest tyle ,Âże trudno by byÂło policzyĂŚ , ktĂłre czĂŞsto chorujÂą na ,,lenia,, aby podjĂŞÂły  dziaÂłania w obronie nas wszystkich .Nic siĂŞ samo nie zrobi ,wiĂŞc nie czekajcie z zaÂłoÂżonymi rĂŞkami ,aÂż ktoÂś da gotowe recepty. ZarĂŞczam ,Âże kaÂżdy  nosi je w sobie ,tylko musi chcieĂŚ po nie siĂŞgn¹Ì .Gdy ktoÂś  czegoÂś bardzo chce ,a nie jest to chwilowy kaprys ,czy zachcianka ,tylko wielkie pragnienie ,caÂły wszechÂświat bĂŞdzie dziaÂłaÂł na jego korzyœÌ i dostarczy w odpowiednim czasie to czego on potrzebuje do realizacji swojego pomysÂłu ,pragnienia ,czy usilnego d¹¿enia.

ZarĂŞczam ,jeÂżeli ktoÂś sam ze sobÂą oraz swoim najbliÂższym Âśrodowiskiem zrobi porzÂądek ,satysfakcja jego bĂŞdzie 100 krotnie wiĂŞksza ,niÂż  gdyby dostaÂł gotowe wytyczne ,co ma robiĂŚ .Niech kaÂżdy sobie rzepkĂŞ skrobie ,jeÂżeli mu siĂŞ  to uda satysfakcjĂŞ bĂŞdzie miaÂł zapewnionÂą ,zachowa twarz ,honor ,godnoœÌ .Czy coÂś wiĂŞcej trzeba w Âżyciu zdobyĂŚ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 08:07:51 wysłane przez sfinks » Zapisane
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #48 : Sierpień 17, 2012, 09:09:22 »

cyt sfinks
Chodzi o zwrĂłcenie uwagi na problemy ogĂłlnoÂświatowe , na ktĂłre wszyscy patrzÂą przez palce . Tym samym dajÂą przyzwolenie  na ró¿ne matactwa i kombinatorstwa ,kaÂżdy siedzi cicho  w swojej norze i siĂŞ nie wychyla .W obronie biednych i ubogich, nikt nie stanie ,jak widaĂŚ w wypowiedziach forumowiczĂłw majÂą pokrzywdzonych w nosie .

Mocne slowa. Gdy zacznie sie studiowac uwaznie wpisy chocby na tym forum to zupelnie zaprzeczaja temu co piszesz, padaja slowa dobitne i nauczajace, a takich system nie lubi. Sama wskazywalas na sformulowanie "wszystko bedzie zapisane!" no jasne w bazie danych i mysle, ze forumowicze to wiedza.
Uzytkownikom zapewne wiele rzeczy nie podoba sie, ale zmiany nie dokonuja sie od tak (od strzalu z glowki;).

Na tym wlasnie polega przejscie do 5D, aby kazdy jasno sformulowal w myslach czego tak na prawde pragnie.
I od tego nalezalo zaczac nauczanie - od wskazania metod kreowania pragnien.
Zapewniam Ciebie i innych, ze juz od pewnego czasu dziala grupa miedzynarodowa wysokiej klasy specjalistow, ktorzy wlasnie maja te role do spelnienia - sa porozdzielani do roznych projektow.
east
Gość
« Odpowiedz #49 : Sierpień 17, 2012, 10:52:03 »

@Sfinks
Cz³owiek jest poszukiwaczem na ziemi ,wiecznie czegoœ szuka pragnie,krêci siê w kó³ko i w zasadzie nigdy nigdy nie jest zadowolony sam z siebie .Dlaczego tak siê dzieje?
No wÂłaÂśnie , Âświetne pytanie - DLACZEGO tak siĂŞ dzieje ?
Nigdy nie jest zadowolony sam z siebie. W pytaniu jest odpowiedÂź. Z powodu SIEBIE. Rozpoznaj czy jest jakieÂś JA. MoÂże siĂŞ okazaĂŚ, Âże nie ma, a wtedy ... zadowolenie po prostu bĂŞdzie. BĂŞdzie wolne od tego, ktĂłry interpretuje i ktĂłry poszukuje.

To co jest najwaÂżniejsze ,godne uwagi i poÂświĂŞcenia ,znajduje siĂŞ w Âśrodku czÂłowieka ,g³êboko ukryte w duszy czÂłowieka.Jest to skarb g³êboko zakopany,zaniedbany i zapomniany.Tylko to siĂŞ liczy ,reszta jest iluzjÂą,zÂłudzeniem ,miraÂżem i znika wraz ze ÂśmierciÂą czÂłowieka .czÂłowiek ktĂłry ponad wszystko ukochaÂł dobra ziemskie ,jej rozkosze i znaczenie miĂŞdzy ludÂźmi w koĂącowym efekcie traci wszystko,zostaje z niczym ,gdyÂż wartoÂści ktĂłrym hoÂłdowaÂł  rozpÂłynÂą siĂŞ i Âślad po nich nie zostanie .KtoÂś kto w ten sposĂłb podchodzi do Âżycia podobny jest Syzyfowi ,ktĂłry pcha swoje ciĂŞÂżkie taczki pod gĂłrĂŞ ,z trudem i wysiÂłkiem( dorobek Âżyciowy) Âżeby przekonaĂŚ siĂŞ ,Âże na pró¿no siĂŞ mĂŞczyÂł ,gdyÂż sprawĂŞ trzeba zaczynaĂŚ od poczÂątku .
Wszystko znika, kaÂżde utoÂżsamienie znika, nawet TY znikasz i Âślad po Tobie nie zostanie. To jest dobre rozpoznanie. Tylko ,jeÂśli zachowasz w tym rozpoznaniu SIEBIE bĂŞdziesz -jako ten Syzyf - rozpoczynaĂŚ od nowa to samo. Z powodu siebie.

Jednak powinien obmywanie duszy postawiĂŚ na pierwszym miejscu.

Jak obmywasz duszĂŞ ? Posiadasz swojÂą duszĂŞ ? Jest Twoja ? Bierzesz jÂą za fraki i do Âłazienki MrugniĂŞcie ? Czy w ogĂłle masz z niÂą kontakt ? Czy ona mĂłwi do Ciebie ?
Czy potrzebuje byĂŚ obmywana przez Ciebie ,ktĂłra tkwisz w tym brudnym Âświecie po uszy ? Kto tu kogo "posiada" i kto obmywa kogo ?

JeÂżeli ktoÂś jednak ma jakieÂś,, ciÂągoty,, ziemskie ,kto kocha blichtr i uÂłudĂŞ Âświata,wÂładzĂŞ,rozkosze ziemskie,nie nadaje siĂŞ do KrĂłlestwa .BĂŞdzie siĂŞ on wcielaÂł wiele razy ,aÂż mu siĂŞ odechce ,znudzi go to i zacznie pracowaĂŚ nad sobÂą, poniewaÂż bĂŞdzie siĂŞ pragn¹³ stÂąd  wyzwoliĂŚ na zawsze. I o taki efekt wÂłaÂśnie chodzi ,proste to, Âże prostsze nie moÂże byĂŚ .Przynajmniej ja tak rozumujĂŞ
.
Co to znaczy "pracowaĂŚ nad sobÂą "? Czy to Ciebie wyzwoli od ... siebie ?Od tego, ktĂłry kocha blichtr ,wÂładzĂŞ itd ..  ? Kto ma pracowaĂŚ nad sobÂą i jak ? Czy pracujÂący nad sobÂą nie ma wad ? Dobrze pracujesz nad sobÂą, a moÂże Âźle pracujesz nad sobÂą ? Kto to ma oceniaĂŚ ?
Tak wiele pytaĂą .
Samo ¿ycie weryfikuje postawy. Delikatnie naprowadza ,a Ty za tym pod¹¿asz, albo na si³ê siê przeciwstawiasz swoimi wyobra¿eniami i pakujesz siê w problemy, albo w wieczne konflikty z innymi . W tym przypadku wy³azi ludzka ignorancja, a czasem œmiesznoœÌ. Jak sobie z tym poradzisz ?

Je¿eli chodzi o ,,nienawiœÌ do ludzi a nawet do samej siebie,, to chodzi przede wszystkim o kreacje cz³owieka w tym œwiecie
CzujĂŞ i wiem Âże sÂą one nieprzyjemne, odpychajÂące ,nieszczere ,zakÂłamane,przewrotne ,faÂłszywe,nieprawdomĂłwne itp.ProszĂŞ zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ ,ze samÂą siebie zaliczam do takich istot ,nie jestem ideaÂłem ,jestem zwykÂłym czÂłowiekiem jak kaÂżdy i teÂż popeÂłniaÂłam wielkie b³êdy w Âżyciu i na pewno dalej popeÂłniam ,tylko Âże mam jakieÂś marzenie ,pragnienie ,d¹¿enie  i nie dotyczÂą one tego Âświata.
Widzisz i rozpoznajesz to Chichot Ale - nie ma sensu identyfikowaÌ siê z takim obrazem siebie. Z ¿adnym obrazem siebie nie ma sensu siê identyfikowaÌ raz na zawsze, a zreszt¹ ¿ycie uczy , ¿e to niemo¿liwe, bo przecie¿ sama piszesz, ¿e kiedyœ myœla³aœ inaczej i to siê zmieni³o. TY pope³niasz b³êdy, ale jednoczeœnie TY nie jesteœ. Nie jesteœ tym JA.

tylko Âże mam jakieÂś marzenie ,pragnienie ,d¹¿enie  i nie dotyczÂą one tego Âświata.

No widzisz, tak dÂługo, jak dÂługo bĂŞdziesz TY d¹¿yĂŚ i marzyĂŚ o tym co "nie z tego Âświata", to pozostanie tylko w sferze marzeĂą . Z powodu tego, ktĂłrÂą uwaÂżasz , Âże jesteÂś. TY nie wejdziesz do "nie tego Âświata", nikt tam nie wejdzie. Ale "tamten Âświat" -to o czym ezoterycy mĂłwiÂą, Âże nadchodzi - juÂż tu jest , wszĂŞdzie dookoÂła nas, w nas - przenika wszystko. TY,ani JA tam nie wejdziemy. Nic nie moÂżna zrobiĂŚ aby tam wejœÌ takimi jakimi uwaÂżamy , Âże jesteÂśmy. To zupeÂłnie inny Âświat. Wzniesienie, juÂż tu wszĂŞdzie jest i czeka na to, aÂż .. siĂŞ rozpuÂścisz  Ty, a wraz z TobÂą wszystko ,co w tej gĂŞstoÂści trzyma. Albo teÂż zrobi to na si³ê. WkrĂłtce. ByĂŚ moÂże w sposĂłb w jaki piszesz :
je¿eli czysta przestrzeù napotka taki ,,syf,, to zrobi z nim co trzeba ,je¿eli my bêdziemy w swoim wnêtrzu , takim samymi ba³aganiarzami,zmiecie nas razem ze wszystkim ,poniewa¿ nie rozró¿nia ,cz³owieka od jakiegoœ brudnego przedmiotu .
Bo ostatecznie tak to bĂŞdzie. Wymiecie Ciebie i resztki mnie wraz z caÂłym syfem z tej formy przejawionego Istnienia. Armageddon dla nas Chichot WolnoœÌ dla duszy. Czas, aby to wewnĂŞtrzny obserwator przej¹³ fizyczne ubranko . O to chodzi w rozpoznaniu  "memento mori".
Nic siĂŞ samo nie zrobi ,wiĂŞc nie czekajcie z zaÂłoÂżonymi rĂŞkami ,aÂż ktoÂś da gotowe recepty.
Wszystko JU¯ tu jest i to co w³aœciwe i co ma siê przejawiÌ w³aœnie siê przejawia. Samo siê robi. Problemem jest ten, kto uwa¿a, ¿e ma gotowe recepty i ¿e sam mo¿e coœ zrobiÌ. ¯e musi siê k³óciÌ, spieraÌ, ¿e ma pomys³y i ¿e kogoœ mo¿e do czegoœ namówiÌ, a nawet, ¿e mo¿e pomóc KOMUŒ w jego cierpieniu. Rozpoznanie KTO cierpi jest tu kluczowe. Ten KTOŒ trzyma siê cierpienia, uwa¿a ,¿e ono siê JEMU przytrafia - za nic, za karê, w nagrodê , "bo tak ma byÌ" , albo te¿ "bo taki jest sens ¿ycia". To wszystko nieprawda. Przydarza siê bo uwa¿asz, ¿e Jesteœ.

ZarĂŞczam ,Âże kaÂżdy  nosi je w sobie ,tylko musi chcieĂŚ po nie siĂŞgn¹Ì .
To nie znajduje siĂŞ w Tobie. Nigdy tam nie byÂło, bo Ty jako coÂś staÂłego i niezmiennego nie istniejesz. TO przepÂływa i dostraja siĂŞ .
Tak jak tu zostaÂło powiedziane :
http://www.youtube.com/watch?v=vCAXN1K5WIg&feature=player_embedded
<a href="http://www.youtube.com/v/vCAXN1K5WIg?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/vCAXN1K5WIg?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;</a>

Gdy ktoÂś  czegoÂś bardzo chce ,a nie jest to chwilowy kaprys ,czy zachcianka ,tylko wielkie pragnienie ,caÂły wszechÂświat bĂŞdzie dziaÂłaÂł na jego korzyœÌ i dostarczy w odpowiednim czasie to czego on potrzebuje do realizacji swojego pomysÂłu ,pragnienia ,czy usilnego d¹¿enia.
TeÂż tak kiedyÂś myÂślaÂłem. To nie tak. Ty nie wiesz jak to siĂŞ dzieje , Âże staje siĂŞ to, co harmoniczne i potrzebne w "twoim" Âżyciu (Âżycie tak na prawdĂŞ do Ciebie nie naleÂży, ale có¿, mamy do dyspozycji tylko sÂłowa i peÂłno zaimkĂłw). Kiedy jest intencja i uczucie ,kiedy serce wie, co ma siĂŞ staĂŚ, to WszechÂświat wykonuje poniewaÂż istnieje nierozerwalne po³¹czenie inteligentnego uniwersum z kaÂżdÂą jego formÂą przejawionÂą, ale nie z TobÂą. TY jako toÂżsamoœÌ ,jako wyobraÂżenie na temat siebie nie istniejesz, nie jesteÂś czĂŞÂściÂą tego, co jest. Nie zareaguje on na Ciebie, bo Ty tak chcesz, ale jeÂśli  "sercem czujesz" (a raczej "serce czuje") to siĂŞ staje.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 10:53:46 wysłane przez east » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: