Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 02:10:03

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Polcon 2012 Wroc³aw 23-26 sierpnia - Transmisja Live.  (Przeczytany 4611 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
janusz

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 29

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370

« : Sierpieñ 23, 2012, 12:02:26 »

Po raz pierwszy Polcon zawita do stolicy Dolnego ¦l±ska 23 - 26 sierpnia. Impreza odbêdzie siê w Centrum Dydaktyczno-Naukowym na pl. Grunwaldzkim 24a i w pobliskim budynku Uniwersytetu Przyrodniczego.
W programie wroc³awskiego Polconu znalaz³ siê równie¿ blok Rok 2012: Niepokoje i nadzieje.  Impreza bêdzie podzielona na bloki tematyczne: Literatura i film, Rok 2012, Horror i groza, Komiks, Blok naukowy, Gwiezdne Wojny i SF, RPG i LARPy, Gry bitewne, Manga i anime.
Gwiazd± Polconu 2012 bêdzie Erich von Däniken. 25 sierpnia wyst±pi z wyk³adami: Däniken Total i Staro¿ytny Egipt (godz. 14. i 18.). Na spotkanie z nim obowi±zuj± specjalne zapisy.
http://www.mmwroclaw.pl/420507/2012/8/23/polcon--wroclaw-na-koniec-swiata-program-bilety-wideo?category=news

Trwa bezpo¶renia transmisja Live z tego spotkania. Mo¿na wiêc nie bêd±c we Wroc³awiu zobaczyæ pana Dänikena na ¿ywo. U¶miech
http://januszzagorski.pl/
janusz

Wielki gadu³a ;)

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 24, 2012, 12:24:58 »

Bardzo proszê nie scalaæ.

Dzisiaj o godz 16.00 w programie wywiad z Erichem von Dänikenem a o godz. 20.00 konferencja prasowa. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 24, 2012, 18:50:37 wys³ane przez janusz » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 24, 2012, 12:50:33 »

w dzisiejszym "Dzienniku Zachodnim" jest wywiad z E. von Dänikenem,- "Kosmici ju¿ u nas byli"
mo¿e pó¼niej go wrzuce, ale póki co nie psujê transmisji live. U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 24, 2012, 13:04:41 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 24, 2012, 13:33:07 »

Proszê nie scalaæ!

dobra wrzucam to, bo to tylko preludium do wywiadu we Wroc³awiu:

"Co zainspirowa³o pana do stworzenia teorii o wizy­cie istot pozaziemskich? Religijne zw±tpienie. By³em wychowany na katolika, uczy³em siê w jezuickiej szkole z internatem. Wiele godzin spêdzi³em tam nad t³umaczeniami ze Stare­go Testamentu. Uwa¿a³em, i nadal uwa¿am, ¿e Bóg powi­nien mieæ pewne w³a¶ciwo¶ci obce zwyk³ym ¶miertelni­kom, jak nieomylno¶æ czy brak potrzeby u¿ywania pojazdu do przemieszczenia siê z miejsca na miejsce.
A przecie¿ w Ksiêdze Ezechiela napisano, ¿e Bóg zst±pi³ w p³omiennym rydwanie. I od tego siê zaczê­³o. Zacz±³em dostrzegaæ wiê­cej takich nie¶cis³o¶ci w ró¿­nej formie - nie tylko pisanej, ale te¿ na przyk³ad w budow­lach, które z wiedz± dostêpn± staro¿ytnym nie mia³y prawa powstaæ. Dostrzeg³em te¿ podobieñstwa w pozosta³o¶­ciach po staro¿ytnych kultu­rach, które przecie¿ nie mia³y szans siê bezpo¶rednio spot­kaæ. Proszê mnie jednak ¼le nie zrozumieæ - zawsze by³em i jestem osob± wierz±­c±.
Jednak teologów pan nie przekona³.
Ró¿ne punkty widzenia badaczy wynikaj± z ró¿nych za³o¿eñ, jakimi siê kieruj±. Teolog czy archeolog nie zgo­dzi siê ze mn±, bo mój pomys³ k³óci siê z jego poj­mowaniem ¶wiata. Ja w biblij­nych objawieniach widzê ukryte elementy techniczne, a teolog - dzia³anie boskich si³. Ja w naskalnym rycie widzê machinê napêdzan± ogniem, a archeolog - wize­runek miejscowego bóstwa. Natomiast astrolodzy, filozo­fowie czy astronomowie czê­sto przyznaj± mi racjê.
Jakimi dowodami na popar­cie swoich tez mo¿e siê pan pochwaliæ?
Jest ich mnóstwo i ca³y czas odkrywam nowe. Opisa³em je w wielu ksi±¿kach. Kiedy wyda³em swoj± pierwsz± pozycjê, „Rydwany bogów”, zala³a mnie fala krytyki. Tak naprawdê moja ksi±¿ka by³a pe³na znaków zapytania, ale wielu czytelników widzia³o w niej tylko stwierdzenia, st±d nieporozumienie. Uwa­¿am, ¿e krytyka przyczyni³a siê jednak do znalezienia dowodów wspieraj±cych i ulepszenia mojej teorii. Teraz wiêkszo¶æ dawnych przeciwników j± zaakcepto­wa³o. Wracaj±c do dowodów - mogê podzieliæ je na dwa typy: pisma staro¿ytne i zna­leziska archeologiczne.
Co zaliczy³by pan do sztan­darowych przyk³adów dla jednego i drugiego rodzaju? Z pism staro¿ytnych - Biblia. Czytamy tam o Enochu, siód­mym patriarsze przed wiel­kim potopem. Gdy wczytamy siê w tre¶æ, zauwa¿ymy, ¿e tak naprawdê Enoch nauczy³ siê jêzyka istot pozaziem­skich. Przybra³ rolê mediato­ra miêdzy lud¼mi a przyby­szami. Podobnie czyni³ pro­rok Ezechiel. Dowody na to znajduj± siê w Gwadelupie i Lourdes. Z odkryæ archeolo­gicznych jednym z ciekaw­szych przyk³adów jest teoria zwi±zana z krypt± Pakala Wielkiego, w³adcy Palenque, miasta Majów. Na sarkofagu widnieje relief przedstawiaj±­cy mê¿czyznê, który zdaje siê siedzieæ w pozycji motocykli­sty. Na twarzy ma maskê, a d³oñmi operuje przy kon­trolkach. Wygl±da na to, ¿e siedzi w fotelu w kapsule kosmicznego pojazdu, a z ty³u rakiety buchaj± p³o­mienie. Od 1952 roku teorie zwi±zane z tym rytem zmie­niaj± siê z czêstotliwo¶ci± co dziesiêæ lat. Ostatnia teoria pokrywa siê jednak z moj±. Innym dowodem archeolo­gicznym jest to, co znale¼æ mo¿na na pustyni Nazca w Peru. Znajduj± siê tam rysunki wyryte w p³askim
Dostrzeg³em podobieñstwo w pozosta³o¶ciach po staro¿ytnych kulturach, które przecie¿ nie mia³y szans siê bezpo¶rednio spotkaæ i twardym gruncie, które s± widoczne dopiero ze znacz­nej wysoko¶ci. Co¶ takiego trudno by³oby ogarn±æ wzro­kiem bez lataj±cych maszyn, prawda? By³em tam ju¿ ze trzydzie¶ci razy i mam ponad trzydzie¶ci tysiêcy zdjêæ wykonanych w tym rejonie. Wygl±da na to, ¿e znam go lepiej ni¿ wielu archeologów (¶miech).
Zgodzi siê pan, je¶li powiem, ze to jedna z ostatnich rozmów na tym ¶wiecie ze wzglêdu na Armagedon w grudniu?
To prawda, ¿e kalendarz Majów siê koñczy, ale to nie oznacza, ¿e i ¶wiat musi lec w gruzach (¶miech). Badaj±c inskrypcje tego ludu odkry­³em, ¿e najpewniej 21 grudnia odwiedz± nas znów poza­ziemscy bogowie. Nie mo¿na tu jednak do koñca ufaæ dacie... Ale zawi³o¶ci kalen­darza Majów pozwolê sobie omówiæ podczas mojego wyk³adu na wroc³awskim festiwalu Polcon 24 sierpnia. Podczas prelekcji opowiem te¿ o Egipcie, jego sekretach i nierozwi±zanych sprawach. Ostatnimi laty znaleziono w piramidach wiele przej¶æ i pomieszczeñ, o których opi­nia publiczna nie ma bladego pojêcia. Miêdzy innymi bêdzie to sprawa na nowo odkrytego jeziora pod wielk± piramid±. Na nowo, bo prze­cie¿ pisa³ o nim ju¿ Herodot.
Odwiedzi³ pan ju¿ wcze¶niej Polskê?
Dosyæ dawno, bo osiemna¶­cie lat temu. Cieszê siê, ¿e i znów bêdê mia³ ku temu oka­zjê. By³em ju¿ zapraszany na wiele konwentów, ale nigdy na polski.
Jednak pañskie teorie nie s± obce Polakom. W tej chwili propagatorem pañskich idei jest Igor Witkowski. Zanim on napisa³ ksi±¿kê „Wizyty z nieba - czy Daniken mia³ \ racjê?”, w latach 8o. powsta³ \ na przyk³ad cykl komiksów na podstawie pañskich . pomys³ów „Wed³ug Ericha ' von Danikena”.
Zdajê sobie z tego sprawê
i bardzo siê cieszê, ¿e pow­sta³a taka pozycja, chocia¿ nie bra³em udzia³u ani w sce­nariuszu, ani w rysunku. Wiem, ¿e moje teorie mia³y du¿y wp³yw na twórców nurtu science fiction. Nie jest to mi obojêtne i nadal pozo­stajê w kontakcie z twórcami filmów oraz ksi±¿ek.
Nad czym pracuje pan obec­nie?
Piszê cykl ksi±¿ek, w których bêd± zawarte najwa¿niejsze dowody moich teorii. Planujê piêæ woluminów po 100 stron tekstu i po 200 zdjêæ w ka¿­dym. Pierwsz± i drug± czê¶æ mam ju¿ gotow±, a nied³ugo ukoñczê te¿ trzeci±. Na razie s± dostêpne tylko po niemie­cku i angielsku, ale jestem pewien, ¿e szybko to siê zmieni. Oprócz tego krêcimy dla History Channel cykl 45 odcinków o moich teoriach pod tytu³em „Staro¿ytni kos­mici”."
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 24, 2012, 14:43:45 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
janusz

Wielki gadu³a ;)

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 25, 2012, 21:07:16 »

Dla tych co nie mieli mo¿liwo¶ci zobaczyæ. U¶miech

<a href="http://www.youtube.com/v/hruYV5CG0rY?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/hruYV5CG0rY?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/zmcNJLI5x7c?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/zmcNJLI5x7c?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Wiêcej o tym co dzia³o siê na Polconie poni¿ej:

http://www.youtube.com/user/niezaleznatelewizja
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 25, 2012, 21:30:36 wys³ane przez janusz » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: