Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 16:09:13

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: POS£UCHAJ CZ£OWIEKU .....  (Przeczytany 25653 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Wrzesieñ 13, 2012, 11:06:38 »

Lepsze t³umaczenie znalazlem na DI :

W³a¶nie wysz³y na jaw szczegó³y trzymanego w ¶cis³ej tajemnicy zamachu na stery W³adzy dokonywanego przez koncerny. Jego zasiêg, kompleksowo¶æ zatyka po prostu dech. Plan ten obejmuje wszystko - pocz±wszy od wolnego Internetu a¿ po regulacje dotycz±ce ochrony ¶rodowiska. I pozosta³o nam zaledwie 4 dni aby go zatrzymaæ.

Wielki Biznes ("Big Business") ma nowy Plan aby nape³niæ swoje kieszenie: gigantyczny globalny Projekt zwo³uje miêdzynarodowy Trybuna³ aby ten Plan przeforsowaæ i ma on byæ trzymany w tajemnicy przez nastêpne lata - nawet przed naszymi (narodowymi) w³adzami ustawodawczymi (czytaj: naszymi rz±dami). Plan ten - niczym Gwiazda ¦mierci - atakuje nasze Demokracje. Przedstawiciele przemys³ów: tytoniowego, naftowego i farmaceutycznego, jak równie¿ np Walmart oraz dalszych 600 lobbistów koncernów opracowa³o wspólnie ostateczny szkic Planu zawieraj±cy ograniczenia nak³adane m.in na prawa dot. palenia tytoniu, tanich lekarstw i wolno¶ci wypowiedzi.

Za 4 dni koñczy siê dotychczasowa runda negocjacji - jednak fala protestów w naszych krajach mo¿e odebraæ odwagê negocjuj±cym i dotkliwie "dotkn±æ" te rozmowy. Zbierzmy milion podpisów przeciwko wrogiemu przejêciu przez Koncerny! Podpiszcie (gdzie: link pod tekstem) i opowiedzcie o tym swoim Przyjacio³om i Znajomym. AVAAZ bêdzie wy¶wietla³ licznik podpisuj±cych Petycjê na ¶cianie dok³adnie tego miejsca gdzie prowadzone s± negocjacje - w ten sposób uczestnicy tych "negocjacji" bêd± widzieæ w czasie rzeczywistym jak szybko eksploduje sprzeciw / powstanie przeciw temu Planowi.

http://www.avaaz.org/en/stop_the_corporate_death_star/?fp

Porozumienie które jest negocjowane pod nazw± TPP Trans-Pacific Partnership ma na celu ochronê "Inwestorów" przed jak±kolwiek prawn± regulacj±, nawet je¶li te regulacje dotyczyæ bêd± interesów ogó³u (nas wszystkich). Wersje Planu które wysz³y na jaw ("wyciek³y") pokazuj± i¿ podszywa siê on pod ¶rodki ochronne maj±ce na celowniku bezpieczeñstwo powietrza i wody jak równie¿ ponownie wprowadza ró¿ne aspekty dot. ponownych ataków USA maj±cych na celu wolny Internet (zniesienia wolno¶ci w Internecie).
Oprócz tego maj± byæ niszczone wszelkie wysi³ki dot. produkcji tanich odpowiedników leków (leki generyczne).
Jest jeszcze gorzej: prawodawcy (czytaj: nasze rz±dy) którzy siê nie ugn± przed TPP maj± byæ poddani miêdzynarodowym sankcjom przez miêdzynarodowy Trybuna³, gdzie Koncerny bêd± mog³y je oskar¿yæ na mocy podpisanych ju¿ w tajemnicy uk³adów (deals) z poprzednimi nawet rz±dami.

Nawet sami cz³onkowie tych negocjacji podejrzewaj± tylko i¿ chodzi wy³±cznie o "porozumienie handlowe które ma u³atwiæ inwestowanie i zyski dla wszystkich". Jednak szkic tego Planu który w³a¶nie wyszed³ na jaw stoi w konflikcie z tak wieloma ¶rodkami ochronnymi maj±cymi chroniæ obywateli, ¿e staje siê jasne ¿e to Porozumienie "Handlowe" stawia zyski koncernów PONAD potrzebami wszystkich Ludzi.
To w³a¶nie nie jest zaskoczeniem, gdy przypomnimy sobie ¿e Plan ten pisany by³ przez prawie 600 lobbistów w tajemnicy, bez udzia³u przedstawicieli jakikolwiek grup (zwyk³ych) obywateli.

Jest jednak i nadzieja: Australia sprzeciwia siê systemowi trybuna³u miêdzynarodowego, Nowa Zelandia chce utrzymaæ swoje regulacje dotycz±ce tanich leków.
Powszechny, publiczny sprzeciw który pokaza³by jak w±tpliwe jest uzyskanie poparcie dla TPP w naszych krajach mog³oby te rozmowy wykoleiæ ("wyrzuciæ z szyn"). Podpisz Petycjê ju¿ teraz i prze¶lij link dalej - niech "delegowani" i lobbi¶ci ujrz± falê protestów rosn±c±: i to live!
(...)
pe³ni nadziei
Iain, Pedro, Laura, Ari, Emma, Lisa, Luca, Ricken i ca³y Avaaz-Team.

t³um. z wersji niem.: germanwatcher

http://www.avaaz.org/en/stop_the_corpor ... h_star/?fp
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Wrzesieñ 13, 2012, 16:52:48 »

Czy to cz³owiek wytwarza ¶wiadomo¶æ, czy ¶wiadomo¶æ tworzy cz³owieka?   U¶miech 

Proste pytanie, to i prosta odpowied¼ ......

Tylko, ¿e takie pytania u schy³ku nadchodz±cych przemian wydaj± siê byæ ju¿ nieco dziwne. Po prostu nale¿a³oby to ju¿ wiedzieæ......, prawda ?

Niejaki  Osho rzek³ by : ''je¿eli zadam Ci pytanie kim jeste¶, a ty udzielisz mi na to, tylko czê¶ciowej  odpowiedzi, oznacza to,  ¿e nie jeste¶ wpe³ni ¶wiadomy''

Pytania takie w istocie zadaj± i szukaj± istoty z (modelu) poziomu 4- tego w doskonale moim zdaniem opisanej  typologii poziomów ¶wiadomo¶ci  przez J.Rajsk±.

A w tym momencie w³a¶nie mówimy o 4-tym (modelu). Poziomie filozofa, który  Wie, ¿e nie wie.

Wie, ¿e nie wie, kim w istocie jest, jak równie¿ wie, ¿e to co wcze¶niej wiedzia³, ¿e jest cz³owiekiem, ¿yciem ( i co¶ tam jeszcze) zupe³nie mu nie wystarcza. Poniewa¿ jakby nie by³o jest to tylko i wy³±cznie taki, lub inny ¶wiatopogl±d.

I dlatego w³a¶nie zada³a¶ to pytanie ! Lub inaczej, taka by³a przyczyna postawienia pytania. Poniewa¿ z poziomu Twojej ¶wiadomo¶ci nie wystarcza ju¿ wy³±cznie jaki¶ tam obiegowy - ¶wiatopogl±d.

A, teraz pytanie, czy na  wcze¶niej postawione przez Ciebie pytnie mam Ci odpowiedzieæ, czy.... sama znajdziesz odpowied¼ ?

Zaznaczam, ¿e moja odpowied¼, bêdzie tylko wy³±cznie moj± odpowiedzi±, moim do¶wiadczeniem, zatem musisz zadaæ sobie samej pytanie, czy nie lepiej poszukaæ swojego.

Nie wiem, czy jasno siê wyrazi³em, bo ludzie mi pisz±, ¿e nie rozumiej± o czy ja piszê ? Hmm.....
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 13, 2012, 17:06:23 wys³ane przez Astre » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Wrzesieñ 13, 2012, 18:40:24 »

Cytat: Astre
A, teraz pytanie, czy na  wcze¶niej postawione przez Ciebie pytnie mam Ci odpowiedzieæ, czy.... sama znajdziesz odpowied¼ ?

Astre, tak naprawdê, to lubiê zadawaæ pytania prowokuj±ce. I jakby bardziej w imieniu innych,
ni¿ swoim w³asnym. Oczywi¶cie, mam swoj± odpowied¼ (nie znaczy, ¿e ostateczn±  Chichot), ale z wielk± chêci±
i ciekawo¶ci± poznam równie¿ Twoj±. I s±dzê, ¿e inni te¿ j± chêtnie poznaj±. A zatem?

I jeszcze jedno, nikt nie mie¶ci siê w etykietkach, ani  p. Rajskiej ani nikogo innego.
Ka¿da istota, to specyficzna indywidualno¶æ, na oddzieln± szufladê.

Co do Twego pisania, dla mnie wyra¿asz siê jasno i zrozumiale.   U¶miech
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Wrzesieñ 13, 2012, 22:03:54 »

Oczywi¶cie, mam swoj± odpowied¼ (nie znaczy, ¿e ostateczn±  Chichot), ale z wielk± chêci±
i ciekawo¶ci± poznam równie¿ Twoj±. I s±dzê, ¿e inni te¿ j± chêtnie poznaj±. A zatem?

Nie jestem przekonany.
Bo przeczy, to teorii o samodzielnym dochodzeniu do w³asnych prawd.

I jeszcze jedno, nikt nie mie¶ci siê w etykietkach, ani  p. Rajskiej ani nikogo innego.
Ka¿da istota, to specyficzna indywidualno¶æ, na oddzieln± szufladê.

Ale, to jest model, a nie etykietki.
Dlatego podkre¶la³em w swojej wypowiedzi to s³owo, a¿ kilka razy !

To tak samo jak by opisaæ model komputera i napisaæ, ¿e sk³ada siê z obudowy, dysku, p³yty g³ównej, procesora, pamiêci.

Choæ obudowy s± ró¿nych kszta³tów, dyski ró¿nej pojemno¶ci, ró¿ne p³yty g³ówne i procesory, to powy¿szy model i tak bêdzie poprawny.

Nie by³ by model komputera poprawny, gdyby napisaæ, ¿e sk³ada siê on równie¿ z myszy, g³o¶ników, drukarki, kamery wideo.
Bo s± to akcesoria oko³okomputerowe.

Dlatego model poziomów ¶wiadomo¶ci opisany przez J.Rajsk± jest poprawny.
A, to ile tre¶ci z tre¶ci tego modelu kto¶ zrozumie, to ju¿ zupe³nie odmienna sprawa.

Odnoszê jednak wra¿enie, ¿e nie piszê ze zrozumieniem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 13, 2012, 22:17:58 wys³ane przez Astre » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Wrzesieñ 13, 2012, 23:51:29 »

Cytat: Astre
Nie jestem przekonany.
Bo przeczy, to teorii o samodzielnym dochodzeniu do w³asnych prawd.

Czym innym jest dzielenie siê w³asn± prawd±, a czym innym dochodzenie do niej.
Mamy usta nie do milczenia a rozum i wolê do wyci±gania esencji, tak¿e z prawd zas³yszanych.
Nic niczemu nie przeczy, bo w ka¿dym z nas zachodzi synteza.  Mrugniêcie

Cytat: Astro

Model zawiera siê w czystym opisie. Gdy jednak kogo¶ przyporz±dkowujesz do jakiej¶ czê¶ci opisu,
tym samym nadajesz etykietkê. Mnie przypisa³e¶ do filozofa. A to tylko ma³a cz±stka mnie filozofuje i spekuluje.
Inna czê¶æ mojej istoty jest na ró¿nych poziomach i inaczej do¶wiadcza ni¿ filozof.

W ogóle, zasadnicze poznanie zachodzi g³ównie poprzez odczucia i komunikacjê z dusz±/¶wiadomo¶ci±.
To ona otula, uczy, potwierdza, obdarza, itd. Intelekt jedynie potem to zbiera,
przetwarza i opisuje. Nawet tworzy modele. A istota rzeczy i tak jest poza.  U¶miech

W³a¶nie na dwójce obejrza³am piêkny film "Labirynt Fauna" i znów moja istota zmieni³a siê, wzbogaci³a.
Ale jak mam to opisaæ? Nie potrafiê.

To pa, braciszku  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 13, 2012, 23:53:40 wys³ane przez ptak » Zapisane
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Wrzesieñ 14, 2012, 01:06:35 »

podpisaæ trzeba, ale nie anga¿owaæ siê w negatywne rozgrywki ciemnych,-
którzy je¶li wierzyæ przekazom zostali pozbawieni mo¿liwo¶ci wywo³ania konfliktów zbrojnych na globaln± skalê,-

Pozbawieni jeszcze nie zostali.
Dwa niszczyciele marynarki wojennej USS Laboon i USS McFaul
  dop³ynê³³y ju¿ do libijskiego wybrze¿a.
Po co ? Skoro satelity monituruj± teren z dok³adno¶ci± do jednego centymetra ?...!

My¶lê, ¿e wiesz o co chodzi .....

A ci co ich pozbawi± jeszcze czekaj±.
Du¿o bólu, ale ....wci±¿ czas.....
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 14, 2012, 01:12:25 wys³ane przez Astre » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #56 : Wrzesieñ 14, 2012, 06:21:42 »

lepiej ¿eby ogieñ wypali³ siê w jednym miejscu, ni¿ rozniós³ siê na ca³y ¶wiat,-
mia³em na my¶li konkretnie- konflikt nuklearny.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Wrzesieñ 14, 2012, 09:01:52 »

Dlatego podkre¶la³em w swojej wypowiedzi to s³owo, a¿ kilka razy !

To tak samo jak by opisaæ model komputera i napisaæ, ¿e sk³ada siê z obudowy, dysku, p³yty g³ównej, procesora, pamiêci.

Choæ obudowy s± ró¿nych kszta³tów, dyski ró¿nej pojemno¶ci, ró¿ne p³yty g³ówne i procesory, to powy¿szy model i tak bêdzie poprawny.
W swoim ograniczonym zakresie wyobra¿enia tego, czym jest komputer tak, jest to model  poprawny - ale tylko w okre¶lonej kategorii rozumowania. Sprowadzanie ¿ycia do modelu "komputerowego" (w sensie, ¿e ograniczonego swoj± architektur± ) mija siê z celem.

Mija siê, poniewa¿ do dyspozycji jest rzeczywisto¶æ o daleko bardziej zaawansowanych mo¿liwo¶ciach opartych na architekturze rozproszonej. Nie ma jednego procesora - dane przetwarzaj± siê "w miejscu" gdzie siê "rodza" , a nastêpnie, z powodu rezonansu s± obecne wszêdzie, w ca³ej Przestrzeni jednocze¶nie w pe³nej skali temperatur i warunków fizycznych. Dane donik±d nie kr±¿±, bo nie ma ¿adnej magistrali przesy³owej CPU, ale s± dostêpne zewsz±d .. samo ¿ycie.

W tym kontek¶cie Twój model , a w³a¶ciwie poprawny model p. Rajskiej,  jest ograniczony do bunkra z regulowan± temperatur± ,który kto¶ szczelnie zaplombowa³ by siê nie zanieczy¶ci³ gdy¿ ka¿da kropla deszczu, to potencjalne zwarcie na obwodach.  W Naturze ta kropla jest no¶nikiem ¿ycia - jednym z niezliczonych.

Dlatego model poziomów ¶wiadomo¶ci opisany przez J.Rajsk± jest poprawny.
Jest poprawny tylko w zakresie za³o¿eñ na których siê opiera, a pierwszym za³o¿eniem jeste¶ TY, który rzekomo istniejesz.
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: