Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 24, 2012, 20:28:36 » |
|
Ten Bednarski?? Ten z Gdanska?? Czyli Stefek Friedmann?? Alleluja, teraz janusz musi obejsc Sleze trzy razy wg faz Ksiezyca(chanell sie ucieszy°° (zart!)  ) Oby tylko nie przemienila sie w "jaruhe"  //Od razu pisze ZART najlepiej lubie angielski  // P.S. A co do bocianow, to dzieciska przynosza (chcial, czy nie chcial) ... ale to wyzsza poleczka i mnie smiertelnej do laboratoriow BOGO jeszcze nie dopuscili (widac wola dopuszczac do czego innego) 
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 24, 2012, 20:29:44 » |
|
Fajnie jest Ptaku   MoÂżna teÂż medytowaĂŚ na sÂłupie o wÂłasnym ssssspokoju.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 20:45:36 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 24, 2012, 20:32:53 » |
|
Rest in pis. "We wlasnym spokoju" - ptaku atakuja !!  Bociany... 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 24, 2012, 20:40:27 » |
|
Ten Bednarski?? Ten z Gdanska?? Czyli Stefek Friedmann?? Tak, Fair Lady, ten sam. http://www.youtube.com/watch?v=J8SMx3tEttoAle Januszowi dzieciaka nie przyniosê.  By go wg regulaminów nie musztrowa³.  Grunt to wolnoœÌ! 
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 24, 2012, 20:55:05 » |
|
ÂŚlĂŞÂżaĂąskie szczytowanie nie kaÂżdemu jest pisane trzeba byĂŚ kimÂś szczegĂłlnym (przebudzonym), aby siĂŞ na nie dostaĂŚ. Chanell zna tÂą tajemnicĂŞ i wie o co chodzi.  P.S. Dobrze, Âże bociany juÂż odlatujÂą do Egiptu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 21:01:36 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 24, 2012, 21:02:28 » |
|
ÂŚlĂŞÂżaĂąskie szczytowanie nie kaÂżdemu jest pisane trzeba byĂŚ kimÂś szczegĂłlnym (przebudzonym), aby siĂŞ na nie dostaĂŚ. Chanell zna tÂą tajemnicĂŞ i wie o co chodzi.  P.S. Dobrze, Âże bociany juÂż odlatujÂą do Egiptu. Spoko Janusz, ja zostajĂŞ... ...by na ÂŚlĂŞÂży szczytowaĂŚ, jako nieszczegĂłlnie przebudzona. A nuÂż cud siĂŞ stanie? 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 24, 2012, 21:11:14 » |
|
I ja zaczynam jarzyc, ze jako oddalona od gory MILOSCI nie potrafie wspolnego jezyka znalezsc, ... ile polecialo w eter przeslan, modlitw, blogoslawienstw ( tudziez bocianow ) ÂŚlĂŞÂżaĂąskie szczytowanie nie kaÂżdemu jest pisane trzeba byĂŚ kimÂś szczegĂłlnym (przebudzonym), aby siĂŞ na nie dostaĂŚ. Boze Wszechmogacy, bron mnie przed zdobywaniem tych szczytow!  Wole rzucic sie na glowke do otchlani morskiej... przynajmniej w domu pozostane!
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 24, 2012, 21:15:05 » |
|
Spoko Janusz, ja zostajê... Oj ciep³olubna  czas oczekiwania na ponowne otwarcie pokojowych œlê¿aùskich wrót jest odleg³y (czerwiec). Troszkê siê piórka oszroni¹ i cienkie nó¿ki przemarzn¹. 
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 24, 2012, 21:17:50 » |
|
Cheops sie obudzil? a sam pisales, ze stary i nie w glowie mu harce i zdobycze. Klamales? 
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 24, 2012, 21:33:13 » |
|
Cheops leÂży gdzieÂś w Egipcie, tam gdzie prawdziwe bociany odlatujÂą.  A tam o pokĂłj trudno.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 21:34:15 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 25, 2012, 17:22:46 » |
|
ptak..by na Œlê¿y szczytowaÌ, jako nieszczególnie przebudzona. A nu¿ cud siê stanie? Có¿ nie wiem jak to jest u Kobiety z tym udanym szczytowaniem, ale facet nie musi jechaÌ na Œlê¿ê  Znaczy wiêkszoœÌ facetów JanuszŒlê¿aùskie szczytowanie nie ka¿demu jest pisane trzeba byÌ kimœ szczególnym (przebudzonym), aby siê na nie dostaÌ.
Wprawdzie byÂłem na ÂŚlĂŞÂży nie jeden raz ale absolutnie z tego tytuÂłu nie czuÂłem siĂŞ jakiÂś wyjÂątkowy. Przepraszam szacowny ale mi trochĂŞ rĂŞce opadÂły czytajÂąc taki tekst to pa 
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 25, 2012, 17:42:34 » |
|
Wprawdzie byÂłem na ÂŚlĂŞÂży nie jeden raz ale absolutnie z tego tytuÂłu nie czuÂłem siĂŞ jakiÂś wyjÂątkowy. widocznie czucia nie miaÂłeÂś , Âże hej....  Przepraszam szacowny ale mi trochĂŞ rĂŞce opadÂły czytajÂąc taki tekst Drogi PrzebiÂśniegu ,dobrze ze tylko rĂŞce 
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 25, 2012, 19:25:42 » |
|
chanell widocznie czucia nie miaÂłeÂś , Âże hej.... Hm jestem czuciowcem szacowna  Lepiej czuje niÂż widzĂŞ  DziĂŞki za miÂłe sÂłowa pokÂłony niskie  to pa
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 26, 2012, 21:30:53 » |
|
Drogi Przebiœniegu  Aby poczuÌ piêkno oraz tajemnice Œlê¿y trzeba byÌ wyciszonym i pokojowo nastawionym do wszystkiego co nas na jej szczycie otacza. Szczególnym momentem jest tutaj najkrótsza noc w roku, okreœlana œwiêtojaùsk¹. Wówczas wczeœnie przebudzeni, na œlê¿aùskiej polanie wyczekuj¹ na szybki œwit, aby zachwyciÌ siê przepiêknym wschodem S³oùca. Tak zwani ''szczytuj¹cy'', to doœÌ liczni ''wybraùcy'', czyli mi³oœnicy tej góry, chêtni do obserwacji tego zjawiska w³aœnie tutaj.  Pozdrawiam serdecznie i niech Hermes, patron turystów (i nie tylko), poprowadzi w rejony masywu œlê¿aùskiego ka¿dego lubi¹cego spokój oraz przyrodê. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2012, 22:18:04 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 27, 2012, 07:47:44 » |
|
Oj Przebisniegu po co pchasz sie na te Sleze, widac nieproszony tam jestes, czyli nie doznasz "wyciszenia" na lonie natury. Obroncy swego terytorium pod choragwiami pokojowych medytacji i holdu przyrodzie, do krwi ostatniej bronic beda suwerennosci. Aby czasem, zaden obcy im sie tam nie zapedzil i niech Bog broni "zeszczytowal" jeszcze!  Nomen omen akurat przypadkowo jakos na mysl przyszla mi mitologia grecka i bostwo bram wejscia (rozdrozy) Janus z czterema glowami strzezacy dostepu do wlosci. Pazerny byl i zawsze trzeba bylo mu sowite daniny skladac. Ej ci Bogowie i bostwa... No to medytujmy kazdy w swoim pokoju! Amen.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2012, 07:48:41 wysłane przez Fair Lady »
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 27, 2012, 17:19:16 » |
|
Szacowny janusz pod drugim Twoim postem podpiszĂŞ siĂŞ chĂŞtnie mimo, Âże nie czuje siĂŞ ,,szczytujÂącym". Zapewniam Cie teÂż szacowny, Âże bardzo podobajÂą mi siĂŞ tradycje sÂłowiaĂąskie, wiĂŞc oczywiscie i noc KupaÂły. Zapewniam Cie teÂż szacowny, Âże nt ÂŚlĂŞÂży i caÂłego jej masywu, ostrowa tumskiego we WrocÂławiu i Wawelu wiem no nie powiem wszystko ale bardzo chyba trudno mnie zaskoczyĂŚ by byÂło czymÂś nowym. ByÂłem tam kilka razy i nie dlatego by pÂłoszyĂŚ ptaki. To wszystko pasjonujÂące, ale program ÂŚwiatowid dawno siĂŞ skoĂączyÂł. (chrzest Polski) OczywiÂście sÂą to historycznie i energetycznie wyjÂątkowe miejsca ba ich oddziaÂływanie jeszcze kilka lat temu byÂło odczuwalne. Tylko dla mnie liczy siĂŞ teraz. JeÂżeli odczuwam potrzebĂŞ przypomnienia sobie odczucia z przeÂżytego wczeÂśniej doÂświadczenia zwyczajnie przywoÂłuje je myÂślÂą i nie muszĂŞ osobiÂście siĂŞ tam fatygowaĂŚ bo kultywowanie tradycji mi osobiÂście do rozwoju potrzebne nie jest. Nie jestem teoretykiem szacowny wiĂŞc ani nie patrze do przodu, ani do tyÂłu tylko Jestem  to pa  PS Szacowna Fair Lady ÂŚlĂŞÂża nie jest niczyjÂą wÂłasnoÂściÂą na ta chwile nikt raczej jej nie nabyÂł
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2012, 17:21:19 wysłane przez PrzebiÂśnieg »
|
|
|
|
|
Linda
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 27, 2012, 18:19:09 » |
|
JeÂżeli odczuwam potrzebĂŞ przypomnienia sobie odczucia z przeÂżytego wczeÂśniej doÂświadczenia zwyczajnie przywoÂłuje je myÂślÂą i nie muszĂŞ osobiÂście siĂŞ tam fatygowaĂŚ bo kultywowanie tradycji mi osobiÂście do rozwoju potrzebne nie jest.  PrzebiÂśniegu ,przecieÂż to nie to samo ....  Tu muszĂŞ zaprotestowaĂŚ.  PomyÂśl ,czy chciaÂłbyÂś przywoÂływaĂŚ myÂślÂą doÂświadczenie wypitego np wczoraj piwka, czy pofatygowaĂŚ siĂŞ po ÂświeÂże piwko dzisiaj ? ÂŻadne przywoÂłane doÂświadczenie nie da tego wraÂżenia, co wÂłaÂśnie przeÂżywane.No i medytacja o pokĂłj bĂŞdzie skuteczniejsza.No bo wiesz....Piwko to jest w Âżyciu blues,daje szczĂŞÂście no i luz ... 
|
|
|
|
|
|
|
PrzebiÂśnieg
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 27, 2012, 18:37:25 » |
|
OczywiÂście wielce szacowna Lindo masz absolutnÂą 100% racje Âże po ÂświeÂże piwo do sklepu bo przywoÂłanie myÂślÂą tego bĂŞdzie nicpotem  OczywiÂście, jeÂżeli chodzi Ci o plan fizyczny to zgoda  Jednak szacowna pamiĂŞĂŚ doznania, pozostaje  Dodam, Âże raz wystarczy wypiĂŚ piwko by doÂświadczyĂŚ skutkĂłw wejÂścia w takie doÂświadczenie. Dodam teÂż, Âże teraz plan fizyczny i energetyczny (nazwy tego samego...) zaczynajÂą coraz bardziej siĂŞ przenikaĂŚ. Wynika z tego, Âże coraz bardziej Âświadomi jesteÂśmy wykonywanej przez siebie i nie tylko siebie prac na dwĂłch planach  Co za tym idzie zechciej szacowna zauwaÂżyĂŚ, Âże kaÂżdy czÂłowiek jest inny, wiĂŞc dla kaÂżdego co innego. JeÂżeli komuÂś jest potrzebne ,,szczytowanie" to przecieÂż dlaczego nie  Ja osobiÂście akurat te doÂświadczenia przerobiÂłem wiĂŞc... Nie krytykuje doÂświadczeĂą tylko hm nazwijmy to lepszy gorszy  to pa 
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 27, 2012, 18:46:44 » |
|
Szacowny PrzebiÂśniegu mĂłj post nie byÂł pouczajÂący lecz wyjaÂśniajÂący.  ÂŻyjĂŞ w teraz, a do piĂŞkna ÂślĂŞÂżaĂąskiej przyrody mam blisko, dlatego tam bywam, czĂŞsto w gronie zamieszkujÂących ten rejon moich przyjació³. Lady masz braki w wiedzy na temat mitologi i mylisz bĂłstwa Janus – jedno z najwaÂżniejszych bĂłstw staroitalskich, czczony w staroÂżytnym Rzymie. ByÂł bogiem wszelkich poczÂątkĂłw, a takÂże opiekunem drzwi, bram i mostĂłw. Od niego pochodzi ÂłaciĂąska nazwa miesiÂąca stycznia (Ianuarius) jako pierwszego miesiÂąca w roku. ByÂł utoÂżsamiany takÂże z bogiem porankĂłw - Matutynem. ByÂł tradycyjnie przedstawiany z dwiema twarzami, z kluczami i laskÂą. Jego najstarsze wyobraÂżenia byÂły przedstawiane na rzymskich monetach zwanych aes grave. WedÂług Owidiusza dwie twarze Janusa symbolizowaÂły jego wÂładzĂŞ nad ziemiÂą i niebem, zaÂś wedÂług Makrobiusza przeszÂłoÂściÂą i przyszÂłoÂściÂą. W Rzymie znajdowaÂła siĂŞ ÂświÂątynia poÂświĂŞcona Janusowi. Jej bramy zamykano w czasie pokoju, a otwierano podczas wojny, by mogÂły przez niÂą przejœÌ i otrzymaĂŚ bÂłogosÂławieĂąstwo rzymskie wojska udajÂące siĂŞ na wojnĂŞ. http://pl.wikipedia.org/wiki/Janus_(mitologia) Jak powiada Cyceron w De natura deorum II 67, imiĂŞ Janus pochodzi od czasownika ire, co znaczy iœÌ. Dziwnie ale kojarzy mi siĂŞ to z pewnym forumowym uÂżytkownikiem zainteresowanym nie poczwĂłrnÂą ale podwĂłjnÂą gÂłowÂą.  PoniÂżej zamieszczam jego skrĂłcony post. JakiÂś facet udzielaÂł wywiadu - coÂś mĂłwiÂł na tle gĂłry ÂŚlĂŞzy......zaczaÂł w trakcie swej mowy nieznacznie przechylaĂŚ glowe na boki, bo zaangaÂżowaÂł siĂŞ w wypowiedÂź.. Wtedy okazaÂło siĂŞ , Âże goœÌ ma druga twarz z tylu gÂłowy skierowanÂą wstecz w przeciwnym kierunku o 180stopni. PrzebĂłg - On ma dwie gÂłowy w przeciwne strony wprzĂłd/wstecz. .....Dalej coÂś sproÂśnego o utracie czy zmianie pÂłci.   CzyÂżby facet miaÂł wizjĂŞ i przewidziaÂł swojÂą pracĂŞ na dwĂłch planach? Teraz wreszcie zrozumiaÂłem, Âże napewno tak. Jego ''nowy charakterek'' i negatywne zainteresowanie pewnymi osobami nie ulegÂły zmianie. MoÂżliwe teÂż, Âże to jakiÂś klon o ktĂłrych siĂŞ teraz tak czĂŞsto mĂłwi na forum.  P.S. To jest oczywiÂście taki maÂły Âżart. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2012, 19:05:04 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 27, 2012, 19:34:36 » |
|
Dziwnie ale kojarzy mi siĂŞ to z pewnym forumowym uÂżytkownikiem zainteresowanym nie poczwĂłrnÂą ale podwĂłjnÂą gÂłowÂą. Szok PoniÂżej zamieszczam jego skrĂłcony post. MoÂże to Âżart,ale ja chyba wiem kto to 
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 27, 2012, 21:16:31 » |
|
Kiedys ogladalam film o Bonnie & Clyde, niby tacy zwykli wlamywacze-gentelmeni i rabusie w bialych rekawiczkach. Ale utkwila mi scena z tego filmu, gdy juz byli osaczeni i wtedy odwrocili sie do siebie plecami, aby zlaczyc i obronic, lekko obracali sie wydajac strzaly, ochrona. Ta scena jest swietna! Zaufanie iscie "janusowe" ! wow! To byla ich medytacja o pokoj ( a nie bunkier, o ktorym dzis ptak napominala;)) //To sie nazywa "szczytownie" w stylu country  //
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 27, 2012, 21:31:51 » |
|
Lady, twoje przywoÂłanie country nie jest adekwatne, moÂże lepiej hard core western.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 27, 2012, 21:44:58 » |
|
Taaaa, niektĂłrzy bez broni ani rusz. Ja tam mam pokojowÂą naturĂŞ i pistoletem nikomu przed nosem nie macham. To sÂą juÂż przestarzaÂłe metody, tzw ''strachy na lachy'' 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2012, 21:52:17 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 28, 2012, 09:26:35 » |
|
janusz - Ty masz pokojowa nature?? Tak sie odbierasz?? A moze medytujesz za duzo?? Napisales powyzej pouczajc mnie o bogu Janus. Wypisales z neta cytaty i wstawiles nawet zdjecie, czyli pokazales mi jakim niedoukiem jestem i ze Ty wiesz to lepiej. Nie jestem Bonnie, a Ty nie jestes Clyde  , ale skontruje celnie walczac akurat tu slowem. Pozwole sobie zacytowac ze zrodla :";Tetrapylon; (griechisch ;viertorig;, lateinisch ;quadrifrons; = ;vierstirnig«, ;vier Gesichter habend;) ist der Beiname des Gottes Janus. Ein Tetrapylon ist aber auch ist eine Sonderform des rĂśmischen Triumphbogens von meist quadratischem Grundriss, welches als Ehrenmal häufig Ăźber StraĂenkreuzungen errichtet wurde." //http://www.elkage.de/src/public/showterms.php?id=2694// W moim wolnym przekladzie tekst zabrzmi tak. Tetrapylon (z greckiego >czterobramienny<, z laciny >czteroczolowy< cztery oblicza majacy) jest jednym z przydomkow, nazw dodatkowych bostwa Janus. Tetrapylon jest rowniez forma szczegolna w architekturzy lukow triumfalnych z najczestszym rysem glownym kwadratowam podstawy, ktory czestokrotnie na skrzyzowaniu ulic na znak szacunku byl ustawiany. Zamurowalo pana janusza??   P.S. W ten wlasnie sposob przylaczam sie do ogolnoswiatowej prosby o pokoj!
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2012, 09:37:35 wysłane przez Fair Lady »
|
|
|
|
|
blueray21
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 28, 2012, 10:01:41 » |
|
Teraz praktycznie na ka¿dy temat mo¿na znaleŸÌ w necie kilka sprzecznych informacji. Nie ma w tym nic dziwnego, to jest era Informacji ale i Dezinformacji. Krótko mówi¹c, ka¿dy publikuje co wymyœli i co chce, a odbiorca ma problem rozró¿nienia (du¿y problem), lepiej widoczny w innych w¹tkach.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
|