Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 10:27:07

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ATAKI ENERGETYCZNE....  (Przeczytany 58987 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #75 : Pa¼dziernik 08, 2012, 21:32:29 »

Czosnkiem, rzekomo... sama chcialabym to wiedziec.
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #76 : Pa¼dziernik 08, 2012, 21:45:13 »

Wracaj±c do ataków. Nie wszyscy sobie zdaj± sprawê, ¿e atak niezmiernie rzadko daje natychmiastowy skutek np. nieodratowanego zawa³u. Najczê¶ciej jest to proces, czasami do¶æ d³ugi.
Powodem skuteczno¶ci ataku jest zwykle brak wiedzy w tym zakresie u atakowanego, no i zaskoczenie.
Ataki s± najbardziej skuteczne w sferze psychicznej.
Ten temat by³ mocno "wa³kowany" w przekazach Kasjopean i na forum Laury te¿.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Pa¼dziernik 08, 2012, 22:05:13 »

Prawda brak wiedzy na temat ataku energetycznego bywa przewag± negatywnego skutku, a raczej ¶miertelnego skutku. Bo zazwyczaj o to chodzi dokonuj±cym ataku. Poniewa¿ przesz³am kilka pozna³am ró¿ne ich techniki , jedne s± ze skutkiem natychmiastowym , a inne polegaj± na wcze¶niejszej pracy z atakowana osob± , chodzi o obni¿enie poziomu jej energii i zmianê kodów zachowañ.
Trudno to odró¿niæ od codziennych zdarzeñ bez wiedzy w temacie, brak wiary w skuteczno¶æ ataków nie jest ochron±.

Ale mo¿e byæ w jednym wypadku gdy wzywane s± demony ( to te¿ jest stosowane wspó³cze¶nie), je¿eli kto¶ absolutnie nie wierzy w demony , one nie maj± dostêpu do takiej osoby, nie mog± nic jej zrobiæ.

U¿ywanie broni psychotronicznej to ju¿ inna bajka, dzia³a niezale¿nie od wiary w ni±. Jedyna rzecz  która stanowi obronê w tym wypadku to w³asna moc energetyczna wiêksza od mocy u¿ywanej broni.

Jest to  mo¿liwe i dzia³a bardzo  skutecznie.

Kiara U¶miech U¶miech
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #78 : Pa¼dziernik 08, 2012, 22:13:01 »

Nabywaæ mocy, by broniæ siê przed moc± innych?
I gdzie tu mi³o¶æ?  U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Pa¼dziernik 08, 2012, 22:59:34 »

Ano zapytaj tych , którzy usilnie staraj± siê zabijaæ innych , a nie tych , którzy potrafi± obroniæ w³asne ¿ycie z mi³o¶ci do siebie i ¿ycia. To jest w³a¶nie przejaw  mi³o¶ci.

Kiara U¶miech U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #80 : Pa¼dziernik 08, 2012, 23:06:10 »

no coz to takie przekazywanie memow U¶miech albo gra U¶miech coz w systemie juz tak musi byc zawsze sie opiera to na wierze w co, grupach itd.. a tak zbudowany jest caly swiat...

nie ma sensu budowac wlasnej mocy bo to niekonaczaca sie proces..tak jak zdobywanie wladzy, jedyne wyjscie rozpuscic iluzje U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2012, 23:07:56 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Pa¼dziernik 08, 2012, 23:31:33 »

Tak mo¿na , istnieje taki symbol rysowany na tego typu bytach , który je neutralizuje. Jednak jest jedna zasad,  stawiaj±cy go musi mieæ czyste serce, bowiem tylko taka energia ma moc nad wampirami, inaczej nie dzia³a.
Bzdura. Cz³owiek o czystym sercu nigdy nie skala³by sobie r±k i... serca tego typu zabawami. Gdyby to zrobi³ to automatycznie pozbawi³by siê czysto¶ci. To co opisjesz Kiaro to próba przegonienia z³a jeszczle gorszym z³em - jak mafia. Do tego rachunek za wypo¿yczenie "mocy" jest nie do sp³acenia, jak to w mafi. Jednak sposób dzia³añ jaki opisujesz po raz kolejny ods³ania Twoje prawdziwe oblicze...
Mo¿e bêdziesz tak uprzejma i wprost powiesz czym tak naprawdê jest wspomniany przez Ciebie znak i z czym siê wi±¿e jego u¿ycie dla "szkicuj±cego"...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #82 : Pa¼dziernik 08, 2012, 23:48:16 »

Skoro jest to dla Ciebie bzdura nie mam zamiaru jej propagowaæ.

Dodam i¿ tylko Cz³owiek o czystym sercu posiada w nim energie mi³o¶ci który wype³nia ten szkic , to ona dzia³a , a nie ten szkic, szkic jest tylko dodatkiem owego dzia³ania uznanym w Za¶wiatach symbolicznie.

Gdy Cz³owiek osi±ga t± w³a¶ciw± czysto¶æ serca znak siê pojawia sam przed nim, wówczas ma prawo u¿ywania go ze skutkiem, przekazywanie go komu¶ nie powoduje tego dzia³ania.
Nie jest wa¿na Twoja wiara w ten symbol , wa¿na jest czysto¶æ serca , która otwiera wiedzê na jego temat. Uzyskasz j± otrzymasz znak i prawo u¿ywania go, to wszystko.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2012, 23:50:30 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #83 : Pa¼dziernik 08, 2012, 23:56:12 »

Unik...
Bzdur± nie jest istnienie pewnych brudnych spraw lecz ich interpretacja stosowana przez Ciebie. No i jak - powiesz forumowiczom prawdê o tym znaku/ ach?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Pa¼dziernik 09, 2012, 00:07:11 »

Dodam i¿ tylko Cz³owiek o czystym sercu posiada w nim energie mi³o¶ci który wype³nia ten szkic , to ona dzia³a , a nie ten szkic, szkic jest tylko dodatkiem owego dzia³ania uznanym w Za¶wiatach symbolicznie.

Gdy Cz³owiek osi±ga t± w³a¶ciw± czysto¶æ serca znak siê pojawia sam przed nim, wówczas ma prawo u¿ywania go ze skutkiem, przekazywanie go komu¶ nie powoduje tego dzia³ania.
Nie jest wa¿na Twoja wiara w ten symbol , wa¿na jest czysto¶æ serca , która otwiera wiedzê na jego temat. Uzyskasz j± otrzymasz znak i prawo u¿ywania go, to wszystko.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2012, 00:07:47 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #85 : Pa¼dziernik 09, 2012, 08:48:29 »

Kiaro nie odbezpiecza sie granatu, jesli nie chce sie go rzucic, taka jest zasada. Jak rowniez taka, ze perel przed wieprze tez nie.
Po co wspominac o wiedzy, na ktora tumult jeszcze nie jest gotowy. Pytania artqa sa infantylne. Pokaz znak, ktory obezwladni sily nieczyste i temu podobne. Mysle, ze jakby ktos zainteresowal sie tym zagadnieniem, to znalazlby sam odpowiedz.

Ataki energetyczne powstaja na skutek dzialania sil demonicznych. Sama przerabialam i to w najgorszym wydaniu, bo przywloklam za soba takie cos co nazywa sie voodoo z Karaibow. 2 lata zmagalam sie z tym swinstwem, to jest prawie nie do pokonania.
Wtedy bylam osoba slaba i ciezko schorowana, wiec o sile wewnetrznej jako tarczy nie bylo mowy. Trzeba bylo siegnac po najsilniejsza bron - wydalam na to swinstwo wyrok! I to mniej wiecej tak jak wyzej opisane. Wypowiedzialam od serca moje zyczenie ale w sposob oznaczajacy odwrocenie biegunow. To byla juz prawie desperacja... i nagle zobaczylam jak swietliste kule, ktorych nie widzialam przed tem oddalaja sie - byly dwie, polaczyly sie w jedna i szybko znikaly, za oknem ... od tego czasu nastapil spokoj.
A ja otrzymalam wsparcie duchowe, ktore pomoglo mi wydostac sie z dola.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #86 : Pa¼dziernik 09, 2012, 10:07:01 »

Wiem co to jest atak demona voodoo  , mia³am z nimi te¿ do czynienia, w³a¶nie ten symbol zadzia³a³ doskonale,nie ma demonów które by³y by silniejsze. Jednak prawdê mówi±c to dzia³a energia mi³o¶ci bezwarunkowej i nic wiêcej, ona jest silniejsza od ka¿dego demona.
Pisaæ trzeba informowaæ trzeba, bo jest to równie¿ motywacja do pój¶cia drog± rozwoju przez dobro, ono nas chroni.

A arteq? Robi co potrafi , a ¿e tyle tylko potrafi to kilka lat jego pobytu na forum niczym siê nie ró¿ni, same zaczepki i prowokacje awantur, usi³owania poró¿nienia i o¶mieszenia ludzi , to mówi samo za siebie.
S± to rownie¿ ataki energetyczne na tak± miarê.

Kiara U¶miech U¶miech

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2012, 10:55:24 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #87 : Pa¼dziernik 09, 2012, 10:48:43 »

cyt Kiara
Jednak prawdê mówi±c to dzia³a energia mi³o¶ci bezwarunkowej i nic wiêcej, ona jest silniejsza od ka¿dego demona.
Tak, ale najpierw trzeba rozpoznac sytuacje. Gdy pojecia sie nie ma skad bierze sie nagle naplyw zla, i dlaczego atakuje z taka sila (ponad przecietna), to trudno polaczyc czlowiekowi racjonalnemu swiat techniczny ze swiatem ezoterycznym.
Dopiero rozpoznanie, i uzmyslowienie sobie roli i potegi tych sil daje miecz do reki. Wiadomo, ze musi to byc przeciwienstwo demona inaczej podaliby sobie rece, a nie walczyli w przeciwnych obozach sil.

P.S. Ostatnio duzo myslalam nad slowami, ktore dotarly do mnie z neta oczywiscie, bo Biblii nie czytam, ze nadejdzie czas, gdy syn przeciwko ojcu stanie, i odwrotnie, itd. to jakas apokalipsa, czy jakos tak, a w rezultacie otworzenie oczu, nowe idzie! Sila ogromna i ja ja czuje w sobie.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #88 : Pa¼dziernik 09, 2012, 11:39:32 »

Kiaro, wspominasz o znaku skutecznym na demona. Wcze¶niej zanegowa³a¶ stosowanie znaków
otrzymywanych od mistrzów reiki, które to znaki wykorzystywane s± do uzdrawiania.

Czy wg Ciebie znaki reiki pochodz± od si³ demonicznych?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Pa¼dziernik 09, 2012, 12:09:39 »

O Rejki wszystko na temat juz napisa³am ju¿ w odpowiednim w±tku. Nie chodzi w tym o si³y demoniczne, a o powi±zanie siê sta³e z grup± , która ni ewoluuje , jest ci±gle na tym samym poziomie energetycznym i na nim zatrzymuje ludzi. Ich znaki s± portalami po³±czeniowymi z ich przestrzeni±.

Kiara U¶miech U¶miech
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Pa¼dziernik 09, 2012, 13:19:19 »

Bzdura. Człowiek o czystym sercu nigdy nie skalałby sobie rąk i... serca tego typu zabawami. Gdyby to zrobił to automatycznie pozbawiłby się czystości. To co opisjesz Kiaro to próba przegonienia zła jeszczle gorszym złem - jak mafia. Do tego rachunek za wypożyczenie "mocy" jest nie do spłacenia, jak to w mafi. Jednak sposób działań jaki opisujesz po raz kolejny odsłania Twoje prawdziwe oblicze...

No właśnie... bardzo słuszna uwaga. Skoro to dla Ciebie Kiaro jest szczytem miłości bezwarunkowej to strasznie płytka ta twoja miłość. Dla mnie taka miłość raczej zawsze się kojarzyła z obroną, ew. poświęceniem życia w obronie innego człowieka... w przypadku tych złych energii... cóż, je też należy kochać. Są niebezpieczne, zgadzam się ale należy ich unikać a nie likwidować. Mało w Tobie tej miłości... oj mało. Żeby takie Androidy musiały Cię pouczać... wstydziłabyś się Mrugniêcie

A arteq? Robi co potrafi , a że tyle tylko potrafi to kilka lat jego pobytu na forum niczym się nie różni, same zaczepki i prowokacje awantur, usiłowania poróżnienia i ośmieszenia ludzi , to mówi samo za siebie.
Są to rownież ataki energetyczne na taką miarę.
No no, arteq, nie chwaliłeś się że taki mocarz jesteś Mrugniêcie Tylko uważaj, bo zaraz zostaniesz demonem nazwany Mrugniêcie

Trudno to odróżnić od codziennych zdarzeń bez wiedzy w temacie, brak wiary w skuteczność ataków nie jest ochroną.
Ciekawe jest to że doświadczają tych ataków jedynie Ci co tą "wiedzę" posiadają... hmm? Tylko mi nie pisz tutaj czegoś w stylu że stanowicie zagrożenie dla tych złych energii i dlatego się na Was skupiają :>
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2012, 13:20:13 wys³ane przez Szmer » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Pa¼dziernik 09, 2012, 13:22:10 »

a mo¿na pro¶ciej i czytelniej: nie tyle z ich przestrzeni± co z nimi samymi... tyle tylko ¿e racunki za po³±czenie s± horrendalnie wysokie... aha i napisane malutkim druczkiem: dokonuj±c po³±czenia akceptujesz regulamin...
Ptak, i Ty te¿ zadajesz infantylne pytania?  :]
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #92 : Pa¼dziernik 09, 2012, 13:32:03 »

szmer cyt
Ciekawe jest to ¿e do¶wiadczaj± tych ataków jedynie Ci co t± "wiedzê" posiadaj±... hmm? Tylko mi nie pisz tutaj czego¶ w stylu ¿e stanowicie zagro¿enie dla tych z³ych energii i dlatego siê na Was skupiaj± :>

Nie wiem, czy chcialbys w kazdej chwili miec w domu gosci. W toalecie, w kuchni, podczas snu, w trakcie spozywania posilkow, to na tym polega, ze wyczuwalna jest obecnosc, a nie na jakims stanie wyjatkowym.
Tak samo dziala energie dobre, tez sa caly czas obok, jak Aniol Stroz (nie mylic z watchersem- okiem boga).
Jesli przywolalo sie te ciemne moce samemu, nawet niechcacy, to trudna sprawa, ale one moga zaistniec jako egrogery (larwy astralne) naslane przez obcych.
Nie zycze Tobie konfrontacji.
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Pa¼dziernik 09, 2012, 14:02:35 »

Nie wiem, czy chcialbys w kazdej chwili miec w domu gosci. W toalecie, w kuchni, podczas snu, w trakcie spozywania posilkow, to na tym polega, ze wyczuwalna jest obecnosc, a nie na jakims stanie wyjatkowym.
Tak samo dziala energie dobre, tez sa caly czas obok, jak Aniol Stroz (nie mylic z watchersem- okiem boga).
Jesli przywolalo sie te ciemne moce samemu, nawet niechcacy, to trudna sprawa, ale one moga zaistniec jako egrogery (larwy astralne) naslane przez obcych.
Nie zycze Tobie konfrontacji.

Oj nawet nie wiesz jak bardzo bym chcia³ takiej konfrontacji. Mimo usilnych starañ nikt nie mo¿e mi jej zapewniæ. I w³a¶nie w tym ca³y problem tkwi. Wiedzy potrzebujê? Trochê jej posiadam... przynajmniej wiêcej ni¿ przeciêtny Kowalski w tym temacie.
Kiara posiada olbrzymi± wiedzê, przynajmniej tak jej siê wydaje. To nie tak ¿e siê z tego ¶miejê. Wielokrotnie stara³em siê doszukaæ ¼róde³ tego wszystkiego. ¬ród³a s±, pewnie ¿e s±... ale nikt u tych ¼róde³ pewno¶ci nie ma. Ludzi o tym rozmawiaj±. Kiara jednak ma swoj± "wewnêtrzn± pewno¶æ". Tja... wiêc tylko Kiara do¶wiadcza tych wszystkich kontaktów. Wiedzy od niej uzyskaæ siê nie da bo bardziej chaotycznych i powierzchownych informacji nigdzie siê nie da znale¼æ. Albo sama nie posiada kompletnie ¿adnej wiedzy i ³yka wszystko co jej siê spodoba jak m³ode pelikany albo... jest najgorszym nauczycielem jakiego widzia³em. Mój kot potrafi mi wiêcej przekazaæ gapi±c siê jedynie na mnie.
I oto tak pozostaje bez tej wiedzy i bez mojej upragnionej konfrontacji. Da³bym na prawdê wiele za to... i bardzo chêtnie napisa³bym 1000 razy na tym forum - tak, macie racjê!

Ale ja posiadam te¿ inn± wiedzê, której Kiarze brakuje. Wiem jak bardzo cz³owiek jest w stanie sam siebie zmanipulowaæ. Wiem jak silna potrafi byæ autosugestia, jak cz³owiek potrafi sobie wmówiæ pewne bzdury. A jak kto¶ sobie co¶ ubzdura bo za chiny go nie przekonasz ¿e jest inaczej. I dlatego te¿ Kiara nigdy, nawet przez chwilê siê nie zastanowi ¿e mo¿e byæ w b³êdzie. Typowa walka z wiatrakami.

Przez ten brak konstruktywnej rozmowy to moja teoria jest dla mnie bardziej prawdopodobna. Przynajmniej ma bardzo silne podstawy, które za tym przemawiaj±. Mimo wszystko - wiedzy szukam nadal wiêc porozmawiam o wszystkim. No i czekam z utêsknieniem na t± konfrontacjê Mrugniêcie
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #94 : Pa¼dziernik 09, 2012, 14:30:22 »

Cytat: Arteq
Ptak, i Ty te¿ zadajesz infantylne pytania?  :]

Ano… przecie¿ nie jestem wszechwiedz±ca…   Du¿y u¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #95 : Pa¼dziernik 09, 2012, 14:35:58 »

Czy wy przypadkiem nie macie jakiego¶ problemu psychicznego na moim punkcie? Nie potraficie dyskutowaæ o ¿adnym temacie normalnie? Jedyny który was kreci nakrêca to Kiara?

To forum nie jest po¶wiêcone mojej osobie , ono jest wielotematyczne nie Kiarowe , mo¿na znale¼æ dla siebie interesuj±ce zagadnienie i pisaæ do woli , przedstawiaj±c swoj± wiedzê i zdanie na jej temat, tworz±c naprawdê ciekawe dyskusje.
Ja postrzegam jakie¶ ograniczenia , które siê ujawniaj± tylko w temacie ... a... Kiara..... !!!!, bo..... Kiara!!!
Obud¼cie siê w koñcu z tych mira¿y!

Kiara U¶miech U¶miech
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #96 : Pa¼dziernik 09, 2012, 14:45:57 »

Jesli mozna moje piec groszy na temat Kiary. Jest to osoba, ktorej lekko nie bylo, co widac po zacieciu z jakim glosi swa wiedze. Nie sadze, aby odmowila komus tak na prawde pomocy, gdyby pryzszlo co do czego. Poznala swiat materialny i bada ten drugi (o ktorym zwykly humanero pojecia nie ma). Kiedys myslalam, ze to tegi babo-chlop, ale potem jak sie przyjrzalam to zobaczylam bardzo delikatna, subtelna, i cienkoskora istote, ktora stara sie byc soba.
Kiara jest zadna wiedzy za wszelka cene i ja sukcesywnie zdobywa. Byc moze weryfikuje, ale buduje swoje wlasne wyobrazeni oraz dzieli sie nim z innymi, oczywiscie z pozycji wlascicielki klucza. Co niestety jest jej prywatna sprawa.
Nie ma poczucia humoru, choc niekiedy sladowe ilosci przebijaja sie przez zbroje (pancerz), czyli bierze wszystko na 100% powaznie. Jak rycerz, ktory spi w zbroi.
Moje subiektywne spostrzezenie, ze Kiara toczy jakas walke, albo kiedys wojowala, stad ta czujnosc. Ale to tylko jej prywatne meandry zycia znaja tajemnice.

Swiat ezoteryki to ocean bez dna, kazdemu wolno zeglowac, to portal do 5D.

szmer - lepiej nie chciej tej konfrontacji, bo moze sie zmaterializowac w najmniej oczekiwnym momencie - licho nie spi Mrugniêcie
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #97 : Pa¼dziernik 09, 2012, 14:49:09 »

Bardzo byśmy chcieli ale jest mały problem... Kiara niestety pojawia się wszędzie, w każdym temacie i wszędzie zasypuje nas swoimi bezpodstawnymi mądrościami.
A wracając do tematu, Kiaro czy mogłabyś załatwić dla mnie jakiś atak energetyczny?

***edit

Fair Lady
Moje wyobrażenie jest diametralnie inne... ale z grzeczności pozostawię je dla siebie... póki co.

szmer - lepiej nie chciej tej konfrontacji, bo moze sie zmaterializowac w najmniej oczekiwnym momencie - licho nie spi Mrugnięcie
Zdania nie zmieniam. Chcę i to jak najszybciej.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2012, 14:52:51 wys³ane przez Szmer » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #98 : Pa¼dziernik 09, 2012, 14:52:24 »

szmer - to nie sa zarty. Pisalam o tym juz wielokrotnie. To, ze jeszcze nie doznales takowego (co w cale nie musi oznaczac, ze doznasz) swiadczy o ogromnej milosci, ktora Ciebie otacza!! Nie pomyslales o tym? I gdy zaczniesz kusic zlo to w pierwszej linii trafi w ta Twoja tarcze, a ona jest ze szczerego zlota.

//Mama? Babcia? Zona? Ktos kocha Cie mocno - nie czujesz jeszcze tego?//
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #99 : Pa¼dziernik 09, 2012, 15:04:38 »

Czyli mam rozumieć że Was/ich (nie wiem czy się do nich zaliczasz), tych oświeconych/oczytanych czy innych och, ach nikt nie kocha tak? Patrzcie no, kolejny niesamowity zbieg okoliczności. Ile to jeszcze warunków muszę spełnić aby doznać tej konfrontacji? może jednak czegoś się dowiem w tym temacie Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2012, 15:05:02 wys³ane przez Szmer » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: