Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 15:38:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¯ydzi - naród wymy¶lony  (Przeczytany 15559 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 06, 2012, 22:32:52 »

¯ydzi - naród wymy¶lony
Odno¶nik do oryginalnej publikacji: http://www.zycie.ca/2009/11/zydzi-narod-wymyslony/
25
g³osuj
      Wywiad z Shlomo Sand
Wy¶wietlenia: 4.210    Zamieszczono 27/01/2011
Wy¶lij

Rekomenduj

Grupy

Wklejka

Zapamietaj

Drukuj / PDF    
Odrzuæ

(1)

Od wielu lat ¿adna ksi±¿ka tak silnie nie wstrz±snê³a ¶wiatem ¿ydowskim jak „Wymy¶lenie ¿ydowskiego narodu” Szlomo Sanda, profesora historii z presti¿owego Uniwersytetu Telawiwskiego. Izraelski naukowiec o polskich korzeniach przez jednych zosta³ okre¶lony jako wariat i antysemita, który kala w³asne gniazdo. Inni uwa¿aj± go za wizjonera, który nie ba³ siê wyst±piæ przeciwko najwiêkszemu ¿ydowskiemu tabu i z³amaæ zmowê milczenia.

Jak wskazuje tytu³ ksi±¿ki, profesor Sand uwa¿a, ¿e… naród ¿ydowski zosta³ wymy¶lony. W Izraelu jego naukowa rozprawa spotka³a siê z wielkim zainteresowaniem czytelników i – rzecz niemal bez precedensu dla prac naukowych – trafi³a na listê bestsellerów, na której znajdowa³a siê nieprzerwanie przez 19 tygodni. Podobny sukces odnios³a we Francji, gdzie zdoby³a presti¿ow± nagrodê Prix Aujourd’hui.

W pa¼dzierniku ksi±¿ka wysz³a po angielsku i trafi³a do Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych pt. “When and How the Jewish People Was Invented?”, wywo³uj±c kolejn± falê polemik i prasowych sporów. Krytyczn± recenzjê ksi±¿ki opublikowa³ niedawno „Financial Times”. Gazeta uzna³a j± za prowokacjê. Federacja Syjonistyczna Wielkiej Brytanii i Irlandii za¶ ostrzeg³a, ¿e lansowanie podobnych tez „mo¿e siê przyczyniæ do wzrostu incydentów na tle antysemickim”. Autor ksi±¿ki – wed³ug organizacji – szuka za¶ taniej sensacji.

Kto wymy¶li³ naród ¿ydowski?

¯ydowscy historycy ¿yj±cy w Niemczech w drugiej po³owie XIX wieku. To by³ okres kszta³towania siê nowoczesnych nacjonalizmów w Europie. Mieszkañcy Starego Kontynentu zaczêli wtedy my¶leæ kategoriami wspólnot etnicznych. Rodzi³y siê narody: niemiecki, polski, francuski. ¯ydowscy historycy w Niemczech byli lud¼mi swoich czasów i dzia³ali pod wp³ywem dominuj±cych w nich pr±dów. Wzorowali siê na nacjonalistach pañstw europejskich, g³ównie Niemcach, i w taki sposób powsta³ syjonizm, a wraz z nim naród ¿ydowski.

Jak to „powsta³”?

Powsta³, bo wcze¶niej nie istnia³.

Przecie¿ ¯ydzi mieszkali w Europie od dwóch tysiêcy lat. Odk±d zostali wygnani przez Rzymian z Palestyny.

Nic takiego siê nie sta³o. To mit. Rzymianie wcale nie wypêdzili ¯ydów z Palestyny, a ¯ydzi wcale nie przybyli do Europy. System kar, jaki Rzymianie stosowali wobec ujarzmionych nacji, nie przewidywa³ masowych wysiedleñ. Wyrzucenie ca³ego narodu z jego ziemi to bardzo skomplikowana operacja, której wykonanie sta³o siê mo¿liwe dopiero w XX wieku wraz z rozwojem niezbêdnej infrastruktury, np. linii kolejowych. Nawet Trzecia Rzesza mia³a spore problemy z takimi operacjami, a co dopiero Imperium Rzymskie. Rzymianie byli oczywi¶cie brutalni. Mogli zabiæ wielu ludzi, spaliæ miasto, ale nie wypêdzali ca³ych narodów.

Ale przecie¿ to fakt powszechnie znany…

Oczywi¶cie, ¿e powszechnie znany. O wypêdzeniu napisano w deklaracji niepodleg³o¶ci Izraela z 1948 roku, a nawet na naszych banknotach. Do tego bowiem sprowadza siê mit za³o¿ycielski Pañstwa Izrael: wyrzucili nas z naszej ziemi dwa tysi±ce lat temu, ale teraz wrócili¶my, aby j± odebraæ. Nawet ja – zawodowy historyk od kilkudziesiêciu lat – bezkrytycznie w to wierzy³em. Dopóki dziesiêæ lat temu nie postanowi³em zbadaæ tego problemu…

Co siê okaza³o?

Zacz±³em od literatury przedmiotu. Ku mojemu zdumieniu okaza³o siê, ¿e nie ma ani jednej ksi±¿ki naukowej na temat wypêdzenia ¯ydów z Palestyny. Wyobra¿a pan to sobie? Jedno z najwa¿niejszych wydarzeñ w historii narodu, a nikt nie napisa³ na ten temat opracowania historycznego!

To jeszcze nie dowód, ¿e to nieprawda.

B±d¼my powa¿ni. Mamy do czynienia z wielk± mistyfikacj±. Mit o wypêdzeniu ¯ydów to wytwór chrze¶cijañskiej propagandy z IV wieku. Mia³a to byæ kara za zabicie Syna Bo¿ego. W³a¶nie do tego mitu nawi±zali syjoni¶ci w XIX wieku. Aby zbudowaæ naród, trzeba by³o spreparowaæ jego pamiêæ. Francuscy nacjonali¶ci odwo³ywali siê do staro¿ytnych Galów, w³oscy do Juliusza Cezara, a niemieccy do Teutonów. ¯ydzi wziêli z nich przyk³ad. Og³osili, ¿e Rzymianie wypêdzili ich przodków z Palestyny, ci rozeszli siê po ca³ej ziemi, ale teraz musz± znowu po³±czyæ siê w jeden naród.

Ale przecie¿ to jest fakt – w Europie, Afryce i w Azji istnia³y lub nadal istniej± skupiska ¯ydów.

Tak, ale wszyscy ci ludzie nie s± wcale potomkami wypêdzonych ¯ydów z Palestyny. Ma³o tego, w sensie etnicznym wcale nie s± ¯ydami. To przedstawiciele rozmaitych innych ludów i narodów, których przodkowie przed wiekami nawrócili siê na religiê judaistyczn±. ¯ydzi znale¼li siê na ca³ym ¶wiecie nie dziêki jakiej¶ mitycznej wêdrówce ludów, tylko dziêki masowemu nawracaniu! Bycie ¯ydem w Europie czy Afryce nie mia³o nic wspólnego z narodowo¶ci±. ¯ydami byli po prostu wyznawcy judaizmu.

Judaizm jest jednak ¶ci¶le powi±zany z to¿samo¶ci± etniczn±.

Teraz tak. Ale wystarczy przestudiowaæ staro¿ytne ¼ród³a arabskie, wczesnochrze¶cijañskie, pogañskie czy ¿ydowskie (z Talmudem na czele), aby siê przekonaæ, ¿e religia judaistyczna d³ugo by³a religi± nawracaj±c±. Od II wieku przed narodzeniem Chrystusa a¿ do IV wieku naszej ery judaizm by³ najwa¿niejsz± monoteistyczn± religi± na ¶wiecie, której celem by³o pozyskanie jak najwiêcej nowych wyznawców. Przekonanie pogan, ¿e powinni wierzyæ w jednego Boga, co robiono zreszt± bardzo skutecznie. I st±d na ¶wiecie wziê³o siê tylu ¯ydów.

Ale przecie¿ wiêkszo¶æ ¯ydów w Polsce wygl±da³a zupe³nie inaczej ni¿ Polacy. Nie mogli to byæ nawróceni na judaizm S³owianie.

Na judaizm nie nawracali siê tylko poszczególni ludzie, ale – tak samo jak w przypadku chrze¶cijañstwa – ca³e królestwa. Na przyk³ad w Jemenie czy Afryce Pó³nocnej. Podobnie sta³o siê z le¿±cym pomiêdzy Morzem Kaspijskim a Morzem Czarnym królestwem Chazarów. W XII wieku ten nawrócony na judaizm turecki lud zacz±³ byæ jednak spychany przez Tatarów i Mongo³ów D¿yngis-chana na zachód. Zatrzymali siê we wschodniej Polsce. Odpowied¼ na pañskie pytanie jest wiêc prosta:

75 procent polskich ¯ydów wygl±da inaczej ni¿ Polacy, gdy¿ jest pochodzenia chazarskiego.

W Polsce panuje przekonanie, ¿e ¯ydzi przyszli do nas z Zachodu, a nie ze Wschodu.

Ta teoria pojawi³a siê dopiero w latach 60. XX wieku. Wcze¶niej wszyscy wielcy historycy – pocz±wszy od Ernesta Renana, a¿ po Marca Blocha – uwa¿ali, ¿e ¯ydzi przybyli do Polski z Chazarii. Zdanie to podzielali zreszt± badacze syjonistyczni, choæby jeden z najwa¿niejszych ¿ydowskich historyków miêdzywojnia Icchak Shipper z Warszawy. Oni mylili siê tylko w jednym. Twierdzili, ¿e ¯ydzi najpierw przyjechali do Chazarii z Palestyny, a dopiero potem do Polski.

W Polsce panuje przekonanie, ¿e ¯ydzi osiedlali siê u nas, uciekaj±c przed prze¶ladowaniami na Zachodzie. Polska mia³a byæ ostoj± religijnej tolerancji.

Mi³o o tym mówiæ, a jeszcze milej s³uchaæ. Obawiam siê jednak, ¿e muszê sprowadziæ Polaków na ziemiê. Z demograficznego punktu widzenia nie da siê wyt³umaczyæ istnienia tak wielkiej populacji ¯ydów w Polsce jako rezultatu emigracji z Niemiec czy z Hiszpanii. Tamtejsze spo³eczno¶ci by³y na to zbyt ma³e. Swoj± drog±, czy pan wie, jak niemieccy ¯ydzi nie znosili polskich ¯ydów? Nazywali ich pogardliwie Ost-Juden. Uwa¿ali ich za pó³dzikich, brudnych Azjatów, z którymi nie chcieli mieæ nic wspólnego. Takim terminem okre¶lali na przyk³ad moich pochodz±cych z £odzi rodziców.

Powiedzia³ pan, ¿e potomkami Chazarów by³o 75 procent polskich ¯ydów. A reszta?

Moja mama mia³a osiem sióstr. Piêæ mia³o kruczoczarne w³osy i semickie rysy – tak jak ja – ale trzy by³y blondynkami i mia³y niebieskie oczy. Do dzi¶ wielu ¯ydów pochodz±cych z Polski ma europejski wygl±d. Dlaczego? Otó¿, królestwo Chazarów podbi³o ziemie zamieszkane przez S³owian. Mniej wiêcej w okolicach Kijowa. 25 procent polskich ¯ydów to potomkowie tych S³owian, którzy przyjêli judaizm od swoich chazarskich w³adców.

A mo¿e to efekt mieszanych ma³¿eñstw?

Oczywi¶cie, to te¿ siê zdarza³o, ale nie na jak±¶ wielk± skalê. Tak czy inaczej w efekcie tego podczas okupacji Niemcy mieli powa¿ne k³opoty z rozró¿nieniem Polaków od ¯ydów. Ojciec opowiada³ mi, ¿e podczas pierwszych miesiêcy okupacji, które prze¿y³ w £odzi, Niemcy bezskutecznie próbowali identyfikowaæ ¯ydów na oko. W efekcie wielu ¯ydów, którzy mieli idealnie aryjskie rysy, chodzi³o sobie swobodnie po ulicach. Niemcy – choæ bardzo tego chcieli – nie mogli wiêc w Polsce dokonaæ Holokaustu na podstawie swoich teorii rasowych, pomiarów i tym podobne. Zag³ada ¯ydów w Polsce zosta³a dokonana na podstawie dokumentów: spisów ludno¶ci, dowodów osobistych, ¶wiadectw urodzenia.

Skoro nie by³o takiego wydarzenia jak wypêdzenie ¯ydów z Palestyny, to gdzie siê ci ¯ydzi podziali?

Nigdzie. Nadal mieszkaj± na swojej ziemi w Palestynie. Potomkowie staro¿ytnych ¯ydów to dzisiejsi Palestyñczycy. Ludzie ci zostali bowiem zarabizowani po tym, gdy w VII wieku Palestyna zosta³a podbita przez Arabów. Nie ma siê im zreszt± co dziwiæ. Arabowie og³osili, ¿e ka¿dy, kto uzna Mahometa za proroka, zostanie zwolniony od podatków. My¶lê, ¿e gdyby kto¶ co¶ takiego zaproponowa³ dzisiejszym Izraelczykom, zapewne du¿a czê¶æ z nich te¿ by siê nawróci³a na wiarê Allaha. (¶miech)

Ale Palestyñczycy wygl±daj± przecie¿ jak Arabowie. Nie ró¿ni± siê od Egipcjan czy Irakijczyków.

Trudno, ¿eby po tylu stuleciach taki ma³y naród zachowa³ etniczn± czysto¶æ. Palestyñczycy czêsto pytaj± mnie: czyli to my jeste¶my prawdziwymi ¯ydami? Nie, odpowiadam, jeste¶cie tylko ich potomkami. ¯yjecie bowiem w miejscu ¶wiata, przez które przechodzi³o wielu zdobywców i wszyscy zostawiali tu swoj± spermê. Podbój arabski by³ równie¿ podbojem biologicznym. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e cz³onek Hamasu z Hebronu jest bli¿ej spokrewniony z antycznymi ¯ydami ni¿ izraelski ¿o³nierz, z którym walczy.

Palestyñczycy nie s± chyba zachwyceni, gdy mówi im pan, ¿e w ich ¿y³ach p³ynie ¿ydowska krew?

Rzeczywi¶cie, nie lubi± o tym s³uchaæ. (¶miech) To chyba najlepszy dowód na to, ¿e nie jestem agentem Hamasu i nie napisa³em swojej ksi±¿ki na zlecenie Arabów.

Wróæmy do kwestii ¿ydowskiej to¿samo¶ci. Stosunek do Palestyny zawsze mia³ chyba tak¿e wymiar religijny.

Tak, i co ciekawe w religijnej tradycji ¿ydowskiej wypêdzenie mia³o wymiar metafizyczny, a nie realny. Przeciwieñstwem „wypêdzenia” zawsze by³o „odkupienie”. Dopiero rewolucja syjonistyczna przeformowa³a odwieczn± judaistyczn± formu³ê „wypêdzenie” – „odkupienie” na „wypêdzenie” – „powrót do ojczyzny”. ¯ydzi przez wieki uwa¿ali, ¿e powróc± do Ziemi Obiecanej, dopiero gdy przyjdzie Mesjasz i rozpocznie siê s±d ostateczny. Powróc± jednak w sensie duchowym, po ¶mierci.

Czy dlatego wielu religijnych ¯ydów do dzi¶ nie popiera syjonizmu i Pañstwa Izrael?

Nie popiera? Oni uwa¿aj±, ¿e jego istnienie jest obraz± Boga i blu¼nierstwem. Proszê zwróciæ uwagê, ¿e przez ca³e wieki ¯ydzi wcale nie pchali siê do Ziemi Obiecanej, to siê zaczê³o dopiero w XX stuleciu. ¯ydzi w Babilonie ¿yli przecie¿ w odleg³o¶ci czterech dni jazdy wielb³±dem od Palestyny! I wcale nie chcieli siê tam przeprowadziæ.

Czyli wszystko zaczê³o siê od syjonizmu?

Tak, ale nawet gdy ta ideologia ju¿ istnia³a, wiêkszo¶æ ¯ydów wcale nie pali³a siê do wyjazdu na Bliski Wschód. Gdy pod koniec lat 80. XIX wieku w Rosji zaczê³y siê wielkie pogromy, w¶ród ¯ydów zawrza³o. Czê¶æ, jak Ró¿a Luksemburg, sta³a siê rewolucjonistami, czê¶æ popar³a socjaldemokracjê, ale wiêkszo¶æ g³osowa³a nogami. Zaczê³a siê masowa migracja do Ameryki. W latach 20. USA uzna³y jednak, ¿e maj± wystarczaj±co du¿o ¯ydów, i zamknê³y przed nimi drzwi. Wtedy nie by³o ju¿ wyboru – ludzie zaczêli osiedlaæ siê w Palestynie. Kolejna fala przyby³a z Niemiec po doj¶ciu Hitlera do w³adzy w latach 30. A potem ju¿ posz³o. II wojna ¶wiatowa, Holokaust i ostateczne zwyciêstwo syjonizmu, jakim by³o powstanie Izraela. Swoj± drog± ogl±da³ pan kiedy¶ s³ynne ¿ydowskie filmy krêcone w Nowym Jorku w latach 20.? Jak pan my¶li, jaki kraj przedstawiano w nich jako ukochan± ojczyznê, o jakim kraju mówiono z nostalgi± i mi³o¶ci±?

Domy¶lam siê, ¿e nie o Palestynie.

O Polsce! To by³a dla ¯ydów prawdziwa ojczyzna. Mój ojciec, umieraj±c w Izraelu, mówi³ w³a¶nie o Polsce! Kraju, do którego têskni³ i uwa¿a³ za swoj± prawdziw± ojczyznê. Tak mówi³ o Polsce stary ¯yd umieraj±cy w pañstwie ¿ydowskim, w Ziemi Obiecanej. Ciekawe, co?

Pañski ojciec przetrwa³ zag³adê w Polsce?

Nie, w grudniu 1939 roku uciek³ z niemieckiej strefy okupacyjnej do sowieckiej. Wzi±³ mamê i siostrê (ja urodzi³em siê ju¿ po wojnie w obozie przej¶ciowym w Austrii) i przedosta³ na teren opanowany przez Armiê Czerwon±. Co ciekawe, ojciec przed wojn± by³ dzia³aczem komunistycznym, ale Sowietom siê do tego nie przyzna³. Ba³ siê, ¿e NKWD go zamorduje, tak jak zamordowa³a wielu innych dzia³aczy KPP w latach 30. Moja rodzina uratowa³a siê wiêc dlatego, ¿e byli¶my ¯ydami, a nie komunistami. Wywie¼li ich do Uzbekistanu i tam przetrwali wojnê.

Mam wra¿enie, ¿e czasami prowokuje pan swoich rodaków. Powiedzia³ pan kiedy¶, ¿e powstanie Izraela by³o aktem gwa³tu.

Zosta³em wtedy zaproszony przez uniwersytet na terytoriach okupowanych. Po wyk³adzie Palestyñczycy zapytali mnie, dlaczego – choæ jestem zwolennikiem takiej teorii historycznej – nadal usprawiedliwiam istnienie Pañstwa Izrael. Odpowiedzia³em, ¿e nawet dziecko zrodzone w wyniku gwa³tu ma prawo do ¿ycia. Potem opisa³y to palestyñskie gazety i zrobi³o siê sporo szumu. Ale ja to podtrzymujê. Uwa¿am, ¿e Izrael ma prawo do egzystencji na Bliskim Wschodzie.

Ale nie z powodu bajek o powrocie do ziemi przodków, ale dlatego, ¿e próba zniszczenia go doprowadzi³aby do niewyobra¿alnej tragedii.

Ale obecny kszta³t tego pañstwa panu nie odpowiada?

Nie. Mój sprzeciw wzbudza to, ¿e Izrael oficjalnie nazywa siê pañstwem ¿ydowskim, a na naszej fladze jest gwiazda Dawida. Sprawia to, ¿e æwieræ populacji kraju [tak zwani izraelscy Arabowie, nie myliæ z Palestyñczykami mieszkaj±cymi na terytoriach okupowanych – przyp. red.] traktowana jest jak obywatele drugiej kategorii. Izrael powinien porzuciæ swój ¿ydowski charakter i staæ siê ¶wieckim pañstwem ¯ydów i Arabów.

Czy to nie utopia? Wielu Izraelczyków uwa¿a, ¿e w sytuacji, gdy kraj znajduje siê w morzu wrogich Arabów, oznacza³aby to samobójstwo.

Jest dok³adnie odwrotnie! Izrael czeka katastrofa, je¿eli siê nie zmieni. Prêdzej czy pó¼niej dojdzie tu do masowej rewolty. Nie wybuchnie ona w Autonomii Palestyñskiej, ale na pó³nocy Izraela, w Galilei, której wiêkszo¶æ mieszkañców stanowi± Arabowie. Galilea bêdzie izraelskim Kosowem. Kosowo zaczê³o separowaæ siê od Serbii, gdy kraj ten sta³ siê pañstwem plemiennym, nacjonalistycznym. Choæ zamieszkane przez Albañczyków, nie chcia³o przy³±czyæ siê do biednej, zapó¼nionej Albanii i zdecydowa³o siê na samodzielno¶æ. To samo stanie siê z Galile±. Izraelscy Arabowie nie bêd± chcieli wej¶æ w sk³ad zacofanej Autonomii Palestyñskiej, ale d³ugo ju¿ w pañstwie ¿ydowskim nie wytrzymaj±.

¯ydzi i Arabowie mieliby stworzyæ razem jedno pañstwo? Przecie¿ nienawi¶æ jest tak wielka…

I kto to mówi? Polak! A czy miêdzy wami a Niemcami nie by³o wielkiej nienawi¶ci? I ten wasz konflikt nie trwa³ 60 lat, tylko 1000! A teraz jako¶ jeste¶cie ¶wietnymi s±siadami i znale¼li¶cie siê w jednej federacji! A Polacy doznali od Niemców tyle krzywd. Ja akurat jestem jednym z tych ¯ydów, którzy nie zapomnieli, ¿e w Polsce podczas wojny nie zginê³y tylko trzy miliony polskich ¯ydów, ale równie¿ trzy miliony Polaków. Pamiêta pan film Claude’a Lanzmanna „Szoah”? Dziêwiêciogodzinny dokument, wiêkszo¶æ nagrana w Polsce, i ani s³owa o tym, ¿e Polacy te¿ ginêli w obozach.

Jaka przysz³o¶æ czeka Izrael?

Bardzo ponura. Obawiam siê, ¿e w dalekiej perspektywie nie ma ¿adnej szansy, ¿eby przetrwa³ na Bliskim Wschodzie jako pañstwo ¿ydowskie. Nale¿y zerwaæ z tym nonsensem i porozumieæ siê z Arabami. Przyj±æ wreszcie do wiadomo¶ci rzecz oczywist±: ¿e jeste¶my wielokulturowym, wieloetnicznym spo³eczeñstwem, a nie ¿adnym plemiennym monolitem, który mo¿e siê separowaæ od Arabów. Proszê siê przespacerowaæ ulicami Tel Awiwu. Jaki pluralizm! Ile ludzkich typów! ¯ydzi europejscy, ¯ydzi bliskowschodni, Polacy, Rosjanie, Etiopczycy! I ci wszyscy ludzie uparcie powtarzaj±, ¿e w ich ¿y³ach p³ynie jedna krew.

Rzeczywi¶cie trudno uwierzyæ, ¿eby etiopscy ¯ydzi byli potomkami ¯ydów z Palestyny.

Trudno uwierzyæ? Przecie¿ to s± Murzyni! Najgorsze jest w tym to, ¿e ci doro¶li ludzie ca³kowicie na powa¿nie, bez mrugniêcia okiem twierdz±, ¿e s± potomkami króla Salomona. ¯ydami, którzy zgubili siê przed wiekami w Afryce, ale ju¿ ca³e szczê¶cie siê odnale¼li i wrócili do domu. S± momenty, w których wydaje mi siê, ¿e ¶wiat zwariowa³. Jedna z najwiêkszych tragedii ludzko¶ci polega na tym, ¿e ludzie patrz±, ale nie widz±. ¯yjemy w oparach ideologii, które lansuj± najbardziej karko³omne teorie, a my bezrefleksyjnie je przyjmujemy i uwa¿amy za prawdê objawion±.

Pañska teoria równie¿ wzbudza wiele kontrowersji. Jest pan nawet oskar¿any o antysemityzm.

Polityka Pañstwa Izrael przyczyni³a siê do znacznie wiêkszego wzrostu antysemityzmu ni¿ moja ksi±¿ka. Gdy kto¶ mówi co¶ niewygodnego, naj³atwiej jest go oskar¿yæ o antysemityzm. Ja nie dam sobie zamkn±æ ust i dalej bêdê siê stara³ obaliæ niebezpieczny mit, ¿e Izraelczycy s± wspólnot± etniczn±. Doprowadza on bowiem do szaleñstwa, jakim jest udawanie, ¿e æwieræ populacji naszego kraju nie istnieje. Jak d³ugo jeszcze mo¿na utrzymywaæ tê iluzjê? Obieca³em sobie, ¿e nie bêdê szed³ na ¿adne kompromisy z ideologi±, jak robi to wielu innych badaczy. Mówiæ pó³gêbkiem czy pos³ugiwaæ siê aluzjami. Jestem na to za stary. Mówiê prawdê, bo nied³ugo mo¿e ju¿ byæ za pó¼no. Ten sam mit, na podstawie którego narodzi³ siê Izrael, mo¿e siê okazaæ mitem, który go zniszczy.

Rozmawia³ Piotr Zychowicz

http://chazaria.blox.pl/html

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/2zsk/zydzi-narod-wymyslony#ixzz28YaVWenu
 Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2012, 13:35:48 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 07, 2012, 09:59:27 »

Mocne !

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 07, 2012, 10:11:03 »

Alleluja!

Zaczynaja mi klapki spadac z oczu.

//Przebisniegu - otrzymujesz ode mnie ekstra ochrone ponadwymiarowa, bo zaatakuja! I nigdy nie zapominaj "in pifko veritas" Mrugniêcie//

P.S. To chyba ta moja szabelka tak Cie uskrzydlila! Swietne!
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 07, 2012, 10:56:36 »

Jest w tym artykule niew±tpliwie czê¶æ prawdy, dodaæ trzeba i¿ ¯ydzi nie byli narodem i nigdy tak nie byli postrzegani , oni byli rodem, albo rodami ¯ydowskimi i jako tacy ( niektóre rody)  byli wyrzuceni z dawnej Judei zarówno przez opcje ¿ydowskie jak i rzymskie.

Po³±czenie religii z to¿samo¶ci± rodow± uznanie i¿ przynale¿no¶æ religijna tworzy to¿samo¶æ rodowa jest b³êdem , bo as to ( jak dla mnie ) rzeczy absolutnie rozdzielne. Jak dla mnie wyznawca Judaizmu szyj±cy jego zasadami mo¿e byæ w ogólnym pojêciu ¯ydem bo ¿yje wedle zasad grupy do której przynale¿y ale nie ma wiêzów rodowych ni etnicznych z ta grup± dopóki nie po³±cz± go kilku pokoleniowe "wiêzy krwi' , czyli dzieci w zwi±zkach z kobietami z rodu.

I tu doda³a bym bardzo interesuj±c± historiê nad która nikt prawie siê nie pochyla.... ¿ona Moj¿esza po urodzeniu syna obrzeza³a go i pokaza³a krew dziecka , czyli zawarte przymierze z rodem ojca i Stwórc± oraz pe³noprawne wej¶cie mê¿a do jej rodu  dziêki ich wspólnemu potomkowi.  Wiemy dok³adnie i¿ dla ¯ydów kobieta przekazuje dzieciom pochodzenie rodowe , wniosek jest zatem jasny , to Miriam by³a ta kobiet± nios±c± w sobie przekaz DNA i RNa ¶wiadcz±cy o czysto¶ci pochodzenia rodowego, Moj¿esz tylko wchodzi³ do rodu i móg³ otrzymaæ wiano ¿ony ( prawo do ziemi obiecanej) poprzez wype³nienie warunków Ketuby ( Ketuba http://pl.wikipedia.org/wiki/Ketuba ) kontrakt przed ma³¿eñski, którego on nie wype³ni³.

Trzeba odró¿niaæ historiê Starego Testamentu ( czyli prawa dziedziczenia i warunków jakie nale¿y wedle niego wype³niæ) od stworzenia pañstwa o celu wyznaniowym dla wyznawców Judaizmu ju¿ wedle nowych zasad i praw. Tego nie da siê razem po³±czyæ, chociaz pañstwo jest i spe³nia rolê miejsca zamieszkania nie tylko wyznawców Judaizmu.

A z drugiej strony okre¶lanie pochodzenia ludzi zale¿ne jest bardzo od kryteriów jakimi to pochodzenie okre¶lamy. Tak naprawdê na ziemi istniej tylko dwa rody posiadaj±ce wspóln± pramatkê , a innych praojców.
Dalsza ró¿norodno¶æ wyp³ywa z innych elementów aktywnych w DNA i nadaj±cych priorytet dominuj±cym cechom etnicznym i osobowo¶ciowym Ludzi.

Zatem wszystkie wnioski w dyskusjach zale¿ne s± tylko i wy³±cznie od kryteriów którymi naznaczmy dan± dyskusjê.

¯eby naprawdê zrozumieæ co to znaczy "Prawo do Ziemi" trzeba cofn±æ siê do bardzo , bardzo odleg³ych czasów i poznaæ historiê celu jej tworzenia oraz przekazania jako szko³a rozwoju duchowego dla wcielaj±cych siê tu Energii z ca³ego kosmosu.

A nastêpnie zrozumieæ czê¶ciowe odniesienie do tzw, prawa rodowego do okre¶lonych jej czê¶ci jako miejsca najlepszego do kontynuowania tego rozwoju przez te rody. Bardzo dawno temu Ziemia zosta³a "podzielona" na trzy sektory przynale¿ne trzem g³ównym Energiom których osobowo¶ci energetyczne dominowa³y w kolejnych etapach rozwoju wcielaj±cych siê na Ziemi Energii ( ze wzglêdu na wygl±d i cechy materialnego cia³a zwanych Lud¼mi). Euro-Azja ( ale równie¿ Egipt) jako miejsce o najlepszych warunkach rozwojowych wzorcowego  plusowego aspektu ¿eñskiego  przynale¿ne by³y i s± nadal jednej z trójcy czyli pramatce ¿ycia kobiecemu aspektowi tzw. "Córce Stwórcy". sta³o siê tak nie z powodu chêci w³adzy czy dominacji czyjej¶ nad terenem czy Lud¼mi tu ¿yj±cymi, a wy³±cznie z powodu warunków energetycznych ( czakramy i wiry po³±czone z wzorcami kosmicznymi , tworz±ce okre¶lone kody energetyczne wspieraj±ce ¿ycie powoduj±ce rozwój duchowy przez t± wiedzê) umo¿liwiaj±cych ewolucjê wcielaj±cych siê Dusz w ludzkie cia³a ¿yj±cych w tych miejscach Ludzi.
zatem Ziemia Israela jak najbardziej wedle Starego testamentu jest przynale¿na "Córce Stwórcy" i jej  rodowi , Ona i tylko Ona ma prawo zwyczajowe do tej ziemi, Ona i tylko ona mo¿e zdj±æ z niego wszystkie ograniczenia. Oczywi¶cie s± to prawa zwyczajowe , przekazane w Starym Testamencie , mo¿na je akceptowaæ lub nie co nie zmienia faktu ich istnienia i nadania w bardzo , bardzo odleg³ych czasach.

Ta bardzo stara historia tak naprawdê ci±gnie siê a¿ do tu i teraz i tak naprawdê wyja¶nia ( tym którzy potrafi± zrozumieæ ) ca³y cykl zdarzeñ i wojen ziemskich w bardziej globalnym wymiarze.

Ja w kilku watkach staram siê wyja¶niæ ca³± z³o¿on± zale¿no¶æ tego uk³adu historycznego , tak perfekcyjnie zakrytego wieloma k³amstwami , niedomówieniami  i brakiem wiedzy. ¯eby zrozumieæ wiêcej dobrze jest czytaæ moje posty w kilku tematach,a szczególnie w dzia³ach "Bóg i religia i  Kod Peszerowy.

Ta ca³a d³ugotrwa³a walka miêdzy dwoma rodami ( ciemnych i jasnych) oraz wspieraj±cych ciemnych syntetyków toczy siê o prawo do ziemi , zarówno w skali globalnej jaki skali dawnych posiad³o¶ci rodowych.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2012, 11:33:24 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 07, 2012, 14:58:44 »

Dziêki szacowna Fair Lady z ochronê Du¿y u¶miech
To o tzw ¯ydach to troszkê skutkiem mojej znajomo¶ci ze studentem biotechnologi medycznej ze specjalizacj± DNA
Jeszcze raz zadeklarujê, ¿e co tam bêdê móg³ wkleiæ by go i jego znajomych nie naraziæ na nieprzyjemno¶ci to wklejê, albo po swojemu opowiem Chichot
to pa Du¿y u¶miech
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 07, 2012, 17:34:28 »

Witam,
Od wielu lat ¿adna ksi±¿ka tak silnie nie wstrz±snê³a ¶wiatem ¿ydowskim jak „Wymy¶lenie ¿ydowskiego narodu” Szlomo Sanda, profesora historii z presti¿owego Uniwersytetu Telawiwskiego. Izraelski naukowiec o polskich korzeniach przez jednych zosta³ okre¶lony jako wariat i antysemita, który kala w³asne gniazdo. Inni uwa¿aj± go za wizjonera, który nie ba³ siê wyst±piæ przeciwko najwiêkszemu ¿ydowskiemu tabu i z³amaæ zmowê milczenia.
znam paru ludzi, ktorymi ta ksiazka wywolala wzruszenie ramionami, i jeszcze wiecej, ktorzy powiedzmy zazgrzytali zebami juz na wspomnienie o tej lipie.
Kto wymy¶li³ naród ¿ydowski?
¯ydowscy historycy ¿yj±cy w Niemczech w drugiej po³owie XIX wieku.
gdyby nie wyrzucono ich z Hiszpanii to byliby to historycy zyjacy tam, gdyby ich nie splawiono ich z Francji to byliby to historycy zyjacy we Francji,
gdyby nie Niemcy to byliby to historycy Niemieccy...itd zawsze to zrobia platni falszerze czegokolwiek.

tak jak zwykle, ludzie tacy sami jak inni, plus indoktrynacja.  Mozna by bylo wobec tego wyrzucic na smieci wszelakie ich zapisy, gdyby
istnialy oryginaly. A tak trzeba odsiewac skrzetnie plewy.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2012, 19:17:42 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 07, 2012, 19:56:32 »

To ja juz zamilcze.
Ale ciesze sie, ze moja szabelka jeszcze kosi "chwasty" na dzialce koliberka:)

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 07, 2012, 20:37:03 »

Ogromny pogrom ¯ydów na ca³ym ¶wiecie przez wiele tysi±cleci  jest niezaprzeczalnym faktem. Nie ma co siê zastanawiaæ czy by³? Bo by³, lepiej jest siê zastanowiæ dlaczego by³? Dlaczego chciano wymordowaæ tych wszystkich ludzi i zniszczyæ ich liniê rodow± i ca³± ich historiê istnienia?
Ju¿ pisa³am niektóre informacje w tej ksi±¿ce s± prawdziwe, niektóre ,a nie wszystkie.
Nie mo¿na o dawnych ¯ydach mówiæ jak o narodzie , bo narodem s± wspó³cze¶ni Israelczycy, pañstwo tworzy naród w którym s± ro¿ne grupy etniczne i ro¿ne interesy ludzkie. To ju¿ co¶ zupe³nie innego ni¿  klany rodowe na mniejsz± czy wiêksza skalê, temat jest skomplikowany.
¯ydzi praktycznie od zawsze ¿yli w diasporach ale byli ze sob± bardzo po³±czeni religi± , która równocze¶nie jest ich  stylem ¿ycia okre¶laj±cym  te po³±czenie.
Obecnie w Israelu sporo ¯ydów wyznaje ro¿ne opcje Judaizmu ale jest te¿ nie ma³o nie kontynuuj±cych tradycji.

Pañstwo Israel ma absolutne prawo istnienia i bycia domem dla ludzi którzy wybrali ta czê¶æ ziemi jako miejsce swojego ¿ycia, ma prawo i obowi±zek broniæ swoich obywateli. Zatem wcale nie dziwi mnie i¿ w okoliczno¶ciach w których ¿yj± ci ludzie  maj± tak dobrze zorganizowan± armie i system obronny.
Wspó³czesna historia i polityka to jedno, a dawna historia i przekazy starego Testamentu to drugie, a ¿e dawne przeznaczenie splata siê  ze wspó³czesno¶ci± i wype³nia praktycznie na naszych oczach , to trzecie.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2012, 14:41:52 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 07, 2012, 21:50:05 »

¿ona Moj¿esza po urodzeniu syna obrzeza³a go i pokaza³a krew dziecka , czyli zawarte przymierze z rodem ojca i Stwórc± oraz pe³noprawne wej¶cie mê¿a do jej rodu  dziêki ich wspólnemu potomkowi.
Mo¿na siê pogubiæ - jaki¶ czas temu karmieni byli¶my tez±, ¿e to nie rytua³ lecz... przede wszystkim zabieg higieniczny...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 07, 2012, 23:16:49 »

Ten akt mo¿e mieæ w sobie obydwie intencje , ma czy nie zale¿ne jest od woli ludzi dokonuj±cych go.

Kiara U¶miech U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 07, 2012, 23:24:39 »

rozmowa by³a prowadzona pod k±tem jakie jest jego prawdziwe przes³anie, do czego zosta³ powo³any - jego aspekt by³ czysto fizyczny czy tez duchowy...
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 08, 2012, 20:02:49 »

Je¿eli to naród wymy¶lony to pewnie jeszcze du¿o sami o sobie i dla siebie wymy¶l± Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 09, 2012, 10:08:49 »

Je¿eli to naród wymy¶lony to pewnie jeszcze du¿o sami o sobie i dla siebie wymy¶l± Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech

Oj tak. Tak, jak ka¿de JA - wymy¶lone . Jest bardzo wiele fikcji w ¶wiecie i sama historia jest wype³niona sprzeczno¶ciami takimi jak to, ¿e praktycznie w Polsce te¿ ¿yjemy w miejscu w którym przodkowie zostali przekonwertowani na chrze¶cijañstwo .

¯yjecie bowiem w miejscu ¶wiata, przez które przechodzi³o wielu zdobywców i wszyscy zostawiali tu swoj± spermê. (...) cz³onek Hamasu z Hebronu jest bli¿ej spokrewniony z antycznymi ¯ydami ni¿ izraelski ¿o³nierz, z którym walczy.

To faktycznie tragikomedia, tylko nikomu nie jest do ¶miechu Smutny
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 09, 2012, 10:23:29 »

Cytat: east
Jest bardzo wiele fikcji w ¶wiecie i sama historia jest wype³niona sprzeczno¶ciami takimi jak to, ¿e praktycznie w Polsce te¿ ¿yjemy w miejscu w którym przodkowie zostali przekonwertowani na chrze¶cijañstwo .

Wybacz >east<, ale chyba nie nad±¿am?

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 09, 2012, 10:28:44 »

Dariusz, to proste - tu na ziemiach s³owiañskich dawniej  NIE BY£O chrze¶cijañstwa. Potem nast±pi³a chrystianizacja ,aby po wiekach sie puszyæ, ¿e to kraj "90%" katolików .
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 09, 2012, 10:51:02 »

Tak, katolicyzm na naszych ziemiach by³ wymuszony ( nie myliæ z chrze¶cijañstwem), ale ¯ydzi od zawsze mieli swojego Boga ( najpierw plemiennego) nastêpnie wielorodowego  z którym zawsze byli powi±zani przez swoj± wiarê i tradycjê. Na nich nikt nie wymusza³ tej wiary raczej w ci±gu ich historii si³± zabraniano im jej kontynuowaæ. To zupe³nie co¶ innego.
Katolicyzm jest pokraczn± kopi± Judaizmu nie niesie w sobie tej przeogromnej wiedzy , która jest depozytem Judaizmu.

¯eby j± poznaæ trzeba naprawdê zag³êbiæ siê w przekaz duchowej m±dro¶ci Starego Testamentu.

Kiara U¶miech U¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 09, 2012, 10:59:23 »

Dariusz, to proste - tu na ziemiach s³owiañskich dawniej  NIE BY£O chrze¶cijañstwa. Potem nast±pi³a chrystianizacja ,aby po wiekach sie puszyæ, ¿e to kraj "90%" katolików .

tak na marginesie- zawsze mo¿na widzieæ rzeczywisto¶æ w negatywny sposób lub ten lepszy,-
ja bym to lepszy wyrazi³ w ten sposób, ¿e lepiej tak, ni¿ ¿eby by³o 90% wyznawców proroka Mahometa na Wis³±. Mrugniêcie

PS. w³a¶nie wchodzi na ekrany
<a href="http://www.youtube.com/v/VEYOxrH8jlQ?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/VEYOxrH8jlQ?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 09, 2012, 12:11:00 »

songo i to ma byæ pozytywne podje¶cie ? 

Pozytywne to by³oby, gdyby nikt nikomu niczego nie móg³ narzuciæ si³±. Ani persfazj± , ani podstêpem, ani polityk± ani oszustwem na temat "swojego Boga".
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 09, 2012, 12:15:17 »

east- niczego nie chwalê,-
wskazuje tylko, i¿ mog³o byæ gorzej!

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 09, 2012, 12:24:10 »

To wskazujmy jak mog³oby byæ lepiej, to "gorzej" siê samo o siebie zatroszczy Mrugniêcie
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 09, 2012, 12:30:52 »

To wskazujmy jak mog³oby byæ lepiej, to "gorzej" siê samo o siebie zatroszczy Mrugniêcie

grzebanie siê w przesz³o¶ci- to nie moja bajka,-
sorki za dygresje U¶miech

acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 09, 2012, 14:33:09 »

Witam,
Dorzucic wiele by mozna. Ale dyskusja z zawodowymi oszustami i tak mija sie z celem. Zostaje tylko zastanowic sie nie nad trescia ale nad srodkami wlozonymi we wciskanie tych bzdur. Przeciez zaden parazyt nie uzywa do tego celu wlasnych srodkow. Sama tresc, jak okazalo sie ( dla niektorych ) to sieczka niezrozumiala dla kogokolwiek a utrzymujaca sie na wierzchu tylko przy pomocy brudnych zabiegow. A w praktyce nawet i one okazaly sie niewystarczajace i zastapiono je czyms jeszcze bardziej pokreconym, tak bardzo, aby normalnemu mozgowi nic wiecej nie pozostalo do wyboru jak slepo zaakceptowac. Tzn. tylko odpowiednio spreparowane Ego moze pod wplywem nacisku utozsamic sie z ta maska ale juz nie moze ja wtloczyc na zawsze do podswiadomosci. Bo nawet mrok czy jakos tam, ktory nosimy ze soba od urodzenia ma swoja granice, nie wszystko nie mozna tam wpakowac. No i wkrotce trzeba znowu kolejna bzdure wymyslec, lepiej zakotwiczona w nowych czasach.  Nowy kit nie oznacza zaraz kompletnej zmiany, nie, pomimo uplywu 2000 lat, zmienione zostanie nie tresc, sens  ale to co na wierzchu, to co bez znaczenia, to co sie bedzie na nowo swiecic jak zloty cielec. Taka odskocznia moze byc tzw "nauka", twor dzialajacy na podobnych zasadach.
Czyli stary manewr parazytow, jedna bzdura zostanie zastapiona druga bzdura a nacisk zostanie polozony na fakcie zmiany.
pozdrawiam
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 10, 2012, 18:04:54 »

Dodam do tego co napisa³ wielce szacowny acentaur , ¿e ca³a perfidia para¿ytów polega³a na tym ,ze dano do rozstrzygniêcia dwie informacjê fa³szyw± i fa³szyw± Du¿y u¶miech
Pó¼niej siê ró¿ni doktoryzowali by to co by³o proste pokrêciæ i zafa³szowaæ i ukazaæ jako prawdy objawione.
Czy to nie stronnictwo Paw³a wykoñczy³o ulubionego ucznia Jezusa Jakuba bo w Jezusie widzia³ Cz³owieka? Cool
no có¿ k³amstwo i k³amstwo daje prawdê Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 10, 2012, 18:07:08 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 10, 2012, 18:48:02 »

Co wiêcej drogi Przebi¶niegu. Informacje k³amliwe tak siê zamota³y, ¿e tylo imæ ACE zdolny by³ wy³uskaæ z nich prawdê Du¿y u¶miech
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 10, 2012, 19:12:36 »

K³amstwo + k³amstwo daje prawdê, ale tylko w logice. W ¿yciu to daje podwójne k³amstwo, i tego siê trzymajmy.
W±tek Paw³a jest bardzo interesuj±cy, je¶li kto¶ by³by w stanie dobrze go rozwin±æ.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: