Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 22:27:22

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŻydzi - narĂłd wymyÂślony  (Przeczytany 16267 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PrzebiÂśnieg
Gość
« : Październik 06, 2012, 22:32:52 »

ÂŻydzi - narĂłd wymyÂślony
OdnoÂśnik do oryginalnej publikacji: http://www.zycie.ca/2009/11/zydzi-narod-wymyslony/
25
gÂłosuj
      Wywiad z Shlomo Sand
WyÂświetlenia: 4.210    Zamieszczono 27/01/2011
WyÂślij

Rekomenduj

Grupy

Wklejka

Zapamietaj

Drukuj / PDF    
OdrzuĂŚ

(1)

Od wielu lat Âżadna ksi¹¿ka tak silnie nie wstrzÂąsnĂŞÂła Âświatem Âżydowskim jak „WymyÂślenie Âżydowskiego narodu” Szlomo Sanda, profesora historii z prestiÂżowego Uniwersytetu Telawiwskiego. Izraelski naukowiec o polskich korzeniach przez jednych zostaÂł okreÂślony jako wariat i antysemita, ktĂłry kala wÂłasne gniazdo. Inni uwaÂżajÂą go za wizjonera, ktĂłry nie baÂł siĂŞ wystÂąpiĂŚ przeciwko najwiĂŞkszemu Âżydowskiemu tabu i zÂłamaĂŚ zmowĂŞ milczenia.

Jak wskazuje tytuÂł ksi¹¿ki, profesor Sand uwaÂża, Âże… narĂłd Âżydowski zostaÂł wymyÂślony. W Izraelu jego naukowa rozprawa spotkaÂła siĂŞ z wielkim zainteresowaniem czytelnikĂłw i – rzecz niemal bez precedensu dla prac naukowych – trafiÂła na listĂŞ bestsellerĂłw, na ktĂłrej znajdowaÂła siĂŞ nieprzerwanie przez 19 tygodni. Podobny sukces odniosÂła we Francji, gdzie zdobyÂła prestiÂżowÂą nagrodĂŞ Prix Aujourd’hui.

W paÂździerniku ksi¹¿ka wyszÂła po angielsku i trafiÂła do Wielkiej Brytanii i StanĂłw Zjednoczonych pt. “When and How the Jewish People Was Invented?”, wywoÂłujÂąc kolejnÂą falĂŞ polemik i prasowych sporĂłw. KrytycznÂą recenzjĂŞ ksi¹¿ki opublikowaÂł niedawno „Financial Times”. Gazeta uznaÂła jÂą za prowokacjĂŞ. Federacja Syjonistyczna Wielkiej Brytanii i Irlandii zaÂś ostrzegÂła, Âże lansowanie podobnych tez „moÂże siĂŞ przyczyniĂŚ do wzrostu incydentĂłw na tle antysemickim”. Autor ksi¹¿ki – wedÂług organizacji – szuka zaÂś taniej sensacji.

Kto wymyÂśliÂł narĂłd Âżydowski?

¯ydowscy historycy ¿yj¹cy w Niemczech w drugiej po³owie XIX wieku. To by³ okres kszta³towania siê nowoczesnych nacjonalizmów w Europie. Mieszkaùcy Starego Kontynentu zaczêli wtedy myœleÌ kategoriami wspólnot etnicznych. Rodzi³y siê narody: niemiecki, polski, francuski. ¯ydowscy historycy w Niemczech byli ludŸmi swoich czasów i dzia³ali pod wp³ywem dominuj¹cych w nich pr¹dów. Wzorowali siê na nacjonalistach paùstw europejskich, g³ównie Niemcach, i w taki sposób powsta³ syjonizm, a wraz z nim naród ¿ydowski.

Jak to „powstaÂł”?

PowstaÂł, bo wczeÂśniej nie istniaÂł.

PrzecieÂż ÂŻydzi mieszkali w Europie od dwĂłch tysiĂŞcy lat. OdkÂąd zostali wygnani przez Rzymian z Palestyny.

Nic takiego siĂŞ nie staÂło. To mit. Rzymianie wcale nie wypĂŞdzili ÂŻydĂłw z Palestyny, a ÂŻydzi wcale nie przybyli do Europy. System kar, jaki Rzymianie stosowali wobec ujarzmionych nacji, nie przewidywaÂł masowych wysiedleĂą. Wyrzucenie caÂłego narodu z jego ziemi to bardzo skomplikowana operacja, ktĂłrej wykonanie staÂło siĂŞ moÂżliwe dopiero w XX wieku wraz z rozwojem niezbĂŞdnej infrastruktury, np. linii kolejowych. Nawet Trzecia Rzesza miaÂła spore problemy z takimi operacjami, a co dopiero Imperium Rzymskie. Rzymianie byli oczywiÂście brutalni. Mogli zabiĂŚ wielu ludzi, spaliĂŚ miasto, ale nie wypĂŞdzali caÂłych narodĂłw.

Ale przecieÂż to fakt powszechnie znany…

OczywiÂście, Âże powszechnie znany. O wypĂŞdzeniu napisano w deklaracji niepodlegÂłoÂści Izraela z 1948 roku, a nawet na naszych banknotach. Do tego bowiem sprowadza siĂŞ mit zaÂłoÂżycielski PaĂąstwa Izrael: wyrzucili nas z naszej ziemi dwa tysiÂące lat temu, ale teraz wrĂłciliÂśmy, aby jÂą odebraĂŚ. Nawet ja – zawodowy historyk od kilkudziesiĂŞciu lat – bezkrytycznie w to wierzyÂłem. DopĂłki dziesiĂŞĂŚ lat temu nie postanowiÂłem zbadaĂŚ tego problemu…

Co siĂŞ okazaÂło?

Zacz¹³em od literatury przedmiotu. Ku mojemu zdumieniu okaza³o siê, ¿e nie ma ani jednej ksi¹¿ki naukowej na temat wypêdzenia ¯ydów z Palestyny. Wyobra¿a pan to sobie? Jedno z najwa¿niejszych wydarzeù w historii narodu, a nikt nie napisa³ na ten temat opracowania historycznego!

To jeszcze nie dowĂłd, Âże to nieprawda.

B¹dŸmy powa¿ni. Mamy do czynienia z wielk¹ mistyfikacj¹. Mit o wypêdzeniu ¯ydów to wytwór chrzeœcijaùskiej propagandy z IV wieku. Mia³a to byÌ kara za zabicie Syna Bo¿ego. W³aœnie do tego mitu nawi¹zali syjoniœci w XIX wieku. Aby zbudowaÌ naród, trzeba by³o spreparowaÌ jego pamiêÌ. Francuscy nacjonaliœci odwo³ywali siê do staro¿ytnych Galów, w³oscy do Juliusza Cezara, a niemieccy do Teutonów. ¯ydzi wziêli z nich przyk³ad. Og³osili, ¿e Rzymianie wypêdzili ich przodków z Palestyny, ci rozeszli siê po ca³ej ziemi, ale teraz musz¹ znowu po³¹czyÌ siê w jeden naród.

Ale przecieÂż to jest fakt – w Europie, Afryce i w Azji istniaÂły lub nadal istniejÂą skupiska ÂŻydĂłw.

Tak, ale wszyscy ci ludzie nie sÂą wcale potomkami wypĂŞdzonych ÂŻydĂłw z Palestyny. MaÂło tego, w sensie etnicznym wcale nie sÂą ÂŻydami. To przedstawiciele rozmaitych innych ludĂłw i narodĂłw, ktĂłrych przodkowie przed wiekami nawrĂłcili siĂŞ na religiĂŞ judaistycznÂą. ÂŻydzi znaleÂźli siĂŞ na caÂłym Âświecie nie dziĂŞki jakiejÂś mitycznej wĂŞdrĂłwce ludĂłw, tylko dziĂŞki masowemu nawracaniu! Bycie ÂŻydem w Europie czy Afryce nie miaÂło nic wspĂłlnego z narodowoÂściÂą. ÂŻydami byli po prostu wyznawcy judaizmu.

Judaizm jest jednak ÂściÂśle powiÂązany z toÂżsamoÂściÂą etnicznÂą.

Teraz tak. Ale wystarczy przestudiowaĂŚ staroÂżytne ÂźrĂłdÂła arabskie, wczesnochrzeÂścijaĂąskie, pogaĂąskie czy Âżydowskie (z Talmudem na czele), aby siĂŞ przekonaĂŚ, Âże religia judaistyczna dÂługo byÂła religiÂą nawracajÂącÂą. Od II wieku przed narodzeniem Chrystusa aÂż do IV wieku naszej ery judaizm byÂł najwaÂżniejszÂą monoteistycznÂą religiÂą na Âświecie, ktĂłrej celem byÂło pozyskanie jak najwiĂŞcej nowych wyznawcĂłw. Przekonanie pogan, Âże powinni wierzyĂŚ w jednego Boga, co robiono zresztÂą bardzo skutecznie. I stÂąd na Âświecie wziĂŞÂło siĂŞ tylu ÂŻydĂłw.

Ale przecie¿ wiêkszoœÌ ¯ydów w Polsce wygl¹da³a zupe³nie inaczej ni¿ Polacy. Nie mogli to byÌ nawróceni na judaizm S³owianie.

Na judaizm nie nawracali siĂŞ tylko poszczegĂłlni ludzie, ale – tak samo jak w przypadku chrzeÂścijaĂąstwa – caÂłe krĂłlestwa. Na przykÂład w Jemenie czy Afryce Pó³nocnej. Podobnie staÂło siĂŞ z le¿¹cym pomiĂŞdzy Morzem Kaspijskim a Morzem Czarnym krĂłlestwem ChazarĂłw. W XII wieku ten nawrĂłcony na judaizm turecki lud zacz¹³ byĂŚ jednak spychany przez TatarĂłw i Mongo³ów DÂżyngis-chana na zachĂłd. Zatrzymali siĂŞ we wschodniej Polsce. OdpowiedÂź na paĂąskie pytanie jest wiĂŞc prosta:

75 procent polskich ÂŻydĂłw wyglÂąda inaczej niÂż Polacy, gdyÂż jest pochodzenia chazarskiego.

W Polsce panuje przekonanie, Âże ÂŻydzi przyszli do nas z Zachodu, a nie ze Wschodu.

Ta teoria pojawiÂła siĂŞ dopiero w latach 60. XX wieku. WczeÂśniej wszyscy wielcy historycy – poczÂąwszy od Ernesta Renana, aÂż po Marca Blocha – uwaÂżali, Âże ÂŻydzi przybyli do Polski z Chazarii. Zdanie to podzielali zresztÂą badacze syjonistyczni, choĂŚby jeden z najwaÂżniejszych Âżydowskich historykĂłw miĂŞdzywojnia Icchak Shipper z Warszawy. Oni mylili siĂŞ tylko w jednym. Twierdzili, Âże ÂŻydzi najpierw przyjechali do Chazarii z Palestyny, a dopiero potem do Polski.

W Polsce panuje przekonanie, Âże ÂŻydzi osiedlali siĂŞ u nas, uciekajÂąc przed przeÂśladowaniami na Zachodzie. Polska miaÂła byĂŚ ostojÂą religijnej tolerancji.

Mi³o o tym mówiÌ, a jeszcze milej s³uchaÌ. Obawiam siê jednak, ¿e muszê sprowadziÌ Polaków na ziemiê. Z demograficznego punktu widzenia nie da siê wyt³umaczyÌ istnienia tak wielkiej populacji ¯ydów w Polsce jako rezultatu emigracji z Niemiec czy z Hiszpanii. Tamtejsze spo³ecznoœci by³y na to zbyt ma³e. Swoj¹ drog¹, czy pan wie, jak niemieccy ¯ydzi nie znosili polskich ¯ydów? Nazywali ich pogardliwie Ost-Juden. Uwa¿ali ich za pó³dzikich, brudnych Azjatów, z którymi nie chcieli mieÌ nic wspólnego. Takim terminem okreœlali na przyk³ad moich pochodz¹cych z £odzi rodziców.

PowiedziaÂł pan, Âże potomkami ChazarĂłw byÂło 75 procent polskich ÂŻydĂłw. A reszta?

Moja mama miaÂła osiem siĂłstr. PiĂŞĂŚ miaÂło kruczoczarne wÂłosy i semickie rysy – tak jak ja – ale trzy byÂły blondynkami i miaÂły niebieskie oczy. Do dziÂś wielu ÂŻydĂłw pochodzÂących z Polski ma europejski wyglÂąd. Dlaczego? Otó¿, krĂłlestwo ChazarĂłw podbiÂło ziemie zamieszkane przez SÂłowian. Mniej wiĂŞcej w okolicach Kijowa. 25 procent polskich ÂŻydĂłw to potomkowie tych SÂłowian, ktĂłrzy przyjĂŞli judaizm od swoich chazarskich wÂładcĂłw.

A mo¿e to efekt mieszanych ma³¿eùstw?

OczywiÂście, to teÂż siĂŞ zdarzaÂło, ale nie na jak¹œ wielkÂą skalĂŞ. Tak czy inaczej w efekcie tego podczas okupacji Niemcy mieli powaÂżne kÂłopoty z rozró¿nieniem PolakĂłw od ÂŻydĂłw. Ojciec opowiadaÂł mi, Âże podczas pierwszych miesiĂŞcy okupacji, ktĂłre przeÂżyÂł w ÂŁodzi, Niemcy bezskutecznie prĂłbowali identyfikowaĂŚ ÂŻydĂłw na oko. W efekcie wielu ÂŻydĂłw, ktĂłrzy mieli idealnie aryjskie rysy, chodziÂło sobie swobodnie po ulicach. Niemcy – choĂŚ bardzo tego chcieli – nie mogli wiĂŞc w Polsce dokonaĂŚ Holokaustu na podstawie swoich teorii rasowych, pomiarĂłw i tym podobne. ZagÂłada ÂŻydĂłw w Polsce zostaÂła dokonana na podstawie dokumentĂłw: spisĂłw ludnoÂści, dowodĂłw osobistych, Âświadectw urodzenia.

Skoro nie byÂło takiego wydarzenia jak wypĂŞdzenie ÂŻydĂłw z Palestyny, to gdzie siĂŞ ci ÂŻydzi podziali?

Nigdzie. Nadal mieszkaj¹ na swojej ziemi w Palestynie. Potomkowie staro¿ytnych ¯ydów to dzisiejsi Palestyùczycy. Ludzie ci zostali bowiem zarabizowani po tym, gdy w VII wieku Palestyna zosta³a podbita przez Arabów. Nie ma siê im zreszt¹ co dziwiÌ. Arabowie og³osili, ¿e ka¿dy, kto uzna Mahometa za proroka, zostanie zwolniony od podatków. Myœlê, ¿e gdyby ktoœ coœ takiego zaproponowa³ dzisiejszym Izraelczykom, zapewne du¿a czêœÌ z nich te¿ by siê nawróci³a na wiarê Allaha. (œmiech)

Ale Palestyùczycy wygl¹daj¹ przecie¿ jak Arabowie. Nie ró¿ni¹ siê od Egipcjan czy Irakijczyków.

Trudno, ¿eby po tylu stuleciach taki ma³y naród zachowa³ etniczn¹ czystoœÌ. Palestyùczycy czêsto pytaj¹ mnie: czyli to my jesteœmy prawdziwymi ¯ydami? Nie, odpowiadam, jesteœcie tylko ich potomkami. ¯yjecie bowiem w miejscu œwiata, przez które przechodzi³o wielu zdobywców i wszyscy zostawiali tu swoj¹ spermê. Podbój arabski by³ równie¿ podbojem biologicznym. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e cz³onek Hamasu z Hebronu jest bli¿ej spokrewniony z antycznymi ¯ydami ni¿ izraelski ¿o³nierz, z którym walczy.

PalestyĂączycy nie sÂą chyba zachwyceni, gdy mĂłwi im pan, Âże w ich ÂżyÂłach pÂłynie Âżydowska krew?

Rzeczywiœcie, nie lubi¹ o tym s³uchaÌ. (œmiech) To chyba najlepszy dowód na to, ¿e nie jestem agentem Hamasu i nie napisa³em swojej ksi¹¿ki na zlecenie Arabów.

WróÌmy do kwestii ¿ydowskiej to¿samoœci. Stosunek do Palestyny zawsze mia³ chyba tak¿e wymiar religijny.

Tak, i co ciekawe w religijnej tradycji Âżydowskiej wypĂŞdzenie miaÂło wymiar metafizyczny, a nie realny. PrzeciwieĂąstwem „wypĂŞdzenia” zawsze byÂło „odkupienie”. Dopiero rewolucja syjonistyczna przeformowaÂła odwiecznÂą judaistycznÂą formu³ê „wypĂŞdzenie” – „odkupienie” na „wypĂŞdzenie” – „powrĂłt do ojczyzny”. ÂŻydzi przez wieki uwaÂżali, Âże powrĂłcÂą do Ziemi Obiecanej, dopiero gdy przyjdzie Mesjasz i rozpocznie siĂŞ sÂąd ostateczny. PowrĂłcÂą jednak w sensie duchowym, po Âśmierci.

Czy dlatego wielu religijnych ÂŻydĂłw do dziÂś nie popiera syjonizmu i PaĂąstwa Izrael?

Nie popiera? Oni uwa¿aj¹, ¿e jego istnienie jest obraz¹ Boga i bluŸnierstwem. Proszê zwróciÌ uwagê, ¿e przez ca³e wieki ¯ydzi wcale nie pchali siê do Ziemi Obiecanej, to siê zaczê³o dopiero w XX stuleciu. ¯ydzi w Babilonie ¿yli przecie¿ w odleg³oœci czterech dni jazdy wielb³¹dem od Palestyny! I wcale nie chcieli siê tam przeprowadziÌ.

Czyli wszystko zaczĂŞÂło siĂŞ od syjonizmu?

Tak, ale nawet gdy ta ideologia juÂż istniaÂła, wiĂŞkszoœÌ ÂŻydĂłw wcale nie paliÂła siĂŞ do wyjazdu na Bliski WschĂłd. Gdy pod koniec lat 80. XIX wieku w Rosji zaczĂŞÂły siĂŞ wielkie pogromy, wÂśrĂłd ÂŻydĂłw zawrzaÂło. CzêœÌ, jak Ró¿a Luksemburg, staÂła siĂŞ rewolucjonistami, czêœÌ poparÂła socjaldemokracjĂŞ, ale wiĂŞkszoœÌ gÂłosowaÂła nogami. ZaczĂŞÂła siĂŞ masowa migracja do Ameryki. W latach 20. USA uznaÂły jednak, Âże majÂą wystarczajÂąco duÂżo ÂŻydĂłw, i zamknĂŞÂły przed nimi drzwi. Wtedy nie byÂło juÂż wyboru – ludzie zaczĂŞli osiedlaĂŚ siĂŞ w Palestynie. Kolejna fala przybyÂła z Niemiec po dojÂściu Hitlera do wÂładzy w latach 30. A potem juÂż poszÂło. II wojna Âświatowa, Holokaust i ostateczne zwyciĂŞstwo syjonizmu, jakim byÂło powstanie Izraela. SwojÂą drogÂą oglÂądaÂł pan kiedyÂś sÂłynne Âżydowskie filmy krĂŞcone w Nowym Jorku w latach 20.? Jak pan myÂśli, jaki kraj przedstawiano w nich jako ukochanÂą ojczyznĂŞ, o jakim kraju mĂłwiono z nostalgiÂą i miÂłoÂściÂą?

DomyÂślam siĂŞ, Âże nie o Palestynie.

O Polsce! To byÂła dla ÂŻydĂłw prawdziwa ojczyzna. MĂłj ojciec, umierajÂąc w Izraelu, mĂłwiÂł wÂłaÂśnie o Polsce! Kraju, do ktĂłrego tĂŞskniÂł i uwaÂżaÂł za swojÂą prawdziwÂą ojczyznĂŞ. Tak mĂłwiÂł o Polsce stary ÂŻyd umierajÂący w paĂąstwie Âżydowskim, w Ziemi Obiecanej. Ciekawe, co?

PaĂąski ojciec przetrwaÂł zagÂładĂŞ w Polsce?

Nie, w grudniu 1939 roku uciek³ z niemieckiej strefy okupacyjnej do sowieckiej. Wzi¹³ mamê i siostrê (ja urodzi³em siê ju¿ po wojnie w obozie przejœciowym w Austrii) i przedosta³ na teren opanowany przez Armiê Czerwon¹. Co ciekawe, ojciec przed wojn¹ by³ dzia³aczem komunistycznym, ale Sowietom siê do tego nie przyzna³. Ba³ siê, ¿e NKWD go zamorduje, tak jak zamordowa³a wielu innych dzia³aczy KPP w latach 30. Moja rodzina uratowa³a siê wiêc dlatego, ¿e byliœmy ¯ydami, a nie komunistami. WywieŸli ich do Uzbekistanu i tam przetrwali wojnê.

Mam wraÂżenie, Âże czasami prowokuje pan swoich rodakĂłw. PowiedziaÂł pan kiedyÂś, Âże powstanie Izraela byÂło aktem gwaÂłtu.

ZostaÂłem wtedy zaproszony przez uniwersytet na terytoriach okupowanych. Po wykÂładzie PalestyĂączycy zapytali mnie, dlaczego – choĂŚ jestem zwolennikiem takiej teorii historycznej – nadal usprawiedliwiam istnienie PaĂąstwa Izrael. OdpowiedziaÂłem, Âże nawet dziecko zrodzone w wyniku gwaÂłtu ma prawo do Âżycia. Potem opisaÂły to palestyĂąskie gazety i zrobiÂło siĂŞ sporo szumu. Ale ja to podtrzymujĂŞ. UwaÂżam, Âże Izrael ma prawo do egzystencji na Bliskim Wschodzie.

Ale nie z powodu bajek o powrocie do ziemi przodkĂłw, ale dlatego, Âże prĂłba zniszczenia go doprowadziÂłaby do niewyobraÂżalnej tragedii.

Ale obecny ksztaÂłt tego paĂąstwa panu nie odpowiada?

Nie. MĂłj sprzeciw wzbudza to, Âże Izrael oficjalnie nazywa siĂŞ paĂąstwem Âżydowskim, a na naszej fladze jest gwiazda Dawida. Sprawia to, Âże ĂŚwierĂŚ populacji kraju [tak zwani izraelscy Arabowie, nie myliĂŚ z PalestyĂączykami mieszkajÂącymi na terytoriach okupowanych – przyp. red.] traktowana jest jak obywatele drugiej kategorii. Izrael powinien porzuciĂŚ swĂłj Âżydowski charakter i staĂŚ siĂŞ Âświeckim paĂąstwem ÂŻydĂłw i ArabĂłw.

Czy to nie utopia? Wielu IzraelczykĂłw uwaÂża, Âże w sytuacji, gdy kraj znajduje siĂŞ w morzu wrogich ArabĂłw, oznaczaÂłaby to samobĂłjstwo.

Jest dok³adnie odwrotnie! Izrael czeka katastrofa, je¿eli siê nie zmieni. Prêdzej czy póŸniej dojdzie tu do masowej rewolty. Nie wybuchnie ona w Autonomii Palestyùskiej, ale na pó³nocy Izraela, w Galilei, której wiêkszoœÌ mieszkaùców stanowi¹ Arabowie. Galilea bêdzie izraelskim Kosowem. Kosowo zaczê³o separowaÌ siê od Serbii, gdy kraj ten sta³ siê paùstwem plemiennym, nacjonalistycznym. ChoÌ zamieszkane przez Albaùczyków, nie chcia³o przy³¹czyÌ siê do biednej, zapóŸnionej Albanii i zdecydowa³o siê na samodzielnoœÌ. To samo stanie siê z Galile¹. Izraelscy Arabowie nie bêd¹ chcieli wejœÌ w sk³ad zacofanej Autonomii Palestyùskiej, ale d³ugo ju¿ w paùstwie ¿ydowskim nie wytrzymaj¹.

ÂŻydzi i Arabowie mieliby stworzyĂŚ razem jedno paĂąstwo? PrzecieÂż nienawiœÌ jest tak wielka…

I kto to mĂłwi? Polak! A czy miĂŞdzy wami a Niemcami nie byÂło wielkiej nienawiÂści? I ten wasz konflikt nie trwaÂł 60 lat, tylko 1000! A teraz jakoÂś jesteÂście Âświetnymi sÂąsiadami i znaleÂźliÂście siĂŞ w jednej federacji! A Polacy doznali od NiemcĂłw tyle krzywd. Ja akurat jestem jednym z tych ÂŻydĂłw, ktĂłrzy nie zapomnieli, Âże w Polsce podczas wojny nie zginĂŞÂły tylko trzy miliony polskich ÂŻydĂłw, ale rĂłwnieÂż trzy miliony PolakĂłw. PamiĂŞta pan film Claude’a Lanzmanna „Szoah”? DziĂŞwiĂŞciogodzinny dokument, wiĂŞkszoœÌ nagrana w Polsce, i ani sÂłowa o tym, Âże Polacy teÂż ginĂŞli w obozach.

Jaka przysz³oœÌ czeka Izrael?

Bardzo ponura. Obawiam siê, ¿e w dalekiej perspektywie nie ma ¿adnej szansy, ¿eby przetrwa³ na Bliskim Wschodzie jako paùstwo ¿ydowskie. Nale¿y zerwaÌ z tym nonsensem i porozumieÌ siê z Arabami. Przyj¹Ì wreszcie do wiadomoœci rzecz oczywist¹: ¿e jesteœmy wielokulturowym, wieloetnicznym spo³eczeùstwem, a nie ¿adnym plemiennym monolitem, który mo¿e siê separowaÌ od Arabów. Proszê siê przespacerowaÌ ulicami Tel Awiwu. Jaki pluralizm! Ile ludzkich typów! ¯ydzi europejscy, ¯ydzi bliskowschodni, Polacy, Rosjanie, Etiopczycy! I ci wszyscy ludzie uparcie powtarzaj¹, ¿e w ich ¿y³ach p³ynie jedna krew.

RzeczywiÂście trudno uwierzyĂŚ, Âżeby etiopscy ÂŻydzi byli potomkami ÂŻydĂłw z Palestyny.

Trudno uwierzyĂŚ? PrzecieÂż to sÂą Murzyni! Najgorsze jest w tym to, Âże ci doroÂśli ludzie caÂłkowicie na powaÂżnie, bez mrugniĂŞcia okiem twierdzÂą, Âże sÂą potomkami krĂłla Salomona. ÂŻydami, ktĂłrzy zgubili siĂŞ przed wiekami w Afryce, ale juÂż caÂłe szczĂŞÂście siĂŞ odnaleÂźli i wrĂłcili do domu. SÂą momenty, w ktĂłrych wydaje mi siĂŞ, Âże Âświat zwariowaÂł. Jedna z najwiĂŞkszych tragedii ludzkoÂści polega na tym, Âże ludzie patrzÂą, ale nie widzÂą. ÂŻyjemy w oparach ideologii, ktĂłre lansujÂą najbardziej karkoÂłomne teorie, a my bezrefleksyjnie je przyjmujemy i uwaÂżamy za prawdĂŞ objawionÂą.

PaĂąska teoria rĂłwnieÂż wzbudza wiele kontrowersji. Jest pan nawet oskarÂżany o antysemityzm.

Polityka Paùstwa Izrael przyczyni³a siê do znacznie wiêkszego wzrostu antysemityzmu ni¿ moja ksi¹¿ka. Gdy ktoœ mówi coœ niewygodnego, naj³atwiej jest go oskar¿yÌ o antysemityzm. Ja nie dam sobie zamkn¹Ì ust i dalej bêdê siê stara³ obaliÌ niebezpieczny mit, ¿e Izraelczycy s¹ wspólnot¹ etniczn¹. Doprowadza on bowiem do szaleùstwa, jakim jest udawanie, ¿e ÌwierÌ populacji naszego kraju nie istnieje. Jak d³ugo jeszcze mo¿na utrzymywaÌ tê iluzjê? Obieca³em sobie, ¿e nie bêdê szed³ na ¿adne kompromisy z ideologi¹, jak robi to wielu innych badaczy. MówiÌ pó³gêbkiem czy pos³ugiwaÌ siê aluzjami. Jestem na to za stary. Mówiê prawdê, bo nied³ugo mo¿e ju¿ byÌ za póŸno. Ten sam mit, na podstawie którego narodzi³ siê Izrael, mo¿e siê okazaÌ mitem, który go zniszczy.

RozmawiaÂł Piotr Zychowicz

http://chazaria.blox.pl/html

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/2zsk/zydzi-narod-wymyslony#ixzz28YaVWenu
 DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2012, 13:35:48 wysłane przez Dariusz » Zapisane
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2012, 09:59:27 »

Mocne !

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2012, 10:11:03 »

Alleluja!

Zaczynaja mi klapki spadac z oczu.

//Przebisniegu - otrzymujesz ode mnie ekstra ochrone ponadwymiarowa, bo zaatakuja! I nigdy nie zapominaj "in pifko veritas" MrugniĂŞcie//

P.S. To chyba ta moja szabelka tak Cie uskrzydlila! Swietne!
Kiara
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2012, 10:56:36 »

Jest w tym artykule niewÂątpliwie czêœÌ prawdy, dodaĂŚ trzeba iÂż ÂŻydzi nie byli narodem i nigdy tak nie byli postrzegani , oni byli rodem, albo rodami ÂŻydowskimi i jako tacy ( niektĂłre rody)  byli wyrzuceni z dawnej Judei zarĂłwno przez opcje Âżydowskie jak i rzymskie.

Po³¹czenie religii z to¿samoœci¹ rodow¹ uznanie i¿ przynale¿noœÌ religijna tworzy to¿samoœÌ rodowa jest b³êdem , bo as to ( jak dla mnie ) rzeczy absolutnie rozdzielne. Jak dla mnie wyznawca Judaizmu szyj¹cy jego zasadami mo¿e byÌ w ogólnym pojêciu ¯ydem bo ¿yje wedle zasad grupy do której przynale¿y ale nie ma wiêzów rodowych ni etnicznych z ta grup¹ dopóki nie po³¹cz¹ go kilku pokoleniowe "wiêzy krwi' , czyli dzieci w zwi¹zkach z kobietami z rodu.

I tu dodaÂła bym bardzo interesujÂącÂą historiĂŞ nad ktĂłra nikt prawie siĂŞ nie pochyla.... Âżona MojÂżesza po urodzeniu syna obrzezaÂła go i pokazaÂła krew dziecka , czyli zawarte przymierze z rodem ojca i StwĂłrcÂą oraz peÂłnoprawne wejÂście mĂŞÂża do jej rodu  dziĂŞki ich wspĂłlnemu potomkowi.  Wiemy dokÂładnie iÂż dla ÂŻydĂłw kobieta przekazuje dzieciom pochodzenie rodowe , wniosek jest zatem jasny , to Miriam byÂła ta kobietÂą niosÂącÂą w sobie przekaz DNA i RNa ÂświadczÂący o czystoÂści pochodzenia rodowego, MojÂżesz tylko wchodziÂł do rodu i mĂłgÂł otrzymaĂŚ wiano Âżony ( prawo do ziemi obiecanej) poprzez wypeÂłnienie warunkĂłw Ketuby ( Ketuba http://pl.wikipedia.org/wiki/Ketuba ) kontrakt przed ma³¿eĂąski, ktĂłrego on nie wypeÂłniÂł.

Trzeba odró¿niaÌ historiê Starego Testamentu ( czyli prawa dziedziczenia i warunków jakie nale¿y wedle niego wype³niÌ) od stworzenia paùstwa o celu wyznaniowym dla wyznawców Judaizmu ju¿ wedle nowych zasad i praw. Tego nie da siê razem po³¹czyÌ, chociaz paùstwo jest i spe³nia rolê miejsca zamieszkania nie tylko wyznawców Judaizmu.

A z drugiej strony okreÂślanie pochodzenia ludzi zaleÂżne jest bardzo od kryteriĂłw jakimi to pochodzenie okreÂślamy. Tak naprawdĂŞ na ziemi istniej tylko dwa rody posiadajÂące wspĂłlnÂą pramatkĂŞ , a innych praojcĂłw.
Dalsza ró¿norodnoœÌ wyp³ywa z innych elementów aktywnych w DNA i nadaj¹cych priorytet dominuj¹cym cechom etnicznym i osobowoœciowym Ludzi.

Zatem wszystkie wnioski w dyskusjach zale¿ne s¹ tylko i wy³¹cznie od kryteriów którymi naznaczmy dan¹ dyskusjê.

¯eby naprawdê zrozumieÌ co to znaczy "Prawo do Ziemi" trzeba cofn¹Ì siê do bardzo , bardzo odleg³ych czasów i poznaÌ historiê celu jej tworzenia oraz przekazania jako szko³a rozwoju duchowego dla wcielaj¹cych siê tu Energii z ca³ego kosmosu.

A nastĂŞpnie zrozumieĂŚ czĂŞÂściowe odniesienie do tzw, prawa rodowego do okreÂślonych jej czĂŞÂści jako miejsca najlepszego do kontynuowania tego rozwoju przez te rody. Bardzo dawno temu Ziemia zostaÂła "podzielona" na trzy sektory przynaleÂżne trzem g³ównym Energiom ktĂłrych osobowoÂści energetyczne dominowaÂły w kolejnych etapach rozwoju wcielajÂących siĂŞ na Ziemi Energii ( ze wzglĂŞdu na wyglÂąd i cechy materialnego ciaÂła zwanych LudÂźmi). Euro-Azja ( ale rĂłwnieÂż Egipt) jako miejsce o najlepszych warunkach rozwojowych wzorcowego  plusowego aspektu ÂżeĂąskiego  przynaleÂżne byÂły i sÂą nadal jednej z trĂłjcy czyli pramatce Âżycia kobiecemu aspektowi tzw. "CĂłrce StwĂłrcy". staÂło siĂŞ tak nie z powodu chĂŞci wÂładzy czy dominacji czyjejÂś nad terenem czy LudÂźmi tu ÂżyjÂącymi, a wy³¹cznie z powodu warunkĂłw energetycznych ( czakramy i wiry po³¹czone z wzorcami kosmicznymi , tworzÂące okreÂślone kody energetyczne wspierajÂące Âżycie powodujÂące rozwĂłj duchowy przez tÂą wiedzĂŞ) umoÂżliwiajÂących ewolucjĂŞ wcielajÂących siĂŞ Dusz w ludzkie ciaÂła ÂżyjÂących w tych miejscach Ludzi.
zatem Ziemia Israela jak najbardziej wedle Starego testamentu jest przynaleÂżna "CĂłrce StwĂłrcy" i jej  rodowi , Ona i tylko Ona ma prawo zwyczajowe do tej ziemi, Ona i tylko ona moÂże zdj¹Ì z niego wszystkie ograniczenia. OczywiÂście sÂą to prawa zwyczajowe , przekazane w Starym Testamencie , moÂżna je akceptowaĂŚ lub nie co nie zmienia faktu ich istnienia i nadania w bardzo , bardzo odlegÂłych czasach.

Ta bardzo stara historia tak naprawdĂŞ ciÂągnie siĂŞ aÂż do tu i teraz i tak naprawdĂŞ wyjaÂśnia ( tym ktĂłrzy potrafiÂą zrozumieĂŚ ) caÂły cykl zdarzeĂą i wojen ziemskich w bardziej globalnym wymiarze.

Ja w kilku watkach staram siĂŞ wyjaÂśniĂŚ ca³¹ zÂłoÂżonÂą zaleÂżnoœÌ tego ukÂładu historycznego , tak perfekcyjnie zakrytego wieloma kÂłamstwami , niedomĂłwieniami  i brakiem wiedzy. ÂŻeby zrozumieĂŚ wiĂŞcej dobrze jest czytaĂŚ moje posty w kilku tematach,a szczegĂłlnie w dziaÂłach "BĂłg i religia i  Kod Peszerowy.

Ta caÂła dÂługotrwaÂła walka miĂŞdzy dwoma rodami ( ciemnych i jasnych) oraz wspierajÂących ciemnych syntetykĂłw toczy siĂŞ o prawo do ziemi , zarĂłwno w skali globalnej jaki skali dawnych posiadÂłoÂści rodowych.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2012, 11:33:24 wysłane przez Kiara » Zapisane
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2012, 14:58:44 »

DziĂŞki szacowna Fair Lady z ochronĂŞ DuÂży uÂśmiech
To o tzw ÂŻydach to troszkĂŞ skutkiem mojej znajomoÂści ze studentem biotechnologi medycznej ze specjalizacjÂą DNA
Jeszcze raz zadeklarujĂŞ, Âże co tam bĂŞdĂŞ mĂłgÂł wkleiĂŚ by go i jego znajomych nie naraziĂŚ na nieprzyjemnoÂści to wklejĂŞ, albo po swojemu opowiem Chichot
to pa DuÂży uÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2012, 17:34:28 »

Witam,
Od wielu lat Âżadna ksi¹¿ka tak silnie nie wstrzÂąsnĂŞÂła Âświatem Âżydowskim jak „WymyÂślenie Âżydowskiego narodu” Szlomo Sanda, profesora historii z prestiÂżowego Uniwersytetu Telawiwskiego. Izraelski naukowiec o polskich korzeniach przez jednych zostaÂł okreÂślony jako wariat i antysemita, ktĂłry kala wÂłasne gniazdo. Inni uwaÂżajÂą go za wizjonera, ktĂłry nie baÂł siĂŞ wystÂąpiĂŚ przeciwko najwiĂŞkszemu Âżydowskiemu tabu i zÂłamaĂŚ zmowĂŞ milczenia.
znam paru ludzi, ktorymi ta ksiazka wywolala wzruszenie ramionami, i jeszcze wiecej, ktorzy powiedzmy zazgrzytali zebami juz na wspomnienie o tej lipie.
Kto wymyÂśliÂł narĂłd Âżydowski?
ÂŻydowscy historycy ÂżyjÂący w Niemczech w drugiej poÂłowie XIX wieku.
gdyby nie wyrzucono ich z Hiszpanii to byliby to historycy zyjacy tam, gdyby ich nie splawiono ich z Francji to byliby to historycy zyjacy we Francji,
gdyby nie Niemcy to byliby to historycy Niemieccy...itd zawsze to zrobia platni falszerze czegokolwiek.

tak jak zwykle, ludzie tacy sami jak inni, plus indoktrynacja.  Mozna by bylo wobec tego wyrzucic na smieci wszelakie ich zapisy, gdyby
istnialy oryginaly. A tak trzeba odsiewac skrzetnie plewy.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2012, 19:17:42 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2012, 19:56:32 »

To ja juz zamilcze.
Ale ciesze sie, ze moja szabelka jeszcze kosi "chwasty" na dzialce koliberka:)

Kiara
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2012, 20:37:03 »

Ogromny pogrom ÂŻydĂłw na caÂłym Âświecie przez wiele tysiÂącleci  jest niezaprzeczalnym faktem. Nie ma co siĂŞ zastanawiaĂŚ czy byÂł? Bo byÂł, lepiej jest siĂŞ zastanowiĂŚ dlaczego byÂł? Dlaczego chciano wymordowaĂŚ tych wszystkich ludzi i zniszczyĂŚ ich liniĂŞ rodowÂą i ca³¹ ich historiĂŞ istnienia?
Ju¿ pisa³am niektóre informacje w tej ksi¹¿ce s¹ prawdziwe, niektóre ,a nie wszystkie.
Nie moÂżna o dawnych ÂŻydach mĂłwiĂŚ jak o narodzie , bo narodem sÂą wspó³czeÂśni Israelczycy, paĂąstwo tworzy narĂłd w ktĂłrym sÂą roÂżne grupy etniczne i roÂżne interesy ludzkie. To juÂż coÂś zupeÂłnie innego niÂż  klany rodowe na mniejszÂą czy wiĂŞksza skalĂŞ, temat jest skomplikowany.
ÂŻydzi praktycznie od zawsze Âżyli w diasporach ale byli ze sobÂą bardzo po³¹czeni religiÂą , ktĂłra rĂłwnoczeÂśnie jest ich  stylem Âżycia okreÂślajÂącym  te po³¹czenie.
Obecnie w Israelu sporo ÂŻydĂłw wyznaje roÂżne opcje Judaizmu ale jest teÂż nie maÂło nie kontynuujÂących tradycji.

PaĂąstwo Israel ma absolutne prawo istnienia i bycia domem dla ludzi ktĂłrzy wybrali ta czêœÌ ziemi jako miejsce swojego Âżycia, ma prawo i obowiÂązek broniĂŚ swoich obywateli. Zatem wcale nie dziwi mnie iÂż w okolicznoÂściach w ktĂłrych ÂżyjÂą ci ludzie  majÂą tak dobrze zorganizowanÂą armie i system obronny.
Wspó³czesna historia i polityka to jedno, a dawna historia i przekazy starego Testamentu to drugie, a Âże dawne przeznaczenie splata siĂŞ  ze wspó³czesnoÂściÂą i wypeÂłnia praktycznie na naszych oczach , to trzecie.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2012, 14:41:52 wysłane przez Kiara » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2012, 21:50:05 »

Âżona MojÂżesza po urodzeniu syna obrzezaÂła go i pokazaÂła krew dziecka , czyli zawarte przymierze z rodem ojca i StwĂłrcÂą oraz peÂłnoprawne wejÂście mĂŞÂża do jej rodu  dziĂŞki ich wspĂłlnemu potomkowi.
MoÂżna siĂŞ pogubiĂŚ - jakiÂś czas temu karmieni byliÂśmy tezÂą, Âże to nie rytuaÂł lecz... przede wszystkim zabieg higieniczny...
Kiara
Gość
« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2012, 23:16:49 »

Ten akt moÂże mieĂŚ w sobie obydwie intencje , ma czy nie zaleÂżne jest od woli ludzi dokonujÂących go.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2012, 23:24:39 »

rozmowa byÂła prowadzona pod kÂątem jakie jest jego prawdziwe przesÂłanie, do czego zostaÂł powoÂłany - jego aspekt byÂł czysto fizyczny czy tez duchowy...
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #11 : Październik 08, 2012, 20:02:49 »

JeÂżeli to narĂłd wymyÂślony to pewnie jeszcze duÂżo sami o sobie i dla siebie wymyÂślÂą DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 09, 2012, 10:08:49 »

JeÂżeli to narĂłd wymyÂślony to pewnie jeszcze duÂżo sami o sobie i dla siebie wymyÂślÂą DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech

Oj tak. Tak, jak kaÂżde JA - wymyÂślone . Jest bardzo wiele fikcji w Âświecie i sama historia jest wypeÂłniona sprzecznoÂściami takimi jak to, Âże praktycznie w Polsce teÂż Âżyjemy w miejscu w ktĂłrym przodkowie zostali przekonwertowani na chrzeÂścijaĂąstwo .

ÂŻyjecie bowiem w miejscu Âświata, przez ktĂłre przechodziÂło wielu zdobywcĂłw i wszyscy zostawiali tu swojÂą spermĂŞ. (...) czÂłonek Hamasu z Hebronu jest bliÂżej spokrewniony z antycznymi ÂŻydami niÂż izraelski ÂżoÂłnierz, z ktĂłrym walczy.

To faktycznie tragikomedia, tylko nikomu nie jest do Âśmiechu Smutny
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Październik 09, 2012, 10:23:29 »

Cytat: east
Jest bardzo wiele fikcji w Âświecie i sama historia jest wypeÂłniona sprzecznoÂściami takimi jak to, Âże praktycznie w Polsce teÂż Âżyjemy w miejscu w ktĂłrym przodkowie zostali przekonwertowani na chrzeÂścijaĂąstwo .

Wybacz >east<, ale chyba nie nad¹¿am?

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 09, 2012, 10:28:44 »

Dariusz, to proste - tu na ziemiach sÂłowiaĂąskich dawniej  NIE BYÂŁO chrzeÂścijaĂąstwa. Potem nastÂąpiÂła chrystianizacja ,aby po wiekach sie puszyĂŚ, Âże to kraj "90%" katolikĂłw .
Kiara
Gość
« Odpowiedz #15 : Październik 09, 2012, 10:51:02 »

Tak, katolicyzm na naszych ziemiach byÂł wymuszony ( nie myliĂŚ z chrzeÂścijaĂąstwem), ale ÂŻydzi od zawsze mieli swojego Boga ( najpierw plemiennego) nastĂŞpnie wielorodowego  z ktĂłrym zawsze byli powiÂązani przez swojÂą wiarĂŞ i tradycjĂŞ. Na nich nikt nie wymuszaÂł tej wiary raczej w ciÂągu ich historii si³¹ zabraniano im jej kontynuowaĂŚ. To zupeÂłnie coÂś innego.
Katolicyzm jest pokracznÂą kopiÂą Judaizmu nie niesie w sobie tej przeogromnej wiedzy , ktĂłra jest depozytem Judaizmu.

¯eby j¹ poznaÌ trzeba naprawdê zag³êbiÌ siê w przekaz duchowej m¹droœci Starego Testamentu.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #16 : Październik 09, 2012, 10:59:23 »

Dariusz, to proste - tu na ziemiach sÂłowiaĂąskich dawniej  NIE BYÂŁO chrzeÂścijaĂąstwa. Potem nastÂąpiÂła chrystianizacja ,aby po wiekach sie puszyĂŚ, Âże to kraj "90%" katolikĂłw .

tak na marginesie- zawsze mo¿na widzieÌ rzeczywistoœÌ w negatywny sposób lub ten lepszy,-
ja bym to lepszy wyrazi³ w ten sposób, ¿e lepiej tak, ni¿ ¿eby by³o 90% wyznawców proroka Mahometa na Wis³¹. Mrugniêcie

PS. wÂłaÂśnie wchodzi na ekrany
<a href="http://www.youtube.com/v/VEYOxrH8jlQ?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/VEYOxrH8jlQ?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 09, 2012, 12:11:00 »

songo i to ma byĂŚ pozytywne podjeÂście ? 

Pozytywne to by³oby, gdyby nikt nikomu niczego nie móg³ narzuciÌ si³¹. Ani persfazj¹ , ani podstêpem, ani polityk¹ ani oszustwem na temat "swojego Boga".
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #18 : Październik 09, 2012, 12:15:17 »

east- niczego nie chwalĂŞ,-
wskazuje tylko, iÂż mogÂło byĂŚ gorzej!

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
east
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 09, 2012, 12:24:10 »

To wskazujmy jak mogÂłoby byĂŚ lepiej, to "gorzej" siĂŞ samo o siebie zatroszczy MrugniĂŞcie
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #20 : Październik 09, 2012, 12:30:52 »

To wskazujmy jak mogÂłoby byĂŚ lepiej, to "gorzej" siĂŞ samo o siebie zatroszczy MrugniĂŞcie

grzebanie siĂŞ w przeszÂłoÂści- to nie moja bajka,-
sorki za dygresje UÂśmiech

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Październik 09, 2012, 14:33:09 »

Witam,
Dorzucic wiele by mozna. Ale dyskusja z zawodowymi oszustami i tak mija sie z celem. Zostaje tylko zastanowic sie nie nad trescia ale nad srodkami wlozonymi we wciskanie tych bzdur. Przeciez zaden parazyt nie uzywa do tego celu wlasnych srodkow. Sama tresc, jak okazalo sie ( dla niektorych ) to sieczka niezrozumiala dla kogokolwiek a utrzymujaca sie na wierzchu tylko przy pomocy brudnych zabiegow. A w praktyce nawet i one okazaly sie niewystarczajace i zastapiono je czyms jeszcze bardziej pokreconym, tak bardzo, aby normalnemu mozgowi nic wiecej nie pozostalo do wyboru jak slepo zaakceptowac. Tzn. tylko odpowiednio spreparowane Ego moze pod wplywem nacisku utozsamic sie z ta maska ale juz nie moze ja wtloczyc na zawsze do podswiadomosci. Bo nawet mrok czy jakos tam, ktory nosimy ze soba od urodzenia ma swoja granice, nie wszystko nie mozna tam wpakowac. No i wkrotce trzeba znowu kolejna bzdure wymyslec, lepiej zakotwiczona w nowych czasach.  Nowy kit nie oznacza zaraz kompletnej zmiany, nie, pomimo uplywu 2000 lat, zmienione zostanie nie tresc, sens  ale to co na wierzchu, to co bez znaczenia, to co sie bedzie na nowo swiecic jak zloty cielec. Taka odskocznia moze byc tzw "nauka", twor dzialajacy na podobnych zasadach.
Czyli stary manewr parazytow, jedna bzdura zostanie zastapiona druga bzdura a nacisk zostanie polozony na fakcie zmiany.
pozdrawiam
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #22 : Październik 10, 2012, 18:04:54 »

Dodam do tego co napisaÂł wielce szacowny acentaur , Âże caÂła perfidia paraÂżytĂłw polegaÂła na tym ,ze dano do rozstrzygniĂŞcia dwie informacjĂŞ faÂłszywÂą i faÂłszywÂą DuÂży uÂśmiech
PóŸniej siê ró¿ni doktoryzowali by to co by³o proste pokrêciÌ i zafa³szowaÌ i ukazaÌ jako prawdy objawione.
Czy to nie stronnictwo PawÂła wykoĂączyÂło ulubionego ucznia Jezusa Jakuba bo w Jezusie widziaÂł CzÂłowieka? Cool
no có¿ k³amstwo i k³amstwo daje prawdê Du¿y uœmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2012, 18:07:08 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 10, 2012, 18:48:02 »

Co wiĂŞcej drogi PrzebiÂśniegu. Informacje kÂłamliwe tak siĂŞ zamotaÂły, Âże tylo imĂŚ ACE zdolny byÂł wyÂłuskaĂŚ z nich prawdĂŞ DuÂży uÂśmiech
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #24 : Październik 10, 2012, 19:12:36 »

KÂłamstwo + kÂłamstwo daje prawdĂŞ, ale tylko w logice. W Âżyciu to daje podwĂłjne kÂłamstwo, i tego siĂŞ trzymajmy.
W¹tek Paw³a jest bardzo interesuj¹cy, jeœli ktoœ by³by w stanie dobrze go rozwin¹Ì.

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: