Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:09:15

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Opowiem ca³ej Europie o polskim piekle  (Przeczytany 12844 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rafaela
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 26, 2012, 15:32:33 »

Gruziñska dziennikarka: Opowiem ca³ej Europie o polskim piekle

Wiêcej... http://wyborcza.pl/1,75248,12741561,Gruzinska_dziennikarka__Opowiem_calej_Europie_o_polskim.html#ixzz2APmaCcON
£om¿a.
O¶rodek dla uchod¼ców (Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja)

- Siedzê za kratami i my¶lê, ¿e to miejsce - w Biblii nazywane piek³em - jest tutaj, w Polsce - napisa³a do nas Ekaterina Lemond¿awa, gruziñska dziennikarka imigrantka z obozu dla uchod¼ców w Lesznowoli
Ze stu przyje¿d¿aj±cych do Polski, szukaj±cych tu schronienia uchod¼ców, skacz±cych przez przepa¶ci spo³eczne w swoich krainach fasadowych demokracji, 90 proc. rezygnuje z tego kraju. Problem to nie tylko warunki przebywania w tym wiêzieniu, w którym siê znajdujemy. ¦wiadomie u¿ywam s³owa "wiêzienie", bo polskie zamkniête obozy dla uchod¼ców to miejsca, które rzeczywi¶cie je przypominaj±.

Po aresztowaniu zaczê³a siê dla mnie prawdziwa podró¿ do piek³a. Najpierw stra¿ graniczna na lotnisku, potem w izolatce, a w koñcu po 28 godzinach katorgi w wiêzieniu - wszêdzie ka¿± mi siê rozbieraæ do naga. Wygl±da na to, ¿e szczególnie podoba im siê studiowanie moich zakrwawionych majtek i patrzenie na mnie ociekaj±c± krwi±. Mia³am wra¿enie, ¿e jestem im co¶ d³u¿na, tym s³u¿bom, i ¿e nie chcê im tego oddaæ. Dlatego mnie karz± - s³owami, czynami, podej¶ciem.

Kiedy mnie wsadzili do "wiê¼niarki", nie minê³y jeszcze 24 godziny od zatrzymania. Takimi samochodami przewo¿± przestêpców i skazanych. Zastanawia³am siê... mo¿e cierpiê na rozdwojenie ja¼ni? Mo¿e ja po prostu nie pamiêtam, ¿e napastowa³am niepe³noletni± czy dokona³am aktu terrorystycznego w centrum miasta?

Przez ostatnie cztery lata w Tbilisi, 200 m od ambasady polskiej, znajdowa³ siê mój klub rockowy. To by³ jedyny klub na Zakaukaziu, gdzie koncentrowa³a siê wspó³czesna kultura: muzyka (nie tylko rock, ale równie¿ jazz i folk), literatura i malarstwo. O tym klubie wiedzieli wszyscy w Gruzji. Wszyscy tam chodzili, zaczynaj±c od punków, na politykach koñcz±c. Dok³adnie tak to pamiêtam.

Rzeczywisto¶æ tutaj - kobieta w uniformie ka¿e mi siê rozbieraæ... Ju¿ trzeci raz dzisiaj.

Stra¿nicy: udajecie chorych

Wysoki p³ot z drutem kolczastym, ludzie w uniformach wojskowych. Ma³y korytarz, osiem pomieszczeñ. Kuchnia, toaleta i pokój z telewizorem ("czerwony k±cik"). Kiedy otworzy³y siê przede mn± ¿elazne drzwi i zobaczy³am ludzi, tak siê ucieszy³am, jakbym odnalaz³a krewnych, których d³ugo szuka³am. Dla mnie nie ma jedzenia. Reszta wiê¼niów oddaje mi czê¶æ swego wiktu. Potem zapoznajê siê ze wszystkimi. Ich jest 20. Nie, nas jest ju¿ 21.

Rodzina - kobieta w ci±¿y z niemowlêciem. S± tu dwa tygodnie. Nastêpna rodzina - z Pakistanu. Kobieta z dwojgiem ch³opców. Jeden ma 7, drugi 16 lat. S± tu siedem miesiêcy. Bez szko³y, bez ¿adnych zajêæ. ¯adnej edukacji. Jeszcze jedna rodzina - z Czeczenii. Maj± trójkê dzieci. Opowiadaj±, jak pijana s³u¿bistka z pistoletem sta³a nad dzieæmi i grozi³a im broni±. Okazuje siê, ¿e ta rodzina ¿y³a wcze¶niej w Polsce. Kiedy na ojca rodziny ju¿ drugi raz napadli Rosjanie i omal¿e go nie zabili, rzucili Polskê i wyjechali do Niemiec. Stamt±d deportowali ich z powrotem do Polski.

Wreszcie rodzina z Gruzji. To gruziñscy Jazydzi, mniejszo¶æ pochodz±ca z Kurdystanu. ¯ona ma 23, a m±¿ - 25 lat. Stracili w Polsce dziecko. Ona by³a w czwartym miesi±cu ci±¿y, kiedy zaczê³y siê bóle. Zwrócili siê do lekarza (to by³o w Zambrowie). Stwierdzi³, ¿e wszystko z ni± w porz±dku, ¿e tak bywa. Nastêpnego dnia bóle sta³y siê nie do zniesienia i szybko pojechali do szpitala, do tego samego lekarza. Po obejrzeniu kobiety stwierdzi³, ¿e p³ód umiera i trzeba przeprowadziæ aborcjê. Nastêpnego dnia stan kobiety siê pogorszy³, dosz³o do silnego krwotoku, co zosta³o zignorowane przez lekarzy. Stwierdzili, ¿e wszystko z ni± w porz±dku i mo¿e opu¶ciæ szpital. Zdecydowali siê wyjechaæ z kraju. Pojechali do Belgii. Tam udali siê do szpitala, gdzie trzeba by³o wykonaæ powtórn± operacjê - usun±æ resztki martwego p³odu, które pozosta³y po niedbale przeprowadzonej aborcji.

S³ucham tych historii w sali za kratami i my¶lê, ¿e na pewno to miejsce - w Biblii nazywane piek³em - jest tutaj, w Polsce.

Posadzili mnie z kobiet± z Katmandu. To miasto moich marzeñ. Kiedy¶ sprawiê sobie tê przyjemno¶æ - zobaczê Katmandu. Nepalka le¿y. Stra¿ mówi, ¿e udaje chor±. Ju¿ od siedmiu miesiêcy. Podziwiam dobrych aktorów artystów, ale ona ca³± noc kaszle krwi±. Jedna pielêgniarka mówi, ¿e z ni± wszystko w porz±dku, druga oskar¿a j± o symulowanie.

Wszyscy w maskach, strasz±

Ochroniarze. S± tacy powa¿ni. Maj± takie srogie miny, jakby w ka¿dej sekundzie spodziewali siê po nas ataku. Po nas - kobietach i dzieciach. 80 proc. pracowników wiêzienia nie zna ani rosyjskiego, ani angielskiego. Nie ma t³umaczy.

Wszêdzie kraty. Spacer dwa razy dziennie po godzinie. Zawsze my¶la³am, ¿e dla Kafki sytuacja w Gruzji by³aby wspania³ym tematem. Okazuje siê, ¿e i tu jest niema³o absurdu. Na przyk³ad kobietê w ci±¿y wioz± do szpitala w znajomym nam ju¿ samochodzie z syren± i kratami w oknach. Przestêpczyni. Jej m±¿ sprzeciwi³ siê temu tylko raz, i to w rozmowie ze mn±. Powiedzia³ raz i zamilk³. A dla mnie najwa¿niejsze to nie staæ siê biern±, "martw± w ¶rodku", nie przestawaæ walczyæ. Dlatego protestujê.

Zaczê³am od budowy medalionu z napisem: "Na chuj". Teraz dzwoniê do ró¿nych organizacji. One robi± wszystko, co mo¿liwe i co niemo¿liwe. Niestety, nie s±dzê, ¿e uda nam siê rozprawiæ z polsk± machin± biurokratyczn±. Ale jak siê chce, to siê dzieje.

G³odowa³y cztery obozy - 78 ludzi. W Bia³ymstoku pobili g³oduj±cych, w Przemy¶lu wrzucili ich do izolatek. W czwartek jeden z nich, Badri Kvarchava, podci±³ sobie ¿y³y. Ju¿ nie móg³ d³u¿ej tego znosiæ. W Bia³ej Podlaskiej stra¿ sprowadzi³a oddzia³ specjalny, 15 ludzi. Wszyscy w maskach i z pa³ami policyjnymi. Stali tak oko³o trzech godzin na dworze, naprzeciw imigrantów. Kiedy uznali, ¿e dostatecznie wystraszyli g³oduj±cych, opu¶cili teren.

U nas cicho. Naczelnik wiêzienia pojedynczo wzywa³ protestuj±cych na rozmowê. Jednemu obieca³ kupiæ ³adn± odzie¿ w zamian za przerwanie g³odówki, drugiemu produkty dietetyczne, których potrzebowa³. Ust±pili. Ju¿ nie g³oduj±. Do mnie kolejka nie dosz³a, pewnie naczelnik wyda³ ca³y bud¿et (...).

Odsiedzê moj± "karê" i wrócê do siebie, do ojczyzny. Ale gdzie bym nie by³a i czym bym siê nie zajmowa³a, ca³ej Europie odkryjê "prawdziwe" serce Polski. Gdzie rozumienie praw cz³owieka i demokracji nie ró¿ni siê od poziomu my¶lenia z okresu realnego socjalizmu. Ja, Ekatarina Lemond¿awa. Ja, która nielegalnie przekroczy³am granicê powietrzn±.

Tytu³ i ¶ródtytu³y pochodz± od redakcji

ZOBACZ TAK¯E

MSW skontroluje sytuacjê cudzoziemców w o¶rodkach strze¿onychMSW skontroluje sytuacjê cudzoziemców w o¶rodkach strze¿onych
    Czujemy siê lud¼mi drugiej kategorii. Masowa g³odówka cudzoziemcówCzujemy siê lud¼mi drugiej kategorii. Masowa g³odówka cudzoziemców
    Imigranci w Polsce. Rodzice s± legalnie, ale 3-latka ma opu¶ciæ terytorium RPImigranci w Polsce. Rodzice s± legalnie, ale 3-latka ma opu¶ciæ terytorium RP
    Mam do¶æ ukrywania siêMam do¶æ ukrywania siê

Wiêcej... http://wyborcza.pl/1,75248,12741561,Gruzinska_dziennikarka__Opowiem_calej_Europie_o_polskim.html#ixzz2APmkI2mk

Wlasnym oczom nie moglam uwierzyc, kiedy przeczytalam ten art. Nie moglam zrozumiec, ze w takim kraju jak Polska
dzieja sie takie historie. W jakich czasach zyjemy. Polska kraj SOLIDARNOSCI w 2012 roku. Co to za demokracja, ze ludzi przesladowanych traktuje sie jak, nie mam slowa do olkreslenia. Na jakiej drodze znajduje sie ten kraj. Przed kilkoma dniami kradziez kilku aut w Niemczech ze zwlokami.
Ciala poprostu wystawiono do lasu. Jak nisko mozna upasc. Czytajac polska prase, wlosy deba stoja na glowie.
Jak w kraju, tak i za granica Polska staje sie coraz bardziej krajem znanym z przestepczosci, alkoholizmu , kradziezy i kombinatorstwa.

Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 26, 2012, 15:59:18 »

No przecie¿ w tych obozach dla uchod¼ców te¿ obowi±zuj± regulaminy. Tak, jak i tu, na forum.
Widocznie tam równie¿ nie ma zastosowania demokracja, jak i tu.
Tam te¿ pewnie stra¿nicy czuj± siê motylami i nigdy nie byli g±sienic±.

Tam… tu… a cz³owieka w cz³owieku coraz mniej… wstyd…  Smutny
east
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 26, 2012, 18:47:58 »

Ty uwa¿aj Ptaku, bo siê zaraz bana doczekasz za obrazê godno¶ci Du¿y u¶miech
Nie wolno stawiaæ motylków z administracji w kontek¶cie tego¿ artyku³u  Z³y

A co do artyku³u ... wszêdzie takie historie siê dziej±, nie tylko w Polsce. Imigrant po prostu nie jest obywatelem tego Kraju wiêc wg. chorego prawodawstwa nie obowi±zuje wg owego Imigranta Konstytucja RP.

Ale, coby oddaæ pewn± sprawiedliwo¶æ ... kolega pracowa³ w SG w takim hmhmhmhm "areszcie" dla imigrantów blisko granicy . Niektórzy z "nielegalnych"  to rzeczywi¶cie byli bandyci. Ale niektórzy nawet lubili ów "areszt" bo ... bezp³atna s³u¿ba zdrowia, bo ciep³e posi³ki, bo mo¿na by³o sobie zêby zrobiæ na koszt podatnika . Do tego maj± prawo ,jako ludzie.

Wielu rodaków nie staæ nawet na to i by chêtnie do takiego "aresztu" poszli.  SG musi przestrzegaæ praw cz³owieka. Tak jest w ca³ej UE.

Obowi±zuj± standardy nie do ruszenia.

Byæ mo¿e w obozach o jakich w artykule mowa jest inaczej.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 26, 2012, 19:30:26 »

Cytat: East
Ty uwa¿aj Ptaku, bo siê zaraz bana doczekasz za obrazê godno¶ci  Du¿y u¶miech

No i by³by w koñcu ¶wiêty spokój, dla ptaka i dla forum. Godno¶æ kwit³aby bez przeszkód.  Mrugniêcie

To pa  Du¿y u¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 26, 2012, 20:17:35 »

Ale przykrosc. Z takiego tematu zrobiliscie sobie kochani jaja.
 Prawda jest ze zle sie dzieje w naszym kraju, zachowanie obywateli za granica jest fatalne, bez kur... i tp, nie zaczyna sie rozmowy w j. polskim obojetnie gdzie sie znajduje. Jesli chodzi o prawa na forum co tu niektorym w poprzeg stoja, to dzieki Bogu ze takie prawa istnieja, chroniac przyzwoitego czlowieka.Jestem przekonana ze szybko zaczelo by sie to, co sie dzieje na ulicy, w sklepie, ciekawa jestem czy w kosciele tez leca kukuryki.
Niedawno bylam w nieduzej miejscowosci w Niemczech. Musialam przejsc przez ulice. Z daleka widzialam ze jechal samochod, jednak ocenilam ze bez problemu moge przejsc. Kiedy bylam juz na chodniku, uslyszalam siarczysta polszczyzne w moim kierunku, ale jaka. Pan polak mial szyby opuszczone. Takie widoki widzialam duzo razy w Polsce. Ludzie uciekaja przerazeni przez ulice, bo pan kierowca nie ma ochoty przepuscic pieszych.
Zabraklo mi tchu, bylam przerazona.
East, czy masz godnosc osobista? Piszesz ze wszedzie dzieja sie takie sytuacje. Piszesz o prawach ludzi ktorzy szukaja azylu w Polsce, a potrafisz byc tak cyniczny. Zawsze cie mialam za faceta na poziomie.
A ty Ptaku, fruwasz z galezi na galez. Wszedzie sie czujesz super i przystosowujesz sie do innych takich fruwajacych. Nie zycze ci abys kiedys znalazla w takim obozie, ale kto to wie co czlowieka moze spotkac. Ja bylam w takim obozie, dlatego wiem co mowie.

Rafaela.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 26, 2012, 20:20:02 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 26, 2012, 20:49:53 »

Ale przykrosc. Z takiego tematu zrobiliscie sobie kochani jaja.
Trochê obiektywizmu, Rafaello . Nie wszêdzie jest tak, jak opisane, za¶ artyku³ to wizja tylko jednej strony, jednej perspektywy - tej imigrantki.
To znamienne, ¿e ludzie czuj±cy siê pokrzywdzeni, upokorzeni, wyzuci -wg nich - z godno¶ci, rozpoczynaj± osobist± krucjatê  w niej siê spalaj±c do reszty. Zatracaj±c siê w niej. Zamiast zmieniaæ ¶wiat powoduj± w reakcji agresjê, lub, co gorsza -kompletn± obojêtno¶æ.
Niezrozumiani, zrozpaczeni, wypaleni. Umieraj± jako ludzie. Tak to wygl±da wtedy, gdy brakuje kompletnie dialogu, gdy MOJE POKRZYWDZONE BIEDNE JA cierpi.
A czy ta Pani zada³a sobie trud sprawdzenia gdzie siê mo¿e poskar¿yæ ? A przecie¿ mo¿e. Do Helsiñskiej Fundacji Praw Cz³owieka na przyk³ad, albo do Trybuna³u w Hadze. Wspomniany znajomy z SG mówi³, ¿e takie miejsca s± kontrolowane i stra¿nikom nie wolno samowolnie naruszyæ praw imigrantów, bo to s± przestêpstwa. ¯aden ¿o³nierz samowolnie nie z³amie tych praw, bo po emeryturze i po pracy.

Mo¿e autorka art, nie wie, ¿e ma jakie¶ prawa, a mo¿e nie chce wiedzieæ ?
O innych ewentualno¶ciach nie ma co wspominaæ

Prawda jest ze zle sie dzieje w naszym kraju, zachowanie obywateli za granica jest fatalne, bez kur... i tp, nie zaczyna sie rozmowy w j. polskim obojetnie gdzie sie znajduje.
Kiedy zaczynasz ju¿ patrzeæ na ¿ycie z jednego, okre¶lonego punktu widzenia , to zaczynasz przestaæ postrzegaæ piêkna. Zafiksowanie siê jest gro¼ne.

Jesli chodzi o prawa na forum co tu niektorym w poprzeg stoja, to dzieki Bogu ze takie prawa istnieja, chroniac przyzwoitego czlowieka.

A kto siê musi chroniæ przed np Ptakiem, albo eastem ? Kto siê boi PHI albo FL ?

Jestem przekonana ze szybko zaczelo by sie to, co sie dzieje na ulicy, w sklepie, ciekawa jestem czy w kosciele tez leca kukuryki.
To zale¿y równie¿ od biorezonansu , bo je¶li spotykasz tylko samych z³ych ludzi, to jest zastanawiaj±ce co w Tobie ich przyci±ga. Albo je¶li tylko docieraj± do Ciebie same negatywy. Rezonansu nie oszukasz, a tzw PRZEKONANIA jedynie gruntuj± pewne postawy. Pierwszy krok to pu¶ciæ przekonania Mrugniêcie

Pan polak mial szyby opuszczone. Takie widoki widzialam duzo razy w Polsce. Ludzie uciekaja przerazeni przez ulice, bo pan kierowca nie ma ochoty przepuscic pieszych.
Zabraklo mi tchu, bylam przerazona.
A trza by³o z humorem pokazaæ mu ¶rodkowy palec hahaha...to by³ tylko polski burak , nic wiêcej Du¿y u¶miech
East, czy masz godnosc osobista? Piszesz ze wszedzie dzieja sie takie sytuacje. Piszesz o prawach ludzi ktorzy szukaja azylu w Polsce, a potrafisz byc tak cyniczny. Zawsze cie mialam za faceta na poziomie.
A gdzie , w którym momencie dostrzegasz ów cynizm ?
Zreszt± .. nie miej mnie "za" , pu¶æ te¿ wyobra¿enia o ea¶cie wraz z tym co sobie u³o¿y³a¶ na temat tego ¶wiata w g³owie, a mo¿e dostrze¿esz co¶ poza powierzchni± rzeczy. T± przera¿aj±c± powierzchni±.

Easta godno¶æ ? Nie odczuwam jej na codzieñ. Nie ma takiej potrzeby, aby siê odzywa³a, bo nikt jej nie narusza, zatem nie ma potrzeby jej broniæ ........ zreszt±  ..... nie ma komu Du¿y u¶miech

Ja bylam w takim obozie, dlatego wiem co mowie.
ale ju¿ nie jeste¶. Czy pamiêtasz jeszcze jak to siê sta³o ¿e minê³o  ?
We¼ sobie sens tego przypomnij zamiast siê przera¿aæ ci±gle na nowo. Strach to niedobry doradca.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 26, 2012, 20:50:15 wys³ane przez east » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 26, 2012, 21:36:13 »

Drogi East.
Jak widze jestes wspanialym zeglarzem. Tak bylam w obozie, ale zostalam pinformowana dokladnie jakie mam prawa.
Spotkanie polakow gdziekolwiek, czy to w Niemczech na ulicy, czy w Turcji na urlopie, czy w Egipcie lub w Tunezji czy w Krakowie lub Warszawie, zawsze melduja sie ta piekna polszczyzna, czuja sie waznymi polakami.

Byly czasy ze w Polsce byli ludzie ktorzy walczyli o czysty j.polski. Gdyby dzisiaj wstali z grobu, to zapadli by sie dwa razy glebiej pod ziemie.
Pamietam jeszcze nauczycieli ze szkoly, jak pielegnowali polska mowe. Dla mnie dzisiejszy j.polski to czysty rynsztok. East, pamietasz moja sprawe z Markiem 323. Ten jegomosc zachowywal sie po polsku, obrazil nie tylko mnie, ale jeszcze do tego pare innych osob. Staliscie za tym jegomosciem, zostalam przez wiele tu ciagle bytujacych osob okreslona za zbyt delikatna, chisteryczna i jeszcze nie wiem co. Nie pomogl regulamin , pan Marek byl wziety w obrone, wytlumaczony, ochroniony. Takie sytuacje mamy ciagle tu na forum, niektorym bardzo brakuje cietych, ponizajacych i rynsztokowych slow. Ponizenie czyjejs godnosci, to mozna sie tylko wysmiac. Jestem juz duzo lat na tym forum, poznalam niektorych ludzi osobiscie
i mam duzy respekt dla nich, ze tutaj musza pilnowac odpowiedniego poziomu.
Wybierzcie sie na inne fora, to zobaczycie jakie sa prawa dla rozrabiakow, tupeciarzy .
Wracajac do tematu, nie mam nic wiecej do powiedzenia, bo szkoda slow.

Moze kiedys polacy sie opamietaja i zaczna sie uczyc czystej pieknej polszczyzny, a wtedy nad krajem pojawia sie piekne pogodne dni.

Zycze sobie i wszystkim z tego forum z calego serca. Rafaela
east
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 27, 2012, 00:53:06 »

@Rafaela
Nie pomogl regulamin , pan Marek byl wziety w obrone, wytlumaczony, ochroniony. Takie sytuacje mamy ciagle tu na forum, niektorym bardzo brakuje cietych, ponizajacych i rynsztokowych slow. Ponizenie czyjejs godnosci, to mozna sie tylko wysmiac.

Czy czujesz siê ofiar± , Rafaelo ? Je¶li nie  to przestañ zasilaæ w sobie ten wzorzec. Castanieda pisa³ ,¿e "mali tyrani" ( to mo¿e byæ ci±gle powtarzaj±ca siê postawa jakich¶ ludzi) to cenny dar dla Widz±cego. Umo¿liwiaj± oni zweryfikowanie wiedzy , wyæwiczenie cnót , tak, aby przy tym ani razu nie ulec nienawi¶ci. W praktyce oznacza to tward± szko³ê ¿ycia. Niew±tpliwie przez ni± przesz³a¶, ale ci±gle, jak widaæ, w pamiêci tkwi± jacy¶ , zapomniani tu przez wszystkich, Markowie.

A oni -jak i samo ¿ycie - s± okazj± dla Ciebie, a nie przekleñstwem. Okazj± do wyzwolenia siê z bycia ofiar±, z wyobra¿eñ na temat siebie i fa³szywej godno¶ci w³asnej. Okazj± do wyzwolenia generalnie.

Masz tyle cennych do¶wiadczeñ, w koñcu, zamiast siê ich trzymaæ, zrób z nich u¿ytek. Wiesz jak. Niech sp³on± Du¿y u¶miech
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 27, 2012, 08:12:12 »

Pozwolê sobie dodaæ do tego co piszecie szacowni, ¿e moim skromnym zdaniem czasem warto spu¶ciæ powietrze.
Warto tez nauczyæ siê od np anglików jak byæ je³opami.
,,O polskim piekle"
Ciekawym czy napisa³a by a amerykañskim piekle albo niemieckim czy francuskim czy szwedzkim piekle.
We¼my sobie na wstrzymanie U¶miech
Z tych 100 widocznie 10 akceptuje ten kraj to w porz±dku liczy siê moim skromnym zdaniem jako¶æ nie ilo¶æ.
Kurcze jaka nagonka mediów (szczególnie zwi±zanych z narodem wybranym) by³a na przemarsz Rosjan w
Wa-wie w czasie euro.
Jak nasta³a cisza jak pad³o w tych mediach czy tak± sama nagonkê by te media rozpêta³y, gdyby maszerowaæ chcieli Anglicy lub Niemcy.
O zgrozo wiêkszo¶æ Polaków potraktowa³a marsz przyja¼nie Szok
Wiêc moim zdaniem jak kto¶ chce pisaæ ¼le o Polsce proszê bardzo jego sprawa jak dobrze te¿ jego sprawa tylko nie rozumiem dlaczego my mamy te pisania zasilaæ
to pa Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 27, 2012, 08:22:11 »

..¶wiat nie jest czarno-bia³y, jak niegdysiejsza TV Mrugniêcie

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 27, 2012, 09:53:43 »

Nie obra¼ siê szacowny ale Twoja odp przypomina mi takie ma³e zaj¶cie w zat³oczonej aptece.
Otó¿ na koñcu kolejki sta³a sobie taka ³adna i ³adnie ubrana m³oda kobieta.
Przyznam siê bez bicia, ¿e mimo ¿e nie jestem wzrokowcem to sobie na ni± kilka razy zerkn±³em U¶miech
Nie tylko dlatego, ¿e by³a ³adna, ale dlatego, ¿e w jej oczach ujrza³em ten fajny dystans do siebie, który czasem spotykam u drugiego.
Czu³em te¿, ¿e co¶ ona ,,szykuje"  U¶miech
Wróci³em na chwile do swoich my¶li, ale nie na d³ugo.
Po chwili ja i zreszt± wszyscy w aptece us³yszeli¶my g³o¶nego ,,b±ka"
Oczywi¶cie odg³os dobieg³ z koñca kolejki wiêc wszyscy odwrócili¶my g³owy na koniec kolejki  U¶miech
Ta m³oda kobieta mimo, ¿e sta³a na koñcu równie¿ odwróci³a g³owê tak jakby za ni± stok sta³ Mrugniêcie
Przyznam siê ¿e choæ zwykle tego nie robiê to roze¶mia³em siê w tej aptece na g³os podobnie zreszt± jak ta kobieta  Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 27, 2012, 09:55:57 »

..teraz to ja nie rozumiem, ale nie o tym w±tek.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 27, 2012, 10:01:47 »

To mo¿e postaram siê po Twojemu szacowny.
Nie traktujmy siebie i ziem, na których mieszkamy czarno - bia³o bo moim skromnym zdaniem i w u nas i na tych ziemiach wystêpuje ca³a paleta barw i bardzo nie wiele potrzeba by z tych barw korzystaæ
to pa Du¿y u¶miech

PS
Korzystanie z ca³ej palety barw za skutkuje dystansem do czyjego¶ fochu lub ¿alu i¿ jeden czy drugi kolor w tej balecie ma niedoskona³y zdaniem krytyka odcieñ Du¿y u¶miech
£atwiej te¿ bêdzie wtedy nie napinaæ siê Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 27, 2012, 10:03:53 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 27, 2012, 10:09:52 »

To mo¿e postaram siê po Twojemu szacowny.
Nie traktujmy siebie i ziem, na których mieszkamy czarno - bia³o bo moim skromnym zdaniem i w u nas i na tych ziemiach wystêpuje ca³a paleta barw i bardzo nie wiele potrzeba by z tych barw korzystaæ
to pa Du¿y u¶miech

no wiêc, chyba mnie wcze¶niej ¼le odczyta³e¶,-
w³a¶nie to napisa³em/powiedzia³em- mo¿na przytaczaæ jednostkowe najgorsze przyk³ady na np.,-
zachowanie siê Polaków za granic±, a ja by³em i wiem, ¿e s± równie¿ te biegunowo odmienne, a miêdzy nimi ca³a spektrum barw/zachowañ. U¶miech
a wracaj± do w±tku i tematu poruszonego przez Rafaele- to obozy pod ka¿d± szeroko¶ci± geograf. by³y/s± i bêd± wyrazem strachu i u³omno¶ci ludzkiej,-
po IIW¦. powinno siê w ogóle zrezygnowaæ z takiej formy przetrzymywania ludzi obojêtnie gdzie!
¦wiat nie jest jedynie czarno-bia³y,-
jest piêkny jak powtarza³a mi ca³e ¿ycie moja ¶.p. babcia,-
a jedynie ludzie bywaj± bezduszni i okrutni.
to tyle, bo siê rozgada³em. Mrugniêcie

Kate
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 27, 2012, 11:08:14 »

cyt songo

¦wiat nie jest jedynie czarno-bia³y,-
jest piêkny jak powtarza³a mi ca³e ¿ycie moja ¶.p. babcia,-
a jedynie ludzie bywaj± bezduszni i okrutni.

A moja babcia powtarzala, ze to tu wlasnie jest pieklo (gdy z placzem przylatywalam do niej z podworka, bo mi dzieciaki powiedzialy, ze pojde do piekla Z³y).

Co do watku Rafaeli, to raz pisze o piekle w obozie uchodzcow, a raz o wulgarnych Polakach zagranica. Czyli co jest w koncu przedmiotem dyskusji? //Bo nawet szacowny Przebisnieg podal przyklad z apteki... Szok//

Uchodzca, azylant jest obcym (nieproszonym), wiec chlebem i sola nie jest witany. Perwersje opiekunow (klawiszy) sa tu dla mnie tematem najbardziej rzucajacym sie w oczy.

Dodatkowo sprawa dotyczy kobiety, wiec mozna sie poznecac.

Mnie osobiscie interesowalyby dalsze losy autorki reportazu, jaka decyzje podjela. Czy ktos wie?
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 27, 2012, 11:12:38 »

A moja babcia powtarzala, ze to tu wlasnie jest pieklo (gdy z placzem przylatywalam do niej z podworka, bo mi dzieciaki powiedzialy, ze pojde do piekla Z³y).

wspó³czuje, a co teraz o tym s±dzisz? Mrugniêcie

east
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 27, 2012, 11:12:55 »

Kate autorka za cel obra³a sobie opowiadanie o "polskim piekle" ,a to raczej nie wró¿y szybkiego wyzwolenia z tego zaklêtego krêgu cierpienia, win i ofiar.
Kate
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 27, 2012, 11:49:41 »

wszêdzie ka¿± mi siê rozbieraæ do naga. Wygl±da na to, ¿e szczególnie podoba im siê studiowanie moich zakrwawionych majtek i patrzenie na mnie ociekaj±c± krwi±.

songo
wspó³czuje, a co teraz o tym s±dzisz?

Dopoki zawsze trzeba bedzie sciagac majtki bedzie pieklo!

Tak east nie wrozy wyzwolenia, a co mozna zmienic?
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 28, 2012, 07:18:28 »

Spoko euro koko Du¿y u¶miech
Jak ksi±¿ka nie bêdzie bestselerem to napisze o innym piekle.
Albo reaktywuje dawny hicior ,,podro¿ za jeden u¶miech" 
to pa Du¿y u¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 28, 2012, 17:41:46 »

A czy ta Pani zada³a sobie trud sprawdzenia gdzie siê mo¿e poskar¿yæ ? A przecie¿ mo¿e. Do Helsiñskiej Fundacji Praw Cz³owieka na przyk³ad, albo do Trybuna³u w Hadze. Wspomniany znajomy z SG mówi³, ¿e takie miejsca s± kontrolowane i stra¿nikom nie wolno samowolnie naruszyæ praw imigrantów, bo to s± przestêpstwa. ¯aden ¿o³nierz samowolnie nie z³amie tych praw, bo po emeryturze i po pracy.
Przeczyta³em uwa¿nie kilka razy - za ka¿dym razem by³em równie mocno zaskoczony albo naiwno¶ci± Easta albo uwa¿aniem nas za przedszkolaków... Móg³bym udowodniæ jak bardzo siê myli, ale... tym razem nieco inaczej, proponujê zerkn±æ i pomy¶leæ (kawa³ek powsta³ przed 15 laty...):

<a href="http://www.youtube.com/v/kfH1hxvAN30" target="_blank">http://www.youtube.com/v/kfH1hxvAN30</a>

Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 28, 2012, 19:31:04 »

Ale pomysleæ przed pifkiem czy po pifku? Cool
east
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 28, 2012, 19:51:52 »

Wspomniany znajomy z SG mówi³, ¿e takie miejsca s± kontrolowane i stra¿nikom nie wolno samowolnie naruszyæ praw imigrantów, bo to s± przestêpstwa. ¯aden ¿o³nierz samowolnie nie z³amie tych praw, bo po emeryturze i po pracy.
Przeczyta³em uwa¿nie kilka razy - za ka¿dym razem by³em równie mocno zaskoczony albo naiwno¶ci± Easta albo uwa¿aniem nas za przedszkolaków... Móg³bym udowodniæ jak bardzo siê myli, ale... tym razem nieco inaczej, proponujê zerkn±æ i pomy¶leæ (kawa³ek powsta³ przed 15 laty...):
To dobrze, ze jeste¶ mocno zaskoczony. Mo¿e za którym¶ razem co¶ do Ciebie dotrze. Natomiast Ty, zamiast zweryfikowaæ to co napisa³ east u ¼róde³  (do czego pad³o odniesienie ) czyli w¶ród funkcjonariuszy SG , proponujesz filmik  z YT. Nie¼le Mrugniêcie
Udowodnij jak bardzo masz racjê , Arteq.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 29, 2012, 12:20:37 »

mówisz o teorii, a ja o praktyce... a ró¿nica jest na za³±czonym klipie.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: