Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 03:23:54

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Upadek PCH  (Przeczytany 36557 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 21, 2008, 11:20:17 »

Je¶li kto¶ sobie nie wierzy, to ja w to wierzê U¶miech

Pozdrawiam - Thotal  Du¿y u¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 21, 2008, 11:22:24 »

Najwa¿niejsza jest Wiara.
To czy jeste¶ w wierze takiej czy takiej , nie zwalnia Ciê, Was , przed odpowiedzialno¶ci± karmiczn±.
Zreszt±, owe roz³amy wierzeñ, prowadz± do Jednego Boga Jahwe.
Wiêc Jemu, przekazujmy Energiê Mi³o¶ci, jak± równie¿, od Niego otrzymujemy, w tym doczesnym ¦wiecie.
Pozdrawiam. Cool

Moim zdaniem ka¿dy "bóg" jest jedynie wyobra¿eniem jednego, nieosobowego, niepostrzegalnego ludzkimi zmys³ami Absolutu. W tym kontek¶cie masz racjê, ¿e istnieje pewna jedna Istota Boska. Ale ju¿ nazywanie jej, przyporz±dkowanie jej imion, cech etc, jest tylko uproszczeniem dla umys³u, by t± istotê zrozumieæ ludzkimi zmys³ami. I nie ma specjalnego znaczenia, czy go sobie wyobra¿asz jako chrze¶cijañskiego Boga Ojca, islamskiego Allaha, ¿ydowskiego Jahve (w zasadzie JHVH), czy te¿ pogañsk± parê Boga i Bogini w ich ró¿nych postaciach. To jedynie maski, by poznaæ niepoznawalne.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 21, 2008, 11:36:04 »

I nie ma specjalnego znaczenia, czy go sobie wyobra¿asz jako chrze¶cijañskiego Boga Ojca, islamskiego Allaha, ¿ydowskiego Jahve (w zasadzie JHVH), czy te¿ pogañsk± parê Boga i Bogini w ich ró¿nych postaciach. To jedynie maski, by poznaæ niepoznawalne.

nic z tych rzeczy do mnie nie przemawia...................

Pozdrawiam serdecznie U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 21, 2008, 12:00:41 »

Tene, teraz Ty wsadziles wszystkie Twoje wyobrazenia do jednego worka.Nie jest tak jak sadzisz bo pod kazdym z imion jest inne wyobrazenie inna osobowosc z innymi cechami.A to nie to samo. To tak jak bys komus opisywal Czlowieka , przedstawil kilka znanych zyjacych na ziemi postaci i powiedzial; to nie istotne jakie nosili imiona , kim byli co robili i co soba reprezetuja ? To czlowiek. Ni moj mily ich osobowosc wyznaczaja czyny i mysli ktorymi uksztaltowali siebie. Biale i czarne to nie to samo, gdyby tak bylo bylo by jednia a nie jest jest dwoma odmiennymi elemetami mieszczacymi sie w jedni.

Kiara U¶miech U¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 21, 2008, 12:23:27 »

Dobra, wiêc wyja¶niê, bo widzê, ¿e nie by³o to do koñca zrozumia³e:

Ja widzê to tak. Jest pewien Absolut. Jest to Istota bezgraniczna, przy czym nie posiada ani cech, ani osobowo¶ci, ani kszta³tu, ani te¿ nie jest dobry ani z³y. Absolut jest niepoznawalny ludzkim rozumem, gdy¿ nie ma charakterystycznych cech, które cz³owiek móg³by wyró¿niæ. Jest PE£NI¡, nie ma w nim kontrastów. A jako ¿e cz³owiek postrzega przez kontrasty, a tak¿e przez pryzmat tego, czego ju¿ do¶wiadczy³ w zwyk³ej, fizycznej rzeczywisto¶ci, dlatego te¿ musi jako¶ sobie Absolut przedstawiæ. W tym celu musi go PODZIELIÆ w swoim rozumowaniu na kilka (dwie, piêæ, dwadzie¶cia...) uzupe³niaj±cych siê jednostek. Jednostki te uosabiaj± pewne przeciwstawne CECHY, które po z³±czeniu da³yby Pe³niê - Absolut. Z kolei ka¿demu tak utworzonemu zbiorowi cech przyporz±dkowuje pewn± osobowo¶æ, kszta³t etc. I tak na przyk³ad:

1. Chrze¶cijañstwo dzieli Absolut na dwie czê¶ci - dobr± i z³±. Dobr± czê¶æ uosabia z Bogiem (którego dalej dzieli na 3 osoby o ró¿nych "funkcjach), z³± natomiast - z Szatanem (Satanael - przeciwnik, przeciwieñstwo). Po z³±czeniu daj± to, co widzimy na Yin-Yang - PE£NIÊ.

2. Religie pogañskie za punkt podzia³u przyjmuj± nie dobro czy z³o, ale pierwiastek mêski i ¿eñski. Pierwiastek mêski uosabiaj± z Bogiem (w swoim rozumieniu. Boga tego przedstawiaj± sobie równie¿ w 3 aspektach). Bogini natomiast uosabia pierwiastek ¿eñski (te¿ w 3 aspektach). Po z³±czeniu - znowu daj± PE£NIÊ.

3. Dawne mitologie (egipska, germañska, grecka, rzymska) rozbijaj± pe³niê na wiêcej czê¶ci - na panteon bogów, w którym ka¿dy bóg ma swoje CECHY i POSTAÆ. Ale co daj± po z³±czeniu? Znowu - PE£NIÊ.

St±d wniosek, ¿e Absolut jest jeden, a ludzie jedynie dla w³asnego zrozumienia i wygody dziel± go na aspekty (przy czym linia podzia³u zale¿y od przyjêtej ideologii), które potem uosabiaj± z pewnymi bóstwami. Przy czym zaznaczê - Absolut nie jest DOBRY, on po prostu JEST, jest Wszechistot±, nie posiadaj±c± ¿adnego "profilu", ¿adnego przeciwieñstwa - st±d nie jest poznawalny dla ludzi w normalny sposób.

Zaraz naszkicujê i wklejê ma³y schemat, aby rozja¶niæ jeszcze bardziej mój tok rozumowania.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 21, 2008, 13:13:42 »

Przy czym zaznaczê - Absolut nie jest DOBRY, on po prostu JEST, jest Wszechistot±, nie posiadaj±c± ¿adnego "profilu", ¿adnego przeciwieñstwa - st±d nie jest poznawalny dla ludzi w normalny sposób.

Tak i ja mniej wiêcej rozumiem, ale jszcze nie wiem czy mniej czy  wiêcej   Mrugniêcie Mrugniêcie
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 21, 2008, 15:11:46 »

Kto¶ m±dry powiedzia³:

-Je¶li wiesz co to jest TAO, to to ju¿ nie jest TAO.
Dyskusja na tematy wiary koñczy siê tam, gdzie masz ju¿ pewno¶æ w co wierzysz...

Bo jeszcze inny m±dry cz³owiek powiedzia³:
- wiem ¿e nic nie wiem...

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Nebulitos
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 21, 2008, 17:27:16 »

Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e ¿aden upadek PCH nie nast±pi, je¿eli nawet s± w nim osoby z pobudek materialnych, równie¿ jest rzesza osób o czystym i szczerym podej¶ciu, wierz±ca w ratuenk Ziemii, przemianê ¶wiadomo¶ci ludzkiej --- a dla mnie ta czysta wiara liczy sie 10000000000 bardziej, ni¿ to czy ten projekt wypali czy nie U¶miech
Skoro s± tam ludzie o czystym i szczerym podej¶ciu (te¿ tak uwa¿am) to dlaczego musz± byæ w PCH? Dlaczego nie mog± sami, tak jak my tutaj niezwi±zani z PCH, czego¶ zrobiæ. Musz± spe³niæ jedno z za³o¿eñ ekonomicznych i nale¿eæ do grup i innych zwi±zków. Pamiêtajcie, ¿e ludzie dobrzy czyli tacy co chc± co¶ zmieniæ na lepsze, a nie potrafi± zrobiæ tego sami tylko z pomoc± takiego PCH s± po prostu ograniczeni. Je¶li nie pozbêd± siê takiego ograniczenia to nie bêdzie zmi³uj siê tylko wiedz± co ich spotka.

@Tenebrael, niestety nie zgodzê siê, ¿e "Jest to Istota bezgraniczna, przy czym nie posiada ani cech, ani osobowo¶ci, ani kszta³tu, ani te¿ nie jest dobry ani z³y". Ma kszta³t, ma cechy i w³a¶ciwo¶ci, a nawet osobowo¶æ. Nie trzeba daleko szukaæ Bóg jest widoczny go³ym okiem. Wszystko to co Ciê otacza w³±cznie z Tob± samym. Jednak ca³ego go nie widzimy i nie zrozumiemy bo jest nieskoñczony. Najwa¿niejsze pytanie to nie to czy jest Bóg tylko dlaczego to wszystko powsta³o i w jakim celu? Nawet nie wiesz jak chciabym ju¿ wylecieæ z tego wszech¶wiata do drugiego i zobaczyæ jego w³a¶ciwo¶ci, ale wiem, ¿e nie pojmê tego je¶li nie bêdê robi³ tego stopniowo ka¿dego dnia. Dlatego jestem tutaj i piszê do Ciebie aby w dyskusji zdobyæ nowe do¶wiadczenia, które pomog± mi w przysz³o¶ci pe³ni± siebie odebraæ piêkno jakim jest co¶ nowego jeszcze nam nie znanego (jak nowe piêkne puzzle które sk³adaj± siê na obraz Boga).
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 21, 2008, 17:41:38 wys³ane przez Nebulitos » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 21, 2008, 20:39:24 »

Nebulitos:

@Tenebrael, niestety nie zgodzê siê, ¿e "Jest to Istota bezgraniczna, przy czym nie posiada ani cech, ani osobowo¶ci, ani kszta³tu, ani te¿ nie jest dobry ani z³y". Ma kszta³t, ma cechy i w³a¶ciwo¶ci, a nawet osobowo¶æ. Nie trzeba daleko szukaæ Bóg jest widoczny go³ym okiem. Wszystko to co Ciê otacza w³±cznie z Tob± samym. Jednak ca³ego go nie widzimy i nie zrozumiemy bo jest nieskoñczony. Najwa¿niejsze pytanie to nie to czy jest Bóg tylko dlaczego to wszystko powsta³o i w jakim celu? Nawet nie wiesz jak chciabym ju¿ wylecieæ z tego wszech¶wiata do drugiego i zobaczyæ jego w³a¶ciwo¶ci, ale wiem, ¿e nie pojmê tego je¶li nie bêdê robi³ tego stopniowo ka¿dego dnia. Dlatego jestem tutaj i piszê do Ciebie aby w dyskusji zdobyæ nowe do¶wiadczenia, które pomog± mi w przysz³o¶ci pe³ni± siebie odebraæ piêkno jakim jest co¶ nowego jeszcze nam nie znanego (jak nowe piêkne puzzle które sk³adaj± siê na obraz Boga).

Hmmm, tylko zauwa¿, ¿e pope³niasz jeden merytoryczny b³±d. Najpierw piszesz, ¿e Bóg ma ¶wiadomo¶æ, ma cechy, osobowo¶æ... po czym piszesz, ¿e nie mo¿emy go w pe³ni poj±æ i zrozumieæ. Sk±d wiêc mo¿esz byæ pewien, ¿e to, co pojmujesz, nie jest jedynie tym, co zdo³a³e¶ wyekstraktowaæ z Absolutu?

Po drugie, zgadzam siê, ¿e Istota Boska jest widoczna go³ym okiem wszêdzie wokó³. Tyle, ¿e, moim zdaniem, nie ¶wiadczy to o tym, i¿ jest osobowa, ma cechy, charakter etc. Zauwa¿ ró¿norodno¶æ w ¶wiecie. Po³±czenie wszystkiego, pierwiastek mêski i ¿eñski, hipotetyczne "dobro" i "z³o" etc - mo¿na by mno¿yæ. Przy tym jest w ¶wiecie wiele sprzeczno¶ci, wzajemnie zwalczaj±cych siê skrajno¶ci (vide dobro i z³o), czy te¿ niespójno¶ci. Istota, która by³aby "Bogiem" musia³aby w takim uk³adzie byæ tym wszystkim jednocze¶nie. Tak wiêc jej "charakter" by³by albo kompletnie sprzeczny, albo by go nie by³o - stawiam na tê drug± mo¿liwo¶æ, choæ w zasadzie obie s± równoznaczne.

Po trzecie zauwa¿, ¿e ró¿ne cywilizacje postrzega³y ró¿nie ow± bosko¶æ. Jedne jako jedn± osobê, inne jako ca³y panteon, inne jako dwoje. Ró¿nie te¿ kre¶li³y linie podzia³u. Jak to siê ma do tego, co napisa³e¶? Ano oni te¿ widzieli bosko¶æ w ¶wiecie, odbicie tej bosko¶ci, ale mimo to doszli do innych wniosków - ³±czy³o je jedynie to, ¿e wszystkie dzia³aj±ce wed³ug nich na ¶wiecie "boskie si³y" dawa³y razem Pe³niê, Jedno¶æ. Sk±d wiêc mo¿esz wiedzieæ, ¿e Twoja interpretacja jest t± prawdziw±?

Po czwarte wreszcie, podsumowuj±ce punkt poprzedni: Skoro wszystkie ludy a)widzia³y w ¶wiecie to samo, b) dochodzi³y do ró¿nych wizji bóstw, i c) ³±czy³o je to, ¿e razem, z³o¿one, bóstwa te czy si³y dawa³y Pe³niê to ==> jedyny rozs±dny wniosek, jaki mo¿emy wysun±æ, ¿e obiektywna jest Pe³nia, natomiast jej interpretacje i przedstawienia s± subiektywne. Czyli dochodzimy do wniosku, który postulowa³em wcze¶niej.

I jeszcze tak porz±dkowo. Piszesz "Bóg". Co masz na my¶li, mówi±c "Bóg"? Pytam, bo kojarzy siê to z chrze¶cijañskim Bogiem, i nie wiem, czy tak to postrzegasz. Po drugie jeszcze, napisz mi proszê, jakie wed³ug Ciebie ten Bóg posiada cechy. Bo warto to skonkretyzowaæ.

Blessing

Tene

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 21, 2008, 20:41:40 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 21, 2008, 20:57:52 »

Panowie, mo¿e to nie moja rola, ale choæ pieknie piszecie to jednak proponowa³bym przenie¶æ siê z tym do tematu "Bóg ..."
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 21, 2008, 23:47:35 »

Panowie, mo¿e to nie moja rola, ale choæ pieknie piszecie to jednak proponowa³bym przenie¶æ siê z tym do tematu "Bóg ..."

No w³a¶nie !! proszê o wypowiedzi na temat U¶miech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 22, 2008, 00:18:48 »

Sze¶cio gwiazdkowy zapach fio³ków,
prosto od Chanel,
tematem znakomitym
dla wszystkich wspólnych niedziel...   w 2009r.

¯ycz±cy gor±co wszystkim - Thotal U¶miech
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 22, 2008, 00:21:04 »

"K³amstwo powtarzane tysi±c razy staje siê prawd±."
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 22, 2008, 00:21:16 wys³ane przez Mora » Zapisane
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 22, 2008, 10:17:18 »

"K³amstwo powtarzane tysi±c razy staje siê prawd±."
W sumie nie rozumiem. Niby czemu?
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 23, 2008, 01:10:15 »

Zreszt±, owe roz³amy wierzeñ, prowadz± do Jednego Boga Jahwe.
Wiêc Jemu, przekazujmy Energiê Mi³o¶ci, jak± równie¿, od Niego otrzymujemy, w tym doczesnym ¦wiecie.

Prepraszam Ciê ale dla mnie Jahve nie jest bogiem, wiêc pisz i my¶l za siebie, Twoje prawo, Twojê ¿ycie.

Zapytasz zapewne wiêc w jakiego boga wierzê, odpowiem Ci w ¿adnego...... w co wierzê .... nie wiem ale chyba w nic. ( ja nawet sobie nie wierzê)

Pozdrawiam serdecznie U¶miech

To twoja wola, i Twój problem.
Lubisz masz.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Grudzieñ 23, 2008, 06:46:08 »

Zapewniam  Ciê taki probem, to nie problem U¶miech))
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Grudzieñ 23, 2008, 12:17:02 »

Co do upadku projektu Cheops.
To w takim razie "rozmowy" w Ameryce z Laurą w channelingach z Kasjopejanami , oraz Plejadianami, były by również kłamstwem.
Skoro tak, to P.CH. Też byłby takim.
Ale tu się za dużo dzieje ostatnio, na Świecie, żeby to sie nie sprawdzało, wręcz przeciwnie.
Czekać teraz tylko na decyzje rządu Stanów w Kongresie nt. NOL.  Wypowiedzi naocznych świadków, składających zeznania prawdy "pod przysięgą"
Ten wrzód musiał w końcu pęknąć.
A i te "przekazy z Laurą, mają powiązania jednak z tymi sprawami.
A więc EN-KI nie kłamie.
Bo skoro tak by było, to przekazy z Laurą, można by też powyrzucać do kosza.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 23, 2008, 12:18:08 wys³ane przez komandos040 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Grudzieñ 23, 2008, 12:23:54 »

Wszystkie te przekazy to wiedza na TERAZ. Za dzien, za tydzien, za miesiac przyjdzie nam poznac WIEDZE NOWA. Wowczas te wszystkie przekazy istotnie mozna bedzie spalic. Smial sie bedziesz iz taki DUZI jestes i tak wodzic za nos sie dales.

Kiara U¶miech U¶miech
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Grudzieñ 23, 2008, 12:35:12 »

Wszystkie te przekazy to wiedza na TERAZ. Za dzien, za tydzien, za miesiac przyjdzie nam poznac WIEDZE NOWA. Wowczas te wszystkie przekazy istotnie mozna bedzie spalic. Smial sie bedziesz iz taki DUZI jestes i tak wodzic za nos sie dales.

Kiara U¶miech U¶miech
Spoko Kiara, masz ładny nick. Mrugniêcie
Zobaczymy wkrótce, czas pokaże.
Ja zrobię swoje.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 23, 2008, 12:35:37 wys³ane przez komandos040 » Zapisane
Bober
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Styczeñ 03, 2009, 23:08:03 »

Projekt Cheops- fakt czy przykrywka

http://niezalezny.wordpress.com/2008/10/05/%E2%80%9Eprojekt-cheops%E2%80%9D-%E2%80%93-fakt-czy-przykrywka/

A dla lubi±cych fantastykê polecam : "Hyperion" - Dan Simmons ( 4 czê¶c bêdzie w marcu br. )
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Styczeñ 04, 2009, 14:09:07 »

Autor tego arta nieco przesadza staraj±c sie obraziæ ¿yczliwo¶æ ludzi do siebie, ale generalnie glêboko siega i w wielu aspektach sie z nim zgodzê
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Styczeñ 04, 2009, 15:58:51 »

z tego co wiem to autor tamtego arta bêdzie mia³ k³opoty prawne bo trochê nadinterpretowa³ s³owo - SKRYTYKOWAÆ i posun±³ siê ju¿ trochê za daleko - odradzam innym takie praktyki...

718'
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Styczeñ 04, 2009, 16:08:27 »

z tego co wiem to autor tamtego arta bêdzie mia³ k³opoty prawne bo trochê nadinterpretowa³ s³owo - SKRYTYKOWAÆ i posun±³ siê ju¿ trochê za daleko - odradzam innym takie praktyki...

718'

Wiesz, k³opoty prawne mo¿e mieæ, jako ze u¿y³ paru obra¿aj±cych s³ów w ocenie ludzi z projektu. Aczkolwiek bynajmniej nie przekre¶la to ogólnej logiki i rzeczowo¶ci jego artyku³u.
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Styczeñ 04, 2009, 16:13:46 »

ale pocisn±³ PCH
jeszcze od sekt nas i PCH wyzwa³
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Styczeñ 04, 2009, 16:19:29 »

Nie ogl±da³em filmu ale przeczyta³em artyku³. Nie wiem gdzie w nim jest k³amstwo nie mówi±c co w nim jest sprzecznego z prawem. Zauwa¿y³em, ¿e autor przedstawia swój punkt widzenia w sposób dosyæ merytoryczny i przede wszystkim kulturalny - prózno tam szukaæ s³ów w stylu "niech zamkn± siê", "psy" czy te¿ "idioci" co zdarza siê osobom które teraz pierwsze krzycz±, ¿e autor bedzie mia³ problemy natury prawnej, a same dopuszcza³y siê przestêpstwa [obra¿a³y uczucia religijne innych]. Do tego ma odwagê podpisaæ siê imieniem i nazwiskiem - czyli bierze pe³n± odpowiedzialno¶æ za swoje s³owa.

Poczekajmy na rozwój "wypadków".
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: