Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 02:36:57

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: PREZENTY..........  (Przeczytany 21688 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Listopad 09, 2012, 18:21:02 »

Pierwsza i zasadnicza sprawa , to wracamy do tematu prezenty, a druga to ja siê z nikim nie pok³óci³am. Akceptujê  odmienno¶æ i wolê innych i nie mama zamiaru niczego na nikim wymuszaæ. Pozna³am wiedzê z do¶wiadczeñ , poznaje ja nadal jak mi nie odpowiada jaka¶ przestrzeñ nie wchodzê w ni±.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2012, 18:25:47 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Listopad 09, 2012, 18:55:48 »

z prezentami to jest ró¿nie, bo jak nie wiesz co daæ to albo dasz co¶, co ju¿ maj±,- albo nie chc±, itd.. Wiêc mo¿e lepiej czasem spytaæ jak siê nie wie, ale odbieraæ raz dany prezent przy innych ludziach,- tego jeszcze nie s³ysza³em.. Szok

Nom sytuacja bardzo rzadka i przez to ciekawa. Chc±c maksymalnie obiektywnie j± zrozumieæ popatrzy³em na ni± nieco z innej perspektywy ni¿ prezentowa powy¿ej, która co zrozumia³e pierwsza ci¶nie siê na umys³. Moje pytanie jest inne: co musia³o siê staæ, ¿e nagle osoba która po¶wiêca swój czas i pieni±dze, leci przez ocean, nastêpuje serdeczne powitanie za nied³ugi czas... znajduje siê a takim stanie, ¿e w rozkrzyczanej atmosferze chce uci±æ znajomo¶æ tak definitywnie aby zatrzeæ wszelkie ¶lady swojej bytno¶ci/znajomo¶ci - co przek³ada siê równie¿ na odebranie prezentów... musia³a zaistnieæ naprawdê jaka¶ traumatyczna sytuacja/zdarzenie...

Owszem, uczciwie musimy równie¿ przyj±æ do rozwa¿añ, ¿e problem le¿y po stronie darczyñcy, jego cech, ewentualnie skrajnego nieprzystosowania do ¿ycia w spo³eczeñstwie, ale...
ale wtedy widzimy sprzeczno¶æ z faktem, ¿e przecie¿ darczyñca pracuje na pañstwowej posadzie. No i jak wtedy daæ wiarê obdarowanemu w zapewnienia o posiadanej ponadprzeciêtnej wiedzy, mo¿liwo¶ci wyczuwania energii innych... Jak to pogodziæ wcze¶niejszym zapewnieniom obdarowanego, ¿e darczyñca cechuje siê ponadprzeciêtnym rozwojem duchowym? Niestety jest to niemo¿liwe do pogodzenia, bo albo obdarowany jest przyczyn± takiego zachowania darczyñcy albo te¿ obdarowany k³ama³ mówi±c o swoich mo¿liwo¶ciach odczytywania poziomu energii innych...

Zawsze taka sytuacja - odebranie prezentu, a o tym tutaj dyskutujemy - wi±¿e siê z jakim¶ traumatycznym prze¿yciem. Osobi¶cie nigdy nie pomy¶la³em nawet aby zabraæ ofiarowany prezent ani te¿ nigdy mi nic nie chciano zwróciæ...
Dopuszczam jedn± sytuacjê w której nale¿y usprawiedliwiæ osobê odbieraj±c± podarowan± rzecz - w sytuacji gdy zosta³a wprowadzona w b³±d, zmanipulowana b±d¼ oszukana, czyli gdy ten prezent - co by nie mówiæ - wy³udzono...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Listopad 09, 2012, 19:03:27 »

arteq.
obdarowany jest przyczyn± takiego zachowania darczyñcy albo te¿ obdarowany k³ama³ mówi±c o swoich mo¿liwo¶ciach odczytywania poziomu energii innych...

Zawsze taka sytuacja - odebranie prezentu, a o tym tutaj dyskutujemy - wi±¿e siê z jakim¶ traumatycznym prze¿yciem.

Dopuszczam jedn± sytuacjê w której nale¿y usprawiedliwiæ osobê odbieraj±c± podarowan± rzecz - w sytuacji gdy zosta³a wprowadzona w b³±d, zmanipulowana b±d¼ oszukana, czyli gdy ten prezent - co by nie mówiæ - wy³udzono...

Regulamin forum.

- Zwalczane bêd± wszelkie przejawy chamstwa i obra¿ania u¿ytkowników. Posty stanowi±ce
  naruszenie czyjej¶ godno¶ci bêd± sukcesywnie usuwane przez moderacjê. W wypadku wypowiedzi z
  u¿yciem s³ów powszechnie uznanych za obra¼liwe, autor zostanie ukarany ostrze¿eniem (-1pf).

- Zakaz nagabywania (natrêtnego nak³aniania do rozmowy osób, które sobie tego nie ¿ycz±).

kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2012, 19:04:22 wys³ane przez Kiara » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #28 : Listopad 09, 2012, 19:04:51 »

Moja propozycja to zamkn±æ ten w±tek, bo jest on kolejnym prezentem do pisania o wszystkim w kategoriach osobistych.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Listopad 09, 2012, 19:08:19 »

Wyt³umaczcie forumowiczce K., ¿e nie pisze do niej, ani te¿ nie mam ci¶nieñ aby z ni± rozmawiaæ - bo mi ju¿ opad³y rêce - to raz.
Forumowiczka K. - sama napisa³a, ¿e nie ma na my¶li ¿adnych konkretnych osób, tylko opisa³a sytuacjê... hmmm... ja na tej samej zasadzie te¿ nie u¿ywa³em konkretnych imion/nicków.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #30 : Listopad 09, 2012, 19:10:37 »

zamykam do odwo³ania!

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #31 : Listopad 11, 2012, 00:40:09 »

w zwi±zku z ostatni± zmian± w reulaminie:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4944.msg107782#msg107782
Szanowni Forumowicze.
Od dzisiaj tzw. ''procesy interpersonalne'' czyli informacje dotycz±ce tego co kto o innych my¶li i wie, mo¿liwe bêd± do realizowania tylko na prywatnych wiadomo¶ciach.
Ka¿dy taki post umieszczany, gdzie indziej ni¿ na priv, bêdzie przez adminów i moderatorów usuwany do ¶mietnika.
otwieram ponownie w±tek!

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Listopad 11, 2012, 00:59:04 »

Ostatnio jako¶ mocno niezdecydowany jeste¶ w tych decyzjach... :]

Temat zacznie byæ na czasie - ¦w. Miko³aj, Gwiazdka - dla chrze¶cijan, Dziadek Mróz - dla niezrzeszonych :]
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Listopad 11, 2012, 02:36:34 »

Wracaj±c do tematu prezenty, co ogranicza lub mo¿e ograniczaæ ich warto¶æ, czy w ogóle prezent mo¿e mieæ jak±¶ ograniczon± warto¶æ?
Czy przyjmowanie prezentów jest z³e, dobre, czy naturalne?

Kiara U¶miech U¶miech
Kate
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Listopad 11, 2012, 09:18:55 »

Prezent jest zawsze forma nagradzania, zalezy od intencji dajacego. Sa ogromne instytucje utrzymujace sie zupelnie niezle wylacznie z datkow (czyli w penym sensie prezentow).
Bardzo przejrzyscie tlumaczy to J.Rajska (choc dla niektorych jak plachta na byka). Napisala m.in., ze za kazdym dzialaniem stoi jakas wartosc. Co oznaczalo rowniez, ze przyjmowanie jest jak najbardziej pozadane - "do Mistrza przychodz z garncem zlota" -
normalka cos za cos Mrugniêcie

//Prawie jak w kodeksie Hammurabiego//
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #35 : Listopad 11, 2012, 10:27:20 »

Kate, stwierdzenie, ¿e prezent jest form± nagradzania, jest dla mnie dalekie od rzeczywisto¶ci, owszem w wielu przypadkach ludzie tak traktuj± nagrodê (np. za dobre stopnie w szkole). Prezent dla mnie to jaka¶ forma uznania, choæ obecnie mocno wpleciona w zwyczaje (w³a¶nie z okazji ¶wi±t, czy rocznic).
Prawdziwy prezent jest dawany bez okazji i bez oczekiwañ, czyli z czyst± intencj± sprawienia komu¶ przyjemno¶ci.
Reszta to powiedzia³bym komercjalizacja, a nawet przemys³ jak gad¿ety na prezenty.
Niestety jest to czêsto te¿ efekt nacisku (bo co inni powiedz±, jak nie dam, albo dam za ma³o) i nie wa¿ne jak to okre¶lisz.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2012, 10:28:02 wys³ane przez blueray21 » Zapisane

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #36 : Listopad 11, 2012, 10:47:01 »

prezent to nie ³apówka, ani nagroda, ale zamys³ obdarowuj±cego nie zawsze odzwierciedla w³a¶ciwe intencje w formie,-
"koñ trojañski"..

Kate
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Listopad 11, 2012, 11:18:16 »

cyt blu

Kate, stwierdzenie, ¿e prezent jest form± nagradzania, jest dla mnie dalekie od rzeczywisto¶ci, owszem w wielu przypadkach ludzie tak traktuj± nagrodê (np. za dobre stopnie w szkole).

Gdy bedziesz "niegrzeczny" prezentu nie otrzymasz, to mechanizm motywacyjny - albo marchewka, albo kij. Ludzie staraja sie byc grzeczni, wydajniejsi, bardziej uczynni itd. bo licza na prezent, w roznej formie, zaplata, lapowka, uznanie szefa, awans (np. na admina Mrugniêcie, kariera. To wszystko sa prezenty.
Jesli obdarujesz spontanicznie kogos z dobrego serca, bo masz ochote podzielenia sie z kims, to moze byc odebrane jako jalmuzna.

Jest jeszcze jedna forma "prezentow"... ktorej nie nawidze!! Obdarowywanie uzywanymi rzeczami. Kiedys otrzymalam spodnice (nie noszona) - bo szkoda bylo wyrzucic - ... nie ucieszylam sie wogole, wrecz odwrotnie, poczulam sie gleboko urazona.

Mrugniêcie
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #38 : Listopad 11, 2012, 11:33:06 »

Kate, w dalszym ci±gu sprowadzasz ideê do nagrody, zas³ugi itp. Oczywi¶cie w tych kategoriach satysfakcja mo¿e byæ nieosi±galna. Czy mo¿e byæ ja³mu¿n±? Obdarowuj±cy na pewno tak nie pomy¶la³, a raczej w ogóle nie pomy¶la³, jak z t± spódnic±. U nas u¿ywane rzeczy s± czasami oddawane, ale nie w formie jakiegokolwiek prezentu, tylko po prostu do uzytku w razie potrzeby lub przekazania tym, którzy potrzebuj±.
Naprawdê sprowadzasz w tej chwili prezenty do relacji, a takimi nie powinny nigdy byæ.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Listopad 11, 2012, 11:42:55 »

kate masz racje w ¶ród ludzi pokutuje tez ten niew³a¶ciwy wzorzec dawania prezentów poprzez warto¶ciowanie zachowañ , w formie co¶ za co¶ , za zas³ugi, ale jak dla mnie to nie jest prezent, tylko zap³ata , dodatkowa gratyfikacja  któr± tak siê nazywa.
Prezent  nie  powinien byæ uzale¿niany od zas³ug lub ich braku, to forma sprawiania komu¶  i sobie przyjemno¶ci, bowiem zarówno mi³e jest otrzymywanie jak i dawanie, dwie rado¶ci prze¿ywane przez ludzi tak naprawdê s± najwiêkszym prezentem.

Czym bardziej niespodziewany tym wiêksza rado¶æ, czym wiêksza rado¶æ obdarowanego , tym wiêksza rado¶æ darczyñcy.
Ustalone wcze¶niej gratyfikacje za jakie¶ wyniki nie s± prezentami , s± nagrodami za osi±gniêcia. trzeba odró¿niaæ nagrody od prezentów. nagrody otrzymuje siê po uzyskaniu okre¶lonego  wyniku , prezenty bezinteresownie siê daje ( bynajmniej tak byæ powinno) okazjonalnie lub bez okazji.

Kiara U¶miech U¶miech
Kate
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Listopad 11, 2012, 12:08:01 »

Bo prezent nie tylko nalezy umiec DAWAC, ale i ODBIERAC.
Nie pisze wywodow filozoficznych, to moje zyciowe doswiadczenia.

Na ten temat sa nawet ksiazki pisane. Zasady dobrych manier - otrzymujesz prezent, trzymasz go w rekach, podziwiasz, wyrazasz radosc itp.

Mam pytanie do blu, w jaki sposob Ty rozumiesz dawanie i przyjmowanie prezentow (nie mowie o najblizszej rodzinie), tylko tych spontanicznych. I czy dales kiedys komus malo znanemu cos? Napisz.
A moze opisz jaki prezent w zyciu Twym zrobil na tobie najwieksze wrazenie, emocjonalne.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Listopad 11, 2012, 13:15:24 »

Jest jeszcze jedna kategoria prezentów. Nie ma ona nic wspólnego z intencj± darczyñcy. To odbiorca oznajmnia, ¿e w³a¶nie otrzyma³ najlepszy prezent w ¿yciu, choæ nikt nie mia³ intencji aby obdarowaæ go nim.

Przyk³adowo ... zakochana dziewczyna mog³aby stwierdziæ, ¿e u¶miech mê¿czyzny jest dla niej najlepszym prezentem , a to przecie¿ tylko u¶miech.

Powtarzamy nieraz, ze "¿ycie jest darem" ... po prostu tak to odbieramy, a ¿ycie zwyczajnie JEST.
Kate
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Listopad 11, 2012, 20:30:41 »

east

Jest jeszcze jedna kategoria prezentów. Nie ma ona nic wspólnego z intencj± darczyñcy. To odbiorca oznajmnia, ¿e w³a¶nie otrzyma³ najlepszy prezent w ¿yciu, choæ nikt nie mia³ intencji aby obdarowaæ go nim.

W boksie  (dokladnie tlumaczyc, my WALCZYMY o reszte, ktora spi) widzimy "prezenty" inaczej! Hej!
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #43 : Listopad 11, 2012, 21:03:59 »

Kate, owszem, ale to zbyt osobiste, nawet gdy chodzi o obcego mi cz³owieka.
Nie jestem tu dla zwierzeñ!
Generalnie tutaj mówi siê bardziej o zwyczajach, które, powiedzmy zosta³y mocno skanalizowane.
East poruszy³ kategoriê darów, to te¿ ciekawe zagadnienie.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Listopad 11, 2012, 21:37:36 »

no to ju¿ mamy trzy kategorie;

1. dary

2. Prezenty

3. nagrody

Skupmy siê na razie na prezentach.

kiara U¶miech U¶miech
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Listopad 11, 2012, 23:45:29 »

Skupmy siê na razie na prezentach.

kiara U¶miech U¶miech

No w³a¶nie. A ja dzi¶ nie dosta³em ¿adnego, choæ od rana obchodzê urodziny Smutny   Mo¿e by³em niegrzeczny? Jêzyk

W ka¿dym razie jest to te¿ szczególna sytuacja a propos prezentów: pod¶wiadomie liczysz na jaki¶, a potem przychodzi rozczarowanie. I refleksja - why!? Mo¿e trzeba zacz±æ samodoskonalenie? Za ma³o promocji w³asnej osoby? Nawet nikt nie zadzwoni³, choæ jeszcze rok temu telefony sie urywa³y. Ale wtedy mia³em pracê. Wa¿n± pracê. I - jak siê okazuje - fa³szywych przyjació³.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Listopad 11, 2012, 23:49:33 »

Podaj fona, zadzwonimy...
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Listopad 11, 2012, 23:54:56 »

Krzysiu, Wszystkiego Najlepszego! Fajnej pracy i prawdziwych przyjació³.  U¶miech 
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Listopad 11, 2012, 23:59:40 »

Podaj fona, zadzwonimy...

PODAJÊ: 11-11-666  Z³y  Ale lepiej nie dzwoñcie. Urodziny w³a¶nie siê skoñczy³y... U¶miech 2
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Listopad 12, 2012, 00:02:14 »

Krzysiu, Wszystkiego Najlepszego! Fajnej pracy i prawdziwych przyjació³.  U¶miech 

Bóg zap³aæ dobra kobieto  Du¿y u¶miech Na przyjació³ z tego forum zawsze mogê liczyæ. I gra gitara!
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: