Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 05:54:31

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 2012 - Ostatnie Rozwi±zanie - Ostatni Miesi±c...  (Przeczytany 66824 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #50 : Grudzieñ 01, 2012, 20:19:37 »

Sventer, masz racjê je¶li chodzi o ¶wiat 3D, on zawsze jest dualistyczny i spolaryzowany. Oczywi¶cie mo¿na próbowaæ to ograniczaæ poprzez równowa¿enie siebie i dzia³anie z pozycji obserwatora. Ale oczywi¶cie nie wszyscy to robi± i skrajno¶ci wystêpuj±.
Jednak wcale to nie oznacza, ¿e dla ciebie zawsze tak musi byæ. Przede wszystkim to by³ i jest Twój wybór. ¦wiadomy i nie.
Je¶li teraz wybierzesz inaczej, ¿e to ci nie odpowiada i podejmiesz dzia³ania, to zmiany w tobie i wokó³ ciebie nast±pi±. Jak szybko to ju¿ twoja domena. I nie mówiê o przej¶ciu do ¶wiata ducha.

edit: Go¶ciu, gdyby nie te utopijne pragnienia, szalone wizje itd. tkwiliby¶my jeszcze w g³êbokim ¶redniowieczu w ramionach ko¶cio³a.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 01, 2012, 20:30:40 wys³ane przez blueray21 » Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Grudzieñ 01, 2012, 21:08:13 »

..wszyscy jeste¶my na drodze ewolucji, czy tego chcemy czy nie,-
i wszystko to jest dla ca³o¶ci, i w imiê ca³o¶ci stworzenia, a wibracje siê podnosz± i metamorfoza jest nieunikniona Chichot
Tak jest.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Grudzieñ 01, 2012, 22:03:10 »

Ty siê jak rozumiem ze mn± nie zgadzasz - czyli jak rozumiem wierzysz w "globaln± bezwarunkow± mi³o¶æ".
I to twój osobisty pogl±d. Oparty na jakich¶ tam utopijnych pragnieniach.
Nie wierzysz w mi³o¶æ go¶ciu ?
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #53 : Grudzieñ 01, 2012, 22:32:42 »

Jak widaæ ten temat przyj±³ swoj± formê, zupe³nie ró¿n± od intencji pomys³odawcy.
Dla mnie jest to wyraz oczywistych zmian, jak widaæ wiêkszo¶æ dyskutantów nie zamierza lub nie chce dyskutowaæ na tamte tematy.
Mo¿e po prostu nie chc± wracaæ i "prze¿ywaæ" przesz³o¶ci, a mo¿e powody s± inne.
Krótko mówi±c wnioskujê, ¿e PCH i ich sprawy ju¿ nie zajmuj± ¶wiadomo¶ci w takim stopniu jak kiedy¶. To siê nazywa ewolucja.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Grudzieñ 01, 2012, 23:16:59 »

Ale o czym teraz dyskutowaæ? Praktycznie wszystko zosta³o powiedziane, mo¿na siê przepychaæ, ale po co siê si³owaæ - ju¿ teraz. Poczekamy spokojnie te 3 tygodnie i wyjdzie kto mia³ racjê - by³ spostrzegawczy, wyci±ga³ dobre wnioski, a kto... oka¿e siê naiwniakiem... Jeszcze tylko 20 dni moi drodzy i przekonamy siê.
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Grudzieñ 01, 2012, 23:37:53 »

"Go¶ciu, gdyby nie te utopijne pragnienia, szalone wizje itd. tkwiliby¶my jeszcze w g³êbokim ¶redniowieczu w ramionach ko¶cio³a"

Prawda. Ale stwierdzenie typu (do którego odnios³em siê na pocz±tku): "Albo bêdzie wspólnota i bezwarunkowa mi³o¶æ ,albo ¿egnamy siê ze wszystkim i wszystkimi" brzmi jak biadolenie trzynastolatki chc±cej usilnie zobaczyæ pozytywne zmiany na ¶wiecie, ale nie znaj±cej ¶wiata.

"Nie wierzysz w mi³o¶æ go¶ciu ?"

kilka postów wy¿ej pisa³em:
"W skali globalnej nigdy nie bêdzie wspólnoty i bezwarunkowej mi³o¶ci. Ludzie nie b±d¼cie naiwni jak przedszkolaki. Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja. Ale nigdy w skali ¶wiata. Historii nie uczyli?"

Której czê¶ci powy¿szego zdania nie rozumiesz?
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 01, 2012, 23:38:34 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #56 : Grudzieñ 01, 2012, 23:40:00 »

Ale o czym teraz dyskutowaæ? Praktycznie wszystko zosta³o powiedziane, mo¿na siê przepychaæ, ale po co siê si³owaæ - ju¿ teraz. Poczekamy spokojnie te 3 tygodnie i wyjdzie kto mia³ racjê - by³ spostrzegawczy, wyci±ga³ dobre wnioski, a kto... oka¿e siê naiwniakiem... Jeszcze tylko 20 dni moi drodzy i przekonamy siê.

Jak wyjdzie ,to co ? bêdziesz siê z tego cieszy³ ?  Jeste¶ spostrzegawczy .ok a  ja przyznajê ¿e jestem naiwniakiem i nie zamierzam chowaæ g³owy w piasek.Ha ha ha  ale ubaw , no to do 21   Du¿y u¶miech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #57 : Grudzieñ 01, 2012, 23:42:17 »

Ju¿ lepiej byæ naiwniakiem ni¿ ponurakiem, popieram chanell.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Grudzieñ 02, 2012, 00:03:49 »

Ponurakiem? A na jakiej podstawie twierdzisz, ¿e mogê byæ ponurakiem? Chyba, ¿e uto¿samiasz zdolno¶æ logicznego my¶lenia i wyci±gania poprawnych wniosków z ponuractwem... ale wtedy, no có¿, ech...
Matko, ró¿ne okre¶lenia mnie dopada³, ale ponurak... pierwszy raz  :]

Nie Chanell, nie bêdê siê cieszy³, bo dla wielu osób spokojne miniêcie daty 21.12 czy te¿ kolejnych dni... mo¿e byæ pewnym oszo³omieniem... Cieszy³bym siê gdyby ludzie wyci±gnêli z takowej sytuacji pozytywne wnioski, ale jak widzê na podstawie dotychczasowych wydarzeñ, ró¿nie z tym bywa, niestety.
Aha, moja propozycja z muskaczem nadal obowi±zuje  :]
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Grudzieñ 02, 2012, 00:07:33 »

Najbardziej z koñca ¶wiata 21 grudnia br. powinny cieszyæ siê miliony karpii przeznaczonych do zar¿niêcia tu¿ po tej dacie. Jednak czy to nie aby "pyrrusowe zwyciêstwo"?  Du¿y u¶miech

Kolejna kwestia: wycinaæ w lasach choinki, czy raczej nie? I jak siê do tego ma znane porzekad³o: "By³ las, nie by³o nas. Nie bêdzie nas - bêdzie las". Czy na pewno?

Jest te¿ problem wynikaj±cy z Kodeksu pracy: mam umowê na okres próbny do koñca roku. Czy nale¿y mi siê odszkodowanie i odprawa z tytu³u niezawinionego przeze mnie przerwania tej umowy przed up³ywem okresu, na jaki zosta³a zawarta? Moim zdaniem - tak.

Jak widaæ, konsekwencje koñca ¶wiata za trzy tygodnie implikuj± wiele w±tpliwo¶ci marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siê ich niezw³ocznego rozwi±zania!  Du¿y u¶miech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #60 : Grudzieñ 02, 2012, 00:08:15 »

Blu ¶wietne has³o na ten dzieñ U¶miech

Zamierzam w tym dniu i w nastepnych bawiæ siê dobrze ,miedzy innymi w rytm piosenek z lat  70-ych ubieg³ego wieku.Kto pamiêta tego pana ?

<a href="http://www.youtube.com/v/NpAYBsWcLuM?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/NpAYBsWcLuM?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/8hPoOOhXg-k?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/8hPoOOhXg-k?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;</a>

<a href="http://www.youtube.com/v/xYoogY-UGio?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/xYoogY-UGio?version=3&amp;amp;hl=pl_PL&quot;</a>

lub t± pani± ?

krzysiek
Jest te¿ problem wynikaj±cy z Kodeksu pracy: mam umowê na okres próbny do koñca roku. Czy nale¿y mi siê odszkodowanie i odprawa z tytu³u niezawinionego przeze mnie przerwania tej umowy przed up³ywem okresu, na jaki zosta³a zawarta? Moim zdaniem - tak.

Jak widaæ, konsekwencje koñca ¶wiata za trzy tygodnie implikuj± wiele w±tpliwo¶ci marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siê ich niezw³ocznego rozwi±zania!

jestem w podobnej sytuacji Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2012, 00:10:09 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Grudzieñ 02, 2012, 03:56:23 »

Pomimo wszystko przez te jeszcze 3 tygodnie radzê postaraæ siê w pracy - przyda siê dobra opinia po nowym roku  :]
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Grudzieñ 02, 2012, 06:31:30 »

Najbardziej z koñca ¶wiata 21 grudnia br. powinny cieszyæ siê miliony karpii przeznaczonych do zar¿niêcia tu¿ po tej dacie. Jednak czy to nie aby "pyrrusowe zwyciêstwo"?  Du¿y u¶miech

Kolejna kwestia: wycinaæ w lasach choinki, czy raczej nie? I jak siê do tego ma znane porzekad³o: "By³ las, nie by³o nas. Nie bêdzie nas - bêdzie las". Czy na pewno?

Jak widaæ, konsekwencje koñca ¶wiata za trzy tygodnie implikuj± wiele w±tpliwo¶ci marketingowych i natury pracowniczej. Domagam siê ich niezw³ocznego rozwi±zania!  Du¿y u¶miech
Widocznie przyroda ma moc odradzania siê, a my niekoniecznie( odno¶nie,, By³ las, nie by³o nas ...)
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2012, 06:33:59 wys³ane przez sfinks » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #63 : Grudzieñ 02, 2012, 09:53:04 »

Go¶ciu, chyba ty nie rozumiesz, albo pl±czesz, pytanie by³o precyzyjne.
W grupach, rodzinach itp nie ma mi³o¶ci bezwarunkowej.

hiacynt
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Grudzieñ 02, 2012, 10:58:22 »

Najbardziej z koñca ¶wiata 21 grudnia br. powinny cieszyæ siê miliony karpii przeznaczonych do zar¿niêcia tu¿ po tej dacie.
Apel o ich ocalenie wraca rokrocznie o tej w³a¶nie porze a w tym roku jeden z jego przejawów to ju¿ normalny "koniec ¶wiata" ;
otó¿ sieæ KFC stworzy³a reklamê na billbordach z has³em "uwolniæ karpia"
i zdjêciem tej piêknej rybki. Obok alternatywa-kube³ek KFC oczywi¶cie ze skrzyde³kami i udkami ...
No koniec ¶wiata....
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Grudzieñ 02, 2012, 11:12:12 »

Precyzyjnie napisa³em wcze¶niej, mo¿e niedowidzisz, wiêc powtórzê:

"W skali globalnej nigdy nie bêdzie wspólnoty i bezwarunkowej mi³o¶ci."

oraz

"Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja" - tu jak najbardziej.

Co¶ nieprecyzyjnego tu widzisz? Jasno i precyzyjnie.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2012, 11:13:06 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Grudzieñ 02, 2012, 11:12:56 »

"kurczakowa" sieæ z kube³kiem pe³nym hipokryzji hahaahaha ... w sumie nie wiem czy to jest ¶mieszna reklama. Raczej ¿enuj±ca.

@go¶æ
east napisa³ " Nie wierzysz w mi³o¶æ go¶ciu ?"
odp :
kilka postów wy¿ej pisa³em:
"W skali globalnej nigdy nie bêdzie wspólnoty i bezwarunkowej mi³o¶ci. Ludzie nie b±d¼cie naiwni jak przedszkolaki. Co innego szczebel lokalny - dom, organizacja. Ale nigdy w skali ¶wiata. Historii nie uczyli?"

Której czê¶ci powy¿szego zdania nie rozumiesz?
Dziwne ¿e nie rozumiesz czego dotyczy³o pytanie. Dotyczy ono Twojego za³o¿enia, ¿e nigdy nie bêdzie mi³o¶ci bezwarunkowej. Na czym opierasz to za³o¿enie ? Mi³o¶æ jest bezwarunkowa , albo jej nie ma . Proste.

W tym temacie jeszcze przyjmijcie powitanie w najs³ynniejszym, globalnie, miesi±cu wszystkich wieków od pocz±tku historii odkodowanej w kalendarzu Majów Du¿y u¶miech

Jakby na to nie patrzeæ (np arteq) to Grudzieñ 2012 r ju¿ sta³ sie najwiêkszym medialnym wydarzeniem wszechczasów Du¿y u¶miech
Te ¶wiêta bêd± obfitowaæ w koñcz±ce siê , ale i rozpoczynaj±ce siê te¿ , ¶wiaty Du¿y u¶miech

ps. krzysiek , a co do karpi ... im jest chyba wszystko jedno jak skoñczy siê ich ¶wiat Mrugniêcie
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #67 : Grudzieñ 02, 2012, 11:14:12 »

patrz post wy¿ej
east
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Grudzieñ 02, 2012, 11:16:15 »

go¶ciu , sorry nie widzia³em odpowiedzi. Ale pytanie pomocnicze dalej. Czy da siê oddzieliæ lokalno¶æ od globalno¶ci  w kontek¶cie mi³o¶ci bezwarunkowej ?
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #69 : Grudzieñ 02, 2012, 11:19:32 »

Go¶ciu, czy nie czas na okulary?
Gdzie w grupie czy organizacji jest mi³o¶æ bezwarunkowa?

hiacynt
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Grudzieñ 02, 2012, 11:25:55 »

"kurczakowa" sieæ z kube³kiem pe³nym hipokryzji hahaahaha ... w sumie nie wiem czy to jest ¶mieszna reklama. Raczej ¿enuj±ca.

@go¶æ

a co do karpi ... im jest chyba wszystko jedno jak skoñczy siê ich ¶wiat Mrugniêcie

A je¶li nie jest....
sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #71 : Grudzieñ 02, 2012, 12:50:05 »

go¶ciu , sorry nie widzia³em odpowiedzi. Ale pytanie pomocnicze dalej. Czy da siê oddzieliæ lokalno¶æ od globalno¶ci  w kontek¶cie mi³o¶ci bezwarunkowej ?
Je¿eli w ogóle istnieje mi³o¶æ bezwarunkowa ,to powinna obejmowaæ ca³y ¶wiat .Lokalna mi³o¶æ ,to wybiórcza mi³o¶æ ,kocha siê z jakich¶ powodów wybrane osoby.W takich przypadkach nie ma bezwarunkowo¶ci .Taka mi³o¶æ istnieje pod jakim¶ warunkiem np.kocham ciê poniewa¿ jeste¶ moj± matk± ,siostr± ...albo kocham ciê poniewa¿ jest mi z tob± dobrze ,dajesz mi wiele,mam jak±¶ korzy¶æ...Wystêpuje tutaj jaki¶ warunek ,przewa¿nie mi³y naszemu sercu .
Mi³o¶æ bezwarunkowa nie kieruje siê emocjami ,nie jest emocjonalna ,ale rozumowa .Kocha pomimo wielu trudno¶ci i przeciwieñstw.Mimo przykro¶ci kocha ,poniewa¿ rozumie sk±d pochodzi takie a nie inne zachowanie ,wszystko t³umaczy ,na wszystko patrzy przez,, palce,, wszystkiemu wierzy ,jest cierpliwa ,wszystko wybacza... ( parafraza ,,Hymnu o mi³o¶ci,,)
hiacynt
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Grudzieñ 02, 2012, 13:19:51 »

Mi³o¶æ powodowana rozumem....hmm...
Przecie¿ rozum zawsze warunkuje!
east
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Grudzieñ 02, 2012, 13:58:59 »

No w³a¶nie ,zatem bezwarunkowa znaczy  ..........bezrozumna Du¿y u¶miech
Ale w³a¶nie . Kocham Ciê bo jeste¶ Polakiem, a nie Niemcem , bo jeste¶ bia³y a nie inny, bo co¶ bo co¶ bo co¶ ...i tak dalej .. a¿ do .. kocham Ciê poniewa¿ jeste¶ cz³owiekiem , a nie androidem (tych mo¿na zniszczyæ ?) albo innym Reptilianem ...

Zawsze jest warunkowanie . A je¶li  nie ma warunkowania to jest mi³o¶æ bezwarunkowa. Nawet do ¶mieci czy GMO .
Czy jeste¶cie gotowi konsekwentnie na mi³o¶æ bezwarunkow± ?
Nie t± przeciwko czemu¶, ale t± w kierunku Ca³o¶ci .

To mo¿e byæ w³a¶nie kryterium w³a¶ciwe dla tego czasu. To by³o kryterium równie¿ w czasach ¿ycia tego, który pokocha³ swoich opraców umieraj±c przez nich na krzy¿u równie¿ za nich, tego, którego urodziny nied³ugo bêdziemy ¶wiêtowaæ w ka¿dym polskim domu.

Nieprzypadkowo siê ta celebracja wplot³a z tym dniem 21-12-2012r . Trzy dni ciemno¶ci (z 21 na 22; 22 na 23 i 23 na 24 ) a potem Bo¿e Narodzenie 25 grudnia 2012  Du¿y u¶miech I znów bêdzie coraz bardziej jasno Chichot

Zarówno w sensie dos³ownym jak i w sensie ezoterycznym.

ps. do Artka : poda³em daty bez dupochronów i czekam na Twoje rozliczenie Chichot . Lincz przyjmê z wyrozumia³o¶ci± Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2012, 14:00:23 wys³ane przez east » Zapisane
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Grudzieñ 02, 2012, 15:25:27 »

"Czy da siê oddzieliæ lokalno¶æ od globalno¶ci  w kontek¶cie mi³o¶ci bezwarunkowej ?"
Owszem. Im bli¿ej tym wiê¼ mo¿e byæ wiêksza. Im bardziej skala mikro tym rzecz bardziej realna. Im bardziej makro - tym mniej.

"Gdzie w grupie czy organizacji jest mi³o¶æ bezwarunkowa?"

przyk³ad:
Matka kocha swoje dzieci. Zarówno te prawe jak i te, które zesz³y na przestêpcz± drogê. Realny przyk³ad? Realny. Bezwarunkowa mi³o¶æ do dzieci? Bezwarunkowa, jakie by nie by³y, matka kocha.

przyk³ad:
ma³a spo³eczno¶æ, dajmy na to - chrze¶cijañska, skupiona wokó³ jednego ko¶ció³ka, niedzielnych nabo¿eñstw, ciastek i herbatki po mszy itd, itp.
Mi³uj±ca siê (w teorii przynajmniej) nawzajem? Mi³uj±ca. Realny przyk³ad? Realny.

Choæ powy¿sze przyk³ady nie s± regu³± oczywi¶cie, s± jak najbardziej realne. Im wiêksze grupy bêdziemy brali pod uwagê - tym wiêzi z regu³y bêd± s³absze, a wiêc i mi³o¶æ miêdzy jednostkami bêdzie mniej realna.

Mówi±c inaczej - dbam o najbli¿sze / najbli¿sz± mi osobê, ale nie zawracam sobie g³owy panem Smithem, zamieszka³ym w Nowym Jorku przy ulicy takiej a takiej nr 45.
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: