Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:34:32

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: SAMOTNO¦Æ - stan urojony?  (Przeczytany 17712 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ptak
Go¶æ
« : Listopad 29, 2012, 16:18:59 »

Cytat: Songo1970
a sam mogê tylko dodaæ, ¿e b.bym siê zdziwi³ gdyby siê okaza³o, ¿e jeste¶my sami na jednej jedynej planecie US.,-
we wszech¶wiecie gdzie jest wiêcej galaktyk ni¿ ziaren piasku na ziemi.

Jednak mimo hipotetycznej wielo¶ci galaktyk i zamieszka³ych planet, wci±¿ prze¿ywamy swoj± samotno¶æ.

Brak rzeczywistego i dog³êbnego wspó³dzielenia my¶li oraz uczuæ z bli¼nim, stwarza nam takie poczucie.
Koncepcja Boga, Jedni, po³±czenia z ca³ym istnieniem ³agodzi owo oddzielenie, g³ównie na poziomie mentalnym,
jednak nie znosi ca³kowicie. No i w koñcu owe koncepcje, to nasz produkt, czy równie¿ próba pozbycia siê
stanu samotno¶ci?

Nasze odrêbne JA wyznaczaj± punkt, z którego dokonujemy obserwacji oraz penetracji ¶wiata wewnêtrznego
a tak¿e zewnêtrznego. To nasze JA, poprzez inwigilacjê siebie i nieskoñczone wybory z u¿yciem wolnej woli
decyduje o swoim dalszym losie.
Wydaje siê, ¿e na koñcu drogi czeka nas ostateczny wybór. Pozostaæ odrêbno¶ci±, czy zrezygnowaæ z niej
na rzecz Jedni.
Pytanie, czy wówczas poczucie samotno¶ci zniknie, czy zostanie zintensyfikowane?
Bo Jednia to równie¿ byt jednostkowy, tylko wiêkszy.  I co powstaæ mo¿e ze sklejenia mnóstwa jednostkowych JA?
Mega JA? Chyba zagadnienie na poziomie jednostki jest nieweryfikowalne. 

A samotno¶æ wci±¿ jest odczuwana przez cz³owieka, mimo wspó³prze¿ywania ¿ycia, mimo wielu ludzi obok.

Sk±d ona? Z ró¿nic w czêstotliwo¶ci drgañ osobistych?
Gdzie siê zaczyna? W umy¶le, sercu?
Czy jeste¶my skazani na samotno¶æ?

Dlaczego Astre nam oznajmia³, ¿e czuje siê bardzo samotny pisz±c o sprawach dla niego oczywistych,
a niezrozumia³ych dla innych. Czy na pewno chodzi tylko o nie/zrozumienie?

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2012, 16:39:39 »

samotno¶æ to pochodna naszej indywidualno¶ci w tym ¶wiecie 3G/W,-
i jak napisa³ w.szacowny Przebi¶nieg- poniewa¿ nic nie pamiêtamy przychodz±c na ten ¶wiat,-
wiara zast±pi³a nam wiedzê. Ta odrêbno¶æ ka¿dej jednostki-cz³owiek, powoduje, ¿e mo¿emy czuæ siê samotni w t³umie,-
lub ca³o¶ci± zbioru Mandelbrota nawet fizycznie sami pod gwiazdami, a przecie¿ wystarczy jedno spojrzenie w³a¶ciwej osoby i ca³y ten mira¿ nie ma ¿adnego znaczenia. U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2012, 16:42:22 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2012, 16:59:32 »

a przecie¿ wystarczy jedno spojrzenie w³a¶ciwej osoby i ca³y ten mira¿ nie ma ¿adnego znaczenia.   

Czyli mi³o¶æ jako remedium na samotno¶æ?
Szkoda tylko, ¿e mi³o¶æ jest tak nietrwa³a w tym naszym 3D. Dzi¶ kochamy, jutro ju¿ nie… no i skoro mi³o¶æ
jest w powietrzu… a mimo to… ?

Samotno¶æ, jako stan ¶wiadomo¶ci, czy stan u/czuciowy?
Czy u/czucie = ¶wiadomo¶æ?
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2012, 17:20:08 »

..w 3D wszystko jest nietrwa³e, nawet uczucia,-
szkoda têpiæ pióro na to co inni, ju¿ dawno temu zauwa¿yli:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=7155.msg108933#msg108933
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2012, 17:23:09 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2012, 18:54:33 »

No skoro wielcy dawno temu ju¿ zauwa¿yli, to faktycznie szkoda têpiæ pióro…
…bo có¿ maluczcy mog± dodaæ?  Mrugniêcie

To pa  Du¿y u¶miech
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2012, 18:55:11 »

Pozwolê sobie nie¶mia³o dodaæ do tego co piszecie wielce szacowni, ¿e w moim odczuciu to pojêcie wyizolowania, samotno¶ci etc,etc,etc wklepali¶my do budowy najmniejszej cz±steczki naszego przejawu i najmniejszej iskierki my¶li której wydzielon± z Ca³o¶ci czê¶ci± jest ka¿dy z nas. U¶miech
Ano tu tzn na Ziemi by³ pocz±tek i tu bêdzie koniec U¶miech
I nie mam na my¶li koñca ¶wiata czy innych podobnych opowiecie sf tylko mam na my¶li koniec nauki z do¶wiadczeñ. U¶miech
Z tego co ja wywnioskowa³em to przed procesem zwanym Woln± Wol±, podró¿owali¶my sobie po ca³ym kosmosie i tworzyli¶my ro¿ne gatunki humanoidalne te¿ U¶miech
Potwierdzeniem tego mog± byæ (choæ oczywi¶cie nie musz±) harpie, centaurowie, satyry...
Czy te¿ rasy opisane z innych planet przez tzw kontaktowców Du¿y u¶miech
Otó¿ zatoczyli¶my tzn wszystko co przejawione i stworzone zatoczy³o ko³o dziejów i wróci³o do domu, ¿e tak pozwolê sobie nazwaæ. U¶miech
Wiêc, ¿e tak powtórzê nasza ¶wiadomo¶æ wewnêtrzna ma zapis, ¿e stanowili¶my Jedn± Ca³o¶æ U¶miech
Niestety na t± chwilê ¶wiadomo¶æ zewnêtrzna tzn ta która do¶wiadcza przez cia³o fizyczne tego dopiero siê uczy i dlatego moim skromnym zdaniem mamy odczucie, ¿e jeste¶my sami, jedyni jak zwa³ tak zwa³ Du¿y u¶miech
Choæ dla mnie towarzystwo np wielce szacownej ptak nawet tylko i wy³±cznie na forum wystarcza bym czu³ ciep³o drugiego Mrugniêcie
to pa Du¿y u¶miech

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2012, 19:02:45 »

No skoro wielcy dawno temu ju¿ zauwa¿yli, to faktycznie szkoda têpiæ pióro…
…bo có¿ maluczcy mog± dodaæ?  Mrugniêcie

To pa  Du¿y u¶miech

o¶wiecony ptak- koresponduj±c z m±dro¶ciami poprzedników,-
ka¿dy jest maluczki dopóki nie zg³êbi prawdy o sobie, a to prawda o wszystkim- Zbiór Mandelbrota Mrugniêcie

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2012, 19:21:47 »

Ale¿ przebi¶niegu! Czucie ciep³a drugiego nie oznacza z automatu braku czucia bycia samotnym
na jakim¶ tam poziomie.
Niestety, nie jeste¶my zjednoczeni do tego stopnia, by nie odczuwaæ swojej odrêbno¶ci, choæ
mentalnie t³umaczymy nasz± izolacjê na ró¿ne sposoby. Mamy doskona³e teorie… i pozostaj± one
tylko teoriami oraz nasz± wiar± w ich prawdziwo¶æ.

Bo czy Ty szacowny, tak naprawdê spotka³e¶ tu jakiego¶ obcego humanoida czy centaura,
czy tylko wierzysz w opowie¶ci innych? I to wierzysz tak g³êboko, ¿e nawet nie przyjdzie Ci na my¶l
zastanowiæ siê nad t± wiar±, nazywaj±c j± wewnêtrzn± wiedz±?

A co, je¶li wszystko jest jedynie wytworem naszego umys³u? Nasz± fantazj±?
Wci±¿ nie wiem, sk±d to dojmuj±ce czasami uczucie samotno¶ci.
Mimo, ¿e czujê ciep³o wielu ludzi. Mimo, ¿e kocham wielu…

Mo¿e to wszystko z niepewno¶ci egzystencjalnej? A mo¿e z braku odpowiedzi na
wa¿ne pytania?   Mrugniêcie

O¶wiecony songo  Du¿y u¶miech, prawdy o sobie nie zg³êbisz poprzez autorytety.  Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2012, 19:24:12 wys³ane przez ptak » Zapisane
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Listopad 30, 2012, 05:03:36 »

Szacowna ptak co do centaura to oczywi¶cie w tym ciele nie spotka³em siê z nim raczej na 100% choæ ewolucja ro¿nie u ro¿nych gatunków przebiega U¶miech
Czytaj±c mity Greckie oczywi¶cie nie biorê ich za pewnik Du¿y u¶miech
Co do iluzji naszego ¶wiata to poniewa¿ nazwy tego samego s± ró¿ne to sama widzisz z mojego pisanka, ¿e od czasu do czasu co¶ tam dodam do tekstów braciaka choæ on deklaruje ¿e go niet Du¿y u¶miech
Co do niepewno¶ci egzystencjalnej to akurat ja poprzez to cia³o mia³em takie do¶wiadczenia, ¿e ....wiêc choæ jak kto¶ mówi, ¿e wszystkiego do¶wiadczy³ tzn, ¿e nie do¶wiadczy³ niczego Du¿y u¶miech
A braku odpowiedzi.... w ka¿dym razie pytania zosta³y zadane i raczej odpowiedzi siê nie lêkam choæ ....praca i nauka poprzez te cia³o zakoñczy siê z chwil±... U¶miech
to pa Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2012, 05:03:57 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #9 : Listopad 30, 2012, 08:57:08 »

O¶wiecony songo  Du¿y u¶miech, prawdy o sobie nie zg³êbisz poprzez autorytety.  Mrugniêcie

o.ptak prawda jest, albo taka sama dla ka¿dego, albo traci status prawdy Mrugniêcie

sfinks
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Listopad 30, 2012, 13:45:24 »

Ju¿ nied³ugo( mam tak± nadziejê) dowiemy siê wszystkiego .Dowiemy siê ca³ej prawdy i na pewno nie bêdzie ona skomplikowana.Prawda powinna byæ tak prosta ,¿eby wzbudziæ w ludziach salwy ¶miechu .Oczywi¶cie ¶miechu z nas samych .
Nic siê nie dzieje bez przyczyny ,wszystko co jest ,jest -po co¶! Dowiemy siê po co? My¶lê ,¿e to bêd± prawdziwe ¶wiêta .
Weso³e ¶wiêta ,wreszcie prawdziwie weso³e i zdrowe oraz smaczne .Zale¿y to tylko od naszego nastawienia ,je¿eli bêdziemy dobrze usposobieni i przygotowani ,bêdziemy siê ¶miali .Natomiast gdy bêdziemy uparci i bêdziemy na,, nie,, ,pe³ni nienawi¶ci     i niewiary ,bêd± ³zy ¿alu i wstydu.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Listopad 30, 2012, 14:46:04 »

o.ptak prawda jest, albo taka sama dla ka¿dego, albo traci status prawdy Mrugniêcie

W ¶wiecie indywidualno¶ci, prawda nie mo¿e byæ taka sama dla ka¿dego.
Chocia¿ w jakim¶ zakresie postrzegana bywa podobnie, to czy prawd± jest widziany obraz?
A je¶li nie obraz, to co ni± jest? Farby, pêdzel i wyobra¿enie malarza?
Albo prawa matematyczne opisuj±ce dzia³aj±ce si³y? I jakim wzorem opisaæ mi³o¶æ?

Albo uznasz swoj± prawdê za prawdziw±, albo bêdziesz szuka³ jej u autorytetów.
Czy jednak ich twórczo¶æ jest bardziej wiarygodna od twojej? 

Cytat: przebi¶nieg
....praca i nauka poprzez te cia³o zakoñczy siê z chwil±...   

Przebi¶niegu, ale¿ poniesiesz swoje cia³o dalej, trochê tylko l¿ejsze, trochê bardziej ¶wietliste,
trochê bardziej ¶wiadome… wiêc i do¶wiadczeniom nie bêdzie koñca… 

…tak my¶lê.  Mrugniêcie

To pa  Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #12 : Listopad 30, 2012, 14:57:28 »

..a wiêc taka wysz³a prawda,-
¿e moja prawda jest jedna dla wszystkich,-
a twoja prawda jest inna dla ka¿dego, niech ci bêdzie o.ptaku Mrugniêcie

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Listopad 30, 2012, 15:09:53 »

A móg³by¶ o. songo, przedstawiæ t± jedn± prawdê dla wszystkich?
Chêtnie j± poznam.  Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #14 : Listopad 30, 2012, 16:06:35 »

A móg³by¶ o. songo, przedstawiæ t± jedn± prawdê dla wszystkich?
Chêtnie j± poznam.  Du¿y u¶miech

np. "nikt nie jest doskona³y",-
a to ¿e kto¶ siê z tym mo¿e nie zgodziæ- to ju¿ opinia jednostkowa,-
poza tym jak powiada w.szacowny przebi¶nieg- "dla ka¿dego co¶ innego" Mrugniêcie

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Listopad 30, 2012, 16:48:58 »

Cytat: songo1970
np. "nikt nie jest doskona³y",-
a to ¿e kto¶ siê z tym mo¿e nie zgodziæ- to ju¿ opinia jednostkowa,-
poza tym jak powiada w.szacowny przebi¶nieg- "dla ka¿dego co¶ innego"   

A to ciekawe.  Mrugniêcie Bo zale¿y jak zdefiniujesz tego niedoskona³ego ktosia.

Czy faktycznie istota, pod nazw± cz³owiek (bo chyba masz na my¶li cz³owieka) jest niedoskona³y,
czy jedynie jego przejaw, funkcjonowanie w ¶wiecie pe³nym opinii i pogl±dów jest niedoskona³y?
Je¶li uznaæ, ¿e jeste¶my energi±, ¶wiat³em, wibracj±, to trudno tu mówiæ o niedoskona³o¶ci.
Z jednego tworzywa sk³ada siê przecie¿ wszystko.
Je¶li uznaæ, ¿e jeste¶my ¶wiadomo¶ci±, równie¿ trudno ¶wiadomo¶æ uznaæ za niedoskona³o¶æ.

Niedoskona³o¶æ (czego¶, kogo¶), tak jak i doskona³o¶æ, to jedynie jednostkowe opinie
powielane lub nie przez inne jednostki.
Czy jest to prawd±? Je¶li zaanektujesz to jako prawdê, to jest.
Ale wyznacznikiem prawdy jest twoje jej zatwierdzenie przy u¿yciu wolnej woli.
Bo przecie¿ nie zst±pi z niebios jaki¶ Bóg i nie przystawi pieczêci z napisem "produkt doskona³y"
lub "niedoskona³y"  Chichot

I tak mo¿emy w nieskoñczono¶æ obalaæ wszelkie „prawdziwe” dogmaty, a prawda?
Ona sobie skromnie jest, w ka¿dym z nas, w ka¿dym przejawie ma swoje odbicie.
Nawet w k³amstwie. Bo i k³amstwo, jako zaprzeczenie prawdy jest prawd± o jego zaprzeczeniu.

To pa  Du¿y u¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #16 : Listopad 30, 2012, 16:55:27 »

..a wiêc Prawda te¿ nie istnieje,-
jak east
  P³acz

Sventer
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Listopad 30, 2012, 16:55:54 »

Odpowiadaj±c na nazwê tematu, samotno¶æ to brak czucia siê czê¶ci± pewnej ca³o¶ci, np grupy, populacji. Wyobra¿asz sobie siebie samego na ¶wiecie? Ewolucyjnie jeste¶ inaczej zakodowany. Samotno¶æ nie jest urojona, ona mówi nam ¿e co¶ jest nie tak. Przygnêbia i to jest nasze uczucie, która doskwiera LUDZIOM.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Listopad 30, 2012, 17:15:15 »

..a wiêc Prawda te¿ nie istnieje,-
jak east   

Ale¿ PRAWDA istnieje, we wszystkim. East te¿ istnieje ze swoj± prawd±.  Mrugniêcie

Domagamy siê, by prawda by³a jedna.
I ona jest jedna, lecz w miliardach odmian.
Tak jak ¦WIADOMO¦Æ, w jej nieskoñczonych przejawach. 

Cytat: Sventer
Odpowiadaj±c na nazwê tematu, samotno¶æ to brak czucia siê czê¶ci± pewnej ca³o¶ci, np grupy, populacji.

Ale¿ ja czujê siê czê¶ci± ca³o¶ci, co nie przeszkadza odczuwaæ samotno¶ci.
I dlatego dziwiê siê, sk±d ona, skoro nie jestem sama?
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Listopad 30, 2012, 17:15:26 »

ptak
Czy faktycznie istota, pod nazw± cz³owiek (bo chyba masz na my¶li cz³owieka) jest niedoskona³y,
czy jedynie jego przejaw, funkcjonowanie w ¶wiecie pe³nym opinii i pogl±dów jest niedoskona³y?
Je¶li uznaæ, ¿e jeste¶my energi±, ¶wiat³em, wibracj±, to trudno tu mówiæ o niedoskona³o¶ci.
Z jednego tworzywa sk³ada siê przecie¿ wszystko.
Je¶li uznaæ, ¿e jeste¶my ¶wiadomo¶ci±, równie¿ trudno ¶wiadomo¶æ uznaæ za niedoskona³o¶æ

Dodam do tego co raczy³a napisaæ o¶wiecona i szacowna ptak, ¿e cia³o fizyczne, które ma Cz³owiek te¿ jest doskona³e i to tym razem nie moim skromnym zdaniem tylko uczonych matematyków Du¿y u¶miech
Ano twierdz± oni, ¿e kula jest doskona³± figur± geometryczn± Cool Z politowaniem
Kto ich tam wie mo¿e i maj± racjê Du¿y u¶miech
No w ka¿dym razie w cia³o fizyczne zbudowane jest z cz±stek kulistych Du¿y u¶miech
St±d mój skromny wniosek Chichot
to pa Du¿y u¶miech

PS
East te¿ istnieje ze swoj± prawd±.
Hm tej informacji na trze¼wo nie zniese Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2012, 17:17:19 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Listopad 30, 2012, 17:28:06 »

St±d mój skromny wniosek  Chichot 

No przecie¿ pisa³am, ¿e prawda sobie skromnie jest, w ka¿dym.  Chichot

To pa, kwiatuszku o¶wiecony, coraz wiêcej nas..  Du¿y u¶miech
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Listopad 30, 2012, 17:31:16 »

ptak
To pa, kwiatuszku o¶wiecony, coraz wiêcej nas.
Znaczy wiêcej do pieczenia chleba szacowna? Mrugniêcie
to pa Du¿y u¶miech
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Listopad 30, 2012, 21:19:04 »

Samotno¶æ nie jest urojona, ona mówi nam ¿e co¶ jest nie tak.

S± ludzie, którym potrzeba samotno¶ci......
Byæ mo¿e dlatego, ¿e w poprzednich ¿ywotach najedli siê a¿  powy¿ej swoich w³asnych uszu
ludzkiej ma³ostkowo¶ci i kompletnego braku sensu na codzieñ, który zazwyczaj wyra¿ony jest w : zrób to, zrób tamto, to za d³ugie, to za krótkie, to z³e, to brzydkie, firanka krzywo wisi na oknie, w³±cz TV, wy³±cz TV, te ziemniaki z Tesco lepsze jak z Biedronki i ca³a nieskoñczona ilo¶æ kompletnych bzdet ...

Cz³owiek ¶wiadomy potrzebuje spokoju i samotno¶ci....

Ten spokój i ta samotno¶æ to medytacja. Ca³e ¿ycie jest medytacj±....
W tym spokoju i samotno¶ci zdala od prymitywnego zgie³ku jeste¶ wstanie dostrzec i poczuæ -  majestat i potêgê  Wszech¶wiata.

Oto spokój i samotno¶æ. Samotno¶æ i spokój.  To jak dwa nieroz³±czne ptaki, które siedz± na tej samej ga³êzi.
 Wewnêtrzny spokój.....
 Spokój, którego nic i nikt nie jest wstanie Ci zm±ciæ ! Spokój, w którym docierasz do swojej prawdy, swojej to¿samo¶ci, swojego ¶wiadectwa....

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2012, 21:27:44 wys³ane przez Astre » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Listopad 30, 2012, 21:40:07 »

W ¶wiecie indywidualno¶ci, prawda nie mo¿e byæ taka sama dla ka¿dego.
Chocia¿ w jakim¶ zakresie postrzegana bywa podobnie, to czy prawd± jest widziany obraz?
W którym¶ w±tku pochwali³a¶ film o alaplancie, w którym to filmie jego bohatera, lekarza, ocznego chirurga, zafascynowa³y oczy namalowane na buddyjskiej ¶wi±tyni. Takich oczu nigdzie nie mo¿na by³o spotkaæ ,ale co ciekawe, ¿e ¶rednia na³o¿onych oczu wszystkich ludzi ró¿nych kultur takie w³a¶nie ,namalowane oczy ukaza³a.

Odnosz±c ten obraz oczu do tutejszych rozwa¿añ - prawda jedna, obiektywna nie istnieje fizycznie w wydaniu jednostkowym, ale jest nieskoñczona i wystêpuje dynamicznie jako ¶rednia wyra¿anych prawd.

Albo uznasz swoj± prawdê za prawdziw±, albo bêdziesz szuka³ jej u autorytetów.
Czy jednak ich twórczo¶æ jest bardziej wiarygodna od twojej? 
I w³a¶nie taki jest problem z MOJSZ¡ prawd± Du¿y u¶miech Jest równoprawna, a jej prawdziwo¶æ relatywna. Tutaj okre¶lenie "MOJA " determinuje prawdziwo¶æ prawdy. Zauwa¿ , ¿e na postawione przez Ciebie pytanie mog± byæ udzielone trzy odpowiedzi z czego dwie pierwsze poni¿ej wymienione s± odpowiedziami konfliktogennymi , a s± to :
1. moja prawda jest prawdziwa (wiarygodna)  i ¿adna inna.
2. prawda aurotytetu jest prawdziwa, a nie moja, ani ¿adna inna.
i
3. ¿adna nie jest bardziej wiarygodna.

W odpowiedzi trzeciej okre¶lenia "moja" /"twoja" trac± sens.

....praca i nauka poprzez te cia³o zakoñczy siê z chwil±...   
Przebi¶niegu, ale¿ poniesiesz swoje cia³o dalej, trochê tylko l¿ejsze, trochê bardziej ¶wietliste,
trochê bardziej ¶wiadome…

W tym temacie fajne zdanie wyrazi³ Sam Harris, ateista w filmie pt "¦mieræ i chwila obecna" :
http://www.youtube.com/watch?v=35fYlxxTeUY&feature=endscreen&NR=1

Otó¿ go¶æ ten nie odczuwa samotno¶ci poniewa¿ ¶wietnie bawi siê ze ¶mierci± jak i ka¿d± inn± chwil± .. poniewa¿ zachêca do wej¶cia w CHWILÊ OBECN¡. Wszystko co j± wype³nia dzieje siê tylko TERAZ .

Perspektywa obserwatora odrywa Ciê nawet od uto¿samieñ i projekcji przysz³o¶ci, albo wyobra¿eñ o przesz³o¶ci. Film przyd³ugi , ale warto obejrzeæ.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 01, 2012, 08:31:22 »

Astre
S± ludzie, którym potrzeba samotno¶ci......
Byæ mo¿e dlatego, ¿e w poprzednich ¿ywotach najedli siê a¿  powy¿ej swoich w³asnych uszu
ludzkiej ma³ostkowo¶ci i kompletnego braku sensu na codzieñ, który zazwyczaj wyra¿ony jest w : zrób to, zrób tamto, to za d³ugie, to za krótkie, to z³e, to brzydkie, firanka krzywo wisi na oknie, w³±cz TV, wy³±cz TV, te ziemniaki z Tesco lepsze jak z Biedronki i ca³a nieskoñczona ilo¶æ kompletnych bzdet ...

Wielce szacowny moim skromnym zdaniem tak jest naj³atwiej U¶miech
Naj³atwiej jest za brak wyci±gniêtych przez siebie wniosków z do¶wiadczeñ obwiniæ innych.
Proszê bardzo tylko, ¿e ka¿dy kowalem swojego losu Cool
Wiêc nasza ¶wiadomo¶æ wewnêtrzna popycha nasze cia³o fizyczne by poprzez ¶wiadomo¶æ zewnêtrzn± wej¶æ w takie a takie do¶wiadczenie i wyci±gn±æ z tego wniosek Cool
I dzieje siê to (o zgrozo) dopóki nie przyjdzie zrozumienie (nawi±zanie ³±czno¶ci z wnêtrzem te¿)  Mrugniêcie
Oczywi¶cie ka¿dy jest inny wiêc mo¿na obwiniaæ za swoj± ,,¶lepotê lub lenistwo"  np zbyt du¿± ilo¶æ skonsumowanego pifka, diab³a, s±siada co o 4.30 w niedziele gra na akordeonie i ¶piewa fa³szuj±c patriotyczne piosenki ....etc, etc  U¶miech
Dla ka¿dego co innego
Dodam te¿ ¿e braciak którego niema pozytywnie mnie zaskakuje tym, ¿e coraz bardziej Jest Du¿y u¶miech
to pa Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 01, 2012, 08:31:59 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: