Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 05:43:08

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skandal na salonach w Pradze.  (Przeczytany 3589 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Leszek
Gość
« : Grudzień 10, 2008, 19:42:40 »

EUROkraci = AUTOkraci?

Kancelaria prezydenta Czech opublikowaÂła na swojej stronie internetowej zapis spotkania Vaclava Klausa z deputowanymi Parlamentu Europejskiego, ktĂłre odbyÂło siĂŞ 5 grudnia w Pradze.

"Daniel Cohn-Bendit:
Jestem przekonany, Âże zmiany klimatyczne stanowiÂą nie tylko zagroÂżenie, ale i niebezpieczeĂąstwo dla dalszego rozwoju planety. Opieram siĂŞ na poglÂądzie naukowym i zgodzie wiĂŞkszoÂści w PE. Wiem, Âże siĂŞ Pan ze mnÂą nie zgodzi. MoÂże Pan wierzyĂŚ, w co chce, ja jestem przekonany, Âże globalne ocieplenie jest rzeczywistoÂściÂą, nie jest to kwestia mojej wiary.

I dalej do Klausa o Traktacie LizboĂąskim:
Pana poglÂąd na to mnie nie interesuje, chcĂŞ wiedzieĂŚ, co pan zrobi, aby zatwierdziÂł go czeski sejm i senat. BĂŞdzie Pan respektowaÂł demokratycznÂą wolĂŞ przedstawicieli narodu? BĂŞdzie Pan musiaÂł to podpisaĂŚ.

Co wiĂŞcej, chcĂŞ, aby Pan mi wyjaÂśniÂł, jaki jest poziom Pana przyjaÂźni w panem Declan Ganley'em z Irlandii. Jak moÂże Pan siĂŞ spotykaĂŚ z czÂłowiekiem, co do ktĂłrego nie jest jasne, kto go opÂłaca? BĂŞdÂąc na swoim stanowisku, nie moÂże siĂŞ Pan z nim spotykaĂŚ. To jest czÂłowiek, ktĂłrego majÂątek pochodzi z wÂątpliwych ÂźrĂłdeÂł i chce je teraz wykorzystaĂŚ na finansowanie swojej kampanii wyborczej do PE.

Vaclav Klaus:
Muszê powiedzieÌ, ¿e tym tonem nikt jeszcze ze mn¹ tutaj nie mówi³ przez 6 lat mojej prezydentury. Nie jest Pan tutaj na paryskich barykadach. S¹dzi³em, ¿e taki styl komunikacji wobec nas skoùczy³ siê 19 lat temu. Widzê, ¿e siê myli³em. Ja bym sobie nie pozwoli³ pytaÌ Pana, z czego jest finansowana dzia³alnoœÌ Zielonych. Jeœli zale¿y Panu na racjonalnej dyskusji przez te pó³ godziny, które mamy na negocjacje, proszê Panie Przewodnicz¹cy oddaÌ s³owo dalszym osobom.

Hans-Gert PĂśtering:
Nie, my mamy dosyĂŚ czasu. MĂłj kolega bĂŞdzie kontynuowaÂł, poniewaÂż kaÂżdy z czÂłonkĂłw bĂŞdzie pytaÂł Pana o co tylko chce. ProszĂŞ kontynuowaĂŚ.

Vaclav Klaus: To niewiarygodne, czegoÂś takiego jeszcze nie przeÂżyÂłem."

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6045960,Awantura_w_Pradze__Prezydent_Klaus_kontra_eurodeputowani.html

CA£O¦Æ:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/skandal_w_pradze
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 21:03:57 wysłane przez Leszek » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2008, 20:25:21 »

a Polska to "lepsza"? kaÂżdy pamiĂŞta chyba zapis TAJNEJ rozmowy Prezydenta i Ministra Sikorskiego, ktĂłre wyglÂądaÂło jak przesÂłuchanie esbeckie! "a ron asmusa Pan zna?" - na szczĂŞÂście to nie mĂłj prezydent!

718!
Cysio91
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2008, 20:56:04 »

haha jak o tym mĂłwili to od razu myÂśl a w Polsce nie lepiej byÂło
wogóle to co siê dzieje jak np o szczyt w Unii to brak s³ów
Leszek
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2008, 10:26:24 »

Mnie zastanawia buta tych panĂłw. Pachnie mi ona trochĂŞ osobowoÂściÂą autorytarnÂą (Fromm, Adorno). Tylko kogo sÂłuchajÂą Ci panowie...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 10:27:37 wysłane przez Leszek » Zapisane
Lucyna D.
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2009, 20:14:49 »

A mnie siĂŞ ten wywiad skojarzyÂł... z "Procesem" Kafki  DuÂży uÂśmiech
Mora
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2009, 22:40:19 »

ÂżaÂłosny imperializm...
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: