EUROkraci = AUTOkraci?
Kancelaria prezydenta Czech opublikowaÂła na swojej stronie internetowej zapis spotkania Vaclava Klausa z deputowanymi Parlamentu Europejskiego, ktĂłre odbyÂło siĂŞ 5 grudnia w Pradze.
"Daniel Cohn-Bendit:
Jestem przekonany, Âże zmiany klimatyczne stanowiÂą nie tylko zagroÂżenie, ale i niebezpieczeĂąstwo dla dalszego rozwoju planety. Opieram siĂŞ na poglÂądzie naukowym i zgodzie wiĂŞkszoÂści w PE. Wiem, Âże siĂŞ Pan ze mnÂą nie zgodzi. MoÂże Pan wierzyĂŚ, w co chce, ja jestem przekonany, Âże globalne ocieplenie jest rzeczywistoÂściÂą, nie jest to kwestia mojej wiary.
I dalej do Klausa o Traktacie LizboĂąskim:
Pana poglÂąd na to mnie nie interesuje, chcĂŞ wiedzieĂŚ, co pan zrobi, aby zatwierdziÂł go czeski sejm i senat. BĂŞdzie Pan respektowaÂł demokratycznÂą wolĂŞ przedstawicieli narodu? BĂŞdzie Pan musiaÂł to podpisaĂŚ.
Co wiĂŞcej, chcĂŞ, aby Pan mi wyjaÂśniÂł, jaki jest poziom Pana przyjaÂźni w panem Declan Ganley'em z Irlandii. Jak moÂże Pan siĂŞ spotykaĂŚ z czÂłowiekiem, co do ktĂłrego nie jest jasne, kto go opÂłaca? BĂŞdÂąc na swoim stanowisku, nie moÂże siĂŞ Pan z nim spotykaĂŚ. To jest czÂłowiek, ktĂłrego majÂątek pochodzi z wÂątpliwych ÂźrĂłdeÂł i chce je teraz wykorzystaĂŚ na finansowanie swojej kampanii wyborczej do PE.
Vaclav Klaus:
Muszê powiedzieÌ, ¿e tym tonem nikt jeszcze ze mn¹ tutaj nie mówi³ przez 6 lat mojej prezydentury. Nie jest Pan tutaj na paryskich barykadach. S¹dzi³em, ¿e taki styl komunikacji wobec nas skoùczy³ siê 19 lat temu. Widzê, ¿e siê myli³em. Ja bym sobie nie pozwoli³ pytaÌ Pana, z czego jest finansowana dzia³alnoœÌ Zielonych. Jeœli zale¿y Panu na racjonalnej dyskusji przez te pó³ godziny, które mamy na negocjacje, proszê Panie Przewodnicz¹cy oddaÌ s³owo dalszym osobom.
Hans-Gert PĂśtering:
Nie, my mamy dosyĂŚ czasu. MĂłj kolega bĂŞdzie kontynuowaÂł, poniewaÂż kaÂżdy z czÂłonkĂłw bĂŞdzie pytaÂł Pana o co tylko chce. ProszĂŞ kontynuowaĂŚ.
Vaclav Klaus: To niewiarygodne, czegoÂś takiego jeszcze nie przeÂżyÂłem."
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6045960,Awantura_w_Pradze__Prezydent_Klaus_kontra_eurodeputowani.htmlCAÂŁOÂŚĂ:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/skandal_w_pradze